Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: All about Pavoni - kaikki pavonista  (Luettu 349481 kertaa)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 842
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #720 : Marraskuu 17, 2019, 22:57:32 ip »

Itsellä on ollut tuplashotti normipavonissa näin:
1) Kahva ylös.
2) Kellosta 7sec.
3) Kahva alas.

Tämä on insinöörimäisen "trial and error" empirian pohjalta itse huomattu parhaaksi  ;D

Ja paineista en tiedä kun ei ole mittaria omassa. Defaultilla menty!

Näin minäkin.
Kuitenki  sillä huomiolla, että ennen uuttoa lasken gruposta (vipu rakoselleen yläosaan) hiljalleen vettä, kunnes alkaa hiukan roiskuttamaan. Tällä saan toiston 100% samaksi joka kerta. Grupon lämpö lienee silloin noin reilut 90 astetta? Sitten sihdin kuivaus, jauhe ja uutto, kuten yllä.
Sihdin kiinnitän kunnolla tiukaksi vasta, kun vipu on melkein ylhäällä, ettei ylösveto riko kakkua, kun ilmaa imetään sen läpi ylösvedossa..
Kuvia katsoessani en ole koskaan nähnyt grupon kuumentamista vedellä. Minusta se on ihan välttämätöntä, muuten ei lämmöstä ole mitään tietoa.
Edellä kysyttiin myös boilerin paineesta. Sehän on sama, kun lämpö (pressostaatti).  Sillä ei liene mitään vaikutusta? Pikkusen pitää painetta olla, jotta vesi  nousee ylimalkaan gruppoon.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 670
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #721 : Marraskuu 21, 2019, 09:09:51 ap »

-onko boilerin paineella tähän merkitystä. Vakio on se 0,70bar ja nostin sitä hiukan.. ei vaikutusta vielä.

boilerin paine vaikuttaa siis vain ja ainoastaan veden lämpötilaan. Uuttopaine tulee vivulla.
Muistaakseni ennemminkin on suositeltu boilerin paineen pienoista laskemista tuosta 0,7 bar:sta kuin nostamista. Pavonien ongelma kun on yleisemmin liian kuuma uuttolämpötila kuin liian matala.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 842
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #722 : Marraskuu 21, 2019, 09:25:08 ap »

boilerin paine vaikuttaa siis vain ja ainoastaan veden lämpötilaan. Uuttopaine tulee vivulla.
Muistaakseni ennemminkin on suositeltu boilerin paineen pienoista laskemista tuosta 0,7 bar:sta kuin nostamista. Pavonien ongelma kun on yleisemmin liian kuuma uuttolämpötila kuin liian matala.

Näin on. Ja aina on pidetty faktana tuota liikakuumenemista. Se onkin totta, kun uutetaan monta kertaa peräkkäin.
Ensimmäinen shotti ei kuitenkaan ole riittävän kuuma, vaan tarvitsee "kuumennushuuhtelun" Ugh.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 175
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #723 : Tammikuu 14, 2020, 11:21:56 ap »

Mikäs olisi paras huoltopaikka Pavonille (Europiccola) Helsingissä? Onko kokemuksia? Turussa ei liene huoltoa?
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 842
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #724 : Tammikuu 14, 2020, 13:36:42 ip »

Mikäs olisi paras huoltopaikka Pavonille (Europiccola) Helsingissä? Onko kokemuksia? Turussa ei liene huoltoa?

Paras paikka on oma keittiö :-) Teme on tehnyt niin hyvät ohjeet, että onnistuu keltä vuan.

http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=2629.msg24170#msg24170

Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 175
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #725 : Tammikuu 14, 2020, 17:21:59 ip »

Itse huoltaminen voisi tosiaan olla järkevää, niin ei tarvitsisi konetta kiikuttaa minnekään. On tosin sen verran pitkä aika edellisestä huollosta, että varmaan muutakin tsekattavaa löytyy kuin vain tiivisteiden vaihto. Uutena ongelmana sellainen, että gruppo on alkanut päästää vettä läpi tosi hintsusti. Joten laajempaa huolto-ohjetta kaipaisin, kiitos! 🙏
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

beta

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 31
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #726 : Tammikuu 14, 2020, 20:48:39 ip »

Eikös tuo yleensä johdu siitä että mäntä ei nouse tarpeeksi ylös. Ja sen syynä taas se, että se mäntää nostava tappi on päässyt kiertymään auki männän puolelta. Jolloin mäntä painuu alemmas.
Kirjattu

workstinx

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 34
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #727 : Tammikuu 16, 2020, 17:10:45 ip »

Sivustolta löytyvän ohjeen mukaan toimiessa huolto onnistuu varsin helposti.

Tiiviste/huoltosetin tilasin intternetsin syövereistä, otin aikalailla täydellisen grouppoon liittyvän koska edellisestä huoltokerrasta liian pitkä aika. Muuten meni ihan hyvin mutta mäntää ei tahtonut purkuvaiheessa saada kovin nätisti pois, koska suihkusihdin ja groupon tiiviste oli päässyt pahemman kerran ”tervaantumaan”, liekö kone ollut joskus liian pitkään päällä, varmaankin. Kasaaminen onnistui helposti varsinkin kun tylpällä esineellä hieman auttoi ja painoi männän ylätiivisteen helmat sylinterin sisään siinä kun se oli juurikin hollilla menossa sisään.

Lisäksi halusin poistaa sylinterin jossa mäntä liikkuu koska grouppo vaikutti aika törtteiseltä. Tätä varten tein erillisen avaimen 5,5mm kuusiokolo avaimesta (näkyy kuvassa ruuvimeisselin yläpuolella jos vain kuva näkyy) johon viilasin pari tasaisempaa kohtaa vastaamaan sylinterissä olevia koloja, avain siihen ja jakoavaimella vaan vääntämään, kyllä se auki lähti.

Laitan tähän vielä kuvan työkaluista, jotka itse koin tarpeelliseksi huolto-operaatiossa:
https://www.flickr.com/photos/150917853@N06/49389499258/in/photostream/

Ja näkyypä siinä kaikki vaihdetut osatkin
Kirjattu

Hirwi

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #728 : Huhtikuu 19, 2020, 21:04:57 ip »

Noita tiivisteitä on tullut kohta kymmenen vuotta vaihdettua, ensin liikkeessä kalliilla ja sittemmin Temen ohjeilla ja postimyyntiosilla ja jos jotain osia on joskus mennyt rikki niin varaosat on olleet halpoja.

Nyt on outo juttu: Boilerin pohjasta lähtee putki termostaattiin, vai oliko se pressostaatti. Siellä on pikku vuoto joka itse asiassa on jo niin iso vuoto että kone seissyt käyttämättömänä. Mahtaako tuossa putkessa olla tiivisteitä jota voisi vaihtaa (vai löydänkö ne jopa tiivistesarjasta?)?

Toinen ongelma on tuon höyryventtiilin tiivisteet: korjaamo on pusertanut sen nupin niitin niin tiukaan että joudun vissiin murskaamaan koko nupin. Vai onko tähän parempia ideoita? voimakeinot saavat vaan koko hanan taipumaan vinoon.

Inspiraatiota odotellessa kone on odotellut pari vuotta - onkohan kaikki tiivisteet hapertuneet tässä ajassa?
Kirjattu

mmlind

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #729 : Elokuu 24, 2020, 23:19:49 ip »

Jos haluaisin kotiin espressokoneen jolla saisi maidonkin vaahdotettua niin onko Pavonin kone ensimmäiseksi oikeaksi espressokoneeksi hyvä. Hienon näköinen se on ja kaikin puolin vaikuttaa sopivan hifistelyltä touhulta. Pitäydynkö mutteripannussa, aeropressissä ja presso pannussa vai onko aloittelevalle harrastajalle jokin muu merkki huomattavasti parempi?
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 842
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #730 : Elokuu 24, 2020, 23:42:20 ip »

Noilla muilla wermeillähän Sä et espressoa saakaan.

Sanoisin kuitenkin, että jos olisin ekaksi koneeksi ottanut, niin olisin takuulla kyllästynyt loputtomaan epäonnistumiseen ja shottien vaihteluun täysin ymmärtämättömistä syistä.
Se kyllä onnistuu, mutta jos tyhjästä aloittaa, niin oppimiskäyrä on loiva ja pitkä. Sitten kun saa kaikki osat paikalleen, niin on vaan loistopeli. Ja vielä helvatin nättikin.
Itsellä on ollut 2 kpl ja molemmat on aiemmin ollut koristeena... Jos vaan kaupasta Segafredot ja kahva alas, niin sitä ei juo kukaan...
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

mmlind

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #731 : Elokuu 25, 2020, 00:09:16 ap »

Juu eihän noilla muilla espressoa saa. Kunhan pohdin että kannattaako pitäytyä niissä vai onko espresso mahdollista tehdä kotona pienemmällä budjetilla. Missä koneessa olis oppimiskäyrä jyrkempi, tekis yhtä hyvää kahvia, olis nätti ja hinta ois käytetyn Pavonin luokkaa? Vai onko sellaista?
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 842
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #732 : Elokuu 25, 2020, 12:44:06 ip »

En nyt halua viisastella, mutta jos haluaa hyvän JA halvan, niin pitää hankkia molemmat.

Eihän se tietenkään tarkoita sitä, että hinta korreloi suoraan laatuun, tai hyvyyteen yleensäkään, mutta aika liki kuitenkin.
Itse osteskentelin kaikkia pikkuvekottimia painekahvoineen ja vaikka mitä. Lopulta päädyin Silviaan. Sittemmin luovuin siitäkin, koska "Muddy Cup"

Sitten investoin Izzo Alex Duettoon. Se maksoi muistaakseni pari tonnia ja tuntui kalliilta, niinkun olikin.
Nyt olen käyttänyt sitä jo aika monta vuotta ja nähnyt sen, että sitä voi pitää yllä suunnilleen ikuisesti ja aika pienellä duunilla.
Kahviin olen käyttänyt rahaa tuon koneen aikana jo paljon enemmän, kuin sen pari tonnia.

Suuri ihmetykseni onkin se, miten markettikahvi voi olla niin halpaa? Itse kun maksan paahtamattomista pavuista n. €13:- / kilo..?
No. Kai se sama (hyvää ei saa halvalla) pätee tähänkin ?
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Paikalla Paikalla
  • Viestejä: 2406
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #733 : Elokuu 29, 2020, 10:26:00 ap »

Missä koneessa olis oppimiskäyrä jyrkempi, tekis yhtä hyvää kahvia, olis nätti ja hinta ois käytetyn Pavonin luokkaa? Vai onko sellaista?

Ei ole. Mutta asiaa voi ajateölla monelta kantilta -jos pistät 500e myllyyn, onko väliä maksoiko se käytetty kahvikone 200 vai 600e?
Ehkä Pavonin kanssa olisi hyvä integroida kurssi samaan, mielummin omalla koneella...

ha, tuollahan olisi aloitushintaan setti ;-)
 http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=5375.0
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

messsucher

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #734 : Elokuu 29, 2020, 11:48:02 ap »

Juu eihän noilla muilla espressoa saa. Kunhan pohdin että kannattaako pitäytyä niissä vai onko espresso mahdollista tehdä kotona pienemmällä budjetilla. Missä koneessa olis oppimiskäyrä jyrkempi, tekis yhtä hyvää kahvia, olis nätti ja hinta ois käytetyn Pavonin luokkaa? Vai onko sellaista?

https://www.rok.coffee/#Products-Desktop

https://www.flairespresso.com/classic

http://www.cafelat.com/robot.html


ROK helpoin puhdistaa käytön jälkeen, Robot helpoin käyttää ja Flair jossain siinä välissä. Jos espressoa haluaa, niin se onnistuu noilla. Jos on aikaa ja kärsivällisyyttä pysähtyä, niin espresson tekeminen on hyvin antoisaa myös verrattuna "paina nappia" -koneisiin.
Kirjattu
Kahvi espressona, tee teenä.