Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Paahtoasteista suodatinkahville ja pressolle  (Luettu 2906 kertaa)

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Paahtoasteista suodatinkahville ja pressolle
« : Tammikuu 30, 2010, 11:13:25 ap »

Suodatinkahvia olen viime aikoina vältelllyt, kun espressojen kanssa touhuamisessa on ollut mukavasti tekemistä, mutta täytynee ottaa rohkea askel ja kokeilla suodatinkahvinkin petraamista. Missä kohtaa katkaisette suodatinkahvin paahdon: ekan raksun aikana, sen lopussa vai päästetäänkö yli? Tämä varmaan riippuu papulajikkeesta samalla tavalla kuin espressolle paahdettaessa.

Käytetäänkö pressokahvissa noin keskimäärin vai peräti aina samaa paahtoastetta kuin espressossa?

Jos joku vielä intoutuu suosittelemaan jotain käytössäni olevista pavuista suodattimelle joko yksinään tai seokoituksena, niin aina parempi.

Listalta löytyy:
Brasseja Cerrado, Santos, Yellow Bourbon
Afro: Sidamo, Kenia AA
Yemen

Linkki- ja muutkin vinkit paahtoasteaiheista tervetulleita.
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Paahtoasteista suodatinkahville ja pressolle
« Vastaus #1 : Tammikuu 30, 2010, 22:24:10 ip »

Missä kohtaa katkaisette suodatinkahvin paahdon: ekan raksun aikana, sen lopussa vai päästetäänkö yli?

Mikäli olet siis aikeissa juotavaa kahvia paahtaa, niin aikaisintaan ensimmäisen raksun jälkeen. Täältä löytyy varsin hyvät ja ennenkaikkea perustellut perusohjeet paahtamiseen (kannattaa ehdottomasti lukaista ajatuksella).

Käytetäänkö pressokahvissa noin keskimäärin vai peräti aina samaa paahtoastetta kuin espressossa?

Pressolle voit tähdätä ihan samaan paahtoasteeseen kuin suodattimelle - tai ihan mihin tahansa paahtoasteeseen, mikä nyt maistuu parhaalta.

Mutta huomaa tuolla edellisessä linkissä että kyse ei ole pelkästään tummuudesta vaan myös nopeudesta miten sinne päästään ("In generel, it pays to finish dark roasts as fast or faster than light roasts by speeding up the roast at this point when going dark, or slowing it down when staying light."). Ero espressopaahdossa ja "muissa" paahdoissa ei siis koskaan saisi olla vain se että katkaiset jälkimmäisen lyhyeen (profiili muuten sama) - näin et todennäköisesti paahda kumpaakaan oikein.
Kirjattu

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Paahtoasteista suodatinkahville ja pressolle
« Vastaus #2 : Tammikuu 31, 2010, 11:13:17 ap »

Juotavaa hyvinkin, ei niitä ole ollut tapana koristeeksi paahtaa. Kiitos linkistä, hyvä perusteoreema kompaktissa muodossa. Kokeilen paahdon hidastamista 1 raksun jälkeen suodinpaahdoissa, juuri tämän tyypin infoa kaipasin.
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba