Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: jiitee - Marraskuu 17, 2007, 23:13:23 ip

Otsikko: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 17, 2007, 23:13:23 ip
Pohdiskellaanpa välillä suodatinkeittelynkin saloja: :)

Kaikissa suodatinkeittimissä on yksi ikävä "ominaisuus": ne on suunniteltu tekemään kerralla pannullinen kahvia. Toki niillä voi tehdä vajaankin pannullisen, mutta ainakin itse olen huomannut että tällöin maku ei ole niin hyvä (ainakin käyttämilläni tuoreilla ja hyvälaatuisilla kahveilla tuon eron huomaa).

Tuumailin ja tarkkailin tätä ilmiötä kotvan aikaa ja tulin siihen tulokseen että (yhtenä) syynä tuntuisi olevan liian nopea "vedenlorotustahti" kahvijauheen määrään nähden. Nimittäin ainakin oma keittimeni (Moccamaster KB741) tuottaa kuumaa vettä suodatinosioon aika tehokkaasti ja tämä tuotantotahti tuntuu toimivan oikein vain juuri täyttä pannullista tehdessä.

Tässä ongelmassa on siis kyse suodatinosiossa olevan kahvimäärän suhteesta siellä olevaan veteen. Näyttäisi siltä, että jos vettä on suhteessa jauheeseen liiaksi (itselläni tämä ilmiö tulee vajaata pannullista tehdessä), niin vesi ei niinkään suodatu kahvin läpi, vaan suodatinosioon syntyy vesi/kahvi seos josta sitten neste vain siivilöityy filtterin/suodattimen läpi pois. Täyttä pannua tehdessä jauhetta on niin paljon, että tätä "seosilmiötä" ei pääse syntymään.

Toivottavasti saitte tuosta edellisestä selityksestä jonkinlaisen kuvan. Eli kyse on siis periaatteessa kahdesta eri prosessista: ensimmäisessä vesi virtaa hiljalleen kahvimassan läpi jatkuvana virtana, toisessa syntyy nopeasti vetinen seos, josta lopuksi vain erotetaan neste pois. Ensimmäinen prosessi antaa ainakin itselleni täyteläisemmän ja "pehmeämmän" kupin.

Noh, enpä tästä ongelmasta lannistunut vaan siirryin vajaiden pannullisten osalta "manuaaliseen" keittelyyn. Nimittäin nyt kävi niin onnekkaasti että tuon Moccamasterin suodatinosan saa istumaan nätisti tuon kannun päälle, mikäli kannussa on käytössä on se "sekoittava" kansi (itselläni on myös kansi ilman sekoitinta ja tämän päälle tuo suodatinosa ei käy). Pienemmissä Moccamastermalleissa tuo suodatinosa itseasiassa istuukin valmiiksi kannun päällä (näissä ei siis ole tippalukkoa/telinettä suodatinosiolle).

Koska manuaalisella keittelyllyä syntyi sen verran hyviä lopputuloksia "automaattiseen" verrattuna (vajaata pannua tehdessä siis), niin innostuin ottamaan prosessita pari kuvaa ja sorvaamaan seuraavan opastuksen. Tätä manuaalista keittelyä kannattaa testata varsinkin jos omistaa ns. "muovisen rimpulakeittimen", jonka suurin heikkous on todennöisesti liian alhainen veden lämpötila (joka tällä manuaalisella tavalla osuu lähes idioottivarmasti oikeaan).

Tarvitaan siis suodatinteline (näitä saa kaupasta parin euron hintaan irrallisinakin, ei tarvitse Moccamasteria käydä ostamassa), jokin astia johon kahvi valmistuu (tuollainen irtoteline taitaa sopia jopa suoraan reilunkokoisen mukin päälle) ja sitten tietysti suodatinpaperia (tai mieluummin kestosuodatin), kahvia ja kuumaa vettä.

Homma etenee seuraavasti:
Otsikko: Vast:Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 17, 2007, 23:13:59 ip
1. Jauhetaan sopiva määrä papuja (kuvassa noin 20 grammaa) ja laitetaan ne suodattimeen. Samalla voi laittaa veden kiehumaan, jota kannattaa keittää juuri tarvittava määrä - näin ei tarvitse valmistuksen aikana arpoa milloin on kaatanut vettä tarpeeksi (tuohon 20 grammaan laitan itse sen 1/3 litraa vettä). Itse lämmitän veden liedellä teräspannussa, sillä tällaisessa pannussa oleva pitkulainen nokka soveltuu paremmin "liruttamiseen" verrattuna sähköiseen vedenkeittimeemme.
Otsikko: Vast:Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 17, 2007, 23:14:24 ip
2. Kun vesi kiehuu, otetaan pannu pois liedeltä ja kostutetaan kahvijauhe huolellisesti käyttäen kuitenkin vettä mahdollisimman niukasti. Ei siis tarvitse odotella veden jäähtymistä - vettä ei laiteta vielä paljoa ja jauhe/suodatinastia ovat viileitä ja näin imevät lämpöä. Seuraavassa kuvassa on vasta osa jauheesta kostutettu, mutta siitä näkee miten voimakkaasti varsinkin tuore kahvi "kuohahtaa".
Otsikko: Vast:Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 17, 2007, 23:14:53 ip
3. Kun koko kahvijauhe on kostutettu, odotetaan että se turpoaa hetken. Riippuen kahvijauheen määrästä tässä menee se 10-30 sekuntia. Tänä aikana kahvijauhe siis turpoaa ja imee vettä itseensä muuttuen "painavaksi". Lisäksi varsinkin tuoreen kahvin kanssa vapautuu suuri määrä hiilidioksidia pois. Nämä tapahtumat edesauttavat sitä, että kun kohta aletaan vettä lorottelemaan, niin kahvijauhe ei nouse veden päälle kellumaan vaan pysyy "könttinä" siellä pohjalla. Kuvassa kohtuullisesti turvonnut kahvimassa.
Otsikko: Vast:Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 17, 2007, 23:15:14 ip
4. Sitten aletaan lorottelemaan vettä tasaisesti kahvin päälle. Tuon edellisen odottelun aikana veden lämpötilakin on pudonnut pannussa lähelle "optimaalista". Vettä lorotellaan siis kahvin päälle kauttaaltaan tasaisena norona. Tämä vaihe on homman vaikein kohta (mutta ei siis "oikeasti" mitenkään hankalaa), eli pitää pitää huolta että vettä ei kaada liian nopeasti (ettei synny sitä "kahviseosilmiötä"), muttei liian hitaastikaan, sillä koko suodatusoperaatio pitäisi saada vietyä läpi mielellään 4-5 minuutissa. Arvioisin että itselläni siihen kahvin pinnalle syntyy ehkä noin sentin korkuinen vesikerros (1/3 litraa tehdessä), eli kaadan sellaista tahtia jolla tällainen "tasapainotila" pysyy voimassa valmiin kahvin virratessa pois suodattimen alaosasta.
Otsikko: Vast:Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 17, 2007, 23:15:38 ip
5. Veden kaataminen lähestyy loppuaan:
Otsikko: Vast:Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 17, 2007, 23:16:05 ip
6. Suodatus on päättynyt. Tästä kuvasta näkee mille korkeudelle veden pinta pääsi prosessin aikana nousemaan. "Automaattisesti" keitellessä tuo raja olisi arviolta jossain tuon Swissgold-kaaren kohdalla.
Otsikko: Vast:Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 17, 2007, 23:16:34 ip
7. Lopullinen kahviannos. Huomatkaa miten tuollainen kestosuodatin päästää (aromaattisia) :wink: öljyjä läpi... Namia oli.

Kommentteja / ehdotuksia / omia kokemuksia?
Otsikko: Vast:Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 17, 2007, 23:23:09 ip
Jossain keittimissä on tämän ongelman vuoksi valitsin täydelle ja puolelle pannulle. Se kai sitten on ainakin muuttavinaan sitä vauhtia jolla vettä syötetään kahvipuruihin.
Otsikko: Vast:Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 17, 2007, 23:31:53 ip
Juu, tuossa Moccamasterissakin on tuota mahdollista säätää sen tippalukon avulla. Siinä on siis asennot: kiinni, puoliksi auki, auki.

Tuo puoliksi auki asento on tarkoitettu vajaalle pannulle ja auki -asento täydelle. Itselläni syntyy kummassakin tuo "seosilmiö" - voimakkaammin tietysti tuossa "puoliksi auki" -asennossa, mutta tuo "auki" asento taas tuottaa sitten valjua kahvia (sitä mukillista tehdessä).

Lisäys: Niin, parastahan tietysti olisi jos sitä veden puruihintulonopeutta saisi muutettua. En tiedä miten helppo tuo olisi toteuttaa hyvin. Eli pitäisi joko saada vaikutettua veden lämmitystehoon / tapaan tai sitten kiehuvaksi lämmitetty vesi pitäisi varastoida johinkin erilliseen tilaan, josta se sitten johdettaisiin puruille. Moccamasterissahan on tehokas (erillinen) lämmitysvastus - tehoa taitaa olla lähemmäksi 1300 wattia (kokonaisteho itseasiassa 1520W, mutta osa taitaa mennä lämpölevylle). Tämä takaa sen että vesi on varmasti (nopeasti) kuumaa, mutta samalla sitä työntyy suodatinpäälle melkoisella tahdilla (joka on tosin ihan jees sillä täydellä pannulla).
Otsikko: Vast:Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 17, 2007, 23:51:53 ip
Meillä on töissä sellainen tavallinen suodatinkeitin, jossa voi valita 1) heikko, puoli pannua 2) heikko, täysi pannu 3) vahva, puoli pannua ja 4) vahva, täysi pannu. Koska se on käännettävä valitsin, niin veikkaan että kyseessä on säätövastus joka säätää lämmityselementin tehoa. Ainakin periaatteessa tuon pitäisi ratkaista ongelma aika hyvin.
Otsikko: Vast:Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: cartman - Marraskuu 17, 2007, 23:52:40 ip
Oma ratkaisuni Moccamasterin kanssa oli siirtyminen karkeampiin puruihin. Gevalian pannukarkeutta tai vastaavaa "rouhetta" pavuista jauhamalla. Ei varmastikaan ratkaise koko ongelmaa, mutta sallii veden jouhevamman virtaamisen. Maku on huomattavasti vähemmän hapokas karkealla kahvilla. Vahvaakin on, mutta en osaa sanoa jauheen määrää. Heittelen sitä sinne tuuttiin aika reilusti, silmämääräisesti.

Jos teen vain yhden mukillisen, teen sen espressomenetelmällä. Siis "americanon", tai jotain sinne päin.

cartman
Otsikko: Vast:Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 18, 2007, 00:24:22 ap
Tuosta säädettävästä vastuksesta tuli mieleen seuraava ongelma:
Mitenhän tässä on otettu huomioon "putkessa" tapahtuva lämpöhävikki? Eli jokin näistä asetuksista laittaa vastuksen pienemmälle ja näin sieltä ryöpsähtää aina vähän harvemmin annos vettä puruille kun tarvittavan paineen synnyttäminen (joka nostaa veden ylös) vie enemmän aikaa. Mutta olettaisin että näiden sykäysten välillä sen johdinputken lämpötila pääsee aina hieman laskemaan ja niin aina osa uuden vesiannoksen lämmöstä menee hukkaan eli vesi tulee puruille alilämpöisenä?

Moccamasterin yksi idea on juuri tuo tehokas lämmitysvastus ja muihin keittimiin verrattuna mielestäni huomattavasti suurempi vedensyöttöputki/kanava (joka taitaa olla vielä lasia - tms.). Kun vesi siirtyy näin "isona könttinä", ei sen lämpötila pääse tuon matkan aikana laskemaan niin helposti kuin jos se tulisi jostain pienestä putkesta. Ja ilmeisesti juuri tuon suuren vedensyöttöputken takia sitä tehoa tarvitaan jotta vesi jaksaisi nousta ylös (vauhdilla).

Jotenkin optimiratkaisulta tuntuisi että vesimassa lämmitettäisiin nopeasti johonkin erilliseen kammioon kahvijauheen yläpuolelle, missä lämpötila sitten pidettäisiin mahdollisimman hyvin ja vajaata pannullista tehdessä sitä vettä liruteltaisiin täältä kammiosta vain hieman verkkaisemmin.

Tästä itseasiassa muistuikin mieleeni että olin joskus nähnyt tällaisen (http://www.pixmania.com/fi/fi/355795/art/philips/kahvinkeitin-cafe-gourmet.html) laitteen (Philips Cafe Gourmet). Tuossa kai vesi laitetaan suoraan suodatinosan yläpuollelle lämmitettäväksi. Onkos jollain kokemuksia/tietoa tästä laitteesta? (hyvyyksiä/heikkouksia)
Otsikko: Vast:Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 25, 2007, 13:11:02 ip
Päätinpä sitten oikaista yhden "välivaiheen" ja hommasin irrallisen perus suodatinsuppilon (Orthex, 2.20euroa) laitettavaksi suoraan kupin päälle. Alle kahdella kympillä saa siis varsin mainion "suodatusjärjestelmän" kun tuohon hommaa lisäksi tuommoisen kultafiltterin (n. 16.90euroa taitaa olla hinta) - peittoaa 10-0 vastaavan hintaisen automaattikeittimen maussa, mutta joutuu tottakai kahvin valmistuksessa näkemään hieman enemmän vaivaa (tosin tällaisella järjestelmällä jää kahvikannun puunaus pois). :)



Otsikko: Vast:Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jouni - Marraskuu 25, 2007, 22:24:32 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee

Tästä itseasiassa muistuikin mieleeni että olin joskus nähnyt tällaisen (http://www.pixmania.com/fi/fi/355795/art/philips/kahvinkeitin-cafe-gourmet.html) laitteen (Philips Cafe Gourmet). Onkos jollain kokemuksia/tietoa tästä laitteesta? (hyvyyksiä/heikkouksia)


Niin, missäköhän olet nähnyt sen?  :P
Meillä oli sellainen ja se on oikein hyvä suodatikeitin. Tuo säätö toimii oikeasti. Sittemmin luovuimme menetelmän käytöstä ja keitin jatkaa elämäänsä työpaikan kahvihuoneessa. :roll:
Otsikko: Vast:Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 26, 2007, 09:26:17 ap
 :?:

Eikös tuolta linkistä tullut tämmöinen keitin vastaan:

(http://www.p4c.philips.com/files/h/hd5410_00/hd5410_00_tlf_.jpg)

Café Gourmet Aluminium HD5410/00

... en muista edelleenkään livenä tällaista nähneeni. :roll:

Lisäys: tästä keittimestä on siis lisää infoa tässä (http://www.ristretto.fi/foorumi/posts/list/656.page) ketjussa.
Otsikko: Vast:Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Esa - Marraskuu 26, 2007, 09:50:35 ap
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Tuosta säädettävästä vastuksesta tuli mieleen seuraava ongelma:
Mitenhän tässä on otettu huomioon "putkessa" tapahtuva lämpöhävikki? Eli jokin näistä asetuksista laittaa vastuksen pienemmälle ja näin sieltä ryöpsähtää aina vähän harvemmin annos vettä puruille kun tarvittavan paineen synnyttäminen (joka nostaa veden ylös) vie enemmän aikaa. Mutta olettaisin että näiden sykäysten välillä sen johdinputken lämpötila pääsee aina hieman laskemaan ja niin aina osa uuden vesiannoksen lämmöstä menee hukkaan eli vesi tulee puruille alilämpöisenä?

Ei varmasti mitenkään. Suodatinkeittimet eivät ole mitään hitech-laitteita. Sitä voi jo pitää hyvänä saavutuksena, jos ylipäätään veden lämpötilan ja suodatusajan saa hiukan sinne päin edes jollain kahvimäärällä. Jos haluaa suodatinkahvista mahdollisimman hyvää, kannattaa se tosiaan tehdä käsipelillä. Jos vaan haluaa kahvia vähällä vaivalla, voi käyttää keitintä. Mutta noin nyrkkisääntönä voisi sanoa, että keittimien kahvin laatu on parhaimmillaan täysiä pannuja keitettäessä.
Otsikko: Vast:Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jouni - Marraskuu 26, 2007, 22:35:19 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee
:?:

Eikös tuolta linkistä tullut tämmöinen keitin vastaan:

... en muista edelleenkään livenä tällaista nähneeni. :roll:


 :mrgreen: Kappas, eilen ei se linkki avautunut äärellisessä ajassa, siinä ehkä (osa)syy sekaannukseen. Ei meillä kyllä tollaista ollut...
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 19, 2009, 20:17:49 ip
Nykyään on kauppoihin ilmestynyt vedenkeittimiä, joissa on jollain tavalla huomioitu mahdollisuus keittää/lämmittää sopivan lämpöistä vettä. Muutamissa malleissa on vain lämpömittari tökätty kylkeen ja muistaakseni Philipsillä on myös sellainen keitin, jossa on lämpötilavalinnat 40-60-80-100.

Tuollainen valikko on varmasti riittävä normaaliin teen keittoon, mutta ei kahvihifistille. Ja toki luottamus marketin hyllyiltä löytyvien tavaroiden kykyyn säädellä lämpötila kohdilleen ei ole kauhean kova muutenkaan. :) Tietääkö kukaan, onko olemassa jotain Überboilerin kaltaista kotikäyttöön sopivaa vekotinta? Nettisurffailu ja pikainen ulkomaisten foorumien selailu ei paljastanut muuta kuin että sellaiselle olisi kysyntää.

Ja veikkaanpa että pakollinen jatkokysymys onkin: koska tuollaista ei ilmeisesti ole, niin kuinka vaikea sellainen olisi tehdä itse? Eli kuinka vaikea olisi modata tavallinen vedenkeitin PID:llä?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Misse - Heinäkuu 19, 2009, 21:15:54 ip
Eli kuinka vaikea olisi modata tavallinen vedenkeitin PID:llä?


Olen itseasiassa pohtinut tuollaisen modin tekemistä. seinän ja töpselin väliin palikka joka katkoisi käyttösähköjä ssr:llä pidin ohjaamana. Mutta ongelmaksi muodostuisi tyhjäkäyttösuojaus, vedenkeittimissähän on suojana katkaisin joka sammuttaa sähköt kun vesi kiehuu, mutta pysyykö laite päällä jos se ei saa jatkuvaa virtaa?

-Mikko-
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 19, 2009, 22:03:57 ip
Olen itseasiassa pohtinut tuollaisen modin tekemistä. seinän ja töpselin väliin palikka joka katkoisi käyttösähköjä ssr:llä pidin ohjaamana. Mutta ongelmaksi muodostuisi tyhjäkäyttösuojaus, vedenkeittimissähän on suojana katkaisin joka sammuttaa sähköt kun vesi kiehuu, mutta pysyykö laite päällä jos se ei saa jatkuvaa virtaa?

Ainakin meidän keitin näyttäisi pysyvän. Siinä on kytkin joka napsahtaa ylös kun vesi on kiehuvaa, mutta jos töpseliä käyttää pois niin se kyllä jatkaa kiehuttamista. Toihan olisi kätevä, kun viritys tulisi erilliseksi alkuperäisestä laitteesta, eli kaikki turvasysteemit olisivat yhä paikallaan.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: McJones - Heinäkuu 19, 2009, 23:42:16 ip
Nykyään on kauppoihin ilmestynyt vedenkeittimiä, joissa on jollain tavalla huomioitu mahdollisuus keittää/lämmittää sopivan lämpöistä vettä. Muutamissa malleissa on vain lämpömittari tökätty kylkeen ja muistaakseni Philipsillä on myös sellainen keitin, jossa on lämpötilavalinnat 40-60-80-100.

Tuollainen valikko on varmasti riittävä normaaliin teen keittoon, mutta ei kahvihifistille. Ja toki luottamus marketin hyllyiltä löytyvien tavaroiden kykyyn säädellä lämpötila kohdilleen ei ole kauhean kova muutenkaan.
Omassa vedenkeittimessä moinen säätö on ja asteikkoa siinä ei lue, mutta muistaakseni n. 80 astetta pitäisi olla (manuaalin tms. mukaan) viileämmässä päässä veden lämpö. Käytännössä viileässä päässä vesi juuri ja juuri kiehahtaa vai hetken, kun kuumasssa päässä se kiehuu sitten oikein antaumuksella.

Itsellä kävi tänä aamuna moka suodatinkahvia keitellessä ja jäi pannu huonosti paikalleen, jolloin vesi jäi suodattimeen seisomaan muutamaksi minuutiksi. Ihan katastrofia ei siitäkään tullut, kun oli vain pieni määrä keitettävänä. Isommalla määrällä vesi tulisi jo yli, mutta toisaalta, omasta keittimestä tulee täysi pannu muutenkin riittävän vahvana.

Onko miten selkeää vaikutusta suodatinkahviin käyttääkö kertakäyttöpaperisuodatinta vai tuommoista kestosuodatinta?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 20, 2009, 00:32:23 ap
Onko miten selkeää vaikutusta suodatinkahviin käyttääkö kertakäyttöpaperisuodatinta vai tuommoista kestosuodatinta?

Paperi suodattaa enemmän ja kahvista tulee kirkkaampi. Metallisuodatin taas tekee tuhdimman ja aromikkaamman kupin. Kovin iso ero ei kyllä ole, jos ei juo aina samaa kahvia niin ei välttämättä huomaa.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Esa - Heinäkuu 20, 2009, 10:46:33 ap
Vedenkeitin jäähtyy ensimmäiset asteet aika nopeasti virran katkettua, joten hifilämpöistä vettä saa kyllä aika pienellä vaivalla niinkin, että antaa sen kiehahtaa ja sitten katsoo tavallisella lämpömittarilla, koska on sopivaa. Lämmitysvaiheessa on vaikeampi saada lämpö kohdilleen, koska vastuksen teho on iso ja lämpöä varaavaa metallia paljon. Vesi siis lämpenee nopeasti ja jatkaa lämpenemistä virran katkaisun jälkeenkin.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 20, 2009, 12:42:54 ip
Vedenkeitin jäähtyy ensimmäiset asteet aika nopeasti virran katkettua, joten hifilämpöistä vettä saa kyllä aika pienellä vaivalla niinkin, että antaa sen kiehahtaa ja sitten katsoo tavallisella lämpömittarilla, koska on sopivaa. Lämmitysvaiheessa on vaikeampi saada lämpö kohdilleen, koska vastuksen teho on iso ja lämpöä varaavaa metallia paljon. Vesi siis lämpenee nopeasti ja jatkaa lämpenemistä virran katkaisun jälkeenkin.

Onnistuuhan se toki käsipelillä ja mittarilla varustetun keittimen kanssa aika näppärästikin, mutta siltikin automaattinen vaihtoehto kiinnostaisi. Dueton uuttoboileri ja meidän vedenkeitin kiehuttaa veden minusta aika samassa ajassa, joten koska ensiksi mainittua pystyy kivasti ohjaamaan PID:lla niin pitäisi sen keittimenkin onnistua. Toki "overshoottia" tapahtuu, mutta se pitäisi saada säädettyä alle asteeseen eli vähintäänkin riittävän hyvin kohdilleen.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 20, 2009, 23:59:38 ip
Paperi suodattaa enemmän ja kahvista tulee kirkkaampi

ja maut erottuvat selkeämmin. Lisäksi (omasta mielestäni) paperisuodattimen läpi suodatettu maistuu usein hieman makeammalle.

Vedenkeitin jäähtyy ensimmäiset asteet aika nopeasti virran katkettua, joten hifilämpöistä vettä saa kyllä aika pienellä vaivalla niinkin, että antaa sen kiehahtaa ja sitten katsoo tavallisella lämpömittarilla, koska on sopivaa.

Aivan.

Itse en oikein näe hyötyä vedenkeittimen PID:aamisessa. Mitä tällä saavutetaan loppupeleissä verrattuna normaaliin lämpömittariin ja odotteluun kiehutuksen jälkeen? PID varmasti mahdollistaa lämpötilan pitämisen halutussa, mutta meinasitteko siis käsinsuodatuksen aikana pitää virran ja PID:n päällä kun vettä kaadatte? Kiehautuksen jälkeen vedenkeittimeen laitettava digitaalinen paistolämpömittari kertoisi varsin tarkasti milloin vesi on oikean lämpöistä. PID:n antama hyöty lämpötilavakauden suhteen katoaa aika nopeasti siinä vaiheessa kun vettä kaadetaan (eikä lämpötilaa enää säädellä).
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 21, 2009, 10:44:47 ap
Itse en oikein näe hyötyä vedenkeittimen PID:aamisessa. Mitä tällä saavutetaan loppupeleissä verrattuna normaaliin lämpömittariin ja odotteluun kiehutuksen jälkeen?

Toiset jaksaa väijyä vedenkeittimen kyljessä paistilämpömittari kourassa, toiset ei... :) Minun käytössä systeemin pitäisi pelata myös teelle, ja jäähtymisen kautta esimerkiksi 60 asteen hakeminen kestää melkoisen kauan, eikä teevettä pitäisi kiehuttaa muutenkaan. Nykyään teevesi haetaan kohdalleen täysin fiilispohjalta kylmää vettä läträämällä ja teetä keitellään useita pannuja päivässä.  Fiksu vedenkeitin olisi siis aika näppärä kapistus. Jos joku tuollaisen rakentaisi ja möisi, niin varmaankin ostaisin. Todennäköisesti itse ei kyllä sellaista jaksa väsätä.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 21, 2009, 12:01:43 ip
Toiset jaksaa väijyä vedenkeittimen kyljessä paistilämpömittari kourassa, toiset ei... :)

Kahvia valmistettaessa siinä ei kauaa tarvitsekaan väijyä. Kun vesi on kiehahtanut niin mittari sekaan. Todennäköisesti aika nopeasti ollaan 96 asteessa ja sitten kun huomioi vielä kaataessa / kaatamisen aikana tapahtuvan viilenemisen niin väijyaika on aika pientä jos halutaan 92-94.

Minun käytössä systeemin pitäisi pelata myös teelle, ja jäähtymisen kautta esimerkiksi 60 asteen hakeminen kestää melkoisen kauan, eikä teevettä pitäisi kiehuttaa muutenkaan. Nykyään teevesi haetaan kohdalleen täysin fiilispohjalta kylmää vettä läträämällä ja teetä keitellään useita pannuja päivässä.

Mutta eihän sitä tarvitse keittää. Muistelisin lukeneeni ohjeita teevedenkeitosta jossa ohjeistetaan tarkkailemaan kuplien kokoja tyyliin "pieniä kalansilmiä, helmiä..." jne. Ja eikös varsinkin tuon teenvalmistamisen pitäisi olla sitä seesteistä hommaa - silmät kiinni ja kuunnellaan vedenkeittimen kohinasta milloin on kohdillaan... "ommmmm"... ;)

Fiksu vedenkeitin olisi siis aika näppärä kapistus. Jos joku tuollaisen rakentaisi ja möisi, niin varmaankin ostaisin. Todennäköisesti itse ei kyllä sellaista jaksa väsätä.

Überboiler? :)

Muistelisin nähneeni ainakin Sokoksella aikoinani vedenkeittimen johon oli kylkeen "modattu" kiinni sellainen vanhanaikainen paistomittari - tikku osoitti siis vaakatasossa keittimen sisälle.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 21, 2009, 13:41:47 ip
Überboiler? :)

Muuten kyllä mutta kun sitä ei kai vielä ole saatavilla. Ja onhan se aika iso ja taitaa olla vähän kalliskin. :) Jos kotiin tuollaisen hommaisi, niin sen pitäisi olla minusta pieni ja pannumallinen, ja suunnilleen kodinkoneiden hinnoissa.

Muistelisin nähneeni ainakin Sokoksella aikoinani vedenkeittimen johon oli kylkeen "modattu" kiinni sellainen vanhanaikainen paistomittari - tikku osoitti siis vaakatasossa keittimen sisälle.

Joo, niihin viittasin ihan alussa. Sellainen taitaa olla tällä hetkellä lähimmäs osuva valmis ratkaisu.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Misse - Heinäkuu 21, 2009, 14:12:52 ip

Überboiler? :)


Taitaa Überboilerin hinta asettua sen verran korkealle, että vaikkapa Mahlkönig Tanzania kotikäyttöön on suorastaan halpa hyötyynsä nähden :)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 21, 2009, 16:28:03 ip
Mahlkönig Tanzania kotikäyttöön on suorastaan halpa hyötyynsä nähden :)

::) 


... toivonmukaan päästään ensiviikolla testaamaan tuota ;)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: KainoKani - Heinäkuu 22, 2009, 16:52:46 ip
Paperi suodattaa enemmän ja kahvista tulee kirkkaampi. Metallisuodatin taas tekee tuhdimman ja aromikkaamman kupin. Kovin iso ero ei kyllä ole, jos ei juo aina samaa kahvia niin ei välttämättä huomaa.

Ja jos on kiinnostunut kahvin kolesteroleista, niin paperisuodatin suodattaa nekin mutta metallinen ei.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: nasse - Heinäkuu 22, 2009, 18:52:56 ip
Ja jos on kiinnostunut kahvin kolesteroleista, niin paperisuodatin suodattaa nekin mutta metallinen ei.
Ne "kolesterolit" vaan tuovat sitä makuakin siihen kahviin lisää.. Ja jos ihan aikuisten oikeasti puhutaan, niin tuskin kukaan kuolee siihen, että juo kahdesti(?) päivässä kupillisen paremman makuista kolesterolikahvia?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Hanni - Heinäkuu 22, 2009, 22:36:20 ip
Ruuan kolesteroli ei vaikuta veren kolesteroliarvoihin (paitsi ehkä niin päin, että keho pyrkii paikkamaan rasvatonta ruokavaliota nauttivan kolesteroliarvoja nostamalla niitä)  ;)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: samppo - Tammikuu 18, 2010, 18:15:22 ip
Kahvia valmistettaessa siinä ei kauaa tarvitsekaan väijyä. Kun vesi on kiehahtanut niin mittari sekaan. Todennäköisesti aika nopeasti ollaan 96 asteessa ja sitten kun huomioi vielä kaataessa / kaatamisen aikana tapahtuvan viilenemisen niin väijyaika on aika pientä jos halutaan 92-94.

Kun teen pressolla kahvia kaadan kiehahtaneen veden maitokannuun ja siitä sitten pressoon. Todennäköisesti vesi on silloin ainakin alle 96 asteista. Eli toimii ainakin vaaleahkopaahtoisille varmaan ihan hyvin. Ei ole lämpömittaria, muuten voisi lämpöjä mittailla.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa... - kaatokannu
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 20, 2010, 22:57:20 ip
Saapui sitten viimein kunnollinen vedenkaatokannu/pannu. Kyseessä Harion V60 Buono (made in Japan) - alhaalla siitä pari kuvaa, verrokkina tähän mennessä palvellut OPA.

Täytyy sanoa jo lyhyen kokeilun jälkeen että kaatotuntuma on odotetun kaltaisesti aivan toista luokkaa vanhaan pannuun nähden. Nokasta saa valutettua vettä vaikka tippa kerrallaan ilman mitään ongelmaa siitä että alkaisi juoksemaan nokkaa pitkin paidalle - eli uuttonopeutta pystyy nyt säätämään helposti ilman että tarvitsee pitää taukoja vedensyötössä. Lisäksi nokan saa paljon helpommin lähelle kahvin pintaa vaikka pannu olisikin täynnä. Kahva on myös ergonomisempi kaatamista ajatellen. Painoa tuolla on reilu 400g, vetoisuus 1.2 litraa, ja on siis harjattua (?) terästä (magneetti tarttuu kiinni, pitäisi siis toimia induktiollakin).

Löytyi täältä (http://www.intelligentsiacoffee.com/store/product/id/3210) (posteineen ja tullin kautta alveineen n. 75 euroa).
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 20, 2010, 23:11:28 ip
@jiitee: Omalla tavallaan oikein kaunis esine tuo V60, sellaista (retro-)japanilaista karua eleganssia. Tuollainen voisi olla mainio myös teeveden keittämiseen.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Juqi - Tammikuu 21, 2010, 08:53:45 ap
Olen yrittänyt etsiä samantyyppistä kannua, huonoin tuloksin. Periaateessa voisi olla ihan keraaminenkin johon voisi vedenkeittimestä kaataa vedet ja käyttää sitä vain kaatimena. Kunhan saisi vain tuollaisen kaatonokan.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 21, 2010, 15:36:59 ip
Päästääkö kestosuodatin (Swissgold) suunnilleen saman määrän mönjää kahvikuppiin kuin pressopannu (cuppauspoistolla)?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 21, 2010, 15:57:29 ip
http://www.knopes.com/ myy Harion tavaraa euroalueella uloskantohintaan. Tiedustelin jokunen aika sitten postituskuluista mutteivät ole vastanneet kelvottomat vielä.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 21, 2010, 16:37:28 ip
http://www.knopes.com/ myy Harion tavaraa euroalueella uloskantohintaan. Tiedustelin jokunen aika sitten postituskuluista mutteivät ole vastanneet kelvottomat vielä.

Kerro kun vastaavat, niin me muutkin osallistumme uloskantoon. Webbikaupasta päätellen vastaus tulisi nopeammin, jos kirjoittaisi ranskaksi. Voi nimittäin olla, että englantia osaava siskonpoika tulee seuraavan kerran käymään vasta kevätlukukauden päätyttyä... :)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: samppo - Tammikuu 21, 2010, 16:51:35 ip
http://www.knopes.com/ myy Harion tavaraa euroalueella uloskantohintaan. Tiedustelin jokunen aika sitten postituskuluista mutteivät ole vastanneet kelvottomat vielä.

Testasin tuosta nettikaupasta laittaa tuon ostoskoriin ja sitten tuli se tiedot kohta, kuinka ollakkaan kohdassa maa (pays) oli listassa noin 10 maata, jotka olivat Ranska + muita pieniä lähivaltioita (ei edes Saksaa). Eli nettikaupasta ei ainakaan voi tilata suomeen, ehkä soittamalla. Syy voi olla, että ovat saattaneet kysyä vain kyseisiin maihin kuljetus hinnaat kuriiripalvelulta (minun veikkaus)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 21, 2010, 17:01:19 ip
Testasin tuosta nettikaupasta laittaa tuon ostoskoriin ja sitten tuli se tiedot kohta, kuinka ollakkaan kohdassa maa (pays) oli listassa noin 10 maata, jotka olivat Ranska + muita pieniä lähivaltioita (ei edes Saksaa). Eli nettikaupasta ei ainakaan voi tilata suomeen, ehkä soittamalla. Syy voi olla, että ovat saattaneet kysyä vain kyseisiin maihin kuljetus hinnaat kuriiripalvelulta (minun veikkaus)

Siksipä tässä vastausta odotellaankin  ::). Ajan kuluksi voisi ehkä alkaa muistella ranskan alkeita yläasteelta.

Lainaus
ous transportez-vous en Finlande ? Si ainsi combien coûte l'expédition ?
;D
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Juqi - Tammikuu 21, 2010, 19:13:48 ip
Kyllä Knopes Suomeen toimittaa. Toimittavat DPD:llä, kulut 36 euroa. Kannu on tuolla 40 euroa, joten samaan hintaan menee kun jiiteen tilaama Jenkeistä. Tilaus täytyy tehdä sähköpostilla ja etukäteismaksulla tai PayPalilla.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 23, 2010, 16:33:07 ip
Päästääkö kestosuodatin (Swissgold) suunnilleen saman määrän mönjää kahvikuppiin kuin pressopannu (cuppauspoistolla)?

Suurinpiirtein - mutta riippuu miten tarkasti teet tuon kaapimisen pressossa ja kaadatko sieltä sitten kaiken nesteen pois.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 24, 2010, 01:16:01 ap
Keittimen veden lorottaminen purujen läpi. Tässä viive ja veden lämpötila ratkaisevat tekijät onnistuneelle suodatinkahvin keittämiselle "marketti rimpulalla", olenko oikeassa?
Itse pidän keittimestäni sen verran huolta, että kalkinpoistoista huolehdin ja olen muutenkin tarkka yleisestä siisteydestä.

Harvemmin tulee nykyään juotua, silloin kun juojia on parin pannullisen verran, niin silloin.
Välillä kun on joutunut keittämään puolikkaita pannuja, niin huomaa kevyehkön makueron.
Tänään kaupassa pysähdyin suodatinpussien kohdalle, on tarjonta laajentunut (tai huomiokyky herännyt), oli melittalla vaikka minkälaisia vaihtoehtoja tarjota.
http://www.melitta.de/filtertueten_premium_en%2C18451.html (http://www.melitta.de/filtertueten_premium_en%2C18451.html)

Olisiko jollain käyttökokemuksia noista jaettavaksi?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 24, 2010, 13:47:21 ip
Tänään kaupassa pysähdyin suodatinpussien kohdalle, on tarjonta laajentunut (tai huomiokyky herännyt), oli melittalla vaikka minkälaisia vaihtoehtoja tarjota.

Havaitsin myös. Teoria vaikuttaisi olevan seuraava: on hidas (intense), nopea (mild) ja tavallinen, lisäksi näiden yhdistelmä (gourmet) joka yrittänee antaa saman mittaisen uuttoajan eri kahvimäärillä ja lopuksi vielä ekologinen (natura) vaihtoehto. Tavallista ja nopeaa on tullut kokeiltua, hieman on eroa läpimenoajassa.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 24, 2010, 22:05:27 ip
Keittimen veden lorottaminen purujen läpi. Tässä viive ja veden lämpötila ratkaisevat tekijät onnistuneelle suodatinkahvin keittämiselle "marketti rimpulalla", olenko oikeassa?

Aivan kuten espressossa, on suodatinkeittelyssäkin ideana saada se kahvimassa uuttumaan tasaisesti ja niin että oikea määrä "tavaraa" irtoaa veden mukana kuppiin. Yhtälö toimii suurinpiirtein niin, että ensimmäiseen tekijään tarvitaan oikenlainen vedensyöttö puruille ja jälkimmäiseen oikea veden lämpötila, jauhatuskarkeus, uuttoaika, jne.

Käsin suodattaessa (kunnon kannulla) tuo vedensyöttö onnistuu helposti. Ensin siis kostutetaan purut pienellä vesimäärällä ja varsinkin tuoreen kahvin kanssa tällä on erittäin suuri merkitys. Kun purut saavat kotvan rauhassa imeä itseensä vettä/turvota ja hiilidioksidia poistuu, niin varsinaisen uuton aikana kahvipeti pysyy nätisti kerroksena. Jos suoraan aloittaa uuton (tuoreella kahvilla) niin se kuplii ja pulputtaa ja kanavoi. Varsinaisen uuton aikana vettä pyritään antamaan suhteellisen tasaisella tahdilla ja sopivalla nopeudella, painottaen suodatinsuppilon keskikohtaa kaatamisessa (siitä alaspäin on isoin kahvimassa). Mikäli vielä haluaa parantaa tasaista uuttoa, niin puolessa välissä voi nopeasti pyöräyttää purut ympäri lusikalla (yläosa kun uuttuu voimakkaimmin).

Se, että edelläkuvattu prosessi onnistuu automaattikeittimellä hyvin, vaatii keittimeltä jo varsin paljon (esim. Moccamaster ei tähän vielä pysty). Sen sijaan oikeasta vedenlämmöstä vähänkin laadukkaammat keittimet suoriutuvat yleensä hyvin.

Harvemmin tulee nykyään juotua, silloin kun juojia on parin pannullisen verran, niin silloin.
Välillä kun on joutunut keittämään puolikkaita pannuja, niin huomaa kevyehkön makueron.

Keittimet on periaatteessa suunniteltu käytettäväksi täydellä kapasiteetilla ja tietyllä jauhatuskarkeudella - tällöin ns. "tähdet kohtaavat". Vajaan pannullisen keittämisen ongelma tulee yleensä siitä, että uuttoaika jää liian lyhyeksi ja kahvi aliuuttuu. Tätä voi yrittää kompensoida (ja onnistuukin tiettyyn rajaan saakka) säätämällä jauhatuskarkeutta hienommaksi. Mutta esimerkiksi jos standardikokoisella 1x4 keittimellä keittää kaksi kupillista, niin johtuen isokokoisesta suodatinsuppilosta ja sen aiheuttamasta matalasta kahvipedistä tämä tarkoittaa yleensä niin hienoa jauhatusta että siinä kahvin pinnalla lilluu suurimman osan aikaa iso vesikerros kun keitin on sylkenyt kaikki vedet ulos ensimmäisen puolen minuutin jälkeen. Lopputulos ei ole hyvä (tällöin kahvia - lähinnä pintaosia - haudutetaan kuten pressossa ja jauhatuskarkeuden pitäisi olla karkeampi).

Jos haluaa keittää kaksi kupillista, niin pitää olla pienempi suodatinsuppilo joka takaa että pienelläkin jauhemäärällä siihen saadan riittävän paksu kerros jauhetta. Lisäksi tulevan veden virtausnopeutta pitäisi saada hitaammaksi.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Juqi - Helmikuu 10, 2010, 15:42:26 ip
Coffeehit myy (http://www.coffeehit.co.uk/PRD_SearchResults.aspx?searchstring=hario) myös Harion tuotteita nykyään. Ihan ok hinnoin (V60-kannu 47 €). Kaffakin on jossain vaiheessa tuomassa kuulemma näitä myyntiin.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Toma - Helmikuu 11, 2010, 08:22:05 ap
Hieman palatakseni asiaan, niin olen hyvinkin yllättynyt positiivisesti noista "intense" suodatinpusseista (verrattuna aiempiin normiruskeisiin).
Saatan keittää essojen lisäksi parille kaverille cafè au laitit, jossa tuo intense saa pauligin parisienin maistumaan aivan erilaiselta.

Tiedän että muitakin ranskalaisia paahtoja olisi tarjolla, mutta mielestäni tuo on omaan suuhun sopivan maukas.

Löysin isäni ylähyllyltä pölyä keräämästä yhden vanhan pitkänokkaisen pannun, siis sellaisen jossa putki alkaa sieltä alhaalta ja kulkee kuin norsun kärsä. Tästä innostuneena joutunen luultavasti kokeilemaan kohta tuota jiiteen mainitsemaa käsin uuttamista.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 11, 2010, 17:48:18 ip
Coffeehit myy (http://www.coffeehit.co.uk/PRD_SearchResults.aspx?searchstring=hario) myös Harion tuotteita nykyään. Ihan ok hinnoin (V60-kannu 47 €). Kaffakin on jossain vaiheessa tuomassa kuulemma näitä myyntiin.

Coffeehit alkaa olla kyllä huikea paikka tarvikkeiden hankkimiseen - sieltähän löytyy nykyisin vaikka mitä. Itseltäni on jäänyt tuo Harion suodatinsuppilo vielä hankkimatta - uudet paperit kun pitäisi aina tilata netin kautta.

Tiedän että muitakin ranskalaisia paahtoja olisi tarjolla, mutta mielestäni tuo on omaan suuhun sopivan maukas.

Löysin isäni ylähyllyltä pölyä keräämästä yhden vanhan pitkänokkaisen pannun, siis sellaisen jossa putki alkaa sieltä alhaalta ja kulkee kuin norsun kärsä. Tästä innostuneena joutunen luultavasti kokeilemaan kohta tuota jiiteen mainitsemaa käsin uuttamista.

Ja rohkeasti kokeilemaan niitä vaaleampiakin paahtoja - Ranskalaiset paahdot ovat kieltämättä makeudessaan ja "tummassa" pehmeydessään sinällään hyviä, mutta sitten makumaailman suhteen melko mielenkiinnottomia.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Helmikuu 21, 2010, 12:03:27 ip
(http://i2.photobucket.com/albums/y10/herrahuu/DSC_2895.jpg)

Eilen oli pitkään odotettu pakettipäivä ja kaapit ovat täynnä Harion laatikoita. Keitin äsken toisen kuppini v60 & buono-yhdistelmällä ja olen sangen tyytyväinen siitä, että hyppäsin tähän trendiin. Keittäminen on suhteellisen nopeaa ja puhdistaminen vielä nopeampaa.

Keitin eilen vanhaa yirgacheffeä ja tänään sqm:n progresoa muun kahvin uupuessa. Makua on vaivannut lievä yliuuttuneisuus mutta ovat silti olleet täysin juomakelpoisia.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 21, 2010, 20:15:33 ip
Noniin... :) joko kohta päästään pitämään Buonojen kokoontumisajot. ;)

Kannun kanssa kannattaa olla varovainen - itselläni on kehittynyt pienen pieni vuoto nokan liitoskohtaan. On kolahtanut joko matkalla tai sitten kotona. Haitta on tosin lähinnä kosmeettinen - täyttä pannua keittäessä sieltä tulee se kaksi tippaa läpi joista toinen ennättää sihahtaa levyllä.

Keitin eilen vanhaa yirgacheffeä ja tänään sqm:n progresoa muun kahvin uupuessa. Makua on vaivannut lievä yliuuttuneisuus mutta ovat silti olleet täysin juomakelpoisia.

Millaisilla parametreilla keitit? (puruja/vettä/aika). Sweetmaria's:in Tom teki erilaisista suodatinsuppiloista videodokumenttia äskettäin ja siellä tuolla Harion filtterillä sai ilmeisesti erittäin helposti aikaa aliuutteista kahvia mikäli ei ollut tarkkana vedenlisäysnopeudessa (mittasi MoJolla). Millä tavalla tuo yliuuttuneisuus on kahvissasi ilmennyt? (Kitkerä maku kun voi olla merkki myös aliuuttuneisuudesta kun sokereita ja muuta ei ole tarpeeksi - oliko body millainen, maistuiko paperi? Kuvan myllylläkö jauhoit?)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Helmikuu 21, 2010, 20:34:50 ip
Noniin... :) joko kohta päästään pitämään Buonojen kokoontumisajot. ;)
Jos joku ottaa asiakseen pitää jonkinlaiset barista jamit tulevaisuudessa niin siellä olisi hauskaa keitellä kahvia näillä ja muillakin käsimenetelmillä.

Kannun kanssa kannattaa olla varovainen - itselläni on kehittynyt pienen pieni vuoto nokan liitoskohtaan. On kolahtanut joko matkalla tai sitten kotona. Haitta on tosin lähinnä kosmeettinen - täyttä pannua keittäessä sieltä tulee se kaksi tippaa läpi joista toinen ennättää sihahtaa levyllä.
Kuvissa buono näyttäisi olevan todella raskasta tekoa mutta pannu olikin yllättävän kevyt. Säikähdin että omassanikin olisi ollut vuoto nokan juuressa mutta eipä kuitenkaan taida olla.

Millaisilla parametreilla keitit? (puruja/vettä/aika). Sweetmaria's:in Tom teki erilaisista suodatinsuppiloista videodokumenttia äskettäin ja siellä tuolla Harion filtterillä sai ilmeisesti erittäin helposti aikaa aliuutteista kahvia mikäli ei ollut tarkkana vedenlisäysnopeudessa (mittasi MoJolla). Millä tavalla tuo yliuuttuneisuus on kahvissasi ilmennyt? (Kitkerä maku kun voi olla merkki myös aliuuttuneisuudesta kun sokereita ja muuta ei ole tarpeeksi - oliko body millainen, maistuiko paperi? Kuvan myllylläkö jauhoit?)

Käytin 19 grammaa i-minillä jauhettua kahvia ja 300 grammaa vettä. Kymmenen sekunttia kahvin kasteluun n. 40 grammalla vettä, annoin turvota 20 sekuntia jonka jälkeen kaadoin loput 260 grammaa vettä noin minuutissa ja kolmessa kymmenessä sekunnissa. Suutuntumaa kahvissa oli melkoisen paljon ja yirgan tyypilliset mustikan/jasmiinin maut olivat esillä mutta peittyivät kuitenkin jonkinlaisen karvaan maun taakse. En osaa arvioida paperin makua mutta mielestäni kahvi ei maun puolesta ollut kuitenkaan alikehittynyttä.

Luulen, että käytin liian kuumaa vettä. Olen yleensä kiehuttanut veden kattilassa ja kaatanut sen Mottan kannuun, jolloin lämpötila on laskenut sopivaksi, nyt otin pannun suoraan liedeltä. Pitäisi kyllä hakea tds-mittari lainaan ja tutkailla sen kanssa näitä suodatinkeitoksia. Espresson tekeminen on helppoa suodatinkahvien rinnalla.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 21, 2010, 21:01:31 ip
Käytin 19 grammaa i-minillä jauhettua kahvia ja 300 grammaa vettä. Kymmenen sekunttia kahvin kasteluun n. 40 grammalla vettä, annoin turvota 20 sekuntia jonka jälkeen kaadoin loput 260 grammaa vettä noin minuutissa ja kolmessa kymmenessä sekunnissa.

Itse olen pyrkinyt siihen että saisin venytettyä kokonaisaikaa lähelle kolmea minuuttia. Mikäli tuo 300g oli kuuman veden paino, niin silloin kahvi/vesi suhde oli ihan ok. Suurella kahvi/vesi suhteellahan olisi vaarana se että vahva liuos "juksaa" hyvällä suutuntumalla vaikka kahvi olisikin aliuutteista (makujakin löytyy).

Luulen, että käytin liian kuumaa vettä. Olen yleensä kiehuttanut veden kattilassa ja kaatanut sen Mottan kannuun, jolloin lämpötila on laskenut sopivaksi, nyt otin pannun suoraan liedeltä.

Tuon kanssa saa tosiaan olla tarkkana. Kiehautuksen jälkeen siihen kannuun saa melko hyvin perinteisin maidonvaahdotusmittarin reunalle kiikkumaan - siitä on suht hyvä tarkkailla lämpötilaa. Suoraan levyltä on kyllä liian kuumaa. Toisaalta tuo filtterisihän on posliininen (?), joten vesihän jäähtyy jo jonkin verran sinä aikana kun huuhtelet filtteriä ja lämmität suodatinta kuumalla vedellä. Kannattaa kokeilla myös esim. 30g annoksia - filtteri näyttää kuitenkin melko kookkaalta (onko monen kupin?).

Espresson tekeminen on helppoa suodatinkahvien rinnalla.

Täsmälleen - mutta mikäs sen mukavampaa :)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Helmikuu 22, 2010, 21:38:58 ip
Itse olen pyrkinyt siihen että saisin venytettyä kokonaisaikaa lähelle kolmea minuuttia.
Nappasin oman reseptini Barismon blogista, mutta pitää testata muutkin ajat läpi.

Suurella kahvi/vesi suhteellahan olisi vaarana se että vahva liuos "juksaa" hyvällä suutuntumalla vaikka kahvi olisikin aliuutteista (makujakin löytyy).
Tuota voisi kutsua vaikka alikehittyneisyydeksi ja jokaisen (varsinkin espressoa keittävän) ihmisen pitäisi tietää ko. ominaisuus.


Tuon kanssa saa tosiaan olla tarkkana. Kiehautuksen jälkeen siihen kannuun saa melko hyvin perinteisin maidonvaahdotusmittarin reunalle kiikkumaan - siitä on suht hyvä tarkkailla lämpötilaa.

Valjastinkin sen jo toisella kerralla käyttöön. Vaahdotusmittarille löytyy päivä päivältä enemmän käyttöä. Tästä huolimatta en ole koskaan mitannut sen kanssa vielä maidon lämpötilaa  :)


Toisaalta tuo filtterisihän on posliininen (?), joten vesihän jäähtyy jo jonkin verran sinä aikana kun huuhtelet filtteriä ja lämmität suodatinta kuumalla vedellä. Kannattaa kokeilla myös esim. 30g annoksia - filtteri näyttää kuitenkin melko kookkaalta (onko monen kupin?).

Posliinia taitaa olla ja kahden kupin versio on kyseessä. Valitsin tuon lähinnä värin puolesta. Ymmärtääkseni yhden ja kahden kupin kartioissa on yhtä isot reiät pohjalla, mutta olisi aika jees vertailla niitä.

Kartio saa kiitoksia vielä puhdistamisen helppoudesta verrattuna muihin käsikäyttöisiin kahvinkeittotapoihin.

Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: nasse - Helmikuu 23, 2010, 13:33:11 ip
Ymmärtääkseni yhden ja kahden kupin kartioissa on yhtä isot reiät pohjalla, mutta olisi aika jees vertailla niitä.


Itse olen ymmärtänyt toisin, kahden kupin kartioissa isompi reikä kuin yhden kupin.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Helmikuu 23, 2010, 14:29:06 ip
Itse olen ymmärtänyt toisin, kahden kupin kartioissa isompi reikä kuin yhden kupin.

Lähteeni on luotettava  :)

Toisin sanoen joku heebe TMC:ssä, joka ei omistanut Hariota vaan tavallisen (*sanottuna väheksyvällä äänensävyllä) suodatinkartion. Lukiessani uudestaan alkuperäisen viestin, ei siinä itse asiassa otettu edes kantaa koko asiaan.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: wairus - Helmikuu 23, 2010, 14:30:49 ip
Täytyy todeta, että oma menetelmäni on varmaan edellä kerrottujen yhdistelmää.
Taustaksi kerrottakoon, että muuten hyvä keitin(sarja) kuin moccamaster onkin niin tippalukot on surkeita.
Aikani ihmeteltyäni valintojen auki / kiinni välillä, piti myös olla vähän auki, unohdin kerran tippalukon kiinni.
Pöydän ja koneen putsaamisen välillä revin koko säätimen irti, eipä jää kiinni toista kertaa.
No aiemmin olin jo huomannut, etä jos keittää 3-4 kuppia niin kahvista ei tule yhtä hyvää kuin koko pannullista.
(kuten edellä on todettu vesi menee ilmeisesti läpi liian nopeasti). Ostin siis uuden suodatintelineen.

Koska minä juon kunnollista Suomi-sumppia, eli vaaleaa suodatinkahvia, ja vaimo ei juo, niin usein pitää keittä vain yksi mukillinen eli 2-2½ kupillista.

Ratkaisu: Joko vedenkeittimellä tai mikrossa mukillinen vettä kuumaksi ja kaadetaan suodatintelineeseen, meillä on
semmoisia kukkakuvioisia kuppeja, joiden päälle teline sopii koko mukavasti. Jos veden keittää mikrossa saa samalla kupin lämpimäksi. Oman makuuni kahvista tulee parasta, kun antaa sen hautua muutaman kymmenen sekuntia ennenkuin avaa tippalukon ja valuttaa kahvin kupposeen.

Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 23, 2010, 19:20:51 ip
Taustaksi kerrottakoon, että muuten hyvä keitin(sarja) kuin moccamaster onkin niin tippalukot on surkeita.

Viittaatko Moccamasterin manuaalisella tippalukolla varustettuun suodatinsuppiloon? Automaattinen tippalukko on vaikuttanut varsin toimivalta ratkaisulta, niin keittimen yhteydessä kuin ulkopuolellakin.

http://www.youtube.com/watch?v=gL75FmcrZFA

Voisikohan olla jopa niin manuaalisen Moccamasterin voisi päivittää automaattilukolliseen vaihtamalla suppilon ja sen pidikkeen. Tosin jos muutenkin pidät siitä että kahvi hautuu hetken ennen valuttelua suodatinpussin läpi, voisi Abid/Moccamaster-tyyppinen suppilo olla sinulle sopiva ratkaisu. Voit myös kokeilla hitaampaa suodatinpussia.

Edit: youtube linkki upotettu viestiin (jiitee)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 23, 2010, 20:08:10 ip
Nappasin oman reseptini Barismon blogista, mutta pitää testata muutkin ajat läpi.

Yksi Hario-ohje löytyy täältä (http://www.terroircoffee.com/Hariodripperbrewingnstructions.pdf).

Samasta lähteestä löytyy itseasiassa muutakin hauskaa, kuten tämä (http://www.terroircoffee.com/dripgrind.pdf) varsin visuaalinen suodatinkarkeusmalli - pitää vain muistaa tulostaa tuo pdf ilman mitään skaalausta/sovitusta.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 24, 2010, 09:38:55 ap
Samasta lähteestä löytyy itseasiassa muutakin hauskaa, kuten tämä (http://www.terroircoffee.com/dripgrind.pdf) varsin visuaalinen suodatinkarkeusmalli - pitää vain muistaa tulostaa tuo pdf ilman mitään skaalausta/sovitusta.

Linkin sisältävä sivu ei kerro tarkemmin, mutta PDF:stä voi päätellä että oikea koko on jenkkiläinen letter-koko, eli 8,5x11 tuumaa (215.9×279.4 mm). Se ei siis täysin mahdu A4:lle, mikä ei ole ongelma kunhan ylimääräiset leikkautuvat pois, eikä sivua skaalata mahtumaan.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 11, 2010, 17:37:35 ip
En sitten pystynyt coffeehitin -20% tarjousta vastustamaan...

Ensikokemus ei ihan nappiin, mutta oli lupaava - hieman yllättäen joutunenkin säätämään jauhatusta karkeammalle kuin mitä olin tottunut muilla kartioilla. Nyt 30g/480g (kahvi/vesi kuumana) annostuksella meni hieman yliuuttumisen puolelle vaikka alle 3 minuutissa pysyttiinkiin. En tiedä johtuuko ihan vain tuosta keraamisesta materiaalista, joka paperia huuhdellessa otti hyvin lämpöä itseensä ja piti ehkä näin uuttolämmön paremmin.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 20, 2010, 23:15:32 ip
Mikäli jollekulle on vielä hämärän peitossa se, miten nämä Harion suodatinsuppilot eroavat normaaleista, niin alla pari selventävää kuvaa.

Harion kartio on siis sisäosiltaan käytännössä katkaistu ympyräkartio (symmetrinen), mikä edesauttaa tasaista uuttumista. Suodatinpaperi on myös normaalista poikkeava ja se asettuu suppiloon siten, että kärki työntyy alaosan isosta reiästä ulos. Ilman paperia tuossa ei luonnollisesti vesi juurikaan viivy, mutta pelkkä paperin lisääminen hidastaa valumisnopeuden lähes "normaaliksi", vaikkei paperi poikkea paksuudeltaan Melittan vastaavasta (tuntuu jopa hieman hentoisemmalta). Kahvin kanssa uutettaessa en ole mitenkään merkittäviä eroja huomannut tuohon 4 reikäiseen "perinteiseen" verrattuna.

Harion suppilossa kahvi on siis uuton aikana kartion muotoisena petinä, mikä on kauttaaltaan tasaisen uuttumisen kannalta suurinpiirtein se ideaalisin vaihtoehto. Kun vesi ylhäältä alas valuessaan kyllästyy kahvista ja menettää uuttamiskykyään tulee kahvipedin poikkileikkauksen luonnollisesti kutistua jotta tuota saadaan kompensoitua (uutettava massa vähenee).
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa... - kaatokannu
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 25, 2010, 21:40:49 ip
Saapui sitten viimein kunnollinen vedenkaatokannu/pannu. Kyseessä Harion V60 Buono (made in Japan) - alhaalla siitä pari kuvaa, verrokkina tähän mennessä palvellut OPA.

Osaisikohan kukaan sanoa, että löytyisikö mistään kohtuullisen hyvää OPA:n kaltaista pannua? Ilmeisesti salaisuus on ohuessa nokassa, jonka avulla pienikin liru tulee paineella läpi, eikä valu alas nokan ulkopintaa pitkin.

Buono vähän arveluttaa. Hinta on aika kova ja nokka vaikuttaa helposti särkyvältä ja koko laitos melko paljon tilaa vievältä. Olen vähän visioinut lämpömittarin lisäämistä, jolloin suoraseinäinen pannu olisi paljon helpompi.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa... - kaatokannu
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 25, 2010, 22:02:51 ip

Ilmeisesti salaisuus on ohuessa nokassa, jonka avulla pienikin liru tulee paineella läpi, eikä valu alas nokan ulkopintaa pitkin.


Yläasteen fysiikanluokan seinällä oli hieno kaavakuva "kahvinkiihdyttimestä", eli siitä kuinka entisajan kyläsepät osasivat tehdä kahvipannun nokan oikein kapenevaksi. Periaatteena siis on "mitä kapeampi sola, sen nopeampi virtausnopeus".

-Mikko-
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa... - kaatokannu
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 25, 2010, 22:41:02 ip
Hinta on aika kova

45€ ?

ja nokka vaikuttaa helposti särkyvältä

Aikalailla sitä saa runnoa jos meinaa irti taikka vääntymään (kunnolla) saada. Omani on saanut jossain vaiheessa (Amerikan matkalla) tällin jonka jäljiltä sieltä siis tulee ulos se yksi tippa tyvestä sinä aikana kun vesi kiehuu. Saisi tuon varmasti hitsautettua kiinni, mutta en ole nähnyt vaivan arvoiseksi.

ja koko laitos melko paljon tilaa vievältä.

Tuohon OPAn pannuun verrattuna en kyllä kokenut pöytätilan vähenevän.

Olen vähän visioinut lämpömittarin lisäämistä, jolloin suoraseinäinen pannu olisi paljon helpompi.

Kannatta ottaa myös se kaatoergonomia huomioon - varsinkin pidike. Eli se millaista sitä pannua on pidellä se reilu kaksiminuuttinen. Buonon kanssa voin sanoa tuon olevan ilo. Kannu on suhteellisen kevyt ja kädensijan asemointi on tasapainon kannalta hyvä. OPA-mainen kääntyvä ja kaareva kädensija on huono - ensinnäkin se liikkuu ja toiseksi tuntuu että pannua joutuu kääntämään ja tukemaan kun taas Buonon kanssa fiilis on kallistaminen.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 01, 2010, 20:12:14 ip
Hario USA:lta löytyy näemmä Youtube videoita, joissa parissa sivutaan suodatinkeittelyä (tekniikkaa sekä välineitä). Tekniikkana tuossa ensimmäisessä videossa on "tilkoittain" kaatelu, eikä jatkuvana virtana.

http://www.youtube.com/watch?v=EB5Dpio3mmg

http://www.youtube.com/watch?v=Mr3VS6SGWrk
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 01, 2010, 20:23:29 ip
Tekniikkana tuossa ensimmäisessä videossa on "tilkoittain" kaatelu, eikä jatkuvana virtana.

Kumpaa tyyliä sinä käytät? Tilkoittamista vai jatkuvaa virtaa?

Laskeskelin suodatinpapereista, että olen keittänyt nyt n. 40+ kuppia kahvia hariolla ja kaataminen on muuttumassa tuonne jatkuvan virran puoleen. Buono-kattilan kallistaminen tuntuu olevan homman nimi kaatamisessa.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 01, 2010, 20:32:42 ip
Tähän mennessä hiljalleen jatkuvana virtana (poislukien turvotus). Mutta pari kertaa olen testaillut tuota pätkittäistä ja saattaa olla että siirryn siihen pienten annosten kanssa. Nyt siis käytössä 2 kupin V60 ja sillä yleensä 25g-30g purumäärillä pelailen. Tuosta pätkittäisestä voisi olla iloa alle 20g uutoissa (kun en viitsi sitä 1 kuppista ostaa).
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 14, 2010, 00:44:03 ap
Itse hommasin juuri 1-kuppisen muovisen V60:n SquareMilesta. Hyvä vinkki muistaakseni Joonalta oli käyttää vaahdotuskannua veden kaatamiseen. Se olikin tosiaan kätevä, koska vesi oli paljon helpompi punnita kannussa kuin kaataa vaa'an päällä olevaan astiaan, ja kannu oli erityisesti paljon parempi kaatamiseen kuin vedenkeitin tai vastaava. Ihan tipoittain ei Mottasta saa, mutta hyvin hallittuna norona kumminkin.

Muovinen pikku-V60 ei maksanut paljon mitään, joten jos tämä villitys yhtään kiinnostaa niin voin suositella sitä ja maidonvaahdotuskannua.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: kahvimies - Huhtikuu 18, 2010, 18:43:42 ip
Olen tässä nyt vajaan viikon leikkinyt V60 ja Buonon kanssa ja muutaman ihan kohtuullisen kupin saanut aikaiseksi, yleensä 24g kahvia/400ml vettä, uutto (pre+kaato) 2.00-2.30 min
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 26, 2010, 21:41:08 ip
Harion V60:in kanssa pelatessa on seuraava tekniikka osoittautunut hyödylliseksi.

Alku normaalisti kostutuksella ja turvotuksella. Tämän jälkeen jatketaan kaatoa kunnes reilu kolmasosa vedestä on kaadettu (kartiossa kunnolla jo vettä). Sitten pidetään tauko, jonka aikana odotellaan että melkein kaikki vesi valuu läpi ja kahvipeti painuu kasaan. Sitten jatketaan kaatamista hitaasti loppuun asti. Näin menettelemällä tuon tauon jälkeen kahvipeti tuottaa selvästi pienempää ja vaalempaa kuplaa ja peti pysyy muutenkin nätimmin kasassa ilman "pulputuksia". Uutoista tullut näin toimimalla paljon tasalaatuisempia tuloksia.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akubi - Huhtikuu 26, 2010, 23:10:20 ip
tuo pulputtelu onkin välteltävä reaktio. kahvikakku menee ihan pois tolaltaan :'(..
lämmönsiirtymis juttu. kanavointia sun epätasaista uuttumista.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 28, 2010, 21:27:51 ip
tuo pulputtelu onkin välteltävä reaktio.

Näinhän se on. Yllätti vain että vaikka tuo esiturvotus selväsi auttaa asiaan, niin ei välttämättä vielä tarpeeksi (ainakaan tuoreilla pavuilla).
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 06, 2010, 22:35:45 ip
Kiitos piakkoin koittavan vanhenemisen, V60 sai vierelleen kaivatun "pikkuveljen".

Havaintoja: johtuen täysin samanlaisesta kartiomuodosta, muodostuu samansuuruisesta kahvimäärästä sekä isoon että pieneen kartioon samankorkuinen kahvipeti. Pienemmässä kartiossa on kuitenkin hitusen pienempi suuaukko isompaan verrattuna (halkaisijassa eroa 0,5 cm) ja seinämän uritukset eivät ole ihan niin voimakkaasti koholla. Suurin hyöty pienemmästä koosta on pienempiä annoksia kaataessa kun kannulla pääsee lähemmäs jauheen pintaa. Tuolla 2 kupin versiolla 14g tekeminen on jo hieman kömpelöä.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Juqi - Toukokuu 07, 2010, 15:06:21 ip
Onko Hariolla selkeää eroa "tavalliseen" dripperiin? jiiteehän niitä vähän ylempänä vertaili. Onko kartiomuodosta selvää hyötyä maussa?  :)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 07, 2010, 22:10:05 ip
Itse olen kokenut Hariot helpommiksi tasalaatuisuuden suhteen. Kun suppilo on symmetrinen on siihen helppo kaataa aina samalla tavalla. Noiden Melittatyyppisten kanssa se oli aina jollain tavalla arpomista.

Toisaalta noissa Harioissa myös kahvipeti jää mielestäni hieman korkeammaksi kuin vanhanmallisissa ja vedellä on periaatteessa myös vain yksi tie ulos (paperin kärki) neljän sijasta.

Onko maistunut paremmalta - sanoisin että on maistunut tasaisemmin hyvältä (vanhanmallisilla sain yhtä hyviä kuppeja aikaan, mutta huomattavasti satunnaisemmin). Toisaalta olen miettinyt, että muovin vaihtuminen keramiikkaan on myös voinut auttaa (kuumalla vedellä kun huuhtelee, niin Hario ottaa itseensä mukavan lämpövarauksen).
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 09, 2010, 10:59:24 ap
Jatketaan oikeaan ketjuun:

Eikä tässä (kakku notkollaan ja paljon puruja reunalla):
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1419.msg13406#msg13406

Onneksi en omista uutoista ole laittanut kuvia nettiin. :)

ilona nyt se, että on vinkkiä kuinka saa vielä paremmaksi.

Pikkulusikalla onnistuu suht hyvin Raon ohjeiden mukainen hämmentely sopivissa vaiheissa uuttoa. Eli alussa ja sitten heti siinä vaiheessa kun näyttää että purua alkaa kertymään reunoille - sekä lopussa kun kaikki vesi on kaadettu. Alussa pyöritellään siis kostutettu massa kunnolla, noissa välisekoituksissa riittää että kiertää kevyesti reunat - ei tarvitse kaapia.

Kuvassa 14g/238g (kahvi/vesi) uuton lopputunnelmat (oli aavistuksen koholla, mikä ei tuohon kuvaan oikein hyvin tallentunut).
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Markus - Toukokuu 13, 2010, 22:58:52 ip
No niin. Keraaminen V60 ja Buono eksyivät meillekin, matkatakseen edelleen työpaikkakahvittimikseni toistaiseksi.

Koeponnistin vappuaattona paahdetulla Turun kahvipaahtimon yirgalla, olisikohan parametrit olleet 15 g / 254 g ja santsiin vähän hienommalla jauhatuksella loput kahvit 12 g (luulin alkujaan että on enää 10 g) ja jotain 210 g hujakoilla vettä, joka oli kaadettu kylmään Buonoon kiehuvana. Aluksi lämmitys- ja paperinhuuhtelut noin litralla kiehuvaa vettä, uuttoajat 30 s kukitus ja 2 min 30 s valuttelu. Vettä lisäsin hieman katkonaisesti tuntuman puuttuessa.

Maku oli kirkas, tutun mustikkainen ja korostetun makea, sitruselementtejä tuli kyytiin ehkä enemmän kuin espressona juodessa oli tuntunut. Erityispiirteenä oli mielestäni makeus, jollaista en luontaisena ole monessakaan kahvissa tavannut.

Vaimon luonnehdinta oli, että maistuu "vähän laihalta ja sokeroidulta". Käy yksiin omien havaintojeni kanssa siitä, että hyvä suodatinkahvi tuntuu aluksi laihalta perussumppiin tottuneelle, kun kaikki ylimääräiset kitkeryydet loistavat poissaolollaan. Tuntuu, että tästä tulee vielä pitkä ja miellyttävä ystävyyssuhde näiden japanilaisesineiden kanssa. Huomenna aloitetaan harjoitukset Kaffan Harrarilla, eli mustikkaisissa sfääreissä jatketaan.

Mulla on muuten vanha Arabian keraaminen dripperi, identtisehkön kokoinen 2-kuppisen V60:n kanssa. Tulee olemaan jossain kohtaa melko helppo ponnistaa niitä rinnakkain.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 19, 2010, 23:38:49 ip
Vaimon luonnehdinta oli, että maistuu "vähän laihalta ja sokeroidulta". Käy yksiin omien havaintojeni kanssa siitä, että hyvä suodatinkahvi tuntuu aluksi laihalta perussumppiin tottuneelle, kun kaikki ylimääräiset kitkeryydet loistavat poissaolollaan.

Tuo "vahva"="kitkerä" yhtälö on mielenkiintoinen. Siis se että kahvi koetaan vahvaksi mikäli se on kitkerää, kun tällöin se voi oikeasti olla hyvinkin laihaa (siis konsentraation mielessä - yliuutetaan pieni määrä kahvia isolla määrällä vettä - tällöin liuos on laihaa, mutta väkevän eli "vahvan" makuista).

Onnistunut kahvi on itselläni tyyliin "paksua ja aromaattista sokerilientä".
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Markus - Toukokuu 26, 2010, 12:47:56 ip
Tänä aamuna tajusin, että ainakin Hariolla tiputellessa kahvi kerrostuu mukiin samaan tapaan kuin espresso jos sitä ei sekoita (pitäisi tietysti) ja makeus korostuu mukissa ensimmäisen kolmanneksen jälkeen (niin kuin muuten espressossakin, jos ei sekota).  Ajatusleikkinä tuli mieleen, pitäisikö uutto koeluontoisesti katkaista aiemmin?  Vaikka eivät ne pintakerroksetkaan kyllä pahalta maistu - eivät vain yhtä hyvältä kuin vähän syvemmältä kaivaessa.

BTW tehtiin rinnakkaistesti Arabia ja Harion drippereiden välillä Kaffan Rwandaa käyttäen. Ei tosin tiputeltu samaan aikaan, joten lämpötila mukeissa ei ollut ihan sama. Joka tapauksessa pähkinänkuoressa ero oli, että Arabialla kahvi maistui kermaisemmalta ja Hariolla makeammalta. Samalla jauhatuksella Hariolla uuttuminen tapahtui (tietty) paljon nopeammin. Täytyy palata tähän testailuun vielä myöhemmin, jos saisi vaikka valutusajan samaksi..
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 26, 2010, 20:40:25 ip
Tänä aamuna tajusin, että ainakin Hariolla tiputellessa kahvi kerrostuu mukiin samaan tapaan kuin espresso jos sitä ei sekoita (pitäisi tietysti) ja makeus korostuu mukissa ensimmäisen kolmanneksen jälkeen (niin kuin muuten espressossakin, jos ei sekota).

:) Itse törmäsin samaan ilmiöön ihan äskettäin, kun tuli normaalista poiketen valmistettua kahvi suoraan korkeaan juomalasiin (normaalisti teen pieneen teepannuun josta kaadan). Oli sellainen "päänraapimishetki" kun ihmettelin että jopa maistuu köykäiselle, annoin jäähtyä lisää - mutta ei parannusta. Sitten sytytti ja kävin hakemassa lusikan...

Ajatusleikkinä tuli mieleen, pitäisikö uutto koeluontoisesti katkaista aiemmin?  Vaikka eivät ne pintakerroksetkaan kyllä pahalta maistu - eivät vain yhtä hyvältä kuin vähän syvemmältä kaivaessa.

Yhdessä ne tekevät sen kokonaisuuden. Toki loppupäässä on tavara jo laimeampaa ja suurin osa "hyvästä" on jo uuttunut, mutta loppupään tärkein osuus onkin toimia laimentimena jotta lopputulos on miellyttävä vahvuudeltaan (ja parametrien säätö pitäisi tehdä niin, että tällä tavalla siitä tulee miellyttävää). Toki katkaistakin voi ja sitten halutessaan laimentaa vaikka puhtaalla vedellä - mutta tällöin varsinkin yhtä kuppia tehdessä prosessin toistettavuus helposti kärsii.

Samalla jauhatuksella Hariolla uuttuminen tapahtui (tietty) paljon nopeammin. Täytyy palata tähän testailuun vielä myöhemmin, jos saisi vaikka valutusajan samaksi..

Paljonko oli heittoa? Tarkistin itse tänään noita aikoja, niin Hariolla (1 kuppi) 14,6g kahvia ja 250g vettä kesti uuttaminen melko tasan 2:30. Valmistin siis Raon ohjeiden mukaisesti - alussa tilkka vettä ja sekoitetaan "taikina" lusikalla, sitten lisätään hiljalleen vettä pyrkien pitämään vedenpinta suht matalalla (välillä pyöräytellään reunat lusikalla jos näyttää puruja nousevan niille). Tuo "suht matalalla" tarkoittaa että kun pienissä erissä kaatelee, niin näkee aina kuinka purumassa "pyörii" suppilon keskellä vettä kaadettaessa. Tällä tavoin toimiessa vaahto/bloom kaikkoaa aika tehokkaasti ja siinä pinnalla on vain sellainen vaalea vaahto kaatamisen aikana ja kahvimassa pysyy "könttinä" siellä pohjalla.

Vaivalloisempaahan tuo on hieman kuin nopea kaato reilulla vesimäärällä, mutta täytyy sanoa että siirryttyäni tähän taktiikkaan ovat lopputulokset olleet todella paljon tasalaatuisempia tuon pienen suppilon kanssa.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Juqi - Toukokuu 27, 2010, 14:27:58 ip
Kiitos piakkoin koittavan vanhenemisen, V60 sai vierelleen kaivatun "pikkuveljen".

Havaintoja: johtuen täysin samanlaisesta kartiomuodosta, muodostuu samansuuruisesta kahvimäärästä sekä isoon että pieneen kartioon samankorkuinen kahvipeti. Pienemmässä kartiossa on kuitenkin hitusen pienempi suuaukko isompaan verrattuna (halkaisijassa eroa 0,5 cm) ja seinämän uritukset eivät ole ihan niin voimakkaasti koholla. Suurin hyöty pienemmästä koosta on pienempiä annoksia kaataessa kun kannulla pääsee lähemmäs jauheen pintaa. Tuolla 2 kupin versiolla 14g tekeminen on jo hieman kömpelöä.

Onnistuuko tuolla pienemmällä 20g annoksen tekeminen vai vaatiiko jo tuon suuremman?

PS. Buonosta on tulossa muuten vedenkeitinmalli jossain vaiheessa, katso esim. täältä (http://prima-coffee.com/content/hario-buono-v60-electric-kettle).
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 28, 2010, 16:25:18 ip
Onnistuuko tuolla pienemmällä 20g annoksen tekeminen vai vaatiiko jo tuon suuremman?

Vielä tuolla 26 grammaakin menee, mutta alkaa olla aika ylärajoilla.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Markus - Kesäkuu 13, 2010, 10:57:20 ap
Minkäslaisiin valutteluaikoihin itse kukin V60-jediharjoittelija on vakiintunut? Itselläni jos kokonaisaika (bloom+valutus) menee yli kolmen minuutin, lopputulos menee selkeästi sekä liian vahvaksi että karvaaksi ja tuote maistuu "yleiskahvilta" pavun ominaismakujen sijasta. Kokonaisajan ollessa siinä 2:30 hujakoilla tulokset ovat olleet toistaiseksi omaan suuhuni parhaimmillaan. Pitäisi varmaan pyytää joku MojoToGo:n omaava kahvianalyytikko kylään... ;)

Toinen kiinnostava asia on veden ja kahvin suhde. Onko resepteissä ilmoitettu suurempi massa sen vesimäärän mitä kahvin päälle kaadetaan vai valmiin kahvijuoman? Puruthan imaisevat aika paljon vettä, joka ei sitten koskaan tapaa kuppia. Onko tämä kahviin jäävä vesi huomioitu 60 g /litra -nyrkkisäännössä ja sen sovelluksissa? Eli mietitäänkö annostus brutto- vai nettomassan mukaan?

Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Kesäkuu 13, 2010, 11:28:01 ap
Minkäslaisiin valutteluaikoihin itse kukin V60-jediharjoittelija on vakiintunut?

Pitääkin tarkistaa seuraavalla kerralla. Muistikuva on 2:30-3:00 haarukasta.

Toinen kiinnostava asia on veden ja kahvin suhde. Onko resepteissä ilmoitettu suurempi massa sen vesimäärän mitä kahvin päälle kaadetaan vai valmiin kahvijuoman?

Annostelu annetaan aina niin, että purut + käytettävä vesimäärä, siis bruttomassan mukaan. Tuota 60g/litra kaavaa käytännöllisempi on ilmoittaa vain grammasuhteet. Esimerkiksi 1:15, 1:16, 1:17. Tarkoittaen että esimerkiksi 14g kahvia tarvitset 16*14g=224g vettä jos haluat 1:16 suhteella uuttaa. Tuo 1:16 vastaa aikalailla 60g/litra annostusta. Litra yli 90 asteista vettä painaa noin 960g ja 60:960 = 1:16 (litramäärinä ilmoitetuissa kaavioissa on käsittääkseni oletettu käytettävän veden olevan uuttolämpöistä).

Joka tapauksessa massayksiköiden käyttö on helpompaa (lämpötila ei vaikuta ja on muutenkin suoraviivaisempi laskea - punnitset jauheen ja kerrot).

Sillä mitä suhdetta käyttää - 1:14, 1:15, 1:16, jne.. on merkitystä siinä millaisia vahvuus/saanti lukemia mielit saada. Esim. 1:19 suhteella (paljon vettä kahviin nähden) on käytännössä mahdoton saada vahvaa mutta sopivasti uuttunutta kahvia (1.22 vahvuus antaa jo 21%) ja 1:14 suhteella (vähän vettä kahviin nähden) laihaa mutta sopivasti uuttunutta (1.48 vahvuus antaa vasta 18%). Jälkimmäisessä tapauksessa voisi tosin lisätä vettä lopputuotteeseen ja laskea vahvuutta tätä kautta uuttumisprosentin pysyessä luonnollisesti samana.

Tätä yhtälöä sotkee sitten hieman uuttumisen tasaisuus (tekniikka ja jauheen laatu).

Lisäys: Yhtä kuppia keitellessä kannattaa tosiaan mitata jauhettu jauhe ja tarkalla vaa'alla. Esimerkiksi jos punnitset 1g tarkkuudella 15g ja lasket siitä 16*15g=240g vettä. Papuja olikin oikeasti 14.5g ja jauhamisen jälkeen jauhetta onkin enää 14g. Vettä tarvittaisiinkin vain 224g - nyt käytännössä uutatkin suhteella 1:17 etkä haluamallasi 1:16 (17*14g=238g). Isoilla annoksilla tämä kaikki on luonnollisesti vähemmän tarkkaa (kun vaikka teet täyden pannullisen kahvia Moccamasterilla).
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Kesäkuu 13, 2010, 18:21:38 ip
Minkäslaisiin valutteluaikoihin itse kukin V60-jediharjoittelija on vakiintunut? Itselläni jos kokonaisaika (bloom+valutus) menee yli kolmen minuutin, lopputulos menee selkeästi sekä liian vahvaksi että karvaaksi ja tuote maistuu "yleiskahvilta" pavun ominaismakujen sijasta.

Otin pari testiä 1 kupin Hariolla eri karkeuksilla.

Kummassakin tapauksessa 14.8g kahvia ja 221g vettä ("tiukalla" 1:15 suhteella siis)

Ensimmäisessä erässä käytin täällä (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1419.msg16876#msg16876) kuvattua karkeutta "4". Kokonaissuodattumisaika oli 2:40. Käytin lusikkaa purujen sekoitteluun alussa turvotuksen aikana ja sitten uuton aikana pidin myös kahvipedin alhaalla reunoja pinnasta välillä kierrellen. Vettä lisäsin vähän kerrallaan (en yhtäjakoisesti). Lopputulos oli paksua ja tujua. Lukemiksi mittailin 1.72 (vahvuus) ja 23.21% (uuttumisprosentti).

Toinen erä vastaavalla tekniikalla mutta karkeammalla asetuksella "6" (tämän pitäisi kai periaatteessa olla 50% edellistä "karkeampaa" ja aika lähellä normaalia suodatinkarkeutta itseasiassa). Suodatusajaksi tällä tuli 2:25. Maistui paljon tasapainoisemmalle kuin ensimmäinen - mittarin perusteella lukemat 1.58 ja 21.45% (edelleen vahvaa, mutta melko sopivasti uuttunutta).
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Kesäkuu 13, 2010, 20:50:42 ip
Illan viimeinen testi. Sama papu kuin edellä ja sitä 14.8g mutta nyt suhteella 1:17 eli 252g vettä ja sitten samalla jauhatusta karkeammalle (->"7" - joka oli silmämääräisesti lähes sama kuin tässä kuvassa (http://www.terroircoffee.com/dripgrind.pdf) oikeassa mittakaavassa tarkasteltuna). Tarkoituksena oli tuottaa hieman laimeampaa kahvia käyttämällä enemmän vettä ja sitten kompensoida "suurempaa uuttamisvoimaa" karkeammalla jauhatuksella. Suodatusaika 2:40.

Tuloksena oli edellisiä laihempi juoma joka maistui yllättäen pistävältä. Näytteen jäähdyttyä totesin lukemiksi 1.39 ja 21.66%. Olin siis saanut vahvuutta alas, mutta en uuttumisprosenttia - se oli itseasiassa hieman noussut tuohon asetukseen "6" nähden, eli en ollut kompensoinut karkeuden säädöllä tarpeeksi.

Lopputulos maistui todennäköisesti tuota "6" erää kitkerämmälle pääosin laihemmuutensa takia - kitkerät elementit pääsivät paremmin esiin (kummassakin tapauksessa ollaan itseasiassa hieman yliuuttumisen puolella/rajalla).

Seuraavaksi on kaksi vaihtoehtoa - joko pistän karkeammalle, jolloin sekä vahvuus että prosentti pitäisi laskea, taikka sitten ehkä se parempi vaihtoehto: siirryn 1:16 suhteeseen. Tällöin vahvuuden pitäisi nousta hieman ja uuttumisprosentin laskea.

(jos joku joskus tulevaisuudessa ihmettelee näitä kaikkia lukemia, niin kannattaa vilkaista tätä "rinnakkaisketjua" (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1719.0) - nimimerkillä "parasta tähän mennessä kesälomalla: TDS mittari" :) )
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Kesäkuu 14, 2010, 13:37:28 ip
Siirryinkin suoraan 1:15 suhteesen ja tulos oli nappiin. Paksu, pehmeä ja makea. (Etiopialainen Gerbicho Rogicha)

Parametrit siis: 14.8g; 222g; 2:20; "7". Eli muuten samat kuin aivan ensimmäisessä testissä mutta paljon karkeampi jauhatus (ja uuttoaika 20s lyhyempi). Mittarin 2.7 EC kääntyi arvoiksi: 1.52 ja 20.72%, eli kävi juuri kuten uumoilin ennakkoon (1:16 olisi ollut ehkä liian pieni muutos).


Lisäys: Kokeilin toistaa viimeisintä: 14.8g; 223g; 2:05; "7". Hieman hätäilin uutossa ja tämä maistui ja näkyi. Vielä oli sinällään hyvää, mutta ei niin mieluista kuin tuo aiempi. Lukemat 1.44 ja 19.73% - eli 10% muutos uuttoajassa näkyi tällä kertaa prosenttiyksikön tipahduksena uuttumisessa.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: leecher - Heinäkuu 23, 2010, 19:57:59 ip
Uutena kahviharrastajana etsin Swissgoldin 1x4 kestosuodinta kotimaanmarkkinoilta. Onko joku nähnyt ko. suodatinta City-Marketin tai vastaavien hyllyillä? Luontokaupan nettikaupastakaan tuota ei näköjään enää saa? Tuli hankittua Kruppsin kahvimylly Moccamasterin kaveriksi, joten jos tuolla Swissgoldin suodattimella saisi vähän parannettua kahvin makua verrattuna perinteiseen paperisuotimeen.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Juqi - Heinäkuu 23, 2010, 20:48:22 ip
David Walshin erinomainen blogikirjoitus (http://www.dirtycup.com/im-on-a-boat/) uuttosuhteista.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: PapuT - Heinäkuu 25, 2010, 06:23:04 ap
Terveisiä Japanista! Perusmarkettien ja halpahallien hyllyt ovat täynnä mm. Harion kahvivärkkejä. Tästä tulikin kallis reissu... Buonostakin löytyy laadukkaan oloinen tuntemattoman valmistajan versio pistämättömään 9 euron hintaan!

Nyt pitää vain päättää, tiputanko matkalaukusta pois kengät, vaatteet vai läppärin  ::)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 25, 2010, 21:05:40 ip
Lähetät itelles postilla!?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Juqi - Heinäkuu 27, 2010, 08:43:05 ap
Toinen Walshin sarjaan pakollista luettavaa kuuluva kirjoitus (http://theotherblackstuff.ie/thoughts/at-odds-with-unevenness/).
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: leecher - Heinäkuu 31, 2010, 08:50:12 ap
Tilasin Has Beanilta suodatin aloituspaketin. Käytössä Krupsin kahvimylly sekä Moccamasterin peruskeitin. Olen nyt koittanut jauhaa eri karkeuksilla, mutta mielestäni kahvi ei kuitenkaan maistu niin aromikkaalta kuin pitäisi? Vertaan makua normi juhlamokkaan. Olen nyt jauhanut yhden pussin "El salvador finca la fanny" papuja. Pitäisikö karkeus olla samaa luokkaa kuin normaali suodatinjauhatus on? Kahvin määrä myös ihmetyttää. Jos laitan Krupsiin esim. 6 kuppia, niin tuosta 250 gramman pussista ei tuolla anootuksella monta kertaa keitä?

Kuinka saisin parannettua tuota suodatinkeittimellä suodatetun kahvin aromia?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 31, 2010, 09:52:43 ap
Tässä itsekkin kertailen.
Eikös se ollut 7g/1dl raakana suhteena suodatinjauhatusta/veteen.
Krupsin mylly ei ehkä ole paras jauhamaan suodatinkarkeutta, mutta en sano etteikö silläkin sitä saisi (sainhan itsekkin).
Hyvä tapa löytää se suodatinkarkeus on ottaa tylysti sitä juhlamokkaa vaikka paperille viereen hieman, sitten jauhat myllyllä samankokoisia partikkeleita.
Moccamasteriin valkaistu suodatinpaperi (itse laittaisin Mildin) suodatinsuppiloon, sitten laskee siihen kuumaa vettä, ajaa hieman tippalukonkin kautta ulos ennen kuin kaataa kaikki pois. Näin säästyy hieman paperin maulta.

Sitä jäin ihmettelemään, miksi HB tuota suodatinpaketissaan myy, sitten kehuu sitä kovasti espressona (http://www.hasbean.co.uk/products/El-Salvador-Finca-La-Fany-Bourbon-2010%252d2011-Crop.html). Omista muistiinpanoistani olen merkinnyt sen myös hyväksi espressoksi, mutta en maininnut ollenkaan suodatinjauhatusta, enkä muista enää miksi koska olen niin huonomuistinen.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 31, 2010, 11:07:02 ap
mielestäni kahvi ei kuitenkaan maistu niin aromikkaalta kuin pitäisi? Vertaan makua normi juhlamokkaan. Olen nyt jauhanut yhden pussin "El salvador finca la fanny" papuja.

Kyseisen pavun kuvauksista "Sweet, caramel, creamy, great mouthfeel, great espresso.". Eli sieltä ei välttämättä mitään erikoisia aromeja pitäisikään tulla (vrt. afrikkalaiset), mutta maun pitäisi olla makea ja karamellinen, suutuntuma paksu ja "kermainen" - näin siis kun itse kahvinvalmistus on mennyt nappiin. Näiden ominaisuuksien perusteella sitä suositellaan myös espressoon - antaa mahdollisuuden ns. "lusikoitavaan karkkiin".

Pitäisikö karkeus olla samaa luokkaa kuin normaali suodatinjauhatus on? Kahvin määrä myös ihmetyttää.

Mikäli moccamasterilla keittelet niin aloittele siitä normaalista suodatinjauhatuksesta. Käsipelillä uuttaessa sitä voi viedä huomattavasti karkeammaksi, mutta tällöin vedentuloa pystyykin kontrolloimaan paremmin.

Mikäli keittelet sellaisia muutaman kupin satseja, etkä täysiä pannullisia, niin ota alussa suppilon kansi pois ja jahka moccamaster on saanut sinne jonkin verran vettä - hämmennä lusikalla varovasti niin että kaikki purut kostuvat. Tämän jälkeen kansi takaisin ja odottelet että MM on saanut melkein kaikki veden puskettua suppiloon ja tällöin pyöräytät taas lusikalla varovasti pohjia myöten (halutaan välttää paperin repeämistä). Jos sekoittelu lopussa menee nappiin, niin jahka kaikki vesi on valunut suppilosta pois, on siellä pohjalla tasainen kerros kahvia - ei siis niin että kahvi nousee ohuena kerroksena pitkin suodattimen seiniä ja siellä keskellä on "reikä" josta vesi on valunut lähes vapaasti läpi. Kannattaa täyttää keitin myös niin kylmällä vedellä kuin hanasta lähtee - näin saat venytettyä hieman sitä suodatusaikaa pidemmäksi.

Jos laitan Krupsiin esim. 6 kuppia, niin tuosta 250 gramman pussista ei tuolla anootuksella monta kertaa keitä?

250g kanssa voi käyttää vettä noin 4 litran verran josta tulee valmista kahvia se noin 3,7 litraa (osa vedestä jää puruihin) - kuppeina siis vajaa 30 kuppia (1 kuppi = n.1,25dl).

Tässä itsekkin kertailen.
Eikös se ollut 7g/1dl raakana suhteena suodatinjauhatusta/veteen.

Hieman liian vähän vettä. Tuolla tulee suhteeksi noin 1:14-1:15 (riippuen onko tuo desi kylmää vai kuumaa) millä tulee automaattikeittimen kanssa helposti aliuutteista. Toisaalta se antaa helpommin "vahvaa" kahvia kun vettä on niin vähän suhteessa jauheeseen - mutta mikäli keitin vähänkin "falskaa" niin tämäkin "etu" menetään. Lähtisin itse liikkeelle suhteesta 1:16, eli 7g/112g (kannattaa käyttää grammoja ja unohtaa desilitrat ja litrat).

Sitä jäin ihmettelemään, miksi HB tuota suodatinpaketissaan myy, sitten kehuu sitä kovasti espressona (http://www.hasbean.co.uk/products/El-Salvador-Finca-La-Fany-Bourbon-2010%252d2011-Crop.html).

Tuolla on "yes" sekä suodatin että espresso sarakkeessa. Suurin osa HB:n myymistä kahveista on parhaimmillaan muuna kuin espressona (suurin osa kahveista ylipäätään on parhaimmillaan muuna kuin espressona). Tästä syystä jos kahvi sitten toimiikin espressona, niin tätä tietysti tuodaan esiin.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akallio - Syyskuu 02, 2010, 15:10:37 ip
Kokeilin tuossa Tarjoustalosta ostettuja halpoja suodatinpusseja Abidin kanssa. Eihän niissä liima pidä ollenkaan, vaan hajoavat pohjasta!

Ilmeisesti ovat "mitoitettu" toimimaan keittimen kanssa, mutta jos kaataa reilummin vettä päälle niin eivät kestä. Tarinan opetus on, että käytä käsin tapahtuvaan suodatinkeittelyyn vain kunnollisia suodattimia.

Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akubi - Helmikuu 03, 2011, 23:00:12 ip
Kokeilin tuossa Tarjoustalosta ostettuja halpoja suodatinpusseja Abidin kanssa. Eihän niissä liima pidä ollenkaan, vaan hajoavat pohjasta!

Ilmeisesti ovat "mitoitettu" toimimaan keittimen kanssa, mutta jos kaataa reilummin vettä päälle niin eivät kestä. Tarinan opetus on, että käytä käsin tapahtuvaan suodatinkeittelyyn vain kunnollisia suodattimia.



juuri abidin hommanneena tuli tuo mieleen. mikä olisi laajahkosta valikoimasta parahimmaksi todettu abidilla? ei viitsisi jokatoistakaan kokeilla.. kun ei ole noita perusmalleja vuosiin käyttänyt.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 03, 2011, 23:42:36 ip
juuri abidin hommanneena tuli tuo mieleen. mikä olisi laajahkosta valikoimasta parahimmaksi todettu abidilla? ei viitsisi jokatoistakaan kokeilla.. kun ei ole noita perusmalleja vuosiin käyttänyt.

Useimmat taitaa käyttää Melittan perusmalleja. Hifisti ottaa sitten Melitta Mildin, jos haluaa hieman nopeamman alasvedon.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akubi - Helmikuu 08, 2011, 19:09:42 ip
ekominäni ei voinut vastustaa kiusausta kokeilla melitan bambufilttereitä. mietti miltä ruohosellu maistuisi puuselluun verrattuna?
asia on vielä pahasti kesken, kun ei viitsinyt samaan syssyyn verrokkia valkaistusta ottaa, mutta (suuremmaksi osaksi)bambuinen ei juurikaan kuumassa huljuuteltuna veden makua muuttanut. aivan aavistuksen juuresmaisen makeampaan? anyway tarvihtisi lisää empiiristä tutkimusta asia..kukaan muu testaillut? puhetta ainakin joskus oli.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 17, 2011, 21:40:38 ip
Mikäli ei vielä tähän mennessä ole ennättänyt investoimaan kunnolliseen kaatokannuun, niin nyt on Hasbeanille tullut tarjolle hieman Hariota tyylikkäämpi Kalita: linkki kataloogiin (http://www.hasbean.co.uk/categories/Brewing-Equipment/Kalita/).
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 27, 2011, 21:29:12 ip
Pitihän noista ainakin yhtä uutta "idän ihmettä" testata. Kyseessä siis kuvassa näkyvä Kalitan kertakäyttöfiltteri - jossa siis itsessään mukana pahvista/kartongista valmistettu kannatinosa ja erillistä filtterinpidikettä ei siis tarvita. Muuntuu siis lituskasta levystä lähes origamityyppisesti tuohon muotoon. Sisälle mahtuu Has Beanin ohjeiden mukaisesti aika passelisti tuo 15g puruja (ei tule kaataessa yli), joille saa lirutella sen 250g vettä ja muki tulee täyteen kahvia.

Isompi 30kpl pakkauskin on yllättävän pieni (uudelleen suljettava minigrippussi) ja mahtuu tilauksessa ongelmitta papupussien sekaan - mikäli jotakuta kiinnostaa testata.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Heinäkuu 27, 2011, 21:46:12 ip
No, entäs se tärkein? Eroaako muista idän ihmeistä?

 
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 30, 2011, 21:13:04 ip
No en tuolla ole Hariota huonompaa saanut aikaiseksi (kun samoissa määrissä mennään) - mutta en toisaalta merkittävästi parempaakaan. Ainoa selkeä etu tuossa on Harion 1 kuppiseen nähden se, että purut tulevat melkein tuohon piripintaan ja niille on helppo lirutella läheltä ja samalla suodattimen pieni koko pitää huolen siitä, että vesi tulee automaattisesti kaadettua sopivan hitaasti (kun siis verrataan 15g valmistusta molemmilla aparaareilla). Plussana siis ehkä pienempi "tarkkuusvaatimus". Miinuksena sitten kalliimpi kappalehinta (hieman tuumiskelin josko tuosta voisi sopivalla rautalankaviritelmällä kopioida mallin johon taittelisi sitten vaikka Melitan paperista sopivan pussukan). Muodoltahan tuo eroaa Hariosta - on melko neliskanttinen reunoiltaan ja littana pohja

Kalitan Wave olisi mielenkiintoinen kokea (ei vaan raaski vielä sijoittaa). Siinähän paperin muotoilu on hyvin Bunn/Fetco tyyppinen.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Heinäkuu 30, 2011, 22:51:47 ip

Kalitan Wave olisi mielenkiintoinen kokea (ei vaan raaski vielä sijoittaa). Siinähän paperin muotoilu on hyvin Bunn/Fetco tyyppinen.

Kilpavarustelu alkakoon.

Saisi hasbean ottaa kauppaan myös sen kalitan kuparipannun.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 10, 2012, 17:28:22 ip
Joululahjoin itselleni viimein Kalitan kannun, ohessa kuvaa Harion vastaavan rinnalta. Koko on aavistuksen pienempi, nimellisarvoltaan 1,0l (Hario 1,2l). Hintaeroa näillä on se reilu 10 puntaa, mikä näkyy kyllä Kalitassa viimeistellympänä ulkonäkönä (livenä rinnakkain Kalita vie voiton). Paino on melkolailla sama, Kalitassa vain 60g lisää massaa. Nokan muotoilussa on eroa, mikä pikaisten testien perusteella näyttäisi mahdollistavan Hariota hitaamman kaatonopeuden. Kahvin maussa ei ole vielä havaittu merkittävää eroa. :)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 10, 2012, 19:32:35 ip
Joululahjoin itselleni viimein Kalitan kannun, ohessa kuvaa Harion vastaavan rinnalta.

Vaikuttaako Kalitan kaatonokan kiinnitys kannuun vahvemmalta kuin Hariossa?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 10, 2012, 20:07:06 ip
Vaikuttaako Kalitan kaatonokan kiinnitys kannuun vahvemmalta kuin Hariossa?

Erittäin paljon vahvemmalta.

Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 14, 2012, 21:19:30 ip
Jokusen käyttöpäivän jälkeen: on tuo kalita parempi ja mukavampi käyttää kuin Buono kaatovaiheessa IMHO (*), mutta taas induktioliedellä "surffaa ja surisee" huomattavasti Buonoa kovemmin - johtunee ehkä suipommasta muotoilusta joka saanee resonointia voimakkaammin aikaan, tai mistä lie?

(*) tätä pitänee jotenkin tarkastella "tarkasti" - tuntuma on nyt että virtausnopeus on pienempi samanpaksuisella norolla, mutta kuinka tämän tarkasti mittaan/tutkin niin ettei jää vain "tuntumaksi" on vielä pohdittavana.

Muoks: Ainiin, vaikka tuo nokan tyvi on paksumpi kuin Buonossa ulkoisesti, niin pannun sisältä vesi lähtee suurinpiirtein samankokoisesta aukosta kuin Buonossa (siinnekin saisi siis tällaisen: http://www.home-barista.com/tips/hario-water-flow-restrictor-t19964.html )
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akubi - Maaliskuu 01, 2012, 22:21:56 ip


Kalitan Wave olisi mielenkiintoinen kokea (ei vaan raaski vielä sijoittaa). Siinähän paperin muotoilu on hyvin Bunn/Fetco tyyppinen.
[/quote]

wave on ihan hauskan näköinen vehje. vähemmän puuhastellut sen kanssa,mutta tuntuisi karvaita sävyjä korostavan. himpun harmittaa nuo ruskeat paperit, jotka maistuvat aikamoisen paperille. kuumavesitesti. huuhtelu tuppaa sotkemaan aallokkorakenteen herkästi. sekä paprujen kiskominen nipusta. tummilla paahdoilla toiminnee paremmin.luulen tässä kohtaa. kokeilen...
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: migu2 - Maaliskuu 02, 2012, 09:05:08 ap
wave on ihan hauskan näköinen vehje. vähemmän puuhastellut sen kanssa,mutta tuntuisi karvaita sävyjä korostavan. himpun harmittaa nuo ruskeat paperit, jotka maistuvat aikamoisen paperille. kuumavesitesti. huuhtelu tuppaa sotkemaan aallokkorakenteen herkästi. sekä paprujen kiskominen nipusta. tummilla paahdoilla toiminnee paremmin.luulen tässä kohtaa. kokeilen...

Täällä myös Wavetettu jo pidemmän aikaa! Suodatinpaperissa on tosiaan aika vahva sivumaku, mutta kannattaa huuhdella paperia niin ettei se uppoa ihan kokonaan veteen siinä suodatinsuppilossa. Näin paperin muoto pysyy ehjänä ja pitäisikin pysyä, jotta suodattimen idea toimisi paremmin (kait...).
Tasaisempia kuppeja tällä kyllä saa kuin esim V60 dripperillä, tosin kirkkautta jää jonkun verran pois. Karvaita kuppeja en ole kyllä Wavella saanut. Minulla on tämä pienempi versio (155), olisi kannattanut ottaa se isompi.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akubi - Maaliskuu 25, 2012, 19:17:27 ip
, tosin kirkkautta jää jonkun verran pois. Karvaita kuppeja en ole kyllä Wavella saanut.

voipi olla juuri tuo kirkkauden sameneminen sekä huuhteluista huolimatta paperin maku, mitä karvaammaksi tulkitsen.

harvemmalle käytölle anyway jäänyt wave..
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: tirofaux - Kesäkuu 13, 2012, 14:01:27 ip
Olisikohan tuollainen pöytäinduktioliesi hyvä vaihtoehto Kalita/Buono-keittelijälle jos varsinaista keittiötilaa ei ole lähellä. Tuo voisi ehkä korvata myös vedenkeittimen.

https://stockmann.com/p/fi/Wilfa-ICP-2000-induktioliesi/188838?itemId=188839
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: oldpet - Helmikuu 18, 2013, 11:23:32 ap
Tuommonen tuli hankittua
(https://lh6.googleusercontent.com/-WogznWLFXb8/USIQVttYa4I/AAAAAAAACb4/uvFuHunefV0/s959/2013-02-18+11.07.19.jpg)

5 puntaa taisi olla ja mukaan tuli 40 kpl suodatinpaperia. Eka uutto meni vähän pitkäksi, 15g/210g 4min kukituksen kanssa. Kuitenkin yllättävän hyvin onnistui. Ens kerralla myllyä ehkä vähän karkeemmalle.

Edit. dropbox --> picasa
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 18, 2013, 13:19:28 ip
^ Mimmonen, ei näy mitään  ???
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: oldpet - Helmikuu 18, 2013, 13:32:36 ip
Sori. Dropbox ei pysty jakaa, näky vaan itelle. Siirsin picasaan, toivottavasti nyt näkyy  :)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: oldpet - Maaliskuu 02, 2013, 11:50:42 ap
Laitetaanpa nyt pieni videokin tuosta. Voisi olla jotain hiottavaa tekniikassa. Tosin en tiedä onko kellään muulla vastaavaa laitetta.
http://www.youtube.com/watch?v=k4fpvnhTnYM
Käytännössä saan aina parempaa kahvia kuin mokkamasterilla, mutta vertailu ei ole kovin objektiivista (mylly, suodatinpaperi, määrät jne).
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: oldpet - Huhtikuu 20, 2013, 09:49:35 ap
Sain emännältä lahjaksi tuommosen bueno-pannun. Kun vertaa vedenkeittimellä kaateluun, niin onhan sillä eroa kuin yöllä ja päivällä :) Onko tuommosesta flow restrictorista merkittävää hyötyä? Jos vaikka semmoisen hommaisi seuraavaksi..
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 21, 2013, 09:01:48 ap
Kyllä se flow restrictor kannattaa ilman muuta hankkia varsinkin kun hinta on mitä on.

Ensinnäkin se tunne kun saa tuunata tavaroitaan on arvoltaan mittaamaton (tai no, mitä se palikka nyt maksaakaan..) ja suodatinkartiolla jos kahvia tekee, toimii bueno n. miljoona kertaa paremmin ja kahvinkeitossa on muutenkin enemmän Zeniä mukana. Samalla kun olet kaupoilla flow restrictoria varten, kannattaa ostoskoriin napata myös Harion bambutikku sekoittamista varten, ellet sellaista vielä omista. Ei nyt ihan välttämättömyys mutta kyllä se kahvi maistuu paremmalta tuollaisella sekoitettuna.

Tietenkin jos täyttelee buenolla myös aeropressejä ja clevereitä yms. niin voi palikka buenossa voi alkaa turhauttamaan. Saahan sen toisaalta tietenkin myös pois.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akubi - Huhtikuu 21, 2013, 18:33:05 ip
äh, ei mitään turhia palikoita vaan rannetta harjoittamaan..
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 21, 2013, 18:40:55 ip
Oletan, että akubi ei siis ole ikinä kokeillut tuollaisen flow restrictorin käyttöä?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akubi - Huhtikuu 21, 2013, 19:04:44 ip
oletus nappiin.käytän rannetta kaatamiseen.
tietysti voin kokeilla,mutten halua (ostella)turhia rojuja nurkkiin......
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 21, 2013, 19:09:42 ip
I rest my case, vai miten Kovassa laissa sanotaankaan..

Vaikka sitä rannetta harjottaisi miten, niin bueno flow restrictorilla on parempi suodatinkeittämiseen kuin ilman sitä.

Jos Oldpet on tästä sivuraiteille suistumisesta huolimatta valmis sijoittamaan n. viisi euroa ja uhraamaan säilytystilastaan n. 0,5 kuutiosenttiä (joka sekin buenon nokan sisällä), niin hän ei varmasti tule pettymään.

edit: vaikka 'full respect' tietenkin Akubi sille, ettei ihan jokaista kahvitavaraa tarvitse haalia
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akubi - Huhtikuu 21, 2013, 19:44:56 ip
enhp muita estä ostamasta vaan omasta puolestani höpisen
 buonon käyttökokemuksetkin vähäisiä..kalitaan tottuneena saattaapi olla että paremmin toimii restriktorilla.
tietenkin kokeileminen kiinostaa, kun provokatoidaan näin
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: oldpet - Huhtikuu 21, 2013, 19:48:38 ip
Kysyin mielipidettä, ja sain puolesta ja vastaan. Kiitos. Ainut seikka mikä mietityttää on juuri tuo ranteen väsyminen pitkässä kaadossa. Tähän mennessä ei ole edes vielä kovin isoja satseja valuteltu, mitä nyt 330 grammaa tuo vaimon aamukahvin vesimäärä.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 21, 2013, 19:55:43 ip
enhp muita estä ostamasta vaan omasta puolestani höpisen
 buonon käyttökokemuksetkin vähäisiä..kalitaan tottuneena saattaapi olla että paremmin toimii restriktorilla.
tietenkin kokeileminen kiinostaa, kun provokatoidaan näin

Kalita taitaa olla ihan ilman muokkauksiakin hieman parempi kaato-ominaisuuksiltaan kuin bueno, mutta kyllä sekin varmasti hyötyisi tuosta palikasta. JiiTee täältä muistaakseni sanoi, että ko. palikka sopii hyvin myös kalitaan.

Täytyy myöntää, että olen käyttänyt kalitaa vain muutaman hassun kerran että muistikuvien perusteella ollaan liikenteessä.

Kysyin mielipidettä, ja sain puolesta ja vastaan. Kiitos. Ainut seikka mikä mietityttää on juuri tuo ranteen väsyminen pitkässä kaadossa. Tähän mennessä ei ole edes vielä kovin isoja satseja valuteltu, mitä nyt 330 grammaa tuo vaimon aamukahvin vesimäärä.

Kyllä se uutto kestää yhtä pitkään flow restrictorilla ja ilman sitä. Tietenkin tuolla flow restrictorilla voi ja täytyy kaataa yhtäjaksoisesti, mikä tietenkin on kahvin kannalta suvereenein tapa. Sen sijaan jos pitää vain nopeasti saada esim. 330 grammaa kaadettua, irrotan itse buenosta tuon palikan koska odottelu kyrsii.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 21, 2013, 23:13:49 ip
Sen sijaan jos pitää vain nopeasti saada esim. 330 grammaa kaadettua, irrotan itse buenosta tuon palikan koska odottelu kyrsii.

Jos tarvii nopeesti vettä, niin kaataa suoraan vedenkeittimestä.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: akubi - Huhtikuu 22, 2013, 15:19:28 ip
espropress on ihan kätevä aeropressiin katelussa
ja sitten tiristelyyn hyvä,jos ei suoraan kuppiin halua
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 22, 2013, 21:04:29 ip
Kalita taitaa olla ihan ilman muokkauksiakin hieman parempi kaato-ominaisuuksiltaan kuin bueno, mutta kyllä sekin varmasti hyötyisi tuosta palikasta. JiiTee täältä muistaakseni sanoi, että ko. palikka sopii hyvin myös kalitaan.

Ainakin lähtö on Kalitassa silmämääräisesti täsmälleen saman kokoinen reikä kuin Buenossa. Heti sen jälkeen Kalitassa tosin nokka levenee todella reilusti (supistuu sitten taas loppua kohti) eli tuota rajoitinta ei kannata kovin voimakkaasti tuonne tunkea jottei jää nokan sisään jumiin (vai liekkö miten joustavaa materiaalia?). Kalitan parempi kaato-ominaisuus perustuu mielestäni ihan vain terävämpään, kapeampaan ja viimeistellympään nokan kärkeen.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Terva - Heinäkuu 13, 2013, 10:58:21 ap
Moi  :) Olen tässä pohtinut sellaista, kun ostan perus suodatinkahvin melkein mistä vaan (paitsi nyt kahvin valmistuksen erikoisliikkeet) niin seuraus aina närästys. Mistä tämä mahtaa johtua? Eli onko vika valmistustekniikassa, huonoissa puruissa vai mikä? Haluaisin harjoitella myös hyvän suodatinkahvin saloja ja luenkin tätä topikkia läpi, mutta tuo on suurin syy miksi en ole lähtenyt toimiin vielä. Olen myös kuullut erilaisia teorioita, mut päätin nyt kysellä "ammattilaisilta".
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 13, 2013, 22:24:12 ip
Niinno, itseäni ei ainakaan närästä JuhlaMokat ja Pressat, joita juon vierailla.
Ja jos närästää, niin todella harvoin. Sit taas puolisolla närästelee useammin, ihan monet kotikahvitkin.
Joten pääosin tää vois olla tyyppivika nauttijassa, sen jälkeen lähtisin raaka-aineisiin ja sit valmistukseen (likainen nortsikeitin tekee jo ihmeitä).
Aika laaja kysymys.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Terva - Heinäkuu 13, 2013, 23:23:34 ip
Joo hiffasin kyllä et on aika laaja kyssäri. Mut se tuntuu olevan aina noi suodatin tavarat. Juon lattee ja cappuchinoa joka päivä, ei närästystä. Aeropress ja presso, joskus jotkut närästää. Mutteri, taasen joskus närästää useimmiten ei.
Oon kuullut seuraavia mahdolisuuksia. Paperi vie rasvan kahvista = närästää helpommin. Sopii koska useimmin juuri suodatinkahvissa. Paahtoaste, suomalainen (esim juhlamokka) jotenkin paahdettu liian happamaksi = sekoittaa pakin. Likaiset keittimet = moska sekoittaa pakin. Kahvi olisi liian vanhaa ja joku siinä elävä "home" = aiheuttaa närästystä.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa... // närästyksestä, n-metyylipyridiini
Kirjoitti: Mariia - Heinäkuu 14, 2013, 08:48:59 ap
Minäkin kärsin närästyksestä. Vaiva on sen verran kurjaa sorttia, että tuttavien tarjoamat Juhla Mokat jätän väliin. Aiemmin luulin, että kyse on kahvin hapokkuudesta (acidity), koska valmistustavalla ei mielestäni ole suurtakaan vaikutusta närästykseen. Suodatinkahvi saattaa närästää tai sitten ei. Sama espresson kanssa.

Luin hiljattain artikkelin, jonka mukaan tutkijat epäilevät, että takana saattaa olla NMP, n-methylpyridium (n-metyylipyridiini). http://www.refluksi.fi/89
Korkea NMP-taso vähentää vatsahapon eritystä, ja NMP muodostuu vasta paahtaessa, vihreissä pavuissa NMP:tä ei ole. Usein tummapaahtoisen kahvin NMP-pitoisuus on korkeampi, kuin vaaleapaahtoisen, ja vatsa ei siksi protestoi.

Senkin olen huomannut, että vatsani ei tykkää ollenkaan, jos kahvin seassa on purujäämiä (esim. suodatinpussi falskannut, tai espressokoneen kahva huolimattomasti täytetty). Maidon kanssa nautittuna närästysriski tuntuisi pienenevän, mene ja tiedä...
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: migu2 - Heinäkuu 14, 2013, 10:45:47 ap
Maito auttaa ainakin minulla närästykseen kahvin kanssa. Mahtavia suodatinkahveja tulee juotua ilman maitoa ja närästys seuraa yleensä aina, ainakin vaaleapaahtoisten kanssa. Maidon kera kahvia voi juoda vaikka litratolkulla ja närästyksestä ei ole tietoakaan.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 14, 2013, 11:44:36 ap
Auttaako jos suodatinkeittimen kanssa käyttää kestosuodatinta (swiss gold)?
Sitä välillä käytän jos tuntuu ettei moccablasteri meinaa antaa kahvista makuja irti millään.

Meillä ei niinkään valiteltu pressosta ja närästyksestä sen jälkeen kun lopetin männän alas painamisen, aikaa sitten kun luin J.Hoffmanin blogista jutun "Cupping vs. French Press (http://www.jimseven.com/2010/11/04/cupping-vs-french-press/)", niin aloin jättämään tuon männän ylös.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: vanttila - Lokakuu 14, 2013, 00:38:51 ap
Onkos porukalla kuinka paljon Chemexejä täällä? Espresson litkiminen alkaa välillä aina tympimään ja tekisi mieli jotain "kevyempää". Tasotilaa on aika rajoitetusti, joten suodatinkeittimelle ei ole oikeen paikkaa vaikka sellainenkin kaapista löytyy. Muutenkin suodatinkeitin taitaa olla aikamoinen kompromissi.

Mielessä on nyt pyörinyt Chemex ja Bonavitan vedenkeitin. Sinänsä varmaan pärjäisi jollain yksinkertaisella pour over-suppilollakin, mutta chemexin muotoilu hivelee silmää. Lähinnä mietityttää kahvin laatu ja käytännön asiat. Kovastihan kaikki tuntuvat Chemexiä kehuvan, mutta yllättävän vähän löytyy suomen puolelta kokemuksia.

Jos nyt nappaisi vaikka tuollaisen 6-8 kupin mallin, niin kuinkakohan helposti se taipuisi sinkkumiehen käyttöön, eli suurimmilta osin sillä tulisi valmistettua 1-2 kupillista kerralla (eli noin 2-5dl)? Sama kai se sille astian koolle sinänsä on, jos muut parametrit on kunnossa. Lähinnä mietityttää se, että jos tuolla tekee vaikka 5dl kerralla, ja ensimmäisen kupin nauttimisessa menee 5-10min, onko toinen kupillinen siinä vaiheessa jo huoneenlämpöistä? Mielellään kuulisin muiden käyttökokemuksia Chemexistä (ja miksei myös bonavitasta), jos sellaisia täältä löytyy.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: m4tti - Lokakuu 14, 2013, 15:19:40 ip
Kun itse kaipasin espressoa ”enemmän juotavaa” esim aamukahviksi ja voileväin seuraksi, päädyin suodatinsuppiloon. Tällä hetkellä on käytössä Hario V60.

Sain Chemexin lainaksi ja kokeilin sitä pari päivää perinteisen suodatinsuppilon kanssa rinnakkain. Tarkoitus oli testata kahvin valmistuksen rutiineja (aamu-unisena :)), ei niinkään kahvin makua, oletus oli että molemmilla tavoilla saa hyvää.

Kovin tieteellistä analyysia en tehnyt, mutta päädyin pysymään suppilossa koska:
-   suppilolla voi tehdä suoraan kuppiin (oma aamukahvikuppi vetää 280grammaa vettä, 17-20gr kahvijauhetta ja hyvät rutiinit olemassa)
-   voi tehdä myös erilliseen astiaan, jos haluaa kerralla enemmän, esim 2-4 kupillista, riippuu toki suppilon koosta
-   suppilo vie vähemmän tilaa
-   suppiloon saa (Harioon taiteltuna) tavallisen Melitta suodatinpaperin
-   muovisuppilo (ja Harion keraaminenkin) ovat turvallisemman oloisia, pelotti että kolhin chemexin rikki tiskatessa tms :o. (varsinkin kun ei ollut oma…)

Kahvin laadussa/maussa tai valmistuksessa en juuri muuta eroa huomannut, molemmilla teki hyvää kahvia suht samalla menetelmällä.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Toma - Lokakuu 27, 2013, 20:50:40 ip
Olen aina uuttanut V60:sella seuraavasti; 30s bloom, sitten laskenut vettä hissukseen vastapäivään kiertäen, osumatta kuitenkaan reunoihin. Lopussa kun vikat vedet on kaadettu teen "tap":n. Eli nostan suppilon ja kolautan sen kupin päälle.

Vähän aikaa sitten kuitenkin näin eri tyylin, siinä vedettiin ristiin vaakaan ja pystyyn pitkään, lopussa vasta pyöritys.
Nyt olen kokeillut kotona molempia vuorotellen, ja tosi paha sanoa kumpi olis parempi.

Mites muut tekee?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: m4tti - Lokakuu 29, 2013, 11:38:30 ap
Suunnilleen samat V60 rutiinit, tässä koko kaava:
- ensin lorautan tilkan +95C kuumaa vettä joka kostuttaa filtterin ja esilämmittää suppilon&kupin
- purut 17-20g filtteriin ja tasoitus kopsauttamalla suppiloa kämmentä vasten - en tee mitään kuoppaa puruihin
- (kaadan kupin pohjalta läpi menneet ”lämmitysvedet” pois, tämän kun unohtaa, niin saa hieman laimennettua kahvia… :))
- purujen kostutus -> bloom vaihtelee jotain 15 – 40 sekunnin välillä, aikaa en varsinaisesti kellota, vaan totean silmämääräisesti tapahtuuko puruissa mitään. Parhaiten bloom toimii ihan tuoreilla pavuilla, jolloin ”kuohahtaminen ja turpoaminen” on selkeää. Nyt esim on jäljellä pussinpohjat vähän vanhempaa Löfbergs Kharismaa ja bloom on melko vähäistä.
- vettä kaadan kiertäen/pyöritellen vasta- ja myötäpäivään vaihdellen ja reunoja varoen
- lopuksi sekoitan kahvin lusikalla, jotta ei jää ”kerrostumia” ja samalla vähän jäähtyy (en käytä maitoa tai sokeria suodatinkahvissa)

Itse en usko että kaatotyylillä on makuun juurikaan merkitystä, lähinnä pienestä liikkeestä on helpompi saada sopiva ja hallittu tasainen noro, jolloin ei liian kovalla vauhdilla kaada yhteen kohtaan ja aiheuta kuoppaa puruihin. Tuo ristiin rastiin kokeilu aiheutti ainakin minulla veden hölskymisen kannussa ja vaikeutti tasaista kaatoa.

Sitä olen kaataessa pohdiskellut, että kuinka paljon / nopeasti vettä suppiloon lorottaisi eli yrittääkö pitää vesi mahd. niukkana juuri ja juuri purut peittäen vai kaataako runsaammin ”parilla kaadolla täyteen” ja antaa sitten valua kuppiin. Tämän hetken metodi on tuosta puolivälistä.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Toma - Lokakuu 29, 2013, 22:32:12 ip
Mitä nyt jäi kirjoittamatta, niin kanssa toki kastelen tuon filtterin, ja kaadan vedet pois kupista ennen uuttoa ;)
Mutta kun lataan purut suppiloon, niin käytän aeropressin funnelia tässä apuvälineenä, ja lopuksi vielä painan keskelle kevyesti sormella pienen kuopan. Kuoppaan sitten alan kaatamaan.
Bloomi on 30s, vanhoilla pavuilla jos se 50-60g vettä hulahtaa läpi, eikä jää puruja paisuttelemaan, niin jatkan kaatoa.
Oma V60 on mallia Tornado, jossa siis sisällä pienet kielekkeet avittamassa uuton virtausta.
Edelliseen kommenttiini korjaten; kaadan siis myötäpäivään vain ja ainoastaan. Ellen sitten kokeile tätä ristiinvetelyä (joka on osoittautunut aika hankalaksi).

Sitä olen kaataessa pohdiskellut, että kuinka paljon / nopeasti vettä suppiloon lorottaisi eli yrittääkö pitää vesi mahd. niukkana juuri ja juuri purut peittäen vai kaataako runsaammin ”parilla kaadolla täyteen” ja antaa sitten valua kuppiin. Tämän hetken metodi on tuosta puolivälistä.

Tähän oikeammin varmaan vastaa tämä linkki  (http://www.terroircoffee.com/Hariodripperbrewingnstructions.pdf)(joka on kyllä .pdf, jos sillä nyt on väliä).
Itse pidän veden kaadon mahdollisimman niukkana, mutta kuitenkin ajan rajoissa. 260g -> 2,5min + bloom
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: m4tti - Lokakuu 31, 2013, 22:15:14 ip
Ok, kiitos, en tätä Hario-ohjetta aiemmin ole nähnytkään.
Minulla on juuri tuo 02 koko ja "sisäkierteillä" (luulin että kaikissa Harion suppiloissa on nuo kielekkeet). Tuossa oli myös info 48g/780g maksimikapasiteetista 02lla, sitä olen joskus miettinyt paljonko kerralla voisi tehdä, jos tulee tarve. Ja kuopan teko ei ole pakollista,  mutta auttaa tähtäämistä :)

Pitää huomenna kellottaa uuttoa hiukan niukemmalla kaadolla ja katsoa mihin menee 18g/280g. Papuna on nyt tuoretta Hunaputa, joten hyvä olla muutenkin tarkkana, että saa optimituloksen. Yleensä aamukahvit menee "rutiinilla" eikä tule kelloa niin tarkkailtua.

Olen joskus kaadon puolessa välissä kaatanut hieman voimakkammin, jotta purut sekottuisivat. Muistelen, että joku sekotteli jopa lusikalla, jotta saisi purut uutuman kokonaan tasaisesti.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: viherpeukalo85 - Marraskuu 27, 2013, 13:31:39 ip
Ihan ensimmäisiä kertoja olen suodatellut kahvia käsin eikä mene ihan niinkuin strömsössä... Alku menee ihan hyvin mutta kun vedestä n. puolet on kaadettu, suodatin lakkaa päästämästä vettä läpi. Luulin ensin että ongelma johtui kestosuodattimesta (eli purut tukki verkon) mutta sama ongelma on paperisellakin. Joudun kohottelemaan suodattimen reunoja että vesi alkaa taas virtaamaan ja siitä seuraa reikiä paperiin ja puruja kahviin, ei kiva >:( Purujen karkeus on näppituntumalla jotakuinkin normaali suodatinkarkeus (skertonilla jauhan) ja pussit mitälie pusseja mitä kaapin perällä oli, mitä luultavimmin pirkkaa... Ja ihan moccamasterin suppilolla suodattelin, ei liene oleellinen tieto kun virtaus tyssää pussiin eikä suppiloon. Olisko jollain kokeneemmalla näkemystä että onko mun suodatinpussit vaan huonoja vai onko jauhatuksessa vikaa? Keittimellä tulee melko lailla normaalia kahvia, tosin kraatterin koko on tähtitieteellinen.

On tuossa toinenkin ongelma mutta se johtuu huonosta vaa´asta. Mun vaaka pitää lukeman huonosti, se rupeaa pikkuhiljaa laskemaan. Kun vesi kertyy ja kaatamisessa täytyy pitää pitkiäkin taukoja, vaa´an lukema muuttuu enkä pysy kartalla. Mukillisen koko vaihtelee aikamoisesti... Pitäis kai kaataa tasaisen kokoisissa lorauksissa ja taarata vaaka välillä. Välillä se mokoma rakkine sammuu kesken kaiken kun liikaa joutuu odottelemaan.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: äyni - Marraskuu 27, 2013, 13:41:44 ip
Voisiko jauhatuksessa olla liikaa hienoja partikkeleita, jotka tukkivat sitten filtterin?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 27, 2013, 13:42:10 ip
Kokeilehan aluksi säätää jauhatusta reilusti karkeammalle.

Toimiiko vaaka oikein punnitessasi muita esineitä vai esiintyykö heittelyä vain kuumien nesteiden kanssa?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: viherpeukalo85 - Marraskuu 27, 2013, 13:54:01 ip
Seuraavaksi siis karkeampi kokeiluun.

Kyllä tuo vaaka aina rupeaa heittelemään lukemaa jos jättää punnittavan jutun siihen seisomaan. Normaalisti kuitenkin punnitsen kerralla koko tarvittavan määrän jolloinka ongelmaa ei ole. Kokeilin sitäkin että punnitsin ensin veden ja aloin kaatamaan vasta sitten. Tuloksena haalea kahvi.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 27, 2013, 15:00:41 ip
Kokeilin sitäkin että punnitsin ensin veden ja aloin kaatamaan vasta sitten. Tuloksena haalea kahvi.

Jos mittavirhe sallitaan niin veden voi punnita ennen sen lämmittämistä.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 27, 2013, 15:07:41 ip
Vaa'at ovat muuten melko halpoja ja valikoimaa riittää.

Käytän kahvipurujen mittaamiseen 200g (+-0.01g) vaakaa (http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&LH_BIN=1&_nkw=scale+200g+0.01g&_sop=15)  ja veden mittaamiseen 1000g (+-0.1g) vaakaa.  (http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&LH_BIN=1&_nkw=scale+1000g+0.1g&_sop=15)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: viherpeukalo85 - Marraskuu 28, 2013, 11:31:25 ap
No nythän siitä kahvista vasta herkkua tuli... Kitkerää on mutta aromista ei tietoakaan. Käänsin karkeuden säädintä yhden kokonaisen kierroksen karkeampaan, joukkoon tuli jo varsin muhkeita palasia. Silti viimeiset 80ml (koko määrä 250ml) ei meinannut mennä läpi ollenkaan. Pitäisköhän kokeilla eri suodatinpusseja kunhan joskus hamassa tulevaisuudessa pääsee kauppaan asti.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 28, 2013, 11:50:07 ap

Hyvä että tukkeumapuoli helpottui.

Makupuolen säätämisen osalta saanet kertoa paljon yksityiskohtaisemmin valmistusprosessistasi.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: viherpeukalo85 - Marraskuu 28, 2013, 12:02:35 ip
Veikkailisin että maku oli tällä kertaa tosi valju siksi kun jauhatus oli varsin karkeaa. Ja siis tukkoon meni edelleen mutta vähän myöhemmässä vaiheessa kuin aiemmin. Pääsin sentään yli puolenvälin. Jos ei homma lähde pelittämään, heitän pyyhkeen kehään ja siirryn pressoon kunnes joku kaunis päivä inspiroidun kokeilemaan uudestaan.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 28, 2013, 12:17:53 ip
Itse olen koestanut suodatinpusseja lähinnä Abid Clever Dripperin kanssa. Suodatinpussimerkkinä käytän Melitta Mildiä, joka siis päästää nesteen tavanomaista pussia nopeammin läpi. Näillä valmistan siis suurempia kuin yhden kupin annoksia. Yksittäisannosten valmistamisessa taas Aeropress on vahvimmillaan.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: äyni - Marraskuu 28, 2013, 12:23:19 ip
Hario Skerton on ilmeisesti modaamaton.

Skertonin tunnettu ongelmahan on se, että akseli on tuettu vain yhdestä pisteestä. Karkeilla jauhatuksilla pyörivä terä pääsee heilumaan, eikä pysy keskitettynä oikein mitenkään. Seurauksena erittäin epätasaista jauhatusta, kun toiselta puolelta terää tulee putua ja toiselta puolelta puolikkaita papuja. Seurauksena mautonta kahvia ja tukkeutunut suodatin. Vaihtoehtona jokin toinen mylly tai sitten skertonin modaus: http://www.orphanespresso.com/OE-Lower-Bearing-UPGRADE-KIT-for-Hario-Skerton-Kyocera-CM50-Hand-Grinders_p_4066.html
Ilmeisesti modaus kuitenkin heikentää hienon jauhatuksen laatua.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: viherpeukalo85 - Marraskuu 28, 2013, 12:28:33 ip
No voihan pirskale... Ei ole rahaa uuteen myllyyn, ehkä pitäis sitten tuota modausta kokeilla. Kovin hienoon suodatukseen mulla ei ole tarvetta.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Tinuri - Marraskuu 28, 2013, 12:54:22 ip
No voihan pirskale... Ei ole rahaa uuteen myllyyn, ehkä pitäis sitten tuota modausta kokeilla. Kovin hienoon suodatukseen mulla ei ole tarvetta.

Itse olen tuon modauksen asentanut ja on ilman muuta hintansa väärti. Ei heilu terä yhtään. Enimmäkseen jauhan sillä paatilla Aeropressiin, mutta en usko tuon mitenkään huonontavan espressojauhatustakaan. Ei kai terän ainakaan "tarvitse" heilua pitkin laitoja?
Lisäksi olen joskus aiemmin lisännyt akselin yläpäähän justiinsa sopivankokoisen prikan, joka estää akselin yläpään osumisen muovirakenteeseen. Nyt ei akseli heilu alhaalta, eikä muovi kulu ylhäältä. Kaikki klappi on vex.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: viherpeukalo85 - Marraskuu 28, 2013, 13:02:10 ip
Mahtaako noita modaussettejä saada suomesta? Ulkomailta tilaamiseen tarvitsee yleensä sen mokoman luottokortin... Mä en pikaisella etsimisellä löytänyt.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 28, 2013, 13:19:46 ip
Käytätkö jotain todella tummaa paahtoa? Ne tuntuvat yleensä tukkivan suodattimen, jos vielä mylly suoltaa paljon tomua sekaan.
Itselläni on modaamaton Skerton ja kyllä sillä voi jauhaa jokaiseen uuttotapaan ilman ongelmia. Tai ainakin kutakuinkin  ;)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: viherpeukalo85 - Marraskuu 28, 2013, 13:24:03 ip
En mä ihan hirveän tummia ole käyttänyt. Nää kokeilut on nyt tehty kaffan go´morron-pavuilla, välillä jauhan mutteriin espressopapuja mutta sen kanssa ei ole (ainakaan toistaiseksi) ollut ongelmia.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: äyni - Marraskuu 28, 2013, 15:09:21 ip
Mahtaako noita modaussettejä saada suomesta? Ulkomailta tilaamiseen tarvitsee yleensä sen mokoman luottokortin... Mä en pikaisella etsimisellä löytänyt.

Mikä tahansa kortti, jossa lukee visa tai Mastercard käy liki kaikissa nettikaupoissa ja paypalissa. Ei tarvitse olla luotto.
Electron, Debit, Maestro..  kaikki käy. Ainoa kortti mikä sulla voi oikeastaan olla, joka ei passaa maksuvälineenä mitenkään on perisuomalainen pankkikortti, jollaisia ei kait enää saakaan mistään.
Nordealla, ainakin ennen, täytyi verkkokaupasta aktivoida verkkomaksaminen päälle, ennen kun sitä pystyi käyttämään. Muista pankeista en tiedä.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: äyni - Joulukuu 03, 2013, 15:06:49 ip
Kertokaapas mitä mä teen väärin?

Tilanne on se, että saan useimmista kahveista oikein maukasta (suhteessa kahvin laatuun vallankin) suodatinkahvia, oli väline mikä hyvänsä. Pääosin mennään Melittan keraamisella dripperillä ja swissgold-suodattimella. Vettä kaadan pienestä gooseneck-kannusta. Toinen tiuhaan käytössä oleva on aeropress ja Able disk fine.

Kuitenkin monen kahvin kohdalla lopputulema on jotenkin pahvisen makuinen. Etenkin näin tahtoo olla monen Kaffan kahvin kanssa, mutta myös muillakin, mutta pelkästään paremmilla pienpaahtimoiden kahveilla. Esimerkiksi Kaffan GoMorron on epätyydyttävää kerta toisensa jälkeen. Olen yrittänyt varioida muuttujia, mutta en oikein tiedä mistä tuota ongelmaa lähtisi perkaamaan pois. Markettien bulkkipavuilla tuota pahvisuutta ei esiinny ollenkaan, mutta kahvi on monessa suhteessa muuten kehnompaa. Minusta tämä ei ole ollut mitenkään järjestelmällisesti kytköksissä paahtoasteeseenkaan.

Tarkennetaan siis vielä, että kyse ei ole mistään satunnaisesta ilmiöstä, vaan esiintyy aina tiettyjen kahvien kanssa. Onko vika minussa vai kahvissa?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 03, 2013, 16:39:18 ip
Mitä jos koittaisit uuttaa hieman vähemmän? Joissakin kahveissa makuun ilmaantuu puun kaltaisia makuja kun aletaan olla uuttumisen ylärajoilla.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: äyni - Joulukuu 03, 2013, 21:24:48 ip
Mitä jos koittaisit uuttaa hieman vähemmän? Joissakin kahveissa makuun ilmaantuu puun kaltaisia makuja kun aletaan olla uuttumisen ylärajoilla.

Vähemmän? Siis vähemmän kahvia, vähemmän vettä? Vähemmän vain toista, kumpaa? Mitä varsinaisesti tarkoittaa "uuttumisen ylärajoilla"?
Aeropressiin menee sen 17 g kahvia ja 250 g vettä, kuinka paljon vähemmän ja mitä? Tuon dripperin virtausta en pysty säätämään muuten kuin jauhatuksella.

Siis kokeiluja on tehty erilaisin vesi-kahvi suhtein, 60-70 g kahvia / 1 kg vettä on ollut vaihteluväli, ja aina sama tulos. 60 g / kg on liian laihaa, yli 70 g / kg menee jo tarpeettoman vahvan puolelle. Lämpötilaa on tullut kokeiltua 80-95°C väliltä.

Yksi mikä tuli nyt mieleen on vesi. Voiko veden laadulla olla tällaiseen merkitystä? Hanavetemme on näet sen verran kloorista ja muuten pahaa, että suodatan suurimman osan juomavedestäni. Mutta mä olen veden maun suhteen erittäin ronkeli, muu perhe ei huomaa hanavedessä mitään virhettä.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 03, 2013, 22:38:38 ip
Hyvin tuli muuttujia. Mutta luulen Joonan tarkoittavan uuttamisaikaa(?).
Sitä lähtisin itse muuttamaan, vähentämään veden kosketusta puruihin.
Tuo ap:n 250 ja 17 on mielestäni ihan hyvä suhde, sit lämpötilalla ja kosketusajalla pelaamalla muutosta hakemaan. Esim. Inverted ja 1min steep ja 30s press, vois koittaa 45s steep ja 30s press jne.

Drippereillä valumisaikaa muuttaa helpoiten karkeutta muuttaen. Tän jo tiesitkin, kunhan halusin vain päteä ;)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 03, 2013, 22:49:42 ip
Uuta siis vähemmän niin, että jauhamastasi kahvista siirtyy vähemmän "kamaa" sinne nesteeseen jota juot valmiina kahvina. Voit jauhaa karkeammaksi, lyhentää kontaktiaikaa, käyttää vähemmän vettä, laskea lämpötilaa tai sekoittaa varovaisemmin.

Uuttamisen ylärajoilla tarkoitin (ehkä vähän epäselvästi) tilannetta, jossa ollaan siirretty suurin osa mahdollisesti irtoavaa "kamaa" jauhetusta kahvista siihen juotavaan osaan. Jos vaikka 20 grammasta kahvia siityisi toivotun 4 gramman sijaan 4,5 grammaa, saattaa makuun ilmaantua puu-maisia sävyjä yliuuttumisen myötä. Luulen että ne ovat yhteydessä kuivatisleisiin, jotka irtoavat verrattain myöhään suhteessa muihin uuttumisessa irtoaviin 'yhdisteisiin' (en tiedä onko oikea sana, en puhu kemiaa).
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 03, 2013, 22:56:06 ip
Se on Toma kontaktiaika!

Toki karkeammasta kahvista valuu vesi nopeammin läpi. Silloin tulee samalla muutettua kuitenkin kahta asiaa yhtä aikaa (kontaktiaikaa ja jauhatuskarkeutta). Kuten tiedämme tulee yli yhden asian muuttamisesta kerralla merkintä reissuvihkoon ja lisäksi huonoa karmaa. :-*
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 04, 2013, 00:14:03 ap
Kontaktiaikaa tässä sanana hankin, Dänks.
Tykkään pitää karkeudet mahdollisimman vakioina, mut tummuuden kanssa olen muuttanut välillä karkeampaan ja lisännyt veden lämpöä että on kupista tullut miellyttävämpi. Nämä on kyllä niin reissuvihkosta, muutamien testien jälkeen haettua, etten osaisi antaa "oikeita" neuvoja muuttujien hakemiseen.
Sen jätän pro ukoille
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: äyni - Joulukuu 04, 2013, 08:51:32 ap
Joo tuo ajatus "vähemmän uuttamisesta" valkeni mulle kanssa tuossa aamulla hyvin nukutun yön jälkeen. Toisinaan sitä on jo puoli kymmeneltä aivan aivot jäässä.

Nyt ei ole "ongelmakahvia" yhtään, niin ei pääse testaamaan, mutta pitää seuraavalla kauppareissulla napata mukaan.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: tirofaux - Joulukuu 04, 2013, 09:14:21 ap
Uuta siis vähemmän niin, että jauhamastasi kahvista siirtyy vähemmän "kamaa" sinne nesteeseen jota juot valmiina kahvina. Voit jauhaa karkeammaksi, lyhentää kontaktiaikaa, käyttää vähemmän vettä, laskea lämpötilaa tai sekoittaa varovaisemmin.

Voisiko maku parantua myös lisäämällä kuumaa vettä valmistetun kahvin sekaan? Muistaakseni näin toimittiin joissain Aeropress-resepteissä.

Edit: Has Bean aeropress brew guide (http://images.hasbean.co.uk/img/BrewGuide-Aeropress.pdf)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 04, 2013, 15:25:53 ip
Ei voi. Veden lisääminen laskee konsentraatiota ja saattaa laimentaa muiden makujen lisäksi myös pahvin makua. Mahdollista yliuuttumista se ei kuitenkaan korjaa.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: äyni - Joulukuu 04, 2013, 16:38:30 ip
Jauhatuksen selkeä muutos karkeammaksi tepsi GoMorronin kohdalla ainakin. Tosin lapset tuli just häiritsemään kesken veden kaadon, ja tuli parikyt grammaa liikaa vettä, mutta pahvin maku oli poissa.

Kiitosta, eiköhän tämä taas tästä.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Villes - Elokuu 14, 2014, 17:03:12 ip
Aloittelijalta muutama epämääräinen pohdinta suodatinkeittelyyn ja lopputuotteen, kahviliuoksen koostumukseen liittyen.

Onko tosiaan niin, että identtiseen kahvituotokseen päästä monella eri tapaa? Eli uuttoaikaa lyhennettäessä jauhatusta tulee hienontaa? Samaa pätee myös toisin päin, olettean että kahvin valmistus hoidetaan muilta osin täysin saman kaavan mukaan. Oletan, että vastaus on kyllä. Toisaalta skeptinen puoleni sanoo, että ehkei näin ole sittenkään.

Toinen asia on uuttolämpötilan merkitys suodatinkeittelyssä. Eräässä vertailussa tultiin muistaakseni sellaiseen päätelmään, että uuttolämpötilan eroja oli suhteellisen vaikea maistaa valmiissa kahvissa veden lämpötilan pyöriessä siellä 90 asteen nurkilla. Lisään lähteen illemmalla kun pääsen kotiin. Mielipiteitä?

Voisiko myös päätellä, että mitä hienompaa jauhatusta, sen nopeammin liukeneminen tapahtuu, ja tässä mielessä myös lämpötilasta ja uuttoajasta tulee kriittisempiä. Toisin sanoen, kahvit on näin helpompi uuttaa pieleen.

Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita.

Päivitys:

Tässä tämä Verve Coffee Roasters:n tekemä vertailu. Ei ihan niin kuten alun perin muistelin, mutta sinne päin:

http://vimeo.com/65761825
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Villes - Elokuu 14, 2014, 17:28:25 ip
Uuttamisella pitäisi saada siis veteen liuotettua oikea suhteellinen määrä kahvia. Miten tuota kahvin koostumusta olisi hyvä lähteä mielessään mallintamaan?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: npm - Elokuu 15, 2014, 07:28:47 ap
Näin se juurikin toimii. Suodankeittelyssä kuitenkin uuttoaikaa ei ihan helpolla säädellä, joten kannattaa kehittää rutiini, joka on helppo pitää vakiona, ja säätää kuppien välillä pelkästään jauhatuksen karkeutta. Oikea uuttosuhde (liuenneen kahvin määrä lopputuotteessa) on varmaankin yksittäinen tärkein makuun vaikuttava tekijä, mutta eri kahvit reagoi joskus jännästi esim. pari astetta korkeampaan uuttolämpötilaan. Kunhan perusteet on hallussa, voi lähteä kokeilemaan villimmin.


Aloittelijalta muutama epämääräinen pohdinta suodatinkeittelyyn ja lopputuotteen, kahviliuoksen koostumukseen liittyen.

Onko tosiaan niin, että identtiseen kahvituotokseen päästä monella eri tapaa? Eli uuttoaikaa lyhennettäessä jauhatusta tulee hienontaa? Samaa pätee myös toisin päin, olettean että kahvin valmistus hoidetaan muilta osin täysin saman kaavan mukaan. Oletan, että vastaus on kyllä. Toisaalta skeptinen puoleni sanoo, että ehkei näin ole sittenkään.

Toinen asia on uuttolämpötilan merkitys suodatinkeittelyssä. Eräässä vertailussa tultiin muistaakseni sellaiseen päätelmään, että uuttolämpötilan eroja oli suhteellisen vaikea maistaa valmiissa kahvissa veden lämpötilan pyöriessä siellä 90 asteen nurkilla. Lisään lähteen illemmalla kun pääsen kotiin. Mielipiteitä?

Voisiko myös päätellä, että mitä hienompaa jauhatusta, sen nopeammin liukeneminen tapahtuu, ja tässä mielessä myös lämpötilasta ja uuttoajasta tulee kriittisempiä. Toisin sanoen, kahvit on näin helpompi uuttaa pieleen.

Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Villes - Elokuu 15, 2014, 11:01:35 ap
Näin se juurikin toimii. Suodankeittelyssä kuitenkin uuttoaikaa ei ihan helpolla säädellä, joten kannattaa kehittää rutiini, joka on helppo pitää vakiona, ja säätää kuppien välillä pelkästään jauhatuksen karkeutta. Oikea uuttosuhde (liuenneen kahvin määrä lopputuotteessa) on varmaankin yksittäinen tärkein makuun vaikuttava tekijä, mutta eri kahvit reagoi joskus jännästi esim. pari astetta korkeampaan uuttolämpötilaan. Kunhan perusteet on hallussa, voi lähteä kokeilemaan villimmin.

Jos uuttosuhteella viitataan lopulliseen, valmiiseen kahviliuokseen, niin millä termillä sitten kuvataan käytettävän kahvin ja uutettavan veden määrän suhdetta alkutilanteessa? Esim. suodanmenetelmillä usein näkee käytettävän suhdetta noin 6 grammaa kahvia 100 grammaan vettä.

Tästä sitten tulikin mieleeni, että osaisiko joku kertoa tai selventää mitä Aeropress-käyttöohjeen omassa reseptissä, tarkemmin ottaen uutossa tapahtuu. Tuo käytettävän kahvin ja veden määrän suhde, nimittäin, on melkoisen erilainen muihin näkemiini ja löytämiini suodatinresepteihin verrattuna. Liitteessä ote reseptistä, jossa käytetään noin 28 grammaa kahvia (1 Aeropress-lusikallinen vastaa noin 14 grammaa kahvia) vain noin 100 grammaan vettä. Tuosta sitten pulpahtaa ulos muistaakseni noin 60 grammaa lopullista juomaa. Uuttoaika on vastaavasti lyhyt, reilusti alle 60 sekuntia. Suositeltava veden lämpötilakin on vain 80 C.

Miksi tässä käytetään näinkin lyhyttä uuttoaikaa? Koska reseptin jauhatus on normaalista suodatinkarkeudesta selvästi/merkittävästi hienompaa vai siksi että kahvia käytetään niin paljon, että lyhyessä ajassa tuosta kahvista irtoaa reilusti normaalia enemmän kahvia kuppiin? Jos perusreseptejä vertaa, niin luulisi että tämä menetelmä tuottaisi selvästi aliuuttunutta kahvia.

En ymmärrä. :-)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: äyni - Elokuu 15, 2014, 11:59:00 ap
Tuolla Aeropressin ohjeella tehdään aeropressoa. Hieman espresson kaltaista suodatinkahvia.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Villes - Elokuu 15, 2014, 12:24:05 ip
Tuolla Aeropressin ohjeella tehdään aeropressoa. Hieman espresson kaltaista suodatinkahvia.

Juu, tuo resepti tuottaa hieman erilaisen kahvin eikä sitä sellaisenaan perinteiseen suodatinkahviin voikaan yhdistää.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Villes - Elokuu 15, 2014, 12:31:55 ip
Mutta mitä jos tarkastellaan tuota liuenneen kahvin määrää lopullisessa kahvijuomassa, sen merkitystä.

Eikö samoihin lukemiin päästä sitten muun muassa,

a) vähentämällä kahvin määrää ja pidentämällä uuttoaikaa

(oletus: veteen liukenee enemmän kahvia, kun se uuttuu siinä pidempään)

TAI

b) käyttämällä karkeampaa jauhatusta ja pidentämällä uuttoaikaa?

(oletus: veden kanssa kosketuksissa olevan kahvin pinta-ala on pienempi, joten tämän voi kompensoida pidemmällä uutolla)

Palataan alkuperäiseen ajatukseen tuosta identtisestä kahvista:


Onko tosiaan niin, että identtiseen kahvituotokseen päästä monella eri tapaa? Eli uuttoaikaa lyhennettäessä jauhatusta tulee hienontaa? Samaa pätee myös toisin päin, olettean että kahvin valmistus hoidetaan muilta osin täysin saman kaavan mukaan. Oletan, että vastaus on kyllä. Toisaalta skeptinen puoleni sanoo, että ehkei näin ole sittenkään.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 15, 2014, 13:55:14 ip
Asia ei ole ihan yksioikoinen...

Ensinnäkin kahvista noin max 30% on tavaraa joka ylipäätään liukenee veteen. Toiseksi, tuo uuttuva tavara ei ole kaikki samanlaista ja osa siitä on sellaista jota ei itseasiassa haluta uuttaa.

Mikäli kahvi on saatu uutettua "oikein", eli että se maistuu hyvältä ja tasapainoiselta, niin yleensä ottaen on tällöin uutettu pois tavaraa noin 18% ja 22% väliltä. Ja huomio - tässä ei implikaatio käänny, eli jos saa uutettua 18%-22%, niin tämä ei tarkoita että kahvi maistuisi automaattisesti hyvältä (se kun riippuu siitä mistä tuo 18%-22% koostuu).

Jos oletetaan että pidät vesimäärän vakiona ja teet kaksi kahviannosta, mutta toisessa käytät vähemmän jauhetta ja pidempää uuttoaikaa, jotta saat lopulliseen juomaan suhteessa saman verran "kahvia", niin lopputulokset ovat erilaiset.

Jonkinlaisena analogiana voisi ajatella että kuorit appelsiinin ja syöt sen - tai että kuorit appelsiinin, annat yhden lohkon kaverille mutta syöt sitten lisäksi myös kuoret. Molemmassa tapauksessa söit suurinpiirtein saman verran appelsiinia, mutta toinen vaihtoehto oli miellyttävämpi.

Lisäksi varsinaisessa suodatinkeittelyssä jauheen karkeus vaikuttaa suodatusaikaan, kun taas aeropressissa tällä ei ole juurikaan vaikutusta (sitä voi joko temppuilemalla tai voimalla aikalailla säätää haluamakseen). Toisaalta aeropressissä "immersoidaan" koko kahvijauhe kerralla koko vesimäärään samalla sekoitellen. Tämä nopeuttaa uuttumista huomattavasti. Suodatinkeittelyssä kahvi ei juurikaan "heilu" vapaana nesteessä missään vaiheessa ja tämä tekee uuttumisesta verkkaisempaa (ja vaikeammin tasaiseksi saatavaa).

Asiaa voi mietiskellä lisää esimerkiksi täältä: http://portafilter.net/?p=604
löytyvällä "uuttokartalla" (joka kertoo oleellisesti sen, että hyvään lopputulokseen pääsee vain tietyillä jauhe/vesi -suhteilla vaikka uuttoajan ja jauhatuksen kanssa puljaisi miten).
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Villes - Elokuu 15, 2014, 14:05:52 ip
Juu, itse asiassa löysin tässä myös jotain teoriapohjaa näille mietinnöille.

Kiitos kaikille. Palataan varmasti vielä asiaan.

http://www.ncausa.org/files/public/NCA_USA_Coffee_Basics_-Randy_Pope.pdf

Päivitys: jaaha, sama kaavio tuolla jiiteen osoittamalla sivustolla. Hienoa!
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Villes - Elokuu 17, 2014, 17:22:52 ip
Mikä selittää tuon Aeropress-käyttöohjeessa suositellun alhaisen uuttolämpötilan?

Hämmentävää, koska niin monessa lähteessä vannotaan korkeampien lämpötilojen nimeen.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Toma - Elokuu 19, 2014, 23:54:07 ip
En osais selittää, kokeilemalla olen tykännyt odotella veden laskevan ainakin 87:aan. Minuutin steep, ja maku on ihan eri kuin 94:sella.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Elokuu 24, 2014, 10:47:59 ap
Mikä selittää tuon Aeropress-käyttöohjeessa suositellun alhaisen uuttolämpötilan?

Hämmentävää, koska niin monessa lähteessä vannotaan korkeampien lämpötilojen nimeen.

Minusta oman kokemuksen ja makutottumusten mukaan se uuttolämpötila on osa kokonaisuutta, johon vaikuttavat myös jauhatuksen karkeus ja uuttoaika. Pavusta ja halutusta lopputloksesta riippuen hyvää saa sekä korkeammalla, että matalammalla lämpötilalla.

Keskimäärin matalampi lämpötila on minusta turvallisempi ja vähemmän herkkä virheille.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Villes - Elokuu 25, 2014, 10:52:46 ap
Aeropressin MM-kisoissa käytettyjen voittajareseptien veden lämpötilat vuodesta 2009 alkaen:

2009: 75 C
2010: ~80 C
2011: 80 C
2012: 85 C
2013: 83 C
2014: 78 C

Lähde: http://nordiccoffeeculture.com/what-is-the-best-way-to-brew-aeropress-coffee/

Varsinaiset uuttolämpötilat jäävät sitten vielä hieman noiden lämpötilojen alle.

Pitääpä joskus testailla, Aeropressissä, mutta myös perinteisissä suodatinmenetelmissä.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Villes - Lokakuu 03, 2014, 15:11:54 ip
Viime viikkojen aikana Kalita Wave on nähnyt runsaasti käyttöä. Kontaktiaikaa on siis pääasiassa säädelty jauhatuskarkeuden muutoksilla.

Omat viimeaikaiset havainnot viittaavat siihen, että kahvin makeus voisi kenties toimia hyvänä mittarina onnistuneelle uutolle.

Jonkinlainen papukohtainen lakipiste tuolle makeudelle on siis olemassa, liitteen tyyliin.

Mitä muut ovat mieltä, kuinka vahvasti makeus pelkästään indikoi onnistunutta uuttoa? :)


Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Toma - Lokakuu 03, 2014, 17:24:15 ip
No se riippuu paljon kahvista, tietysti.
Mut miksei? Joku Brassi yellow bourbon vaikka (tuli ekana mieleen).
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Laurijan - Joulukuu 09, 2014, 05:42:59 ap
Hei!

Olen uusi tässä forumissa eli terve kaikille!
Mulla on Moccamasteri KB 741 suodatinkahvikone ja Gaggia Classic espressokeitin ja Krups GVX242 kahvimylly.

Tässä pari kysymystä suodatinkahvin valmistuksesta:

Oon lukenut että täydellisen kahviin tarvitaan ECBC:n standardin mukaan 60g jauhettua kahvia 1L vettä varten - onko totta?
(Moccamasterissa 7.5g per 1x kuppi (125ml vettä ennen suodatusta))
Oon myös lukenut että kahvi pitää tasoittaa suodatinpaperissa.
Moni sanoo että suodatinkahviin tarvitaan keskikarkea jauhotusaste mutta käytän 6/17 onko tuo ok?
Pitäisikö veden läpikulkuaika olla 5min niin kuin luin netissä jossain ja jos ei ole niin pitääkö säätää jauhotusasteen?
Onko suodatinpaperin merkillä väliä eli onko Moccamasterin ja Melittan suodatinpaperit parempia?
Käyttäisitkö espressokahvipapuja suodatinkahviin?
Onko totta että kahvin ei saa säilyttää jääkaapissa kosteuden takia ja aina omassa myyntipakkauksessa tiiviisti suljettuna?

t. Lauri

Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 09, 2014, 07:47:04 ap

Oon lukenut että täydellisen kahviin tarvitaan ECBC:n standardin mukaan 60g jauhettua kahvia 1L vettä varten - onko totta?

Kaikki tuollaiset ovat toki ihan hyviä lähtökohtia kokeilulle, mutta vain makuaisti ratkaisee onko kahvi hyvää.

Lainaus
Moni sanoo että suodatinkahviin tarvitaan keskikarkea jauhotusaste mutta käytän 6/17 onko tuo ok?

Kaikki on ok, mikä maistuu hyvältä. Jos hienompi maistuu sinusta hyvältä käytä sitä. Jos karkeampi, niin käytä sitä.

Lainaus
Pitäisikö veden läpikulkuaika olla 5min niin kuin luin netissä jossain ja jos ei ole niin pitääkö säätää jauhotusasteen?

Mitään "pitää"-uuttoaikaa ei ole olemassakaan. Kokeile. Se mikä maistuu hyvältä on hyvää.

Lainaus
Käyttäisitkö espressokahvipapuja suodatinkahviin?

Käytän. Mitään varsinaista "espresso" tai "suodatin" papuja ei ole olemasskaan. Monesti espresso nimityksellä pavuissa viitataan kyllä jossain määrin tietyntyyppisiin papuihin ja paahtoon, mutta ennenkaikkea se on markkinointinimike.

Lainaus
Onko totta että kahvin ei saa säilyttää jääkaapissa kosteuden takia ja aina omassa myyntipakkauksessa tiiviisti suljettuna?

Aina omassa myyntipakkauksessa ja aina tiiviisti suljettuna. Jääkaapissa voi säilyttää kunhan muistaa noi kaksi asiaa.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Laurijan - Joulukuu 09, 2014, 09:34:00 ap
Luin myös että on huono jos kahvi tekee kraatterin läpivaluvan veden ansoista ja että kannattaa sekoittaa kahvin suodattimessa kun se on kostunut - onko perää?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 09, 2014, 15:41:09 ip


Käytän. Mitään varsinaista "espresso" tai "suodatin" papuja ei ole olemasskaan. Monesti espresso nimityksellä pavuissa viitataan kyllä jossain määrin tietyntyyppisiin papuihin ja paahtoon, mutta ennenkaikkea se on markkinointinimike.
Muistelisin tästä joskus käytäneen vääntöä ja pohdintaa, useastikin.
Totta et ei niille omia papuja ole, mut paahtojen kanssa sit on eroa.
( http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=2349.0 -esim.)
Itse laitan kuitenkin espressokeittimeen espressopaahtoja ja filtteriä taas muuhun.
Toki jos olen kokeillut ja ajanut molempia papuja ristiin rastiin, mut nyt jumiutunut tähän malliin.

Suodatinpaperiksi suosin vaaleaa melitta mildiä :)

Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 09, 2014, 16:20:10 ip

Totta et ei niille omia papuja ole, mut paahtojen kanssa sit on eroa.

On ja ei. Tilastollisesti eniten. Espressopaahtona olen nähnyt 3/5 paahtoa ja toisaalta suodatimmena myydään hyvinkin tummaa myös. Markettipavuissa silleen makufiilisellä espresso tarkoittaa usein myös vähän robustaa seassa, mutta sekin tilastollisesti vain mutu arviona.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 09, 2014, 16:41:50 ip
Tästä juttelin Willen kanssa ja kysäisin postitsekkin. Heartissa käyneenä ja paahtoa seuranneena en osais vastata itse, ni pastean tähän keskustelua.
" Hi Jussi!


Espresso should not really be any different from filter roast, but that does not mean that we don't have espresso profiles. Our approach to espresso is to tame it down and to make sure that it's not too sharp or bright. We don't like roasty flavors, so we don't just roast it darker. It's a longer roast with a different curve compared to our filter roasts. Hope this helps.


Cheers!

Wille Yli-Luoma

Heart Roasters"

E: niin tästä nyt on aikaa tosin vuosi/pari joten ei ihan tän hetken tietoa
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 09, 2014, 17:47:56 ip

Our approach to espresso is to tame it down and to make sure that it's not too sharp or bright. We don't like roasty flavors, so we don't just roast it darker.

Aivan aivan.. Joutkut pavau ja jotkut paahdot sopivat espressolle ja sitten niitä epämäärisesti käytetään markinoinnissa. Marekittipavuissa olen itse tykännyt ei espresso pavuista keskimäärin sekä espressossa, turkkilaisessa että pannukahvissa. Sitten taas suomalaisten paahtimoiden espressoblendit on menny hyvin molemmissa. En sitten tiedä.

Jotain eroja siitä mikä toimii missäkin on olemassa ja hyvä paahtimo voi niitä ennakoida.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 10, 2014, 17:48:41 ip
Aivan aivan.. Joutkut pavau ja jotkut paahdot sopivat espressolle ja sitten niitä epämäärisesti käytetään markinoinnissa.

Paahto ja profiili eivät siis ole (suoraan) sama asia. Paahdolla viitataan yleensä tummusasteeseen, mutta profiili tarkoittaa sitä millä tavalla tuohon tummuuteen päästiin. Eli vaikka kaksi paahtoerää olisivat tismalleen samanvärisiä, voi niiden maussa olla paljonkin eroa riippuen ihan vaikka siitä kuinka lyhyessä ajassa paahto on suoritettu. Tummuus kun käytännössä määräytyy vain pavun lopullisen lämpötilan perusteella (vähän niinkuin sokerin kanssa kun sitä kuumentaa). Tämä ei tarkoita sitä etteikö molemmat toimisi vaikka espressona tai suodatinkahvina, mutta rinnakkain verrattaessa toinen voi olla ominaisuuksiltaan toivottavampi tietyssä menetelmässä ja voidaan puhua "espressopaahdosta" tai "suodatinpaahdosta". Mutta tällöin siis kyse yleensä paahtajan (toivottavasti valistuneesta) näkemyksestä.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 10, 2014, 18:13:23 ip
Paahto ja profiili eivät siis ole (suoraan) sama asia.

Joo hokasin kyllä kun tuon kirjoitin. Yritin tuolla (paahto) sanalla viitata molempiin, sekä tummuuteen että profiiliin. Kiitos kuitenkin selityksestä, joka oli melkolailla se mitä yritin ilmaista mutta selvemmin.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Laurijan - Joulukuu 12, 2014, 05:33:34 ap
Luin myös että on huono jos kahvi tekee kraatterin läpivaluvan veden ansoista ja että kannattaa sekoittaa kahvin suodattimessa kun se on kostunut - onko perää?

Onko se kraatteri huono juttu tai ihan sama?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: tirofaux - Joulukuu 12, 2014, 08:37:05 ap
Onko se kraatteri huono juttu tai ihan sama?

Asteikolla hyvä, paha: molemmat ovat mahdollisia. Osa kahvin valmistusprosesseista koettaa välttää kraatereita, osa taas tavoittelee kraatereita.

Kysymys itsessään on puutteellinen.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Laurijan - Joulukuu 14, 2014, 11:17:56 ap
Asteikolla hyvä, paha: molemmat ovat mahdollisia. Osa kahvin valmistusprosesseista koettaa välttää kraatereita, osa taas tavoittelee kraatereita.

Kysymys itsessään on puutteellinen.

Eli kyseessä on Moccamasteri KB 741
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 14, 2014, 15:43:02 ip
Aika harvoin on toiveena kuoppa (itse en itseasiassa keksi milloin olisi). Jos keitin (tai muu tekniikka) saa aikaan kovin syvän kraaterin, niin silloin käy helposti siten, että veden on helpoin juosta kuopan pohjan kautta. Moccamasterilla tilannetta voi hieman auttaa jos uuton alkupuolella/puolivälissä pyöräytät massaa varovasti lusikalla tai sopivalla tikulla.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Laurijan - Joulukuu 14, 2014, 17:08:45 ip
Aika harvoin on toiveena kuoppa (itse en itseasiassa keksi milloin olisi). Jos keitin (tai muu tekniikka) saa aikaan kovin syvän kraaterin, niin silloin käy helposti siten, että veden on helpoin juosta kuopan pohjan kautta. Moccamasterilla tilannetta voi hieman auttaa jos uuton alkupuolella/puolivälissä pyöräytät massaa varovasti lusikalla tai sopivalla tikulla.

Joo voin kokeilla :) mutta tukkiiko se massan pyörittäminen kahvisuodattimen?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Laurijan - Joulukuu 22, 2014, 05:17:09 ap
No niin oon nyt sekoittanut massan lusikalla noin viikon mutta se kahvimassa muodostaa edelleen kraatterin aina kun katon jälkeenpäin suodatinpussiin.

(http://img.techpowerup.org/141221/20141222_044507.jpg)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 22, 2014, 10:30:14 ap
No niin oon nyt sekoittanut massan lusikalla noin viikon mutta se kahvimassa muodostaa edelleen kraatterin aina kun katon jälkeenpäin suodatinpussiin.

Maistuuko kahvi hyvältä?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 22, 2014, 11:13:30 ap
Näin joulunalustunnelmassa ei voi olla nauramatta sinnikästä kahvinkieputtelua ;-D
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Terva - Joulukuu 22, 2014, 11:40:33 ap
Kyllä se kraateri sinne melko väkisinkin syntyy. Olennaisempaa ehkä olisi koittaa saada vesi uuttumaan läpi kaikesta suodattimeen laitetusta kahvista. Eli jos antaa veden tippua koko ajan samaan kohtaa keskelle. Alkaa se kraateri muodostua siihen jo veden tippumisen voimasta ja aika nopeasti käy niin, että vesi menee suoraa railosta läpi.
Itse olen anoppilassa tehnyt niin, että siirrän sitä valutus osaa enemmän suodattimen reunaa kohti ja saatan jopa pyörittää koko suodatin osaa ympäri jolloin vesi tippuu reunalle, eikä ala heti porata reikää keskelle. Tuolla tavalla olen saanut vähän tasaisemmin uuttuvaa kahvia. Todettakoon, että myös näin tehtynä lopussa tulee kouru keskelle, jota on mielestäni melko vaikea välttää. Mutta kahvi on hyvää  :)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 22, 2014, 13:59:43 ip
En ole kokeillut mutta tuli mieleen sama pyöritystekniikka. Niin kuin drippereillä yleensä tapana.
Eli myötä/vastapäivään reunoja myötäillen, kuitenkaan niihin osumatta. Veden pintaa yrittäen pitää hieman yli purukasan koko ajan, siinä näkee kaatonopeuden hyvin.
Sit jos lopussa on pinta puruja kovinkin paljon korkeammalla, niin voi kokeilla kopautusta (eli suodattimen nostaa ja kopauttaa paikalleen), se tahtoo tasoittaa purujen asettumista kanssa.
Ei oikein itseltä muita eväitä irtoa, ellei aleta hanki sitä ja tätä linjalle.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 22, 2014, 14:20:25 ip
Olisiko se monimutkainen lisälaite mokkamasteriin, sellainen lisäosa, joka levittäisi sen veden ympäriinsä suihkun tapaan?

(http://www.homedosh.com/wp-content/uploads/raindance-shower-head-from-hansgrohe1.jpg)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Jari - Joulukuu 22, 2014, 14:42:33 ip
Olisiko se monimutkainen lisälaite mokkamasteriin, sellainen lisäosa, joka levittäisi sen veden ympäriinsä suihkun tapaan?

Veikkaan, että olisi mikäli haluaisi toteuttaa sen siten, että sillä ei olisi vaikutusta uuttolämpötilaan.
Tehdasasennettuna se tietty olisi helpompi toteuttaa.

Mielenkiintoinen ajatus sinänsä, dispersion screen suodatinkeittimeen.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 22, 2014, 14:48:39 ip
Veikkaan, että olisi mikäli haluaisi toteuttaa sen siten, että sillä ei olisi vaikutusta uuttolämpötilaan.

Joo. Metallinen jonka lämmittää tai sitten ihan ohut muovinen voisivat toimia riittävästi.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: tirofaux - Joulukuu 22, 2014, 16:20:23 ip
Joku taisikin jo ehtiä kiinnittämään Silvian (tai vastaavan laitteen) dispersion screenin Moccamasteriin.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Laurijan - Joulukuu 23, 2014, 04:39:26 ap
No niin kraatteri ongelma on pois kun laitoin vesiputken eri asentoon niin että se vesi osuu suodatinkotelon reunalle. Pyöritin myös suodatinkoteloa että vesi ei osu aina samaan kohtaan.(http://img.techpowerup.org/141222/20141223_043137.jpg)
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 23, 2014, 07:41:47 ap
No niin kraatteri ongelma on pois kun laitoin vesiputken eri asentoon niin että se vesi osuu suodatinkotelon reunalle. Pyöritin myös suodatinkoteloa että vesi ei osu aina samaan kohtaan.

Tee makutesti? Onko menetelmillä kuinka paljon todellista eroa? Ideaali olisi tietysti sokkotesti, mutta se on toki hankalaa vain yhdellä keittimellä.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 26, 2014, 17:44:37 ip
En keksinyt hyvää topiccia jonka alle laittaa, ni tänne sit.

Olen jostain lukenut, nyt en millään muista mistä, etsinyt olen. Seuraavaa:

Kun suodatinkahvin kaataa kuppiin, se alkaa ajassa x kerrostua. Mut kuinka nopeasti ja olisko kerrostumisesta enemmän infoa?
Niin ja jos jollain tämä kirjassa, niin mikä oli tämä kirja?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Laurijan - Tammikuu 11, 2015, 06:54:12 ap
Hei!

Huomasin kun keitin kahvia valmiilla Juhlamokkalla niin ei ollut kraatteri kovin iso kun oli karkeampi kun mun itse jauhettu kahvi.
Pitää varmaan jauhaa karkeammin että täsmää paremmin Pauligin suodatinkahvijauhatusastetta.


Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Nypa - Tammikuu 11, 2015, 10:50:33 ap
Vastaa jauhatusastetta, joka ei välttämättä ole optimaalinen maun kannalta. Tosiaan luota nyt vaan siihen omaan makuaistiisi sen sijaan, että minimoit kraateroitumisen. Toki kokeilla saa kaikenlaista, mutta älä unohda makuaistia. Kahvin tuoreuskin saattaa tehdä eroa kraateroitumiseen. Tiiliskiven paahto&jauhatus on tapahtunut parhaimmillaan vuosi sitten vrt vastajauhettu papu.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: rade - Huhtikuu 26, 2015, 21:11:55 ip
Itse olen keitellyt Wilfan Presisjon keittimellä vajaan vuoden. Yleensä keitän 0,5l kahvia kerralla.
Ajan tyhjään suodatinpaperiin vettä tällä Wilfalla, pääsee eroon paperin mausta. Sitten jauhan Wilfan WSCG-2 myllyllä "filter" karkeudella kahvia. 0,5l vettä ja 33g kahvia. Wilfassa on loistava tuo veden nopeuden säädin tuossa suodatinsuppilossa, mutta suljen tuon nykyään kokonaan. Kun keitin on työntänyt kaiken puoli litraa vettä suppiloon, sekoitan kahvia kevyesti lusikalla ja laitan valumaan tuolla 0,5l "virtaus asetuksella" karahviin. Ainakin purut jäävät tasaiseksi pediksi suppilon pohjalle. Ja maku on hyvä.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Viltzu - Huhtikuu 23, 2017, 21:40:37 ip
Onko mitään järkeä ostaa kaupasta noita Melitan ns. parempia suodatinpapereita? Onko vaan mainospuheita että tulee paremmit aromeja yms?

Olen käyttänyt Melitan Intense papereita pitkään mutta tuli mieleen että onko vaan rahan hukkaa?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 23, 2017, 21:45:00 ip
Melitta mildit on asiaa 🤘
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 23, 2017, 22:54:29 ip
Papereissa on eroja. Pyhinä oli pakko ostaa jotain Eldoradoja ja maistuu paperi läpi vaikka kuinka huuhtelee. Melittoja olen käyttänyt vuosia ja käytän jatkossakin.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: Toma - Huhtikuu 23, 2017, 23:09:35 ip
Mildit olleet käytössäni tuhansia vuosia...
Tai jonkin vuoden nyt ainakin.
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: kapellimestari - Heinäkuu 05, 2019, 17:35:08 ip
En tiedä oliko jo juttua mut veden suodattamisesta olisin kysyny et harrastatko porukka? Asun Helsingissä ja juomavesi on tosi kloorisen makusta verrattuna esim Joensuun veteen. Mietin että vaikuttaiskohan miten paljon puor overin lopputulokseen. Ja millaisella suodattimella se olis fiksuinta? Mielipiteitä, kokemuksia?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: kapellimestari - Elokuu 12, 2019, 01:08:41 ap
Oon tässä pohtinu v60 uutellessa ja videoita katsellessa et missä vaiheessa uutto on valmis, kun toisissa videoissa otetaan suodatin pois kun valuu melkein norona vielä ja toisissa annetaan olla melkein viimeiseen pisaraan ja kaikkea siltä väliltä. Ei varmaan yhtä oikeaa vastausta mutta vaikuttaa aika paljon jos reseptissä sanotaan uuttoaika suurinpiirtein ja toisissa se tarkoittaa että on valunut oikeasti loppuun ja toisissa se uutto periaatteessa katkaistaan. Toinen mietityttänyt asia on kaatonopeus, toisissa resepteissä kaadetaan suht rivakasti ja toisissa hyvin hitaasti. Itse on vaikea hallita jos kaataa erittäin nopeasti, vaihtelee liikaa uutista toiseen. Plus voiko liian nopea kaato ns tukkia suodattimen kun tuntuu että nopeasti kaatamalla uutto hidastuu todella paljon?
Otsikko: Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
Kirjoitti: PetriJulin - Syyskuu 14, 2020, 13:29:16 ip
En tiedä oliko jo juttua mut veden suodattamisesta olisin kysyny et harrastatko porukka? Asun Helsingissä ja juomavesi on tosi kloorisen makusta verrattuna esim Joensuun veteen. Mietin että vaikuttaiskohan miten paljon puor overin lopputulokseen. Ja millaisella suodattimella se olis fiksuinta? Mielipiteitä, kokemuksia?

Kokemukseni mukaan ehdotan myös vesisuodattimen ostamista, on monia kohtuuhintaisia vaihtoehtoja ja tulos on täysin sen arvoista. En myöskään pidä kloorivedestä Helsingissä ja juon mieluummin kivennäisvettä. :)