Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: Ristoretto - Huhtikuu 04, 2021, 12:10:45 ip

Otsikko: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Ristoretto - Huhtikuu 04, 2021, 12:10:45 ip
Kysymys kaikkitietävälle foorumille. Olen hankkimassa uutta hieman laadukkaampaa myllyä ja pohdinnassa on Eureka tai Ceado. Onko teillä hyviä ehdotuksia turvallisista hankintapaikoista. Eureka Helios alkoi kiinnostaa, mutta hieman aloin aprikoida kun siitä on joillakin ollut huonoja kokemuksia kahvin paakkuuntumisen osalta. Youtubessa on videoitakin tästä ongelmasta. Muuten käsittääkseni hyvin arvostettu merkki. Jokin korjaus on siihen kuulema valmistajalta tulossa, mutta milloin on vielä epäselvää. Upea mylly muuten. Ceadosta en ole merkkinä kuullut kuin hyvää. Ceadon myllyt on tosin aika tylsän näköisiä, mutta se lienee sivuseikka. Onko mielipiteitä näistä valmistajista? Muita hyviä ehdotuksia? Mekaaninen kestävyys on myös tärkeää, olen allerginen heppoisille  muoviosille.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Lasy - Huhtikuu 04, 2021, 15:44:05 ip
Kotikäytössä uus mignon xl vois kans olla aika kova. Isompi ei välttämättä kotioloissa ole aina parempi kun tahtovat hautoa sisuksiinsa puoli annosta kahvia hapettumaan. 
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 05, 2021, 13:08:08 ip
Itse olen ihastunut yksittäisannosteluun suunniteltuun myllyyn (Niche Zero). Ei ole mitään tarvetta kahvin ulos töräyttämiseen, kun edellisen shotin kahvijäämä on korkeimmillaankin 0.1-0.2g.

Nämähän kai alkavat pikkuhiljaa yleistyä myös muilla valmistajilla. Onhan se kotikäyttöön mielestäni aika no-brainer, jos ei nimenomaan halua säilyttää papuja hopperissa. Punnitset ja kippaat myllyyn pavut ja ulos tulee se, mitä sisään kaadoit. Sangen kätevää. ;)

Eurekan ja Ceadon myllyjä lähtisin itse katselemaan ensimmäisenä Elektrosilta. Erittäin luotettavassa maineessa oleva, hinnoiltaan usein melko kilpailukykyinen kauppa (elektros.it (http://elektros.it)). Eurekaa toki taitaa löytyä joistain kotimaisistakin kaupoista. Ceadon myllyjä sen sijaan taitaa olla heikommin kotimaan markkinoilla?
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Ristoretto - Huhtikuu 05, 2021, 13:36:34 ip
Tuo Niche Zero on kieltämättä melkoisen kiinnostava laite erityisesti sellaiselle käyttäjälle kuin minä joka jauhan suhteellisen pieniä määriä kerralla ja näin ollen myllyyn jäävällä hävikillä on suhteellisen suuri merkitys kun ensin pitää poistaa vanha myllyyn jäänyt kahvi pois myllystä. Melkoisen hyviä arvosteluja tuo laite on saanut monilta asiantuntijoiltakin. Yhdessä testissä sitä käytettiin rinnan Monolithin kanssa joka on sitten jo todella arvostettu laite ja suuria eroja maussa ei havaittu. Mitenkä tämän myllyn hankinta onnistui? Tuo ostotapa on sangen eksoottisen tuntuinen? Pystyykö tällä myllyllä papua vaihtamaan suht järkevästi kesken päivän jos laittaa muistiin kyseiset säädöt? Kysyn siksi että teen pelkän espresson mieluusti eri pavusta kuin esim. cappuccinon. Itselläni tällä hetkellä Mazzer Mini E joka on pomminvarma laite, mutta ei oikein taivu edellä mainittuun venkslaamiseen.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 05, 2021, 15:21:06 ip
Minä hankin NZ:n jo joukkorahoitusvaiheessa. Jännä juttu sinänsä, etteivät he ole pistäneet omaa verkkokauppaa pystyyn, vaan käyttävät yhä joukkorahoitussivustoa kauppa-alustanaan. Se kuitenkin vaikuttaa toimivan ihan luotettavasti enkä ole kuullut kenenkään jääneen ilman myllyä, jos on tilauksen sisään pistänyt. Ilmeisesti tuotantomäärät ovat sen verran pieniä, ettei niitä pahemmin riitä laajempaan levitykseen muiden kauppojen kautta.

Säätöjen toistaminen on helppoa. Monet käyttävät sitä ainoana myllynä jopa sekä espresson että erilaisten muiden valmistusmetodien välillä. Jos jauhaa karkeita jauhatuksia, kuten vaikkapa suodatinkeittimelle, niin silloin espressoon/cappucccinoon palatessa jauhatusta pitää säätää vähän kerrallaan ja välillä antaa terien vähän pyörähtää.

Esimerkiksi Mazzer Miniin verrattuna säätämisen tarve eri papujen välillä on huomattavasti vähäisempi johtuen latta- ja kartioterien eroista. Itse annan NZ:lle varauksettoman suosituksen. Hinta-laatusuhde on todella erinomainen.

Olet varmaan huomannut, että kansi on vähän rimpulan näköinen muovihärpäke? Jollain tubevideolla DaveC kuitenkin kurittaa sitä ihan kunnolla ja se tuntuu olevan hyvin kestävää tekoa.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Ristoretto - Huhtikuu 06, 2021, 10:45:52 ap
Kieltämättä tuon Nichen tilaussysteemi on jotenkin vastenmielinen. Lasy ehdotti Eureka Mignon XL-myllyä. Tutustuin siihen hieman ja vaikuttaa kyllä hyvin kiinnostavalta. Myllyyn jäävän hävikin osalta se on ilmeisen kehittynyt aparaatti. Tyylikkään näköinenkin vielä.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Ristoretto - Huhtikuu 06, 2021, 10:59:00 ap
Tosin eipä tuo Eureka Zenith myöskään hullummalta vaikuta.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: hsm - Huhtikuu 06, 2021, 19:45:06 ip
Kieltämättä tuon Nichen tilaussysteemi on jotenkin vastenmielinen.

Niin on.
Lahjoitat rahaa ja ne lahjoittaa myllyn. Onkohan se näppärä konsti kiertää kuluttajasuoja? Isoon-Britanniaan ei edes EU-kuluttajasuoja enää ulotu. Takuukorjaukseenkin pitää lähettää sinne ja takuuaika on vain vuosi. Vaihtoterien saatavuus on epämääräisessä futuurissa. Tämän marmatuksen lisäksi minua häiritsee mikkihiirimäinen design, mutta se on sitten makuasia.
Mylly sinänsä lienee hyvä.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Ristoretto - Huhtikuu 06, 2021, 21:03:00 ip
Juu aika moni on päättänyt äänestää jaloillaan ja jättänyt leikin sikseen. Varmasti hyvä laite tuo Niche ja siitä hatunnosto suunnittelijalle. En vain halua käydä kauppaa tuolla tavalla. Tuo Jarin mainitsema Elektros vaikuttaa asialliselta putiikilta. Taidanpa päätyä Ceado E37S myllyyn kun siinä on myös hyvin pieni myllyyn jäävän kahvin määrä ja se mahtuu keittiöni kaapin allekin juuri ja juuri.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: tpm - Huhtikuu 06, 2021, 21:06:32 ip
Nichessä on Mazzer Kony terät, eli ihan hyllytavaraa. Muuhun en ota kantaa, muutakuin että olen ollut hankintaan erittäin tyytyväinen.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: äyni - Huhtikuu 06, 2021, 22:36:30 ip
NZ nyt lähinnä käyttää indiegogota verkkokauppa-alustana. Lienee helpompaa kuin perustaa oma verkkokauppa. Kaupan ehdot on joukkorahoitusta varten, eivät varmaan pätisi, jos tulisi jotain hämminkiä. Oikeushan sen sitten lopulta päättää, mutta vaikea on missään päin Eurooppaa vedota jollain alustalla lukeviin ehtoihin, kun todellisuudessa harrastetaan ihan tavanomaista verkkokauppaa. Jos tuo toimisi kuluttajansuojan kiertämisenä, et verkosta juuri muuten voisi ostaakaan.

NZ:n suurin kysymys on aftermarket, eikä itse tuote. Tuote on hyvä, tuolla rahalla ei tällä hetkellä parempaa saa, tätä ei kait ole edes kukaan kiistämässä, pl. ehkä kilpailijat. Teräasiakin lienee kunnossa, kun kyse on Mazzerin teristä. Ongelmia voi tulla sitten jos/kun jokin muu osa hajoaa. Ilmeisesti tällä hetkellä huolto pelaa, mutta kuinka pitkään. Toki sama ongelma on teoreettisesti kaikkien valmistajien tuotteilla, mutta paitsi että isompi toimija on todennäköisemmin olemassa myös huomenna, on helpompi löytää varaosia sellaisiin laitteisiin, mitä on markkinoilla paljon, riippumatta siitä, mikä ko. yrityksen tilanne on.

Tästä huolimatta, jos itse olisin nyt ostamassa espressomyllyä, ostaisin NZ:n miettimättä yhtään sen enempää.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 06, 2021, 22:43:43 ip
Nichen kuluttajansuojasta en osaa sanoa, kun ei siihen kenenkään ole tainnut tarvita vielä pahemmin turvautua. Asiakaspalvelun innokkuus ja nopeus heillä on ainakin omien kokemusteni ja kuulemani/lukemani perusteella ollut ensiluokkaista. Ja kuten tpm edellä totesikin, niin terien saatavuudesta ei ainakaan tarvitse olla huolissaan. Mazzer taitaa helposti olla yksi suurimpia espressomyllyjen terien valmistajia.

Omasta puolestani voisin sanoa, että mikäli oma Nicheni hajoaisi korjauskelvottomaan kuntoon, niin ostaisin todennäköisesti nykymarkkinat huomioiden uuden samanlaisen tilalle.

Ceadon E37S on varmasti myös kelpo valinta. Retentio lienee jossain 3-6g:n tienoilla, mikä ei ole paljon moniin muihin myllyihin verrattuna, mutta ei se tänä päivänä ihan vähänkään ole. Onko siitä haitaksi? Se onkin sitten lähinnä mielipideasia. Jos juo monta kuppia päivässä ja vieläpä usein vaihtelee papuja päivän aikana, niin meneehän siinä aina jonkin verran kahvia ihan hukkaan.

Itse olin harkitsemassa (ennen kuin törmäsin NZ:n joukkorahoituskampanjaan) E37S:ää tai Eurekan Olympus 75E:tä Mythoksen terillä höystettynä. Nyt jos olisin kiinnostunut lattateräisen myllyn hankinnasta, niin joku Eureka Atom 75 (ja siihen SSP Red Speed -terät) voisi myös olla harkinnassa, mutta onneksi NZ:n hankinnan jälkeen ei ole ainakaan vielä tarvinnut kärsiä päivityskuumeesta. Varsinkaan, kun DaveC:n testattua NZ:aa pitkään ja huolelllisesti, hän päätti vaihtaa vanhan myllynsä (Ceado E92) Nicheen.

Kyllähän Ristoretton espressokone on jo sen verran kova laite, että ei sen kanssa kannata myllyssä pihistellä. Jos pennoset venyvät Ceadon E37SD-myllyyn, niin sekin voisi olla aika oiva pienijäämäinen vaihtoehto. Siihenkin käsittääkseni saa halutessa päivitettyä SSP:n Red Speed -terät. Luulisi sellaisella saavan jo vähän naapurikateuttakin aikaiseksi. ;D
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: hsm - Huhtikuu 06, 2021, 23:09:21 ip
Nichessä on Mazzer Kony terät, eli ihan hyllytavaraa. Muuhun en ota kantaa, muutakuin että olen ollut hankintaan erittäin tyytyväinen.

Hyvä niin, mutta sitä ne ei kuitenkaan kerro, vaan:

5. Can I buy replacement burrs?
Replacement burr sets will be available.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 06, 2021, 23:17:53 ip
Hyvä niin, mutta sitä ne ei kuitenkaan kerro, vaan:

5. Can I buy replacement burrs?
Replacement burr sets will be available.

Ok, mutta voihan niitä ostaa myös melkein mistä tahansa espressolaitteiden varaosia myyvistä kaupoista. ;D

Konyn terät suositellaan muuten vaihdettavaksi 750kg:n jälkeen. Aika kovaa tahtia saa kahvia lipittää, jos terät joutuu vaihtamaan (jos nyt oletetaan, ettei jauha halpispapujen seassa kiviä - eihän sekään ihan mahdotonta ole).
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Ristoretto - Huhtikuu 07, 2021, 00:47:06 ap
Aivan epäilemättä Niche on erittäin hieno tuote ja myisi varmasti paljon enemmän hieman toisenlaisella markkinoinnilla. En ole havainnut netissä vielä yhtään tyytymätöntä käyttäjää. On erittäin piristävää, että huippulaatua takova mylly ei ole järjettömän kallis. Se että Nicheä vertaillaan samassa testissä Monolithin kanssa rinnan kertoo jo aika paljon.
Ceado E37S:n hävikki on muuten viimeisten modifikaatioiden jälkeen nykyisin erittäin pieni. Whole Latte Love testaili sitä ja sai sille pienimmän tämän tyyppiselle myllylle koskaan mitatun arvon eli noin 0,5g. Se on hyvä suoritus sillä lattaterät ovat kuitenkin halkaisijaltaan 83mm. Itselleni on ehkä papusäiliömalli sikäli houkuttelevampi, että aina silloin tällöin tehdään meillä sumppeja myös useammalle henkilölle vaikka yleensä nautin kahvia omassa rauhassani vaimon kanssa.
Naapurikateus kannattaa unohtaa kun kahvista puhutaan. Me kaikki tiedämme, että kunnon nokikahvia nuotiolla ei voita mikään ja sehän syntyy sangen edullisesti.  :) Turkissa sain kerran jostain hikisestä basaarista niin hyvää kardemummakahvia, että olen haaveillut siitä monesti. Kun vain osaisi sellaista tehdä. Kaasuhellalla ukko sitä lämmitteli pienessä purkissa.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 07, 2021, 07:26:58 ap
Nissen maailmanvalloituksen pullonkaulana ei kuitenkaan taida olla itse kauppa-alusta, vaan se että tuotantomäärät ovat kysyntään nähden pieniä. Odotusaika on nykyiselläänkin pari-kolme kuukautta. Sellaisena on vähän samanlainen tuote kuin esim. Monolithit tai Decent Espresson keitin, joita saa jonkin aikaa odotella tilauksen jälkeen.

E37S.n modifikaatiot (ainakin varhaisemmat) saattavat lisätä paakuttamista huomattavasti. Siitä toki pääsee eroon weissaamisella. SD-mallissa jauhatuksen kulkua terien jälkeen on kuulemma optimoitu jollain keinolla. En ole kylläkään reiluun pariin vuoteen seuraillut E37:n kehitystä sen tarkemmin.

Turkkilaisen kahvin valmistus ei onneksi ole kovin vaikeaa. Tarvitset ibrik-pannun (hinta paristakympistä ylöspäin kotimaisista kaupoistakin) ja myllyn, joka pystyy todella hienoon - espressoakin hienompaan - jauhatukseen. Hyvin kohdistettu E37 pystynee. NZ ainakin pystyy. Samoin monet käsimyllyt.

Itse hankin Kompresson, että saan tehtyä espressot nuotio-olosuhteissakin. Kunnon espressoa ei minun mielestäni voita mikään! ;D
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: hsm - Huhtikuu 07, 2021, 12:40:14 ip
Ok, mutta voihan niitä ostaa myös melkein mistä tahansa espressolaitteiden varaosia myyvistä kaupoista. ;D

Voit tietysti, mutta ensin pitää tietää, mitä ostaa. Missä valmistaja kertoo tuon tiedon?
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: ViPu - Huhtikuu 07, 2021, 12:49:55 ip
Onko Jarilla tai jollain muulla täällä tietoa miten Monolithiä on ollut saatavilla? Itseä kyseinen vempain kiinnostaisi kovastikin, mutta saatavuus on ollut heikko, kuten Jari tuossa mainitsikin.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 07, 2021, 13:44:38 ip
Voit tietysti, mutta ensin pitää tietää, mitä ostaa. Missä valmistaja kertoo tuon tiedon?

Olettaisin, että jos osaa löytää internetissä valmistajan sivuille, niin osaa myös googlettaa sen varran, mitä ymmärtää valmistajan englanninkielisestä FAQ:stakin. Aika nopeasti ja helposti löytyy - niin täältä Ristretosta kuin ulkomaan sivustoiltakin - olennainen tieto

Ei nyt nipoteta ihan turhasta sentään ;D
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 07, 2021, 14:08:30 ip
Onko Jarilla tai jollain muulla täällä tietoa miten Monolithiä on ollut saatavilla? Itseä kyseinen vempain kiinnostaisi kovastikin, mutta saatavuus on ollut heikko, kuten Jari tuossa mainitsikin.

Monolithin nappaaminen ei ole ihan helppoa. En tiedä onnistuuko nykyisin muuten kuin tilaamalla Kafatekin newsletterin, jossa tiedotetaan tuotantotilanteesta, tai lähettämällä heille emailia.

Sitten, kun se on mahdollista, pitää maksaa 700-1000$:n varausmaksu, jota ei palauteta, mutta joka toki vähennetään myllyn lopullisesta hinnasta. Odotusaika voi käsittääkseni olla pitkäkin.

En tiedä onko tuo yhtään sen parempi tai huonompi kuin NZ:n myyntijärjestely. Jokainen päättäköön itse. Ainakin Kafatek myy itse myös vaihtoteriä. ;)
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Ristoretto - Huhtikuu 07, 2021, 15:33:46 ip
Yksi erittäin tyylikäs mylly on Lagom P-64. Ilmeisesti hieman halvempi (tai ei yhtä kallis) kun Monolith.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: ViPu - Huhtikuu 07, 2021, 16:15:49 ip
Yksi erittäin tyylikäs mylly on Lagom P-64. Ilmeisesti hieman halvempi (tai ei yhtä kallis) kun Monolith.

Kiitos vinkistä! Tämä olikin itselle uusi tuttavuus. Täytyy perehtyä näihin ja selvitellä Monolithin saatavuutta. Lagom P64 näyttäisi olevan hieman helpommin saatavilla, ainakin tällä hetkellä. Pahoittelut off topicista.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Ristoretto - Huhtikuu 07, 2021, 16:30:31 ip
Jos saat tarkempaa tietoa Lagomin hinnasta Suomeen hankittuna, niin kerro. Siinä on kolmea eri terävaihtoehtoa saatavilla joka täytyy siis päättää tilattaessa. Voi toki vaihtaa myöhemmin. Jotenkin muotoilultaan selkein kaikista ja ainakin James Hoffman piti tästä myllystä. Youtubesta löytyy video jossa tätä ja Nicheä vertaillaan.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 07, 2021, 17:13:09 ip
Jos saat tarkempaa tietoa Lagomin hinnasta Suomeen hankittuna, niin kerro. Siinä on kolmea eri terävaihtoehtoa saatavilla joka täytyy siis päättää tilattaessa. Voi toki vaihtaa myöhemmin. Jotenkin muotoilultaan selkein kaikista ja ainakin James Hoffman piti tästä myllystä. Youtubesta löytyy video jossa tätä ja Nicheä vertaillaan.

Hinta on alkaen 1540€ riippuen terä jne -valinnoista. Postikulut päälle, mutta alv on hoidettu.
P64 vaatii myös 600€ ennakkovarausmaksun, kuten Monolith.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Ristoretto - Huhtikuu 08, 2021, 12:13:25 ip
Lagom P-64 on australialaisen firman tuote joka valmistetaan Kiinassa. Niche Zero puolestaan englantilainen ja valmistetaan sekin Kiinassa. Ceado on italialainen firma ja valmistetaan myös Italiassa. Niche painaa 4kg, Lagom 7,8kg ja Ceado 13,8kg. Ei tietenkään alkuperä tai paino suoraan korreloi minkään kanssa, mutta jotenkin tuo  pitkään markkinoilla ollut Ceado tuo jotain samaa varmuutta tuotteen elinkaaresta ja mahdollisuudesta sen ylläpitoon kuin on ollut pomminlujassa Mazzerissakin. Nichessä on muoviosia myös sisuksissa, mutta toisaalta meillä on ollut muovinen sähkövatkaaja mökillä jonka ikä on vuosikymmeniä ja se käy ja kukkuu edelleen. Hintakaan ei aina takaa mitään. Versalab M3 on esimerkki myllystä joka maksaa mielettömästi ja on silti ollut todellinen murheenkryyni monille. EU:n ulkopuolelta tulevista tuotteista pitää maksaa lisäksi ymmärtääkseni vielä tulli.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Ristoretto - Huhtikuu 08, 2021, 17:32:08 ip
Ceadon kohdalla on todellakin ollut noita paakkuuntumisongelmia kun netistä vähän katselee. Lagomista ei sen sijaan löydy oikein mitään negatiivista. David Hoffman toteaa videolla, että maailmasta ei tällä hetkellä löydy tuossa hintaluokassa parempaa lattateräistä single dosing myllyä kuin Lagom P-64. Ainakin se on "solid metal" mylly.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: tpm - Huhtikuu 08, 2021, 18:51:58 ip
Nythän on ollut kovaa pöhinää DF64 myllystä, G-IOTA tms. Lattateräinen single dose mylly ~NZ hintaluokassa, mutta tämä taitaa olla ihan täysin kiinanihme. Näytti olevan Hoffmaninkin pöydällä, joten jossain vaiheessa sieltä saanee arviota.

Lagom myös ”vahingossa” vuosi sivuillaan spekseja tulevaan P100 myllyyn. Sittemmin poistettu, mutta internet muistaa.. (https://web.archive.org/web/20210407165107/https://www.option-o.com/lagom-p100)
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: tpm - Huhtikuu 08, 2021, 21:39:57 ip
Nythän on ollut kovaa pöhinää DF64 myllystä, G-IOTA tms. Lattateräinen single dose mylly ~NZ hintaluokassa, mutta tämä taitaa olla ihan täysin kiinanihme. Näytti olevan Hoffmaninkin pöydällä, joten jossain vaiheessa sieltä saanee arviota.

Nyt kun ollaan jo niin sivussa alkuperäisestä aiheesta, mikä se ikinä olikaan, niin jatketaan. Euroopassa näköjään Bella Barista myy tätä Solo nimellä £399 hintaan ja jopa 2 vuoden takuulla. Eivät tosin toimita tällä hetkellä mantereen puolelle ilmeisesti mitään.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 08, 2021, 21:43:52 ip
Ceadon kohdalla on todellakin ollut noita paakkuuntumisongelmia kun netistä vähän katselee. Lagomista ei sen sijaan löydy oikein mitään negatiivista. David Hoffman toteaa videolla, että maailmasta ei tällä hetkellä löydy tuossa hintaluokassa parempaa lattateräistä single dosing myllyä kuin Lagom P-64. Ainakin se on "solid metal" mylly.

Ceadon "ongelma" itselleni on sen "italialaisuus". Siellä ei perinteisesti olla oltu erityisen innovatiivisia eikä innokkaita kehittämään uutta, vaan sikäläiset myllyt tuppaavat yleensä luottamaan siihen, että koska tämä on aina ollut hyvä, niin ei sitä tarvitse parantaakaan. Hoffmann kirjoitteli jo vuosikausiaa sitten (taisiko olla sen vanavedessä, kun Matt Perger käytti EK43:a Melbournen WBC-kisoissa 2013), miten hänen mielestään perinteiset espressomyllyt ovat tulleet tiensä päähän ja kuinka niiden designia voisi parantaa. Siihen parantamiseen monet uudet tulokkaat nyt sitten pyrkivätkin haastamalla konventoita. Monet uudet huippumyllyt ovatkin aika eri näköisiä kuin perinteiset espressonjauhamistornit.

Italialaiset eivät välttämättä ole kuuluisimpia myöskään siitä, että he pyrkivät aina äärimmäiseen tarkkuuteen. Sen seurauksena siellä valmistetuissa myllyissä saattaa yhä olla suuria toleranssieroja. Kahvinjauhamisen kannalta tärkeimpänä tulee terien kohdistus. Jos sen kanssa ei olla tehtaalla todella tarkkoja, niin kalliskaan mylly ei välttämättä pysty välittämään käyttäjälle sitä potentiaalia, mitä siinä voi olla. Vaikka terät olisivat kuinka hienot ja kalliit, niin unimodaalit terätkin tuottavat ties kuinka multimodaalista jauhatusta, jos terien kohdistus ei ole viimeisen päälle kunnossa.

Modernit valmistajat ovat suunnitelleet monilta osin myllyjä uudestaan. Olennaisimpia muutoksia ovat terien kohdistuksen tarkkuus, terien geometrian optimointi, kahvin kulkureitti (varsinkin terien jälkeen) ja terien pyörimisnopeus. Tämä nyt ihan vaan syynä siihen, miksi en itse ole nykyisellään kovin innoissani monien vanhojen ja vakiintuneiden myllyvalmistajien huippumalleistakaan. Toki on rehellisyyden nimissä todettava, että kyllähän nekin ovat jo reagoineet kehityksen kulkuun. Esim. Eureka on pukannut markkinoille paljon uusia malleja, joissa on otettu myös kuluttajien toiveita ja tarpeita huomioon.

Lagom P-64 on australialaisen firman tuote joka valmistetaan Kiinassa. Niche Zero puolestaan englantilainen ja valmistetaan sekin Kiinassa. Ceado on italialainen firma ja valmistetaan myös Italiassa. Niche painaa 4kg, Lagom 7,8kg ja Ceado 13,8kg. Ei tietenkään alkuperä tai paino suoraan korreloi minkään kanssa, mutta jotenkin tuo  pitkään markkinoilla ollut Ceado tuo jotain samaa varmuutta tuotteen elinkaaresta ja mahdollisuudesta sen ylläpitoon kuin on ollut pomminlujassa Mazzerissakin. Nichessä on muoviosia myös sisuksissa, mutta toisaalta meillä on ollut muovinen sähkövatkaaja mökillä jonka ikä on vuosikymmeniä ja se käy ja kukkuu edelleen. Hintakaan ei aina takaa mitään. Versalab M3 on esimerkki myllystä joka maksaa mielettömästi ja on silti ollut todellinen murheenkryyni monille. EU:n ulkopuolelta tulevista tuotteista pitää maksaa lisäksi ymmärtääkseni vielä tulli.

Lagomissa on iso plussa (esim. Monolithiin verrattuna) tietysti se, että alv on jo hoidettu (samoin tietysti myös tullimaksu). He toimittavat myllyt ensin EU:n sisällä sijaitsevaan varastoon ja hoitavat kaikki tuontiin liittyvät EU:n verot ja tullimaksut ja vasta sen jälkeen myllyt lähetetään eurooppalaisille asiakkaille.

En nykyisellään hirveästi tuijottaisi siihen, jos tuote onkin valmistettu Kiinassa (riippuu toki tuotteesta). Siellä on hyviä ja huonoja tehtaita samoin kuin monessa muussakin maassa. Kiinalla on perinteisesti syystäkin huono maine, mutta nykyisellään jos valmistuttajan laadunvalvonta ja testaus ovat kunnossa, niin Kiinasta voi saada yllättävän kovaakin laatua. Laatutuotteiden valmistajat menevät sinne tietysti halvan tuotantohinnan perässä, mutta eihän se pitkälle toimi, jos laatu ei pysy korkealla. Jotkut kahvilaitevalmistajat ovatkin joskus avanneet sitä, millaisia haasteita heillä on ollut riittävän hyvän ja luotettavan tehtaan löytämisessä.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 08, 2021, 21:47:48 ip
Lagom myös ”vahingossa” vuosi sivuillaan spekseja tulevaan P100 myllyyn. Sittemmin poistettu, mutta internet muistaa.. (https://web.archive.org/web/20210407165107/https://www.option-o.com/lagom-p100)

Tuossa on kyllä kovat speksit. EK-luokan terät tarkalla kohdistuksella. Huhuja siitä on jo vähän liikkunutkin isojen poikien foorumeilla. Hinta voi kyllä pompsahtaa aika ilkeäksi.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Ristoretto - Huhtikuu 08, 2021, 23:20:16 ip
Totta pamiset. Lagomin P-64 SSP High-uniformity terillä taitaa nyt olla aika lähellä valintaa. Jotenkin miellyttävän tuntuinen tuote.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: äyni - Huhtikuu 09, 2021, 09:22:29 ap
En nykyisellään hirveästi tuijottaisi siihen, jos tuote onkin valmistettu Kiinassa (riippuu toki tuotteesta). Siellä on hyviä ja huonoja tehtaita samoin kuin monessa muussakin maassa. Kiinalla on perinteisesti syystäkin huono maine, mutta nykyisellään jos valmistuttajan laadunvalvonta ja testaus ovat kunnossa, niin Kiinasta voi saada yllättävän kovaakin laatua. Laatutuotteiden valmistajat menevät sinne tietysti halvan tuotantohinnan perässä, mutta eihän se pitkälle toimi, jos laatu ei pysy korkealla. Jotkut kahvilaitevalmistajat ovatkin joskus avanneet sitä, millaisia haasteita heillä on ollut riittävän hyvän ja luotettavan tehtaan löytämisessä.

Valmistusmaa ei tosiaan kerro laadusta yhtään mitään. Kiinastakin saa just sitä, mistä maksaa. Ja sitten kun hankitaan Kiinasta tai muualta Kaakkois-Aasiasta tuotanto kunnollisella laadulla ja laaduntarkkailulla, ei homma ole enää edes merkittävästi edullisempaa kuin tuottaa Euroopassa, näistä on ihan kotimaisiakin esimerkkejä mm. ABB ja Helkama. Se, mitä Kiinasta kuitenkin edelleen tässäkin tilanteessa saa on a) valmiita tuotantolaitoksia ja b) kapasiteettia. Tarkoittaa siis sitä, että laatutuotteen tuotantoa ei erityisemmin kannata siirtää Kiinaan, mikäli on jo olemassa tehdas, joka kykenee vastaamaan kysyntään. Uuden tuotteen kanssa kaukoitä on usein ainoa kannattava vaihtoehto, oman tehtaan pystyttäminen on harvoin kannattavaa ja löysää kapasiteettia on Euroopassa ilmeisesti aika vähän. Kiinalaiset ym. ovat mm. työlainsäädännön vuoksi paljon ketterämpiä muokkaamaan kapasiteettia, paljon vähemmän mm. työntekijöiden hyvinvointiin tähtääviä pykäliä. Jos markkinat on suurelta osin Euroopan ulkopuolella, saattaa Aasia olla toki myös logistisesti kannattavampi.

Yleisesti ottaen edelleen valmistusmaata merkittävämpi tieto on tuotteen brändi. Toki pitää olla tietoinen siitä, mitkä merkit on oikeasti laadukkaita ja millä on vain laadukkaan merkin maine.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Ristoretto - Huhtikuu 09, 2021, 10:38:34 ap
Näin toki on. Artek joutui ostamaan erääseen huonekaluun vaativan hitsauksen Kiinasta, koska Suomesta ei löytynyt enää pajaa joka olisi kyennyt järkevästi sitä tekemään. Jopa Mondainen kuuluisa Sveitsin rautateiden kello tehdään nykyiisn lisenssillä Kiinassa. Kunhan eivät ryhdy kahvinpapuja sieltä tuomaan.....
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 09, 2021, 11:49:50 ap
Kunhan eivät ryhdy kahvinpapuja sieltä tuomaan.....

No itseasiassa...  ;D

Rost & Co:n valikoimissa on juuri tällä hetkellä kiinalaista catimoria. Siis suhtkoht korkealla kasvatettua arabicaa, ei sentään nescafe-tason robustaa.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: OskuK - Huhtikuu 09, 2021, 14:50:25 ip
Mahlkönig on myös tuossa tarkkuudessaan italialainen merkki ;-)
...siis edes kommentoimatta heidän Baraza-kiinalaisiaan ;-D

Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 09, 2021, 15:21:17 ip
Tosiaan. Ei siitä paljoa voi päätellä.
Yksi hienoimmista p to p kitaravahvistimista (Vox) tehdään kiinassa ja ovat tosi paljon paremmin tehtyjä, kun edelliset Briteissä meislatut samanlaiset.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Ristoretto - Huhtikuu 09, 2021, 19:38:44 ip
Nyt lähti Lagom P64 tilaukseen SSP High-Uniformity terillä. Katsotaan sitten kesäkuussa kun härpäke saapuu että onko siitä mihinkään.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: ViPu - Huhtikuu 09, 2021, 21:19:35 ip
Nyt lähti Lagom P64 tilaukseen SSP High-Uniformity terillä. Katsotaan sitten kesäkuussa kun härpäke saapuu että onko siitä mihinkään.

Samoin kävi itselle pienen pohdinnan ja Monolithin heikon saatavuuden ansiosta. Pistetään sitten kesällä kokemuksia vertailtavaksi. Sillä erotuksella kuitenkin, että otin SSP unimodal terillä.
Otsikko: Vs: Kirjeitä myllystäni
Kirjoitti: Ristoretto - Huhtikuu 10, 2021, 13:35:06 ip
Ilman muuta olisi mukava vaihtaa sitten kokemuksia. Siitähän tulee sananmukaisesti titaanien taistelu, sillä SSP-terien pinnoitteessa on myös käytetty titaania.    ;D