Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?  (Luettu 23654 kertaa)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
« Vastaus #15 : Joulukuu 06, 2008, 20:18:38 ip »

Mitä nyt kesällä mökillä toimin baristana kaverin tuollaisella Krupsin myllyllä, niin suodatinjauhatuksen sai muistaakseni kääntää ihan tappiin asti. Eli niin karkeaa kuin myllystä lähtee.

Jees, pätee suodatinmenetelmään yleisemminkin. Kun olen käyttänyt valmista "kaupan kahvia" Moccamasterissa, en ole ostanut suodatinjauhatusta vaan pannukarkeutta. Suodatinmenetelmä "kestää" yleensä huomattavasti karkeampaa jauhatusta, kuin kahvipaahtimot ehdottelevat. Karkeasta tehtynä kahvi on pehmeämpää - ja kun laittaa niitä puruja tuuttiin vähän enemmän, niin kahvi on sekä pehmeää että vahvaa.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
« Vastaus #16 : Joulukuu 06, 2008, 22:23:31 ip »

Suositus suodatinkahviinhan on 1,25 dl vettä per yks mitallinen (7 g) kahvia. Itse laitan aina 2,5 dl vettä ja kahvia semmosen 22 grammaa.

Mikäli innostuu tuunaamaan suodatinkeittelyään hieman enemmän, niin kannattaa katsastaa allaolevaa karttaa. Kuvan "ideaali" sektori tarkoittaa aluetta jossa kahvijauheen massasta uutetaan kuppiin 18-22% siten että lopullisessa tuotteessa (=kahvissa) liuonneiden aineiden konsentraatio on välillä 1.15-1.35%. Suositus 55-60 grammaa / litra perustuu siihen että tällöin ollaan suurinpiirtein tuolla käyrällä joka leikkaa ideaalialueen kahtia (55 g/l on 104.5 grammaa / 1.9 litraa). Se mihin kohtaan sitten halutulla käyrällä asetutaan määräytyy käytännössä käytetystä jauhatuskarkeudesta ja suodatusajasta. Tuolla 55-60 g/l on siis "virhemarginaali" jossain mielessä suurin jauhatuksen ja uuttoajan suhteen - jolloin käytettäessä samaa jauhatuskarkeutta tehtäessä joko kaksi kuppia kahvia taikka koko pannullinen, on parhaat mahdollisuudet pysyä vielä ideaalitilanteessa (kahdelle kupille ja koko pannulle pitäisi siis olla käytössä erilaiset jauhatuskarkeudet).

2.5 desiin 22 grammaa kahvia on aika tuhtia. Tämä vastaisi tuossa taulukossa käyrää 167.2 g / 1.9 litraa (jota ei ole kuvaan itseasiassa enää laitettu) ja tällaisella annostuksella on käytännössä mahdotonta päästä ideaalitilanteeseen vaikka jauhaisi miten (tulee käytännössä helposti vahvaa, mutta aromeiltaan "huonosti kehittynyttä" tavaraa). Itse keittelen 2 desin mukillisen yhden mukin pikkusuodattimella käyttäen noin 11-12 grammaa jauhetta (jauhatus tällöin hieman hienompi kuin "kaupan suodatinjauhtaus").

Tässä kaikessa hommaa sotkee mikäli mylly tuottaa paljon pientä tomua - sen uuttumisherkkyys ei vastaa ollenkaan jauheen keskimääräiseltä karkeudelta oletettavaa uuttumista ja lisäksi se tukkii helposti suodatinpaperin ja hidastaa näin myös uuttumista. Mikäli omaa kovin "pölyttävän" myllyn, niin kannattaa kokeilla jauheiden ravistelua semmoisessa suhteellisen tiheäsilmäisessä sihdissä.

Mikäli käytettävä kahvi ei ole aromimaailmaltaan kovin kummoinen (taikka edes miellyttävä), niin tuo cartmanin kikka käyttää karkeampaa jauhatusta ja isompaa annosta on itseasiassa hyvä. Tällöin jauheestaa saadaan irti (juuri ja juuri) se kahvin perusmaku ilman että lopputuloksesta tulee vetistä (mikäli siis käytetään normaalinvahvuista suodatinpaperia - esim. chemex "laboratoriopapereineen" ja hitaine suodatusaikoineen on sitten asia erikseen).

Viimeaikoina olen tullut siihen tulokseen että suodatinkeittely (hyvin) on ihan yhtä haastavaa kuin espresson valmistaminen (hyvin) - tai ainakin tuntuu että joudun kiinnittämään valmistusprosessiin enemmän huomiota (en siis käytä automaattikeitintä suodattamiseen - pienien määrien kanssa se laskee veden liian nopeasti jauheelle ja tuore kahvi ei ennätä "herätä"). TDS mittaria on tullut viimeaikoina vilkuiltua kun kiinnostaisi tuo lopputuotteen konsentraatio, mutta vielä en ole raaskinut ostaa...   ::)
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
« Vastaus #17 : Joulukuu 06, 2008, 22:45:01 ip »


Tsiisas! Nyt ne insinöörit muuttavat Moccamasterinkin käytön tieteeksi. Ei enää riitä, että espressokeittimeen on mitattava kahvi 6 desimaalin tarkkuudella...

Mutta tuo kartta on valtavan hyvä. Siis sitten, kun ruksii kaikki numerot siitä veks (heh). Sen jälkeen se on selkeän visuaalinen "matriisi" kahvinkeiton tuloksen erilaisista "statuksista". Kyllähän me kaikki nuo asiat "tiedämme", mutta näin havainnollinen kaavio helpottaa, kun saadaan käytetyt puhekielen termit oikeaan paikkaan. Kiitos, kun kaivoit tuon jostakin esille!
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
« Vastaus #18 : Joulukuu 08, 2008, 09:21:35 ap »

TDS mittaria on tullut viimeaikoina vilkuiltua kun kiinnostaisi tuo lopputuotteen konsentraatio, mutta vielä en ole raaskinut ostaa...   ::)

Oletko mittaillut tuota toista akselia? Eikös siihen tarvitse vaan jonkinlaista kuivuria ja määrättömästi kärsivällisyyttä...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
« Vastaus #19 : Joulukuu 08, 2008, 09:56:49 ap »

Oletko mittaillut tuota toista akselia? Eikös siihen tarvitse vaan jonkinlaista kuivuria ja määrättömästi kärsivällisyyttä...

 ;D  ;D

Toki on käynyt mielessä, mutta kun kotioloissa tuota kahvia valmistaa, niin ei oikein malta (eikä riitä intoa) odotella suodatinpussin ja sen sisällön kuivumista esim. kiertoilmauunissa 50 asteen tms. lämpötiloissa ja tämän prosessin jälkeen säätää vasta jauhatusta oikeaan suuntaan. Lisäksi noilla 11-14 gramman annoksilla uutettaessa joutuisi investoimaan tarkempaan vaakaan jotta mittauksissa olisi jotain järkeä. Esim. 11 grammasta 18-22% hävikki tarkoittaa 1.98-2.42 gramman poistumaa - joten ylipäätäänkin tämä metodi tuntuisi pienten annosten kanssa vähän epämääräiseltä, mikäli ei halua suorittaa tyyliin 15-20 uuttoa samalla jauhatuskarkeudella ja määrällä ja sitten laskea keskiarvoja... kun noita könttejä on ensin viikon ajan siellä uunissa paistellut.  :P
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
« Vastaus #20 : Joulukuu 08, 2008, 10:02:37 ap »

Palataan sen verran aiheeseen, että laitetaan näkyville pari kuvaa tuosta Technivormin ("Moccamasterin") myllystä:

(kyseessä on siis "silppuri" mutta mielestäni fiksu sellainen)
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
« Vastaus #21 : Joulukuu 08, 2008, 14:17:19 ip »


Onhan se hienon näköinen ja varmasti oiva insinöörin suunnittelutyön tulos. Mutta itse perusongelmiin se auttaa kovin vähän. Se tekee yhtä ainoaa karkeutta (ilmeisesti Moccamasterille "sopivaa"). Ja mikä pahinta, ainostaan yhdenlaisissa olosuhteissa, yhdenlaisella pavulla. Ilman kuivuus (=sähköisyys), ilman kosteus (=muu paakkuuntuminen), pavun kovuus, paahtoaste ja -tapa, tuoreus, "rasvaisuus", maasäteily, sun muut parametrit ovat tuurista kiinni. Tulee heti mieleen muutama käyttämäni papu, joka luultavasti saisi "seulaverkon" tukkoon ennenaikaisesti. Riippumatta siitä, että laite selvästikin "puhaltaa" jauhetun kahvin verkon läpi.

Jos halvin levymylly, Krupsin GVX-2x maksaa 50-60 euroa, Solis scala 130 euroa ja Ascason I-mini 190 euroa, niin missä on tuon Moccamasterin myllyn markkinarako? Sen hinta taisi kuitenkin olla päälle satasen. Ostin aikoinaan Espanjassa asuessani ensimmäisen myllyni (Braunin silppuri) about alle 10 eurolla. Hukkasin sen jonnekin. Ostin myöhemmin uuden maustemyllyksi (oikein hyvä siihen käyttöön!), se maksoi 18 euroa. Tällä hetkellä niitä myydään 20-30 eurolla pitkin Eurooppaa. Nämä ovat järkeviä hintoja silppurimyllylle.
Kirjattu

Bad-E

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 49
Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
« Vastaus #22 : Joulukuu 08, 2008, 19:11:02 ip »

Jos halvin levymylly, Krupsin GVX-2x maksaa 50-60 euroa, Solis scala 130 euroa ja Ascason I-mini 190 euroa, niin missä on tuon Moccamasterin myllyn markkinarako?

Jos Krupsin myllyä olette hankkimassa ja etsitte kilpailukykyisintä hintaa, niin kannattaa piipahtaa Tefalin outletissä Espoon Kilossa, osoitteessa Kutojantie 7. Hinta taisi olla 26e ja hyllyssä oli vielä muutamia kappaleita. Löytyy kyllä muutakin kippoa ja pannua kilpailukykyiseen hintaan. Oli joku automaattikeitinkin, mutta mallia en painanut mieleen.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
« Vastaus #23 : Joulukuu 08, 2008, 22:46:42 ip »

Se tekee yhtä ainoaa karkeutta (ilmeisesti Moccamasterille "sopivaa").

Aivan - mutta ei tästä ole muuta väitettykään. Mylly tekee siis tasan tarkkaa yhtä karkeutta - pointti on siinä että tuossa karkeudessa ei pitäisi olla myöskään samalla tavalla heittoa kuin perinteisessä silppurimyllyssä jossa jauhatuskarkeus riippuu siitä miten kauan myllyä pitää päällä miten hyvin jauhe sattuu myllyssä pyörimään (osa voi mennä tomuksi asti - osa jää lohkareiksi).

Ja mikä pahinta, ainostaan yhdenlaisissa olosuhteissa, yhdenlaisella pavulla.

Nyt laitoit aika tiukan väitteen - voisitko perustella hieman enemmän (en osannut tulkita tuota lausettasi oikein muuten kuin siten, että mikäli juhlamokan jauhaminen keittiössä hellan vieressä toimii, niin autotallissa ei parane mennä keskitummaa Guatemalaista jauhamaan)?

Ilman kuivuus (=sähköisyys), ilman kosteus (=muu paakkuuntuminen), pavun kovuus, paahtoaste ja -tapa, tuoreus, "rasvaisuus", maasäteily, sun muut parametrit ovat tuurista kiinni. Tulee heti mieleen muutama käyttämäni papu, joka luultavasti saisi "seulaverkon" tukkoon ennenaikaisesti. Riippumatta siitä, että laite selvästikin "puhaltaa" jauhetun kahvin verkon läpi.

Nyt siis ei jauheta hienoksi ("espresso") jauheeksi asti vaan jäädään suodatinkarkeuteen. Tietysti jos laitat myllyyn jotain hiileksi paahdettua ja "öljyllä valeltua" tavaraa, niin varmasti myllyllä kuin myllyllä on tällaisen kanssa tekemistä. Mutta jos pysytään paahtoasteissa jotka ovat yleisempiä suodatinkahvin kanssa, niin ainakin itselläni 95% tästä tavarasta on aika öljytöntä (ja tässä ei siis joudu mitenkän tinkimään valinnanvarasta laadun taikka makumaailmoiden suhteen).

Jos halvin levymylly, Krupsin GVX-2x maksaa 50-60 euroa, Solis scala 130 euroa ja Ascason I-mini 190 euroa, niin missä on tuon Moccamasterin myllyn markkinarako? Sen hinta taisi kuitenkin olla päälle satasen.

Millaiset nuo Krupsin terät ovat? Näyttävätkö yhtään siltä mitä tuolla allaolevassa kuvassa on (kuva kaapin perältä löytyvästä Severinin ylä"terästä") - jos eivät ole tuollaiset niin voisiko joku ko. myllyn omaava laittaa kuvaa? Tuollaiset terät omaavassa myllyssä on kyse lähinnä "levyterämäisestä" myllystä. Siellä on siis jotain levyterien näköistä sisällä, mutta jauhaminen on ihan samanlaista (jopa heikompitasoista) murskaamista kuin silppurimyllyssä - pavut lähinnä ruhjoutuvat noihin ulkokehän "nystyröihin". Mielestäni oleellisesti ainoa ero perinteiseen silppurimyllyyn on se että jauhe pääsee terien välistä äärellisessä ajassa karkuun eikä (kaikki) mene ihan pieneksi tomuksi asti ja jauhatuskarkeus on helpommin säädeltävissä. Mutta jos vertaan esimerkiksi tuon Severinin jauhatusjälkeä noin 80 euron Zassenhaussin käsimyllyyn, niin ne ovat ihan eri sarjoissa (ja Zassen hyväksi siis). Kun tuossa Technivormissa on ratkaistu tuo purujenpoistumisongelma kääntämällä silppuri ylösalaisin tuon verkon päälle - niin minusta se on vähintää samassa kategoriassa kuin tuo Severinini (ja veikkaan että jopa parempi suodatinkarkeudella).

Tuota Technivormin myllyä saa ainakin netanttilasta annostelijallisena versiona 129 eurolla. Tuollaisen näin aikoinaan muistaakseni veikonkoneen hyllyssä tarjouksessa 79 eurolla. Tuota annostelijatonta mallia löytyy saksasta 98 eurolla. Jos itse olisin noita suodatinkäyttöön ostamassa, niin 60€:lla ottaisin annostelijattoman ja 80€:lla annostelijallisen melko vähällä pohtimisella - mutta jos noihin laitetaisiin 20€ kumpaankin lisää, niin sitten pitäisi jo hieman puntaroida.

Ostin aikoinaan Espanjassa asuessani ensimmäisen myllyni (Braunin silppuri) about alle 10 eurolla. Hukkasin sen jonnekin. Ostin myöhemmin uuden maustemyllyksi (oikein hyvä siihen käyttöön!), se maksoi 18 euroa. Tällä hetkellä niitä myydään 20-30 eurolla pitkin Eurooppaa. Nämä ovat järkeviä hintoja silppurimyllylle.

Minultakin löytyy kaapista Krupsin musta silppuri joka taisi maksaa jotain 25€ joskus 2000 luvun alussa (...tunnustan: "been there, done that" ;) ). Mutta mitä tuota Technivormin myllyä käsissäni siellä kaupassa hypistelin, niin oli se aikalailla tukevamman ja laadukkaamman oloinen - ja siis edelleen sen "järkevämmän" silppuriperiaatteen omaava - kuin tuo Krupsini. Ja hintaahan näillä Technivormin (kaikille) tuotteille tulee (tuon nimen lisäksi) myös siitä että ne kasataan käsin Hollannissa. Noissa perussilppureissakin on ilmeisesti eroa: linkki - "... But the C-Mill electric coffee grinder has a very strong and precise motor. It beats the pants off the Krups or Braun mills out there, The coffee beans don't get crushed, but rapidly cut. important so the coffee isn't heated in the grinding process ..."

Jos muuten jollakulla tämän foorumin lukijalla on mahdollisuus päästä tällaista Technivormin myllyä käyttämään, niin rohkeasti vain kokemuksia tänne kirjoittamaan (onko jauhe mitenkän staattista, millainen on jauheen koostumus/tasaisuus, esiintyykö kuinka paljon hienojakoista tomua vaikka verrattuna kaupan juhlamokkajauheeseen, jne...) - niin saataisiin jotain konkreettista käytännön tietoa tuosta myllystä (itse olen onnistunut löytämään vain tämä käyttöohjeen).
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
« Vastaus #24 : Joulukuu 08, 2008, 23:24:51 ip »

 
Olet selvästi rakastunut tähän Moccamasterin myllyyn. En ole kuunaan päivänä nähnyt kenenkään puolustavan silppurimyllyä tällä forumilla noin ritarillisesti.

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Aivan - mutta ei tästä ole muuta väitettykään. Mylly tekee siis tasan tarkkaa yhtä karkeutta - pointti on siinä että tuossa karkeudessa ei pitäisi olla myöskään samalla tavalla heittoa kuin perinteisessä silppurimyllyssä jossa jauhatuskarkeus riippuu siitä miten kauan myllyä pitää päällä miten hyvin jauhe sattuu myllyssä pyörimään (osa voi mennä tomuksi asti - osa jää lohkareiksi).

Jeps. Mutta kun alkuperäinen kysyjä kertoi kokeilevansa MYÖS espresson tekemistä pienellä boilerikoneella. Siispä tällainen vain-yhden-karkeuden-mylly ei käy. Alkuperäisen kysyjän kannalta kyseessä on siten ehdottomasti kielteinen ominaisuus.

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Nyt laitoit aika tiukan väitteen - voisitko perustella hieman enemmän (en osannut tulkita tuota lausettasi oikein muuten kuin siten, että mikäli juhlamokan jauhaminen keittiössä hellan vieressä toimii, niin autotallissa ei parane mennä keskitummaa Guatemalaista jauhamaan)?

Autotallihan ei tietenkään ole olosuhde, mutta jos keittiössäsi on 22 astetta lämmintä, kosteus 25% (normaalia keskuslämmitystalossa talvella) ja papuset samoilla spekseillä, niin tottakai on eroa, jos jauhat vaikkapa 5 asteisia papuja ja ilmankosteus huitelee 70%. Samalla tavalla eri pavut ovat eri tavalla "kovia", kuten tiedät, paremmin kuin minä!  Mutta tämähän on aivan absurdia keskustelua. Kun laite on tehtaalla "säädetty" kiinteäksi, niin silloin se toimii suunnittelijan haluamalla tavalla ainoastaan niillä parametreilla, millä suunnittelija tarkoitti. Kun parametrit muuttuvat, muuttuu tuloskin. Toistettavuus, jota jotkut myös reliabiliteetiksi sanovat, ei ole täydellinen. Se, että suodatinkahvin jauhaminen ei ole tarkkaa puuhaa, kunhan on "sinne päin" antaa tottakai paljon anteeksi.

Perusväitteeni ei kuitenkaan muutu miksikään: Miksi uhrata aikaa ja rahaa silppurimyllyn parantamiseen, kun tarjolla on levymyllyjäkin. Miksi tehdään "huonoon" teknologiaan kalliita "parannuksia", kun "hyvääkin" teknologiaa on saatavilla.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
« Vastaus #25 : Joulukuu 08, 2008, 23:59:38 ip »

Olet selvästi rakastunut tähän Moccamasterin myllyyn. En ole kuunaan päivänä nähnyt kenenkään puolustavan silppurimyllyä tällä forumilla noin ritarillisesti.

Äh...  ::) Tarkoitus on siis ollut pohdiskella kumpi myllyistä Krups/Technivorm on oikeasti parempi suodatinkäyttöön (jauhatuslaadun ja myllyn laadun suhteen) vai onko näissä mitään eroa. Jos esimerkiksi jauhatusjäljessä ei olisi mitään eroa, niin tällöin ainakin itse suosittelisin Technivormia (mikäli ei ole huimaa hintaeroa) todennäköisesti helpomman käytettävyyden ja oletettavan pidemmän elinkaaren takia (mutta tässä siis tuo jos...)

Jeps. Mutta kun alkuperäinen kysyjä kertoi kokeilevansa MYÖS espresson tekemistä pienellä boilerikoneella. Siispä tällainen vain-yhden-karkeuden-mylly ei käy. Alkuperäisen kysyjän kannalta kyseessä on siten ehdottomasti kielteinen ominaisuus.

Myönnän että hieman hukkasin tämän seikan kun aloin tuota suodatinkäyttöä pohtimaan. Tuossa Kruspissa on toki se hyvä puoli että sen kanssa pääse espressokoneiden kanssa jollaintavalla "tutuksi" - vaikkei se mikään kummoinen mylly espressokäytössä loppujenlopuksi olisikaan.

Autotallihan ei tietenkään ole olosuhde, mutta jos keittiössäsi on 22 astetta lämmintä, kosteus 25% (normaalia keskuslämmitystalossa talvella) ja papuset samoilla spekseillä, niin tottakai on eroa, jos jauhat vaikkapa 5 asteisia papuja ja ilmankosteus huitelee 70%. Samalla tavalla eri pavut ovat eri tavalla "kovia", kuten tiedät, paremmin kuin minä!  Mutta tämähän on aivan absurdia keskustelua. Kun laite on tehtaalla "säädetty" kiinteäksi, niin silloin se toimii suunnittelijan haluamalla tavalla ainoastaan niillä parametreilla, millä suunnittelija tarkoitti. Kun parametrit muuttuvat, muuttuu tuloskin. Toistettavuus, jota jotkut myös reliabiliteetiksi sanovat, ei ole täydellinen. Se, että suodatinkahvin jauhaminen ei ole tarkkaa puuhaa, kunhan on "sinne päin" antaa tottakai paljon anteeksi.

Espresson (jauheen) kanssa tuo olosuhdepuoli on tarkempaa siitä syystä että siinä perkolaatioprosessi on prosessina ihan toista kaliiberia kuin suodatinkeittelyssä painovoima-avusteinen valuminen ja hiukkaskoko on huomattavasti pienempi. En itsekään näe miten tuollaisella ritiläratkaisulla saisi säädön espressolle (karkeuden suhteen) millään ilveellä toimimaan, mutta suodatinjauhatus on kuitenkin jo paljonpaljon karkeampaa tavaraa ja luulisi tuon ritilän aukoista sen jauheen varisevan suurinpiirtein samalla tavalla vaikka olisikin ilmankosteudessa heittoa suuntaan taikka toiseen? Espresson kanssa ne olosuhteet vaikuttavat siis ennemminkin siihen uuttoprosessiin - eivätkä jauhamisprosessiin - tämä kaikki tulee vain ilmi siinä että pavut joudutaan jauhamaan koneelle eri tavalla olosuhteista riippuen (esim. jos jauhe tarttuu helposti itseensä kiinni ja näin jo "luonnostaan" muodostaa veden kulkua vastustavaa rakennetta, niin tätä voi joutua kompensoimaan hieman karkeammalla jauhatuksella, jne...).

Perusväitteeni ei kuitenkaan muutu miksikään: Miksi uhrata aikaa ja rahaa silppurimyllyn parantamiseen, kun tarjolla on levymyllyjäkin. Miksi tehdään "huonoon" teknologiaan kalliita "parannuksia", kun "hyvääkin" teknologiaa on saatavilla.

Tottakai levymylly on erittäin pätevä ratkaisu - itsellänikin on tuolla pöydällä yksi 600 euron arvoinen, johon olen oikein tyytyväinen, enkä sitä ole tosiaankaan Technivormiin (taikka perinteiseen silppuriin) vaihtamassa. Mutta viittaan edellisen viestini kuvaan: miten hyvin tämä "hyvä teknologia" siinä Krupsissa on loppujen lopuksi toteutettu? Voihan hyvin (ja kalliilla) toteutettu huono idea tuottaa paremman lopputuloksen kuin huonosti (ja halvalla) toteutettu hyvä idea - vai?
Kirjattu

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
« Vastaus #26 : Joulukuu 09, 2008, 18:29:47 ip »

Millaiset nuo Krupsin terät ovat? Näyttävätkö yhtään siltä mitä tuolla allaolevassa kuvassa on (kuva kaapin perältä löytyvästä Severinin ylä"terästä") - jos eivät ole tuollaiset niin voisiko joku ko. myllyn omaava laittaa kuvaa? Tuollaiset terät omaavassa myllyssä on kyse lähinnä "levyterämäisestä" myllystä. Siellä on siis jotain levyterien näköistä sisällä, mutta jauhaminen on ihan samanlaista (jopa heikompitasoista) murskaamista kuin silppurimyllyssä - pavut lähinnä ruhjoutuvat noihin ulkokehän "nystyröihin".

Joo.. Itselläni siis Krupsin GVX2 -mylly ja omaan silmään näyttävät nuo Severinin ja Krupsin terät melko samanlaisilta.
Alas vielä kuva. ( kuvaan on näköjään päässyt mukaan joku karva :D)

PS. Tuo Krupsin mylly lähteekin muuten huilimaan vähän ajan päästä, kun jouluna Soliksen viereen astelee Rocky :P
Krupsin mylly on ollut hyvä mylly "tutustumiseen", mutta välillä tuntuu, että jauhatusaste ei riitä vaan esimerkiksi toiseksi hienommalla menee liian pitkäksi ja kolmanneksi hienommalla valahtaa heti läpi)
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
« Vastaus #27 : Joulukuu 09, 2008, 19:26:23 ip »


Noihan ovat ihan samat terät, kuin jiiteen "kehumassa" Severinissä. Kun eivät olisi kotoisin samasta sylttytehtaasta.
Kirjattu

Immanuel

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 37
Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
« Vastaus #28 : Joulukuu 10, 2008, 13:28:54 ip »

Noihan ovat ihan samat terät, kuin jiiteen "kehumassa" Severinissä. Kun eivät olisi kotoisin samasta sylttytehtaasta.

Katso tarkemmin: terät eivät ole samat.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Moccamaster mylly, tekeekö mitään?
« Vastaus #29 : Joulukuu 10, 2008, 13:44:38 ip »

Katso tarkemmin: terät eivät ole samat.

Neuvo sokeaa, miten ne eroavat toisistaan?
Kirjattu