Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Muut keittiövälineenne?  (Luettu 37954 kertaa)

razzatta

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 134
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #60 : Huhtikuu 08, 2009, 09:49:58 ap »

Tuo alkaa olla jo aika kova pannun kulutusvauhti, jos induktiolla menee jopa kuus pannua vuodessa. Sillon kun induktiot tuli, niin kypsyin siihen ominaisuuteen, että levy alkoi jäähtyä heti jos pohjakosketus ei ollut sataprosenttinen. Minä kun olen tottunut liikuttelemaan paloja pannua heiluttamalla, enkä lastalla kääntelemällä. Näin myös kaasukäytössä pannu kestää suht pitkään, kun ei tule juurikaan mekaanista raapimisrasitusta ja vaikka pannu sattuisi olemaan aavistuksen muotopuoli, niin ei se elävää liekkiä haittaa. Vieläkö nämä uuden polven induktiot on herkkiä sille jos pannu tai kattila on vähänkin kovera tai kupera?



Aika hyvin ne lämmittää mutkalla olevaa pannua, eli induktio toimii kokemukseni mukaan hyvin vielä sellaisen 2-3 mm, jopa 5 mm korkeudella siitä itse tasosta. Voi laittaa vaikka pari kerrosta pöytäliinaa väliin tai tosiaan käyttää kieroa pannua.

Kerran mulla on jopa matalalla ollut paistinpannun metallinen varsi ottanut induktiota viereiseltä päällä olevalta levyltä, eli se on toiminut useamman sentin korkeuteen ja aiheuttanut ihan mielenkiintoisen yllätyksen, kun varteen on tarttunut  :o

Mutta sivusuuntaisesti ne on edelleen aika herkkiä, eli tuo pannun liikuttelu katkaisee sen kyllä helposti. Samoin pienien kasareiden, kuten voisulakasarin sijoittelussa saa olla tarkka. Tai jos on pari lieden kokoon nähden liian isoa kattilaa tai pannua , jotka ei oikein mahdu vierekkäin niin perinteisellä liedellä ei välttämättä haittaisi, vaikka toinen olisi hieman sivussa, mutta induktiolla se ei sitten välttämättä toimi ollenkaan.

 
Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #61 : Huhtikuu 08, 2009, 10:20:28 ap »

Vähän olen skeptinen sen suhteen että pitää pinnoitetulla pannulla vettä ja pannu olisi kovassa lämmössä siellä höyrypatjan alla.

Juu, ei se minunkaan käsittääkseni näin voi mennä. Eli jos vesi laitetaan pannulle ja pannua kuumennetaan vasta tämän jälkeen siten että vesi alkaa siinä hiljalleen kiehua, niin se vesi varmasti haihtuu pois ennenkuin päästään kovinpaljoa yli 100 asteen.

Parempi siis laittaa sitä rehellistä voita siihen pannun pinnalle ja odottaa jahka muuttuu kullanruskeaksi ja alkaa tuoksua mukavalle.

Ilmeisesti löytyy myös nettifoorumeja joissa kaikki kirjoitukset eivät pidä täysin paikkaansa.

Pahus kun meillä ei ole täällä H-B:n tyylistä "quotable quote" -mahdollisuutta.  :)
Kirjattu

razzatta

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 134
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #62 : Huhtikuu 08, 2009, 12:47:46 ip »

Juu, ei se minunkaan käsittääkseni näin voi mennä. Eli jos vesi laitetaan pannulle ja pannua kuumennetaan vasta tämän jälkeen siten että vesi alkaa siinä hiljalleen kiehua, niin se vesi varmasti haihtuu pois ennenkuin päästään kovinpaljoa yli 100 asteen.

Juuri näin.

Lainaus

Parempi siis laittaa sitä rehellistä voita siihen pannun pinnalle ja odottaa jahka muuttuu kullanruskeaksi ja alkaa tuoksua mukavalle.


Tai sitten käyttää öljyä tai kirkastettua voita jos haluaa paistaa todella kuumalla. Voin hera kärähtää aika alhaisessa lämpötilassa. Voita voi lisätä sitten valmistuksen myöhäisemmässä vaiheessa kun pannu on vähän jäähtynyt.
 
Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2800
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #63 : Huhtikuu 08, 2009, 13:08:47 ip »

Tai sitten käyttää öljyä tai kirkastettua voita jos haluaa paistaa todella kuumalla. Voin hera kärähtää aika alhaisessa lämpötilassa. Voita voi lisätä sitten valmistuksen myöhäisemmässä vaiheessa kun pannu on vähän jäähtynyt.

Mitäköhän öljyä kannattaisi käyttää? Oliiviöljy ei kestä kovaa paistamista ja rypsiöljy on minusta vähän tympeän makuista. Seesamiöljyä olen käyttänyt wokkauksessa, mutta se antaa aika jänskän maun eikä sovi kaikkeen.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #64 : Huhtikuu 08, 2009, 16:16:45 ip »

Mitäköhän öljyä kannattaisi käyttää? Oliiviöljy ei kestä kovaa paistamista ja rypsiöljy on minusta vähän tympeän makuista. Seesamiöljyä olen käyttänyt wokkauksessa, mutta se antaa aika jänskän maun eikä sovi kaikkeen.

Rypsiöljy maistuu "tympeälle" kun se maistu millekään.

Mikä on kovaa paistamista? Oliiviöljyn savuamispiste on n. 210 astetta, rypsiölyn n. 230 astetta. Friteeraaminen tapahtuu n. 180 asteessa. En näe syytä miksei oliiviöljyä (myös extra-neitsyt) voisi käyttää kaikkeen. Tietysti hienoimpia öljyjä ei kannata käyttää, koska niiden hienot maut menetetään, mutta siis lämpötilojen takia oliiviöljyä voi käyttää siinä kuin rypsiöljyä.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

IPA

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #65 : Huhtikuu 08, 2009, 16:32:28 ip »

Oliiviöljy, varsinkin extra-neitsyt, maistuu myös hieman kitkerälle kun sitä lämmittää kauan. Jos sitä makua haluaa niin laittaa sitten vasta paistamisen lopuksi.

Maapähkinäöljy on yksi hyvä vaihtoehto, kestää hieman korkeampia lämpötiloja.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2800
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #66 : Huhtikuu 08, 2009, 20:58:44 ip »

Mikä on kovaa paistamista? Oliiviöljyn savuamispiste on n. 210 astetta, rypsiölyn n. 230 astetta. Friteeraaminen tapahtuu n. 180 asteessa. En näe syytä miksei oliiviöljyä (myös extra-neitsyt) voisi käyttää kaikkeen. Tietysti hienoimpia öljyjä ei kannata käyttää, koska niiden hienot maut menetetään, mutta siis lämpötilojen takia oliiviöljyä voi käyttää siinä kuin rypsiöljyä.

Kovalla paistamisella meinaan reilusti yli kahdensadan lämpöä. Wikipedia ainakin listaa oliiviöljyn sopivaksi normaalin paistamiseen, mutta kovaan paistamiseen sopivia ovat rypsi/rapsi ja joukko muita:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_oil

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #67 : Huhtikuu 08, 2009, 21:14:22 ip »

Kovalla paistamisella meinaan reilusti yli kahdensadan lämpöä. Wikipedia ainakin listaa oliiviöljyn sopivaksi normaalin paistamiseen, mutta kovaan paistamiseen sopivia ovat rypsi/rapsi ja joukko muita:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_oil

Suomessa myytävissä oliiviöljyissä harvemmin näkee mainittavan happopitoisuutta, joka on esim. Espanjassa yleinen merkintä ja sitä käytetään ostoksilla viitteenä öljyn sopivimmista käyttötarkoituksesta. Paistamiseen ei ole tarkoitus käyttääkään extra virginiä, vaan 'jalostettua' oliiviöljyä jonka savuamispiste on korkeampi, samoin tuo happopitoisuus, ja on yleensä maultaankin miedompi.
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!