Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: seppo.mikkonen@gmail.com - Marraskuu 01, 2018, 13:07:41 ip

Otsikko: Nuova Simonelli Oscar - pärskii höyryä keittimen sisällä
Kirjoitti: seppo.mikkonen@gmail.com - Marraskuu 01, 2018, 13:07:41 ip
NS Oscar (vm 2012 Elekstosilla OPV modattu) on alkanut päästämään höyryä boilerin päältä (lienee safety valve) ja pärskimään höyryä mitä ilmeisemmin bollerin päältä. Oireyhtymään liittyy se, että laite ei tunnu lämpiävän kunnolla ja vastus kytkeytyy päälle hyvin nopeasti uudestaan. Onko kenelläkään ajatuksia onko vika on korjattavissa, voisiko vika olla boilerin vedenpinta-anturista vai onko boilerin sisällä vuoto?
Hämärä video ongelma:  https://www.dropbox.com/sh/3gbpgvnno57ctb0/AAAaUDmCdDpgR8IepR4NygGVa?dl=0
 
Otsikko: Vs: Nuova Simonelli Oscar - pärskii höyryä keittimen sisällä
Kirjoitti: lasy - Marraskuu 01, 2018, 15:18:28 ip
Laite ei lämpiä, jos ei saa nostettua paineita. Jokin venttiili tuolla vuotaa, voi olla turvaventtiilikin, mutta ensiksi epäilisin, että tyhjiöventtiili ei sulkeudu kunnolla. Orkkis oskarissa ei ole kyseistä venttiiliä, joten sitä ei hajotuskuvista näe, mutta videossasi olevassa laitteessa se kuitenkin näkyy olevan. Se on tuo, jossa on kaulus ympärillä.

Sen kuuluu siis olla auki, kun kone on kylmä, mutta sulkeutua heti, kun painetta alkaa muodostua.

Sulkeutumattomuutta saattaisi myös aiheuttaa mainitsemasi vedenpinta-anturin toimimattomuus. Jos venttiili on vedessä, eikä höyryssä, se ei varmaankaan toimi suunnitellusti. Höytypillistä pitäisi tällöin kaiketi tulla myös suht runsaasti vettä, jos höyryhanaa aukoo.

Itse aloittaisin tutkimukset vedenpinta-anturista. Voi olla esim. kalkkiintunut umpeen, jolloin korjaus on suht helppo: puhdistus sitruunahapolla.

Samalla kun anturin irrottaa, näkee onko boilerissa liikaa vettä, veden pinnan pitäisi ulottua kai vain anturin mitta alueelle, joka on siellä päässä. Jos veden pinta on normaalilla tasolla, ja anturi toimii, seuraavaksi voi ottaa tyhjiöventtiilin pois, ja tukkia reiän (putkiliikkeestä sopiva messinkitulppa). Sitten koneen voi käynnistää. Silloin kone ei lämpene kunnolla, ennen kuin paineen päästää kertaalleen lämmityksen aikana ulos.
Otsikko: Vs: Nuova Simonelli Oscar - pärskii höyryä keittimen sisällä
Kirjoitti: seppo.mikkonen@gmail.com - Marraskuu 02, 2018, 08:09:37 ap
Kiitos vinkeistä. Irrotin anturin ja tyhjiöventtiilin, puhidtelin ja testasin laitetta uudestaan. Anturi käsittääkseni toimii, boilerin vedenpinta nousee pari milliä anturin alapään yläpuolelle. Tyhjiöventtiili pärskii lämpenemisen aikana, mutta sulkeutuu, kun paine nousee. Kuppi täyttyy n. puolilleen vedestä lämpenemisen aikana, tämä lienee normaalia? Pärskeet tulevat painekytkimen alla olevasta turvaventtiilistä, voisiko se tai painekytkin olla viallinen? Boilerin eristeet on hapertuneet ja ovat ikään kuin hiiltyneet, joten ilmeisesti laite lämpenee liikaa. Tämä kai viittaa ennemmin ylipaineeseen? Suunnitelmana on vaihtaa uusi painekytkin sekä turvaventtiili ja ehkäpä varmuuden vuoksi myös tyhjiöventtiili ja vesianturi, nehän ovat aika edullisia. Pitääkö tuota Campini-painekytkintä säätää? Onnistuuko se painemittarilla, joka kytketään vaahdotusputkeen? Äkkiseltään googlaamalla paine kai pitäisi olla n 1barin tuntumassa,
Otsikko: Vs: Nuova Simonelli Oscar - pärskii höyryä keittimen sisällä
Kirjoitti: lasy - Marraskuu 02, 2018, 08:55:07 ap
Tyhjiöventtiili pärskii lämpenemisen aikana, mutta sulkeutuu, kun paine nousee. Kuppi täyttyy n. puolilleen vedestä lämpenemisen aikana, tämä lienee normaalia?

Ei mielestäni ole ihan normaalia että, että vettä tulee noin paljon. Muistelisin, että pari tippaa tuli omastani. Kuvaamasi perusteella arvaisin seuraavaa:

1. Pressostaatti on tullut tiensä päähän, eikä ole katkaissut lämmitystä ajoissa. Kone on ylikuumentunut (Loppuvaiheessa pressostaatit saattavat toimia välillä ja välillä olla toimimatta)
2. Ylipaineventtiili on myös valmis, eikä edellisen johdosta lauettuaan enää sulkeudu kunnoilla
3. Ylipaineventtiilin vuotamisen takia paine nousee hitaasti, jolloin tyhjiöventtiili ei sulkeudu kunnolla ja vuotaa liikaa vettä

Paineen voi hienosti säätää höyryputken kautta, jos tarvitsee. Painekytkimissä ei liene suurensuuria hintaeroja, joten kannattaa ostaa paras, joka mahtuu koneen sisälle. Ei siis välttämättä samanlaista kun siellä oli ennestään. Siraita moni suosii. Nykyisin saa myös integroituja tyhjiö-turvaventtilejä, sellainen voisi olla hyvä, jos molemmat aikoo kerran vaihtaa. Vedenpina-anturia en vaihtaisi, jos se kerran toimii.

Helpoimmalla pääset, kun meilaat kuvan koneen sisuksita Elektrosille, ja pyydät lähettämään oikeat varaosat.
Otsikko: Vs: Nuova Simonelli Oscar - pärskii höyryä keittimen sisällä
Kirjoitti: seppo.mikkonen@gmail.com - Marraskuu 02, 2018, 11:40:40 ap
Kiitos taas. Laitoin Sirai setin ja venttiilit tilaukseen ja samalla tuli hankittua muutakin oheistarviketta.