Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Raakakahvin ikä  (Luettu 3558 kertaa)

thjerppe

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 103
Raakakahvin ikä
« : Elokuu 20, 2010, 16:55:21 ip »

Hei,

kaveri toi kolumbiasta vähän raakakahvia, jota ajattelin hänelle paahtaa todennäköisesti kuumailmapuhaltimella. Kahvi on kerätty heinäkuun loppupuolella, eli noin kuukausi sitten. Onko maun kannalta väliä, koska kahvin paahtaa, eli paraneeko raakakahvi oikein säilytettynä?

Valitettavasti kaveri ei myöskään osannut sanoa, miten kahvia on käsitelty keräämisen jälkeen. Saati mitä lajiketta kahvi on jne, jne. Ilmeisesti samaa kahvia on kaverilla myös yksi pussi paahdettuna. Täytynee siitä koittaa selvittää vähän speksejä.
Kirjattu
Gaggia Classic (PID) + Mahlkönig Vario

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2065
Vs: Raakakahvin ikä
« Vastaus #1 : Elokuu 20, 2010, 17:47:12 ip »

Tuo on kyllä raakakahviksi erittäin tuoretta! Riippuu paljon makumaailmasta, onko se vielä liian tuoretta. Noin tuoreen kahvin maku saattaa vielä kehittyä ja uusia vivahteita voi avautua.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

thjerppe

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 103
Vs: Raakakahvin ikä
« Vastaus #2 : Elokuu 20, 2010, 18:06:27 ip »

Nyt sain papupussin kouraan. Pavut on pakattu ilmatiiviiseen pussiin, joten ainakaan pavut eivät pääse enää huoneenlämmössä kuivumaan. Kaveri tiesi kertoa, että papuja on kuivattu terassilla ennen pakkausta tms. Eli menetelmä voisi olla pulped natural? Papupussista ei selvinnyt oikeastaan muuta kuin kahvitilan internetosoite http://www.fincavillamartha.com/index.html

En osaa espanjaa, mutta vaikuttaa siltä, että sivuilla ei juuri kerrota tilan kahveista mitään. Todennäköisesti paahdan ainakin osan pavuista jo tänä viikonloppuna. Täytyy maistella. Papuja on puoli kiloa, joten siitä saanee 3 paahtoerää.
Kirjattu
Gaggia Classic (PID) + Mahlkönig Vario

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2065
Vs: Raakakahvin ikä
« Vastaus #3 : Elokuu 20, 2010, 20:53:17 ip »

Nyt sain papupussin kouraan. Pavut on pakattu ilmatiiviiseen pussiin, joten ainakaan pavut eivät pääse enää huoneenlämmössä kuivumaan. Kaveri tiesi kertoa, että papuja on kuivattu terassilla ennen pakkausta tms. Eli menetelmä voisi olla pulped natural? Papupussista ei selvinnyt oikeastaan muuta kuin kahvitilan internetosoite http://www.fincavillamartha.com/index.html

En osaa espanjaa, mutta vaikuttaa siltä, että sivuilla ei juuri kerrota tilan kahveista mitään. Todennäköisesti paahdan ainakin osan pavuista jo tänä viikonloppuna. Täytyy maistella. Papuja on puoli kiloa, joten siitä saanee 3 paahtoerää.

Kahvi voi periaatteessa olla laadultaan mitä tahansa, kolumbialainen kahvi on kärsinyt viime vuosina pahasti. Suurin osa kolumbialaisesta kahvista on pestyä ja aurinkokuivattua, eli "Washed and sundried". Laita toki kommenttia makumaailmasta  :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

thjerppe

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 103
Vs: Raakakahvin ikä
« Vastaus #4 : Elokuu 26, 2010, 19:58:52 ip »

Paahdoin heti viikonloppuna pari pientä satsia (á 60 g). Ensimmäinen meni turhan tummaksi ja osapavuista oli palanut vähän sisältä. Toinen satsi onnistui ihan hyvin, paahtoaste keskitumma, selvästi vaaleampi kuin kolumbiassa paahdettu verrokki.

Makumaailma oli hedelmäinen ja hapokas. Kolumbiassa paahdettu oli hieman makeampi ja siinä oli enemmän bodya, mutta yksittäiset aromit eivät erottuneet ehkä yhtä selvästi kuin itse paahtamassani.

Kahvi oli siis kaiken kaikkiaan aivan kelvollista, lähes samaa tasoa kuin Has Beanista keskimäärin tilaamani kahvit. Vaaleampi paahto maistui omaan makuun paremmalta, mutta tähän voi vaikuttaa myös se, että tiesin sen itse paahtamakseni. ;) Täytyisi maistaa sokkona.

No papuja on vielä lähes 400 g, joten vielä ehtii maistelemaan ja kentien kahvin aromit sen ikääntyessä kehittyvät.
Kirjattu
Gaggia Classic (PID) + Mahlkönig Vario