Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Valmistustekniikat ja rituaalit  (Luettu 131105 kertaa)

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #90 : Maaliskuu 10, 2012, 08:53:35 ap »

Laitetaanpa nyt tännekin video omasta säätämisestä
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=arq9im6WYaQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=arq9im6WYaQ</a>

Pahoittelen että valaistus on vähän huono, täytyy ens kerralla yrittää säätää valoja. Lisäksi pieni innokas kahviharrastaja häärää tuossa ympärillä.

Ostin koneen 2 viikkoa sitten ja kyseessä on ensimmäinen espressokone joten tekniikka on vielä hakusessa. Kommentoikaa.
Kirjattu
Kupissa tänään:

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #91 : Maaliskuu 10, 2012, 18:11:22 ip »

Laitetaanpa nyt tännekin video omasta säätämisestä

Ihan tarpeellisella tasolla tuosta ymmärtää mistä on kyse.

Käsimyllyn käytön helpottamiseksi olen itse tukenut myllyn jalustan jotain kiintopistettä vasten, esimerkiksi seinää pöydälle vasten asetettu paksu leikkuulauta on toiminut hyvin. Tällöin myllyn paikalla pitämiseksi riittää myllyn työntäminen tarpeellisella voimalla kiintopistettä vasten.

Mittasitko kahvin painon? Veikkaan että meni hieman pitkäksi, eli myllyä voisit kokeilla vääntää tiukemmalle. Uuton aikana taisi näkyä myös pientä pärskettä, näistäkin päässee eroon jauhatusta säätämällä ja paakunpoistolla (weissaus).
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 10, 2012, 18:17:07 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #92 : Maaliskuu 10, 2012, 18:42:28 ip »

En mitannut painoa, mutta shotin mausta päättelisin että olet oikeassa. Tein toisen shotin aavistuksen updosen puolelle ja tiukemmalla myllyn säädöllä (linkitin tuohon naku-ketjuun). Siinä näkyy uutto paremmin ja se on aika tarkkaan 2 oz tilavuudeltaan. Tosin vieläkin uutto ruiskii vähän aluksi ja shotti valuu aavistuksen liian nopsaan. Maku oli tosin jo enempi espressoa.
Kirjattu
Kupissa tänään:

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #93 : Maaliskuu 10, 2012, 19:54:47 ip »

Maku se on itselle se pääasia.

Mutta jos jotain nakuvideosta katsoin, niin aika blondina ja paksuna tulee ja crema paksua.
Tämä onkin sitten seuraavan kysymyksen paikka, eli mitä papua? kuinka tuoretta ja paljonko, jos lopputuote painaa n.56,5g?

Tästä oli keskutelua aiemmin foorumilla, mutta itselleni oli alkuun paljon suuntaa antavana seuraava Brewing Ratios "taulukko".

En muuten nähnyt aiemmassa videossa kupin lämmitystä, ei sillä ettäkö sillä olisi suurempi merkitys jos samantien juo pois. Muttamutta, senkin voisi tehdä jos alkaa vaakapeliin.

OT: oletko kokeillut saada ristrettoa aikaan?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #94 : Maaliskuu 10, 2012, 21:32:57 ip »

Maku se on itselle se pääasia.

Mutta jos jotain nakuvideosta katsoin, niin aika blondina ja paksuna tulee ja crema paksua.
Tämä onkin sitten seuraavan kysymyksen paikka, eli mitä papua? kuinka tuoretta ja paljonko, jos lopputuote painaa n.56,5g?

Tästä oli keskutelua aiemmin foorumilla, mutta itselleni oli alkuun paljon suuntaa antavana seuraava Brewing Ratios "taulukko".

En muuten nähnyt aiemmassa videossa kupin lämmitystä, ei sillä ettäkö sillä olisi suurempi merkitys jos samantien juo pois. Muttamutta, senkin voisi tehdä jos alkaa vaakapeliin.

OT: oletko kokeillut saada ristrettoa aikaan?
Papu on tämä Cielo Azul

Paahdettu to-iltana ja voi paahdossakin siis olla jotain vikaa

Mikäs tuohon vaaleaan cremaan olisi syynä, pitäskö paahtoa muuttaa johonkin suuntaan vai myllyn säätöä?
Kirjattu
Kupissa tänään:

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #95 : Maaliskuu 10, 2012, 22:07:04 ip »

Mieleen tulee kokeilla jtn valmispaahtoa, n.7-10vrk vanhaa, katsoo miten se käyttäytyy.
Ettei lähde liikaa räpläämään muuttujia, jos syy onkin pavussa (tuoreudessa, paahtoprofiilissa).
Ainakin mun silmään, kaikki meni aikast lailla "by the book".

jollain muulla vinkkejä?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #96 : Maaliskuu 11, 2012, 11:33:49 ap »

Paahto ei taida olla yhtä tasalaatuinen kuin kaupallisilla paahtamoilla.

Kun käytössä on nakukahva niin kannustan tarkkailemaan itse uuttotapahtumaa.

Ohessa videoni pieleen mennestä uutosta. Uuttuminen tapahtuu videolla epätasaisesti, virtaus on liian nopeaa kameraa lähinnä olevalta alueelta. Lopputuloksen voinee siis olettaa tarpeettoman laimea. Kahvi oli kyllä hyvän makuinen, mutta havainto antaa vinkin siitä että parempaakin voisi saada aikaiseksi. Videon loppupuolelta löytyy myös pieni "pinhole spray", eli sihdistä lähtöisin oleva paineen epätoivottu purkaus. Muut kupin ulkopuolelle päätyneet pärskeet taitavat kaikki olla kupista lähtöisin olevia roiskeita. Yleensä pidän kupin lähellä kahvaa näiden välttämiseksi.

http://www.youtube.com/watch?v=TqLR9gPuPlI

Edit: Menivätköhän termit oikein? Joku paremmin asioista perillä olevan voisi tarkistaa.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 11, 2012, 11:44:36 ap kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #97 : Maaliskuu 13, 2012, 13:15:31 ip »

Olivat sweet maria'silta katsoneet nuo videot sekä paahdosta että tuosta uutosta. Heidän mukaan tuo blond crema kielii tuossa mahdollisesti yliuutteisuudesta. Linkittivät heidän espressosivuille. Paahtovideossa ei ollut huomauttamista mutta että espresson kannalta paahdon olisi hyvä levätä muutama päivä ennen käyttöä, lisäksi kehottivat silmäilemään rännärivinkit sivuiltaan.

Opiskelijana mulla ei ole hirveästi varaa tilailla valmiiksi paahdettuja, mutta eihän se yks hasbean tilaus ihan taloutta kaada. Onneksi kahvin hinta on laskenu tässä viimesen vuoden aikana 40%.
Kirjattu
Kupissa tänään:

laikka

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #98 : Tammikuu 16, 2013, 13:50:54 ip »



Rituaalista ei voi vielä puhua, koska vasta eka kertaa tutkin, paljonko Rockyyn jää puruja puhdistuksen ja sen jälkeen yhden jauhatuksen jäljiltä. Vaan kun tulos oli niinkin suuri kuin 1,8 grammaa, taidan hankkia vähän tyylikkäämmän rikkaimurin ja pitää sitä pelkästään baristakäytössä. Tuollainen muki, jonka pohjaan veistin reiän, maksaa Prismassa kaksi euroa; mielestäni ei ollenkaan paha hinta adapterille!
Kirjattu

laikka

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #99 : Tammikuu 16, 2013, 15:17:52 ip »

taidan hankkia vähän tyylikkäämmän rikkaimurin ja pitää sitä pelkästään baristakäytössä.
Nonni, Dyson DC34 Animal Pro rikkaimuri on sitten tilattu Pixmaniasta. Hiano, ja niin tehokas turbomoodissa, että vetää varmaan adapterin ruttuun, ja hopperiin jääneet pavutkin teristä läpi! ;D
Kirjattu

laikka

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #100 : Tammikuu 16, 2013, 19:02:55 ip »


Kolmen viikon ajan opiskellut tätä espressoninjailua. Kaksinkerroin taivuttamani kuitukangaspala osoittautui tehokkaaksi ja käteväksi grupon tiivisteen puhdistajaksi, kunnes kokeilemalla huomasin, että tiiviste ympäristöineen puhdistuu nopeammin ja tehokkaammin filtterin blindauslätkällä, kahvaa löysäävällä huuhtelulla ja ohjaamalla valumisveden sopivan kokoiseen (muovi)astiaan.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #101 : Tammikuu 17, 2013, 08:24:21 ap »

Kaksinkerroin taivuttamani kuitukangaspala osoittautui tehokkaaksi ja käteväksi grupon tiivisteen puhdistajaksi, kunnes kokeilemalla huomasin, että tiiviste ympäristöineen puhdistuu nopeammin ja tehokkaammin filtterin blindauslätkällä, kahvaa löysäävällä huuhtelulla ja ohjaamalla valumisveden sopivan kokoiseen (muovi)astiaan.

Olen myös havainnut kahvalla toteutettavan huuhtelun harjausta helpommaksi. Ainakaan vuoden aikana tiivisteeseen tai muutoinkaan groupheadin alueelle ei ole kertynyt havaittavaa töhnää - toki liotan myös säännöllisesti irtoavat ovat puhdistusaineessa.

Nopein ja helpoin huuhteluun liittyvä rutiini on minulle löytynyt nakukahvasta (filtterin irrottaminen helpompaa kuin normikahvalla) ja metallisesta blindifiltteristä (kumiin verrattuna jämäkkä tuntuma). Kahvan kun muistaa vielä irrottaa koneesta päivän päätteeksi niin nesteellä ja purulla on mahdollisuus kuivua ja poistua tiivisteen alueelta. Tarkempi kuvaus huuhtelurutiinistani löytyy tuolta aiempaa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #102 : Helmikuu 19, 2013, 17:31:38 ip »


Kolmen viikon ajan opiskellut tätä espressoninjailua. Kaksinkerroin taivuttamani kuitukangaspala osoittautui tehokkaaksi ja käteväksi grupon tiivisteen puhdistajaksi, kunnes kokeilemalla huomasin, että tiiviste ympäristöineen puhdistuu nopeammin ja tehokkaammin filtterin blindauslätkällä, kahvaa löysäävällä huuhtelulla ja ohjaamalla valumisveden sopivan kokoiseen (muovi)astiaan.
Itse tykkään putsailla harjalla ja veden laskemisella shottien välissä. Lopuks sit kun kone menee nukkumaan ni wiggle ja viikon välein cafiza/puly, tubevideo by coffee talk aiheesta ja tuo tiron.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #103 : Huhtikuu 23, 2013, 10:07:10 ap »

Itse tykkään yksinkertaistaa asiat tehokkaasti ja sattui kohdalle video tamppaamisesta, ei tarvii kilkutella ja pyöritellä show-meiningillä :)
http://www.youtube.com/watch?v=6meNltwPN0I
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #104 : Huhtikuu 25, 2013, 13:50:39 ip »

migu2:sen kanssa samoilla linjoilla. Nyt reilun vuoden leikkinyt Silvia-Rocky yhdistelmällä ja nyt rupee oleen rituaalit vakiintunut. Toki rituaaleihin on vaikuttanut rockyn modaus, jolla on saatu weissaus minimiin. Rocky pukkaa nyt purut pihalle mielestäni kelvollisena, enkä tasailekkaan kekoa sen kummemmin, mitä nyt jauhatuksen aikana vähän heiluttelen ja ennen tamppausta kopautan pöytään kekoa vähän kasaan...

...Njääh, mitä sitä selvittään, onhan mulla videokin! Maidon kaato luokaton, mutta syytän siitä vain videoinnin tuomaa ylimääräistä häsäystä ;) Eikä tuo uutto varmastikkaan mikään kymppi ole distribuution takia, mutta nähdyn vaivan määrän mielestäni varsin kelvollinen.

Rituaaleista jäi uupuun pillin putsaus. Pillin upotan veteen astiassa odottaan putsausta (ei tarvi kiirehtiä), sitten kun on joutilas hetki, niin suhautan vettä/höyryä pihalle ja pyyhin varren talouspaperilla. Saman paperin nurkalla pyyhkäsen suihkusihdin reunat, mihin jää helposti kaffeskäkää, sitten vielä huuhtelu... Kahva ja sihti käy yleensä hanan alla.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=YtTPgsDE3Yw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=YtTPgsDE3Yw</a>
Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky