Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Paahtokuvia halvoista konsteista  (Luettu 44539 kertaa)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Paahtokuvia halvoista konsteista
« : Huhtikuu 16, 2007, 22:54:04 ip »

Tämä ei nyt tule ennen jälkeen kuvien alle, kun ei ole noita ennen kuvia. Toisaalta halusin nämä omaan kansioon, kun ei ole käytössä noita kotipaahtimia.

Olen siis paahtanut sekä rännärillä sähköliedellä, että uunissa. Nyt siis kolme kuvaa ja tulosten vartailua.

Ohessa kuva rännärillä tehdyssä paahdossa. Raakapapuja oli 4 dl. Ensimmäinen rasahdus alkoi varsin myöhään noin 10 minuutissa ja kokonaisaika 18 minuuttia. Eli hyvin hidas paahto, mutta ei silti hävitä makuja, mikä on erikoista. Olen ollut huomaavinani, että netissä on lieipaahdoissa muillakin samoja kokemuksia pituuden suhteen. Esimerkiksi wokkipaahtajilla.

Papuina: 50 % luomubrassia geirasin alueelta, 25 % luomu guatemala ja 25% yirgacheffe. PAvuista huomaa kuinka rännärissä tulee väkisinkin palopisteitä. Mutta ainoastaan yhdessä erässä palaneisuus on maistunut läpi. Silloin laitoin levyn vahingossa täysille.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #1 : Huhtikuu 16, 2007, 22:59:20 ip »

Tämä toinen kuva on myöskin rännärillä paahdettu. Nyt raakapapuerä on pienempi 2 dl. Paahtoaika kokonaisuudessaan 15 minuuttia ja rasahtelu alkoi siinä 9 kohdalla. Lietä ei uskalla laittaa 4 kovemmalle, ettei tule liikaa palopisteitä. Rännäri lämpenee tyhjänä 10 minuuttia.

Kuvassa mukana itse paahdin ja papupussi. Nyt papuina rio-y makuisia Brasiliasta.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #2 : Huhtikuu 16, 2007, 23:06:23 ip »

Kolmas erä on paahdettu kahdessa 2 dl osassa. Ensin 2 dl luomu brassia ja sitten 1 dl luomu guatemalaa kera 1 dl yirgacheffeä.

Yhteesä siis 4 dl raakakahvia. Uuni 225 astetta. Rasahtelu alkaa siinä 6 - 7 minuuttia ja kestää suht pitkään. Kokonaisaika 14 minuuttia.

Kun toinen satsi meni uuniin toinen jäähtyi ja putsautui parvekkeella. Toisen erän jäähdytin ensimmäisen seassa, että samalla sekoittuivat.

Kahvi paahtui pyöreässä pizza-vuoassa. Sekoittaa ei tarvinnut. Huomatkaa, ettei ole palopisteitä. Makukin nyt parempi kuin aikaisemmissa uunipaahdoissa. Ei kiertoilmaa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #3 : Lokakuu 06, 2011, 21:15:03 ip »

Tulipa tuommonen rännäri hommattua ja sillä on nyt harjoteltu muutama kerta. Ekasta paahdosta tuli hieman epätasanen. Lämmitin rännäriä tyhjänä muutaman minuutin, levy oli nelosella ja pyöritin kampea hitaahkosti ja ravistelin muutamia kertoja. Raksahtelu alkoi siinä 8 minuutin kohdalla ja jatkui sinne loppuun asti. 14 minuutin kohilla lopettelin homman ja jäähdyttelin reikäkattilassa pavut. Papuna oli Kaffan Brazil Boio, 2 dl.

Lopputulema tässä:


Toiseen paahtoon kokeilin hieman pienempää lämpöä ja levy oli kolmosella. Ei tullut mitään ja lopettelin homman 17 minuutin kohdilla ja pavut jäi todella vaaleiksi ja haju jokseenkin outo (oliko tämä nyt sitä ruohoa vai miksi sitä sanoisi).

Kolmas paahto mentiin sitte taas levy nelosella. Resepti oli seuraava
1. Levy neloselle, rännäri lämpeää tyhjänä 7 minuuttia.
2. 2 dl Etiopia Kabado Dara rännäriin ja kello käyntiin
3. pyöritin rännäriä kohtuullisella nopeudella, ja minuutin välein heilutin rännäriä noin 5 sekunin ajan (eka heilutus 30 sek kohalla)
4. Pavut pois kun toinen raksu alkoi aikaa kulunut noin 15 min 30 sek. Raksahtelu jatkui kun juoksin partsille jäähdyttelemään papuja.
5. Lopputulema jotain Full City + ja Vienna välistä


Huomenna maistellaan Aeropressillä mitä tuleman pitää  :o
Kirjattu
Kupissa tänään:

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #4 : Lokakuu 07, 2011, 09:15:34 ap »

Enpä ole rännäriä koskaan kokeillut.

Tulisi vaan mieleen, jotta onko papuja ollut latingissa hiukan liikaa?

Toinen juttu on sitten se, että maku tekeytyy papuihin vasta muutaman päivän jälkeen.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #5 : Lokakuu 07, 2011, 10:29:53 ap »

^^Juu ja aika hiileksi ovat osa pavuista menneet (kannattaisi ehkä poistaa ennen jauhatusta)  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #6 : Lokakuu 07, 2011, 15:31:24 ip »

Kiitos neuvoista. Täytyypä testata taas tänään jos emäntä suo. Tuo ensmäinen erä oli kyllä jokseenkin laihaa vielä, mutta tuo kolmas kyllä maistui jo kahville. Omaan makuun kyllä hieman liian tummaksi vedetty, mutta emännälle maistui "on tää kyllä ihan hyvää". En tiedä näkyykö se tuossa kuvassa mutta ainaki tänään ton kolmannen erän papujen pinta on öljyisä..
Kirjattu
Kupissa tänään:

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #7 : Lokakuu 13, 2011, 09:16:54 ap »

Kyllä öljy kuvissa kiiltelee. Tummasta paahdostahan se kertoo. Öljyt irtoavat kun papujen lämpö on tarpeeksi korkea.

Rännärillä paahdosta olen itse luopunut miltei kokonaan. Juuri noiden palopisteiden vuoksi. Uunissa jälki on tasaisempaa, mutta kaikki uunit ovat yksilöitä. Osa ei sovellu paahtamiseen laisinkaan. Ei ole pitkään aikaan tullut paahdettua itse. Tämä ei johdu siitä etteikö sitä kannattaisi tehdä, mutta laiskana se on jäänyt vähemmmälle, kun kaupunkiin on tullut jokin vuosi sitten kunnollinen kahvikauppa, josta saa tuoretta ammattilaispaahtua. Mokkamestareiden tuotteita siis.

Jos jostain saisi rio-y papuja ibrik-paahtoja varten voisi jatkaa tuota paahtoharrastusta.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #8 : Lokakuu 13, 2011, 10:33:54 ap »

ajattelin laittaa tänne linkin popcorn koneella paahtamiseen, kun topic sitä suorastaan vaatii
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=178.0
Viidennellä sivulla on oma kuva pavuista. Sen mitä olen katsonut rännäreillä paahdettavan, niin niissä näkyy juuri nuo palopisteet useasti, popparikoneella ei tietenkään samoja määriä paahdella, mutta mielestäni tasaisempaa (senkun oppii kellottamaan).
En myöskään ole paahdellut aikoihin, ja jos siihen jälleen hurahdan, niin luultavasti ostan paahtimen.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #9 : Lokakuu 13, 2011, 11:08:27 ap »

Onnistuin saamaan tuon Kebado Daran maukkaaksi, kun lyhensin hieman paahtoaikaa, oli noin 15 min. Toinen raksu ei kerennyt alkaa. Tämä ei maistunut enää "starbucksille".


Tuo brasilialainen taas ei tunnu onnistuvan vieläkään.

Muistaakseni tuosta sanoivat Kaffalla, että hitaasti ja semivaaleaksi kannattaa paahtaa ja paahdon lopussa pitäisi nostaa lämpöjä. Tarkoittanee rännärillä että levy käännetään 4 -> 5 jossakin vaiheessa ekan ja tokan raksun välissä. Tästä Boiasta tulee savua ja roskaa huomattavasti enemmän kuin tuosta etiopialaisesta, mikä myös hieman estää kovin tummaksi paahtamista. Kaffan sivujen mukaan Boia (3) on paahdettu tummemmaksi kuin sidamo (2).

Sen huomasin myös, että Boiassa kahvin tuoksu kehittyy vasta reilun vuorokauden paahdon jälkeen, kun taas Kebado Darassa tuoksu oli jo yön jälkeen voimakas. Tarkoittaneeko että tuon brassin kanssa myös maku kehittyy myöhemmin?

Kyllä kiinnostaisi kokeilla myös tuota uunilla ja/tai popparilla paahtamista, savuhaitat vain mietityttää. Vaimo on uhannut muuttaa pian muualle.

Edit. kuvat korjattu oikeiksi.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 13, 2011, 11:29:01 ap kirjoittanut oldpet »
Kirjattu
Kupissa tänään:

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #10 : Lokakuu 13, 2011, 11:31:04 ap »

Onnistuin saamaan tuon Kebado Daran maukkaaksi, kun lyhensin hieman paahtoaikaa, oli noin 15 min. Toinen raksu ei kerennyt alkaa.

Kovin tummaa on paahto joten ainakin osa pavuista on toiseen kräkkiin mennyt ja kunnolla  :). Kenties ei ehkä helpoin papu paahtaa, monilla etiopialaisilla tulee aika epätasaista jälkeä johtuen lajikekirjosta ja prosessoinnista.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #11 : Lokakuu 13, 2011, 12:12:22 ip »

Kuumailmapuhallin on myös halpa konsti.

http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1181.0
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #12 : Lokakuu 13, 2011, 12:45:23 ip »

Kovin on kirjavaa, ei ilmeisesti sekoitu ihan kamalan hyvin tuo kahvi rännärissäsi. Onkohan sitä edelleen liikaa vai onko sekoittava mela yksinkertaisesti kehno.

Uunissa paahtamalla tuli minusta yllättävän vähän käryä, popkornykoneella suhteellisesti enemmän, mutta paahtomäärätkin on pienempiä. Isosta määrästä kahvia tulee iso määrä käryä. Popparilla sain tasaisempaa, mutta toisalta uunissa enemmän kerralla, ja helposti paahtuvat pavut tulee uunissakin tasaisiksi. Näillä halvoilla konsteilla en alkuun lähtisi millään paahtamaan vaikeasti paahdettavia papuja, sitten vasta kun kokemusta on reilusti.

Voisin kuvitella että ruo rännärikin hyötyisi lämpömittarista. Onko kamala ajatus tehdä laitteeseen reikä josta saisi mittarin anturin kahvin sekaan. Mittarin tietty tarttee olla semmoinen jossa riittää skaalaa 250°C asti.
Kirjattu

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #13 : Lokakuu 13, 2011, 12:52:15 ip »

tuostahan kannattaa tai voi lajitella tummat ja vaaleat erilleen ja vertailumaistella paahtoeroja..

joskus aikoinaan tuli turhautuminen uuninkanssa, kun pukkasi kirjavaa paahtoa. epätasainen lämpöjakauma, jotapa ei juuri sekoittelu pellin kääntely auttanut.

kaasuliesi oli sitten mainio. nyt sekin taaksejäänyttäelämää. enempi tulee pussissa osteltua kuin parvekkeella butaanilla paahdeltua. liiansuuri airflow tuppaa pidentämään vaaleitakin paahtoja parinkymmenen tuolle puolen.
Kirjattu

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #14 : Lokakuu 13, 2011, 20:36:05 ip »

Joo. Tulipa taasen iltapuhteena paahdeltua vähän tuota ethiopialaista. Koska nuo kuvat saattaa valehdella värien suhteen, laitan tähän kuvan jossa vasemmalla on ammattilaispaahdettua (ebaysta tilattua) Yirgacheffea ja oikealla tuota mun paahtamaa.

Tosiaan kuten migu2 arvelikin, ilmeisesti osa pavuista menee toiseen kräkkiin ja osa ei, raksuja on vähän vaikea erottaa koska raksahtelu jatkuu miltei katkeamatta.

Nämä rännärithän ovat käsittääkseni tarkoitettu puuhellalle, siten että levy otetaan pois ja rännäri laitetaan siihen paikalle. Ilmeisesti siksi näissä on tuo pykälä. Sähköliedellä ei ilmeisesti tästä syystä onnistu paahtaa niin isoja eriä, kun ainoastaa pohja on levyn kanssa kontaktissa. Osaisko esim Tuomas sanoa mihin kohtaan tuota melaa kannattaa pavut olla jos pavut levittää tasasesti rännärin pohjalle? Tuo 2 dl tulee jotakuinkin melan yläreunaan asti.
Kirjattu
Kupissa tänään: