Pitihän tuota uunipahtoa sitten testata, kun tuli vierailtua "kotipuolessa" ja sieltä löytyi kunnon liesituuletin.
Paahtoastiana toimi semmoinen kiiltävä teräksinen "lasagnevuoka". Pohjan mitat oli noin 27x20cm ja reunalla korkeutta noin 5cm. Vuoassa ei ollut "kulmia" vaan pohja kaartui reunaksi. Uuni oli 60cm leveä lattialiesi johon astia sitten asettui poikittain suurinpiirtein keskitasolle ja ritilän päälle.
Papuna oli Costa Rica San Bosco SHB ja sitä mahtui tuohon vuokaan noin 150g. Valitsin tuollaisen vähän hapokkaamman ja vaaleasta paahdosta pitävän lajikkeen.
Uunin lämmitin 225 asteeseen ennenkuin lykkäsin pavut sisälle.
Paahtuminen eteni todella tasaisesti, pavut vaihtoivat väriä käytännössä samanaikaisesti. Noissa Tuomaksen kuvissa reuna näyttää menevän hieman edellä keskustaan nähden tuossa alussa, itselläni reuna siis eteni keskustan kanssa samaan tahtiin.
Koska ekat raksut alkoivat kuulumaan aika tarkalleen 10 minuutin kohdalla, päätin hieman nopeuttaa tahtia ja loppupaahdon vein läpi niin että aina kun uuni lakkasi lämmittämästä (valo sammui) käänsin lämpötilaa aina sen verran kuumemmaksi että uuni alkoi uudelleen lämmittämään. Arviolta 15 minuutin kohdilla (tässä vaiheessa oli hieman kiirus ja unohtui viimeinen kellonlukema tarkastaa) pavut näyttivät sopivan ruskeilta ja siirsin ne nopeasti vuoasta metalliseen siivilään ja kipaisin kuistille niitä tuulessa jäähdyttelemään (kaatelin siivilästä kasariin ja takaisin - kuorenpalaset kaikkosivat samalla mukavasti).
Savuhaittoja ei ollut oikeastaan yhtään siihen asti kunnes uunin luukun avasin. Eli alussa liesituuletin imi kyllä kaikki uunin "savuhormista" tulleet savut. Tuossa uuninluukun avausvaiheessa olisi voinut kyllä laittaa tuulettimen täysille, sillä tällöin savua pölähti vähän isompi määrä kerralla.
Tuossa äsken sitten maistelin tuotosta pressolla vuorokauden pituisen lepovaiheen jälkeen ja maku oli kyllä oikein hyvä. Kuppi ei ollut niin puhdas/kirkas kuin I-Roastin, mutta siinä oli kyllä miellyttävämmin "tuhtiutta" mukana. Papujen hapokkuuskin oli hyvin havaittavissa (valitsin itseasiassa tarkoituksella tuommoisen hapokkaamman lajikkeen, kun olen lueskellut että uunipaahto saattaa hieman "latistaa" sitä osastoa).
Mutta ainakaan tuon ensimmäisen kupin jälkeen en osaa sanoa kumpi menetelmä (uuni vs I-Roast) antaa paremman lopputuloksen tälle pavulle. Tällä hetkellä ovat kyllä ihan samanveroisia, vaikkakin antavat selvästi hieman erillaisen lopputuloksen. Mutta sen verran voin jo sanoa että seuraavalla kerralla lähtee kotipuoleen matkaan mukaan hieman isompi raakakahvierä.

Niin, ja se lopputulos oli kyllä todella tasainen. Ohessa kuva vuorokauden verran levänneistä pavuista (ei ollut kamera matkassa mukana). Ehkä hieman vaaleammilta näyttävät tuossa kuvassa kuin todellisuudessa ovat. Reilu 130g oli paahtuneilla pavuilla massaa, eli noin 13% tuli hävikkiä.