Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvin paahtaminen => Aiheen aloitti: ArttuH - Heinäkuu 31, 2018, 09:09:06 ap

Otsikko: DIY Paahdinprojekti
Kirjoitti: ArttuH - Heinäkuu 31, 2018, 09:09:06 ap
Kahviharrastus lähti lopullisesti lapasesta ja rakensin itse paahtimen. Rakentelun syynä oli kahvin huono paikallinen tarjonta sekä into oppia uutta. Kaupalliset mallit olivat mielestäni joko liian kalliita, pieniä tai muuten puutteellisia (esim anturointi, ohjattavuus). Googlettelin aikani ja päädyin KKTO-malliseen paahtimeen. Paahdinta rakentelin kevään ja kesän ajan silloin tällöin ja nyt sillä saa jo hyvää lopputulosta aikaiseksi. Paahdan tällä hetkellä 500g eriä, enempäänkin paahdin pystyisi.

Paahdin koostuu pastakattilasta, johon on rakennettu valepohja ja lisäeristystä, halogeeniuunista, auton sivuikkunan moottorista ja sekoittimesta sekä ilman ja papujen lämpötilamittauksista. Mittaukset on kytketty artesan roaster-softaan, jolla saa piirrettyä profiilit paahdoista. Riittävän tehon aikaansaamiseksi halogeeniuunista piti leikata lämpösuojaan isompia reikiä sekä ohittaa termostaatti.

Lisäksi rakensin papujen siirtämiseen ja jäähdytykseen erillisen systeemin imurista, muoviämpäristä ja siivilästä. Papujen jäähdytys jopa näillä helteillä onnistuu alle minuutissa.

Kokonaiskustannukset paahtimelle jäivät alle 300 euron. Kalleimpana yksittäisenä osana on anturien lähetin, jonka itse rakentamalla olisi voinut säästää noin satkun. Elektroniikka kyllä sujuu itseltä mutta en pidä siitä :).

Osaluettelo paahdin:

Osaluettelo jäähdytin:

Lisäksi laitteistoon meni sekalaista sälää, kuten kierretankoa, muttereita ja prikkoja, hylsy, jesaria ja nippusiteitä jne...

Ongebrandtilta tilasin 20kg erilaisia papuja, nyt niistä on paahdettuna jo noin 5kg. Koeajot ilman lämpöä tein Lidlin Bellaromalla, tähän käyttöön juuri passeli kahvi. Ensikokemusten perusteella voisin veikata että tästä löytyi pysyvä harrastus itselle :).
Otsikko: Vs: DIY Paahdinprojekti
Kirjoitti: ArttuH - Heinäkuu 31, 2018, 09:10:20 ap
Tässä loput kuvat.
Otsikko: Vs: DIY Paahdinprojekti
Kirjoitti: ArttuH - Heinäkuu 31, 2018, 09:25:05 ap
Uunista unohtui laittaa vielä kuva:
Otsikko: Vs: DIY Paahdinprojekti
Kirjoitti: Mwee - Elokuu 03, 2018, 23:32:18 ip
Hyvä. Puuhastelu on mukavaa.