Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: All about Pavoni - kaikki pavonista  (Luettu 438127 kertaa)

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #135 : Lokakuu 07, 2010, 23:03:15 ip »

Teflon eriste
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #136 : Lokakuu 07, 2010, 23:04:52 ip »

Gruppo paikallaan
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #137 : Lokakuu 07, 2010, 23:28:46 ip »

Ja sitten vastaavia mittauksia eristeellä. Kone oli käden lämpöinen aloitettaessa, se selittänee pienemmät aloitus paineet, ja nopeamman lämpenemisen, mutta enpä usko, että se muuten juurikaan vääristää tuloksia.

aika min        lämpö c        paine bar
0.00                26                0.0
5.10                26                0,9
6.00                83                0.9         (1. vedet)
7.00                49                0.9
9.00                52                0,9
12.00              88                0,87       (2. vedet)
13.00              69                0.87
15.00              70                0.87
17.00              95                0,85       (3.)
18.00              81                0.85
20.00              79               0.85
22.00              98                0.85     (4.)
23.00              87               0,85
25.00              85               0.82
27.00              100             0.82      (5.)
28.00              89               0.82
30.00              87               0,8
32.00              100             0,8        (6.)

Tässä vaiheessa masentunut tutkija meni syömään. Palattuani noin 20min päästä oli gruppo 82 asteinen ja valutin sieltä ulos 97 asteista vettä (0,8bar). Jäähdytin gruppoa 78 asteeseen --> 95 asteista vettä. Jäähdytin lisää 75 --> 92 asteista vettä (paineet edelleen 0,8).

Mitähän tästäkin opin? Kaiketi pitäis keksiä jotain jolla gruppo kävisi kylmempänä tai laskea mikä kahvi kannattaa juoda itse ja mitkä juottaa muille :)
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #138 : Lokakuu 08, 2010, 17:16:53 ip »

Tuohon putkimaiseen osaan jäähdytyskierukka? ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #139 : Lokakuu 22, 2010, 11:21:33 ap »

Olen onnistunut päivittämään työhuoneeni Piccolon uudempaan pro-malliin (saatan laittaa pikku-piccolon myyntiin).

Tuntuu, että tuolla teflonsylinteri-mallilla on helpompi onnistua, vaikkakin proceduurit ovat nyt aivan uudet. Ennen sain pikkukoneella varoa, ettei kuumene liiaksi ja nyt saankin huuhdella, jotta (metallimäntä, en ole katsonut) lämpiää tarpeeksi ennen uuttoa.

Ongelmia ei siis oikeastaan ole. Silti ihmetyttää vivun "pehmeys". Sen huomaa koko ajan vipua painaessa. Varsinkin uuton loputtua vipu jää kumman pehmeäksi, sylinterissä tuntuu olevan ilmaa ja vipunen joustaa tämän ilman päällä. Nousee siis takaisin, kun olen painanut sen pohjaan.
Eihän se tietenkään mitään haittaa, mutta aiheuttaa kummeksuntaa. Ennen uuttoa olen päästänyt kuuluisat "valepaineet" höyrysuuttimesta ja laskenut muutaman kerran vettä gruposta lämmittääkseni sitä.

Onkos muilla kovemmat vivut, vai onko tämä ominaisuus?

Kumeja en ole vielä uusinut, panen tilaukseen ihan justiinsa.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

ruupert

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #140 : Lokakuu 22, 2010, 22:03:31 ip »

Olen onnistunut päivittämään työhuoneeni Piccolon uudempaan pro-malliin (saatan laittaa pikku-piccolon myyntiin).
Tuntuu, että tuolla teflonsylinteri-mallilla on helpompi onnistua, vaikkakin proceduurit ovat nyt aivan uudet. Ennen sain pikkukoneella varoa, ettei kuumene liiaksi ja nyt saankin huuhdella, jotta (metallimäntä, en ole katsonut) lämpiää tarpeeksi ennen uuttoa.
Omassa La Pavoni Professionalissani on muovimäntä. Ilmeisesti jossain vaiheessa materiaali on vaihdettu?

Ongelmia ei siis oikeastaan ole. Silti ihmetyttää vivun "pehmeys". Sen huomaa koko ajan vipua painaessa. Varsinkin uuton loputtua vipu jää kumman pehmeäksi, sylinterissä tuntuu olevan ilmaa ja vipunen joustaa tämän ilman päällä. Nousee siis takaisin, kun olen painanut sen pohjaan.
Onkos muilla kovemmat vivut, vai onko tämä ominaisuus?
Minun koneeni toimii myös hiukan "kaasujousena", erityisesti jos on iso ja tiivis kakku. Eli haiskahtaa ominaisuudelta.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #141 : Lokakuu 24, 2010, 18:49:33 ip »

Jepu,

Tarvii kattella sitten uuden kerran, kun vaihdan kumit mäntään (ja näen männän materiaalin).
Ihmettelen tuota pehmeyttä vain siksi, että ilman luulisi katoavan siinä lämmittelyvaiheessa vettä laskiessa? Ja höyryähän se taasen ei voi olla.
Suhtaudutaan siihen siis -ainakin toistaiseksi- ominaisuutena, joka ei tosiaan vaikuta lopputulokseen.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #142 : Lokakuu 26, 2010, 12:59:44 ip »


Ongelmia ei siis oikeastaan ole. Silti ihmetyttää vivun "pehmeys". Sen huomaa koko ajan vipua painaessa. Varsinkin uuton loputtua vipu jää kumman pehmeäksi, sylinterissä tuntuu olevan ilmaa ja vipunen joustaa tämän ilman päällä. Nousee siis takaisin, kun olen painanut sen pohjaan.

O.K.

Minun muovimäntäinen pikku-piccolani käyttäytyy samoin. Ja jos kahvan ottaa pois, kun vipu ei ole aivan pohjassa, niin kahvia lentää vaakatasossa joka suuntaan. Jos taas vipua nostaa hieman saman aikaisesti, kun irrottaa kahvaa, säilyy kahvi kakku aina ehjänä.

OT:
Kaverini murrosikäisellä pikku-piccolalla oli ongelmana stondaaminen. Kun se oli sammutettu ja se alkoi jäähtyä, niin vipu alkoi kohota ja jäi ylä asentoon. Se tuntui kiusalliselta. Vika löytyi kuitenkin jumittuneesta venttiilistä, joka jätti boileriin alipaineen sen jäähdyttyä ja tämä veti vivun ylös.
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #143 : Lokakuu 26, 2010, 15:26:14 ip »

Jeba,

Tuo stondaus onkin ihan luonnollinen juttu, jos ap-yp-venttiili on jumissa eikä päästä ilmaa boileriin...
Nyt kun olen enempi tuota tuuminut, niin taitaahan sinne kakun päälle ilmaakin jäädä. Eihän se kokonaan voi kadota, vaikka vettä pusketaankin tilalle. Nyt kun alensin boilerin paineenkin heti kättelyssä 0,75 -0,85 bariin, niin täyttökään ei tule niin kovalla paineella kun ehkä pikku piccolossa teki.

Eilen tilasin nipun kumeja , sekä sopivan tampperin Espresso Shopista. Ensi viikolla uusin kumit ja tutkin männän materiaalin.
Saan muuten Pro:lla erittäin hyviä shotteja, vaikka ite kehunkin. On helpompi, kun pikku Piccolo.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #144 : Lokakuu 26, 2010, 18:44:18 ip »

Saan muuten Pro:lla erittäin hyviä shotteja, vaikka ite kehunkin. On helpompi, kun pikku Piccolo.

O.K.

Miten se eroaa eroaa pikku piccolasta? ja miten se on helpompi? Olen kuvitellut että siinä on vain isompi boileri, enkä ole uskonut sen vaikuttavan käytettävyyteen. Niin ja tietysti siinä on valmiina tuo painemittari.
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #145 : Lokakuu 27, 2010, 08:29:39 ap »

Miten se eroaa eroaa pikku piccolasta? ja miten se on helpompi? Olen kuvitellut että siinä on vain isompi boileri, enkä ole uskonut sen vaikuttavan käytettävyyteen. Niin ja tietysti siinä on valmiina tuo painemittari.

No, näin minäkin olin asian ymmärtänyt. Nyt kuitenkin vaihtui myös "millenium". Pikku Piccola, vaikka onkin tämän tuhannen puolella valmistettu, oli pikkugrupolla ja huomattavasti ärhäkämpi kuumenemaan. Oli myös käytössä nopeampi mm. pienemmän boilerin johdosta. Liikaa kuumenemista sai varoa jo lämmitysvaiheessa.

Nyt ison koneen kanssa onkin niin, että saan valutella kuumaa vettä lämmitysvaiheessa monet kerrat, jotta saan grupon lämpimäksi (samalla kupit). Sylinterin teflonosat ilmeisesti jotenkin tätä puskuroivat, mikä lieneekin ollut tarkoitus. Tämä kaikki tekee sen, että lämmön hallinta on selkeämpää ja tarkempaa.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #146 : Marraskuu 11, 2010, 14:20:53 ip »

Oletteko havainneet että Pavonillanne olisi tapana tiputella gruppon kautta?

Omani oli tiivisteiden vaihdossa kun boileri falskasi - se piti tyhjentää aina ennen kotoa lähtöä. No, siitä selvittiin, mutta sen jälkeen gruppo pisaroi. VAikka mäntä oli alhaalla niin lämmennyt laite pudotti pisaran tippakaukaloon aina muutaman sekunnin välein. Tiivisteet oli kokenut henkilö vaihtanut. Homma tokeni vasta muovimännän vaihduttua messinkimäntään. Muovimäntä näytti ihan ehjältä, samoin tiivisteet, joten mistä välistä se nyt sitten pisaroi?

Kahvihifistille tuollainen tahaton esiuutto olisi tietenkin muutenkin kauhea asia, mutta minua huoletti enemmänkin keittiön lattia. Tippakaukalon täytyttyä kuuma vesi olisi virrannut lattialle :><
Kirjattu
Hirvi

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #147 : Marraskuu 11, 2010, 14:53:30 ip »

Ei ole tiputellut kumpikaan.

Kyllähän siellä männän päällä on boilerin paine. Jos vuoto ei loppunut kumien vaihtoon (lienevät ollet oikein päin?), niin eihän siihen jää enää syypääksi, kuin mäntä, jossa on voinut olla pieni vuoto?

Tulisi myös mieleen sekin, että jos kumit asennetaan likaisiin uriin, niin ne saattavat päästää hiukan vettä läpi urien pohjan kautta...

Mitenkäs se metallimäntä vaikuttaa koneen käyttöön, pitääkö huuhdella paljon, jotta saat lämpimäksi?
Onkos Sulla isogruppoinen kone muovisylinterillä?

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #148 : Marraskuu 11, 2010, 17:12:38 ip »

Ei ole tiputellut kumpikaan.

Kyllähän siellä männän päällä on boilerin paine. Jos vuoto ei loppunut kumien vaihtoon (lienevät ollet oikein päin?), niin eihän siihen jää enää syypääksi, kuin mäntä, jossa on voinut olla pieni vuoto?

Tulisi myös mieleen sekin, että jos kumit asennetaan likaisiin uriin, niin ne saattavat päästää hiukan vettä läpi urien pohjan kautta...

Mitenkäs se metallimäntä vaikuttaa koneen käyttöön, pitääkö huuhdella paljon, jotta saat lämpimäksi?
Onkos Sulla isogruppoinen kone muovisylinterillä?

Olli


Siis pieni europiccola mutta isogruppoinen, mikähän millenium-mallin kone, jep.

Luulin että se sylinteri on myös ulkoa kromattua messinkiä, onko sielä joku muovihylsy, sylinteriputki  sisällä?
Korjaaja antoi muovimännän takaisin, siinä on ihan uuden näköiset joustavat renkaat, eri suuntiin asennetut ja eheät. En osaa arvioida, onko ne sopivan tiukalla vai onko niiden alle jäänyt muhua, mutta luulen että ne on ihan oikein laitettu. Korjaaja arveli että muovimäntä ei vaan lämpölaajene samalla tavoin kuin messinkisylinteri, josta syystä mäntä vähän päästää vesiä. Outoa. Onkohan moottoripuolella tätä ongelmaa?

En suoraan sanoen huomaa eroa messinki- ja muovimännän välillä, Veikkaan että nuo vipukeittimet  lämpenevät nopeasti sopiviksi ja sen jälkeen turhankin kuumiksi.
Kirjattu
Hirvi

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #149 : Marraskuu 11, 2010, 22:47:55 ip »

Siis pieni europiccola mutta isogruppoinen, mikähän millenium-mallin kone, jep.

Luulin että se sylinteri on myös ulkoa kromattua messinkiä, onko sielä joku muovihylsy, sylinteriputki  sisällä?
Korjaaja antoi muovimännän takaisin, siinä on ihan uuden näköiset joustavat renkaat, eri suuntiin asennetut ja eheät.

Joojoo, Itsellä on nyt tuotannossa molemmat mallit. Siinä isogruppoisessa on tosiaan "muovihylsy" sylinterinä ja piukkugruppo:n sylinteri on suoraan metalliseinässä. (siksi sievempi ulkomitta)
Nämä käyttäytyvät myös aivan eri tavoin: Pikkugruppo kuumenee aivan pikaisesti ja jo hetkessä liikaa. On todellinen pikakahvikone.
Isogruppoinen taas tarvitsee kuumennushuuhteluita ennen uuttoja, jos siis lähdetään kylmästä koneesta liikkeelle. Molemmilla on puolensa, mutta ei ne muovihärdellit ole konetta huonontaneet sikäli, että ne antaa enemmän toleranssia lämpötilan säätöön. Uudemman koneen isompi boileri myös lämpenee hitaammin.

Sanoisin, että vipupiccolo on kone, joka on tosiaankin pitää opetella tuntemaan, jos meinaa saada hallitun uuton. Mitä enempi teen, sen enempi saan loistavia onnistumisia. Heti kun fuskaat, niin kahvi on  helposti piloilla.. Sainpa yhtenä päivänä kakunkin hajoamaan kun vedin vivun liian pikaisesti yläasentoon.


O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso