Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Mistä vastapaahdettua kahvia?  (Luettu 23674 kertaa)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
« Vastaus #15 : Huhtikuu 25, 2007, 20:33:47 ip »

Itse en ole Andesan kahveja maistellut, mutta olen siinä käsityksessä, että Perun ja Bolivian kahvit ovat erinomaisia laadultaan.

Elämäni parhaimpiin kuuluvat mokapot "espressot" olen juonut bolivialaisesta kahvista keitettynä. Lasteni serkulla sattuu olemaan bolivialainen isä.

Juomani bolivialainen kahvi on pikimustaa ja kiiltävää. Olin ymmärtäväni, että se paahdetaan jotenkin sokerin kanssa. En ole kyllä ihan varma olenko ymmärtänyt oikein. :?
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
« Vastaus #16 : Huhtikuu 25, 2007, 21:49:25 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio

Varmaan yleisin ongelma espresson uutossa on se, että uuttolämpötila on liian matala (paitsi höyryvehkeissä, joissa taas liian korkea). Tasaiseen uuttolämpöön tarvitaan kalliita vehkeitä, tai kohtuuhintaisia vehkeitä ja hyvin hiottua rutiinia. Kylmä uutto tekee kahvista hapanta, ja tumma paahto taas leikkaa happamuutta ja korostaa karvautta. Niinpä tumma paahto onkin yleensä helpoin saada hyväksi.


Tosiaan: olen vastikään hankkinut ensimmäiseksi keittimekseni kenties  hieman hankalan Europiccolan. Juoman laatu vaihtelee, eivätkä hapan ja karvas kahvi ole aivan vieraita. Hyvä niin, oppiminen jatkuu. Ehkä on syytä vielä harrastaa noita tummia paahtoja.

Toisaalta, mieltymys mustaan paahtoon on peräisin suodatinkahviajoilta, tuli tuota Parisienneä lipitettyä parikymmentä vuotta.  

Toinen erä tuota mainitsemaani Roopertin luomuespressoa ei muuten enää pelitäkään yhtä hyvin. Joko se on erilaista, tai sitten teen sen eri tavalla.
Kirjattu
Hirvi

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
« Vastaus #17 : Huhtikuu 25, 2007, 22:04:06 ip »

Lainaus käyttäjältä: hirvi

Toinen erä tuota mainitsemaani Roopertin luomuespressoa ei muuten enää pelitäkään yhtä hyvin. Joko se on erilaista, tai sitten teen sen eri tavalla.


Onkos se samalla kertaa ostettua? Sitten se varmaan on vaan jo vähän vanhentunut. Jos taas eri aikaan ostettua, niin sattui vanhempaa kamaa. Robertsilta ostaessa paahdon tuoreus on vähän arpapeliä. Varsinkin kun pavut säilytetään semmoisissa lasitörpöissä, niin ne menevät huonoksi aika pian.

Toki La Pavoni on sellainen peli, että senkin operointi tuo oman yllättävyytensä. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
« Vastaus #18 : Toukokuu 12, 2007, 16:36:06 ip »

Lainaus käyttäjältä: Rami
Terve vaan kaikki uudelta kirjoittajalta

Lohjalla sellainen yritys kuin Andesa tuo itse maahan, paahtaa ja jauhaa kahvia Perusta. Pariskunnan omistama firma, mies on itse Perusta. Muistaakseni kertoi että viikolla paahtavat, liike on auki vissiin lauantaisin. Mutta jos todella tuoretta tekee mieli niin uskoisin, että on sovittavissa. Se, että täyttääkö kahvi "laatuvaatimukset"  on minulle epäselvää, olen vasta-alkaja näissä hommissa. Ainakin hyvää suodatinkahvia sieltä sai.

Ediittinä lisätään linkki http://www.andesa.fi/


Andesan kahvia, myös espressopapua, olen joskus nähnyt Citymarketissa (H:ki Itäkeskus). Sieltä maistiaista jos ei ehdi Lohjalle. Aion itsekin tutustua.

hirvi
Kirjattu
Hirvi

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 894
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
« Vastaus #19 : Toukokuu 12, 2007, 19:46:06 ip »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Juomani bolivialainen kahvi on pikimustaa ja kiiltävää. Olin ymmärtäväni, että se paahdetaan jotenkin sokerin kanssa. En ole kyllä ihan varma olenko ymmärtänyt oikein. :?

Olet ymmärtänyt aivan oikein.  Kyseessä on espanjalainen Torrefacto-paahto.  Hyvin harvinainen, vähenemässä kovaa vauhtia Espanjassakin.  Mielestäni tasan tarkkaan mahtavin kahvi, mitä olen saanut.  Tottakai Torrefactoissakin on valtavia eroja, raaka-aine ja paahtimon toiminta vaikuttavat.  Torrefacto kahvi on paksua, väriltään mustaa, maultaan aivan älyttömän vahvaa, eikä lainkaan karvasta tai kitkerää.  Oletan uutepitoisuuden olevan hyvin korkean.

Parhaimmillaan Torrefacto on kahvia, johon paahtamisen alkupuolella  lisätään sokeria 10-15%.  Sokeri sulaa kuuman pavun pinnalle ja "sulkee" sen.  Papu sitten muhii paahtoajan omassa aromissaan, pintaan kiinnittyneen tiiviin sokerikuoren alla.  Torrefacto-papu on kiiltävän musta.  Kun sen halkaisee veitsellä, sisäosa on vaalea (!).

Huonoimmillaan Torrefacto merkitsee papujen paahtamista yhdessä sokerin kanssa hyvin tummaksi, lähes hiiltymisen rajoille saakka. Joskus sokeria on lisätty niin paljon, että paahdetun sokerin maku maistuu.  Tällainen Torrefacto-kahvi on myös vahvaa, mutta siitä puuttuu "hyvän" Torrefacton body aivan täysin.  Kahvi on "ohutta".  Jos halkaiset pavun veitsellä, se murenee mustanruskeiksi muruiksi.

Luin joskus joltain kysymys-vastaus-palstalta ison Pauligin asiantuntijan vastuksen lukijan kyselyyn Torrefactosta.  Vastauksessa kuvattiin juuri tämä jälkimmäinen, mustaksi paahtaminen.

cartman
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
« Vastaus #20 : Toukokuu 14, 2007, 22:46:27 ip »

Lainaus käyttäjältä: cartman
Olet ymmärtänyt aivan oikein.  Kyseessä on espanjalainen Torrefacto-paahto.  Hyvin harvinainen, vähenemässä kovaa vauhtia Espanjassakin.  Mielestäni tasan tarkkaan mahtavin kahvi, mitä olen saanut.


Lasten sekun kotona ei muuta juodakaan Boliviassa käynnin jälkeen. On se kyllä todella hyvää - vahvaa ja pehmeää samaan aikaan. Hyvin kuvasit minullekin tutun maun.

Miten espanjalaiset keittävät kahvin? Espressolla, mokapotilla, pannulla, pressolla?

Vaimon sisko käyttää mokapottia tuohon torrefactoon.

Lainaus
Parhaimmillaan Torrefacto on kahvia, johon paahtamisen alkupuolella  lisätään sokeria 10-15%.  Sokeri sulaa kuuman pavun pinnalle ja "sulkee" sen.  Papu sitten muhii paahtoajan omassa aromissaan, pintaan kiinnittyneen tiiviin sokerikuoren alla.


Onnistuisikohan tuo kotipaahdossa, jos uunissa kokeilisi. Olisi aika mielenkiintoinen homma. Olisiko metodi keksitty juuri suojaamaan papuja palamiselta alkeellisissa paahtomenetelmissä. Jos ovat keksineet, että sokeri suojaa papuja palamiselta.

Lainaus
Joskus sokeria on lisätty niin paljon, että paahdetun sokerin maku maistuu.  Tällainen Torrefacto-kahvi on myös vahvaa, mutta siitä puuttuu "hyvän" Torrefacton body aivan täysin.  Kahvi on "ohutta".  Jos halkaiset pavun veitsellä, se murenee mustanruskeiksi muruiksi.


Saamassani bolivialaisessa kahvissa on selvästi havaittava makeus. Jauheen seassa on kiiltäviä pisteitä, ikäänkuin lasihilettä. Lienee siis sokeria. Mutta maku on vahva. Papuina en ole saanut, kun ostavat aina jauheena. Jauhe on hyvin hienoa, espresson ja turkkilaisen välillä. Mutta ohueksi en makua sanoisi.

Pitääpä selvittää saako torrefactoa Andesasta...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 894
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
« Vastaus #21 : Toukokuu 15, 2007, 23:17:13 ip »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Miten espanjalaiset keittävät kahvin? Espressolla, mokapotilla, pannulla, pressolla?

Ravintoloissa kahvi tehdään tottakai normaalilla kahvilakalustolla,  monigruppoisilla espressokoneilla, sähkö- tai kaasulämmitteisillä.

Kotona mutteripannu oli ennen yleisin.  Nykyisin tavalliset suodatinkeittimet, Krupsit, Philipsit, Braunit ja muut ovat valloittaneet kotikeittiöt.  Espanjassa on myös pitkä perinne kotikäyttöön suunniteltujen pienten boilerikoneiden käytössä.  Sieltähän itsekin ostin ensimmäisen koneeni, enkä edes tiennyt sen olevan boilerikone, kun en asiasta mitään ymmärtänyt.  Sitten myöhemmin kyllä ihmettelin Krupsin Thermoblock-koneen omituista käyttäytymistä...

Tänään jos menet suureen tavarataloon, siellä odottavat pitkät rivit täysautomaatteja.  Kaikki yleisimmät merkit, hintatasona Suomi-hinta -30...40%.

Puhtaan Torrefacton löytäminen on lähes mahdotonta.  Sitä löytää lähinnä pienten paahtimoiden omista myymälöistä, joita on kaikkien kauppahallien yhteydessä.  Suurista ketjuista Mercadona myy omaa Pirkka-kahviaan ("Haciendado") myös Torrefactona.  Useimmiten kyseessä on sekoitus, mezcla.  Jokin aika sitten sekoitussuhde oli 70/30 Torrefacto/natural.  Tässä 10 vuotta sitten oltiin jo 50/50 sekoituksessa.  Tänään suhde on 20/80.  Eli Torrefactoa on vain vähän "mausteena".  Normaaliin, ranskalaistyyppiseen paahtoon ollaan siis kovasti menossa (tueste natural).

Torrefacto-kahvia voi käyttää normaalin kahvin lailla, valmistusmenetelmästä riippumatta.  Tokihan espresso-menetelmä ja mutteripannu sille parhaiten sopivat.  Itse käytän vanhat pussinpohjat suodatinkahvina.  Vähän Torrefactoa vaikka Cafe Aromen sekaan Moccamasterin tuuttiin.  Tuloksena tummaa, vahvaa kahvia... ja huoneen täyttää tuttu Torrefacton aromi...

cartman
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
« Vastaus #22 : Toukokuu 16, 2007, 07:57:38 ap »

Lainaus käyttäjältä: cartman
Suurista ketjuista Mercadona myy omaa Pirkka-kahviaan ("Haciendado") myös Torrefactona.  Useimmiten kyseessä on sekoitus, mezcla.  Jokin aika sitten sekoitussuhde oli 70/30 Torrefacto/natural.  Tässä 10 vuotta sitten oltiin jo 50/50 sekoituksessa.  Tänään suhde on 20/80.  


Voi miksi, miksi tätä keskustelua ei käyty hieman aiemmin? No, täytyy pyytää vanhempia tuomaan Mercadonasta tuota Haciendado/Torrefactoa ensi talvena  :D
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
« Vastaus #23 : Toukokuu 16, 2007, 09:27:50 ap »

Lainaus käyttäjältä: Mariia
Voi miksi, miksi tätä keskustelua ei käyty hieman aiemmin? No, täytyy pyytää vanhempia tuomaan Mercadonasta tuota Haciendado/Torrefactoa ensi talvena  :D


Äläpä Mariia hätäile. Andesasta torrefactoa ei taida saada, mutta Kaffecentralesta saa 80/20 % sekoitusta. Eli ei pelkkää torrefactoa vaan juuri Cartmanin manitsemaa sekoitusta.

http://www.kaffecentralen.fi/?t=c&id=1&so=1

Tuolta tuote 5004 Moka 80/20

En oikein ymmärrä. Ei kai tuota tarvitse 27 kiloa kerralla ostaa?  :?

Itse ajattelin kokeilla paahtamista sokerin kanssa. Mutta täytyy tutkia ensin asiaa hieman, ja pohtia uskaltaako tuota yrittää. Toisaalta voisi pyytää postittamaan Boliviasta paketin, mutta kahvin käsittelyn oppiminen kiehtoo niin paljon.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
« Vastaus #24 : Toukokuu 16, 2007, 09:33:48 ap »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Lainaus käyttäjältä: Mariia
Voi miksi, miksi tätä keskustelua ei käyty hieman aiemmin? No, täytyy pyytää vanhempia tuomaan Mercadonasta tuota Haciendado/Torrefactoa ensi talvena  :D


Äläpä Mariia hätäile. Andesasta torrefactoa ei taida saada, mutta Kaffecentralesta saa 80/20 % sekoitusta. Eli ei pelkkää torrefactoa vaan juuri Cartmanin manitsemaa sekoitusta.

http://www.kaffecentralen.fi/?t=c&id=1&so=1

Tuolta tuote 5004 Moka 80/20


Kiitos Tuomas!!  :D
Saan hyvän syyn käydä samalla keikalla siinä naapurissa, Kanniston leipomossa (aivan mielettömän hyvät wienerit + luomu-ciabattaa).

Luulen (toivon!!) että tuo 27 kg on vain ajatusvihre, kaikkia muita laatujahan näyttää saavan järkeviä määriä.
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 894
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
« Vastaus #25 : Toukokuu 16, 2007, 11:18:11 ap »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Äläpä Mariia hätäile. Andesasta torrefactoa ei taida saada, mutta Kaffecentralesta saa 80/20 % sekoitusta. Eli ei pelkkää torrefactoa vaan juuri Cartmanin manitsemaa sekoitusta.

Hmm...minun slangissanihan tuo on 20/80 % sekoitus  :lol:  
Tuo on juuri sitä 20% Torrefactoa sisältävää sekoitusta, jota kaupat Espanjassakin myyvät.  Mielestäni siinä Torrefacto ikävä kyllä hukkuu sinne naturalin sekaan. Rehellisyyden nimissä: sitähän tällä hetkellä itsekin käytän.  Espanjasta tuomaani Marcillan Grand Aromaa (Mezcla).  Voin suositella tuliaisiksi Espanjasta.  100% naturalkin on erinomainen kahvi.

Jos sitä Torrefactoa haluaa oikeasti maistella, sekoituksessa pitäisi olla min. 50% Torrefactoa.  Parhiala Hakaniemen hallissa myy sellaista 50/50 sekoitusta.  En tosin uskalla ostaa sieltä mitään.  Pavut ovat avoimissa lasipurkeissa, niitä tuuletetaan päivittäin, lopun aikaa ovat valolle alttiina.

cartman
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
« Vastaus #26 : Toukokuu 16, 2007, 11:51:03 ap »

Lainaus käyttäjältä: cartman

Parhiala Hakaniemen hallissa myy sellaista 50/50 sekoitusta.  En tosin uskalla ostaa sieltä mitään.  Pavut ovat avoimissa lasipurkeissa, niitä tuuletetaan päivittäin, lopun aikaa ovat valolle alttiina.


Jep jep. Vähän "hätätilanteessa" ostin sieltä Mokafloria, ja olipa kyllä aika litkua verrattuna vastaavaan KC:sta ostettuun pussitavaraan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Sammy

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 47
Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
« Vastaus #27 : Toukokuu 16, 2007, 14:58:12 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Lainaus käyttäjältä: cartman

Parhiala Hakaniemen hallissa myy sellaista 50/50 sekoitusta.  En tosin uskalla ostaa sieltä mitään.  Pavut ovat avoimissa lasipurkeissa, niitä tuuletetaan päivittäin, lopun aikaa ovat valolle alttiina.


Jep jep. Vähän "hätätilanteessa" ostin sieltä Mokafloria, ja olipa kyllä aika litkua verrattuna vastaavaan KC:sta ostettuun pussitavaraan.

Eikö Parhiala osta kahvinsa ainakin osittain Kaffecentralenista?
Kirjattu
ECM Giotto Premium & Rancilio Rocky doserless :)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
« Vastaus #28 : Toukokuu 16, 2007, 15:00:20 ip »

Lainaus käyttäjältä: Sammy

Eikö Parhiala osta kahvinsa ainakin osittain Kaffecentralenista?


Saattaa ostaakin, mutta sen jälkeen pussit avataan ja pavut pistetään seisomaan lasipurkkeihin, kunnes ne on kaikki myyty. Tämä oli siis empiirinen havainto, että tuona aikana laatu tippuu aika merkittävästi.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
« Vastaus #29 : Toukokuu 19, 2007, 10:14:57 ap »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Lainaus käyttäjältä: Mariia
Voi miksi, miksi tätä keskustelua ei käyty hieman aiemmin? No, täytyy pyytää vanhempia tuomaan Mercadonasta tuota Haciendado/Torrefactoa ensi talvena  :D


Äläpä Mariia hätäile. Andesasta torrefactoa ei taida saada, mutta Kaffecentralesta saa 80/20 % sekoitusta. Eli ei pelkkää torrefactoa vaan juuri Cartmanin manitsemaa sekoitusta.

http://www.kaffecentralen.fi/?t=c&id=1&so=1

Tuolta tuote 5004 Moka 80/20

En oikein ymmärrä. Ei kai tuota tarvitse 27 kiloa kerralla ostaa?  :?


Kävin eilen KC:ssa ostamassa tuota sekoitusta, pienin myyntierä on 100 g. Join äsken siitä tehdyt aamu-capput, joten makuanalyysiä en voi vielä antaa...

Tämä on OT, mutta pakko kehua - ostin samalla KC:sta aivan huippuhyvän puhdistusharjan (Pällo Coffee Tool), paljon parempi kuin aiemmin netin kautta tilaamani tynkä. Pitkän varren lisäksi harjassa on myös piikki höyryputken putsaamiseen (ja mittalusikka puhd.aineelle).
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!