Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Markettipavut  (Luettu 40147 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Markettipavut
« Vastaus #30 : Huhtikuu 21, 2009, 14:13:37 ip »

Tästä on joskus ollut aiemminkin puhetta ja silloin mm. heräsi epäilys esim. liian matalasta uuttolämpötilasta. Uuttolämpötilaa en ole vielä mitannut mitenkään luotettavasti, joten mutu-pohjalta mennään edelleen eteenpäin. Saisikohan digitaalisella paistolämpömittarilla mitattua uuttoveden lämpötilaa riittävällä tarkkuudella? Aika nopeasti se ainakin raanan alla lämpötilamuutoksiin reagoi.

Vähän siinä ja siinä. Kraanasta virtaa enemmän vettä, gruposta tulee vähän lirusti mittaamista ajatelleen. Mutta kannattaa koittaa. Tarkka se pitäisi kuitenkin olla, muutaman asteen tarkuudella ainakin jotta tuloksista on hyötyä.

Eikö muuten uuttopaineellakin ole merkitystä happamuuden suhteen?

On ihan tuntuvasti.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Markettipavut
« Vastaus #31 : Huhtikuu 21, 2009, 14:45:08 ip »

On ihan tuntuvasti.

Millä tavalla? Eli jos ajatellaan että pyöritään 8-10 baarin lukemissa niin kummassa päässä tule hapanta?

Saisikohan digitaalisella paistolämpömittarilla mitattua uuttoveden lämpötilaa riittävällä tarkkuudella? Aika nopeasti se ainakin raanan alla lämpötilamuutoksiin reagoi.

Voisit tietysti yrittää askarrella jotain tämän kaltaista.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Markettipavut
« Vastaus #32 : Huhtikuu 21, 2009, 15:41:39 ip »

Voisiko tästä joku alan toimia (yhdessä muiden kanssa) laatia jonkinlaisen vetoomuksen/adressin? Eli painotettaisiin sitä että halutaan tuoda oikeata kahvikulttuuria Suomeen aidosti kulinaristisessa mielessä ja haluttaisiin edes jonkinlainen (reilu) mahdollisuus kilpailla muiden EU-toimijoiden kanssa. Ei siis mitään "itkukirjelmää" vaan puhtaita faktoja siitä millä tavalla Suomalainen yrittäjä on alakynnessä eurooppalaisiin nähden. Minä kyllä allekirjoittaisin tuollaisen.

Siis kahvi vapautettaisiin alv:stä? Valtio maksaisi kahviloiden vuokrat? Kahvikuiteista saisi Kela-korvausta?`Get real!

Kyse on puhtaasti siitä, että tämän jalon juoman harrastajat ovat pikku-pikkuriikkinen vähemmistö. Ja kun jotain tehdään-tuodaan-varastoidaan-myydään yksin kappalein, se maksaa. Kun kyseessä on status- ja premiumtuote, voi yrittää pyytää reilustikin hintaa. Aina joku maksaa. Kun myy tupla-katteella, tarvitsee myydä puolet vähemmän. Osa asiakkaista sitten äänestää jaloillaan, siis tilaa vaikka netistä.
     
       
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Markettipavut
« Vastaus #33 : Huhtikuu 21, 2009, 15:55:01 ip »

Millä tavalla? Eli jos ajatellaan että pyöritään 8-10 baarin lukemissa niin kummassa päässä tule hapanta?

En tiedä onko tuolla alueella, enkä myöskään tiedä vaikutusta happamuuteen pH-mielessä. Harvempi kuitenkaan siitä pH-lukemasta on kiinnostunut. Ylisuuren uuttopaineen tiputus normaaliksi ainakin vähentää negatiivista hapokkuutta, siis 12 -> 9 baaria.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Markettipavut
« Vastaus #34 : Huhtikuu 21, 2009, 16:06:47 ip »

Kyse on puhtaasti siitä, että tämän jalon juoman harrastajat ovat pikku-pikkuriikkinen vähemmistö. Ja kun jotain tehdään-tuodaan-varastoidaan-myydään yksin kappalein, se maksaa. Kun kyseessä on status- ja premiumtuote, voi yrittää pyytää reilustikin hintaa. Aina joku maksaa. Kun myy tupla-katteella, tarvitsee myydä puolet vähemmän. Osa asiakkaista sitten äänestää jaloillaan, siis tilaa vaikka netistä.

Ehkä ollaan vähemmistö mutta ehkä voisi olla tilaa yhden - kahden miehen (henkilön) yritykselle, joka paahtaisi papuja ja ehkä myisi jotain alan roinaa siinä sivussa ja kauppa voisi olla vain netissä. Ja voisihan se toimia vaikka sivutoimisena. Vahvuutena olisi juuri papujen tuoreus ja nopeus sekä kohtuu hinta. Näissä ei suuri firma kovin hyvin pysty kilpailemaan! Toki nyt ei ehkä ole sopivin ajankohta perustaa tuollaista firmaa...
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Markettipavut
« Vastaus #35 : Huhtikuu 21, 2009, 16:36:21 ip »

Ehkä ollaan vähemmistö mutta ehkä voisi olla tilaa yhden - kahden miehen (henkilön) yritykselle, joka paahtaisi papuja ja ehkä myisi jotain alan roinaa siinä sivussa ja kauppa voisi olla vain netissä. Ja voisihan se toimia vaikka sivutoimisena. Vahvuutena olisi juuri papujen tuoreus ja nopeus sekä kohtuu hinta. Näissä ei suuri firma kovin hyvin pysty kilpailemaan! Toki nyt ei ehkä ole sopivin ajankohta perustaa tuollaista firmaa...

Asiaa voisi lähteä laskemaan näin: harrastajalla kahvia menee 2 kg kuukaudessa ja siitä voisi maksa 30 euroa kilo eli 60 euroa. Jos myyjä saisi kolmanneksen katetta, niin yksi asiakas toisi 20 euroa kuukaudessa. Ehkä jollain 4000 eurolla kuussa maksaisi itselleen palkan ja muut kulut. Silloin tarvitsisi 200 asiakasta.

Tällä foorumilla on 600 käyttäjää, joten ehkäpä tuo luku ei mikään mahdottomuus. Mutta kaikki arviot olivat kyllä erittäin optimistisia, toiminnan pitäisi olla hyvin minimikustannuksin pyörivää ja pelivaraa ei suuremmin ole.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

raakapapu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 78
Vs: Markettipavut
« Vastaus #36 : Huhtikuu 21, 2009, 17:42:04 ip »

Ja voisihan se toimia vaikka sivutoimisena.

    ;D
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Markettipavut
« Vastaus #37 : Huhtikuu 21, 2009, 18:14:28 ip »

Ehkä ollaan vähemmistö mutta ehkä voisi olla tilaa yhden - kahden miehen (henkilön) yritykselle, joka paahtaisi papuja ja ehkä myisi jotain alan roinaa siinä sivussa ja kauppa voisi olla vain netissä. Ja voisihan se toimia vaikka sivutoimisena. Vahvuutena olisi juuri papujen tuoreus ja nopeus sekä kohtuu hinta. Näissä ei suuri firma kovin hyvin pysty kilpailemaan! Toki nyt ei ehkä ole sopivin ajankohta perustaa tuollaista firmaa...


Ei tuo ihan mahdoton ajatuksena ole edes ajankohdan suhteen. Itse asiassa olen joskus sitä miettinyt ihan vakavastikin työkaverini kanssa. Ja tämä nykyinen yrittäjän vapaus luo kyllä mahdollisuuden ajankäytön hallintaan ihan tarpeen mukaan  ::)
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Markettipavut
« Vastaus #38 : Huhtikuu 21, 2009, 18:50:37 ip »

En tiedä onko tuolla alueella, enkä myöskään tiedä vaikutusta happamuuteen pH-mielessä. Harvempi kuitenkaan siitä pH-lukemasta on kiinnostunut. Ylisuuren uuttopaineen tiputus normaaliksi ainakin vähentää negatiivista hapokkuutta, siis 12 -> 9 baaria.

Kun siis totesit että vaikutusta on "ihan tuntuvasti", niin oletin että kyseessä olisi suuruusluokassa samanlainen vaikutus kuin lämpötilalla. En vain ollut itse tietoinen tällaisesta vaikutuksesta - siksi kyselin.

Tuolla happamuudella tarkoitin siis aistittua happamuutta enkä pH:ta (ja lisäksi pH lukeman ja aistitun happamuuden välille ei voi käsittääkseni vetää oikein suoraa yhteyttä - pH arvoltaan happamampi happo voi maistua vähemmän happamalta kuin toinen pH arvoltaan vähemmän hapan). Puhun siis happamuudesta (makuna) koska pyrin mieltämään hapokkuuden positiiviseksi termiksi (niinkuin se kahvimaailmassa mielletään).

Siis kahvi vapautettaisiin alv:stä? Valtio maksaisi kahviloiden vuokrat? Kahvikuiteista saisi Kela-korvausta?`Get real!

No sinullahan on villit visiot.  :)

Mutta siis: Alvihan lätkäistään tuotteeseen siinä vaikeessa kun asiakas sen ostaa, eikö? Jos alvillinen hinta suomessa on 28 euroa/kilo, niin mikäli tuossa on käytössä ruoan alv (17%) on se alviton hinta 23,93 euroa/kilo. Tuosta on 15 euroon/kilo matkaa vielä melkein se 9 euroa. Mitä veroa tämä erotus on? Eli olin lähinnä kiinnostunut siitä millä tavalla sitä suomalaista toimijaa oikein sorsitaan (verotuksellisesti) jotta pitää 9 euroa enemmän pyytää - ei tuo englantilainenkaan sitä varmaan katteetta myy?
Kirjattu

Coffee King

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Markettipavut
« Vastaus #39 : Huhtikuu 21, 2009, 18:58:49 ip »

Asiaa voisi lähteä laskemaan näin: harrastajalla kahvia menee 2 kg kuukaudessa ja siitä voisi maksa 30 euroa kilo eli 60 euroa. Jos myyjä saisi kolmanneksen katetta, niin yksi asiakas toisi 20 euroa kuukaudessa. Ehkä jollain 4000 eurolla kuussa maksaisi itselleen palkan ja muut kulut. Silloin tarvitsisi 200 asiakasta.

Tällä foorumilla on 600 käyttäjää, joten ehkäpä tuo luku ei mikään mahdottomuus. Mutta kaikki arviot olivat kyllä erittäin optimistisia, toiminnan pitäisi olla hyvin minimikustannuksin pyörivää ja pelivaraa ei suuremmin ole.


Hei, ja kiitos hauskasta foorumista! Itsekin olen kahvin suurkuluttaja.

Yrittämisen ihanuudesta ajattelin kommentoida. Itse yrittäjänä minua toisinaan huvittaa ylläolevat laskelmat, joissa kaikki on helppoa ja rahaa tulee mukavasti.

Jos avataan hieman tuota 200 asiakasta ja 30 € / kg tapausta:

Liikevaihto: 200 asiakasta * 25,64 € (alv pois) * 2 kg (keskiostos) = 10256 €
Kate kolmannes liikevaihdosta: 10256 € / 3 = 3419 €

Kulut:
- Verkkokauppa ja maksutavat halvan kaavan mukaan: esim. 100 € / kk (MyCashflow + Suomen Verkkomaksut) jos maksut ovat tavallisia pankkimaksuja (ei luottokortti)
- Kahvit pakataan laadukkaisiin venttiilipusseihin, joihin lätkäistään etiketit. Esim 0,25 € * 400 pussia = 100 €
- Kahvit pakataan pahvilaatikkoon ja teipataan: esim. 0,45 € / ltk * 200 lähetystä = 100 €
- Tämän lisäksi tarvitaan tietysti kahvipaahdin jolla voi paahtaa tuon 400 kg kuussa, vakuutuksia, sähköä kuluu, tarvitaan tietokone ja tulostin ja tulostimeen mustetta ja muuta kivaa. Lisäksi jonkun täytyy hoitaa kirjanpito, mikä ei ole halpaa lystiä. Näitä kuluja on vaikea arvioida, koska ne riippuvat monista eri ratkaisuista, mutta lasketaan nyt alakanttiin vaikkapa 300 € kuussa.
- Jonkinnäköinen toimitila tarvitaan missä paahtaa. Halpa pieni tila jostain teollisuushallista kaupungin ulkopuolelta voisi irrota esim. 400 €:lla kuukaudessa.
- Lisäksi kauppaa olisi varmasti mukava hieman mainostaa, jotta asiakkaat löytävät sinne. Muutama Google-kampanja pyörimään 200 € kuukaudessa. Voi olla ettei riitä, mutta jostain on lähdettävä liikkeelle. Hesarin etusivulle ei kannata tunkea heti aluksi :-)
- Paahtaessa syntyy hävikkiä kun paahdetaan hieman liikaa, osa läikkyy lattialle, paahtoerä menee pilalle tms. En oikein osaa ottaa kantaa tähän kun en ole paahtamisen asinatuntija, mutta leikitään että paahtaminen menee melkein nappiin ja että hävikki on vain 5 %-yksikköä kokonaiskatteesta = 0,05 * 3419 =171 €.

Tässä on puhtaasti kahviin liittyvät kulut, päälle tulee mitä erilaisimpia kuluja (esim. jäsenyydet eri kahvi- tai yrittäjyysyhdistyksissä, muun materiaalin tuottaminen, asiakaspalautukset) joita en nyt tässä huomioi.

Pelkästään kahvipakettien tuottamisen liittyvät kulut ovat -1371 € kuussa jolloin jäljelle jää n. 2000 euroa. Jos ei haluta tehdä yhtään voittoa tai jättää rahaa kassaan pahan päivän varalle vaan maksetaan kaikki ulos palkkana, jää työntekijän sivukulujen jälkeen maksettavaksi reilu 1600 euroa bruttopalkkaa. Eikä tuota työtä ikävä kyllä tehdä sivutyönä muun duunin ohessa.

Tarkoitus ei nyt ollut lannistaa mahdollisia kahvibisnekseen pyrkijöitä  :) Halusin vain tuoda esille tuon "yrittäjän arjen" eli paljon näkymätöntä työtä ja vähän tuloja. Mutta onhan siinä myös paljon vapauksia  ;D Ja jos volyymit nousevat, niin tuottokin paranee. 200 asiakasta on kuitenkin jo melko paljon yhdelle pienelle kahvin erikoiskaupalle, ja jos halutaan kasvua, täytyy jälleen satsata enemmän markkinointiin jne.



 
Kirjattu

Hanni

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 41
Vs: Markettipavut
« Vastaus #40 : Huhtikuu 21, 2009, 19:52:33 ip »

 ^Tuossa aletaan puhua jo realistisesti, vaikka vakuutusmaksut, normi verot, korot ja lyhennykset rahoittajalle, ovat vielä mainitsematta. Hukkakin olisi varmaan melko paljon isompaa ja himppu epäilys on riittääkö 300 kuukausittaisiin juokseviin kuluihin.  Ai, ja sitä rahaa pitäisi pystyä vähän oikeasti laittamaan syrjäänkin, että voi pitää joskus lomaviikon tai kaksi. Ja senkin takia, jos seuraavassa kuussa meneekin kahvia vain 100:lle kun edelleen kaikki kuukausittaiset kiinteät kulut ovat samat.
Mutta leivänpäällistyön ohessa ja pikkuvehkeillä saattaisi saada vähän taskurahaa. 400kg:n myynti (kuten ylläolevassa laskelmassa) kuukausitasolla on *ööö* melko tehtävä...  :)

Mutta muuten yrittäjänä on mukavaa. Saa itse päättää koska tekee töitä ja kenen kanssa, sanoo mainoslausekin  ;D .
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Markettipavut
« Vastaus #41 : Huhtikuu 21, 2009, 20:36:20 ip »

Siis kahvi vapautettaisiin alv:stä? Valtio maksaisi kahviloiden vuokrat? Kahvikuiteista saisi Kela-korvausta?`Get real!       

Eikös paahtamaton, kofeiinia sisältävä kahvi ole jo tällä hetkellä tullivapaata? Se on jo sinällään aikamoinen kädenpuristus EU:lta. (Okei, en ymmärrä miksi direktiivinikkarit kohtelevat kofeiinitonta eri tavalla > tulli on 8%. Ja tullimaksu siis tavaran hinnasta plus kuljetuksesta...)
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

raakapapu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 78
Vs: Markettipavut
« Vastaus #42 : Huhtikuu 21, 2009, 21:13:02 ip »

 Juu, sitten kun yrittäjä joutuu sairastuvalle.....(nooh,
 sehän olikin sivupisnestä. )
 kultaisenharmoonisia kuvitelmia on kyl immeisillä yrittämisestä...
 ja vaikka tietää"totuuden" niin silti haluu yrittäjäx..on tää
 outoo.... :D
 ja joskushan yrittäminenkin kannattaa !!(paras mennä koisii,sen verran
 sekavaa...)
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Markettipavut
« Vastaus #43 : Huhtikuu 21, 2009, 21:14:46 ip »

Eikös paahtamaton, kofeiinia sisältävä kahvi ole jo tällä hetkellä tullivapaata? Se on jo sinällään aikamoinen kädenpuristus EU:lta. (Okei, en ymmärrä miksi direktiivinikkarit kohtelevat kofeiinitonta eri tavalla > tulli on 8%. Ja tullimaksu siis tavaran hinnasta plus kuljetuksesta...)

Yksinkertaista: Halutaan tukea EU:n omaa kahvinjalostusteollisuutta. Jalostamaton raakapapu, tulli=0%. Se jalostetaan EU:ssa (vaikkapa kofeiinittomaksi) -> jalostusarvo, tai Karl Marxin termein "lisäarvo", jää EU-alueelle. Jee. Kofeiiniton papu on jo jalostettu tuote, josta joku muu on kuitannut lisäarvoa omaan fikkaansa. Eihän EU halua subventoida EU:n ulkopuolisten maiden jalostusta ja lisärvon tuottamista.

Ja böönien tullia oli "pakko" laskea, koska raakakahvin hinta oli noussut jo jonkin aikaa. Kahvi on tärkeä osa eri maiden elinkustannusindeksiä, joita kaikki seuraavat suurennuslasilla. Eihän EU:ta muuten kiinnosta mitä juomme ja mihin hintaan, vaikka Starkin tarjoushintaista tärpättiä. Mutta elinkustannusindeksi (kuluttajan hintaindeksi, jne...) on poliittisestä tärkeä ja herkkä mittari.
   
     


Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Markettipavut
« Vastaus #44 : Huhtikuu 21, 2009, 21:16:37 ip »

Mutta siis: Alvihan lätkäistään tuotteeseen siinä vaikeessa kun asiakas sen ostaa, eikö? Jos alvillinen hinta suomessa on 28 euroa/kilo, niin mikäli tuossa on käytössä ruoan alv (17%) on se alviton hinta 23,93 euroa/kilo. Tuosta on 15 euroon/kilo matkaa vielä melkein se 9 euroa. Mitä veroa tämä erotus on? Eli olin lähinnä kiinnostunut siitä millä tavalla sitä suomalaista toimijaa oikein sorsitaan (verotuksellisesti) jotta pitää 9 euroa enemmän pyytää - ei tuo englantilainenkaan sitä varmaan katteetta myy?

Mistä ihmeen verosta sinä puhut? kahvivero kumottiin 1700-luvulla. Sitäkö tarkoitat?
     
     
Kirjattu