Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Mahlkönig Tanzania  (Luettu 25146 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Mahlkönig Tanzania
« : Elokuu 17, 2009, 17:28:49 ip »

Tuli tuossa vajaa kuukausi sitten tehtyä "lopullinen" ratkaisu suodatinkahvin/pressokahvin jauhamisen osalta ja tänään uusi tulokas viimein sitten saapui (www.esw.nl tuon ystävällisesti toimitti).

Kuten kuvasta näkyy niin hopperi on suhteellisen korkea (750g) ja tullee jatkossa joko typistymään taikka vaihtumaan pienempään (pitäisi olla saatavilla "Dittingin puolelta" Mahlkönigiä). Ilman hopperia myllyä ei voi käyttää - turvamekanismi estää aika totaalisesti (yläkansi pomppaa irti).

Ääntä tuosta lähtee jonkin verran - mutta pienillä annoksilla jauhaessa tuo tuntuisi ihan siedettävältä (=lyhytkestoista) näin ensi kokemuksilta. Ääni näyttäisi tulevan pelkästään jauhatuksesta - moottori itsessään tuntuu olevan käytännössä äänetön (arvokilvestä löytyy tehoksi 750W).

Terät ovat 80 milliset ja magneettikiinnitteiset, eli niistä ei löydy ruuvinreikiä. Jauhatuskarkeuden säätö tapahtuu tuosta sivunamikasta kääntämällä - se on portaaton ja asteikko kulkee 1-9. Kohdassa 5 tuntuisi tulevan suht sopivaa suodatinkarkeutta. Säätöä saa kalibroitua tarvittaessa karkeammalle/hienommalle, tehdasasetuksilla se tulee niin että 1=turkkilaista tomua.

Lisäilen käyttökokemuksia tähän ketjuun jahka tuttavuutta tulee tehtyä vähän enemmän (Überprojectin blogista löytyy myllystä pientä esittelyä jauhatusjakaumien kera).
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #1 : Elokuu 17, 2009, 18:11:40 ip »

Onnittelut!

Paljonkohan aparaatti kustansi?

T. Teme

P.S. Huomasin muuten että ESW on ottanut sivuillaan käyttöön meikäläisen ottaman kuvan Mahlkönig K30 Vario -myllystä ilman lupaani...
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #2 : Elokuu 17, 2009, 20:37:27 ip »

Myllyllä siis jauhetaan suoraan pussiin taikka pahvimukiin ja ne saa kiinni kuvassa näkyvän torvenpätkän alle kampea nostamalla. Jauhatuksen jälkeen samaista kampea kääntämällä ja irti laskemalla saa paukuteltua torveen jääneet kahvinmurut pois. Nopeiden mittausten perusteella myllystä näyttäisi tulevan 0.1g tarkkuudella sama määrä kahvia pois mitä sinne on laittanut. Pitänee todeta asia perusteellisemmin/tarkemmin seuraavan puhdistuksen yhteydessä.

Myllyn etupaneelissa oleva pitkä metallilevy värisee jauhatuksen aikana ja näin kahvipussin maatessa sitä vasten kahvijauhe etenee tehokkaasti kohti pussin pohjaa.

Mylly painaa sen 16kg ja runko tuntuisi olevan metallia pois lukien tuo päällä oleva kansi jonka alta jauhatuskoneisto löytyy. Todennäköisesti tuosta kevyestä kannesta johtuen jauhaessa kuuluu esim. Mazzerin Mini-E:tä kovempi "kohina".

Säätöasteikko koskien löytyikin Dittingin sivuilta seuraava taulukko:

Lainaus
Suggested Settings

These are the factory suggested settings.
Your customers' preferences may vary slightly.

1 -- Turkish (approx. 100 microns)
3 -- Espresso (approx. 300 microns)
5 - Paper Filter (approx. 500 microns)
6 -- Melitta (approx. 600 microns)
7 -- Metal Filter (approx. 700 microns)
8 -- Perculator (approx. 800 microns)
9 -- French Press (approx. 900 microns)

Eli silmärääräisesti etsimäni 5 = paperisuodatin osui aika hyvin nappiin.

Paljonkohan aparaatti kustansi?

Mahlkönigin hinnaston 1200€ + Hollannin alv (19%). Postikuluja ei tullut. Postikuluista tuli mieleen, että tuo myllyn paketti oli kyllä ensiluokkainen. Isot styroksit joiden sisällä itse mylly oli tukevasti kaukana laatikon reunoista. Laatikkossa oli vielä kyljissä kiinni tukevat erilliset muovikahvat jotka kannustivat kantamaan/säilyttämään pakettia pystyasennossa.

P.S. Huomasin muuten että ESW on ottanut sivuillaan käyttöön meikäläisen ottaman kuvan Mahlkönig K30 Vario -myllystä ilman lupaani...

No niinpäs onkin. Kannattaa kysäistä ovatko tiedostaneet tuon itse.
Kirjattu

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #3 : Elokuu 17, 2009, 22:43:24 ip »

Onnittelut!

Paljonkohan aparaatti kustansi?

T. Teme

P.S. Huomasin muuten että ESW on ottanut sivuillaan käyttöön meikäläisen ottaman kuvan Mahlkönig K30 Vario -myllystä ilman lupaani...

Huomasin tuon samaisen kuvan varmaan muutama kuukausi takaperin ja ajattelin silloin, että näyttää tutulta myllyltä eräiltä toisilta sivuilta. Aattelin, että on mylly komistunut kovasti entisestä :o. No, nyt selvisi syy siihenkin. Jos tuon samaisen myllyn haluaa kustomoituna, niin täytyykö olla suoraan tehtaalle yhteydessä? Eikö tuo sun mylly ollut nimenomaan kustomoitu? Ja jos oli, niin aika harhaanjohtavaa pitää sivuilla komeasti tuunattua aparaattia kun tilauksen tehnyt saakin paketissa karvalakkimallin. Kuva meinaan antaa odottaa jotain muuta..
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #4 : Elokuu 17, 2009, 22:44:50 ip »

Onnittelut Jiitee!
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #5 : Elokuu 18, 2009, 11:44:27 ap »

Huomasin tuon samaisen kuvan varmaan muutama kuukausi takaperin ja ajattelin silloin, että näyttää tutulta myllyltä eräiltä toisilta sivuilta. Aattelin, että on mylly komistunut kovasti entisestä :o. No, nyt selvisi syy siihenkin. Jos tuon samaisen myllyn haluaa kustomoituna, niin täytyykö olla suoraan tehtaalle yhteydessä? Eikö tuo sun mylly ollut nimenomaan kustomoitu? Ja jos oli, niin aika harhaanjohtavaa pitää sivuilla komeasti tuunattua aparaattia kun tilauksen tehnyt saakin paketissa karvalakkimallin. Kuva meinaan antaa odottaa jotain muuta..

Laitoin ystävällisen viestin ESW:n Henkille ja nopeasti se kuva lähti sieltä pois. Mun "vanha" ja razzattan nykyinen mylly on tosiaan kustomoitu. Tanskalainen jälleenmyjä auttoi aikoinaan omassa tapauksessani laittamaan tilauksen ja kustomoinnin speksit sisään valmistajalle. Mutta ilmeisesti kaikki jälleenmyyjät eivät pysty (tai osaa/halua) auttamaan kustomoinnin kanssa. Valmistajakin on toki saattanut muuttaa käytäntöään - aikaisemmin heidän sivuillaankin oli tilauslomake johon nuo speksit ja kustomoinnit pystyi laittamaan.

Mutta takaisin aiheeseen, eli jiiteen uuteen myllyyn. Aika vakuuttavaa jos noin ison myllyn sisään tosiaan jää vain gramma kahvia. Aika mielenkiintoisen näköinen tuo hiukkasjakaumakin. Lisäkokemuksia odotellaan mielenkiinnolla.

T. Teme
Kirjattu

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #6 : Elokuu 18, 2009, 18:45:33 ip »

Eikös jiitee sanonut gramman kymmenesosa? Kuulostaa uskomattoman hyvältä. 8)

Ja onnittelut uudesta myllystä.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #7 : Elokuu 18, 2009, 18:57:58 ip »

Mutta takaisin aiheeseen, eli jiiteen uuteen myllyyn. Aika vakuuttavaa jos noin ison myllyn sisään tosiaan jää vain gramma kahvia.

Testasin tänään asian uudelleen niin että imuroin poistuloputken päästä ensin vanhat kahvit pois myllyn käydessä.

Espressokarkeudelle (3) sisään meni 20,2g ja ulos tuli vivun paukuttelun jälkeen 18,8g. Erotus 1,4g.

Tämän jälkeen imuroin taas myllyn kuten edellä ja sieltä lennähti pieni köntti kahvia imuriin.

Seuraavaksi mylly suodatinkarkeudelle (5). Sisään 16,1g ja ulos tuli paukuttelun jälkeen 15,9g. Erotus 0,2g.

Mutta tosiaan täysin tarkan mittauksen saa suoritettua vasta sitten kun tulee mylly avattua ja putsattua puruista puhtaiksi.

Tähän mennessä testattu kahvinvalmistusta pressolla, suodattimella ja aeropressilla ja kaikilla on ensivaikutelma ollut erittäin positiivinen. SqM:n Tegu AA:lla huomasin paperisuodattimella Mini-E:hen nähden selvästi voimakkaamman makeuden varsinkin kupin loppupuolella, kun kahvi oli ehtinyt jo jonkin verran jäähtyä. Pressolla tuli testattua SqM:n viimeisin kuukausikahvi Finca La Fany ja pitkästä aikaa tuli juotua pressokuppi kokonaan - luvattu "juicy apple" tuli hyvin esiin ja Mini-E:hen nähden kuvailisin kokonaisvaikutelmaa "kirkkaammaksi". Paperisuodattimella Finca La Fany ei jostain syystä onnistunut - tosin äsken kun asiaa mietin ja katsoin mitä pusseja pöydällä oli, niin saattoi mennä Summer Espresso pussista pavut myllyyn. Aeropressistä sen verran että espressojauhatuksella "männän" alaspainaminen sujui varsin vähällä voimankäytöllä.

Tältä päivältä maistelut on pakko lopettaa tähän - kahvia on tullut juotua viimeisen kahden tunnin aikana aivan aivan liian paljon. :)

Ja kiitokset onnitteluista. 8)
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #8 : Elokuu 18, 2009, 19:08:51 ip »

Jonkinlaista käsitystä teristä ja jauhinkammion etäisyydestä "torveen" saa tuotesivulta löytyvästä "Operointiohjeesta". Siellä sivulla 16 näkyy kahvin eteenpäin heittävät heltat jotka näyttäisivät ulottuvan suhteelisen lähelle reunaa. Tuosta pitää myös muistaa ottaa kuvia ja mittailtua etäisyyksiä jahka myllyä tulee purettua.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #9 : Elokuu 19, 2009, 16:07:50 ip »

Minäkin haluan... :)

Kun avaat vekottimen niin olisi hauska kuulla kommentteja miltä terät näyttävät verrattuna Mazzeriin. Ruuveja ei ole, mutta ovatko muutenkin sileämmät muodoltaan? Eli mistä se yksipiikkinen hiukkasjakauma syntyy.

Varmaan jossain vaiheessa kokeilet myös normaalia espressoa tuolla? Voisi kuvitella, että hyvä shotti vaatii tarkempaa säätöä kun ei ole niitä hitusia synnyttämässä "itsestäänsäätelevää" kahvikakkua.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #10 : Elokuu 19, 2009, 20:14:24 ip »

Kun avaat vekottimen niin olisi hauska kuulla kommentteja miltä terät näyttävät verrattuna Mazzeriin. Ruuveja ei ole, mutta ovatko muutenkin sileämmät muodoltaan? Eli mistä se yksipiikkinen hiukkasjakauma syntyy.

Ehdottomasti otan kuvia jahka aika kunnon putsille tulee. Tällä hetkellä on kaikki niin täydellistä myllyn kanssa ettei viitsi alkaa isompiin purkuoperaatioihin. Jotain osviittaa teristä kuitenkin saa tästä Coffeegeekin SCAA 2007 raportista.

Varmaan jossain vaiheessa kokeilet myös normaalia espressoa tuolla? Voisi kuvitella, että hyvä shotti vaatii tarkempaa säätöä kun ei ole niitä hitusia synnyttämässä "itsestäänsäätelevää" kahvikakkua.

Itseasiassa olisi tarkoitus saada isojp:lle jauhetta titaanianalysointiin mukaan. Jauhoin jo sitä valmiiksi SqM:n espressoblendistä asetuksella "3" jonka pitäisi vastata espressoa. Hitusten määrän pitäisi lisääntyä myllyllä kuin myllyllä hienommaksi mennessä, mutta kiinnostaisi nähdä miten iso tuo ero espresso ja ei-espresso myllyjen välillä oikeasti on (toivotaan että tuo "3" osuu lähelle titaanien jauhatusta).

Espressoa testataan kyllä jossain vaiheessa. Oma mututuntuma on että siitä saattaa tulla helposti melko "vähärunkoista" taikka laihaa mikäli hitusia ei ole tarpeeksi (=vähemmän helposti uuttuvaa tavaraa).

Laitetaan vielä loppuun kuvaa ilmanottoaukoista. Niitä on reippaasti takapaneelissa ylhäällä ja alhaalla ja alaosasta näkee mukavasti myllyn sisätiloihin.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 19, 2009, 20:22:21 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #11 : Elokuu 19, 2009, 20:34:29 ip »

Teriä en ole onnistunut löytämään mistään verkkokaupasta jotta saisi tarkkaa hintaa, mutta muiden Mahlkönigin ja Dittingin terien hinta pyörii siinä 300 dollarissa. Onneksi valmistaja kehoittaa "tarkistamaan terien kunnon" vasta jossain 1000 kg:n jälkeen, joten jahka saan syynättyä pavuista kaikki kivet pois niin omalla kulutuksella tarkistuksen ajankohta on joskus vuonna 2049. Voisi vaikka toivoa 70-vuotislahjaksi. :)
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #12 : Elokuu 24, 2009, 16:58:59 ip »

Pientä testailua espressojauhatuksen kanssa.

Ensimmäinen asetus jauhatuskarkeudelle oli 2.5 ja sillä lopputulos roiskui totaalisesti ympäri keitintä ja tasoa (onneksi en tiirannut 10 sentin päästä sitä nakukahvan pohjaa).  Seuraava testi oli 1.75 - nyt tuli jo melko hallitusti mutta silti aivan liian nopeasti: 30 sekunnissa olisi täyttynyt Danesin cappuccinokuppi helposti. Katkaisin tuon jälkimmäisenkin lyhyeen ja siitä sai itseasiassa ihan kohtuullisen cafe creman tapaisen.

Päätin testailut tältä erää näihin kahteen - otin kummastakin talteen näytteet analysointia varten. Tuo 1.75 näytti ja tuntui jo varsin hienolta - oli kuohkeaa ja paakutonta, mutta silti "karheaa". Jauhe ei tarttunut kauhean helposti itseensä kiinni ja tampatessa kuului/tuntui vielä selvää rahinaa (tuolla 2.5 rahina oli huomattavaa) - jauhe ei myöskään tamppaantunut kovin helposti kasaan. Innolla odotan noista hiukkasjakauma-analyysiä, joiden perusteella selviää oliko jauhe vielä liian karheaa vaiko vain liian tasalaatuista.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #13 : Syyskuu 05, 2009, 21:13:23 ip »

Tänään tuli Grindz-putsin yhteydessä myllyä puhtaaksi imuroidessa räpsittyä pari kuvaa lisää.

Ensimmäisessä kuvassa näkyy miltä mylly näyttää kun hopperin irroittaa ja jousien työntämänä ylösnousseen kuoriosan nostaa pois. Siellä on heti alla yläterän "jalusta". Tuo irtoaisi siis avaamalla nuo kolme reunuksilla näkyvää ruuvia (ei toteutettu vielä tänään).

Seuraavassa kuvassa näkyy pussinpidikkeen/jauhatusröörin rakennetta lähikuvassa ja viimeisessä kuvassa on lähikuvaa jauhatuskammioon. Tuohon alaterän viertä kiertävään uraan oli jonkin verran Grindziä ja puruja jäänyt kiinni, mutta irtosivat hammastikulla rapsuttelemalla ja imurilla. Koska karkeuden säätö tapahtuu alaterää siirtämällä, niin terät ovat esim. Mazzeriin nähden enemmän "hollilla".
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mahlkönig Tanzania
« Vastaus #14 : Lokakuu 16, 2009, 20:55:45 ip »

Reissun jälkeen tuli sitten suoritettua kaikille myllyille putsi ja täytyy sanoa että Tanzania on helpoiten putsattava mylly mitä olen kohdannut. Hopperi irti, jolloin yläsuojus irtoaa - tämän jälkeen avataan vain nuo em. kolme ruuvia, jonka jälkeen jauhatuskoneisto onkin siinä. Ja kuten kuvista näkyy, oli kaikki putsattavat osat varsin hyvin esillä. Harjalla, hammastikulla ja imurilla putsaamiseen menee maksimissaan 5 minuuttia.

Ohessa muutamia kuvia, joiden laatu on hieman kehno varsinaisen kameran sanottua sopimuksen irti (jouduin räpsimään kuvan videokameralla).

Ensin on pari kuvaa aleterästä ja sitten kolme yläterästä. Tuon yläterän torviosan/pussinpidikkeen saa halutessaan myös irti (ilman että yläterää tarvisee irroittaa) puhdistusta varten. Nyt siellä ei juurikan töhkää ollut joten pidin paikoillaan.

Toivottavasti noista lähikuvista saa jotain selkoa teristä. Mazzeriin verrattuna metalli oli "kirkkaampaa" ja teräprofiilien työstöjälki aivan toiselta planeetalta - ja hauskasti kourumainen. Ja kuten näkyy, ruuveja ei ole. Terät irtoaisivat (magneeteista) tuosta sisäkehän syvennyksestä kampeamalla.

Tein puhtaalla myllyllä testin siitä paljonko kahvia jää hukkaan: Sisään 14.1 grammaa, ulos 13.6 grammaa (suodatinkarkeudella). Eli 0.5 grammaa jäi matkan varrelle ja oletettavasti suurin osa noihin sisäkehän syvennyksiin.
Kirjattu