Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Mahlkönig Tanzania  (Luettu 25143 kertaa)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #15 : Helmikuu 14, 2010, 23:06:48 ip »

Mitenkäs on yhteiselo tämän myllyn kanssa sujunut? Edelleen tyytyväinen? Onko heikkouksia löytynyt?

T. Teme
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #16 : Helmikuu 15, 2010, 21:28:41 ip »

Ei ole mitään isompia valituksen aiheita tullut vastaan. :)

Tietysti tuo "pussinväristin" on hieman turha näin kotikäytössä ja sen tilalla olisi Übergrinder tyyppinen modifikaatio fiksumpi (=kokonaan pois). Tosin tuohon nokkaan kun laittaa kiinni ison pahvimukin niin jauhatus hoituu siihen ihan siististi ja on sitä välillä tullut pussiinkin jauhettua - jolloin pakkaa kyllä aika tehokkaasti purut pussin pohjalle.

Alussa mylly tuntui varsin kookkaalle, mutta nyt se on oikeastaan aika passelin näköinen - ei liian iso eikä liian pieni. Tuo hopperi tekee melkolailla korkeutta lisää - itse myllyn runko ei ole kuin reilu 5 cm Mazzer Mini-E:n runkoa korkeampi ja runko on suhteellisen hoikkalinjainen. Hyvän osviitan koosta saa tästä kuvasta, jossa näkyy myös Übergrinder vieressä.

Kuten tuosta kuvasta näkyy, olisi saatavilla pienempikin hopperi - mikä helpottaisi ainakin itselläni myllyn putsaamista. Nyt mylly täytyy nostaa tasolta (toisen tason alta) pois jotta hopperin saa irti - pienemmällä tämän saisi tehtyä sijoituspaikassaan. Tuosta nostelusta huolimatta myllyn putsaa noin 15 minuutissa perinpohjin sutia käyttäen - jauhatuskammion avaaminen ei voisi olla helpommin toteutettu. Painaa vain ikävän paljon ja nostelua varten ei ole mahdottoman hyviä otepaikkoja muualla kuin myllyn alla.

Lisäksi pidän kyllä tuosta säätötavasta (=namiska kyljessä). On valtavan paljon fiksumpi ja helpompi käyttää kuin Mini-E:n kauluksen kääntely. Tosin Mini-E:n säätömekanismi kestänee ajasta iäisyyteen yksinkertaisuutensa vuoksi - mutta en usko että kotikäytössä tuon namiskankaan (ja varsinaisen säätömekanismin) kanssa tule kestävyysongelmia.

Ja vauhdillahan tuo puruja sylkee karkeudesta riippumatta. 30g tulee vajaaseen kolmeen sekunttiin ja siinä ajassa kun Mini-E:llä jauhaa ison tuplan tuolla jauhaa 250g pussin. Mutta isoin ilo on ollut siitä että nyt ei tarvitse säädellä espresso & muu karkeuksien välillä vaan kummallekkin tavalle on oma myllynsä. Jauhatusjälkikin on hyvä - edes hienoimmalla karkeudella (=turkkilainen) jauhe ei tunnu juurikaan tuhraavan paperia/sormia jos hypistelee. Täysin pölytöntä tuokaan ei tee, mutta kaikki tuota pölyä isommat partikkelit ovatkin sitten silmämääräisesti lähes identtisiä (suodatinkarkeudella).

Ja onhan tuossa vielä päivitysmahdollisuutta astetta parempaan jauhatustulokseen - Marcolta Dittingin Übergrinderiin tekemät "customterät" (tarkempaa infoa pitäisi olla lähiaikoina saatavilla täältä).
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #17 : Helmikuu 15, 2010, 21:44:40 ip »

Kuulostaa lupaavalle.

Onko esim pressojauhatuksella minkäänlaisia ongelmia staattisen sähkön kanssa? Eli päätyvätkö kaikki purut kiltisti astiaan / pussiin vai saako niitä korjailla muualtakin?

T. Teme
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #18 : Helmikuu 16, 2010, 18:30:20 ip »

Oikeastaa pressojauhautuksella (=karkein) sitä on vähiten. Pahinta se on ehkä siinä säädön puolivälissä, missä jauhe on jo pienikokoista, mutta ei vielä köntity itseensä kiinni.

Pressokarkeudella tuohon nokkaan jää ulkopuolelle noin puolen sentin matkalle lähinnä kuoripölyä ja kun jauhamisen jälkeen tänään otin mukin varovasti pois, taarasin vaa'alla ja sitten vasta paukautin nokkaan (sisälle) jääneet jämät pois niin en saanut edes 0.1g eroa aikaiseksi (jotain sieltä tuli, mutta oli ilmeisesti oleellisesti kaikki vain kuoripölyä).

Jauhe (ja kuoripöly) tarrautuu jonkin verran kiinni pahvimukin seinämille - eli staattisuutta siellä on, mutta ilmeisestikin tuo nokkaratkaisu eliminoi myllyyn kiinnittymistä (ja sotkua) melko tehokkaasti (ks. kuvat täällä nokasta ja sinne vievästä "putkesta").
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #19 : Helmikuu 16, 2010, 18:40:15 ip »

Ok. Kiitos jiitee.

Aika vakuuttavan oloinen laitos tuo Tanzania kyllä on. Pitää katsoa jos jossain vaiheessa rohkenisin tuollaisen hankinnan tekemään...

T. Teme
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #20 : Helmikuu 17, 2010, 20:23:53 ip »

Tuli sitten testailtua kameran ja youtuubin kanssa sähläilyä ja lopputulosta tuosta voi ihmetellä alla

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8C4nGtHgrus[/youtube]

Videossa siis jauhan 30g karkeahkoa suodatinjauhatusta (6 säätöasteikolla 1-9) suoraan juomalasiin (näkyy lentely paremmin kuin pahvimukin kanssa).

Staattisuutta esiintyy lähinnä kuorenkappaleiden lentelynä. Lopussa paukuttelen puruja torvesta pois, jolloin sieltä karkaa hieman sotkua tuohon taustalevyyn. Normaalikäytössä pahvimuki taikka pussi olisi tuon nokan/torven takana ja tällöin tuota karkailua ei pääse tapahtumaan (lasia piti pitää suoraan alla - ei uskalla laittaa tuonne väliin).

Mikäli haluaisi jauhaa vaikka suoraan pressoon, niin tuon värinälevyn poistaminen kannattaisi, sillä silloin astian saisi paremmin alle. Mutta pahvimuki välivaiheena toimii siis oikein hyvin.

Edit: Siistitty youtubepätkä viestin sisään.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 19, 2010, 20:22:17 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #21 : Helmikuu 17, 2010, 23:54:32 ip »

Videossa siis jauhan 30g karkeahkoa suodatinjauhatusta (6 säätöasteikolla 1-9) suoraan juomalasiin (näkyy lentely paremmin kuin pahvimukin kanssa).

Mitäs tapahtuu kun jauhetaan vaikka 100 grammaa?

ProM:lla tuollainen yksi satsi onnistuu ihan hyvin. Staattisuutta ei ehkä ole sen enempää kuin videossa, mutta koska ulostulo ei ole putki vaan reikä kyljessä, niin se leviää vähän laajemmalle. Kun taas jauhaa vaikka sen 100 grammaa, niin sitten on kuoripölyä paikoissa, jonne sitä ei uskoisi fysiikan lakien mukaan voivan päätyä...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #22 : Helmikuu 18, 2010, 20:22:20 ip »

Mitäs tapahtuu kun jauhetaan vaikka 100 grammaa?

Tähän mennessä tuollaiset satsit (ja ylikin) on tullut jauhettua suoraan pussiin viemisiksi - omassa käytössä tulee harvoin yli 60g satseja jauhettua kerralla (1 litra suodatinkahvia). Mutta noiden pussiin jauhettujen tapauksessa sotku on ollut nolla, sillä silloin nokka on pussin sisällä ja tuo pussinväristin väristää tavaraa koko ajan pussissa alaspäin. Mutta kokeilen seuraavalla kerralla jauhaa tuollaisen isomman satsin ensin lasiin tms. (huom: mutta tällä tavalla ei siis "normaalisti" myllyllä jauheta, vaan nokka on aina astian sisässä).

ProM:lla tuollainen yksi satsi onnistuu ihan hyvin. Staattisuutta ei ehkä ole sen enempää kuin videossa, mutta koska ulostulo ei ole putki vaan reikä kyljessä, niin se leviää vähän laajemmalle. Kun taas jauhaa vaikka sen 100 grammaa, niin sitten on kuoripölyä paikoissa, jonne sitä ei uskoisi fysiikan lakien mukaan voivan päätyä...

Kuoripolyä vai jauhetta? Tämän kuvan perusteella oletin että kyse oli tuon kahvijauheen staattisuusongelmasta eikä kuoripölyn. Olen itse puhunut tuosta kuoripölystä, sillä se on siis ainoa jollain tasolla sotkeva tekijä oman myllyni kanssa. Toisaalta en tiedä voiko kuoripölyn lentelyä mitenkään järkevästi edes estää - se kun on olemukseltaan kovin paljon toisenlaista kahvijauheeseen verrattuna. Tietysti eroja voi syntyä siitä miten hyvin ja millä tavalla terät pilkkovat nuo kuorenkappaleet.

Toinen asia mikä tuli mieleen on jauheen tulonopeus ja tapa. Voisi olettaa että espressodistribuution kannalta olisi parempi että se tulee portafiltteriin ikäänkuin kauttaaltaan "varisemalla" eikä niinkään kovalla nopeudella sinne sun tänne. Koska ProM on suunniteltu espressomyllyksi(kin) ja Tanzania ei, niin tässäkin voi olla yksi syy käyttäytymiseroihin karkeammilla jauhatuksilla - puhumattakaan sitten mahdollisista eroista jauhejakaumassa ja sen vaikutuksista.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #23 : Helmikuu 18, 2010, 20:52:55 ip »

Kuoripolyä vai jauhetta? Tämän kuvan perusteella oletin että kyse oli tuon kahvijauheen staattisuusongelmasta eikä kuoripölyn. Olen itse puhunut tuosta kuoripölystä, sillä se on siis ainoa jollain tasolla sotkeva tekijä oman myllyni kanssa. Toisaalta en tiedä voiko kuoripölyn lentelyä mitenkään järkevästi edes estää - se kun on olemukseltaan kovin paljon toisenlaista kahvijauheeseen verrattuna. Tietysti eroja voi syntyä siitä miten hyvin ja millä tavalla terät pilkkovat nuo kuorenkappaleet.

Aluksi kuoripölyä, sitten myös jauhettakin.

Toinen asia mikä tuli mieleen on jauheen tulonopeus ja tapa. Voisi olettaa että espressodistribuution kannalta olisi parempi että se tulee portafiltteriin ikäänkuin kauttaaltaan "varisemalla" eikä niinkään kovalla nopeudella sinne sun tänne. Koska ProM on suunniteltu espressomyllyksi(kin) ja Tanzania ei, niin tässäkin voi olla yksi syy käyttäytymiseroihin karkeammilla jauhatuksilla - puhumattakaan sitten mahdollisista eroista jauhejakaumassa ja sen vaikutuksista.

Jep, purut tulee ulos metallista putkea pitkin, jonka päässä on kuminen läppä ja sisemmällä toinen vähän isompi läppä. Ulostulossa tehdään siis purujen "hierontaa", joka varmasta lisää staattisuutta ja muutenkin pöllyttää puruja.

Aika paljon auttaisi, jos metalliputki jatkuisi koneen ulkopuolelle sen verran, että sen saisi pussin sisälle. Voisin kuvitella että koneen etureunaa olisi voinut nostaa ylöspäin, koska siellä sisällä putki tulee perinteisen kärsämallisesti alaviistoon teriltä. Se on siis vähän turhaan upotettu kokonaan koneen sisälle, kuten Variossakin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #24 : Helmikuu 18, 2010, 21:13:36 ip »


Mutta kokeilen seuraavalla kerralla jauhaa tuollaisen isomman satsin ensin lasiin tms. (huom: mutta tällä tavalla ei siis "normaalisti" myllyllä jauheta, vaan nokka on aina astian sisässä).


Kotikäytössä ei varmastikaan tarvetta isommille annoksille tule juuri vastaan. Mutta voisin hyvinkin kuvitella myllyn olevan osittain tarkoitettu jauhamaan myös vaikkapa ison suodatinkahvikoneen tasapohjaiseen filtteriin. 3litran annoskoolla kertajauhatus olisi sitten ~180grammaa.

-Mikko-
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #25 : Helmikuu 18, 2010, 22:55:39 ip »

Kotikäytössä ei varmastikaan tarvetta isommille annoksille tule juuri vastaan. Mutta voisin hyvinkin kuvitella myllyn olevan osittain tarkoitettu jauhamaan myös vaikkapa ison suodatinkahvikoneen tasapohjaiseen filtteriin. 3litran annoskoolla kertajauhatus olisi sitten ~180grammaa.

Kyllä minulla on ainakin tarve jauhaa mukaan otettavaksi vähän isompi satsi kerrallaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #26 : Helmikuu 18, 2010, 23:18:54 ip »

Kyllä minulla on ainakin tarve jauhaa mukaan otettavaksi vähän isompi satsi kerrallaan.

Tarkotin tuolla sitä, että kuten Jiitee mainitsikin, Tanzania suoriutuu pussiiin jauhamisesta tosi hyvin ja oikeastaan muutkin todella sähköistäkin jauhatusta tekevät myllyt. Pussiin jauhaessa "ulostulotötterö" kuitenkin on pussin sisällä, eli sähköisimmätkään purut eivät pääse leviämään ympäri työpistettä.

Ongelmathan korostuvat vaikkapa cupping järjestelyissä, jossa pitää jauhaa suoraan suht pieneen astiaan.

-Mikko-

Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #27 : Maaliskuu 24, 2010, 17:27:19 ip »

Uusi kamera innoitti myllyn puhdistuksen yhteydessä päivittämään teräkuvat hieman parempiin.

Yritin saada lähikuviin näkyviin sen miten teräprofiili on "alaosastaan" paikoitellen jopa voimakkaasti kaareva, eikä lovimainen.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #28 : Maaliskuu 24, 2010, 17:42:29 ip »

Uusi kamera innoitti myllyn puhdistuksen yhteydessä päivittämään teräkuvat hieman parempiin.


Onko muuten Tanzanian yläterän kannattimessa jäähdytysrivat kuten Dittingin 1203:ssa?

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #29 : Maaliskuu 24, 2010, 17:49:38 ip »

Millaisia ripoja tarkoitat?

Yläteräkotelo asettuu tuon reunaa kiertävän uran kohdalta alateränkannattimen päälle ja sitten kiritään kolmella ruuvilla paikoilleen.

Yläterä itsessään irtoaa (pitäisi irrota) kannattimesta (=magneeteista) ihan vain meisselillä tuolta lovesta kääntämällä.

Edit: raks, raks... eli tarkoitit siis jäähdytysripoja, etkä kiinnitysripoja...

Edit2: Eli tällaiset?.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 24, 2010, 17:57:57 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu