Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Miten keitätte Mutteripannulla  (Luettu 167168 kertaa)

Orkesteri

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #60 : Huhtikuu 02, 2012, 18:20:54 ip »

Löysin Citymarketin tarjoushyllystä oheisen mokkapannun, ja se oli elämäni helpoimpia ostopäätöksiä. En ole koskaan omistanut mokkapannua enkä tiennyt tarvitsemani sellaista, mutta miten tällaiselle voi sanoa ei? Värivaihtoehdot olivat violetti ja pinkki, ja hintaa oli noin yhdeksän euroa. Ystäväni keitti Kaffan Barista Blendiä (70/30) tällä ja omalla vastaavankokoisella Bialettillaan, ja sokkotestissä en saanut juomien välille mitään eroa.

Juon enimmäkseen suodatettua kahvia, joten toistaiseksi olen käyttänyt tähän vain valmiiksi jauhettua papua, tarkkaan ottaen em. Barista Blend -sarjan 100 % Arabicaa. Pyysin kauppiasta jauhamaan mutteripannulle, mutta karkeampaa olisi ilmeisesti saanut olla, sillä ensimmäiset kokeilut tuottivat juomakelvottoman kitkeriä kupillisia. Kun täytin korin vain 2/3 koko tilavuudesta, maku tasaantui huomattavasti. Kuumennan pannua keraamisella liesitasolla keskilämmöllä, kunnes kahvi alkaa valua, ja otan lämmöt sitten pois. Pyrin siihen, että kahvi valuu yläosaan noin neljässä minuutissa, ja mitä rauhallisempi ja tasaisempi noro on, sitä paremmalta kahvi tuntuu maistuvan. Tyypillisesti kaadan koko tuotoksen mukiin ja täytän loput mukista kuumalla vedellä. Tuskinpa saan tällä menetelmällä irti pavun omimpia aromeja, mutta lopputulos on suklainen, täyteläinen ja yllättävän makea.
Kirjattu

Café au lait

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 34
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #61 : Huhtikuu 02, 2012, 21:02:26 ip »

Hehe mikä pannu  ;D Tuo on varmaan ainoa Hello Kitty -juttu, mitä meidän kolmevuotias ei ole vielä keksinyt mankua  ;)

Harmi, että äiteellä on jo mokkapannu, muutenhan tuon vois ostaa ihan sympatiasta, jos se vielä toimiikin  :)
Kirjattu

TD

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #62 : Kesäkuu 03, 2012, 10:51:29 ap »

saludos calientes desde España :)

Systeemisi kuulosti aika samantyyppiseltä kuin meillä täällä espanjassa kotona. Jotakuinkin menee näin: (tosin meillä paljon pienempi mutteri, kun kahdestaan juodaan) Eli ensin laitan suodatetun veden vedenkeittimeen ja sen kiehumista odotellessa jauhan pavut aika karkeaksi, olemme päätyneet jopa suodatinjauhatuksesta asteen karkeampaan, mutta makunsa kullakin. Kiehunutta vettä menee mutteriin silmämääräisesti, ja filtteri täytetään puruilla täyteen ja tasataan sormella. Sitten vain hellalle n.keskilämmöllä, ja heti kun alkaa "porista" niin pois hellalta ja kylmä rätti alaosan ympärille, jotta kiehuminen lakkaa. Kahvina toimii milloin mikäkin, aika usein hasbeanin pavut. Jos valmista jauhatusta käytetään, niin on vain yksi ja ainoa vaihtoehto, saimaza natural, mutta valitettavasti ei taida suomen markkinoilta löytyä... Pues eso, espreso q te ha ayudado ;)

Aloittelevana mutteristina eniten ihmetystä on aiheuttanut jauhatuskarkeus ja "yleiset ohjeet". Käytännössä joka paikassa neuvotaan käyttäään hieman suodatinjauhatuksesta hienompaa jauhatusta ja tämä vanha teksti jota laiansin, on ainut joka neuvoo käyttämään nimenomaan hieman jopa karkeampaa jauhatusta. Tämän lisäksi jossain luki, että "yllättävän karkeaa" mutta siinä ei verrattu sen enempää muihin jauhatuksiin.

Olemmeko käyttäjän "hipis" kanssa ainoita, jotka ovat todenneet hyväksi jauhatukseksi käytännössä täysin erilaisen kuin yleiset suositukset ovat?
Varsinkin tuoreista pavuista (aika tummaa paahtoa molemmat pavut joita olen käyttänyt) tuntuu, että heti jos on suodatinkeittimelle hyväksi toteamaani jauhatusta, tulee mutterin tuotoksesta varsin "pistävän" makuista ja pykälänkin vielä hienompaan ruuvaamalla kahvi alkaa näyttää moottoriöljyltä ja maku on järkyttävä.

Muuten käytän samaa konstia kuin lainattu käyttäjä neuvoo, mutta märällä pyyhkeellä en touhua, vaan kaadan heti kahvin mukiin pannusta kun homma on valmista (eli esikeitetty vesi, keskilämpö, karkea jauhatus).

Pannuna minulla on Moka Alessi (AAM33/3), materiaaliltaan alumiinia ja kooltaan 3 kuppia.
http://www.alessi.com/en/2/5067/coffee-machines/aam333-moka-alessi-espresso-coffee-maker
(linkki vie Alessin www-sivuille, josta löytyy kyseinen mutteri)
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 03, 2012, 10:55:41 ap kirjoittanut TD »
Kirjattu

Orkesteri

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #63 : Kesäkuu 08, 2012, 23:17:22 ip »



Ehkä en vain osaa, mutta itse en saa hienosta jauhatuksesta juomakelpoista muuten kuin annostamalla ali. Empiiriset kokeet eri jauhatuskarkeuksilla kuitenkin vielä puuttuvat.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2408
Miten keitätte Mutteripannulla? Huonosti
« Vastaus #64 : Kesäkuu 09, 2012, 03:14:18 ap »

I do my own moka, nobody's fault but mine.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #65 : Kesäkuu 09, 2012, 03:55:40 ap »

Kukas tuo geezeri on?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #67 : Kesäkuu 09, 2012, 12:53:14 ip »

Aa.. meemejä, enpä olekaan näihin tutustunut.


Käsittääkseni tuokin on meemi. 
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1568
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #68 : Kesäkuu 10, 2012, 14:50:57 ip »

lisään nyt tänkin, kun kerran menin tuonne linkkiin ja repeilin tälle aikani.


Mut aiheeseen, tää foorumi on kumma paikka, kun lukee näitä uusia viestejä, niin huomaakin kiinnostuvansa jälleen eri uuttotavoista.
Nyt siis pitää kaivaa mutteri esiin, ja kokeilla noita karkeuksia, ensin hieman tahkon V60:lla lisää (en saa oikein kunnon kuppia aikaiseksi, pavusta riippumatta. Tekniikka jotenkin hakusessa).
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

NtiCappuccino

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #69 : Elokuu 04, 2013, 16:11:08 ip »

Multa löytyy Bialetin 3 kupin Moka Express ja sillä kahvi valmistuu yksinkertaisesti näin: vettä pohjalle venttiilin alapäähän saakka. Päälle siivilä johon kahvit (en painele kahvia mutta tasoitan hiukan lusikalla+ pyyhin murut laidoilta pois). Sitten ruuvaan yläosan kiinni ja isken pannun hellalle. Kaasuhella ja pienin kohta, liekki täysille. Kun alkaa kuulua porinaa nostan kannen auki ja laitan liekkiä hieman pienemmälle. Heti kun porina hiljenee/loppuu suljin kannen ja liekin. Annan olla hetken ennen kuin kaadan kuppiin. Pohjalle jää vettä noin puoli teelusikallista tai hieman enemmän/vähemmän.

Tuo jauhatinkarkeus mua mietityttää. Mitä oon lukenut niin mutteriin kuuluu laittaa kovin hienoksi jauhettua kahvia, kun taasen pressoon karkeaa (ei ihan niin karkeaa kuin normikahvinkeittimeen). Mutta sitten taas tuntuu että kun kahvi on todella hienoa niin tulos on tervaa (tämä siis ennen kuin ostin oman myllyn, vielä en oo mutteriin jauhanu omaa kahvia) Tai sitten oon vaan laittanu kahvia liikaa/ tai kahvi itsessään ollut liian vahvaa mun makuun.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 04, 2013, 16:49:32 ip kirjoittanut NtiCappuccino »
Kirjattu

u761305

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #70 : Elokuu 18, 2013, 20:27:53 ip »

Keiteltiin pari vuotta sitten mutterilla kahveja. Espressokoneen oston jälkeen ei ole tullut keitettyä. Pitäisiköhän joskus taas kokeilla... mielestäni mutterilla keittäminen on hauskaa. Meillä on kuuden kupin mutteri sekä kolmen kupin Brikka. Tuolla kuuden kupin keittimellä ainakin minulle on huomattavan vaikeaa keittää. Sensijaan kolmen kupin Brikkalla keitokset onnistuivat melkein aina. Kerroin tästä työkaverille jolla on myös mutteri ja hän sanoi samaa. Pienellä onnistuu isolla ei. Kumma juttu
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 894
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #71 : Elokuu 19, 2013, 12:09:44 ip »

Noh, eihän normimutteria ja Brikkaa voi tietenkään verrata sellaisenaan. Ovat eri vehkeitä, tuottavat erilaiset veden paineet ja erilaisen kahvin.

Mutta muutoin ovat omat kokemukseni saman suuntaisia. Itselläni on useita muttereita. Kokemuksieni mukaan näitä henkimaailman totuuksia ovat mm:
- 3-kupin mutteri on kooltaan "optimi"
- alumiinimutteri tekee parempaa kahvia, kuin rosterinen
- paksupohjainen alumiinimutteri tekee parempaa kahvia, kuin ohutpohjainen
- "raaka" alumiinimutteri tekee parempaa kahvia, kuin teflonoidulla vesisäiliöllä varustettu
- jne.

Mihin näistä löytyy järkevä selitys, mitkä ovat silkkaa taikauskoa - en tiedä. Niin, en ole vielä havainnut, miten mutterin viisteiden lukumäärä vaikuttaa lopputulokseen...
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #72 : Joulukuu 02, 2014, 21:02:40 ip »

Oma markettikeitin alkaa vedelle viimeisiään ja mieli alkaa palata elullisempaan kahvin keittelyyn. Uutta Krupsia en osta ja paremmat keittimet tuntuu periaatteessa turhan hintavilta. Eli pohdin kuluttamistani, helppoutta, nopeutta ja sen kaltaisia asioita.

No, kesällä Italiassa tuli keiteltyä välillä mokkaa kaasuliedellä, jos ei jaksanut kulman taakse  kahvilaan kävellä. Kahvi oli hyvää ja tuumailin miten homma toimii induktiolla. Siispä kauppaan ostamaan pieni Bialetti "Venus". Kahvia myllystä ja testikiehautus. Homma meni niinkuin oletinkin. Hyvää Mokkaa tuli. Induktio kiehauttaa veden nopeasti kuten kaasukin, joten pannu ei ehdi kuumua yläosastaan eikä polta kahvia.

Eihän tuo espressoa ole, mutta hyvää on. Tässä muutamia vuosia sitten on  joillakin ollut liian pieni liedelle tuo Venuksen pohja. Induktiosta kannattaa tarkastaa minkä kokoisen pohjan liesi tunnistaa. Itselläni pienin levy on halkaisijaltaan 14 cm ja ohjeen mukaan se tunnistaa 12 cm kattilan. Huomasin, että pienin kattilamme, joka liedellä toimii on pohjan halkaisijalta 8,3 cm. Pieni Venus on hieman isompi. Nyt kun löytäisi vielä sopivan kokoisen ibrikin. 6 cm on liian pieni....

Mutta siis Induktiolle mutteripannu sopii mielestäni hyvin. Ei tarvitse esikeitellä vettä tms., mihin netistä ohjeita löytyy.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2224
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #73 : Joulukuu 02, 2014, 21:26:15 ip »


Nyt kun löytäisi vielä sopivan kokoisen ibrikin. 6 cm on liian pieni....

Oma kirppikseltä löydetty 2 desiä nestetä + kahvit vetävä ibrikki on 9,5 cm leveä pohjaltaan. eBaystä ostamani ihan aavistuksen pienempi taas 8 cm. Ihan silleen vertailuksi. Molempia käytän induktiolla adapterilevyn kanssa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #74 : Joulukuu 07, 2014, 20:10:03 ip »

Onko toivoakaan saada hyvää kahvia jos ostan tuollaisen Bialetti 3 Moka Express espressopannun ja käytän espressojauhatusta sen kanssa?

Minulla ei ole pieneen keittiöön mahdollista laittaa toista kahvimyllyä. Tekisi mieli kuitenkin tutustua tuohon mokkapannumaailmaan myös.
Kirjattu