Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Viskin ystäviä?  (Luettu 48831 kertaa)

Mighty

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 55
Vs: Viskin ystäviä?
« Vastaus #60 : Helmikuu 08, 2011, 01:06:49 ap »

Viskin ystäviä hellitään 10. - 11.2. Suomen ensimmäisillä viskimessuilla UISGE 2011. Paikkana Gallows bird, Espoon Nittykummussa.
Tapahtuman viralliset sivut
http://viskisieppo.blogspot.com/search/label/Uisge%202011
Kirjattu
Lelit Elizabeth & Mignon

Bad Lieutenant

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 14
Vs: Viskin ystäviä?
« Vastaus #61 : Helmikuu 18, 2013, 20:50:52 ip »

Kirjoitellaan näihin muihin aiheisiin, kun oman kahvilaitteiston päivitys on vielä pahasti vaiheessa, palaan kahviaiheisiin taas kun on kysyttävää ;)

Eli täällä ilmoittautuu hyvän viskin ystävä, joskin hieman rajoittunut sellainen. Samaa olin huomaavinani joissain aiemmissakin viesteissä. Eli Islayn viskit maistuu :) Muut eivät niinkään. No okei, skottisinkut.
Lauantai-iltana tulikin otettua ohuen ohut siivu Lappiksen QC:tä parin vesitipan kanssa. :D
Kirjattu

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Viskin ystäviä?
« Vastaus #62 : Helmikuu 19, 2013, 09:12:04 ap »

Täällä maistuu niin ikään islay viskyt. Lagavulin 16yo DE on lempiviskini ollut jo pitkään. Port Ellen on kanssa sellainen harvinainen herkku mitä saa paikallisesta olutravintolasta sen pari senttiä kun siellä käy, pulloa en raaski ostaa. Samasta paikasta on tullut joskus maisteltua Nikka Yoichi japski-viskejä, erinomaisia nekin. Balvenien double wood on sellainen ei-islay viski mikä on yllättänyt meikäläisen. Pehmeä, syvän ja aromikkaan luonteen omaava viski. Nykyään onkin yleensä kaapissa pullo savuista ja pullo Balvenieta.
Kirjattu

Sunppi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vs: Viskin ystäviä?
« Vastaus #63 : Toukokuu 09, 2013, 11:48:09 ap »

Toki viski miehelle maistuu, hyväähän se on. Omalla kohdalla kävi siten, että olin nuorempana aina naureskellut noille "viski, ja tilkka vettä", ihmisille, mutta sitten tulin lomamatkalla ostaneeksi tuollaisen Connemaran savuisen ja turpeisen single maltaan. Otin sitä sellaisenaan ja ihmettelin kovin, kun maku oli vähintäänkin polttava ja outo. Samalla kun tutustuin tuotteeseen netissä, löysin "käyttöohjeen" ja järkeenkäyvän selityksen miksi viski vaatii vettä. Olin ällistynyt kuinka suuren eron pieni vesitilkka saa aikaan, ja sain kuin sainkin tuon turvepullon aikanaan tyhjäksi. Sittemmin olen perehtynyt lähinnä miedosti savuisiin ja turpeettomiin, mielellään tynnyrivahvuisiin ts. yli 40% singemallas-viskeihin, ja kokenut monia ahaa-elämyksiä niiden kanssa. Viski on hieno juoma ja kyydittää hyvää sikaria mainiolla tavalla, tosin se omalla mieltymys-listallani jakaa ykkössijan tequilan kanssa, sitten kolmosena jne. calvadokset, konjakit ja brandyt. Jos otetaan kahvin kera, niin tequilalla ja kahvilla on jokin syvempi yhteys, joka muilta juomilta puuttuu, joten se istuu samaan makumaailmaan kerrassaan hyvin. Viskeistä suosikkeja ovat Glengoyne Cask Strength ja Ben Riach 15 yo sherry finish, joita löytyy kaapista aina. Harrastevälineiden hinta hiukan haittaa edistymistä, mutta tällä hetkellä nuo em. ovat suodattuneet kärkeen paristakymmenestä maistetusta.  Nuo savuttomat ja turpeettomat lienevät ns. helppoja ja tällaiselle amatöörille sopivia, mutta häpeilemättä ryystän niitä silti  ;D
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Viskin ystäviä?
« Vastaus #64 : Toukokuu 09, 2013, 13:31:11 ip »

Ei vesi ole ainoa, eikä välttämättä paras keino saada viskin maku auki.
Itse suosin keinoa, jossa viski ensiksikin annostellaan hyvään lasiin, otetaan lasi kunnolla käteen, toinen käsi suuaukon päälle ja koko paketti minuutiksi tiukasti rintakehää vasten. Lämpö avaa viskin minusta vettä paremmin ja lasin suun tukkiva käsi pitää aromit lasissa.
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Viskin ystäviä?
« Vastaus #65 : Toukokuu 10, 2013, 12:51:19 ip »

Tästä tulikin mieleen eräs konjakkikokemus länsinaapurista. Tilasin konjakit erään majoituslaitoksen ravitsemusliikkeessä, jolloin henkilökunta tarttui aromilasiin, vei sen essonkeittimen äärelle ja vetäisi kuumat vedet keittimestä kuppiin (vesihanan puolelta). En muista aiemmin moista protokollaa todistaneeni, mutta lasi kuivui hyvin nopsakasti käyttökuntoon ja konjakitkin sai nenän alle ihan siedettävässä ajassa.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Viskin ystäviä?
« Vastaus #66 : Toukokuu 10, 2013, 16:06:06 ip »

Aromeja voi myös irroitella pyörittelemällä, ehkä samalla käsi lasin päällä.

Aika/happi voi myös auttaa, seisottaa juomaa pöydällä tovin verran.

Ja sitten tietysti on Coca-Cola.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Sunppi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vs: Viskin ystäviä?
« Vastaus #67 : Toukokuu 14, 2013, 15:23:02 ip »

Ei vesi ole ainoa, eikä välttämättä paras keino saada viskin maku auki.
Itse suosin keinoa, jossa viski ensiksikin annostellaan hyvään lasiin, otetaan lasi kunnolla käteen, toinen käsi suuaukon päälle ja koko paketti minuutiksi tiukasti rintakehää vasten. Lämpö avaa viskin minusta vettä paremmin ja lasin suun tukkiva käsi pitää aromit lasissa.

Eikös kyse ole siitä, että vedellä vaimennetaan lähinnä alkoholin polte tasolle jossa se ei enää peitä aromeja suun kautta nautittuna. Itse maistan ensin viskiä sellaisenaan ja tuoksuttelen sitä aikani, jonka jälkeen lisään niukasti vettä, jotta saan maut esille. Tuollainen cask strenght, jossa on kuutisenkymmentä prosenttia, se haihtuu jo kieleltä eikä sitä tarvitse nielaista ollenkaan, ellei vähän blandaile.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Viskin ystäviä?
« Vastaus #68 : Toukokuu 14, 2013, 16:03:24 ip »

On siinä kai muutakin magiaa, kun jo tippa vettä saattaa saada aikaan halutun lopputuloksen. Jotenkin siellä aromaattiset esterit vapautuu, kemistit osannee selittää paremmin.

Kostean illan huippukohta on usein se, kun aromaattiset esterit vapautuu oikein kunnolla.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Viskin ystäviä?
« Vastaus #69 : Toukokuu 14, 2013, 16:47:05 ip »

http://cooking.stackexchange.com/questions/21902/what-happens-when-you-mix-whiskey-and-water

Tuossa tuo parhaaksi äänestetty vastaus selittää aika hyvin mitä tapahtuu kun lisätään vettä.

Jokainen juo juomansa sillä tavalla kun parhaansa näkee, minusta vesi tuppaa laimentamaan viskiä liikaa, tai sitten sillä ei ole mitään virkaa. Tynnyrivahvuiset kyllä monesti hieman hyötyy vedestä.
Kirjattu

Sunppi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vs: Viskin ystäviä?
« Vastaus #70 : Toukokuu 18, 2013, 16:49:29 ip »

http://cooking.stackexchange.com/questions/21902/what-happens-when-you-mix-whiskey-and-water

Tuossa tuo parhaaksi äänestetty vastaus selittää aika hyvin mitä tapahtuu kun lisätään vettä.

Jokainen juo juomansa sillä tavalla kun parhaansa näkee, minusta vesi tuppaa laimentamaan viskiä liikaa, tai sitten sillä ei ole mitään virkaa. Tynnyrivahvuiset kyllä monesti hieman hyötyy vedestä.

"Rachel Barrie, whose scientific background includes a 1st class Honours degree in Chemistry and a stint as a Research Scientist at the Scotch Whisky Research Institute, explains that when water is added to whisky, certain physicochemical changes occur in the glass some of which you can see, smell and taste:

•SEE. Viscimetric whorls develop. These are the eddies and threads created when fluids of different viscosities mix.
•SMELL. As the alcohol and water combine, energy is released and the temperature of the liquid is initially increased by about 2º C (an exothermic reaction), allowing the liquid to ‘open up’ and release more of the volatile aromas. By reducing the higher alcohol strength, it enables our sense of smell to work better and the aroma paradoxically seems to increase in intensity when first adding water.
•TASTE. The addition of water and the dropping of the alcohol strength creates a ‘cooling’ effect on the tongue and makes us more receptive to salty and fruity tastes, rather than sweet and spicy.
"
Toisin sanoen vedellä on kemiallinen funktio, joka ei synny lisäämättä vettä. Toisin sanoen ilman tuota viski ei anna kaikkia aromejaan, jos tuon nyt oikein käsitin. Tietysti kaikenlaiset rituaalit on kivoja, mutta on aina hyväksi tietää mihin ne perustuvat, sanoo hän ikään kuin itseään opastaen..Kokemuksen mukaan maku muuttuu veden määrän kasvaessa, kunnes alkaa jossain vaiheessa latistua. Nähtävästi tämä määräytyy henk.koht makuaistin mukaan, sillä esim. vaimolle on ihan sama onko vettä lasissa 2 pisaraa vai 2 cl. Minä ilmeisesti käytän suhteellisen paljon vettä, makuni mukaan, mutta näin saan viskistä irti sen mitä haluan. Toisilla on toiset keinot, ehkä jopa paremmat? Mistäs sen kokeilematta tietäisi..
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 18, 2013, 16:59:50 ip kirjoittanut Sunppi »
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Viskin ystäviä?
« Vastaus #71 : Kesäkuu 19, 2013, 07:57:33 ap »

Jäät ja viski.
Tämä linkki tuli Twitteristä Nick Cho:lta, ja ajattelin sen luettuani liittää tännekkin (Cocktail Science: 5 Myths About Ice, Debunked).
Kohta "Myth #2: You should never add ice to Scotch", oli tähän ketjuun sopiva.

Muutenkin mielenkiintoista luettavaa jäästä, siis jos tälläinen nyt yleensä kiinnostaa ;)

Hyvät tulevat Juhannukset!
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Viskin ystäviä?
« Vastaus #72 : Kesäkuu 19, 2013, 10:24:12 ap »

Tämä vastasikin moniin kysymyksiin, mitä minulla on ollut. Välillä jäästä tulee hienoa ja välillä ei. Pitänee ruveta lataamaan pakastinta aina isompi satsi kerrallaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)