Ristretto

Muu keskustelu => Vapaa sana => Aiheen aloitti: Aficionado - Maaliskuu 31, 2008, 20:27:21 ip

Otsikko: Tee
Kirjoitti: Aficionado - Maaliskuu 31, 2008, 20:27:21 ip
Onko paikalla teen juojia, vai onko se täysin sopimatonta kahviharrastuksen rinnalla  :wink:

Itse juon yleensä iltaisin teetä kupin tai pari, lähinnä irtoteenä. Teet tulee yleensä hankittua Hasbean tilausten yhteydessä. Pari kertaa olen Pähkinä Shopistakin tilaillut, sekä ostanut tietenkin ihan maitokaupastakin.

Miten muilla foorumilaisilla?

Otsikko: Vast:Tee
Kirjoitti: - Maaliskuu 31, 2008, 21:32:58 ip
Juuri tässä lipitinän Rainbow-yrttinen (pussi). Äitini näistä enemmän perustaa ja sillä on lehdet lillumassa iltaisin. Ei siis siinä mitään, hyvältä maistuu. Varsinaista irtoteetä ei omasta hyllystä löydy, mutta en paheksu tuota juomaa. Vaihtelua tähän kahviin ja monet alalle vihkiytyneet liikkeetkin myyvät teetä  :wink:
Otsikko: Vast:Tee
Kirjoitti: Esa - Maaliskuu 31, 2008, 22:01:23 ip
Enemmän menee teetä kuin kahvia. Kamomillatee on hyvä kofeiiniton iltajuoma, päivisin maistuvat perinteiset mustat, kuten Prince of Wales.
Otsikko: Vast:Tee
Kirjoitti: Aficionado - Maaliskuu 31, 2008, 23:18:56 ip
Oma maku on myös jokseenkin vakiintunut mustan teen puolelle, toki muitakin mielellään kokeilee. Jo mainittu Prince of Wales maistuu hyvin. Lisäksi mm. perus Earl Grey Tea ja Ceylon Blend.

Kovin makeat teet ei oikeen itselle putoa ja yleensäkään en käytä sokeria tai maitoa teessä.
Otsikko: Vast:Tee
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 01, 2008, 00:31:12 ap
Kyllähän teekin maistuu, mutta sen suhdetta kahviin kuvannee hyvin se, että kun Kaffecentralenissa tulee käytyä vähintään kerran kuussa, niin korttelin päässä olevassa teekaupassa käyn ehkä kerran-kaksi vuodessa, vaikka aivan loistava paikka onkin....

Nojoo, kyllä KC:iinkin kävelee 10 minuutissa - onneksi :-)
Otsikko: Vast:Tee
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 01, 2008, 09:45:43 ap
Meillä juodaan paljon teetä, koska puoliso on teenjuoja ja juottaa samalla minua. Eri teelaatuja juodaan laidasta laitaan, tosin erilaisiin maustettuihin laatuihin ei enää ole paljon koskettu kun ne on aika poikkeuksetta pettymyksiä. Vihreät teet taitavat nykyään olla enemmistössä, niissä on yleensä hienompia makuja kunhan valmistaa oikein.
Otsikko: Vast:Tee
Kirjoitti: CD - Huhtikuu 01, 2008, 15:18:54 ip
Suosittelen lämpimästi testaamaan noita Althaus:n teetä. Oikein lempeän makuisia, jopa rooibos on hyvää. Normaalisti minulta jää rooibos juomatta. KC:sta löytyy..
Otsikko: Vast:Tee
Kirjoitti: Esa - Huhtikuu 01, 2008, 15:33:52 ip
Ylipäätään teet pilataan meillä usein väärällä valmistuksella. Perinteinen suomalainen tee on se, kun tuodaan kahvikupissa haaleaa vettä ja teepussi ja sitten pussia kastetaan pari kertaa veteen ja kierretään kuivaksi lusikan ympärillä. Ja sitten vielä santsikuppi samasta pussista. Siitä on vaikea pistää huonommaksi. Mustasta teestä saa kyllä aika hyvää kupissakin, kun kupin ensin lämmittää ja kaataa sitten kiehuvan kuumaa vettä pussin päälle, antaa hautua kolmisen minuuttia ja heittää pussin pois valuttamatta. Vihreä tee sen sijaan pääsääntöisesti tarvitsee huomattavasti viileämmän veden ja pidemmän haudutuksen. Kiehuvaan veteen tehtynä vihreästä teestä tulee ällökarvasta. Jääteenä vihreä tee toimii oikein hyvin. Kannuun kylmää vettä ja vähän teetä ja jääkaappiin yöksi.

Yksi tosi hyvä on muuten oman puskan lehdistä tehty mustaherukkatee.
Otsikko: Vast:Tee
Kirjoitti: - Huhtikuu 01, 2008, 20:05:31 ip
Mikäs noin niikun suurin piirtein on lämpötilat ja ajat? Musta tee nyt tuli selväksi mutta muut? Pitänee kohta hommailla raaka-aineille ja valmistus astioille/välineille oma sali...  :lol:
Otsikko: Vast:Tee
Kirjoitti: Esa - Huhtikuu 02, 2008, 08:05:54 ap
Yleensä vihreille 70-80-asteinen vesi on paras, joillekin laaduille jopa 60-asteinen. Mustille 90-97. Haudutus riippuu ihan lajikkeesta. Hyvät vihreät teet haudutetaan jopa useammassa lyhyessä vaiheessa, mutta ei taida olla paljon pelkoa, että löytäisi hyvää vihreää teetä. Mutta jos ihan tavalliseen tapaan lilluttaa teetä vedessä, niin silmällä ja maistamalla se selviää. Jos ei maistu oikein miltään, haudutusaika on vielä liian lyhyt. Jos on kitkerää, haudutus on kestänyt jo liian kauan. Semmoista 3-4 minuuttia voisi kai sanoa tavanomaiseksi vihreille, 2-3 minuuttia mustille, mutta kaikkiaan haarukkaa riittää kymmenestä sekunnista varttituntiin. Ihan samoin kuin kahvissakin, yritetään saada niitä hyviä makuja irti mahdollisimman paljon ilman liiallista parkkihappoa.

Minä nyt en kyllä mikään teeasiantuntija väitä olevani, enimmäkseen tulee juotua tavallista pussiteetä.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: piir2 - Huhtikuu 06, 2008, 16:46:49 ip
Teetä tulee juotua töissä silloin kun muut kahvinjuojat osuvat eri vuoroon(vajaan pannun liruttelu on liian hankalaa) ja joskus illemmalla kotosallakin.

Japanilaista vihreää, tai keltaista kiinasta. Pussiteehen on petytty liian usein.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: vipe - Huhtikuu 10, 2008, 23:03:00 ip
Juu, teetä juodaan mielellään meilläkin, jos tosin vähän vaihtelevaan tahtiin.

Vihreä on ehdoton ykkönen. Jaappanin työmatkojen ansiosta olen täysin hurahtanut sikäläisiin teelaatuihin ja tuonkin niitä joka kerta tullessani. Hyvä mustakin toki kelpaa jos sellaista sattuu saamaan.

Emännän suurin herkku on macha latte. Macha on sitä kuuluisaa Japanilaista seremoniateetä, hienonhienoa pulveria joka sekoitetaan bambuvispilällä kuumaan veteen (yleensä 60 - 80 astetta, mitä parempaa sen pienempi lämpötila). Sellaisenaan sitä harvoin missään tarjotaan (paitsi luonnollisesti niissä seremonioissa), mutta sillä maustetaan jos jonkinmoisia keksejä, jäätelöitä yms herkkuja. Me teemme yleensä "lattea": Ensin "shotti" teetä ("crema" kuuluu sekin asiaan!) ja perään kuumaa maitoa ja maun mukaan sokeria. Nam. Tätä en tosin oppinut Japaninmatkalla, vaan Tampereella Marusekin Marjolta.

Arkiteenä käytämme yleensä banchaa, eli pieneksi silputtua vihreää teetä. Haudutus tyypillisesti ~80 astetta, 40 sekuntia. Toinen haudutus hiukan viileämpi ja 20 - 30 sekuntia. Perusbancha voi olla vähän mitäänsanomattoman makuista jopa Japanissa, mutta hitusen paremmat ovat hienon hedelmäisiä ja herkullisen kepeitä.

Helsingissä teen ystävän kannattaa ainakin piipahtaa Théhuoneella: http://www.thehuone.com (http://www.thehuone.com), Eerikinkatu 12. Jo ihan hyvien neuvojen takia.

Alla kuva macha lattesta. Pistäköön vihreämmäksi ken kykenee :-)

Vipe
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Moka - Huhtikuu 11, 2008, 15:15:26 ip
Täältä puuttuu hämmästyksestä silmät selällään oleva hymiönaama. Tässä olisi nyt sellainen. :)

Wow!
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Esa - Huhtikuu 11, 2008, 15:45:05 ip
Täältä puuttuu hämmästyksestä silmät selällään oleva hymiönaama.

Puuttuuko :o Seitsemäs oikealta ;)

Joo, on nuo jaappanin teet vähän toista kuin Liptonin keltainen :)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Moka - Huhtikuu 11, 2008, 22:09:23 ip
Seitsemäs oikealta on "järkyttynyt". Se mitä tarkoitin on "hämmästynyt". :) Mutta joo, olisin voinut olla vaikka vähän järkyttynytkin (myönteisessä mielessä) tuon vihreän vaahdon edessä...
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: SiriusAng - Heinäkuu 20, 2008, 22:46:14 ip
Wow! Tuota on kyllä ihan pakko kokeilla jos jossain tulee vastaan tuota pulveria.. :)

Itse juon myös mielelläni teetä - periaatteella "kaikki värit käy". Tämän hetken suosikki taitaa olla nuo pienet vihreäteenykeröt joita kaverin merimies toi venäjänpuolelta, mutta joka ei sitten maistunut kummallekkaan joten dumppasivat sitten tänne.. ;D
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Saku - Elokuu 15, 2008, 17:47:48 ip
Olen avannut oman foorumin teen ystäville osoitteessa http://teefoorumi.freeforums.org  ;D

Tervetuloa!!!
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 03, 2009, 23:27:05 ip
Teet tulee yleensä hankittua Hasbean tilausten yhteydessä. Pari kertaa olen Pähkinä Shopistakin tilaillut

Laitetaan tänne nyt lyhyt maininta tilauskokemuksesta: Yksi vaihtoehto (meille hieman syrjemmässä asuville) on myös Jing Tea (http://jingtea.com/), jota tuli pitkän vilkuilun jälkeen viimein testattua. Ensimmäinen lähetys tosin hukkui jonnekin, mutta kun parin viikon kulutta tilauksesta laitoin kyselyä, niin laittoivat samantien pahoittelujen kera uudemman kerran tulemaan ja tämä saapuikin sitten viikossa perille. Teet mitkä itse tilasin olivat kyllä ihan kuvausten mukaisia ja pakattu hasbeanin kahvipussien tyyppisiin uudelleensuljettaviin pusseihin (ilman venttiileitä ja hieman pienemmän kokoisia). Postikulut olivat erittäin kohtuulliset - 250 grammaa teetä (5*50g) sai postikuluja sen reilun 3 puntaa.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Misse - Helmikuu 04, 2009, 12:23:53 ip
Mielestäni hyvä kuvaus erilaisiin tee-laatuihin ja uuttamisasoihin löytyy kahvila soihdun sivuilta. http://www.soihtu.org/teen_valmistaminen (http://www.soihtu.org/teen_valmistaminen)

-Mikko-

Linkin syntaksi korjattu -Esa
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: piir2 - Helmikuu 10, 2009, 12:53:46 ip
Turun kauppahallin teepuoti oli viime käynnillä saanut hankittua valikoimiinsa Machaa.

10 rahaa 50 gramman pussukka, mutta eipä tuota pulveria paljoa kupilliseen tarvita. Ja hyvää on.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Teen ystävä - Helmikuu 12, 2009, 01:01:43 ap
No tässäpä oli jo mainittu nuo kaksi Suomen parhaimpiin kuuluvaa teemyymälää, Théhuone ja Turun kauppahallin putiikki. Muistuttaisin vielä, että Helsingin Tokyokanista saa japanilaisia teelaatuja, valikoima hiukan vaihtelee tilanteen mukaan.

Itse juon nykyään lähes pelkästään vihreää tai valkoista teetä. Tai oolong-teelaatuja. Mustat tai pikemminkin punaiset teet tuntuu nykyisin liian voimakkaille, kun on tottunut noihin tavallaan keveämpiin mutta muuten aromikkaampiin teelaatuihin.

Ja muistakaa nyt, että rooibos, mustaherukanlehdet, yms. appelsiininkuoren palaset ja apilankukanlehdet teesiivilässä eivät ole teetä vaan haudutteita ja uutteita. Teetä on vain ja ainoastaan teepensaan lehdistä tehty juoma.  ::)

Täytyypä kurkistaa tuonne teefoorumille täältä teitä kahvinhörppijöitä häirimästä.  ;)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Teen ystävä - Helmikuu 12, 2009, 01:02:48 ap
Hei Saku. Sellaista teefoorumia ei ollut mainitsemassasi osoitteessa. Luo se nyt kiireesti, hopihopi, täällä venttaillaan jo!  ;D
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Kahvikissa - Maaliskuu 07, 2009, 01:59:23 ap
Joskus tulee juotua teetä, usein illalla kun teessä on kai vähemmän kofeiinia kuin kahvissa. Ja on tee ihan hyvää vaikka juonkin ihan perus pussiteetä, yleensä Earl Greytä.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Esa - Maaliskuu 09, 2009, 10:44:25 ap
Kyllä teessäkin ihan kiitettävästi kofeiinia on. Kyllä minulla ainakin nukahtamien vaikeutuu, jos illalla juon teetä. Mutta on niitä kofeiinittomia vaihtoehtoja. Esim. kamomillatee on minusta hyvä iltajuoma.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 09, 2009, 11:09:47 ap
Kyllä teessäkin ihan kiitettävästi kofeiinia on. Kyllä minulla ainakin nukahtamien vaikeutuu, jos illalla juon teetä. Mutta on niitä kofeiinittomia vaihtoehtoja. Esim. kamomillatee on minusta hyvä iltajuoma.

Itsekin olen huomannut joidenkin teitten huomattavan piristysvaikutuksen - tosin teetä tulee juotua aina juodessaan suurempiä määriä kerrallaan kuin kahvia, voi siis johtua tästäkin. Kofeiinipitoisuuksissa (vai pitäisikö sanoa teiinipitoisuuksissa) on tosin erojakin, em. Jing Tea kertoo tuotteidensa yhteydessä tämän tyyliin "low, low-medium, medium, medium-high, high".

...ja jos "nirputetaan" niin kamomillasta ei saa teetä vaan yrttiuutejuomaa. ;)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: MIM - Maaliskuu 09, 2009, 11:24:04 ap
Muistan kerran juoneeni ihan pussiteenä Irish Breakfastia illalla ja sitten ihmettelin, kun ei uni tullut. Yleensä kun tee ei kuitenkaan vaikuta ainakaan mulle samoissa määrin kuin kunnon kahvit ilta-aikaan. (Jos ei ole valmiiksi jo riittävän väsynyt.)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Esa - Maaliskuu 09, 2009, 19:46:25 ip
...ja jos "nirputetaan" niin kamomillasta ei saa teetä vaan yrttiuutejuomaa. ;)

Niin, kamomillasta ei saa teetä vaan kamomillateetä. Kyllähän tee on yleisnimitys kasvin lehtiä hauduttamalla tehdyille juomille, mutta vain teepensaan lehditä syntyy juoma nimeltä tee. Herukan lehdistä saa herukkateetä, mintun lehdistä minttuteetä jne. "Kamomillatee" siis kertoo, että juoma valmistetaan teen tyyliin, mutta teen sijasta käytetään kamomillaa.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 09, 2009, 21:40:34 ip
Kyllähän tee on yleisnimitys kasvin lehtiä hauduttamalla tehdyille juomille, mutta vain teepensaan lehditä syntyy juoma nimeltä tee.

Näinhän se toki on - termit saavat kielessä uusia sisältöjä/merkityksiä/yleistyksiä. Onhan meillä marjaviinit ja kasvispihvit (tai kalapihvit), jotka ovat vastaavalla tavalla epämääräisiä termejä, mutta kaikki ymmärtävät mitä niillä tarkoitetaan.

Mutta jos puhutaan teen kofeiinista (tai muusta spesifistä ominaisuudesta), niin olisi hyvä periaatteessa puhua tarkoilla termeillä - vrt. jos puhutaan pihvin lihapitoisuudesta niin ei ole mitenkään yllättävää että kasvispihvissä sitä on aika vähän.

Onneksi kahvista ei taida olla vastaavaa termikirjoa. Vai mitä termiä siitä voikukasta valmistetusta kahvin korvikkeesta aikoinaan käytettiin, oliko se voikukkakahvia (kuten voisi olettaa)?
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 09, 2009, 22:06:41 ip
Onneksi kahvista ei taida olla vastaavaa termikirjoa. Vai mitä termiä siitä voikukasta valmistetusta kahvin korvikkeesta aikoinaan käytettiin, oliko se voikukkakahvia (kuten voisi olettaa)?

Miksiköhän cascaraa pitäisi luonnehtia? Melkeinpä itse sanoisin sitä kahviteeksi :)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 09, 2009, 23:57:57 ip
Melkeinpä itse sanoisin sitä kahviteeksi :)

Näin minäkin sitä olen markkinoinut koska on sanana mukavan sekasotkuinen. "Saisiko olla kahvia, teetä vai kahviteetä?" :)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Kahvikissa - Maaliskuu 10, 2009, 00:06:03 ap
Niin, kamomillasta ei saa teetä vaan kamomillateetä. Kyllähän tee on yleisnimitys kasvin lehtiä hauduttamalla tehdyille juomille, mutta vain teepensaan lehditä syntyy juoma nimeltä tee. Herukan lehdistä saa herukkateetä, mintun lehdistä minttuteetä jne. "Kamomillatee" siis kertoo, että juoma valmistetaan teen tyyliin, mutta teen sijasta käytetään kamomillaa.

Minä olen kyllä hieman eri mieltä, jos jotain juomaa nimitetään vaikkapa nyt kamomillateeksi niin siinä kyllä pitäisi olla edes jonkin verran ihan oikeaa TEETÄ. Jos tee nimistä kasvia ei siinä ole niin se on joko yrttijuomaa tai kamomillajuomaa tms. Se että teeksi sanotaan kaikenlaisia juomia missä ei ole teetä, ei muuta että käytetään virheellisiä nimityksiä.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 10, 2009, 00:24:03 ap
Se että teeksi sanotaan kaikenlaisia juomia missä ei ole teetä, ei muuta että käytetään virheellisiä nimityksiä.

Suomen kielen perussanakirja tunnistaa kyllä teelle tuon yleisemmän merkityksen: "eräiden muiden kasvien lehdistä, kukista tms., joita on kuivattu edellä mainitun kaltaisen juoman [tee] valmistusta varten; niistä valmistettu juoma.". Eli tässä mielessä ei ole kieliopillisesti väärin puhua näin yleisesti teestä.

Pointtini oli (josta siis "nirputin") että kun sitten puhataan yleisistä ominaisuuksista (kuten kofeiinipitoisuudesta), niin käsite (tee) tulisi rajata, sillä muuten verrataan "omenoita ja appelsiineja" kuten lontoonkieliset asian ilmaisevat. Sitä voisi sujuvasti lausua vaikka että "tee voi olla tappavan myrkyllistä" ...varmasti, jos sitä valmistaa jostain tappavan myrkyllisen kasvin kukista.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Kahvikissa - Maaliskuu 10, 2009, 01:26:21 ap
Suomen kielen perussanakirja tunnistaa kyllä teelle tuon yleisemmän merkityksen: "eräiden muiden kasvien lehdistä, kukista tms., joita on kuivattu edellä mainitun kaltaisen juoman [tee] valmistusta varten; niistä valmistettu juoma.". Eli tässä mielessä ei ole kieliopillisesti väärin puhua näin yleisesti teestä.

Silti olen sitä mieltä, että tuo tee-sanan käyttö melkeinpä mistä kasvista tehdystä juomasta vain, on väärin. Nykyisinhän asia on niin, että ko. sanakirjassa lähinnä vain kuvaillaan miten sanoja ja suomen kieltä käytetään! Jos joku virheellinen nimitys yleistyy niin se on sitten aivan OK ja oikein! Olen tässä asiassa eri mieltä kuin nykyiset suomenkielen vartijat.

Esimerkiksi monissa YLEn tiedeohjelmissa lähes järjestään puhutaan esim. jokin avaruusalus lähetetään avaruuteen ja vaikkapa Marsiin, niin sanotaan että se lähetettiin "ulkoavaruuteen". Ja toinen yleinen virhe on, kun puhutaan että meteoriitit syöksyivät avaruudesta maahan, meteorithan ne maahan syöksyvät ja meteoriitti on geologinen termi. Nämäkin kai sitten ovat ihan oikein kun näin puhutaan? :-)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 10, 2009, 09:17:43 ap
Esimerkiksi monissa YLEn tiedeohjelmissa lähes järjestään puhutaan esim. jokin avaruusalus lähetetään avaruuteen ja vaikkapa Marsiin, niin sanotaan että se lähetettiin "ulkoavaruuteen". Ja toinen yleinen virhe on, kun puhutaan että meteoriitit syöksyivät avaruudesta maahan, meteorithan ne maahan syöksyvät ja meteoriitti on geologinen termi. Nämäkin kai sitten ovat ihan oikein kun näin puhutaan? :-)

Jos ulkoavaruudella tarkoitetaan kaikkea maan ilmakehän ulkopuolella, niin eikös tuo termi ole ihan oikein? Mars on ulkoavaruudessa ja osa sitä, eli Mars on ulkoavaruutta.

Meteoriitit/meteoroidit ovat taas ongelmallisia tuon nimen vaihtumisen takia. Eli riippuu aikamuodosta ja asiayhteydestä kumpaa käytetään. Esimerkkejä: "Tämä meteoriitti [osoittaa möhkälettä maassa] syöksyi avaruudesta maahan eilen" - möhkälettä osoittaessa olisi väärin puhua meteoroidista kun se ei enää ole möhkäleen nimi. "Katso, tuolla meteoroidi syöksyy kohti maata [osoittaa valopalloa taivaalla]" - nyt olisi taas väärin puhua meteoriitista kun kappale ei ole vielä päässyt maahan asti. "Mistä meteoriitit tulevat? Ne syöksyvät taivaalta." - on taas mielestäni ok kun nyt ei olla parhaillaan syöksymässä vaan ollaan syöksytty...jne.

Mutta tuosta teesta (jos palataan aiheeseen): minunkin mielestäni tee -sanan käyttö on yleensä ottaen epämääräistä (mikä ei sinällään tarkoita että se olisi väärin). Se on vain suomenkielessä epämääräinen termi ja ei ainoa sellainen. Itse yritän yleensä puhua aina teestä teenä (ns. "oikein"), mutta jos vierailta kysyn että ottavatko teetä, niin oletan heidän ymmärtävän tuon termin siinä laajemmassa merkityksessä.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Esa - Maaliskuu 10, 2009, 09:40:51 ap
Niin minähän sanoinkin, että teelle on kofeiinittomia vaihtoehtoja, kuten kamomillatee.

On ihan tavallista, että sanan merkitys laajenee tuolla tavalla. Koska teepensaan lehdistä yleisimmin tehdään haudutettua juomaa, myös valmistusmenetelmän nimenä on alettu käyttää sanaa "tee". Eli kamomillatee on kamomillan kukista teemenetelmällä valmistettu juoma. Teepensaan lehdistä teemenetelmällä valmistettu juoma on sitten nimeltään pelkästään tee.

Eihän itse asiassa myöskään hedelmätee ole teetä, vaan se on teen ja mehun sekoitus.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Kahvikissa - Maaliskuu 10, 2009, 13:03:26 ip
Jos ulkoavaruudella tarkoitetaan kaikkea maan ilmakehän ulkopuolella, niin eikös tuo termi ole ihan oikein? Mars on ulkoavaruudessa ja osa sitä, eli Mars on ulkoavaruutta.

Mitähän sitten on se pelkkä avaruus? Ulkoavaruus tarkoittaa aurinkokunnan ulkopuolista avaruutta ja siellähän ei ihminen ole vielä käynyt.

Meteoriitit/meteoroidit ovat taas ongelmallisia tuon nimen vaihtumisen takia. Eli riippuu aikamuodosta ja asiayhteydestä kumpaa käytetään. Esimerkkejä: "Tämä meteoriitti [osoittaa möhkälettä maassa] syöksyi avaruudesta maahan eilen" - möhkälettä osoittaessa olisi väärin puhua meteoroidista kun se ei enää ole möhkäleen nimi. "Katso, tuolla meteoroidi syöksyy kohti maata [osoittaa valopalloa taivaalla]" - nyt olisi taas väärin puhua meteoriitista kun kappale ei ole vielä päässyt maahan asti. "Mistä meteoriitit tulevat? Ne syöksyvät taivaalta." - on taas mielestäni ok kun nyt ei olla parhaillaan syöksymässä vaan ollaan syöksytty...jne.

Tuo on aivan oikein ajateltu, mutta tarkoitinkin niitä tapauksia kun suoraan puhutaan että "Meteoriitti syöksyi eilen maahan..." tms. silloin tuo on väärä termi.

Mutta tuosta teesta (jos palataan aiheeseen): minunkin mielestäni tee -sanan käyttö on yleensä ottaen epämääräistä (mikä ei sinällään tarkoita että se olisi väärin). Se on vain suomenkielessä epämääräinen termi ja ei ainoa sellainen. Itse yritän yleensä puhua aina teestä teenä (ns. "oikein"), mutta jos vierailta kysyn että ottavatko teetä, niin oletan heidän ymmärtävän tuon termin siinä laajemmassa merkityksessä.

Minun mielestäni on kuitenkin oikeampaa ja loogisempaa että puhutaan teestä, sitruunateestä, kamomillateestä jne. silloin kun juomassa on mukana oikeaa teekasvia ja muissa tapauksissa yrttijuomasta tai vaikka (lämpimästä/kuumasta) kamomillajuomasta. Mielestäni on järkevämpää puhua oikeilla termeillä ja näin edistää suomenkielen selkeyttä ja oikeellisuutta. Ainahan voi asian selittää vieraille jos eivät käsitä/tiedä tätä. Tämä nyt tietysti on minun mielipiteeni ja en tarkoita ettenkö itsekin tekisi virheitä termeissä. Mutta tuo ulkoavaruustermin väärinkäyttö tiedeohjelmassa on mielestäni aika paha moka! Tuollaisessa ohjelmassa pitäisi termit tietää ja käyttää oikeaa sellaista.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Esa - Maaliskuu 11, 2009, 10:54:13 ap
Leikkasin avaruusaiheen omaksi ketjukseen, jatketaan tässä pelkästään teestä.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: edward - Heinäkuu 09, 2009, 23:43:21 ip
Tänään tuli huomattua, että kyllä teen harrastajat pääsevät helpolla - tai ainakin halvalla.

Oma espressokeitin on viime aikoina ollut enempi pelti auki kuin käytössä, joten hankin irtoteen hauduttamista varten... No mikä se nyt onkaan. Haudutuskorin? Eikä ole mikään halvin, ja huonoin, malli, vaan kelpo värkki (http://finum.com/images/brewingbasket2.jpg). Maksoi noin 7 euroa. Ja kun lämpömittari löytyi valmiiksi kotoa, ei muuta kuin vesi hellalle.

Laadukas irtotee ei tietenkään sinällään ole mitään halpaa, kilohinta on hyvään espressoon verrattuna helposti kaksinkertainen. Toisaalta, kilosta irtoteetä tekee ihan pirun monta kupillista.

Kokeilin tänään jotakin kiinalaista vihreää teetä. Nams. Ei se ihan yhtä hörttinää ole kuin espresso, mutta jänniä aromeja löytyi. Mikäs tässä on Retroa modatessa, kun on teetä kuitenkin.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Misse - Heinäkuu 10, 2009, 02:03:44 ap
Tänään tuli huomattua, että kyllä teen harrastajat pääsevät helpolla - tai ainakin halvalla.

Oma espressokeitin on viime aikoina ollut enempi pelti auki kuin käytössä, joten hankin irtoteen hauduttamista varten... No mikä se nyt onkaan. Haudutuskorin? Eikä ole mikään halvin, ja huonoin, malli, vaan kelpo värkki (http://finum.com/images/brewingbasket2.jpg). Maksoi noin 7 euroa. Ja kun lämpömittari löytyi valmiiksi kotoa, ei muuta kuin vesi hellalle.

Laadukas irtotee ei tietenkään sinällään ole mitään halpaa, kilohinta on hyvään espressoon verrattuna helposti kaksinkertainen. Toisaalta, kilosta irtoteetä tekee ihan pirun monta kupillista.

Kokeilin tänään jotakin kiinalaista vihreää teetä. Nams. Ei se ihan yhtä hörttinää ole kuin espresso, mutta jänniä aromeja löytyi. Mikäs tässä on Retroa modatessa, kun on teetä kuitenkin.

No kuinkas paljon 102-kokoinen orthexin suodatinsuppilo maksaakaan? Luultavasti ~saman kuin tuo teesihti, siihen laadukkaita suodatinpapereita jotka voi hifistellessä vielä vaikka huuhtoa kiehuvalla vedellä ennen käyttöä. Kahvina jotain laadukasta single estate kahvia.

Eli voi kahvillakin hifistellä halvalla jos niikseen tulee. Sitä vain helposti lähtee harrastamaan kahvilaitteita kahvin sijaan... Ja varmasti teetä vartenkin löytyy jotain erikoisposliinisia kippoja jotka alan harrastajan mielestä ovat ihan pakollisia hankintoja :)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Kristo - Heinäkuu 10, 2009, 08:38:12 ap
Tänään tuli huomattua, että kyllä teen harrastajat pääsevät helpolla - tai ainakin halvalla.

Oma espressokeitin on viime aikoina ollut enempi pelti auki kuin käytössä
Tervehdys vaan
Vähän sama juttu täälläkin espressokeitin makaa käyttämättömänä kun ei muka ehdi eikä viitsi värkätä sen kanssa, hasbeanilta tilatut pavut vanhenee ja lopuksi pilaantuvat kaappiin.
Teen kanssa ehtii paremmin värkätä ja maistuu se itselle siinä kuin kahvikin.
Erilaisten teelaatujen maistelua laidasta laitaan matcha ja näitä normaalimpia irtotavarana vihreät ja mustat, makueroja löytyy yhtä runsaasti kuin kahveistakin.
Tee ei tosiaankaa vaadi tonnin kahden satsausta välineisiin, pientä fiilistelyä pitää kuitenki hakea japanilaistyylisillä teekupeilla ja teepannulla.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: vemuli - Heinäkuu 11, 2009, 11:26:06 ap
Tee on hieno juoma  :)

Omien kokemusteni mukaan marketlaatuistenkin teelajikkeiden välillä aistii erilaisia vivahteita helpommin kuin tyypillisten "suomalaiseen makuun paahdettujen" kahvimerkkien välillä. No tarkempi lukija varmaan huomaa ainakin osittaisen selityksen jo edellisessä virkkeessä  ;)

Joskus on varsin miellyttävää, varsinkin illan/yön hiljaisina hetkinä, uuttaa kupillinen laadukasta teetä ja ihailla ulkona Suomen kaunista kesää. Miksei tietysti kupillinen laadukasta espressoakin olisi paikallaan, mutta silloin joutuu väkisinkin tinkimään niistä hiljaisista hetkistä...

Niin, ja tee-juomassa tulee mielestäni olla teelehtiä. Ja "valkoinen suklaa" ei ole mielestäni myöskään suklaata, kuten se ei oikeasti olekaan, mutta suuri yleisö mieltää kuitenkin tällaisen ylijäämätuotteen suklaaksi.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Esa - Heinäkuu 15, 2009, 14:49:47 ip
Niin, ja tee-juomassa tulee mielestäni olla teelehtiä. Ja "valkoinen suklaa" ei ole mielestäni myöskään suklaata, kuten se ei oikeasti olekaan, mutta suuri yleisö mieltää kuitenkin tällaisen ylijäämätuotteen suklaaksi.

Jos juoman nimi on "tee", siinä tulee olla teepensaan lehtiä. Jos juoman nimi on "mustaherukkatee", siinä tulee olla mustaherukkapensaan lehtiä. Kyllä minusta "tee" on ihan hyvä yleisnimi hauduttamalla tehdyille juomille muuten paitsi yksinään käytettynä, jolloin se tarkoittaa teepensaan lehdistä haudutettua juomaa. Valkoinen suklaa on tehty kaakaovoista, tumma lisäksi kaakaomassasta. Minusta termi "valkoinen suklaa" kuvaa hyvin, mistä on kyse. Mutta se ei siis ole suklaata vaan valkoista suklaata. Ja minttutee ei ole teetä vaan minttuteetä.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: samppo - Elokuu 29, 2009, 16:46:28 ip
Kun tätä paikkaa ei ole vielä mainittu niin Caffista Flamingosta saa myös irtoteetä jota on kylläkin tuuletettu samalla tavalla lasipurkeissa kuin kahviakin, eilen ostin kun piti ostaa tampperi niin siinä samalla tuli mukaan teesiivilä ja 100g irtoteetä, tee pakattiin samanlaisiin uudelleensuljettaviin venttiilipusseihin kuin kahvikin.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akallio - Syyskuu 03, 2009, 14:47:52 ip
Siirsin suklaakeskustelun Suklaa-aiheen alle:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1283.15
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: samppo - Marraskuu 12, 2009, 19:25:29 ip
Tefalilta on tullut kai thermoblock tekniikkaan perustuva vedenkeitin joka mainoksen mukaan kuumentaa vettä heti kolmessa sekunnissa, luin siitä Kotiliedestä ja jos oikein muistan vesi oli mittauksen mukaan 93 asteista. Laite kustantaa 60 euroa. Laitetaan vielä linkki tefalin sivuille http://www.tefal.fi/All+Products/Breakfast/Quick+Hot/Products/Quick+and+Hot+BR304/Quick+and+Hot+BR304.htm (http://www.tefal.fi/All+Products/Breakfast/Quick+Hot/Products/Quick+and+Hot+BR304/Quick+and+Hot+BR304.htm)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Pentu - Marraskuu 12, 2009, 19:56:24 ip
Katselinkin tuota hieman kaupassa, mutten huomannut tuota isoa tehokulutusta, 2750 W. Mutta senhän se vaatii, että kuumentaa nopeasti.
 
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 12, 2009, 20:20:09 ip
Tefalilta on tullut kai thermoblock tekniikkaan perustuva vedenkeitin joka mainoksen mukaan kuumentaa vettä heti kolmessa sekunnissa

Tekniikan maailma testasi numerossa 19/2009, havaintoja mm.:
- kuumaa vettä saa niin kauan kuin nappia painaa tai esiohjelmoidun määrän
- vesisäiliö helppo puhdistaa
- pinta ei kuumene
- valmistajan mukaan jopa 65% energian säästö
- mittaustulos: laskettu 16cl kuumennettua vettä, lämpötila kupin pohjalla 93 astetta
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: samppo - Marraskuu 12, 2009, 20:39:04 ip
Tekniikan maailma testasi numerossa 19/2009, havaintoja mm.:
- kuumaa vettä saa niin kauan kuin nappia painaa tai esiohjelmoidun määrän
- vesisäiliö helppo puhdistaa
- pinta ei kuumene
- valmistajan mukaan jopa 65% energian säästö
- mittaustulos: laskettu 16cl kuumennettua vettä, lämpötila kupin pohjalla 93 astetta

Kotiliedessä oli ihan samat asiat kuin tuossa, olisikohan ollut sama testi. Tai jos on sama firma niin on laittanut molempiin lehtiin saman arvionnin.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Kahvikissa - Marraskuu 13, 2009, 01:26:29 ap
Aikoinaan olin sitä mieltä, että vedenkeitin on ihan turha kapistus. Mutta muutama vuosi sitten tuli hankittua sellainen ja taisi olla Tefal. Pieni ja nopea, taisi olla hiukan alle litran vetoinen ja varsin nopea, johtui ehkä siitä että sisällä oli kierukkavastus. Ainut vika oli että ei kestänyt kovin montaa vuotta. Nykyinen on Severin ja paljon hitaampi. Pitää harkita tuommoista, hiukan isolta vaikuttaa kun vetoisuuskin on puolitoista litraa, mutta ehkä tuosta tulee pienempi versio...
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Timeoni - Marraskuu 13, 2009, 08:15:20 ap
Itse hankin taannoin Philipsin vedenkeittimen, jossa on mahdollista valita kuinka kuumaksi vesi lämmitetään (http://www.consumer.philips.com/c/kahvin-ja-vedenkeittimet/1-litra-2400-w-hd4685_90/prd/fi/). Ehdoton kapistus erityisesti vihreän teen ystäville mikäli ei jaksa heilua lämpömittarin kanssa (tai polttaa teetään liian kuumalla vedellä). Liekö tämä sitten jo (ainakin hintansa puolesta) melkoista hifistelyä teen kanssa.
Otsikko: vedenkeitin ja pid
Kirjoitti: Misse - Marraskuu 13, 2009, 09:09:06 ap

Liekö tämä sitten jo (ainakin hintansa puolesta) melkoista hifistelyä teen kanssa.


Pidattu vedenkeitin on seuraava askel hifistelyssä :) Mallia voi ottaa vaikka tästä http://www.flickr.com/photos/theotherblackstuff/4089148007/ (http://www.flickr.com/photos/theotherblackstuff/4089148007/), jossa pidaus on tehty tekemättä rakenteellisia muutoksia itse vedenkeittimeen.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 13, 2009, 09:11:24 ap
ei jaksa heilua lämpömittarin kanssa

Itse käytän vedenkeitintä pressokahvin kanssa. Kerran kun on mittaillut kuinka kauan tulee odottaa että vesi on sopivan lämpöistä, voikin jatkossa lämpömittarin vaihtaa sekuntikelloon tai presson tapauksessa sekuntien päässä laskemiseen. Kello on muutenkin mukana kun siitä voi vahtia uuttoaikaa.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Esa - Marraskuu 13, 2009, 13:47:25 ip
Tämähän se minunkin peruskahvini on. Kokolailla kohdilleen menee ihan sillä kun odottaa että keitin lakkaa kohisemasta. Vesi jäähtyy ensimmäiset asteet siitä satasesta niin äkkiä. Teessä taitaisi tosiaan olla eduksi, jos vettä ei keittäisi lainkaan, vaan ainoastaan lämmittäisi oikeaan lämpötilaan. Mutta käytännössä vesijohtovedellä taitaa yleensä kumminkin makuvirheet vähetä keittäessä.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Mariia - Marraskuu 13, 2009, 14:02:13 ip
Vieraille tulee laitettua teekukkia Tefalin Magic Tea -pannulla. Ihan näppärä laite, ja kukka näyttää lasipannussa hienolta.

Teepusseja en nykyisin juuri käytä, ellei kertakaikkiaan ole muuta tarjolla.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Esa - Tammikuu 29, 2010, 18:27:36 ip
Tulipas sitten minunkin hurahdettua vispattuun teevelliin eli matchaan. On se hyvää kun se on hyvää.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 30, 2010, 02:34:26 ap
Teetä on tullut hörpittyä vuosia, aivan pienestä lapsesta alkaen. Aikanaan irtoteetä tuli kotiin pääasiassa ulkomailta, Twiningsin lukuisia eri laatuja peltipurkeissa (ennen sai Suomestakin n. 15-20 laatua). Maustetut teet eivät ole koskaan säväyttäneet (vähän kuten maustetut kahvit: peitetään esanssilla raaka-aineen keskinkertaisuutta), erilaiset teen tapaan uutettavat juomat sen sijaan kylläkin (piparminttu, kamomilla ja sittemmin maustamaton rooibos).

Kun Twiningsia maahantuova Sunco lopetti muutamia vuosia (5v tms.) sitten lähes kaikkien laatujen maahantuomisen vedoten eräkokoon joka Suomen markkinoille on liian suuri jotta irtoteetä voisi n. viittä peruslaatua laajemmin tuoda... päädyin kokeilemaan Nordqvistin erilaisia teelaatuja ja sille tielle olen jäänyt. Twiningsiakin saa Britanniasta ihan kelvollisia parempia alkuperälaatuja ja varhaispoimintoja yms, mutta Suomeen asti niitä ei saa kuin itse Briteistä tuomalla (eivät postita tänne vaikka maksaisi kuriirin noutamaan paketin heidän lähettämöstään eli kankeita kavereita). Eli kannattaa tutusta Nordqvistin listaan täällä: http://www.nordqvist.fi/web/index.php?id=191

Seuraavia voin itse suositella varauksetta:
- Darjeeling FTGFOP 1 Margaret's Hope Autumnal (Darjeling, laadukas edulliseksi, meillä "perus-talon-darjeeling")
- Darjeeling FTGFOP 1 Puttabong First Flush (oikein hyvä on)
- Sikkim FTGFOP 1 Temi (kuten Darjeeling vaikka ei tuolta alkuperäalueelta olekaan, olen pisteyttänyt korkealle)
- China White Pai Mu Tan (laadukas valkoinen tee, tähän verrattuna HB:n valkoinen irtotee näyttää web-kuvan perusteella roskaiselta mössöltä joten jäipä HB:n teet kokonaan kokeilematta - kokemuksia toki kuulen mielelläni esim. verrattuna tähän tuotteeseen)
- Darjeeling FTGFOP 1 Jungpana First Flush (top!)
- Darjeeling FTGFOP Castleton Second Flush
- China Lung Ching

Seuraavaan kategoriaan itsellä kuuluvat (laatu hyvä, ei kuitenkaan huippusuosikkejani):
- Nepal FTGFOP 1 Maloom First Flush
- Japan Sencha Fuji (peruskamaa)
- Nepal FTGFOP 1 Maloom First Flush

Edellisiä saa muutamasta liikkeestä Hesasta, mm. Stockalla usein kelvollinen valikoima. Pai Mu Tan ja Margareths Hope ovat olleet ajoittain S-marketeissa ja K-marketeissa valikoimissa, joku parempikin alkuperä-Darjeeling on ollut välillä mutta en nyt 1-2 vuoteen ole tainnut enää nähdä. Hesan lentokentällä noita on Stockan myymälässä myös aika hyvin, joskus ostettu purkillinen ulkomaanmatkalle mukaan, jos tiedossa että hotellissa vedenkeitin huoneessa;-)

Edellisistä voi päätellä, että miedommat alkusadon Darjeelingit ovat suosiossa meillä, sekä tuo Pai Mu Tan valkeana ja C Lung Ching yhtä lailla. Jos vain itselleni iltaisella jotakin kupillisen teen, niin Lidlin kamomilla ja piparminttu ovat kamalista pakkauksistaan huolimatta tuoreinta ja varminta laatua (voimakas aromi, eivät ole seisseet hyllyssä pitkään) joten niitä tulee suosittua. Samoin Lidlistä joskus kampanjatuotteena hamstratut rooibos-pussit (irtoteenä sitä meillä tehdään vain jos on vieraita, muuten ei jaksa virittää "pelkän rooiboksen takia").

Pussiteestä menee jotkut Liptonin kolmiopussit, mutta niiden ostaminen on lakannut kun ryhtyivät käyttämään todella roisisti heikompilaatuisempaa lehteä niissä aiempaan verrattuna (romahti taso joskus 3-5 vuotta sitten, vähän tuotteesta riippuen). Alkuun kolmiopussien tultua myyntiin mm. Long Leaf oli todella laadukasta (elegantti tuote nykyiseen verrattuna), nyt sitä ei voi ajatella ostavansa edes irtoteenä pussissa koska on pientä kitkerää silppua verrattuna muutaman vuoden takaiseen laatukamaan (siis pussiteeksi oli ihan mainiota).

Valmistuslaitteena on palvellut 1990-luvun lopulta asti pääasiassa kaksi Bodumin erilaista teepannua. Nykyään tosin ei tule käytettyä enää patruunaa tuossa keskellä vaan veden määrä mitataan tarkasti ja uutto keskeytetään tarkasti joten mäntää ja rumpua ei tule käytettyä juurikaan (mitä nyt jos vieraita eikä aikaa viritellä). Vedenkeittimenä on palvellut Siemensin F.A.P. keitin n. 10 vuotta, PID-modaus on käynyt kyllä mielessä. Ehkäpä se tulee vielä tehtyä tässä jossakin välissä.

PIDattu Silvia on vähentänyt teen kulutusta alle puoleen toistaiseksi, ehkä tilanne tasapainottuu kun uutuudenviehätys on aikanaan mennyttä.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: samppo - Tammikuu 30, 2010, 10:22:38 ap
Oletko mugi maistanut Forsman tean (http://www.forsmantee.fi/) teetä. Se on suomalainen firma joka ainakin väittää panostavansa laatuun. Meillä on nyt niiden mustaa teetä ja rooibosta kaapissa, en nyt tarkemmin muista mitä. Rooibos on ainakin munin makuuni. Hyvää tässä on vielä, että täältä Keravankin Prismasta saa, eli varmaan jotain ''parempaa markettiteetä''. Ja täällä on ihan sama, että maustetut teet ei oikeen mene.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 30, 2010, 12:18:34 ip
Oletko mugi maistanut Forsman tean (http://www.forsmantee.fi/) teetä. Se on suomalainen firma joka ainakin väittää panostavansa laatuun. Meillä on nyt niiden mustaa teetä ja rooibosta kaapissa, en nyt tarkemmin muista mitä. Rooibos on ainakin munin makuuni. Hyvää tässä on vielä, että täältä Keravankin Prismasta saa, eli varmaan jotain ''parempaa markettiteetä''. Ja täällä on ihan sama, että maustetut teet ei oikeen mene.

Minun perstuntuma näistä kahdesta suomalaisesta paremmasta teetalosta on se, että Nordqvistin tavara on ehkä vähän laadukkaampaa. Oletteko muut mitä mieltä?

Mausteteetä ei meilläkään juuri ole juotu, mutta tilanne on pikkuisen muuttunut. Ouncen valikoiman mausteteet on parhaimmillaan tosi toimivia, varsinkin yrttiteet. Pääasiassa yhä juodaan normaaleja teelaatuja, mutta maustetutkin on palanneet repertuaariin. Normaali teenhakureissu alkaakin Helsingissä Ouncesta ja jatkuu naapurikorttelin Théhuoneeseen.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 30, 2010, 12:37:51 ip
@Samppo: Forsmanin markettivalikoimien tuotteita vaivaa ns. markettilaatuisuus, eli on vain "Oolong" tms. vrt. että olisi tietyn tilan tietyn poiminta-ajankohdan tuote joka tarkasti tietystä osasta kasvia leikattu (siitä nuo kirjainyhdistelmät).

Forsmanin nettikaupassa näyttää nykyään olevan mm. valkoista teetä useampaakin laatua, mutta pakkauskoko taas sitten vähän suurempi tai hyvin pieni (esim. "Valkoinen Usva" 30g tai 500g). Kyllä noista varmasti löytyy muutamia hyviä tuotteita myös, mutta Forsmanin tavoitteet ovat hieman toisenlaiset kuin (vantaalaisella) Nordqvistilla. Forsmanin Luomu-Rooibosta taitaa olla kaapissakin.

EDIT
@akallio: ehdit tuohon väliin: eli kyllä, eli Forsman siis tuottaa volyymilla markettilaatua ja Nordqvist sekä että, mutta täydessä valikoimassa on kymmeniä laadukkaita alkuperäteelaatuja, useita myös yhden tilan tuotteita. Ja nuo Nordqvistin paremmat teet eivät ole valtavan kalliita nekään, eli paljon halvempia per kuppi kuin mikään HB:n pavuista tehty espresso (100g pakkaukset pääosin välillä 4-8 euroa, mutta sitä ei todellakaan kulu 12-14g per kuppi).
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: japa - Helmikuu 12, 2010, 22:33:18 ip
Kävin pikaisella kiinan reissulla (työmatka) ja sieltä mukaan tuli teetä enemmän kuin paljon. Yritin etsiä hyvää oolongia. Yksi erikoisuus oli gigseng oolong, en tiedä onko sama kuin linkin takana oleva, mutta ihan hyvää. http://www.teacuppa.com/Ginseng-Oolong-Tea.asp
Myös monta muuta hyvää osui kohdalle, semmoisia joista hauduttaessa avautuu isoja lehtiä, vaikkeivat lehdiltä aluksi näytäkään. Lisäksi vahingossa matkaan tarttui hyvää Pu-ehr teetä. Jos olisin tiennyt kuinka hyvää ostin, olisin ostanut enemmän. Kaiken kaikkiaan ostin teetä noin 50e edestä, eli ei ihan pientä määrää :).

Kahviakin tuolla tuli juotua. Starbucksista jotain kauheeta kuraa. Sitten oli joku paikallinen Amici cafe (tms) "freshly roasted coffee". Espresso oli samantasoista kuraa, ei aiheuttanut ihan yhtä pahaa irvistystä kuin starbucks, mutta sokeria oli kuitenkin pakko käyttää. Molemmissa oli paljon robustaa (kofeiiniviboista päätellen) ja amicin pavut olivat tosi tummia, öljyt kaikissa pinnassa.
Otsikko: Tunnustan
Kirjoitti: Hollowbarista - Maaliskuu 17, 2010, 01:32:42 ap
Katsos pirua ,kun on tällainenkin ketju olemassa! =)

Tunnustan, aloitin tarjoilian ammattiin tutustumisen teen kautta jo mainitun
Mielestäni hyvä kuvaus erilaisiin tee-laatuihin ja uuttamisasoihin löytyy kahvila soihdun sivuilta. http://www.soihtu.org/teen_valmistaminen (http://www.soihtu.org/teen_valmistaminen)

-Mikko-
Kahvila(teehuone) Soihdun riveissä.

Kotonani on Valkoista Bai long teetä jonka haudutan 7min@75°C,Keltaista KeKeCha teetä 3min@75°C,Vihreitä japanilaisia ja kiinalaisia ,"Sinisiä" WuLong teitä,Punaisia D(ar)J(eeling),Assam ja kiinalaisia C.sinensis sinensis teitä ja Mustaa PuErh teetä useampia vuosikertoja sekä aidosti että keinotekoisesti vanhennettua.
Haudutan teeni joka kerta gongfu tekniikan kevyellä versiolla.
Tämän besserwisser hifistelyn jälkeen silti myönnän olevani vain oppilas, siinä missä eräs ystäväni on tee exspertti ja mestari.

Mielestäni, teen kanssa hifistely on ikävä kyllä helpompaa kuin kahvihifistely. Ja tunnen syyllisyyttä siitä että kahvi hifistely ja asiantuntemuksen kartoittamiseni on hieman jäljessä.

Hei Saku. Sellaista teefoorumia ei ollut mainitsemassasi osoitteessa. Luo se nyt kiireesti, hopihopi, täällä venttaillaan jo!  ;D

Itsekkin kelpuuttaisin tuon foorumin olemassa olon.

Ja minunkin henkeni on ahdistunut pohtimaan, missä menee korrektin teeksi nimittämisen raja.

PS: Olen lisännyt maitoa ja sokeria teeheni vasta tämän viikon alusta, kiitos uteliaisuuteni"mitä asiakkaamme maistavat tehdessään noin?".
Otsikko: Vs: Tunnustan
Kirjoitti: Kahvikissa - Maaliskuu 17, 2010, 03:54:34 ap
PS: Olen lisännyt maitoa ja sokeria teeheni vasta tämän viikon alusta, kiitos uteliaisuuteni"mitä asiakkaamme maistavat tehdessään noin?".

Et välttämättä maista samaa kuin asiakkaasi jotka ovat voineet laittaa teehensä maitoa ja/tai sokeria jo vuosia... Sinun pitää laittaa niitä teehesi pitemmän aikaa että totut. Varsinkin sokeri on sellainen että siihen voi tottua, voi tottua käyttää paljon tai vähän sokeria. Voit laittaa teehesi vaikka kuusi palaa sokeria ja ajatella että onpa äklön makeaa, ajan kanssa voit tottua siihen ja se ei enää olekaan äklöä...
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Saku - Huhtikuu 05, 2010, 13:58:20 ip
Joo, se aiempi foorumi ei toiminut oikein hyvin. Nyt on teefoorumi luotu osoitteessa http://www.phpbbplanet.com/teefoorumi/ (http://www.phpbbplanet.com/teefoorumi/). Se on semmoinen quick-and-dirty -ratkaisu mutta toimii. Ehkä myöhemmin täytyy miettiä parempia ratkaisuja jos tuo foorumi osoittautuu suosituksi.  8)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Esa - Huhtikuu 15, 2010, 10:26:12 ap
Maidon ja/tai sokerin lisääminen teehen on minusta vähän sama kuin viskikola. Voihan sellaista juoda jos siitä tykkää, mutta teeksi (tai viskiksi) on silloin turha valita mitään hyvää. Liptonin keltainen käy sellaiseen. Mutta jos vaikka tähän (http://www.teekauppa.fi/epages/OVK.sf/secXicbEqZcExg/?ObjectPath=/Shops/08052009-140847/Products/TKEI-TENBUFUKA) sekoittaa jotain joukkoon, silloin juo aivan väärää teetä.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Kahvikissa - Huhtikuu 15, 2010, 10:31:27 ap
Minä kyllä laitan maitoa ja sokeria teehen ja kahviin, niin maistuu paremmalta. Eikös englannissa, kun tilaa teen, saa teen maidon kera ja jos haluaa ilman maitoa niin pitää tilata black tea? Eli englantilaisetkin ovat sitä mieltä että maito kuuluu teehen :-)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Toma - Huhtikuu 15, 2010, 11:02:15 ap
Olinpa kerran nuorena lähdössä ihan kaupasta ostamaan hopeateetä, kun yhdelle vieraalle sitä piti olla.
Onneksi kysyin vielä tarkennusta kyseisestä ihmeteestä.
Taitaa olla aika OT sillä eihän tuo hopeatee ole missään tekemisissä teen kanssa.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 15, 2010, 11:15:40 ap
Minä kyllä laitan maitoa ja sokeria teehen ja kahviin, niin maistuu paremmalta. Eikös englannissa, kun tilaa teen, saa teen maidon kera ja jos haluaa ilman maitoa niin pitää tilata black tea? Eli englantilaisetkin ovat sitä mieltä että maito kuuluu teehen :-)

Englantilaiset myös jättävät perinteisesti lehdet pannuun, niin että viimeiset kupit ovat kitkerän yliuuttuneita. Englantilaiset taitavat olla teekansaa vähän samalla tavalla kuin suomalaiset kahvikansaa.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Kahvikissa - Huhtikuu 15, 2010, 17:20:10 ip
Olinpa kerran nuorena lähdössä ihan kaupasta ostamaan hopeateetä, kun yhdelle vieraalle sitä piti olla.
Onneksi kysyin vielä tarkennusta kyseisestä ihmeteestä.
Taitaa olla aika OT sillä eihän tuo hopeatee ole missään tekemisissä teen kanssa.

Minullekin tuo on tuttu termi, hopeatee. Nuorena tuohon olen törmännyt ja silloin merkityksessä että kuumaan veteen laitetetaan vähän maitoa.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: wairus - Huhtikuu 16, 2010, 10:00:37 ap
Minä olen luullut, että hopea"tee" on KUUMAA vettä, sokeria ja hiukan kermaa. Tätä sekoitusta on tietääkseni juotu tukki/metsähommissa tms. lämmikkeeksi, kun kahvi on ollut kallista ja harvinaista tai sitten sitä annettiin lapsille, kun kahvia ei kakaroille juotettu.

Kyllähän se kuulustaa hienommalle kuin kuumasokerivesikermalla.

Tällä foorumilla on pakko kysyä kuinka monella on kahvinkeittimeen liitettävä teenhaudutussuodatinlisäosa?
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Esa - Huhtikuu 16, 2010, 11:16:29 ap
Englantilaiset myös jättävät perinteisesti lehdet pannuun, niin että viimeiset kupit ovat kitkerän yliuuttuneita. Englantilaiset taitavat olla teekansaa vähän samalla tavalla kuin suomalaiset kahvikansaa.

Juurikin näin. Englantilaiset juovat paljon teetä, mutta harvat hyvää. Englantilainen ystäväni ihmetteli syvästi, miten voin juoda teetä ilman maitoa. Hän valmisti teen juuri noin, teetä pannuun ja kiehuvaa vettä päälle ja siellä sai sitten muhia kunnes pannu oli tyhjä.

Japanissa taitaa hyvän teen arvostus olla suurinta.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 16, 2010, 11:43:36 ap
Juurikin näin. Englantilaiset juovat paljon teetä, mutta harvat hyvää.

ELi juuri niinkuin suomalaiset juovat kahvia  :)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: cartman - Huhtikuu 16, 2010, 14:59:03 ip
Tällä foorumilla on pakko kysyä kuinka monella on kahvinkeittimeen liitettävä teenhaudutussuodatinlisäosa?

Sellainen on ollut jokaisen kahvinkeittimen kanssa, koska niillä ei ole tehty kahvia, ainostaan teetä. Kahvi tehtiin Moccamasterilla.
Nyt ei sellaistakaan tarvita, kun tee valmistetaan Krupsin TeaTimella. Aivan valtavan upea 3-kerroksinen vehje. Ensin kuumentaa veden sopivan lämpöiseksi (ei kiehuvaksi), sitten löräyttää veden haudutussäiliöön. Siellä kuuma vesi muhii teelehtien kanssa ennalta sovitun ajan (kellolaite: 2-12 min) ja putoaa sitten valmiiksi lämmitettyyn lasikannuun tarjoilua varten. Teelehden perskat jäävät tottakai sinne haudutussäiliöön. Laiskan miehen peli.

http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Krups_teatime.jpg
   
     
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: cartman - Huhtikuu 16, 2010, 15:28:55 ip
Minä kyllä laitan maitoa ja sokeria teehen ja kahviin, niin maistuu paremmalta. Eikös englannissa, kun tilaa teen, saa teen maidon kera ja jos haluaa ilman maitoa niin pitää tilata black tea? Eli englantilaisetkin ovat sitä mieltä että maito kuuluu teehen :-)

Pitäisin tätä kysymystä vähän moniulotteisempana. Mielestäni "tee" ja "englantilainen tee" ovat hieman eri asioita. Englantilaista maitoteetä on hyvää, huonoa ja kaikkea siltä väliltä - kuten yleensäkin asiat ovat. Mutta ei tulisi mieleeni verrata tätä juomaa "varsinaiseen" teehen, niin eri asioita ne ovat. Kaksi eri juomaa, joilla on yksi yhteinen raaka-aine.

Tätä tulkintaa puoltaa myös intialainen tee. Sehän on maitoon keittämällä keitetty juoma, jossa on teelehtiä, kanelia, neilikkaa, jne. Erittäin hyvä juoma oikein tehtynä. Mutta ei minulle tulisi mieleenkään kinata onko se "parempaa", kuin jokin "oikea tee". Sekin on aivan oma juomansa, jossa on "sattumalta" raaka-aineena myös teenlehtiä. Intiassa piruillaan usein tästä maidon käytöstä. Ovatko englantilaiset matkineet sen intialaisilta (köyhä versio intialaisesta teestä), vai ovatko intialaiset lisänneet mausteita "englantilaiseen teehen". Muna vai kana.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Kahvikissa - Huhtikuu 16, 2010, 17:36:30 ip
Mun mielestäni tässä teejuttu on verrattavissa kahviin: On espressoa, turkkilaista-, suodatin-, presso-, pannukahvia. Samoin on monenlaisia TEEjuomia: englantilaista, intialaista, hunajalla maustettua tai sitruunateetä tms. Kaikkia voidaan kutsua teeksi tai kahviksi. Kaikki kuitenkin perustuv at teepensaan lehtiin tai kahvipapuihin.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 16, 2010, 20:45:35 ip
Mun mielestäni tässä teejuttu on verrattavissa kahviin: On espressoa, turkkilaista-, suodatin-, presso-, pannukahvia. Samoin on monenlaisia TEEjuomia: englantilaista, intialaista, hunajalla maustettua tai sitruunateetä tms.

Luettelemasi kahvityypit ovat kaikki oletuksena mustia. Valmistuksen jälkeen niitä voidaan sitten maustaa erinäisillä ainesosilla. Esimerkiksi kun Italialaiset lisäävät tuohon espressoon maitoa, eivät he kutsu sitä enää pelkästään kahviksi.

Olet itsekin muistaakseni sanonnut lisääväsi kahviin maitoa ja sokeria - eli juot kahvia maidolla ja sokerilla, et enää pelkästään kahvia. Toki arkikielessä usein lipsutaan tarkemmasta ilmaisumuodosta, mutta tällöin sillä ei yleensä ole merkitystä. Kahviharrastajien foorumilla voisi kuitenkin olettaa että asioista puhutaan tässä suhteessa hieman täsmällisemmin?

Kaikkia voidaan kutsua teeksi tai kahviksi. Kaikki kuitenkin perustuv at teepensaan lehtiin tai kahvipapuihin.

Kun lisäät siihen suodatinkahviin sen tilkan maitoa, niin tämän jälkeen kahvissa onkin se kahvi jo vähemmistössä - suurimmaksi osaksi se on vettä ja maitoa. Missä vedät rajan sille milloin se ei enää olekaan kahvia? Jostain tuo raja täytyy löytyä sillä muussa tapauksessa sinun tulisi vastaavasti kutsua suurtaa osaa valmiselintarvikkeista vehnäjauhoiksi tai kananmunaksi.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Kahvikissa - Huhtikuu 20, 2010, 02:06:59 ap
Luettelemasi kahvityypit ovat kaikki oletuksena mustia. Valmistuksen jälkeen niitä voidaan sitten maustaa erinäisillä ainesosilla. Esimerkiksi kun Italialaiset lisäävät tuohon espressoon maitoa, eivät he kutsu sitä enää pelkästään kahviksi.

Toisaalta voidaan kai ajatella, että kahvi ja tee ovat yleisluonteisia ilmauksia näistä juomista. Jos kahviin laittaa maitoa ja/tai sokeria niin se on yksi kahvijuoma monista ja sama teen suhteen. Voi myös (kai:) ajatella että maidon ja sokerin lisääminen on osa juuri sen kahvijuoman valmistusta.

Joillakin tuntuu olevan aika puristinen käsitys missä muodossa kahvi pitäisi juoda...
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Esa - Huhtikuu 20, 2010, 16:05:50 ip
Näistä nimityksistähän väännettiin tässä ketjussa ennenkin, silloin teepensaan lehtiä sisältämättömien haudutettujen juomien osalta.

Ainakin jos kahviin lisää viitisentoista sokeripalaa, niin silloin sitä ei nimitetä kahviksi. Silloin se on energiajuoma.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Kahvikissa - Huhtikuu 20, 2010, 16:47:47 ip
Näistä nimityksistähän väännettiin tässä ketjussa ennenkin, silloin teepensaan lehtiä sisältämättömien haudutettujen juomien osalta.

Niin tehtiin, ja yhä olen sitä mieltä että juoma jossa ei ole käytetty teepensaan lehtiä, sitä ei voi nimittää teeksi. Ehkä yrttijuomaksi tms.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Fgfo - Huhtikuu 21, 2010, 21:37:43 ip
Hei! - Perustin teeblogin (http://teeblogi.wordpress.com/) - käykää tutustumassa ja kertokaa mielipiteitä!
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Tuomas - Huhtikuu 21, 2010, 22:59:03 ip
Lainaus käyttäjältä: Esa
Japanissa taitaa hyvän teen arvostus olla suurinta.

Kiinaa unohtamatta. Siellähän tunnetaan uskomaton määrä erilaisia teelaatuja.

Olen samaa mieltä kanssasi myös siitä, että tee on hyvä yleisnimitys kasvinosista ja vedestä valmistetuille juomille. Lisänimi sitten tarkentaa juoman laadun. Tee on sitten kasvin nimi ja toisaalta tarkoittaa pelkkää teetä.

Itse juon mielelläni seuraavia (vaikkakin paljon harvemmin kuin kahvia)
Oolongit
Hyvälaatuiset Assamit
Venäläinen tee on ärhäkkää, jos tarvitsee virkistyä
Hyvälaatuiset japanilaiset ja kiinalaiset vihreät
Lämpimänä iltajuomana ilman virkistystä menee maustamaton Rooibos ja kreetalainen/kreikkalainen vuoristoyrttitee

Joensuussa on hyvä tee/kahvikauppa, jonka pitäjä on nimenomaan teehen perehtynyt.
Otsikko: Tehköön tiedettäväksi aiheesta tee.
Kirjoitti: Hollowbarista - Marraskuu 07, 2010, 13:33:51 ip
Tehköön tiedettäväksi, että nyt aiheesta on olemassa Foorumi ja IRC kanava.

Foorumi: http://teenystavat.fi/foorumi/
Foorumin otukset ovat teen ystävät Ry:n jäseniä, teehifistelijöitä Kahvila Soihdun riveistä ja yhä kasvavissa määrin muualta.

Kanava: #teesnobit @ircnet
Kanavan tyypit ovat tee hifistelijöitä ja snobalijoita eripuolilta Suomea.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 04, 2011, 12:30:08 ip
Joulupukki toi teetarpeita kun kiltisti pyysin.

Irtolehtiä tulee hauduteltua gaiwanilla (kuva) tai pienessä pressopannussa. Teen valmistaminen on toisinaan osoittautunut yllättävän vaikeaksi. Keskeisimpiä muuttujia ovat teelehtien suhde veden määrään, veden lämpötila ja haudutusaika. Hyvästäkin teestä olen saanut aika karmeaa, yleensä tämä on tapahtunut haudutusajan mennessä överiksi.

Kahvin valmistamiseen verrattuna teen osalta taitaa päästä hieman helpommalla. Teelehtiä kun ei tarvitse juurikaan valmistaa (vrt. kahvin jauhaminen), haudutusastian ei tarvitse olla kummoinen ja varmaan kokemuksen myötä valmistus sujuu rennolla otteella. Toisaalta useimmat vastaan tulleet teelehdet kaipaavat hauduttelua moneen kertaan. Tällöin yhdelle teeistunnolle saa varata jo vajaan tunnin aikaa, kallista raaka-ainetta kun ei viitsi jättää hyödyntämättä. Hyvien irtoteelehtien hinnat näyttävät pyörivän jossain välillä 5-50e/100g.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 04, 2011, 16:02:57 ip
Toisaalta useimmat vastaan tulleet teelehdet kaipaavat hauduttelua moneen kertaan. Tällöin yhdelle teeistunnolle saa varata jo vajaan tunnin aikaa, kallista raaka-ainetta kun ei viitsi jättää hyödyntämättä.

Me on kyllä uusintahauduteltu ihan eri "istunnoissa". Toki ei niitä märkiä teelehtiä kovin kauaa voi säilyttää.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Toma - Marraskuu 08, 2011, 01:47:20 ap
Ovatko muut kokeilleet teen lehtiä sihtiin ja espressokoneeseen?

Itse tein rooibos shotin, makuna tosin sitruuna & lime ainoastaan. Olin yllättynyt lopputuloksesta, ihan mielenkiintoinen ja maukas shotti.
Ensi kerralla tosin hienonnan tuota kasaa sihtiin, ja kokeilen muitakin makuja.

Niin ja tein vielä rooibos lattenkin. Siitä jäi vähän sellaista makua suuhun, että olisko mennyt pieleen ensimmäisen valmistus kerran ansiosta.

(kirjoittelin postauksenkin (http://nonsensopedia.wordpress.com/2011/11/08/punainen-espresso-ja-rooibos-latte/) äskettäin aiheesta)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 08, 2011, 07:55:10 ap
Ymmärtääkseni lehtitee (kun siis puhutaan teepensaan lehdistä eikä muista jauheista, puristeista tms.) kannattaa hauduttaa virtauksettomassa vedessä. Veden liikehdintä tai "negatiivinen virtaus" voi kiihdyttää teen kitkeröitymistä kun taas rauhallisempi haudutus antaa miellyttävimmille makuun vaikuttaville aineille enemmän aikaa liueta nesteeseen.

En ole perehtynyt aiheeseen eikä minulla ole mainita referenssiä edellä olevan tueksi.

Useimmat minulla olevat lehtiteet hautuvat noin minuutin, ääripäiden ollessa parikymmentä sekuntia ja n. 15 minuuttia.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Toma - Marraskuu 08, 2011, 10:15:34 ap
Useimmat minulla olevat lehtiteet hautuvat noin minuutin, ääripäiden ollessa parikymmentä sekuntia ja n. 15 minuuttia.

Kuin myös.
Tässä en tosin lähtenytkään uuttamaan teetä normikeinoin, jolloin olisin menetellyt eri tavoin.
Irtotee pussien kyljissä esim. Caffista ostettuna on myös maininta tuosta haudutus ajasta ja lämpötilasta.

Edit: Löysin pienen googlettamisen kautta myös tälläisen sivun http://www.redespresso.com/ (http://www.redespresso.com/)

Eli en sit taaskaan keksinyt mitenkään uutta... harmi.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 09, 2011, 08:22:59 ap
Joku matcha-teen ystävä voisi kokeilla espressokoneen höyrytystoimintoa matchan valmistamiseen vispauksen sijaan. Olen kokeillut, mutta minulta puuttuu tuo ystävä-tekijä enkä täten osannut arvioida valmistusmenetelmien eroja.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 09, 2011, 14:15:56 ip
Tuliko siitä oikean näköistä? Voisi kokeilla, vaikka tuo ystävä-tekijä ei ole mitenkään vahva täälläkään päin. Tai hyväähän se on, mutta sen verran vähän olen juonut, etten osaa arvioida lopputulosta ihmeemmin.

Veikkaan, että todellinen ystävä on sen verran puristi, että tuollaisella "painepesurilla" valmistaminen on kauhistus... :)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 09, 2011, 15:33:45 ip
Tuliko siitä oikean näköistä?

No ei oikeastaan, mutta kokeilunikin oli hyvin lyhyt. Raaka-aineen laatu oli myös kysymysmerkki, eikä minulla ole matcha-vispilää tai vispaustaitoa. Thehuoneella (sic) on kuitenkin matchaa tullut juotua ja joskus teeharrastajan luoda kyläillessä.

Maidostahan saa sopivasti höyryttämällä sitä mikrovaahtoa mihin vispilöimällä on vaikea päästä. Jotain samankaltaista oli tavoitteena matchan vaahdotuksessa.

Veikkaan, että todellinen ystävä on sen verran puristi, että tuollaisella "painepesurilla" valmistaminen on kauhistus... :)

Tässä asiassa en tunnista puristia itsestäni. Jos uudella tekniikalla saisi paremman lopputuloksen niin olisin melko varmasti luopumassa vanhasta - ainakin arkikäytössä kun kukaan ei näe.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 17, 2011, 19:56:24 ip
Pistetäänpä tännekin...

Valmistin teetä. Kommentointi suotavaa.

http://www.youtube.com/watch?v=KO8D0a11onw
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akallio - Joulukuu 22, 2011, 15:42:57 ip
Onko kukaan foorumilaisista törmännyt "käänteiseen lihalämpömittariin"? Eli tarve olisi siis laitteelle, joka kertoo kun vesi on jäähtynyt sopivasti. Sähköinen lihalämpömittari olisi täydellinen tähän hommaan, mutta se piipittää väärin päin: vesi on sopivaa, kun piipitys lakkaa. Sellaista ei nyt jaksa kukaan kuunnella.

Toinen vaihtoehto olisi tietysti käyttää valurautapannua ja lämmittää vesi siinä sopivaksi, mutta se vähän turhan paljon rajaa pannuvalikoimaa ja on muutenkin epäkätevää.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: äyni - Joulukuu 22, 2011, 16:15:29 ip
on noita mittareita, missä on myös alarajahälytys.
Esim. tämä:
http://www.suomenlampomittari.fi/index.php?pageid=6&aid=13&tuoteid=1&kieli=fi

Oisikohan ollut HongKong tai jokin muu vastaavantyyppinen myymälä, jossa oli myynnissä vastaava halpisversio.

Itse kaipaisin semmoista, johon voisi asettaa sekä ylä-, että alarajat yht'aikaisesti. Noissa vastaantulleissa homma on joko tai.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 25, 2011, 20:06:00 ip
Onko kukaan foorumilaisista törmännyt "käänteiseen lihalämpömittariin"?

Tällainen tuli vastaan:

http://www.taylorusa.com/kitchen/thermometers/connoisseur-digital-tea-thermometer-and-timer.html

(ohjekirja sivulla kuvaa toiminnan)

Coffeehit on tuota myynyt, tällä hetkellä loppu valikoimasta: http://www.coffeehit.co.uk/taylor-tea-thermometer/p818
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 04, 2012, 22:20:38 ip
Taylor näyttää kivalta, mutta sitä ei tunnu oikein mistään saavan Suomeen. Pitääpä kysellä tuon Suomen lämpömittarin laitteen perään, ei kyllä ole ollut missään tavallisissa kaupoissa, jotka ko. firman mittareita myyvät.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 05, 2012, 08:37:33 ap
Ebay näyttää tarjoavan (Taylor 516)

http://www.ebay.com/itm/Taylor-Connoisseur-Series-Tea-Thermometer-Timer-516-/120362329256?pt=Small_Kitchen_Appliances_US&hash=item1c062764a8

edit: hieman halvempi, varastosaldo alhainen
http://www.ebay.com/itm/Taylor-Connoissuer-Tea-Thermometer-Timer-NEW-/280732164963?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item415cf0e363
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 05, 2012, 11:09:30 ap
Hakemalla löytyi eBaysta vielä vitosen halvemmalla, nyt tuli postikuluineen hinnaksi 20 taalaa. Hakusana oli "taylor tea thermometer".

Maahantuojan mukaan Suomen lämpömittarin laitetta pitäisi löytyä Prismoista.

Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 05, 2012, 11:37:48 ap
eBaystä, paypalilla 15,93e tän hetkisellä kurssilla.

tilaus -check-
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 17, 2012, 22:05:35 ip
Mittari tuli tänään, mutta oli kuollut. :(

Hyvältä se muuten kyllä vaikutti. Mites Toma sinun tilaus?
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 17, 2012, 22:47:46 ip
tänään tuli kans, pitää testata kun on aikaa...
E: noniin, ikävä kyllä hyvin futaa. Kokeilin vihreällä teellä, mittari kuuman veteen, piippaa kun esisäädetty lämpötila on saavutettu. Teet veteen, painaa starttia, kun sitten taas esisäädetty aika laskee nollaan niin piippaa jälleen.
Koko on pituudeltaan paistilämpömittaria ja näyttötaulu normikellotaulun kokoinen. Napit hieman heiveröisen oloisia mutta kiinnitysklipsin teflonläpät ja mittarin ulkoreunoilla olevat kumitäpät ovat plussaa, ajatellen pieniä palovammoja.

Miinusta, tai omaa tyhmyyttäni. En saa mittariin jäämään muistiin asetuksia, ne pitää joka kerran laittaa manuaalisesti. Toki siinä on mm. Green 2:30 ja 77C. Tässä jos nostan kasiinkymppiin ja laitan minuutin lisää, niin ensi kerralla mittaria käyttäessä on tuo ensin mainittu ruudulla.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: SiriusAng - Tammikuu 18, 2012, 13:48:08 ip
Itse painiskelin jonkun aikaa samanongelman kanssa. Tosin sitten vedenkeitin kärysi kirjaimellisesti ja lopulta pitkän harkinnan jälkeen tilalle tuli Boschin Filtrino http://www.youtube.com/watch?v=neq_NIVcl5A  Hintaansa se ei ole vielä haukkunut, mutta koska itse juon nykyisin enempi teetä niin kovalla käytöllä tuo on jo ollut. Lämpötilat on pitäneet meillä melko hyvin paikkansa kun mittrilla tarkistettiin. :)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 18, 2012, 14:02:43 ip
Miinusta, tai omaa tyhmyyttäni. En saa mittariin jäämään muistiin asetuksia, ne pitää joka kerran laittaa manuaalisesti.

No mutta ei kai samoilla asetuksella kahdesti peräkkäin uuteta muutenkaan? :)

Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 18, 2012, 16:41:31 ip
No mutta ei kai samoilla asetuksella kahdesti peräkkäin uuteta muutenkaan? :)

minä->viila->pilkku = piste(?)

Paitsi jos ja kun juon samaa vihreää, jossa suositukset eri kuin esiasetukset.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 18, 2012, 21:12:30 ip
Paitsi jos ja kun juon samaa vihreää, jossa suositukset eri kuin esiasetukset.

Niin mutta sittenhän tehdään lehdille ensimmäinen, toinen jne. uutto, ja ainakin aikaa vaihdellaan aina uuttokerran mukaan. :)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 19, 2012, 21:30:38 ip
Mittari tuli tänään, mutta oli kuollut. :(

Hain postista, oli kuollut - mutta vain pariston osalta :)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 19, 2012, 22:11:40 ip
Hain postista, oli kuollut - mutta vain pariston osalta :)

Eli lähti pariston vaihdolla pelaan? Voisin kokeilla, tosin vaikea uskoa että litiumparisto olisi niin helposti tyhjentynyt. Jos eivät ole tyhjää laittaneet alunperinkin.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: äyni - Tammikuu 19, 2012, 22:39:01 ip
Eli lähti pariston vaihdolla pelaan? Voisin kokeilla, tosin vaikea uskoa että litiumparisto olisi niin helposti tyhjentynyt. Jos eivät ole tyhjää laittaneet alunperinkin.


jokin halpispatteri, ei ne kauaa kestä.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 20, 2012, 08:28:43 ap
Eli lähti pariston vaihdolla pelaan? Voisin kokeilla, tosin vaikea uskoa että litiumparisto olisi niin helposti tyhjentynyt. Jos eivät ole tyhjää laittaneet alunperinkin.

Laite lähti toimimaan pariston vaihdolla. Tämä oli tosin tehty hankalaksi, mutta kuitenkin.

Laitteen mukana tuli halpa paristo, niitä saa maailmalta muutamalla eurolla 20-50 kappaleen pakkauksia.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: äyni - Tammikuu 20, 2012, 11:19:00 ap
Laite lähti toimimaan pariston vaihdolla. Tämä oli tosin tehty hankalaksi, mutta kuitenkin.

Laitteen mukana tuli halpa paristo, niitä saa maailmalta muutamalla eurolla 20-50 kappaleen pakkauksia.

Ja niiden kesto on jotain aivan naurettavaa. Noita saa ostaa kaikista halpakaupoista, epämääräisiä merkkejä ja rumia pakkauksia. Patterin massa on joitain osia vastaavan merkkituotteen massasta ja hinta moninkertainen kun suhteuttetaan kestoon.
Mä menin kerran ostamaan fillarin lamppuun (pieni 2x3v kolikonkokoisilla pattereilla toimiva ledivalaisin) euron kipale maksaneet patterit. Kestivät ehkä viikon. Nyt oon vetänyt koko tämän talven yhdellä parilla duracelleja. Ei tartte miettiä, että kumpi tulee edullisemmaksi.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 23, 2012, 13:23:39 ip
Paristosta se tosiaan oli vain kiinni. Ei se alkuperäinen sen kevyempi ollut, mutta kökkö ilmeisesti muilla tavoin.

Taylor Tea Thermometer vaikuttaa pätevältä laitteelta, jossa on muutamia hyvin mietittyjä asioita: silikonipinnoitteet, miellyttävä ääni ja merkkivalo. Toisaalta käyttöliittymäsuunnittelu on aikalailla sitä itseään. Mutta kyllä sen kanssa pärjää.

Uskoisin, että tuo tulee ihan arkikäyttöön myös suodatinkahvin tekoon.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 23, 2012, 14:07:24 ip
On tuo saanut kotona ihan lämpömittarin paikan, syrjäyttäen näin ollen vanhan vaahdotusmittarin kevyesti.
Ihan kelpo kapistus lisää kotiin.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 23, 2012, 19:01:39 ip
Uskoisin, että tuo tulee ihan arkikäyttöön myös suodatinkahvin tekoon.

Siis mittari vedenlämmitysastiaan ja hälytys ilmoittamaan kun vesi on jäähtynyt tarpeeksi purujen päälle kaatoa varten?

Etenkin Aeropressin kanssa mittarista lienee myös iloa tähän tapaan käytettynä.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 23, 2012, 20:07:24 ip
Jep aeropressin kanssa juuri näin.

Sitten sen saa buonoon kiinni, kun liedellä lämmittää niin näkee koska tulee tuo 80C-85C täyteen.
Tapoja on monia... sitten ihan yleisesti mittailen välillä kuppeja, koska maku tulee esille milläkin tavoin (kahvin kanssa).
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 23, 2012, 23:45:13 ip
Siis mittari vedenlämmitysastiaan ja hälytys ilmoittamaan kun vesi on jäähtynyt tarpeeksi purujen päälle kaatoa varten?

Kyllä. En ole vielä tuossa hommassa kokeillut, mutta kuvittelisin että on kätevä kun voi kaataa esiuuton ja välillä käyttää pyttyä lämmöllä, niin tulee sitten uutto tarkemmin halutulla lämmöllä.

Aeropressin ja presson kanssa sitä voi käyttää samalla myös ajastimena.

Aika mainio konsepti, mutta toteutus on vähän ontuvampi. Antaiskohan ne softan lähdekoodit, niin voisi korjata sen käyttölogiikan järkevämmäksi? :)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 26, 2012, 14:29:36 ip
Olin viime viikonloppuna seuraamassa teetaidetta, eli osallistuin "teeseremoniaan" (joka ilmeisesti on vähän väärä, mutta vakiintunut, nimitys). Se järjestettiin Suomenlinnassa (http://urasenke.fi/) ja järjestäjä Urasenke Tankokai on ymmärtääkseni Suomen ainoa jonkin japanilaisen koulukunnan mukainen yhdistys.

Suosittelen kyllä, tilaisuudesta saa kahvi-ihminenkin paljon irti. Tarjolla oli matcha-pulverista valmistettu paksu koicha (muodollinen osuus) ja ohuempi usucha. Kahvitermein voisi sanoa, että sieltä tuli tiukka ristretto ja sitten lungo. Tee valmistettiin valurautapannussa hiilillä. Hyvin taitava hiilien asettelija kuulemma saisi veden pysymään 80 asteessa, mikä toki on vaikuttavaa - mutta toisaalta, eikö siihen voisi asentaa sähkövastusta ja PID:iä? :) Ohjelmaan kuului myös muutaman makeisen syöminen, sekä teenvalmistusvälineiden katselu ja niistä keskustelu. Muista aiheista ei ollut suotavaa keskustella. Kaksi kupillista ja yksi santsi päälle hörpittiin 2,5 tunnissa.

Kahvinkin juontiin liittyy kaikenlaisia rituaaleja, mutta ei yhtä pitkälle vietynä. Kahvimaailmassa koulukunta tarkoittaa sitä, kun pyöräyttää tampperia tietyllä tavalla kahvassa ja kirjoittaa internetissä, että se on todella toimiva tapa. Japanilaisen teen maailmassa koulukunta tarkoittaa jotain, jolla on Y-tunnus, toimipisteitä ympäri maailman ja 500-vuotinen historia.

En tiedä miksi vastaavaa ei ole kehittynyt kahvin ympärille. Ehkä syynä vain on se, että japanilaiset ovat juoneet kahvia niin vähän aikaa. Japanin ulkopuolellahan tämä outojen rituaalien kehittäminen on ihan lapsenkengissään.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Esa - Tammikuu 31, 2012, 20:22:17 ip
Ei tosiaan tule äkkiä mieleen mitään muuta paikkaa kuin Japani, joissa tuollaisia rituaaleja olisi viety niin pitkälle. Jos espresso olisi keksitty Japanissa 1400-luvulla, tampperin käsittely olisi varmasti hyvin tarkkaa puuhaa.

Varmasti mielenkiintoinen kokemus ja hyvä matcha maistuu aina.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akubi - Tammikuu 31, 2012, 22:17:15 ip
eikö etiopiassa harrasteta kahvinjuontia pitkällä kaavalla. ns kahviseremonia.

kaikessa rituaalimaisuudessaan teeseremonian idean voi typistää seuraavaan: keitetään vettä, juodaan teetä.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 31, 2012, 23:06:15 ip
tulee kovasti mieleen jotkin arabimaat, joissa dallaheja lämmitellään illalla nuotioilla.
Eihän se nyt sama ole, mutta rituaaleja kuitenkin.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 31, 2012, 23:27:36 ip
eikö etiopiassa harrasteta kahvinjuontia pitkällä kaavalla. ns kahviseremonia.

Toki, mutta siellä ei ole laitoksia, jotka kouluttavat kahviseremoniaa, tai ihmisiä, jotka omistavat koko elämänsä seremonian opiskelulle.

Varmaankin englantilainen kello viiden tee lienee lähimpänä japanilaisia seremonioita vakavuudessaan ja yksityiskohtaisuudessaan; siis sellainen kello viiden tee, joita tarjoiltiin sata vuotta sitten paremman väen keskuudessa.

kaikessa rituaalimaisuudessaan teeseremonian idean voi typistää seuraavaan: keitetään vettä, juodaan teetä.

Yllättäen. :)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Esa - Helmikuu 02, 2012, 16:46:24 ip
Tosin britit eivät ole koskaan ymmärtäneet hyvän teen päälle, vaan päin vastoin sekoittavat siihen jopa maitoa. Mutta viiden tee on kyllä vakava asia.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: jiitee - Kesäkuu 03, 2012, 19:49:35 ip
Mikäli omistaa jonkin iLaitteen, niin kannattaa katsastaa tämä hetkellisesti ilmaiseksi muuttunut "teeapp":

http://itunes.apple.com/us/app/tea/id397979692?mt=8


Ohjelmaan saa listattua teensä ja paljonko niitä on. Ohjelma pitää sitten kirjaa paljonko teetä on jäljellä ja uutoista saa kirjoitettua muistiinpanot (ja lämmöt, ajat, määrät pysyvät luonnollisesti tallessa myös).
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: Beorn - Marraskuu 26, 2012, 19:24:34 ip

Kahvin valmistamiseen verrattuna teen osalta taitaa päästä hieman helpommalla. Teelehtiä kun ei tarvitse juurikaan valmistaa (vrt. kahvin jauhaminen), haudutusastian ei tarvitse olla kummoinen ja varmaan kokemuksen myötä valmistus sujuu rennolla otteella. Toisaalta useimmat vastaan tulleet teelehdet kaipaavat hauduttelua moneen kertaan. Tällöin yhdelle teeistunnolle saa varata jo vajaan tunnin aikaa, kallista raaka-ainetta kun ei viitsi jättää hyödyntämättä. Hyvien irtoteelehtien hinnat näyttävät pyörivän jossain välillä 5-50e/100g.

Jos erinomainen tee kiinnostaa (ja miksi muun kuin erinomaisen teen tulisi edes herrashenkilöä kiinnostaa), niin Pieni kilpikonna ( http://www.pienikilpikonna.fi/ ) tsadissa on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Erinomaista teetä erinomaisella taidolla valmistettuna. Ja tietoa tulee kysyjälle kuin Niilistä mutaa!
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 26, 2012, 22:44:49 ip
Suosittelen myös Kilpikonnaa. Samoin Natural Flavour Tea House Aikatalossa on uusi mainio paikka, mutta se kai menee tai meni joksikin aikaa kiinni Aikatalon remontin vuoksi. Molemmista saa todella hyviä vihreitä, mutta kyllä siltikin Tapiolan Da You Lifen valikoimasta on löytynyt ehkä vielä vähän parempia säväreitä.

Ounceen on tullut myös (varmaan jo aika kauan aikaa sitten) pieni nurkka, jossa on myös kiva juoda teetä. Ympäristö on toki aika, no, omanlaisensa.

Mitä kahvi edellä, sitä tee perässä, näin tuntuu ainakin Helsingissä asiat menevän.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: teemies - Marraskuu 29, 2013, 11:11:34 ap
Kuten nimimerkistä huomaa, olen ensisijaisesti teenjuoja. Irtolehdistä haudutettua sen pitää olla, ja mieluiten mustaa teetä. Esim. Assam, Yunnan, Keemun. Myös tummemmat Oolongit Taiwanista kuuluvat suosikkeihin. Maustettuja vältän, tosin poikkeuksina mustat Chai-teet ja klassinen Earl Grey (kunhan siinä on aitoa bergamottiöljyä). Pikkupoikana Twiningsin Earl Grey oli suosikkini, mutta valitettavasti he pilasivat reseptin joskus 5-10 vuotta sitten vaihtamalla aidon öljyn feikkiaromiin.

Suomihan ei todellakaan ole mikään teemaa. Vaimokin tykkää enemmän teestä kuin kahvista, joten mietittiin aikoinaan pitäisikö hääjuhlissa kohdella kahvinjuojia samalla tavalla kuin teenjuojia yleensä: haaleaa vettä termoksesta ja pikakahvijauhetta. Noh, saivat sitten kuitenkin ihan hyvää kahvia.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: OskuK - Marraskuu 29, 2013, 12:23:34 ip
Mikäs olisi kelvollinen Earl Grey nykyään? Itse huomasin tuossa 80-luvulla jo, että siivilällisestä purua ei saanut uutettua kuin kolmanneksen siitä teestä mitä 70-luvulla. Että on sitä osattu kehittää jo aikoinaan ;-)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: teemies - Marraskuu 29, 2013, 13:09:55 ip
Jos kunnon teekaupasta ostaa irtoteenä niin onhan se aina kelvollista. Paras mitä minä olen maistanut on Théhuoneen Earl Grey Excelsior:

"Hieno sekoitus maanläheistä Yunnania, kypsän pehmeää Keemun-lehteä, sekä vivahde Ceylonia tasapainottamaan. Englantilaistyyppinen, täyteläinen, bergamotilla sävytetty teesekoitus. Haudutus: 97 °C 3-4 min.
5€/80g (6,20€/100g)."

Eli itse tee on myös korkealaatuista. Yleensähän noissa maustetuissa käytetään sitä huonompaa teetä.

Valmiiksi pakatuista Kusmi on hyvää, mutta todella kallis. 125 g purkin hinta on 12-14 euroa jos oikein muistan. Forsmanin on hintaan nähden hyvä, mutta saisi olla hieman enemmän sitä bergamottia.

Voisi tietenkin sekoittaa itse. Eiköhän bergamottiöljyä jostain saa. Viime vuonna tein oman Chai-sekoituksen jossa käytin todella hyvää Keemunia.
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 07, 2014, 12:39:08 ip
Mahtaa olla hörhöillä hyvää sielunvaellusteetä:

http://www.viralnova.com/dangerous-trail-huashan/

Yhdenkään kahvipavun takia en moiseen matkaan ryhtyisi  8)
Otsikko: Vs: Tee
Kirjoitti: teemies - Tammikuu 07, 2014, 19:52:23 ip
Hui saakeli! Eiköhän sitä samaa teetä saa muualtakin.