Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Oikea uuttolämpötila?  (Luettu 13254 kertaa)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Oikea uuttolämpötila?
« : Huhtikuu 22, 2009, 15:56:24 ip »

Tätä aihetta hieman jo sivuuttiin tuolla marketpapu-ketjussa.

Mittasin eilen digitaalista paistomittaria käyttäen uuton aikaista lämpötilaa. Tosin en käyttänyt kahvaa ollenkaan vaan asetin suihkusihdin alle kertakäyttömukin, jonka seinämän läpi oli työnnetty mittarin anturipuikko. Tein ennen mittausta normaalirutiiniin kuuluvan huuhtelun. Näin mittaamalla sain veden lämpötilaksi 97 celsiusastetta. Eikö tuon pitäisi olla vähintäänkin riittävällä tasolla? Tosin olin jo aiemmin päivällä säätänyt pressostaattia niin, että paine boilerissa oli hieman suurempi kuin aiemmin. No, ainakin se happamuus on tämän jälkeen loistanut poissaolollaan tai sitten vika on/on ollut korvien välissä.

Täytyypi tehdä mittauksia vielä ajan kanssa uudestaan...tällaisia "raameja" muuten suosittelevat Italiassa, joten niihin verrattuna uuttolämpötila on koneessani korkeahko.

http://www.espressoitaliano.org/doc/EIC%20-%20Eng%20-%20LQ.pdf
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Oikea uuttolämpötila?
« Vastaus #1 : Huhtikuu 22, 2009, 16:28:31 ip »

Korkeahko se on, voi varsinkin italialaistyyppisillä pavuilla mennä vähän karvaan ja yliuuttuneen puolelle. "Premium-pavuille" ihan hyvä, vaikka voisi ehkä olla alempikin.

Jos happamuus häiritsee niin hyvä ratkaisu voisi olla kasvattaa annosta ja shotin pituutta (ellei ole jo pitkä).

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Oikea uuttolämpötila?
« Vastaus #2 : Huhtikuu 22, 2009, 18:34:37 ip »

Tein ennen mittausta normaalirutiiniin kuuluvan huuhtelun. Näin mittaamalla sain veden lämpötilaksi 97 celsiusastetta.

Huuhtelun alussa vesi oletettavasti tuli sihisten ulos? Vai paljonko lasket huuhtelussa vettä (ts. mikä on tuo normaali huuhtelumääräsi).

Täytyypi tehdä mittauksia vielä ajan kanssa uudestaan...tällaisia "raameja" muuten suosittelevat Italiassa, joten niihin verrattuna uuttolämpötila on koneessani korkeahko.

http://www.espressoitaliano.org/doc/EIC%20-%20Eng%20-%20LQ.pdf

Suositukset ovat aina suosituksia ja tässä tapauksessa on vain haluttu määritellä millainen se Italialainen espresso (heidän mielestään) on. Esimerkiksi Illyn kirjassa annetaan lämpötila-alueeksi 85-95 celsiusastetta.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Oikea uuttolämpötila?
« Vastaus #3 : Huhtikuu 26, 2009, 01:10:17 ap »

Mittasin eilen digitaalista paistomittaria käyttäen uuton aikaista lämpötilaa. Tosin en käyttänyt kahvaa ollenkaan vaan asetin suihkusihdin alle kertakäyttömukin, jonka seinämän läpi oli työnnetty mittarin anturipuikko. Tein ennen mittausta normaalirutiiniin kuuluvan huuhtelun. Näin mittaamalla sain veden lämpötilaksi 97 celsiusastetta. Eikö tuon pitäisi olla vähintäänkin riittävällä tasolla?
Käyttämälläsi mittaustavalla veikkaisin oikean uuttolämmön olevan korkeammalla kuin mittaamasi lämpö - ja 97 astetta on muutenkin jo turhan korkea. Eli kuulostaa pahalta. Itse en ainakaan ole saanut kunnon shotteja millään pavulla tai sekoituksella kahvista tai paahtoasteesta riippumatta yli 95 asteen uuttolämmön.

Tuo 97 astetta kuulostaa todella korkealta etenkin mittausmenetelmä huomioonottaen. Eihän vesi vaan ollut kiehuvaa gruposta tullessaan?

T. Teme
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Oikea uuttolämpötila?
« Vastaus #4 : Huhtikuu 26, 2009, 13:54:00 ip »

Tuo 97 astetta kuulostaa todella korkealta etenkin mittausmenetelmä huomioonottaen. Eihän vesi vaan ollut kiehuvaa gruposta tullessaan?

Tätä juuri tuossa aiemmin kanssa mietin:

Huuhtelun alussa vesi oletettavasti tuli sihisten ulos? Vai paljonko lasket huuhtelussa vettä (ts. mikä on tuo normaali huuhtelumääräsi).

HX -keittimellä sieltä saa yllättävänkin kuumaa vettä ulos, ainakin itselläni grupon mittari näyttää parhaimillaan 103.5 asteen lukemia ja saa kotvan laskea jotta päästään alle 100 asteen. Tästä syystä olisi kiva tietää tarkemmin nuo vemulin huuhtelumäärät. Tuo 97 astetta ei sinällään ole paha, mikäli suuremmalla huuhtelulla saa tarvittaessa tippumaan - tällöin on juuri sitä säätövaraa lämpötiloissa.

Edelleen vemulille kysymys: suhiseeko/sihiseekö vesi alussa kun kone ollut jouten vähän aikaa? Millaisia lämpötiloja saat jos vaikka tuon sihinän loputtua laskettelet vettä vaikka 5, 10 tai 15 sekunttia ja mittaat lämmön heti tämän jälkeen.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Oikea uuttolämpötila?
« Vastaus #5 : Huhtikuu 27, 2009, 17:46:16 ip »


Tuo 97 astetta ei sinällään ole paha, mikäli suuremmalla huuhtelulla saa tarvittaessa tippumaan - tällöin on juuri sitä säätövaraa lämpötiloissa.

Edelleen vemulille kysymys: suhiseeko/sihiseekö vesi alussa kun kone ollut jouten vähän aikaa? Millaisia lämpötiloja saat jos vaikka tuon sihinän loputtua laskettelet vettä vaikka 5, 10 tai 15 sekunttia ja mittaat lämmön heti tämän jälkeen.


Teinpä tänään taas mittauksia uusien säätöjen jälkeen. Lämmitin koneen normaalin rutiinin mukaan. Tein pari shottia (ja siemailin ne nautinnolla, nam), jonka jälkeen annoin koneen seistä tyhjäkäynnillä n. 30 minuuttia. Tämän jälkeen aloin laskea gruposta vettä (ilman kahvaa). Lämpötila kipusi 91 asteeseen alkaen hiljalleen pudota alas. 30 sekunnin jälkeen lämpötila oli pudonnut 90 asteeseen. Laskettuani gruposta n.45 sekuntia vettä yhtäjaksoisesti, lämpötila oli pudonnut jo 88 asteeseen.

Mittalaitteen hitaus haittaa ilmiselvästi luotettavien tulosten saamista, mutta ehkä sellaista "nyrkkituntumaa" tälläkin aikaiseksi saa. Eli normaaleja tuplashotteja voi koneella tehdä rauhallista tahtia noudattaen "liukuhihna"-tyyliin, luulisin. Säätövaraa ei alaspäin ilmeisesti kovin paljoa ole eikä ole varmaan kovin tarkoituksenmukaistakaan lirutella litratolkulla vettä pois lämpötilan laskemiseksi.

Saattaa olla tuloksissa hieman epävarmuutta johtuen sekä mittalaitteesta että mittauksen suorittajasta. Oli hankalaa tarkkailla samanaikaisesti sekä kelloa että lämpömittaria. Täytyy tehdä vielä uusi mittaus avustajan kera, jolloin saisi ainakin tarkemmat kellotukset aikaiseksi. Samoin vesinoro gruposta vaelteli satunnaisesti, jolloin lämpötila pääsi aina silloin tällöin hieman putoamaan.

Toinen mittaus tapahtui muutoin samoin, mutta tällä kertaa grupossa oli kahva kiinni. Kahvan läpi laskettaessa lämpötila oli aluksi 94 astetta ja 30 sekunnin jälkeen vielä 90 astetta. Minuutin jälkeen vesi oli jo jäähtynyt 84 asteeseen (45 sekunnin jälkeen alkoi lämpötila selvästi pudota nopeammin).

Vaikuttaisi epävarmuustekijöiden merkitys tuloksiin olevan sen verran suurta, että parempi vaan todeta uuttolämpötilan vaihtelevan 94 asteen ja 84 asteen välillä mikäli uuttoaika pysyy välillä 0-60 sekuntia  ;)
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Oikea uuttolämpötila?
« Vastaus #6 : Toukokuu 28, 2009, 21:13:29 ip »

Jatkoin tänään lämpötilan mittaamista. Nyt käytössäni oli yleismittari termoparin kera. Laitoin kahvan paikoilleen ja asetin anturin nokan reiästä sisään, jolloin se nojasi kahvan seinää vasten. Annoin koneen lämmetä tunnin verran.

Aloitus 66 astetta (c)

1s   93 astetta
5s   92 astetta
10s 92 astetta
15s 92 astetta
20s 91 astetta
25s 90 astetta
30s 90 astetta
35s 89 astetta
40s 89 astetta
45s 88 astetta

Nämä siis silmämääräisesti kelloa/mittaria vilkuilemalla, joten pientä epävarmuutta saattaa olla.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Oikea uuttolämpötila?
« Vastaus #7 : Toukokuu 28, 2009, 21:26:22 ip »

Jatkoin tänään lämpötilan mittaamista. Nyt käytössäni oli yleismittari termoparin kera. Laitoin kahvan paikoilleen ja asetin anturin nokan reiästä sisään, jolloin se nojasi kahvan seinää vasten. Annoin koneen lämmetä tunnin verran.

Aloitus 66 astetta (c)

1s   93 astetta
5s   92 astetta
10s 92 astetta
15s 92 astetta
20s 91 astetta
25s 90 astetta
30s 90 astetta
35s 89 astetta
40s 89 astetta
45s 88 astetta

Nämä siis silmämääräisesti kelloa/mittaria vilkuilemalla, joten pientä epävarmuutta saattaa olla.


Kateeksi käy katsellessa noin hyvää lämpötilastabiiliuutta :) Tosin tuolla ei sitten vaihdella lämpöjä eri kahvien välillä kuten monilla muilla hx-koneilla helposti pystyy surffaamalla tekemään.

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Oikea uuttolämpötila?
« Vastaus #8 : Toukokuu 29, 2009, 21:33:30 ip »

Näyttää toimivan HX:n virtausrajoitus mallikkaasti - eli gruppo pysyy suhteellisen viileänä ja se imee sitten HX:ltä tulevasta vedestä varsin mallikkaasti liiat lämmöt pois.

Mutta kuten Mikko oikeastaan totesikin - lämpötilan säätö onnistuu ainoastaan pressostaatin kautta (plussaa baarissa jossa käytössä yhden paahtimon sekoitus päivästä toiseen, mutta miinusta kotona jossa yleensä halutaan vaihdella papuja/paahtoja).

Kuinkas lämpötilat käyttäytyvät jos teet noita mittauksia vaihtelevilla aikaväleillä taikka sitten perä-perään? Tällä saisit jonkinlaista käsitystä siitä miten stabiilisti kone oikeasti toimii. Eli pidät juoksuttamisen väleillä vaihtelevanpituisia taukoja, tyyliin: 5 min, 10 min, 15 min - taikka sitten laskettelet sarjatulella kuvitellen tekevän shotteja 15 vieraalle.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Oikea uuttolämpötila?
« Vastaus #9 : Lokakuu 28, 2009, 12:12:55 ip »

Näyttää toimivan HX:n virtausrajoitus mallikkaasti - eli gruppo pysyy suhteellisen viileänä ja se imee sitten HX:ltä tulevasta vedestä varsin mallikkaasti liiat lämmöt pois.

Mutta kuten Mikko oikeastaan totesikin - lämpötilan säätö onnistuu ainoastaan pressostaatin kautta (plussaa baarissa jossa käytössä yhden paahtimon sekoitus päivästä toiseen, mutta miinusta kotona jossa yleensä halutaan vaihdella papuja/paahtoja).

Kuinkas lämpötilat käyttäytyvät jos teet noita mittauksia vaihtelevilla aikaväleillä taikka sitten perä-perään? Tällä saisit jonkinlaista käsitystä siitä miten stabiilisti kone oikeasti toimii. Eli pidät juoksuttamisen väleillä vaihtelevanpituisia taukoja, tyyliin: 5 min, 10 min, 15 min - taikka sitten laskettelet sarjatulella kuvitellen tekevän shotteja 15 vieraalle.

Tein taas tänään muutamia mittauksia:

Kahvan nokkaan (sisään) asetin yleismittariin kytketyn termoparin ja kahvan ja grupon väliin sain kiilattua ohuen paistilämpömittarin, joka siis näyttää lähinnä grupon/kahvan ulkolämpötilaa. Ohjelmoin veden annostelun ehkä hivenen reiluksi tuplaksi (vesimäärä 90g). Lämpötilat siis celsius-asteita.

Tuloksia vääristää mittalaitteiden epävarmuuden lisäksi myös se, että kahva oli koko prosessin ajan kiinni grupossa ja tietysti se, että sihdissä ei ollut kahvia. Näistä varmasti merkittävämpi tekijä tuo kahva. Tuo Brasilian oma kahva on todella painava kapistus, verrattuna esim. jälkikäteen hankkimaani nakukahvaan (690g vs. 390g). En tiedä mikä merkitys sillä massalla on ihan reaalielämässä, mutta ei se ainakaan näppituntumalla paljoakaan jäähdy jauhatuksen aikana.



Aika:               Kahvan nokka:                Grupon ulkopinta:                 Kahvan nokka, uutto:
0:00               20                                   20
0:30               73                                   70
0:45               73                                   70                                           92
0:50               78                                   71                                           93
0:55               79                                   71                                           93
1:00               79                                   71                                           93
1:15               77                                   70                                           92
1:30               76                                   70                                           93
1:32               85                                   71                                           93
1:33               87                                   72                                           93
1:34               87                                   72                                           93
1:35               87                                   72                                           93
2:05               73                                   70                                           93
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Oikea uuttolämpötila?
« Vastaus #10 : Lokakuu 28, 2009, 22:52:50 ip »

Tein taas tänään muutamia mittauksia:

On kyllä kaunista tuo 93 sarja...  8) Onnittelut jo tämän mittaustarkkuuden perusteella!
Kirjattu

Iletys

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Oikea uuttolämpötila?
« Vastaus #11 : Marraskuu 10, 2009, 23:08:29 ip »

Onkos jossain jotain aputaulukkoa tms ohjenuoraa kun alkaa eri pavuille lämpötiloja hakemaan? Tai siis, että ei tarvitsisi niin kovasti hakea. En ole ennen tällaista "lämpötilasurffausta" harjoittanut.
Kirjattu
Rocket Giotto + Mahklöklöklöghnigh Vario

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Oikea uuttolämpötila?
« Vastaus #12 : Marraskuu 11, 2009, 01:56:42 ap »

Onkos jossain jotain aputaulukkoa tms ohjenuoraa kun alkaa eri pavuille lämpötiloja hakemaan? Tai siis, että ei tarvitsisi niin kovasti hakea. En ole ennen tällaista "lämpötilasurffausta" harjoittanut.

Kupin pohjalta löytyypi kun tarkkaan hakee..

Jos kahvi maistuu liian hapokkaalta niin lämpötilaa ylöspäin. Jos liian karvaalta/suolaiselta niin alaspäin.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Oikea uuttolämpötila?
« Vastaus #13 : Marraskuu 11, 2009, 09:35:12 ap »

Jos kahvi maistuu liian hapokkaalta niin lämpötilaa ylöspäin. Jos liian karvaalta/suolaiselta niin alaspäin.

Juuri näin. Tässä vielä suuntaa antava ja subjektiivinen taulukko.

88: tällä voi yrittää pelastaa piloille paahdettuja tummeja kahveja
90: tummemmat paahdot
92: vaaleammat paahdot
94-: tällä voi yrittää saada vaaleapaahtoiset happokahvit toimimaan

Itse säädän aina vähintään kaksi astetta. Ylipäänsä on fiksua tehdä sen verran isoja muutoksia, että niiden vaikutuksen huomaa. Sitten jos menee "yli", niin on helppo haarukoida välistä. Keskivertobaristan rutiinit on sen verran epävakaita, että asteen muutos voi hukkua muuhun vaihteluun.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Rankeh

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 29
Vs: Oikea uuttolämpötila?
« Vastaus #14 : Syyskuu 03, 2014, 22:25:06 ip »

Uuden myllyn myötä joutui noita lämpötiloja säätämään uudestaan ja kummallista kyllä hyvin korkesiiin lämpötiloihin sai mennä, jotta kitkeryys ja hapokkuus espressoista poistui.

Tällä hetkellä papuina Gran Palomaria ja Silviassa PID:n lämpötila säädetty 106 asteeseen. Thermopari sijaitsee boilerin yläpinnassa.

Ilmeisesti yleinen konsensus tuosta olisi jo liian kuuma?

Taas kuitenkin vastaavasti, jos PID:n asetuksen pudottaa 96 asteeseen kahvista tulee "sitruunamehua".
Kirjattu