Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Mahlkönig Tanzania  (Luettu 25145 kertaa)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #30 : Maaliskuu 25, 2010, 08:00:07 ap »


Edit: raks, raks... eli tarkoitit siis jäähdytysripoja, etkä kiinnitysripoja...

Edit2: Eli tällaiset?.

Juups, jäähdytysripoja tarkoitin :) Ilmeisesti katselin nuo sinun postaamat kuvat aika huonosti läpi ::) Isossa Dittingissä on tälläiset:

Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #31 : Maaliskuu 25, 2010, 20:16:56 ip »

Kyllä noilla jäähdyttimillä pitäisi se 30g saada jo melkein jäänviileänä ulos. ;)

Mutta tosiaan: noista rivoista jo näkee että iso mustanne on suunniteltu kovempaan käyttöön. Tanzanialla (=Ditting KR805) suositus on vajaa 14 kiloa päivä (max) ja KR1203:lla reilu 27kiloa.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #32 : Huhtikuu 24, 2010, 00:01:09 ap »

Marcolla on tosiaan Tanzanian pohjalta kehitetty Übergrinder projekti meneillään, jonka tiimoilta on viimein tullut mielenkiintoisia käppyröitä teräkokeiluista: linkki. Kehittävät siis Dittingin kanssa teriä aktiivisesti tavoitteena saada mahdollisimman kapea ja korkeapiikkinen jakauma vähillä tomuilla.

Ilmeisesti tässä hommassa on loppupeleissä aika pienistä asioista kiinni, nimittäin jos katsoo tätä kuvaajaa Überteristä ja vertaa tähän aiempaan kuvaajaan Tanzanian teristä, niin selvästi siinä on saatu muutaman desimaalin verran tuota piikkiä ylöspäin ja hituskohtaa "hitusen" alaspäin (tosin en tiedä miten paljon käytettävä kahvi voi vaikuttaa). Mikäli tuossa ensimmäisessä kuvassa on tosiaankin Überin terät, niin tuolta etäisyydeltä tarkasteltaessa näyttävät melko samanlaisilta kuin nämä - liekkö säätäneet kaltevuuskulmia tms? Mutta hienovaraista on.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #33 : Toukokuu 21, 2010, 18:10:09 ip »

...jatketaan tänne ketjuun (täältä)

Jep, ero on iso. Jos sivusta katsoo, niin onko Tanzanian terien reunassa notkoja? Espressomyllyn teräthän ovat ihan tasaiset sivusta katsoen.

Eipähän tuo mylly varmaan koskaan liian puhdas voi olla, joten otinpa samantien ja putsasin & kuvasin terät (kuvissa tosin ei vielä ihan puhdasta :) ). Notkoilla ovat siis selvästi:



Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #34 : Toukokuu 21, 2010, 18:43:51 ip »

Notkoilla ovat siis selvästi:

Sieltä on hyvä pienten kahvinpalleroiden lennellä ulos, ilman että litistyvät tai leikkautuvat littaniksi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #35 : Kesäkuu 15, 2010, 22:23:42 ip »

Kitsaita ovat kuvien suhteen, mutta viimeisimmät speksit sentään löytyy tämän hetken Über Grinderin teristä täältä.

"Lasihelmipuhalletut" ja titaanipinnoitteiset. Käppyräkin kieltämättä vakuuttava,

Jokohan nuo oman myllyn terät olisivat sen verran kuluneet, että voisi perustella vaihdon parempiin... :P
Kirjattu

VHarryB

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #36 : Syyskuu 14, 2011, 18:43:56 ip »

Kaivellaans vähän vanhaa aihetta. Tuli nimittäin hankittua kyseinen aparaatti suodatinkahveja varten. Otin myllyn pienemmällä (Dittingin) hopperilla. Hommasin myllyn Cafetorian kautta, palvelu oli erinomaista niin kuin aina aikaisemminkin. Nyt on sit oma mylly espressolle sekä suodatinkahville.

Nyt olisi pari kysymystä Jiiteelle. Eli oletko huomannut jauhatusjäljen paranemista terien "sisäänajatuessa"? Oletkos muuten koskaan hypistellyt jauhetta, joka tulee ulos kampea paukuttelemalla jauhatuksen jälkeen? Huomasin nimittäin, että se on todella paljon pölyä sisältävää jauhetta sekä muutenkin aika hienon oloista jauhettuun karkeuteen nähden.

Terveisin,

Vesa

Kirjattu
Izzo Alex duetto, Mazzer Super Jolly e, Mahlkönig Tanzania

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #37 : Syyskuu 14, 2011, 19:25:22 ip »

Nyt olisi pari kysymystä Jiiteelle. Eli oletko huomannut jauhatusjäljen paranemista terien "sisäänajatuessa"?

En tiedä onko vieläkin sisäänajokausi meneillään, sillä en ole huomannut jäljen muuttumista suuntaan taikka toiseen (on mielestäni yhtä hyvää kuin alusta asti). Tosin en noista teristä ulkoisesti mitään sisäänajettavaakaan keksi?

Oletkos muuten koskaan hypistellyt jauhetta, joka tulee ulos kampea paukuttelemalla jauhatuksen jälkeen? Huomasin nimittäin, että se on todella paljon pölyä sisältävää jauhetta sekä muutenkin aika hienon oloista jauhettuun karkeuteen nähden.

Tuleeko tuota miten paljon (ja jauhetta ylipäätänsäkin)? Itseltäni sieltä lähtee aina putsauksen yhteydessä pienoinen könttä pois kun pensselillä putsaa (tomuahan tulee aina jonkin verran ja ilmeisesti vauhdilla torveen singotessaan sitä jää osa roikkumaan).

Tein testin tämän kuun SqM:n kuukausikahvilla, 15.1g:stä tuli ulos 14.9g ilman kopisteluja. Kuvassa se mitä kopistellen vielä irtosi (hitua ja kuorenkappaletta näkyvissä jonkin verran, joista ainakin jälkimmäiset jäänevät torveen staattisen sähkön ansiosta).

Lisäys: jauhatuskarkeus kohdassa 6.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 14, 2011, 19:34:05 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #38 : Syyskuu 14, 2011, 19:31:20 ip »

Ja varsinainen jauhe:

(edit: säädetty kuvista valkotasapaino paremmaksi)
Kirjattu

VHarryB

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #39 : Syyskuu 14, 2011, 21:13:56 ip »

Vaikea sanoa varmaksi muuttuuko jauhatusjälki terien kuluessa. Sisäterät, jotka aluksi murskaavat vaikuttavat melko teräviltä. Ulommaiset terät taas, jotka viimeistelevät homman ovat tosiaan valmiiksi tylsän tuntuiset. Vois kuvitella, että ulommaisilla terillä olisi suurempi vaikutus jauhatusjälkeen, joten todennäköisesti mitään ihmeempää ei tule tapahtumaan.

Jauhoin asetuksella 7 22g Cafetorian Panama Finca El Carmenia. Myllystä tuli ulos ilman koputtelua 20g ja loput 2 g koputtelemalla. Loput 2 g olivat pääasiassa selkeästi hienompaa sekä pölyisempää.







 
Kirjattu
Izzo Alex duetto, Mazzer Super Jolly e, Mahlkönig Tanzania

VHarryB

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #40 : Syyskuu 14, 2011, 22:00:56 ip »

Niin ja kiitos vielä kuvista sekä vaivannäöstä!:) Täytyy itsekin räpsiä muutama kuva huomenna päivänvalossa ja yrittää vielä saada ne liitettyä tänne.







Kirjattu
Izzo Alex duetto, Mazzer Super Jolly e, Mahlkönig Tanzania

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #41 : Syyskuu 14, 2011, 22:34:47 ip »

Ulommaiset terät taas, jotka viimeistelevät homman ovat tosiaan valmiiksi tylsän tuntuiset.

Saatko kuvaa terästä - tai jos vertaat ketjun kuviin, niin eroaako paljon niistä? Onhan se ulkoterä profiililtaan loivempi, mutta kyllä siinä "reuna" tuntuu melko selkeästi.

Jauhoin asetuksella 7 22g Cafetorian Panama Finca El Carmenia. Myllystä tuli ulos ilman koputtelua 20g ja loput 2 g koputtelemalla. Loput 2 g olivat pääasiassa selkeästi hienompaa sekä pölyisempää. 

Onko papu miten tumma ja "tahmea"? Tuo 2g kuulostaa aika paljolta - voisi selittyä normaalia suuremmalla tarraantumisella ja rapsakkuudella.
Kirjattu

VHarryB

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #42 : Syyskuu 14, 2011, 23:23:20 ip »

Terät näyttäisivät olevan samanlaiset kuin aikaisemmissa kuvissa ketjussa. Täytyy vielä avata huomenna mylly ja tutkia terät hieman perusteellisemmin.

Papu on paahdettu niin tummaksi kuin vain voi olla ilman, että öljyt ovat pinnassa. Eli ei ole kovin tahmaisen oloinen. Täytyy vielä kokeilla jauhaa jotain vaaleampaa paahtoa, mutta mielikuva on sellainen että puruja jää suurin piirtein saman verran riippumatta paahtoasteesta.





Kirjattu
Izzo Alex duetto, Mazzer Super Jolly e, Mahlkönig Tanzania

VHarryB

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #43 : Syyskuu 15, 2011, 09:06:10 ap »

Aamukahvit tuli jauhettua Kenya Gethumbwinistä (medium paahto). Jauhoin 28g (6,5), josta 24,8g tuli ulos ilman koputtelua ja 3g koputtelemalla. En käyttänyt loppuja 3g kahvinvalmistuksessa. Tein Hario v60 kahvit alkusekoituksella sekä välillä reunat puruista pyöräyttämällä. Lopussa myös kaavin kahvipedin pohjia myöten, mikä tais olla virhe. Suodatusaika oli n. 3:40 luokkaa. Kahvipeti oli aavistuksen mutaisen oloinen sekä kahvi hieman yliuuttuneen makuista. Lievästä uliuuttumisesta huolimatta oikeen makoisaa. Kahvi-vesisuhde 1:15.
Kirjattu
Izzo Alex duetto, Mazzer Super Jolly e, Mahlkönig Tanzania

VHarryB

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #44 : Syyskuu 15, 2011, 13:05:25 ip »

Tais löytyä syy pölyn määrään. Nimittäin kun avasin myllyn ja tutkin terät niin huomasin yläterän olevan kulunut toispuoleisesti niin pahasti, että kun sivusta katsoo terää niin se näyttää lähes sileältä. Pitäisi näkyä pieniä nyppylöitä niin kuin Jiiteen postaamassa kuvassa. Ei oikein meinaa huumori riittää...

Huomasin muuten samalla , että yläterää pystyy aavistuksen verran liikuttamaan. Eli pyörii ehkä n. 1-2 mm. Alaterä taas ei liikahda mihinkään.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 15, 2011, 13:31:46 ip kirjoittanut VHarryB »
Kirjattu
Izzo Alex duetto, Mazzer Super Jolly e, Mahlkönig Tanzania