Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: iRoast2 ja ilmanvaihto  (Luettu 3378 kertaa)

tirofaux

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1490
 • Kahviharrastaja
iRoast2 ja ilmanvaihto
« : Huhtikuu 05, 2010, 14:31:07 ip »

Muutaman kerran iRoastilla paahdettuani päätin ettei paahtokäryn levittäminen huoneistoon ole kovin mukavaa. Yritysten ja epäonnistumisten kautta sain aikaiseksi kohtuullisen toimivan ilmanvaihtoratkaisun.

Rautakaupasta löytyi taipuisaa alumiiniputkea, jonka lämmönkestoksi mainittiin 250 astetta. Putki oli sopiva iRoastin ilmanpoistoputken pidikkeeseen. Pidikkeen osalta havaitsin että sitä ei kannata asettaa sille kuuluviin reikiin iRoastin kannessa, vaan niihin pienempiin ilmanpoistoreikiin. Tällöin pysyvyys on merkittävästi parempi eikä pidike heilahda pois paikaltaan vaikka putki vähän liikkuisikin.

Kerrostaloasunnossa poistoilmaa ei voi puhaltaa ilmastointihormiin, koska se voisi levitä muihin asuntoihin. Poistoilma tulee siis ohjata ikkunasta ulos. Tuuletusikkuna oli asunnossa sopivan pieni, jotta pystyin rakentelemaan juuri ikkunan kokoisen ja tiiviin vanerilevyn. Levyyn tein reiän putkea varten ja putken kiinnitys onnistui rautakaupasta löytyneellä kiinnitysalustalla.

Seuraava ongelma oli talvinen ilmanpaine. Käytännössä kun ikkunan avaa, puhallus sisään päin on niin voimakas ettei iRoastin poistopuhallus ollut riittävä vaan osa poistoilmasta päätyi sisätiloihin. Asetin vanhasta tietokoneesta yli jääneen tuulettimen putken ulkopäähän, joka riitti pitämään talven ulkopuolella. Ensimmäinen tuuletin tosin vääntyili kuumuuden vaikutuksesta ja liimauksetkin ehtivät kertaalleen pettää ennen tuulettimen lopullista hajoamista. Hieman suurempi ja tehokkaampi tuuletin on toiminut nyt useamman paahdon ajan ongelmitta.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 05, 2010, 15:28:48 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Esa

 • Administrator
 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 874
Vs: iRoast2 ja ilmanvaihto
« Vastaus #1 : Huhtikuu 15, 2010, 10:53:25 ap »

Tuo käryn poisto on tosiaan kerrostalossa hiukan ongelmallista. Kunnon liesituuletin kyllä imaisee, kun paahdin on suoraan sen alla, mutta kerrostaloissa ollaan yleensä yhteisessä hormissa, jolloin ei voi sellaisia käyttää.

Ilmanvaihtohan suunnitellaan niin, että kaikki huonetilat ovat alipaineisia. Syystä että ylipaine työntäisi kosteutta eristeisiin. Se tekee käryn ulos saamisesta vaikeaa. Hormi ja oikein mitoitettu poistopuhallin hoitaa homman, mutta siinä on pari ongelmaa. Ensinnäkin ilma tulee puhaltimelle niin kuumana, että tavalliset ropelit eivät kauaa kestä. Toisekseen jos puhallin on liian tehokas, se imee ilmaa paahtimen läpi ja sotkee lämpötilan säädön.

Mitenkähän toimisi, jos hormin veisi vain ulos ikkunan yläosasta ja suuntaisi ylöspäin ja antaisi ikkunan olla auki? Pakkasilla tietty tuppaa tulemaan liikaa kylmää sisälle, mikä myös sotkee lämpötilan säätelyn, mutta jostainhan korvausilman on tultava. Tai jos tuossa vaneriratkaisussa laittaa hormin yläreunaan ja tekee alareunaan suurehkon aukon.
Kirjattu

Toma

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1564
Vs: iRoast2 ja ilmanvaihto
« Vastaus #2 : Huhtikuu 15, 2010, 11:16:17 ap »

Sweet Mariasin sivuilta linkin kautta toiseen josta pääsin tänne
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

tirofaux

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1490
 • Kahviharrastaja
Vs: iRoast2 ja ilmanvaihto
« Vastaus #3 : Huhtikuu 15, 2010, 13:01:26 ip »

Ensimmäisen iRoast paahdon tein liesituulettimen alla. Koska paahtimen äänitaso on melkoinen (pölynimurin luokkaa) en havainnut paahdon aikana mitään erikoista. Ehkä tunnin kuluttua paahdon loppumisesta havahduin siihen että liesituuletin lähti itsekseen käyntiin. Päättelin tästä että paahtimen kuuma ilma oli liikaa liesituulettimelle, jonka ylikuumentumissuoja varmaankin pysäytti laitteen toiminnan ja jäähdyttyään tarpeeksi laite käynnistyi taas uudelleen. Liesituulettimeni on melko kevyt malli, tarkoitettu lähinnä ilman puhdistamiseen aktiivihiilisuodattimella.

Talvipakkasilla ei tee mieli avata edes lattekupillisen suuruista aukkoa ulkoilmaan. Tuollaisesta reiästä puhaltaa jo niin kovaa sisään että vastakkaisella seinällä riippuva tiskirätti alkaa heilua. Nykyisin käytössäni olevan ratkaisu vaikuttaa siinä määrin sopivalta että poistoputken sisäpäässä ei tunnu juuri mitään vetoa kumpaankaan suuntaan kun tuuletin on käynnissä. Putken ulkopäähän sijoitettu tuuletin on hieman putkea halkaisijaa pienempi, jolloin tuuletin taitaa vain pyöritellä ulkoilmaa putken ulkopäässä.

Kuva ratkaisusta tarvittaessa.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..