Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"  (Luettu 72231 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #150 : Huhtikuu 02, 2011, 17:11:19 ip »

Ei muuta kuin kansanopiston keramiikkakursseja katselemaan? Mahtaisi olla aika painava rakennelma. :)

Oma Dripperi on jokapäiväisessä käytössä töissä, mutta ei siinä minusta vielä säröjä näy. Toki se on jonkin verran uudempi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #151 : Huhtikuu 02, 2011, 19:05:19 ip »

tuossaon jokunen krakle enempi,(jos kuvan liitos toimii.)  toimii hienosti...
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #152 : Huhtikuu 03, 2011, 12:13:30 ip »

Ei muuta kuin kansanopiston keramiikkakursseja katselemaan? Mahtaisi olla aika painava rakennelma. :)

:)

Itse tekemällä tuosta tosiaan voisi tulla melko massiivinen, mutta en tiedä jos "oikea" taho tuon valmistaisi, niin olisiko vielä liian raskas. Harion 02 ja 01 v60:set painavat yhteensä noin 600g ja se vielä juuri ja juuri menettelisi (ja noista melkein saisi jo aikaan yhden cleverin)

Oma Dripperi on jokapäiväisessä käytössä töissä, mutta ei siinä minusta vielä säröjä näy. Toki se on jonkin verran uudempi.

Huomasin itse nuo säröt melkein sattumalta, näkyvät vain tietystä suunnasta katsottaessa kun valo osuu sopivasti. Ovat siis erittäin ohuita ja samansuuntaisia.

tuossaon jokunen krakle enempi,(jos kuvan liitos toimii.)  toimii hienosti...

No tuo on jo aika "komean" näköinen. Olettaisin että näiden muoviastioiden kanssa olisi tuossa vaiheessa terveellisempää jo vaihtaa uuteen?
Kirjattu

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #153 : Huhtikuu 04, 2011, 21:18:03 ip »



No tuo on jo aika "komean" näköinen. Olettaisin että näiden muoviastioiden kanssa olisi tuossa vaiheessa terveellisempää jo vaihtaa uuteen?
[/quote]

on aika harvoin enää käytössä. firmassa abidin ja aeropressin kaverina. uudempi versiokin alkaa pientä säröä jo tosin kehittämään nyt kun on ollut päivittäisellä käytöllä flanellin uusimista odotellessa..

olisikohan kenelläkään muuten mahdollisuutta selvittää kuinka paljon mitä tuolla liukenee uuton aikana kahvin lisäksi?
Kirjattu

Orkesteri

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Abid-kahvia isolle porukalle
« Vastaus #154 : Toukokuu 30, 2011, 13:37:52 ip »

Ostin Abidin pressopannun kaveriksi, ja olen erittäin tyytyväinen hankintaani. Kartio vetää ääriään myöten täytettynä sen puoli litraa, jonka yleensä tykkään haudutella, mutta isompaa porukkaa kestitessä koko loppuu kyllä kesken. Jos suljetaan pois toisen Abidin hankinta, vaihtoehdot tuntuisivat olevan (a) tee kaksi peräkkäistä satsia Abidilla ja pidä ensimmäinen lämpimänä termarissa, (b) tee yksi ekstravoimakas satsi ja lantraa sitä kuumalla vedellä sopivaksi  ja (c) hauduta koko kahvimäärä kerralla pressopannussa ja suodata se Abidin läpi.

Millaisia kokemuksia teillä on näistä (tai joistakin muista) tavoista suodattaa iso määrä kahvia? Onko jokin menetelmä muodostunut varmuutensa ja kätevyytensä ansiosta standardiksi, nyt kun laiteella alkaa olla jo ikää?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #155 : Toukokuu 30, 2011, 14:02:55 ip »

Kyllä minulla se tyypillisin tapa tehdä iso määrä kahvia on espressokeitin. Toki se sitoo värkkäämään, mutta ei estä seurustelua.

Moccamasterilla olen tehnyt kun on tarvinnut paljon kahvia vähällä panostuksella. Se toimii (yleensä) hyvin isolla kahvimäärällä. Viimeksi tosin oli kylässä kahvitellessa tapahtunut jotain kummallista tuoreehkolle Yirgacheffe-suodattimelliselle: keskellä oli reiluhko kuoppa, ja kuohu oli työntänyt reunoille purukasat, jotka olivat kuivia uuton jäljiltä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Orkesteri

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #156 : Toukokuu 31, 2011, 15:25:45 ip »

Sweet Maria'sin Tom Owen demonstroi videollaan, miten tuollaisen ekstavoimakkaan annoksen lantraaminen kuumalla vedellä paitsi toimii, myös auttaa tuomaan kahvista esiin uusia sävyjä. Tom suosittelee tätä menetelmää erityisen hapokkaille kahveille, jotka saavat siitä lisää makeutta ja pyöreyttä. Olen aina pitänyt lantraamista jotenkin epäilyttävänä puuhana, mutta jos lopullinen kahvipitoisuus osuu oikeaan haarukkaan ja kupillinen maistuu hyvältä, niin miksi ei näinkin.
Kirjattu

Orkesteri

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #157 : Elokuu 28, 2011, 14:54:01 ip »

Näin maisteltuani ja tuumailtuani kesän ajan olen tullut siihen tulokseen, että pidän tästä lantrausmenetelmästä aika lailla. Jos kahvi on taipuvainen kitkeryyteen, tämä pehmentää sitä osaa makuprofiilista huomattavasti. Menetelmä on myös hyvin stressitön: tekemällä tuplavahvuista hyvistä pavuista ja laimentamalla sitä on käytännössä mahdoton saada aikaiseksi pahaa kahvia. Kätevää, kun porukkaa on enemmän. Useimmilla kahveilla tuntuu toimivan Moksin ohje kaksinkertaisella kahvimäräärällä eli 36 g noin pressokarkeuksista kahvia, 300 g vettä, 30 s turvotus, valutus 3 min 30 s. kohdalla ja lantraus 300 g kuumaa (muta ei kiehuvaa) vettä. Suosittelen kokeilemaan!
« Viimeksi muokattu: Elokuu 29, 2011, 13:38:03 ip kirjoittanut Orkesteri »
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #158 : Elokuu 12, 2012, 21:06:40 ip »

Minkätyyppisillä parametreillä on nykyään oikeaoppista tehdä Cleveriä? Tällä hetkellä papuna on Afrika Buna, siis tummahko ja kevyesti marjainen afrikkalainen.

Olen nyt pelaillut "uuden" myllyn kanssa ja säätänyt Cleveriä. Kahvi-vesi -suhteeksi on haarukoitunut 1:18. Jauhatuksessa olen kokeillut kuinka hienoksi voi mennä, nyt ollaan karkeudessa joka silmämääräisesti vastaa mokkapannujauhatusta. Eli aika huisin hienoa, siis. :) Valuma-aika on tasan 2:10, kahvi valuu nätisti ja tekee hienon kakun pohjalle.

Nyt kahvissa tuntuisi ehkä olevan lievää yliuuttuneisuutta. Millä tavalla teidän kokemuksenne mukaan kannattaisi sitä korjata: jauhamalla karkeammaksi, tiputtamalla lämpöä (nyt lieju on alussa 95 C) vai lyhentämällä haudutusaikaa (1:00)?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #159 : Elokuu 12, 2012, 21:40:03 ip »

Noniin, tuunattu mylly toimii. Onnittelut :)

Kannattaa kokeile kahdella tavalla: Eli joko karhennat, tai sitten muutat suhteen esim. 1:15. Kumpikin vähentää uuttumista, mutta hieman eri tavalla (ja ovat vahvuudeltaankin erilaisia). Tuon 1:15 uuton voit sitten jälkikäteen halutessasi lantrata 1:18 suhteeseen, mutta tällöin lopputulos on hieman erilainen kuin tekisi suoraan 1:18 suhteella ja karkeammalla (kannattaa tästäkin syystä kokeilla kummasta pitää).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #160 : Elokuu 13, 2012, 00:18:20 ap »

Kiitti! Miltä nuo ajat vaikuttaa sinulle (1:00 haudutus, 2:10 alasveto)?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #161 : Elokuu 13, 2012, 00:53:44 ap »

Kiitti! Miltä nuo ajat vaikuttaa sinulle (1:00 haudutus, 2:10 alasveto)?

Uuttoaika näyttää minusta lyhyeltä ja alasvetoaika taas pitkältä, kokonaiskontaktiaika on kuitenkin aika samoissa kuin mitä itse teen (joka on tietenkin täydellisen oikein ::))http://
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #162 : Elokuu 13, 2012, 05:14:52 ap »

Karkeutta lisempää, ja ajat toiste päin. Lämmöt jeba :) (itse suosin 1:15, mutta mitäs se tähän liittyy).
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #163 : Elokuu 13, 2012, 09:55:43 ap »

Käytättekö muuten erillistä turvotusta?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #164 : Elokuu 13, 2012, 11:36:55 ap »

Itsellänikin on alasmeno yleensä lyhyempi kuin haudutus. Mutta kokonaisaikaa siinä kannattaa ennenkaikkea tarkkailla. Kyllähän kahvi uuttuu vielä alasmenonkin aikana, mutta lyhyellä alasmenolla on ehkä helpompi hallita uuttumista toistettavammin.

En välttämättä turvottele jos on lusikka saatavilla, eli kaadan veden ensin varovasti että muodostuu jonkin lainen massa ja sen jälkeen reilusti jotta massa pyörähtää irti pohjasta. Lusikalla painelen pinnalla kelluvat varovasti alas niinkuin Rao-Rao opettaa. Jos lusikkaa ei ole, niin turvotus vähentää kellumista hieman.
Kirjattu