Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: akallio - Elokuu 16, 2007, 18:15:23 ip

Otsikko: Mazzerin modaus
Kirjoitti: akallio - Elokuu 16, 2007, 18:15:23 ip
Teinpä tuossa juuri varmasti halvimman ja helpoimman, mutta silti kupissa varsin merkittävän, parannuksen omaan kahvilaitteistooni.

Minua on jo pitkään häirinnyt Mazzer Mini-E:n putkessa oleva säleikkö. Ei siis se sormisuoja, jonka olen poistanut jo aikaa sitten, vaan se säleikkö jonka läpi kahvi tippuu jauhatuskammiosta siihen isoon suppiloon.

Ensinnäkin säleikkö täyttää koko putken kahvilla ennen kuin päästää mitään läpi (essojauhatuksella), joten myllyn "huuhtelu" vaatii enemmän kahvia ja putsaus on hankalampaa. Mutta erityisesti ongelma on se, että pienemmän annostelun (italialaistyyppisesti n. 13-14g per tupla) vaatima jauhatus pakkautuu pahasti säleikön läpi tullessaan. Kovat paakut eivät hajoa helposti ja vajaan kahvallisen distribuutio on muutenkin hankalampaa, joten kakuista tulee ei-niin-kauhean-hyviä. Ja riittävän hienolla kahvi ei enää tule läpi ollenkaan.

Säleikön pois ottaminen oli varsin helppoa, siinä oli itseasiassa tarrakiinnitys. Sen takaisin laittamisen pitäisi onnistua myös ongelmitta.

Tein heti kärkeen kevyemmin annostellun ristreton, joka oli niin tiukka että oravatkin tippuivat puusta. Jauhatus oli silminnähden parempaa. Paakkuja oli hieman, mutta ne hajosivat distribuutiossa. Aikaisemmin paakut olivat niin kovia, että jauhetta siirrellessä ne kyntivät isoja "ojia" kakun pintaan. Muutenkin kahvi oli höttöisempää ja myös painui enemmän tampatessa. Kakun käsittelyn aiheuttama hyvänolon tunne jo yksin on riittävä peruste tuohon modaukseen...

Jauhaessa en käännellyt kahvaa kuten normaalisti, mutta siitä huolimatta nakusihdissä ei näkynyt Mazzerille tyypillistä eroa kahvan ja koneen päätyjen uuttumisessa. Tosin yksi ekstratiukka ristretto ei ehkä kerro tästä vielä kovinkaan paljon.

Shotti uuttui kivasti ja maistui erinomaiselle! Kahvi (HB Daterra Reserve) on jo elinkaarensa loppupäässä, tai vähän ylikin. Nyt se kuitenkin maistui "tuoreemmalta" kuin aiemmin, ilmeisesti uutto oli tasaisempi ja irrotti paremmin aromeita jo hiukan kuivahtaneista pavuista. Tästä ehkä kertoi myös kakku, joka oli varsin kiinteä. Tähän mennessä kevyemmin annostellut ovat olleet aina melko lötköjä.

En oikein tiedä mikä säleikön lopullinen tarkoitus on. Jauhinkammio synnyttää paakkuja ja säleikön tarkoitus on mahdollisesti niitä rikkoa, mutta essokarkeudella vaikutus on lähinnä päinvastainen. Se saattaa myös poistaa staattisuutta, mutta sellaista en itse ainakaan havainnut, vaikka säleikkö oli pois. Jos staattisuus on ongelma, niin todennäköisesti vain useita peräkkäisiä shotteja jauhaessa. Yhden kahvittelijan taloudessa tähän harvemmin törmää.

Saa nyt nähdä ovatko tulevatkin shotit yhtä loistavia, toivotaan...
Otsikko: Mazzerin modaus
Kirjoitti: Teme - Elokuu 16, 2007, 19:42:02 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio
En oikein tiedä mikä säleikön lopullinen tarkoitus on. Jauhinkammio synnyttää paakkuja ja säleikön tarkoitus on mahdollisesti niitä rikkoa, mutta essokarkeudella vaikutus on lähinnä päinvastainen. Se saattaa myös poistaa staattisuutta, mutta sellaista en itse ainakaan havainnut, vaikka säleikkö oli pois. Jos staattisuus on ongelma, niin todennäköisesti vain useita peräkkäisiä shotteja jauhaessa. Yhden kahvittelijan taloudessa tähän harvemmin törmää.

Tuo säleikkö on valmistajan mukaan lisätty juuri staattisuuden poistamista varten. Muut käyttäjät jotka ovat sen poistaneet ovat raportoineet pahentuneista ongelmista staattisen sähkön ja paakkuuntumisen kanssa. Olisikohan näissä tapauksissa sitten ollut ongelmana ennemminkin se, ettei mylly ole ollut maadoitetussa pistorasiassa?

T. Teme
Otsikko: Vast:Mazzerin modaus
Kirjoitti: akallio - Elokuu 17, 2007, 11:10:08 ap
Tein nyt pari shottia lisää, ja staattisuuden lisääntyminen oli tällä kertaa havaittavissa. Jauhatus oli tosin liian karkeaa ja staattisuus lähinnä esteettisen ongelman tasolla: hieman muruja kiipeili kahvan reunoille. Mylly on minulla maadoitetussa rasiassa.

Staattisen sähkön syntyminen riippuu vahvasti jauhatuskarkeudesta (tai varmaan lähinnä sen säätelemästä läpimenonopeudesta) ja jauhatusajasta. Säleikönkin kanssa jo pienikin (50g luokka) erä pressojauhatusta tuppaa olemaan hieman staattista.

Eli vielä ainakaan ei suurempaa haittaa vaikuttaisi olevan säleikön poistosta. Olen myös miettinyt jonkinlaisen oman, paremman, säleikön virittelyä syöttökartion sisään jos ongelmia alkaa ilmetä. Kovin mielellään en sitä tukkosäleikköä takaisin laittaisi.
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: japa - Huhtikuu 12, 2008, 20:02:15 ip
Säleikön pois ottaminen oli varsin helppoa, siinä oli itseasiassa tarrakiinnitys. Sen takaisin laittamisen pitäisi onnistua myös ongelmitta.
Uuden mazzerin omistajana olen huomannut saman häiritsevän ominaisuuden: Säleikkö kerää kahvia ja aiheuttaa kahvin kasaantumista/paakkuuntumista. Ilmeisesti se metallinen suppilo pitää poistaa, jotta pääsee käsiksi tuohon tarrakiinnitykseen?

Asiasta tuhannenteen: Alustava käyttövertailu Mazzer Mini E vastaan Demoka minimoka 203
Mazzer kepittää minimokan lähes kaikessa:
- Mielyttävämpi ääni (hiljainen hurina)
- Ulkonäkö (ei näytä niin lelulta)
- jauhatuksen laatu (ei niin paakkuinen/sähköinen)
- Käytettävyys (tykkään malli A:n nappuloista enemmän kuin minimokan painonapista)

Mazzer jää kakkoseksi:
- Säädettävyys. Mazzerilla ei voi tehdä yhtä pieniä muutoksia yhtä helposti ja kontrolloidusti kuin minimokalla.

Jostain syystä, toivottavasti tuosta metalliverkosta, en ole saannut vielä tasalaatuista tulosta mazzerilla. Minimokallalla 16.5 grammaa sulawesi blendiä täytti korin (basket) piripintaan. Sama määrä mazzerilla oli paljon tiiviinpää, vaikka jauhatus oli hieman karkean puoleinen (shotissa 50grammaa nestettä/25sek). Eli kori ei tullut piripintaan.
Lisää kommentteja myöhemmin. Toivottavasti tulokset paranevat, ettei tarvitse katua hankintaa. Vanha myllykin tuli jo myytyä...
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 12, 2008, 21:24:03 ip
Uuden mazzerin omistajana olen huomannut saman häiritsevän ominaisuuden: Säleikkö kerää kahvia ja aiheuttaa kahvin kasaantumista/paakkuuntumista.

Onkohan tuossa jokin "sisäänajoaika"? Meinaan itselläni oli mini e:n (mallia bertta) kanssa alussa niin että osa kahveista tuli oikein mallikkaasti ulos - mutta osasta tuli sitten semmoisia "nappuloita" vähänkin hienommalla. Myllyn putsaaminen (pariin otteeseen) ei tuonut oikein mitään muutosta tuohon (WDT (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=757.0) auttoi sitten muuten selvästi). Noh, nyt sitten pari viikkoa taaksepäin kun laitoin myllyyn tuota toba sulawesi blendiä tapahtui kummia - paakut katosivat täysin ja ovat pysyneet poissa olen sitten tunkenut myllyyn mitä papua tahansa. Ulos tulee täydellisen kuohkean ilmavaa jauhetta. Ainoa ero on että nyt jauhe on aavistuksen verran staattisempaa. Ennen se ei tarttunut mihinkään kiinni, mutta nyt sitä jää siihen suppilon kärkeen pikkaisen roikkumaan. Mutta WDT:ä ei siis tarvita. Annoskoko on itselläni siinä hitusen 15 gramman alapuolella ja tuolla uutan aika lähelle 30 grammaa espressoa melko tarkalleen 25 sekunnissa (aika starttaa kun nakukahvasta alkaa tulla ensimmäiset tipat läpi, eli suurinpiirtein preinfuusiojakson päättyessä) - uuttosuhde siis tämän "uuttosuhdetaulukon (http://www.home-barista.com/forums/brewing-ratios-for-espresso-beverages-t2402.html)" mukaisesti 50%, eli "normiessoja". Jauhatuskarkeus on nyt noin 11-13 pykälää myllyn nollakohdasta auki päin (myllyn nollakohta on siis se kohta jossa terät ottavat toisiinsa kiinni).
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: japa - Huhtikuu 13, 2008, 11:13:46 ap
Itsekin pyrin saamaan shotin määrän tuon 50% uuttosuhteen mukaisesti. Annos kahvilajista riippuen 16-18 gramman paikkeilla.

Menin sitten ottamaan sen "säleikön" pois. "Suo siellä, vetelä täällä". Purut tulivat ilmavina ulos, ilman kokkareita. Vaan staattisuus oli ihan tajutonta. Pöytä oli sen näköinen, että siinä olisi avattu huolimattomasti kahvipurupaketti: Puruja oli joka puolella, sotku oli järkyttävä! :(

Sinäänsä mielenkiintoista, että jauhatuskarkeus oli sama kuin aiemminkin, niin nyt 16.5 grammaa riitti täyttämään korin erittäin hyvin ja uutto oli n.35 grammaa nestettä. Muutama suihku/kanavointi oli kyllä havaittavissa.

sotku on kyllä niin järkky, että pakko virittää se säleikkö jotenkin takaisin. Jos vaikka siitä poistaisi puolet säleistä tms...
(Olisikohan sittenkin pitänyt hankkia annostelijalla varustettu malli?)
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 13, 2008, 14:13:31 ip
Sinäänsä mielenkiintoista, että jauhatuskarkeus oli sama kuin aiemminkin, niin nyt 16.5 grammaa riitti täyttämään korin erittäin hyvin ja uutto oli n.35 grammaa nestettä. Muutama suihku/kanavointi oli kyllä havaittavissa.

Voisi olla helposti selitettävissä sillä että nyt purut eivät olleen niin tiivisti kasassa torvesta tullessaan ja sitten lisäksi "hylkivät" toisiaan staattisempina.

sotku on kyllä niin järkky, että pakko virittää se säleikkö jotenkin takaisin. Jos vaikka siitä poistaisi puolet säleistä tms...
(Olisikohan sittenkin pitänyt hankkia annostelijalla varustettu malli?)

Kannattaa käyttää myllyä se kuukausi-pari (ja puhdistaa pari kertaa) ennenkuin alkaa tekemään radikaalimpia muutoksia (joiden "kumoaminen" sitten pahimmassa tapauksessa vaatii rahaa). Itselläni tuo mylly on nyt toiminut kuin unelma ja sotkun määrä on erittäin minimaalista. Tuo paakutus on sinällään kumma ilmiö. Toisilla sitä ei ole koskaan esiintynytkään mini e:n kanssa - toisilla taas esiintyy ja osalla se sitten katoaa (jotenki mystisesti) - ks. esim. juttu täällä (http://coffeetime.wikidot.com/mazzer-mini-e-doserless-static-issues). Tuossa voi siis olla jonkinlainen "sisäänajokausi" uusille terille/myllylle taikka sitten on kyse vain "väärästä" pistorasiasta tms...

Täältä (http://coffeetime.wikidot.com/mazzer-mini-e-reseeting-grind-and-cleaning-tips) löytyy muuten suht hyvä opas Mazzerin avaamiseen/puhdistukseen.
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 13, 2008, 15:57:17 ip
Kannattaa käyttää myllyä se kuukausi-pari (ja puhdistaa pari kertaa) ennenkuin alkaa tekemään radikaalimpia muutoksia (joiden "kumoaminen" sitten pahimmassa tapauksessa vaatii rahaa). Itselläni tuo mylly on nyt toiminut kuin unelma ja sotkun määrä on erittäin minimaalista. Tuo paakutus on sinällään kumma ilmiö. Toisilla sitä ei ole koskaan esiintynytkään mini e:n kanssa - toisilla taas esiintyy ja osalla se sitten katoaa (jotenki mystisesti) - ks. esim. juttu täällä (http://coffeetime.wikidot.com/mazzer-mini-e-doserless-static-issues). Tuossa voi siis olla jonkinlainen "sisäänajokausi" uusille terille/myllylle taikka sitten on kyse vain "väärästä" pistorasiasta tms...

Näin on, sekä staattisuus että paakkuuntuminen käyttäytyvät aika mystisesti. Säleikön poiston jälkeen staattisuus lisääntyi, mutta nyt sitä ei taas juurikaan ole. Molemmat ovat toki melkoisen monimutkaista fysiikkaa, joten niihin vaikuttanee ihan kaikki ilmankosteudesta pavun tuoreusasteeseen. Ja myllyn rasvaisuudella yms. lienee vaikutusta myös.

Pahinta säleikössä oli, että liian hienolla jauhatuksella sen taakse muodostui superklimppi, joka jumitti koko myllyn. Terätkään eivät enää pyörineet. Klimppi piti kaivaa ulos hammastikulla ja imurilla. Säleikön poistaminen ei ole mitenkään iso tai hankalasti peruttava operaatio.
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: cartman - Huhtikuu 13, 2008, 16:09:41 ip


taikka sitten on kyse vain "väärästä" pistorasiasta tms..

Ei minulla Mazzeria ole, mutta "väärä pistorasia" on hyvin tuttu käsite audiofiliapuolella. Kun laitat härvelisi maadoitettuun pistorasiaan, niin mitä todennäköisimmin ns. suojamaadoitus esim. sähköiskun varalta on kunnossa.  Se ei kuitenkaan tarkoita laitteen rungon tehokkainta maadoitusta. Kun pistorasiassa on "kuumavaihe" ja "nollavaihe" ja pistokkeen voi työntää rasiaan miten vain, niin laitteseen tulevat "kuuma" ja "nolla" voivat olla missä järjestyksessä tahansa. Pistotulppa pois, käännös puoli kierrosta ja takaisin rasiaan - hups, "kuuma" ja "nolla" vaihtoivat paikkaa. Laite toimii hyvin molemmissa asennoissa ja suojamaadoituskin hoitaa hommansa.  Mutta, mutta.  Laitteen kuoressa (=rungossa, metalliosissa) oleva jännite vaihtelee pistotulpan asennon mukaan. Tämä ns. maapotentiaali on helppo mitata ihan tavallisella yleismittarilla.  Kun laittaa pistotulpan sellaiseen asentoon, jossa maapotentiaali on alhaisin, myös staattisen sähköisyyden voisi olettaa olevan alhaisin. Te, joilla on paljon staattista sähköisyyttä myllyssänne: kokeilkaa kääntää pistotulppa toisin päin (siis puoli kierrosta).  Käyttäkää myllyänne jonkin aikaa tällä tavalla ja katsokaa väheneekö "sähköisyys" jonkin ajan kuluttua.

cartman
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 13, 2008, 16:41:00 ip
Kiitokset cartman tästä huomiosta!!

Nimittäin tuossa mazzerissa on tuo töpseli "symmetrinen", eli se näyttää samalta tökkää sen pistorasiaan kumminpäin tahansa. Taisi kyllä olla niin että jonkin aikaa ennen tätä omaa myllyni "tokenemista" siirsin hieman myllyn paikkaa ja laitoin virtajohdon paremmin kiepille. Tuossa yhteydessä se siis kävi kotvan irti seinästä... saattoi siis käydä niin että tökkäsin sen takaisin toisinpäin.

Laitanpa nyt siihen heti tussilla tms merkin että osaan tökätä sen vastaisuudessa samoinpäin kuin se nyt on (kerta nyt toimii oikein hyvin).
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: japa - Huhtikuu 14, 2008, 13:38:45 ip
Akalliolle kommenttina:
Ilmeisesti toivoa paremmasta on, sillä et kai olisi myynyt minimokaasi jos Mazzerista ei olisi mihinkään?

Oma kokemukseni on, että tällä hetkellä, ilman säleikköä, Minimoka kepitti mazzerin purujen tuottamisessa 10-0. Kun koria liikutti tasaisesti minimokan jauhamisen aikana, ei hyvään tulokseen vaadittu kuin purukasan tasaus veitsellä (ei siis mitään wdt:tä). Mazzerilla olen saanut aikaiseksi niin uskomattomia kanavointeja ja toispuolisia uuttoja, että itku on lähellä. Weissaukset ei nappaa, kun tavoitteena on saada erinomaista essoa helposti, siististi ja kohtuu vaivalla.

Tällä hetkellä harmittaa pari asiaa:
- kun ehdin jo myydä minimokan
- Menin poistamaan säleikön -> vaikka sen saa takaisin, niin itse mazzeria lienee turha yrittää palauttaa/vaihtaa toiseen tuotteeseen
- Hellasärö: Mazzer on pakko saada toimimaan, puolisolla ei riittäisi enää ymmärrys sille, että tämän myisi ja ostaisi (taas) jotain muuta.

Tänään asennan säleikön takaisin, niin voin raportoida muutoksista. Odotan pelonsekaisella mielenkiinnolla mitä tapahtuu uuttoajalle, sillä aiemmin mainitun 50ml/sec jälkeen en ole muuttanut jauhatusta, tuloksena n.30ml/25 sec samalla annostuksella, ilman säleikköä. Näinköhän säleikön asennuksen jälkeen karkeudet/distribuutiot muuttuvat paljonkin...

Itse asiassa olen miettinyt myös sitä, että onko kukaan selvittänyt, josko säleikön staattisuutta poistava vaikutus onkin vain placeboa?
Säleikkö luo kokkareita -> isot ja tiheät kokkareet ovat suhteessa niin paljon painavampia, jotta staattisen sähkökentän voima ei riitä enää kokkareiden liikkeiden vaikuttamiseen.
(ts. täysi Ilmapallo pysyy katossa hinkkaussähköllä, mutta tyhjä ei pysy)
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 14, 2008, 14:59:17 ip
Akalliolle kommenttina:
Ilmeisesti toivoa paremmasta on, sillä et kai olisi myynyt minimokaasi jos Mazzerista ei olisi mihinkään?

Joo, en minä Minimokaa ole enää kaipaillut missään mielessä. Alussa kyllä oli hankalaa Mazzerin kanssa, mutta kaikkien ritilöiden poiston jälkeen hommat ovat luistaneet. Mukana on myös ollut jonkun verran mystistä asioiden korjaantumista.

Minä jauhan myös shotin kahdessa osassa. Väliä ei ole paljon, mutta kun tuossa puhalsin shotin yhteen putkeen niin se oli jonkun verran staattisempi.

Oma kokemukseni on, että tällä hetkellä, ilman säleikköä, Minimoka kepitti mazzerin purujen tuottamisessa 10-0. Kun koria liikutti tasaisesti minimokan jauhamisen aikana, ei hyvään tulokseen vaadittu kuin purukasan tasaus veitsellä (ei siis mitään wdt:tä). Mazzerilla olen saanut aikaiseksi niin uskomattomia kanavointeja ja toispuolisia uuttoja, että itku on lähellä. Weissaukset ei nappaa, kun tavoitteena on saada erinomaista essoa helposti, siististi ja kohtuu vaivalla.

Kannattaa kuitenkin kokeilla sitä perinpohjaista weissausta, niin saa varmistettua että kyseessä on ongelma staattisuudessa ja paakkuisuudessa, ei jauhatuksen laadussa. Voihan se mylly olla rikkikin, jauhaa epäkeskosti tai terissä valmistusvika tms.

Itse asiassa olen miettinyt myös sitä, että onko kukaan selvittänyt, josko säleikön staattisuutta poistava vaikutus onkin vain placeboa?
Säleikkö luo kokkareita -> isot ja tiheät kokkareet ovat suhteessa niin paljon painavampia, jotta staattisen sähkökentän voima ei riitä enää kokkareiden liikkeiden vaikuttamiseen.
(ts. täysi Ilmapallo pysyy katossa hinkkaussähköllä, mutta tyhjä ei pysy)

Tuo voi hyvinkin pitää paikkansa, tai olla ainakin osaselitys.
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 14, 2008, 19:05:27 ip
Japalle:

Kannattaa lukaista tämä (http://www.home-barista.com/forums/macap-m4-electronic-doserless-vs-mazzer-mini-e-espresso-grinder-t4128.html#p45224) viesti home-baristan puolelta ja pari sitä seuraavaa kommenttia - löytyy mm. kuva mini e:n jauhatusjäljestä (http://www.home-barista.com/forums/macap-m4-electronic-doserless-vs-mazzer-mini-e-espresso-grinder-t4128.html#p45709) ja tietoa tuosta ritilästä (itselläni jälki on aikalailla tuon kuvan kaltaista - silloin kun mazzer köntitti, niin ne oli semmoisia kovia "nappuloita"). Kuten tuosta ketjusta käy ilmi, niin joku toinenkin on tuon kanavan ritilän poistanut ja sitten törmännyt samanlaisiin sotkuihin kuin sinä.

Ko. ketjusta löytyy myös linkki tähän (http://www.google.com/patents?id=k3sUAAAAEBAJ) patenttiin, jossa siis mazzer esittelee tuon pikkuritilän. Patentissa ei siis puhuta mitään staattisuudesta vaan jossain mielessä "jauhetun kahvin kontrolloidusta ulostulosta". Eli tuon ritilän on tarkoituskin hieman hidastaa jauheen tuloa ulos ja näin aikaansaada siitä tasainen virtaus. Tämän pitäisi ilmeisesti ennenkaikkea tuoda tarkkuuttaa noihin ajastettuihin annoksiin. Ilmeisesti tuo kahvintulon hidastus sitten poistaa samalla staattisuutta.

Sitten kannattaa miettiä myös myllyn avaamista ja puhdistamista. On voinut käydä niin että sinulla on käynyt jollain öljyisellä pavulla jauhatus aivan liian hienona ja sitä jauhetta on jäänyt myllyn sisään osittain tukkimaan purujen poistumista. Itse ainakin löysin sieltä sisältä aika kovia kerrostumia kun ensimmäistä kertaa myllyä puhdistin (käyttöön opetellessa olin jauhanut ilmeisesti aika hienoa). Jos et halua myllyä avata, niin hommaa jostain iso läjä "turhia" vaaleahkopaahtoisia papuja ja aja niitä esim. suodatinkarkeudella myllystä läpi - karkeampi jauhe saattaisi puhdistaa töhniä pois.
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: japa - Huhtikuu 14, 2008, 22:08:30 ip
On jo luettu kaikki mahdollinen home-baristasta  joka osuu hakusanoihin mazzer static :) .

Laitoin ritilän takaisin. Nyt tulos oli parempi kuin aiemmin. Luultavasti aiemmin ritilän taakse oli paakkuuntunut tosi tiivistä kahvia myllyn säätämisen seurauksena kun mylly oli liian hienolla. Nyt ainakin puruja tuli tasaisesti joka raosta, aiemmin ei. purut olivat kyllä tiiviimpiä kuin ilman ritilää: 16.5 grammaa ei täyttänyt koria. Aiemmin 16.5 grammaa pystyi tasaamaan veitsellä, lopputuloksena piripintaan puruilla täytetty kori. Jauhaessa siirtelin koria, jotta purut eivät laskeudu yhteen paikkaaan, vaan tasaisesti joka puolelle, lisäksi hieman weissausta. Lopputuloksen voi katsoa youtubesta: http://www.youtube.com/v/T5A64nmHoCM (kuva hieman epätarkka, mutta blondaukset näkyy)
Kanavointia jonkin verran, suihkuja aika paljon, kamerakin piti pyyhkiä :) . Joka tapauksessa parempi tulos kuin ilman ritilää, ainakin siisteyden suhteen.  Nakukahvasta katsottuna shotti-tulos ei vielä päihittänyt minimokaa, mausta en osaa sanoa paremmuutta. Tekemäni shotti oli ihan herkullinen.
Ehkä tästä vielä tulee ihan kelvollista ja katumus hankinnan suhteen hellittää   :-\

lopuksi vielä kuva kakusta, selkeitä kanavointijälkiä.
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: CD - Huhtikuu 19, 2008, 11:04:51 ap
Staattisen sähkön poistoon (ionisointiin) muovista, mulle on neuvottu hommaamaan sellainen "radioaktiiviinen puikko / harja" (ei kuitenkaan niitä mitä käytetään ydinvoimaloissa ;) ). Kosketus em puikolla / harjalla poistaa staattisen sähkön kokonaan kappaleesta johon sillä on koskettu.
Ilmeisesti puikon / harjan hankkiminen on luvanvaraista? Maalaimoissa, missä maalataan muoviesineitä, käytetään staattisuuden poistoon tällaista värkkiä.
Radioaktiivista ainetta, jolla staattisuuden poisto voisi onnistua, löytyy joka kodista mm. palohälyttimistä. (Palohälyttimien radioaktiivinen säteily ei leviä kuin muutaman sentin ilmassa, ja kotelointi suojaa säteilyä leviämästä asuntoon).

Ootteko pistäneet merkille mitä pidätte päällänne kun staattista sähkö esiintyy jauhaessa? Villasukat, pitkähihainen paita, keinokuidut, kengät? Entäs mistä kohtaa myllyä maadoitatte itsenne jauhaessa? Esimerkiksi tukassa olevan sähköisyyden (aiheutettu esim muovikammalla) saa poistettua ihan kädellä silittämällä tai metallisella kammalla.

Voisiko myllyyn tehdä maadotusjohdon vaikkapa huoneiston lämpöpatteriin? (myllyn pohjan ruuvista apikolla johto patteriin)


Mulla ei Compakissa juuri staattisuutta esiinny, onneksi.
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: Esa - Huhtikuu 19, 2008, 17:46:19 ip
Staattisen sähkön poistoon (ionisointiin) muovista, mulle on neuvottu hommaamaan sellainen "radioaktiiviinen puikko / harja" (ei kuitenkaan niitä mitä käytetään ydinvoimaloissa ;) ). Kosketus em puikolla / harjalla poistaa staattisen sähkön kokonaan kappaleesta johon sillä on koskettu.
Ilmeisesti puikon / harjan hankkiminen on luvanvaraista? Maalaimoissa, missä maalataan muoviesineitä, käytetään staattisuuden poistoon tällaista värkkiä.
Radioaktiivista ainetta, jolla staattisuuden poisto voisi onnistua, löytyy joka kodista mm. palohälyttimistä. (Palohälyttimien radioaktiivinen säteily ei leviä kuin muutaman sentin ilmassa, ja kotelointi suojaa säteilyä leviämästä asuntoon).

Mitäs radioaktiivisuudella on staattisen sähkön kanssa tekemistä? Yritetään beetasäteilyttämällä saada korvattua puuttuvat elektronit? Vai ionisoida ilma johtavaksi? No joo, ehkä jälkimmäinen voisi toimiakin.
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 22, 2008, 09:10:06 ap
Tässä tuoreessa keskustelussa esitetään, että puuvillainen pyyhe myllyn alla auttaa staattisuuteen merkittävästi:
http://www.phpbber.com/phpbb/viewtopic.php?t=841&mforum=coffetimeboard

Itse en ole vielä kokeillut. Olen kuitenkin huomannut, että jos pitää kahvasta kiinni jauhaessa niin se lisää staattisuutta.
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 22, 2008, 09:32:10 ap
Kuten tuossa coffeetimen ketjussa todetaan, niin mahdollisten kokeilijoiden kannattaa tosiaan tarkastaa että pyyhe ei tuki myllyn pohjassa olevia tuuletusaukkoja.

Jos tuosta raportista ymmärsin oikein, niin staattisuuden esiintymiselle olisi (yksi) syy se pöytä/taso jolla mylly lepää (varmaan lähinnä sen materiaali)? Meillä ainakin tuo (uuden) keittiötason pinta on pinnoitettu jollain muovin tms. tapaisella aineella (niinkuin kai kaikki keittiötasot nykyään - mikäli eivät ole aitoa puuta taikka kiveä). Mazzerissa on sitten kumiset jalat ja runsaasti metalli rungossa. Näin "jälkiviisaana" tuo tuntuisi aika luonnolliselta staattisuuden aiheuttajalta (myllyä tulee sitä siirrellessä aina hangattua pöytätasoa vasten - saattaa aina liikahtaa jauhatuskarkeutta vähän enemmän säätäessäkin...). Pitänee testata tosiaan tuota pyyhetemppua. Mikäli se toimii, niin sitten voisi yrittää askarella esim. pelkästään myllyn jalkojen alle jonkinlaiset puuvillapalaset tms.
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: japa - Huhtikuu 22, 2008, 10:13:06 ap
Itselläni puinen pöytä ja maadoitettu pistorasia. Jauhan koriin, jota pyöritän jauhatuksen aikana tasaisemman distribuution saamiseksi. (Ts. Kahva ei ole kiinni korissa). Olen kokeillut viimeaikoina pitää toisella kädellä kiinni Mazzerin rungosta tai siitä putkesta (funnel), mutta en ole huomannut oleellista eroa. Ehkä mahdollinen ero olisi helpommin havaittavissa jos metalliverkko olisi poissa. Nyt metalliverkko on takaisin paikallaan ja staattisuus ei ole enää niin paha ongelma. Kokkareet sen sijaan ovat, varsinkin nyt tuolla vaaleammalla sulawesi blendillä, josta keskustelen toisessa säikeessä. Mainittakoon, että vanhalla, viime syksynä italiasta tuodulla kahvilla tuota ongelmaa ei ole. Käytän sitä avopuolison cappucchinoihin. Kenties tuore kahvi on myllylle hankalampaa/staattisempaa?
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 22, 2008, 10:28:45 ap
Kenties tuore kahvi on myllylle hankalampaa/staattisempaa?

Ehkä enemmänkin niin, että tuore ja vaaleapaahtoinen on hankalaa. Tyypillinen HasBeanin kahvi saattaa aiheuttaa ongelmia, mutta vähemmän tuore paahto tai esim. Robertsin tumma mutta kohtuutuore paahto ei. Plus että HB:n tyyppisessä kahvissa voi olla mukana myös chaffia, joka sotkee asioita vielä vähän lisää.
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 15, 2008, 22:37:20 ip
Onkohan tuossa jokin "sisäänajoaika"? Meinaan itselläni oli mini e:n (mallia bertta) kanssa alussa niin että osa kahveista tuli oikein mallikkaasti ulos - mutta osasta tuli sitten semmoisia "nappuloita" vähänkin hienommalla. Myllyn putsaaminen (pariin otteeseen) ei tuonut oikein mitään muutosta tuohon (WDT (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=757.0) auttoi sitten muuten selvästi). Noh, nyt sitten pari viikkoa taaksepäin kun laitoin myllyyn tuota toba sulawesi blendiä tapahtui kummia - paakut katosivat täysin ja ovat pysyneet poissa olen sitten tunkenut myllyyn mitä papua tahansa. Ulos tulee täydellisen kuohkean ilmavaa jauhetta. Ainoa ero on että nyt jauhe on aavistuksen verran staattisempaa.

Tähän kummallisuuteen tulikin tässä taannoin vähän selvyyttä (unohtui vain täällä käydä asiasta kertomassa). Nimittäin niiden paakkujen häviäminen näyttää johtuvan siitä että se pikkuritilä menee edestäpäinkatsoen vasemmasta laidasta tukkoon. Totesin tämän kun päätin poistaa sen ison "sormisuojan" puhdistusta helpottamaan. Tuon sormisuojan poiston jälkeen oli helppo jauhaessa todeta että siitä ritilästä (oikeastaan ainoastaan) ylin neliö vasemmasta reunasta tuottaa sitä "nappulaa". Sitten kun se kohta menee tukkoon niin paakkujen tulo loppuu. Pitänee yrittää kehitellä tuohon ongelmakohtaan jokin ratkaisu jotta myllyn puhdistaminen ei olisi tässä suhteessa ei toivottu operaatio...
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 25, 2008, 22:33:45 ip
...jatkoa edelliseen

Päätinpä sitten pienen tarkastelun jälkeen asemoida mazzerin suppiloa vähän paremmin. Tuossa suppilossahan on siis se neliskanttinen aukko ja siinä se ritilä ja tämä aukko ritilöineen asettuu myllyssä "kahviröörin" kohdalle (joka kanssa neliskanttinen). Huomasin että suppilo oli asettunut tuota röörin aukkoa vasten niin, että vasen reuna oli täysin samalla tasalla, mutta oikea reuna meni hieman "yli" (suppilon aukko siis isompi). Kokeilin siis mitä tapahtuu jos asemoin suppilon uudelleen niin että tilanne kääntyykin päinvastoin. Nyt siis oikea reuna on samalla tasalla ja vasen puoli menee vähän yli. Parin päivän testailun jälkeen näyttää siltä että vasemmasta reunasta tulevien paakkujen koko ("pituus") väheni dramaattisesti - eli jauhe ei enää pakkaannu sinne niin pahasti kuin ennen kun tuon suppilon reuna ei anna enää lisätukea niille paakuille. Ennen tuolta vasemmasta reunasta tuli ulos jopa yli puolen sentin pituista nappulaa hienolla jauhatuksella, nyt se on pahimmillaan ollut semmoista pari-kolme millistä ja ei niin tiiviiseen pusertunutta (=kovaa) kuin aiemmin. Oikeasta reunasta kahvi tulee ulos kuten ennen, sillä siellä on muutenkin enemmän sitä tilaa (ritilä ei jatku sinne asti).

Pitänee vielä tarkkailla tilannetta - mutta tällä hetkellä näyttää lupaavalta. Tuolla aiemmalla asemoinnilla sai tosin täysin "pöyheää" jauhetta jos antoi sen vasemman reunan tukkeutua, mutta tällöin siellä sitten oli aina köntti vanhaa kahvia, mikä ei oikein viehättänyt.

Nyt kun on tullut tuota ritilää myllyn jauhaessa tuijoteltua, niin se tosiaan saa aikaan semmoisen tasaisen noron jauhetta jahka kahvia ennättää siihen ritilän taakse hieman kertyä. Tämä hidastus sitten poistaa samalla sitä staattisuutta. Silloin kun se vasen reuna meni tukkoon, niin kahvi sitten suihkusi sieltä oikeasta reunasta ja oli selvästi staattisemman oloista. Toimisikohan tuon ritilän korvikkeena jokin "luukku", eli jostain kevyestä kankaasta tai muovista tehty läppä siinä edessä joka on vain yläosastaan kiinni?
Otsikko: Vs: Mazzerin modaus
Kirjoitti: nasse - Toukokuu 26, 2008, 06:28:07 ap
Toimisikohan tuon ritilän korvikkeena jokin "luukku", eli jostain kevyestä kankaasta tai muovista tehty läppä siinä edessä joka on vain yläosastaan kiinni?
Casadiossa oli jauhatuskammion ja "liu'un" välissä yläreunastaan kiinnitetty ohut pellin pala. Kun se kammiosta tuleva vaakatasossa oleva "putki" täyttyi, alkoi jauhettua kahvia puskea pellinpalan alta. Tuloksena tasainen vana kahvia, ilman staattisuusongelmia tms. Tosin tuo sitten saa kyllä aikaan jäännöskahvia enemmän, varsinkin, jos on aiemmin on ollut tapana harjata se putki tyhjäksi jauhatuksen jälkeen.