Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: E61 ja adapteri lämpötilan mittaamiseen  (Luettu 26632 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: E61 ja adapteri lämpötilan mittaamiseen
« Vastaus #30 : Tammikuu 07, 2010, 21:32:52 ip »

Löytyykö hyväksi havaittuja metodeja (=lämpötiloja) millä kannattaa lähteä haarukoimaan - eli mihin lämpötilaan jäähdytätte ja milloin aloitatte uuton? Kaffan Espresso 3.3:sta on myllyssä tällä hetkellä eli jos siihen on hyviä lämpötilasuosituksia heittää.

Tuohon Kaffan espressoon ei ole juurikaan vinkkiä antaa - kokeilemalla se selviää.

Lämpötilan säätöön on siis oleellisesti kaksi tietä.

1. kone kuumana (gruppo lähellä 100 astetta): huuhtelet reilusti kylmäksi (85 tai alle) ja odotat sitten että lämpötila alkaa nousta noissa edellisissä graafeissa näkyvän notkahduksen jälkeen. Tähtäät vaikka niin että 92 asteessa aloitat uuton mikäli haluat osua lähelle 94 astetta. Odottelun aikana ennättää hyvin jauhaa kahvin, weissata, tampata jne...

2. kone kuumana (gruppo lähellä 100 astetta): teet annoksen valmiiksi kahvaan ja tamppauksen aikana laitat koneen huuhtelemaan. Huuhtelet jonnekin 96 asteeseen mikäli haluat taas lähellä 94 astetta uuttaa - odotat huuhtelun jälkeen semmoisen 10 sekunttia ja aloitat uuton.

Sitten on tietysti vielä vaihtoehto että gruppo ei ole kuumana, sillä on vaikka juuri vähän aikaa sitten tehty juoma. Tällöin pitää oman koneen kanssa vähän katsastella miten lämpötilat käyttäytyvät. Jos mittari näyttää vaikka 92 astetta ja on reipaassa nousuvauhdissa, niin riittää (itselläni) että ottaa vain kiehuvat vedet pois - eli huuhtelee lyhyesti sinne 98-99 asteeseen, odottaa kotvan (10s) ja uuttaa. Mutta tässä pitää hieman kokeilla miten lämpötilat oman koneen kanssa käyttäytyvät - siihen syntyy kyllä hyvin nopeasti ns. "fiilis". Asiaa tietysti nopeuttaa jos vaikka ottaa paperille ylös joka kerta näissä tilanteissa tuon grupon alkulämmön, mihin huuhteli (lyhyesti) ja sitten vaikka mittarin näyttämän lämpötilan 20 sekunnin kohdalla uutossa.

Mutta ihan alussa kannattaa kyllä hakea niitä ääripäitä. Eli kokeilet miten vaikka tuo kaffan espresso käyttäytyy kun huuhtelet tuolla 2. metodilla 88, 93, 96, 99 asteeseen (toiveissa lämmöt 86, 91, 94, 97)... tms. Neljä testiä siis, joista todennäköisesti lämpötilan kannalta ainakin kaksi osuu ihan hyvän makuisiksi (eli ei mene neljää hukkaan). Ja odottele siis shottien välillä että grupon lämpötila kipuaa aina kunnolla ylös (semmoinen 10-15 min riittänee jos aloitat tuolta kuumemmasta päästä). Näin saat "makutuntumaa" siihen miltä maistuu liian kylmällä uutettu ja liian kuumalla uutettu (kun nyt tiedät mittarin perusteella millä suunnalla lämpötila oli). Näin osaat toivottavasti jatkossa maun perusteella säätää huuhtelua seuraavaa shottia varten (lämpöä vähemmän tai lisää).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: E61 ja adapteri lämpötilan mittaamiseen
« Vastaus #31 : Tammikuu 08, 2010, 10:34:46 ap »

Jos jonkun lämpötilan Kaffan espressolle haluaa, niin sivistyneestä hatusta vedetty luku voisi olla 92 astetta.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: E61 ja adapteri lämpötilan mittaamiseen
« Vastaus #32 : Tammikuu 08, 2010, 11:50:01 ap »

Jos jonkun lämpötilan Kaffan espressolle haluaa, niin sivistyneestä hatusta vedetty luku voisi olla 92 astetta.

Veit jalat suustani :). Mielestäni turhan korkeat lämmöt polttaa tuosta hienon makeuden pois ja tuo palaneen maun tilalle. 92-asteella pitäisi kyllä toimia varsin hyvin.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

nicce

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 32
Vs: E61 ja adapteri lämpötilan mittaamiseen
« Vastaus #33 : Tammikuu 14, 2010, 20:48:21 ip »

Laitetaan nyt kommentit tilauksestakin.

Mittari ja adapteri tuli suoraan Ericiltä 8:ssa päivässä halvemmalla postituksella. Paketti tipahti suoraan postiluukkuun eikä käynyt tullin kautta ja hintaa kaikkineen tuli n. 84EUR. Ei mitään ongelmia ja voin suositella.

Kaikki tarvikkeet olivat mukana ja asennus sujui n. 3 minuutissa. Ensimmäiset kokemukset ovat positiivisia ja ensituntuma on, että uutot ovat olleet liian kuumia (huuhtelu liian lyhyt). Toistettavuus saadaan tällä kyllä ihan eri planeetalle mikä olikin tavoitteena eli nyt arvotaan sitten enää jauhatuksen ja tamppauksen kanssa.

Toinen hyvä puoli on, että näkee koska keitin on oikeasti lämmin, kun sormella koskettamalla ei oikein ehdi saada oikeaa arvoa :) ennen kuin alkaa polttamaan...

Kirjattu
ECM Giotto & Mazzer Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: E61 ja adapteri lämpötilan mittaamiseen
« Vastaus #34 : Marraskuu 23, 2010, 08:17:23 ap »

Mittari asennettu tännekin onnistuneesti, tosin saamaani yksilö on maanantai-kappale, joten vaihtoon menee. Ihan mielenkiintoista tietoa on jo saatu lämpötiloista...

Toimitus kesti tasan viikon suoraan kotiin ilman tulleja. Myyjä/Eric vaikuttaa varsin asialliselta kaverilta.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: E61 ja adapteri lämpötilan mittaamiseen
« Vastaus #35 : Tammikuu 08, 2011, 08:41:09 ap »

Eikös periaatteessa saman asian aja kenties paremminkin lämpömittarilla varustettu kahva, jonka läpi huuhdellessa näkee vedenlämpötilan suoraan, ilman että tartvitsee miettiä mihin lämpöön on ajettava kuinkakin pitkällä jouten ololla? Eli jos halutaan uuttaa esim 93 asteisella niin huuhdellaan 93een ja vaihdetaan kahvaa ja aloitetaan uutto.
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: E61 ja adapteri lämpötilan mittaamiseen
« Vastaus #36 : Tammikuu 08, 2011, 13:32:11 ip »

Omien kokemusten pohjalta sanoisin, että lämpökahvan lukema ei välttämättä vastaa toisen kahvan lukemaa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: E61 ja adapteri lämpötilan mittaamiseen
« Vastaus #37 : Tammikuu 08, 2011, 18:51:58 ip »

Eli jos halutaan uuttaa esim 93 asteisella niin huuhdellaan 93een ja vaihdetaan kahvaa ja aloitetaan uutto.

Kuten akalliokin mainitsi, niin homma ei mene ihan noin suoraviivaisesti.

Laadukkaatkin "lämpömittarikahvat" vaativat sen, että ovat kotvan koneessa kiinni jotta lämpötila tasaantuu kahvan ja grupon välillä, näin sitten veden lämpötilasta saadaan oikeita lukemia. Tämän ajan se toinen kahva (jolla kahvia tehdään) pitäisi pitää jollain tavalla suurinpiirtein yhtä lämpöisenä. Oletetaan siis, että haluaisit tarkempia tuloksia kuin grupon mittarilla.

Ja onhan tuossa gruppomittarissa kirjaimellisesti vähemmän liikkuvia osia (ja on edullisempi ratkaisu toteuttaa).
Kirjattu

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: E61 ja adapteri lämpötilan mittaamiseen
« Vastaus #38 : Tammikuu 08, 2011, 19:28:15 ip »

Tämä ajatus tuli minulla mieleen, kun ajattelin tehdä itse kahvan, jolla mittailisin lämpöjä. Noissa kaupan olevissa malleissa muistaakseni vesi valuu kahvan pohjaa pitkin reikään, jonka keskellä anturi on. Eli taitaa enempi mitata sitä kahvan lämpöä :) jos olen oikein ymmärtänyt. Minä ajattelin sorvata kartion kahvaan jostakin hyvin eristävästä materiaalista (teflon, POM.. tms.) jonka pohjalla olevassa reiässä anturi olisi. Luulen, että saan sen noin toimimaan paremmin. Mittarin tein jo. Se näyttää kymmenyksen tarkkuudella ja reagoi hyvin nopeasti muutokseen.

Eli jos olisi vain hyvä kahva mittaamiseen, niin tämä varmaan olisi helpompaa, kuin tuon grupon lämmön perusteella arvelu? ??? ainakin yksikertaiselle ihmiselle.
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: E61 ja adapteri lämpötilan mittaamiseen
« Vastaus #39 : Tammikuu 08, 2011, 19:43:19 ip »

Jos teet mittarin, joka mahdollisimman hyvin mittaa gruposta ulos tulevaa vettä, niin saat todellakin työkalun, joka helposti ja luotettavasti kertoo, no, gruposta ulos tulevan veden lämpötilan. Uuttolämpötila on kuitenkin lämpötila, joka vallitsee oikean kahvan sisällä kun siellä on filtteri ja kahvikakku paikallaan. Tällöin ympärillä on lämpöä hanakkaasti imevä kahva. Ja vesi virtaa "espressovauhtia", joka on paljon hitaammin kuin ilman vapaa virtaus. Erityisesti HX:ssa virtausnopeudella on suuri vaikutus lämpötilan käyttäytymiseen.

Gruppomittarin etu on, että se mittaa todellista prosessia - vaikkakin vähän väärästä paikasta. Täydellinen ratkaisu olisi mahdollisimman kevyt lämpötila-anturi, joka sijaitsee kahvikakun sisällä. Gruppomittari on kuitenkin aika paljon kätevämpi...

Lämpötilaa ei myöskään tarvitse arvailla. Jos gruppomittari sanoo 93 astetta, niin on ihan sama onko kahvassa 92 astetta vai jotain aivan muuta. Oleellista on, että kun tekee asiat aina samalla tavalla ja gruppomittari sanoo saman lukeman, niin uuttolämpökin on sama. Sitten maun perusteella säätää suuntaan tai toiseen. Minulle ainakin oleellista espressosta nauttimisessa on sen maku, ei varma tieto siitä missä lämpötilassa maku on syntynyt. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: E61 ja adapteri lämpötilan mittaamiseen
« Vastaus #40 : Tammikuu 08, 2011, 20:18:57 ip »

Tämä ajatus tuli minulla mieleen, kun ajattelin tehdä itse kahvan, jolla mittailisin lämpöjä. Noissa kaupan olevissa malleissa muistaakseni vesi valuu kahvan pohjaa pitkin reikään, jonka keskellä anturi on.

Täältä löytyy kuva Scace:sta linkki. Versiossa 2 on tuon lämpöanturin lisäksi myös painemittari. Kuten tuolta näkyy, niin anturi asettuu melko lähelle suihkusihtiä. Lisäksi kahvassa on nokan tilalla rajoitin jonka avulla virtausnopeutta voidaan säätää (ks. akallion kommentti).

Virtausnopeudella on tosiaan merkitystä - kun vesi matelee hitaasti grupon läpi, ennättää gruppo imeä siitä lämpöä (taikka päinvastoin antaa) enemmän verrattuna vapaaseen juoksuun. Eli jos "normaalilämpöisellä" grupolla (noin 94-95 astetta) pysäytän vapaan huuhtelun heti 100 asteen jälkeen ja aloitan uuton heti tämän jälkeen, niin lukema muistaakseni asettuu parissa sekunnissa 95-96 asteen tuntumaan.

Kuulostaa ehkä hankalammalta kuin on - se menee oikeasti melko äkkiä tuonne "selkäytimeen" :)
Kirjattu

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: E61 ja adapteri lämpötilan mittaamiseen
« Vastaus #41 : Tammikuu 08, 2011, 20:21:37 ip »

Minä en voi asentaa kohta 44vuotta täyttävään kaunokaiseeni tuota digitaalista mittaria :). Minun on opeteltava ymmärtämään Faemani lämpökäyttäytymistä kahvamittarilla. Teen mittarin ja pohdin sen jälkeen, kuinka pärjään sen kanssa. Ehkä osa viehätystä onkin siinä, ettei kaikkea voi saada mitattavaan muotoon. Suht tarkkaa toistettavuutta haenkin vaan ja sitä, että voisin halutessani saada pykälän kuumempaa tai kylmempää vettä. Tämä kai se on muillakin tarkoitus.

 
Minulle ainakin oleellista espressosta nauttimisessa on sen maku, ei varma tieto siitä missä lämpötilassa maku on syntynyt. :)


Kuin myös minulle kaiken oheispuuhastelun ja saivartelun lisäksi  :)
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: E61 ja adapteri lämpötilan mittaamiseen
« Vastaus #42 : Tammikuu 08, 2011, 20:33:08 ip »

Minulle ainakin oleellista espressosta nauttimisessa on sen maku, ei varma tieto siitä missä lämpötilassa maku on syntynyt. :)

Näinhän se on, mutta tässä tapauksessa mielestäni tieto ei lisää tuskaa; vaan päinvastoin. Onhan se aina kiva tietää millä parametreillä se maukkain juoma on syntynyt  :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: E61 ja adapteri lämpötilan mittaamiseen
« Vastaus #43 : Tammikuu 08, 2011, 20:31:03 ip »

Täältä löytyy kuva Scace:sta linkki.

Virtausnopeudella on tosiaan merkitystä - kun vesi matelee hitaasti grupon läpi, ennättää gruppo imeä siitä lämpöä (taikka päinvastoin antaa) enemmän verrattuna vapaaseen juoksuun. Eli jos "normaalilämpöisellä" grupolla (noin 94-95 astetta) pysäytän vapaan huuhtelun heti 100 asteen jälkeen ja aloitan uuton heti tämän jälkeen, niin lukema muistaakseni asettuu parissa sekunnissa 95-96 asteen tuntumaan.

Kuulostaa ehkä hankalammalta kuin on - se menee oikeasti melko äkkiä tuonne "selkäytimeen" :)

Ja jos asettaa tuon virtaus nopeuden vastaamaan espresso uuttooa, niin päästäisiin hyvin lähelle totuutta. Tosin siinä huuhdellessa voi pian viikko vierähtää, ennenkuin ollaan oikeissa lämmöissä tällä tavoin. Tuota en tullut ajatelleeksi. Kiitos huomautuksesta.

Uskonkin siihen tulevan tuntuman, kun nyt jo reunasta ymmärrän tuon käyttäytymistä.
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: E61 ja adapteri lämpötilan mittaamiseen
« Vastaus #44 : Tammikuu 08, 2011, 20:39:25 ip »

Minä en voi asentaa kohta 44vuotta täyttävään kaunokaiseeni tuota digitaalista mittaria :). Minun on opeteltava ymmärtämään Faemani lämpökäyttäytymistä kahvamittarilla.

Faemassasi taitaa olla peruskotikonetta huomattavasti isompi boileri ja näin sen HX todennäköisesti palautuu huomattavasti nopeammin. Ts. kun kone on kuuma, niin grupon lämpötilasta ei tarvitse paljoa välittää, sillä HX:n vesi kuumenee nopeammin boilerista tulevan lämmön kautta (pienemmissä koneissa se ennättää imeä lämpöä gruposta). Lisäksi jos thermosyphonissa on rajoitin, niin gruppo ei koskaan kuumene pahasti yli. Tällöin jokainen huuhtelu on ikäänkuin aina samanlainen ja pärjäät käytännössä pelkän kellon kanssa (tai hyvällä sisäisellä ajantajulla).

Pikku HX:n kanssa ongelmana siis on, että vesi ei aina suhisekaan huuhtelun alussa ja tällöin ei ole selvää referenssiä lämpötilaan.
Kirjattu