Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?  (Luettu 11529 kertaa)

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« : Tammikuu 07, 2010, 21:00:17 ip »

Kuriiri toi ilmeisesti 3 päivää sitten paahdetut pavut ovelle, olleet ainakin päivän pari tuosta ajasta -15 C-asteisessa pakettiautossa. Ainakin pusseissa lukee "born 4.1.2010", joten kai ne silloin on paahdettu.

Muistan lukeneeni että paahtamisen jälkeen papujen pitäisi saada levätä n. 5 päivää tjsp. Kauankos se aika olikaan, ja jos ovat olleet kylmässä ja ovat edelleenkin jääkaapissa, niin miten niiden kanssa kannattaisi toimia? Suurin osa näistä päätynee pakastimeen, vai onko jääkaappi parempi?
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #1 : Tammikuu 07, 2010, 21:44:44 ip »

Ainakin pusseissa lukee "born 4.1.2010", joten kai ne silloin on paahdettu.

Noin HasBean paahtopäivän tosiaan ilmoittaa.

Muistan lukeneeni että paahtamisen jälkeen papujen pitäisi saada levätä n. 5 päivää tjsp.

Tuo vähän riippuu pavusta ja tavasta jolla valmistetaan. Mutta jos tuoreiden papujen kanssa pelaaminen on uutta, niin kannattaa aloittaa käyttäminen heti ja katsoa miten käyttäytyminen/maku ajan kuluessa muuttuu (ihan vain siis harrastuksen kannalta).

Kauankos se aika olikaan, ja jos ovat olleet kylmässä ja ovat edelleenkin jääkaapissa, niin miten niiden kanssa kannattaisi toimia? Suurin osa näistä päätynee pakastimeen, vai onko jääkaappi parempi?

Teippaa venttiili kiinni ja laita pakkaseen, mikäli arvelet että pääset papua käyttämään vasta viikon parin päästä. Tuon lyhyemmälle ajalle ei ole kauheasti (mielestäni) järkeä pakastella. Vastaavalla tavalla toimii tietysti jääkaappikin (mikä tahansa lämpötilan alentamiskeino hidastaa "ikääntymistä") - mutta oma ohjeeni olisi välttää jääkaappia "kuin ruttoa" vaikka pussia ei olisi avattukkaan. Avattua pussia ei siis koskaan jääkaappiin.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 709
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #2 : Tammikuu 07, 2010, 21:47:45 ip »

Kuriiri toi ilmeisesti 3 päivää sitten paahdetut pavut ovelle, olleet ainakin päivän pari tuosta ajasta -15 C-asteisessa pakettiautossa. Ainakin pusseissa lukee "born 4.1.2010", joten kai ne silloin on paahdettu.

Muistan lukeneeni että paahtamisen jälkeen papujen pitäisi saada levätä n. 5 päivää tjsp. Kauankos se aika olikaan, ja jos ovat olleet kylmässä ja ovat edelleenkin jääkaapissa, niin miten niiden kanssa kannattaisi toimia? Suurin osa näistä päätynee pakastimeen, vai onko jääkaappi parempi?

En tiedä onko perää, mutta olen käsityksessä että kahvi kärsisi todella selvästi jos sen uudelleen pakastaa.

-Mikko-
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2065
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #3 : Tammikuu 08, 2010, 10:33:13 ap »

Hasbeanista löytyy jo oma ketju... pitäiskö yhdistellä?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #4 : Tammikuu 08, 2010, 15:44:59 ip »

Tuo vähän riippuu pavusta ja tavasta jolla valmistetaan. Mutta jos tuoreiden papujen kanssa pelaaminen on uutta, niin kannattaa aloittaa käyttäminen heti ja katsoa miten käyttäytyminen/maku ajan kuluessa muuttuu (ihan vain siis harrastuksen kannalta).

Teippaa venttiili kiinni ja laita pakkaseen, mikäli arvelet että pääset papua käyttämään vasta viikon parin päästä. Tuon lyhyemmälle ajalle ei ole kauheasti (mielestäni) järkeä pakastella. Vastaavalla tavalla toimii tietysti jääkaappikin (mikä tahansa lämpötilan alentamiskeino hidastaa "ikääntymistä") - mutta oma ohjeeni olisi välttää jääkaappia "kuin ruttoa" vaikka pussia ei olisi avattukkaan. Avattua pussia ei siis koskaan jääkaappiin.

Ok, testailen vaikkapa tänään illalla ja huomenna päivällä lisää.

Mitäs problematiikkaa jääkaappiin liittyy, ottavatko ne makua venttiilin kautta? Vai haittaako lämpötilan sahaaminen asiaa? Vai joku muu?
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #5 : Tammikuu 08, 2010, 16:12:37 ip »

Mitäs problematiikkaa jääkaappiin liittyy, ottavatko ne makua venttiilin kautta? Vai haittaako lämpötilan sahaaminen asiaa? Vai joku muu?

Avatussa pussissa on kosteutta, joka kylmässä tiivistyy papujen kylkeen. Ja vesi ei tee ollenkaan hyvää pavuille.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #6 : Tammikuu 08, 2010, 19:14:58 ip »

Avatussa pussissa on kosteutta, joka kylmässä tiivistyy papujen kylkeen. Ja vesi ei tee ollenkaan hyvää pavuille.

Ok, kiitos, loogista.

EDIT: onko fiksua puristella suljettavasta HasBean-pussista ilmat pois tai käyttää pussin sijaan vaikkapa VacuVin-purkkia josta voi siis pumpata ilmat helposti pois. Eli onko ilma pahasta ja aiheuttaako mahdollinen ilman hetkellinen kaasuttomuus (ilma pumpattu pois, korvaantunee osin pavuista vuotavalla hiilidioksidilla) ongelmia kahvista purkautuvien kaasujen myötä (ts. köyhdyttääkö se jotenkin aromin tms?).
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 09, 2010, 02:12:34 ap kirjoittanut mugi »
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #7 : Tammikuu 10, 2010, 00:20:13 ap »

onko fiksua puristella suljettavasta HasBean-pussista ilmat pois tai käyttää pussin sijaan vaikkapa VacuVin-purkkia josta voi siis pumpata ilmat helposti pois. Eli onko ilma pahasta ja aiheuttaako mahdollinen ilman hetkellinen kaasuttomuus (ilma pumpattu pois, korvaantunee osin pavuista vuotavalla hiilidioksidilla) ongelmia kahvista purkautuvien kaasujen myötä (ts. köyhdyttääkö se jotenkin aromin tms?).

Voimakasta alipaineistusta tulisi välttää - nopeuttaa hiilidioksiidin ja sen mukana tulevien ainesosien poistumista. Jos haluaa imeä ilmoja pois, niin silloin mieluummin pavut johonkin pussiin joka "kääriytyy" kasaan niiden ympärille - ikäänkuin kaupan "tiiliskivikahveissa". Paras tapa säilöä olisi korvata ilma jollain inertillä kaasulla joka samalla paineistaisi säilytysastian.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #8 : Tammikuu 10, 2010, 01:23:03 ap »

EDIT: onko fiksua puristella suljettavasta HasBean-pussista ilmat pois tai käyttää pussin sijaan vaikkapa VacuVin-purkkia josta voi siis pumpata ilmat helposti pois. Eli onko ilma pahasta ja aiheuttaako mahdollinen ilman hetkellinen kaasuttomuus (ilma pumpattu pois, korvaantunee osin pavuista vuotavalla hiilidioksidilla) ongelmia kahvista purkautuvien kaasujen myötä (ts. köyhdyttääkö se jotenkin aromin tms?).

Venttiilipussin puristelusta ei ole haittaa, tosin ei varmaan suuremmin hyötyäkään. Periaatteessa se poistaa haitallista happea pussista ja ei ainakaan synnytä alipainetta, joka jonkin verran nopeuttaa hiilidioksidin haihtumista. VacuVin taas synnyttää alipaineen. Ylipäänsä papuja suositellaan säilyttämään alkuperäisessä paketissa, jos mahdollista. Kaikenlainen venkslaaminen astiasta toiseen antaa niille vaan turhaan happi- ja kosteushoitoa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #9 : Tammikuu 10, 2010, 02:14:57 ap »

Voimakasta alipaineistusta tulisi välttää - nopeuttaa hiilidioksiidin ja sen mukana tulevien ainesosien poistumista. Jos haluaa imeä ilmoja pois, niin silloin mieluummin pavut johonkin pussiin joka "kääriytyy" kasaan niiden ympärille - ikäänkuin kaupan "tiiliskivikahveissa". Paras tapa säilöä olisi korvata ilma jollain inertillä kaasulla joka samalla paineistaisi säilytysastian.

Venttiilipussin puristelusta ei ole haittaa, tosin ei varmaan suuremmin hyötyäkään. Periaatteessa se poistaa haitallista happea pussista ja ei ainakaan synnytä alipainetta, joka jonkin verran nopeuttaa hiilidioksidin haihtumista. VacuVin taas synnyttää alipaineen. Ylipäänsä papuja suositellaan säilyttämään alkuperäisessä paketissa, jos mahdollista. Kaikenlainen venkslaaminen astiasta toiseen antaa niille vaan turhaan happi- ja kosteushoitoa.

Mikäs on näppituntuma: kuinka suuri on ero avaamattoman pussin säilyvyyden ja avatun pussin (jonne päässyt huoneilmaa) säilyvyyden välillä, jos niitä säilytetään A) huonelämpötilassa tai B) jääkaapissa? Eli kauanko suunnilleen säilyy:
A1) avaamaton pussi huonelämmössä
A2) avattu pussi huoneenlämmössä (avaamisen jälkeen)
B1) avaamaton pussi jääkaapissa
B2) avattu pussi jääkaapissa (avaamisen jälkeen)

Osaisi vähän miettiä mikä säilytys on järkevää, mikä suhteettoman vaivalloista hyötyyn nähden.
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #10 : Tammikuu 10, 2010, 02:42:17 ap »

Mikäs on näppituntuma: kuinka suuri on ero avaamattoman pussin säilyvyyden ja avatun pussin (jonne päässyt huoneilmaa) säilyvyyden välillä, jos niitä säilytetään A) huonelämpötilassa tai B) jääkaapissa? Eli kauanko suunnilleen säilyy:
A1) avaamaton pussi huonelämmössä
A2) avattu pussi huoneenlämmössä (avaamisen jälkeen)
B1) avaamaton pussi jääkaapissa
B2) avattu pussi jääkaapissa (avaamisen jälkeen)

Osaisi vähän miettiä mikä säilytys on järkevää, mikä suhteettoman vaivalloista hyötyyn nähden.

Tässä tapauksessa olisi kokeellinen tutkimusasetelma omiaan. Testaa vaikka ristiin jääkaapissa säilytettyä kahvia ja toisaalta huoneenlämmössä ollutta kahvia. Itse en ole huomannut eroa jääkappisäilytyksen ja tavallisen säilytyksen välillä joten kahvit lojuvat keittimen yläpuolella olevalla hyllyllä.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #11 : Tammikuu 10, 2010, 03:15:54 ap »

Tässä tapauksessa olisi kokeellinen tutkimusasetelma omiaan. Testaa vaikka ristiin jääkaapissa säilytettyä kahvia ja toisaalta huoneenlämmössä ollutta kahvia. Itse en ole huomannut eroa jääkappisäilytyksen ja tavallisen säilytyksen välillä joten kahvit lojuvat keittimen yläpuolella olevalla hyllyllä.

Ok, jos tänne ei ilmaannu joltakulta tarkkaa kuvausta, niin sitten pitänee siirtyä empiirisiin tutkimuksiin. Se edellyttäisi että tilaisi useamman pussin samaa paahtoerää HasBeanilta siten, että pusseja kohdeltaisiin suunnitelman mukaan eri tavalla (auki/kiinni/huoneenlämpö/jääkaappi/pakastin) valitun ajanjakson ja sitten testattaisiin vähän miten käyttäytyvät. Avattuihin riittäisi yksi yhteinen pussi, paitsi jos ei halua siirrellä papuja alkuperäisestä pussista kerran siitä oli haittaa (ilmankiertoa tulee lisää). Eli kuullostaa kuudelta pussilta samaa tavaraa.
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #12 : Tammikuu 10, 2010, 11:34:07 ap »

http://www.home-barista.com/store-coffee-in-freezer.html

Tuolla on pohdintaa asian tiimoilta ellei ole osunut vielä vastaan.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #13 : Tammikuu 10, 2010, 13:38:11 ip »

Tuolla on pohdintaa asian tiimoilta ellei ole osunut vielä vastaan.

Kiitos, lukaisen läpi.

EDIT: tuon luettuan voi todeta, että ne HasBean pussit jotka saapuessaan olivat vielä täysin littania eli kaasu ei ollut purkautunut pavuista pussiin pääosin pakkasessa tapahtuneen kuljetuksen aikana, olisi kannattanut laittaa pakastimeen. Ilmeisesti enää se ei juuri kannata, kun ovat kuitenkin olleet perjantaista asti huoneenlämmössä ja pussit nyt pullollaan. Talvella tilaamisella on siis ilmeisimmin etunsa, varsinkin kovilla pakkasilla.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 10, 2010, 15:55:33 ip kirjoittanut mugi »
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
« Vastaus #14 : Tammikuu 10, 2010, 21:27:53 ip »

tuon luettuan voi todeta, että ne HasBean pussit jotka saapuessaan olivat vielä täysin littania eli kaasu ei ollut purkautunut pavuista pussiin pääosin pakkasessa tapahtuneen kuljetuksen aikana, olisi kannattanut laittaa pakastimeen.

Kyllä niitä on tullut kesälläkin "tiiliskivinä". Ilmeisesti joko paahtimolla imaisevat ilmoja joistain pusseista pois venttiilin kautta (mahtuu paremmin paketteihin?) tai sitten lennon aikainen alipaine imee ilmoja pois.

Millainen muuten on (posti?)ruumassa painetila lennon aikana - onko kellään parempaa tietoa? Kymmenen kilometrin korkeudessahan taitaa olla painetta noin neljäsosa maanpäällisestä (koneen ulkopuolella). Kai siellä ruumassa reilumpaa vaihtelua (alaspäin) tapahtuu kuin matkustamossa?
Kirjattu