Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?  (Luettu 11536 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #15 : Tammikuu 10, 2010, 22:00:05 ip »

Millainen muuten on (posti?)ruumassa painetila lennon aikana - onko kellään parempaa tietoa? Kymmenen kilometrin korkeudessahan taitaa olla painetta noin neljäsosa maanpäällisestä (koneen ulkopuolella). Kai siellä ruumassa reilumpaa vaihtelua (alaspäin) tapahtuu kuin matkustamossa?

Minulla on ainakin joskus pullot falskanneet ruumassa, joten alipainetta siellä on. Onhan sitä toki matkustamossakin, mutta varmastikin vähemmän.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 370
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #16 : Tammikuu 11, 2010, 08:41:46 ap »

Eikös eläimet mene ruumassa, eli kyllä siellä jonkinlainen paineistus pitää olla. Italian reissulta kokemuksena se, että jo matkustamon alipainekin saa kahvipusseista aikaiseksi tiiliskivet maanpinnalla.
Kirjattu
--
Silvia Ranchilio (PID) +
Mazzer Mini e

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #17 : Tammikuu 11, 2010, 09:47:07 ap »

Eikös eläimet mene ruumassa, eli kyllä siellä jonkinlainen paineistus pitää olla. Italian reissulta kokemuksena se, että jo matkustamon alipainekin saa kahvipusseista aikaiseksi tiiliskivet maanpinnalla.

Suomi24-foorumin ja muiden luotettavien tietolähteiden surffailun jälkeen vaikuttaa siltä, että matkustajakoneissa ruuma ja matkustamo on samaa tilaa ja samassa paineessa (joka toki on vähemmän kuin maan päällä). Rahtikoneista en sitten tiedä.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #18 : Tammikuu 11, 2010, 10:20:18 ap »

Omatkin kokemukset puoltaa sitä, että jotain eroa ruuman ja matkustamon välillä on, koska omatkin kahvit ovat menneet "rusinoiksi" matkustamossa kun taas ruumassa tulleet ovat olleet ihan normaaleja. Ja myös postin kautta esim. SqM:stä tulleet paketit ovat olleet ihan kunnossa (voivat tulla/tulevatkin varmaan rahtikoneella, jossa voi tosiaan olla eri tilanne).
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2065
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #19 : Tammikuu 11, 2010, 10:41:09 ap »

Suomi24-foorumin ja muiden luotettavien tietolähteiden surffailun jälkeen vaikuttaa siltä, että matkustajakoneissa ruuma ja matkustamo on samaa tilaa ja samassa paineessa (joka toki on vähemmän kuin maan päällä). Rahtikoneista en sitten tiedä.

Toikin riippuu niin konetyypistä. Eläimiä on tullut rahdattua lentokoneella ja kaikkiin konetyyppeihin ei elukoita saa mukaan (ruuman paineistuksen/lämpötilan takia).
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #20 : Tammikuu 11, 2010, 13:30:09 ip »

Suomi24-foorumin ja muiden luotettavien tietolähteiden surffailun jälkeen vaikuttaa siltä, että matkustajakoneissa ruuma ja matkustamo on samaa tilaa ja samassa paineessa (joka toki on vähemmän kuin maan päällä). Rahtikoneista en sitten tiedä.

UPS, DHL, Fedex jne käyttävät pienehköjä ja joillakin reiteillä suuriakin koneita, ja ne on tyypillisesti matkustajakoneiden rahtiversioita eli Boeing ja McDouglas sekä Airbus -koneita. Näissä kuljetettava rahti on tyypillisesti sen verran tyyristä ja vakuutettua ettei ole mieltä sitä painestamattomassa rahtitilassa kuljettaa. Matkustajakoneissa sen sijaan rahtitilan lämpöeristys on ainakin osassa koneita jätetty väliin, eli kun siellä ylhäällä on -50 C ja allekin, rahti jäähtyy myös hyvin kylmäksi.

Kylmässä hiilidioksidi ei vapaudu pavuista, eli jos pavut on pakattu vacum-menetelmällä tiiviiseen pussiin joka päästää kaasua ventiilin kautta vain ulospäin, ja pussi säilytetään kylmässä jolloin kaasua ei pääse vapautumaan pavuista, tulisi selitettyä miten pussi perille päästyää on vielä littana ja pavut "paistavat läpi" sen kuhmuisesta pinnasta.
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #21 : Tammikuu 11, 2010, 15:15:18 ip »

Matkustajakoneissa ruuman lämpötilaa nostetaan, jos elukoita on mukana. Joskus unohtuu, ja pidemmällä lennolla voi olla sitten surullisempi seuraus kun rampin kundit avaavat ruuman luukkua perillä :(

Matkustamossakaan ei ole sama ilmanpaine kuin maan kamaralla, eli tämän vuoksi ne tuoremehupurkit pärskähtävät naamalle ;)

Sekä ruuman että matkustamon lämmitys on myös polttoainekysymys, ja kun lentoliikenne liittyi päästökauppaan niin ... se kyllä optimoidaan.
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #22 : Tammikuu 18, 2010, 14:46:53 ip »

Laitan nyt tähän ketjuun hieman päivitystä aiheeseen, tuntuu että nyt 14 päivää merkityn paahtopäivän jälkeen ja kolmen laadun kokeilulla vain tummimmaksi paahdettu Celebas Toraja Kalosi on saanut suosiota osakseen. Tuntuu toimivan niin cappussa kuin ristrettona tai espressona. Ehkä tätä pitää tilata kokeeksi etanarahdilla lisää, ja mahdollisesti kokeilla paahtaa uunissa itse. Varsinkin kun käyttäjäpalautteen mukaan joku Behmorin paahtimella neljää papua (arviota kirjoittaessaan) paahtanut oli sitä mieltä että ylivoimaisesti helpoin paahtaa ("I've only tried roasting four different beans using the Behmor 1600, but this bean has been by far the easiest to roast! Every single roast, from the very first one, has been a great success. Excellent price/quality ratio as an espresso bean.").

Onko uunissa paahtamisen suhteen menestymisen mahdollisuuksia, vai pitäisikö alkuunsa ostaa popcorn-kone? Mitään suurikokoista en ala kaappeihin ostamaan, rajansa kaikella...
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #23 : Tammikuu 18, 2010, 20:37:21 ip »

Onko uunissa paahtamisen suhteen menestymisen mahdollisuuksia, vai pitäisikö alkuunsa ostaa popcorn-kone? Mitään suurikokoista en ala kaappeihin ostamaan, rajansa kaikella...

Popcorn koneita kannattaa vilkuilla - niitä kun saa toisinaan varsin edullisestikin ja niillä on ihan oikeasti mahdollista saada aikaan hyviä paahtoja (kun käyttää aikaa opetteluun).

Kyllähän sillä uunillakin harrastuksen makuun pääsee, mutta kovin suuria odotuksia ei sen varaan kannata laittaa. Lähinnä kyse on siitä millä tavalla haluaa harrastaa - eli jos paahtopuuhastelu uunin kanssa on kivaa, niin siitä vain. Mutta jos uunissa paahtamalla hakee vain säästöä kahvin hinnassa niin aika marginaaliseksi touhuksi jää - voi miettiä mitä siinä säästää jos oleellisesti 1. luokan raakakahvia paahtaa (alle) keskinkertaiseksi tuotteeksi.
Kirjattu

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #24 : Tammikuu 18, 2010, 20:55:13 ip »

Kyllähän sillä uunillakin harrastuksen makuun pääsee, mutta kovin suuria odotuksia ei sen varaan kannata laittaa. Lähinnä kyse on siitä millä tavalla haluaa harrastaa - eli jos paahtopuuhastelu uunin kanssa on kivaa, niin siitä vain. Mutta jos uunissa paahtamalla hakee vain säästöä kahvin hinnassa niin aika marginaaliseksi touhuksi jää - voi miettiä mitä siinä säästää jos oleellisesti 1. luokan raakakahvia paahtaa (alle) keskinkertaiseksi tuotteeksi.

Itse paahdan ''peruspavut'' (kaffaa ja kaffecentralista ostettua) uunissa, mutta minulla on myös HasBean 12 kk tilaus paahdettua kahvia, että saa jotain referenssiä siihen kotipaahtoon. Alunperin se lähti kahvin hinnassa säästämisessä, mutta se kotipaahtaminen vaikuttaa ihan mukavalta touhulta ja mun makunystyrät ei ole vielä niin kehittyneitä, että voi vähän huonompilaatuistakin(tai -paahtoista) kahvia käytää (ei tosin juhla mokkaa, koska tämä koko kahviharrastus lähti siitä, että normaali kahvi on pahaa ja ajattelin sitten että kyllä parempaakin kahvia on varmaan olemassa, ja moka oli hyvää. Tosin 14-vuotiaan mielestä kahvin kuuluukin olla pahaa.)

EDIT: meni vähän aiheen ohi (OT:ksi).
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #25 : Tammikuu 18, 2010, 21:11:18 ip »

mutta se kotipaahtaminen vaikuttaa ihan mukavalta touhulta ja mun makunystyrät ei ole vielä niin kehittyneitä, että voi vähän huonompilaatuistakin(tai -paahtoista) kahvia käytää (ei tosin juhla mokkaa, koska tämä koko kahviharrastus lähti siitä, että normaali kahvi on pahaa ja ajattelin sitten että kyllä parempaakin kahvia on varmaan olemassa, ja moka oli hyvää. Tosin 14-vuotiaan mielestä kahvin kuuluukin olla pahaa.)

Tällöin kannattaa ehdottomasti tutustua niihin popkornikoneisiin (niitä kun toisinaan löytää 5 eurollakin). Toinen mitä kannattaa kokeilla on metallikulho + kuumailmapuhallin - niilläkin saa paremman kontrollin kuin uunilla.
Kirjattu

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #26 : Tammikuu 18, 2010, 21:31:36 ip »

Tällöin kannattaa ehdottomasti tutustua niihin popkornikoneisiin (niitä kun toisinaan löytää 5 eurollakin).
Ostetaan jos kävelee vastaan, Miten on lämpötilan säätö popparilla, paahdetaan täysillä ja otetaan esim. tokassa raksussa pois? Uunissa kun voi lämpötilaa säätää, mutta kukaan ei varmaan ole kovin innokas alkaamaan etsimään sitä parasta paahtoprofiilia, kun uunissa lämpötilat muutenkin hieman heittelevät (luukun tiivistys ja tälläsiä olen kuullut), paitsi jos käyttää aina samaa papua, mikä taas hieman vesittää koko harrastuksen idean mielestäni.
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #27 : Tammikuu 18, 2010, 21:56:13 ip »

Ostetaan jos kävelee vastaan, Miten on lämpötilan säätö popparilla, paahdetaan täysillä ja otetaan esim. tokassa raksussa pois?

Lämpötilaa säädetään kontrolloimalla sopivalla "hatulla" sitä miten ilmaa pääse popparista ulos. Ja tuo on varsin nopea tapa.

Uunissa kun voi lämpötilaa säätää, mutta kukaan ei varmaan ole kovin innokas alkaamaan etsimään sitä parasta paahtoprofiilia

Mistään profiloinnista ei uunin kanssa voi oikein puhua. Sillä mennään kuin traktorilla ladon seinästä läpi ykkösvaihteella. Lähinnä siinä voi alkukuumennoksen jälkeen vähän lämpöä laskea jotta ei lopussa kuumenna niin paljoa, mutta mitään paahdon aikaisia minuutin ylös/alas säätöjä on turha suoritella sillä niillä ei todennäköisesti ole mitään oleellista vaikutusta sisälämpötilaan (kiertoilmauuni tosin saattaisi reagoida hieman nopeammin - mutta siinä tulee helposti sotkua jos ei ole tarkkana).
Kirjattu