Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Paahtokuvia halvoista konsteista  (Luettu 44665 kertaa)

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #45 : Huhtikuu 21, 2012, 19:54:30 ip »

Papu n 150 grammaa:

esilämmitystä

Paahtoa:

lopputulema:


Varsin mukava paahtaa ulkona kun paahtoaika on lyhyt (en katsonut kelloa mutta ei montaa minuuttia) ja tuon rännärin kampi pyörii kevyesti heiluttamalla kun sievästi heiluttaa. Lopputuloskin vaikuttaa todella tasaiselta. Mausta en vielä uskalla sanoa, tuota samaa on minulla paahdettuna tällä hetkellä liesipaahtonakin ja ainakin siinä onnistui hyvin. Tahtoo nämä Väli-Amerikkalaiset muutenkin olla eniten minun makuun.
Kirjattu
Kupissa tänään:

thjerppe

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 103
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #46 : Huhtikuu 23, 2012, 09:50:50 ap »

OT: Hämmentävän tutun näköinen grilli. Asutko, oldpet, Maapadontiellä?
Kirjattu
Gaggia Classic (PID) + Mahlkönig Vario

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #47 : Huhtikuu 23, 2012, 10:14:32 ap »

Joo täällähän sitä asutaan, vielä jonkin aikaa ainakin. Tervetuloa maistamaan kahvia.
Kirjattu
Kupissa tänään:

thjerppe

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 103
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #48 : Huhtikuu 23, 2012, 10:50:33 ap »

 
Joo täällähän sitä asutaan, vielä jonkin aikaa ainakin.

 :)

Minäkin opiskeluaikanani joskus kuumailmapuhaltimella samalla pihalla olen paahtanut kahvia. Nykyisin asun muualla.
Kirjattu
Gaggia Classic (PID) + Mahlkönig Vario

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #49 : Huhtikuu 25, 2012, 20:35:48 ip »


 :)

Minäkin opiskeluaikanani joskus kuumailmapuhaltimella samalla pihalla olen paahtanut kahvia.
Hyvä juttu, eivät sitten naapurit pidä ihan hörhönä kun on aiemminkin täällä joku kahviharrastaja asunut  ;D

Itse asiaan. Kyllä tuolla tulilla paahtamisessa pääsee huomattavasti parempiin tuloksiin, jo vaimonkin mielestä. Muutoinkin hieman fiksumpaa hommaa kun ei koko kämppä ole käryä täys.

Tuli tuossa pari erää taas paahdettua, toinen samaa Costa Ricaa (ei siis Pirkka-tuote) ja toinen oli uusi tuttavuus, Guatemala Antigua Finca la Folie. Latasin juutuuppiinkin tylsähkön videopätkän

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=-5AgUReTl_k" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=-5AgUReTl_k</a>

Oli aika kova tuulenvire jonka takia paahto venähti pidemmäksi. Saapa nähdä miten vaikuttaa makupuoleen.
Kirjattu
Kupissa tänään:

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #50 : Huhtikuu 26, 2012, 09:22:17 ap »

Tasaiselta näyttää.

Itse luulisin, että rauhallisempi paahto antaa paremman maun? Ainakin Genessä pitää paahto saada venymään lähes 20 minuuttiin, johon se aika luonnollisista syistä tuppaakin venymään.

Tästäkään huolimatta painohävikkiä ei meinaa kovasti tulla.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #51 : Huhtikuu 27, 2012, 14:57:50 ip »

Hedelmämehua, sitähän se. Ei ollut niin hapokas kuin ensimmäinen, nopeampi paahto. Tuo guatemalalainen oli kuitenkin minusta vielä parempaa, vaikka meni vähän tummemmaksi. Voisi seuraavaksi kokeilla miten toimii ibrikissä.
Kirjattu
Kupissa tänään:

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #52 : Heinäkuu 14, 2012, 11:33:31 ap »

Alkaa pavut olla lopussa, enää kolme paunaa espressoblendejä jäljellä. Tekisi mieli tilata lisää vihreitä papuja mutta mahtaa tulla jenkeistä tilattuna liian kalliiksi.

Suunnittelen tässä Ongebrandilta tilausta. Kiinnostais ainakin jos jollain on kokemuksia Ongebrandin pavuista

Guatemala
Costa Rica
Bolivia
Panama
Brazilialaiset

Kirjattu
Kupissa tänään:

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #53 : Heinäkuu 15, 2012, 13:59:05 ip »

Alkaa pavut olla lopussa, enää kolme paunaa espressoblendejä jäljellä. Tekisi mieli tilata lisää vihreitä papuja mutta mahtaa tulla jenkeistä tilattuna liian kalliiksi.

Suunnittelen tässä Ongebrandilta tilausta. Kiinnostais ainakin jos jollain on kokemuksia Ongebrandin pavuista

Guatemala
Costa Rica
Bolivia
Panama
Brazilialaiset



Paljon olen papuja Ivolta tilannut. Hyvä tyyppi.
Ekalla kerralla laittaa yleensä ennakkomaksulla ja sen jälkeen lasku on paketissa.
Alennuspolitiikka on kans kiva: 5kg /5%----20kg /20%, joten kannattaa otta 20 kg saman tien  8)
100 kilosta ei saa enää 100% alea, jos tuli mieleen.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #54 : Heinäkuu 15, 2012, 19:41:57 ip »

Nuo postikulut alkoi hieman tökkimään. Kohta muutto edessä niin en viitti 20 kg tilata. Päädyin sitten Docklandsiin ja tilaukseen lähti

1 kg Costa Rica s.h.b.Tarrazu San Rafael
1 kg Äthiopien Yirgacheffe Gr. 2
2 kg Guatemala s.h.b. Genuine Antigua
1 kg Nicaragua Maragogype scr.19 Laguna Verde
1 kg Brasil Santos NY2, scr. 17/18

hintaa tuli hieman vajaa 80 eur toimituskuluineen. Guatemalaa laitoin 2 kg kun se ainakin SM:n Antigua papu toimi sekä essona loistavasti, että suodatinkahvina (toki eri paahtoasteille paahdettuna). Kerron sitten kokemuksia kun pavut saapuu. Jos tinuri joskus olet tilaamassa niin viitsitkö ilmotella, voisin tulla kimppaan mukaan niin säästyy sitten postikuluissakin.

Katselin myös tuota Hasbeanin 3 kk green subscriptionia ja se olisikin ollut varmasti mielenkiintoisempi vaihtoehto mutta paahdettuun verrattuna hintaero on sen verran pieni ettei viitsi lähteä tilailemaan.
Kirjattu
Kupissa tänään:

SiriusAng

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #55 : Lokakuu 16, 2012, 21:03:29 ip »

Eka kokeilu kuumailmapuhaltimella takana ja tältä näyttää lopputulos. Papuna oli Gebrandista tilattu "Mandheling Grade 1" (semi washed, indonesia, sumatra, organic). Yritin varmaan hieman liian isoa määrää paahtaa ja tuntuu, että jäi hieman vaaleaksi tuo paahto paikoitellen. Ulkona oli näet jo vähän hämärää joten paahtoasteen arviointi oli hieman hankalaa ja pelkäsin polttavani pavut... Kuvassa oikealla kotipaahtoinen ja vasemmalla kaupan tummapaahto jonka alkuperää en nyt tarkemmin muista. Mut jännä nähdä parin päivän päästä, miten tuon kanssa käy shottia tehdessä. :)


Kirjattu

barcoder

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #56 : Marraskuu 16, 2013, 17:36:25 ip »

Nostetaanpa vanhaa keskustelua....=)

Ensimmäinen kahvinpaahto takana ja hieno kokemus... Ostin muutama viikko sitten Mustion Linnan poistomyyntikirpparilta ilmeisesti linnan keittiössä käytössä olleeb rännärin. Ei ihan uusinta mallia....=)

Viime viikolla sain vihdoin hankittua Punavuoren paahtimosta papuja, Etiopialaista Siidamo -papua. Pavun myyjän mukaan ei mikään huippupapu, mutta sopii hyvin harjoitteluun.

Tänään sitten virittelin ulkokeittiön puuhalkolieteen tulet ja aloin hommiin.

Ensimmäinen erä.
Lämmittelin rännäriä ensin liedellä hieman, otin renkaita sen verran irti että rännäri upposi lieden tulipesään. Kaadoin pari desiä papuja rännäriin ja laitoin kellon käyntiin. Pyöritin rivakasti kampea koko ajan ja minuutin välein heiluttelin pannua voimakkaasti. 6 minuutin kohdalla alkoi rätistä, reilun 10 minuutin kohdalla alkoin tulemaan pannusta sen verran tiukkaa palaneen tuoksua että arvelin että nyt meni paahto överiksi.
Näin siinä oli tosiaan päässyt käymään. Pavut olivat hiilenmustia ja haisivat aika epämiellyttäville.

Toinen erä.
Vahingosta viisastuneena päästin liekin pienenemään selvästi ennenkuin aloitin. Lisäksi otin taskulampun mukaan, jotta voisin vähän vilkuilla pannun sisälle. Nyt rätinä alko n. 7 minuutin kohdalla. Tässä vaiheessa pavut olivat vielä vaaleahkon ruskeita. Jatkoin rivakkaa kammen pyöritystä, tarkistin paahtoasteen taskulampulla n. minuutin välein. n. 11 minuutin kohdalla olin tyytyväinen papujen väriin ja kaadoin paahtuneet pavut jäähtymään. Nyt tuoksu oli hyvä ja väri mukavan tasaisin tumman ruskeaa.

Jauhatus ja maistaminen
Annoin papujen jäähtyä kunnolla ja otin siitä sen jälkeen vajaan desin koe-erän jauhettavaksi. Jauhoin hienoksi ja valutin nopeasti espresson kahvakoneella.
Ensivaikutelma mausta oli kaksijakoinen. Taustalla kahvin perusmaku oli täyteläinen ja hieman hapokas, mutta ensimmäisen kulauksen yhteydessä kahvissa maistui myös terävä karvas piikki joka vaati hieman totuttelua. Karvaus haihtui jo seuraavalla kulauksella ja loppujen lopuksi kahvi maistui suorastaan erinomaiselta.

Pakkasin loput pavut ilmatiiviiseen astiaan odottelemaan huomiseen jolloin ajattelin tehdä toisen jauhatuksen ja katsoa olisiko maku tasaantunut hieman.

Lopputulema
Kaikenkaikkiaan tulos oli 1. epäonnistunutta erää lukuunottamatta yllättävän hyvä. Olin henkisesti varautunut että ensimmäiset paahdot menisivät täysin pieleen, joten tässä vaiheessa, ensimaistamisen jälkeen fiilikset ovat todella hyvät. Toivon mukaan maku vielä paranee huomiseksi.

Täytynee seuraavaksi ottaa vielä parempaa papua.

Tässä välineistö


Valmis kahvi (2. erä)






Kirjattu