Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Uusi paahdin kotipaahtajille  (Luettu 49718 kertaa)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
« Vastaus #30 : Joulukuu 14, 2007, 13:10:46 ip »

Joo, ilmapaahto on erilainen kuin rumpupaahto, mutta ei se ole ihan selvä parempi-huonompi-asetelma. Nopealla ilmapaahdolla on joitain etujakin. Herkät aromit säilyvät siinä paremmin. Kyllä minä luulen, että enimmäkseen kotipaahtajien pettymykset johtuvat siitä, ettei ole löytynyt vielä oikein hyvää sekoitusta ja optimaalisia paahtoja sekoituksen kullekin osalle. Huippuammattilaisten päihittäminen on toki kotipaahtajalle aika korkea tavoite, mutta tarkoituksenahan onkin saada tuoretta ja siksi paljon parempaa kahvia, kun kerran alakerrassa ei toimi paahtimoa. Hyvä kotipaahto hakkaa kyllä aina kolme viikkoa vanhan huippukahvin.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
« Vastaus #31 : Joulukuu 15, 2007, 23:36:53 ip »

Tuoreus se on valtti minunkin mielestäni. Toki myös onnistuneen oman paahdon tuoma tyydytys jne... Mukavahan se on amatöörinä harrastaa, vaikka ammattilaisen silmin paahdossa olisikin monia virheitä.

Minä vain yritän olla tällä palstalla sellainen ääni, joka puhuu edullisen kahviharrastuksen puolesta. Sen, ettei hyvä kahvi vaadi välttämättä espresso-keitintä ja kotipaahdinta tai kallista myllyä.

Tosin ei kukaan täällä sellaista varmaan väitäkään...mutta haluaisin rohkaista "espresso-koukkua" pelkääviäkin kokeilemaan kotipaahtoa ja erilaisia kahvimakuja.

Itse olen uunipaahdolla ja sopivalla sekoituksella löytänyt todella hyvän kreikkalais-tyyppisen ibrik-sekoituksen. Maku on juuri kuten kreikkalaisessa kahvissa, mutta tuoreus tuo siihen oman ekstransa.

Sekoitus on:
noin 60 % Brasilialaisia Minaksen alueen Rio-y papuja
noin 20 % Yirgacheffeä
noin 20 % Guatemalan antiguaa

Ja todellakin sekoitussuhde on aika silmämääräinen, ei niin tarkka, ja kaikki uuniin samalla kertaa. ettiopialainen papu on pienempää ja paahtuu muita tummemmaksi. Rio-y jää vaaleimmaksi, mutta se sopiikin sille - ne homeen tuomat kemikaalit muuttuvat pistäviksi tummemmilla paahdoilla.

Mutta itse asiaan. Behmor on kiinnostava juuri edullisena rumpupaahtimena. Kai se olisi ostettava, jos hommaisi espresso-vehkeetkin. Mutta mielenkiinnolla odotan ensin teidän syvemmälle harrastaneiden ensikokemukset ja harkitsen sitten itsekin...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
« Vastaus #32 : Joulukuu 16, 2007, 11:19:02 ap »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Minä vain yritän olla tällä palstalla sellainen ääni, joka puhuu edullisen kahviharrastuksen puolesta. Sen, ettei hyvä kahvi vaadi välttämättä espresso-keitintä ja kotipaahdinta tai kallista myllyä.


Sellainen ääni on todella tervetullut. Ja varsinkin pressopannu on minusta erittäin varteenotettava keitin. Uskoisin myös, että se on hieman joustavampi paahtojen suhteen. Pressolla tehdessä papujen pitää vain maistua hyvälle, kun taas epressossa niiden pitää myös reagoida paineistettuun uuttoon oikealla tavalla. Kuvittelisin, että jälkimmäinen asettaa tiukemmat vaatimukset esimerkiksi paahdon tasaisuudelle - mutta tämä nyt on lähinnä arvailua.

Paahtamisen osalta pressopannun kaltaista halpaa hittituotetta ei taida olla. Kun halutaan kohtuullisen kokoinen satsi papuja, niin sellaisen kuljettaminen tiettyjen lämpötilojen kautta haluttuun lopputulokseen on vaan sen verran vaativa tehtävä, että ilman kohtuullisen järeitä ja tehtävään suunniteltuja laitteita se ei erityisen hyvin onnistu. Mutta jos vaihtoehtona on vanha kahvi, niin silloin kotipaahtaminen voittaa aina.


Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
« Vastaus #33 : Joulukuu 16, 2007, 21:04:42 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Ja varsinkin pressopannu on minusta erittäin varteenotettava keitin. Uskoisin myös, että se on hieman joustavampi paahtojen suhteen.


Jotain varmaan pressosta kertoo se, että esim. "M-Mestarit"
tarjoavat sillä alkuperäkahvit. Kysehän on oikastaan samasta tekniikasta kuin "Cuppingissa" (kuuma vesi papujen päälle ja hetki haudutusta), pressossa siivilöidään purut vain pannun pohjalle, cuppingissa ne jäävät kupin pohjalle.

Toinen hyvä ja edullinen, sekä paljon anteeksi antava (ja epätaisaisesta paahdosta jopa hyötyvä) keittotapa on ibrik ja toki vanha kunnon pannukahvi.

Lainaus
Pressolla tehdessä papujen pitää vain maistua hyvälle, kun taas epressossa niiden pitää myös reagoida paineistettuun uuttoon oikealla tavalla. Kuvittelisin, että jälkimmäinen asettaa tiukemmat vaatimukset esimerkiksi paahdon tasaisuudelle - mutta tämä nyt on lähinnä arvailua.


Selvähän se on, että espresso heruttaa kaikki maut kahvista, jos se on oikein tehty. Siksi varmaan kannattaa myös tarkkaan harkita, alkaako itse edes paahtaa espresso-paahtoja. Voi olla hankala pistää kampoihin ammattilaisille.

Tuollainen rumpu-värkki antaa siihen varmasti mahdollisuuksia. Mutta hirveästi siihen alkaa tulla muuttujia, papujen koko, kosteus, paahtoprofiilit yms.

Itse en noita hallitse, ja siksi näppituntumaan, ulkonäköön ja tuoksuun perustuva yksinkertainen paahtotapa on helppo hallita. Ainoa muuttuja on oppia se miten tummaksi mikäkin papu kannattaa paahtaa.

Mitä enemmän nippeleitä paahtimessa on, sitä suurempaa asiantuntemusta paahdon onnistuminenkin vaatii. Näin ainakin luulisin. Mitä niistä säätömahdollisuuksista on hyötyä, jos ei tiedä mitä millekin pavulle ja miksi...

Mutta, jos haluaa todella syvälle kahviharrastuksessaan mennä, vaikuttaa Behmor lupaavalta paahtimelta.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
« Vastaus #34 : Joulukuu 16, 2007, 21:50:19 ip »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Mutta, jos haluaa todella syvälle kahviharrastuksessaan mennä, vaikuttaa Behmor lupaavalta paahtimelta.


Kyllä tuo Behmor taitaa, ainakin ohjeenmukaisessa käytössä, olla melkoisen yksinkertainen laite. Valitset painon ja sen jälkeen yhden viidestä(?) profiilista. Taitaa uusittu Hot Top olla myytävistä kotipaahtimista se, jolla eniten pystyy leikkimään säätöjen kanssa.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
« Vastaus #35 : Joulukuu 16, 2007, 22:41:03 ip »

Lainaus käyttäjältä: nasse
Valitset painon ja sen jälkeen yhden viidestä(?) profiilista. Taitaa uusittu Hot Top olla myytävistä kotipaahtimista se, jolla eniten pystyy leikkimään säätöjen kanssa.


Juu, mutta tässä voi hieman "pelata". Luepa esim. täältä (alhaalta) kohta "Tips on Fine-Tuning Roast Times". Elikkä profiileihin on mahdollista tehdä jonkin verran muutoksia - täysin omaa profiiliaan vain ei voi tehdä. Lisäksi nuo Behmorin profiilit on myös mietitty ihan paahtoalan ammattilaisten kanssa.

Tietysti parempi kontrolli paahtojen suhteen olisi ideaalista - kuten genessä, taikka hottopin kahdessa uusimmassa mallissa. Toisaalta behmor maksaa tällä hetkellä 299 dollaria, gene 495, hottopit 730 ja 930 ja paahtotulos näyttäisi olevan ainakin tähän mennessä tulleiden kommenttien valossa täysin vertailukelpoinen (ja paahtaa maksimissaan sen puoli kiloa kerralla, mikä on muihin nykyisiin kotipaahtimiin nähden vähintään tuplamäärä).

Uskaltaisin kuitenkin väittää että paahtamisharrastustaan aloittelevalle tuossa behmorin "pelivarassa" on kyllä ihan tarpeeksi pelivaraa pariksi vuodeksi - tämän jälkeen jos tuntuu että haluaisi paahtaa täysin oman tahtonsa mukaan niin kannattaa ehkä laittaa lisää rahaa likoon. Mutta tällöin on syytä ottaa huomioon myös se että niiden omien profiilien rakentelu vaatiia aikaa, kirjanpitoa, lämpötilojen mittausta, eri paahtoprofiilien vertailua, jne... muussa tapauksessa tuo behmorin pelivara olisi edelleenkin riittävä, sillä niissä "profiilipohjissa" on sentään jokin järki takana.
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
« Vastaus #36 : Helmikuu 18, 2008, 20:32:10 ip »

Niin, se on hyvä kanssa tajuta, että jos meinaa alkaa paahtoprofiileita rukkaaamaan, niin vaatii huomattavan suurta panostusta asiaan, että saa oikeasti parannusta aikaan. Paahtaminen on niin monitahoinen juttu, että aivan varmasti loppuu itseltä aika ja mielenkiinto ennenkuin mahdollisuudet. Jo siinä, mitä papuja käyttää, missä suhteessa ne sekoittaa ja kuinka tummaksi kunkin lajikkeen paahtaa tai paahtaako kaikki yhdessä on niin huikea määrä vaihtoehtoja, että siinä riittää kotipaahtajalla ihmettelemistä pitkäksi aikaa. Aika harva viitsii kotona ruveta paahtamaan samaa kahvia monta erää eri profiilein ja vertailla tuotoksia rinnakkain, kun siinä menee äkkiä kallista kahvia kilotolkulla hukkaan.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
« Vastaus #37 : Toukokuu 17, 2008, 23:31:05 ip »

Noniin, 230V ja 240V euromalleista on sitten viimein jonkinlaista havaintoa - asiasta voi lueskella lisää täältä.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
« Vastaus #38 : Toukokuu 18, 2008, 18:43:14 ip »

Euroopan hinnoista en ole vielä löytänyt mitään indikaatiota? Taalan kurssi on edelleen houkutteleva, eli toivotaan hinnan asettuvan alle 300 euron...

T.Teme
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
« Vastaus #39 : Toukokuu 18, 2008, 20:42:10 ip »

Tuo 299 dollaria jolla Behmoria tuntuu vähintään amerikan markkinoilla saavan on tällähetkellä reilu 190 euroa. Eli ei tosiaan mitenkään mahdoton tuo vajaa 300 euroa vaikka siihen jonkinlaista "euroveroa" sun muuta tulisi päälle.

Jos vertaa esim. Hottopin (malli KN-8828B) hintoja, niin amerikassa esim. Sweetmarias myy sitä 730 dollarilla, eli noin 470 eurolla. HasBeanillä se on sitten 540 puntaa, eli noin 680 euroa. Euroopassa siis Hottopista joutuu maksamaan noin 45% enemmän (ja tämä ei siis tosiaankaan johdu siitä että esim. HasBean vetäisi tuon erotuksen välistä vaan hintaa nostaa ainakin rahti, tulli ja alv). Jos tällä kaavalla laskisi niin Behmorin hinnaksi muodostuisi euroopassa 275 euroa. Eli toivoa on...  :)
Kirjattu

CD

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 72
Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
« Vastaus #40 : Toukokuu 26, 2008, 11:57:27 ap »

$299 + pk, Sweetmariasissa halvin toimitus oli USPS $126.50 (+ vakuutus $5.25) = $425.50 ($430.75) = 276€. Tuohon summaan tulee sitten tulli ja alv. Tulli on varmaan jotain 3-6% välillä, en ole tilannut jenkeistä vielä kahvilaitteita, joten tulliprosentista ei ole tarkkaa tietoa.

276€ + 6% = 292.70€ + 22% = 357€. Tuohon summaan sitten katteet päälle, riippuen tietysti laitteen tukkuhinnasta, joka voi olla jenkkilaitetta korkeampi, koska laitteeseen joudutaan tekemään uusi virtapuoli 220v:lle (jos semmoista ikinä edes tehdään..). Jenkkilaitteelle 120v / 1630w on aika kallista hommata riittävä muunnin 220v:lle. Kannattaa ottaa selvää ennen kuin tilaa.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
« Vastaus #41 : Kesäkuu 01, 2008, 00:21:09 ap »

On tullut lueskeltua ja funtsittua lisää. Vaikka Behmorin eurooppalaisesta versiosta ei olekaan vielä kovin paljoa kokemusta, niin tuo HotTopin B-versio alkaa näyttämään entistäkin kiinnostavammalle (itse siis paahtaisin vain espressoa varten)...

T. Teme
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
« Vastaus #42 : Kesäkuu 01, 2008, 21:59:15 ip »

Has Beanin Steve on laittanut blogiinsa pientä kommenttia "europrototyypistä".
Kirjattu

moop

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 33
Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
« Vastaus #43 : Kesäkuu 23, 2008, 16:30:06 ip »

Tervet kaikille! Vaikka lainaus on yhdeltä, on kysymys osoitettu kaikille.

HotTopin B-versio

Eli onkos kellään kokemusta hottopin paahtimista, että miten toimivat täällä suomessa? Jenkit tuntuvat järjestään suosittelevan "variacia", mutta moinen kampe syöttövirran hallintaan ei liene ole meillä tarpeen? Entä miten paikalliset voltit korreloi esim. HB:n foorumilla esitettyjen profiilien kans, että voiko sieltä hakea referenssejä omiin tarpeisiin ollenkaan? Kaikin puolin komea aparaattihan tuo olisi..:)

++moop
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
« Vastaus #44 : Lokakuu 08, 2008, 14:56:14 ip »

Behmorin sivuilta kun tiedustelin saatavuutta Euroopassa, niin antoivat ymmärtää, että voi mennä puoli vuotta ja jopa pidempäänkin.
Toivottavasti ovat vain valmistelemassa iloista ylläriä, tai sitten eivät saa Steven kanssa hiottua hinta kohilleen?
Odotuksen merkeissä kuitenkin...

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso