Ristretto

Muu keskustelu => Vapaa sana => Aiheen aloitti: Tuomas - Joulukuu 23, 2016, 09:37:26 ap

Otsikko: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Tuomas - Joulukuu 23, 2016, 09:37:26 ap
Hyvää Joulua kaikille, vaikka äänestyksen alkaessa on vasta aaton aatto.

Ohessa Joulukysymyksiä, joihin vastaaminen ei paljasta kenenkään vakaumusta eikä niistä tarvitse keskustella kahvipalstalla. Mutta millaisia jouluperinteitä kahviharrastajan jouluateriaan liittyy. Riittää pelkkä äänestys, mutta saa myös kertoa ateriastaan tarkemmin.

Jokainen saa antaa kaksi vastausta. Yhden aterian tyyliin ja yhden aterian ajankohtaan liittyen. Ja äänestää saa Loppiaiseen saakka, jos osasin päivät oikein laskea.

Aloitin itse äänestämisen. Meillä on tarjolla sekä perinteisiä että uusia elementtejä aterialla.

Pääruoalla lihana on naudan sisäfilee firenzeläisittäin. Eli paahdetaan kokonaisena nopeasti ilman mausteita. Leikataan siivuiksi laakeaan tarjoiluastiaan, maustetaan sormisuolalla, mustapippurilla myllystä, tuoreella rosmariiinilla ja kaadetaan päälle tilkka kiehautettua oliiviöljyä. Saa laittaa myös varovasti valkosipulia.

Jouluateria nautitaan 25.12.. Aikuistuttuani, olen luopunut suomalaisesta tavasta juhlia juhlat aattona. Tämä koskee montaa muutakin juhlaa, mutta en moiti suomalaisessa perinteessä pysyviä.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 23, 2016, 09:53:37 ap
Jouluperinteistä sen verran, että kinkku jää tänäkin vuonna väliin kuten edellisinäkin. Porsasta syön kyllä pitkään hautuneissa padoissa tai nyhtönä. Muuten jää aika vähille, kun onhan se nyt melko kökköä lihaa. Mielummin maistuva kasvisateria.

Kinkun voi korvata hyvin vaikkapa ankka tai kaloja voi painottaa isommin.

(http://p0.so.qhimg.com/bdr/_240_/t0183a6332094eb22a5.gif)
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 23, 2016, 11:52:23 ap
Kyllä kinkkua jouluna syö ne kaksi kertaa, kunhan on kunnolla yli, eli siivuutuu ns. itsekseen...
Vaimolla on ollut lastensa kanssa tapana syödä avokadoja ja mätiä jouluaattoaterialla.
Itse olen niin vähään tyytyväinen että jos aattona on kaksi siivua kinkkua, hiukan rosollia ja paljon lanttulaatikkoa niin sitten voidaan avatakin jo lahjat...

editoin kiivit avokadoiksi ;-)
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Tinuri - Joulukuu 23, 2016, 12:44:12 ip
Kyllä se täälläkin menee melko vanhanaikaisesti. Kinkku paistetaan 83 asteeseen ennen uunista ottoa. Siinä, kun kinkku kypsyy, ruvetaan rosollitalkooseen, joka onkin niin työläs, että lanttulaatikko pitää ostaa valmiina... Vähän kalaa ja prouvalle kalkkunarulla, koskapa ei kinkkuun koske. On siinä kiskominen, kun pitää syödä kuuden kilon kinkku melkein itsekseen. Itse se on kuitenkin paistettava, että saa sopivan kypsän. Pipareita, punkkua ja täytekakkua väliin, niin siinähän se. Niin ja sehän meinas unehtua, että karvarouskuista salaatti ja hiukan kirjolohen mätiä siplan kans...
Hyvää joulun aikaa ja parasta ensivuotta!
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: opheinonen - Joulukuu 23, 2016, 12:45:50 ip
Kinkkua Jamie Oliverin ohjeen mukaisesti: aluksi keitetään, sitten maustumaan (jerk mauste) yön yli ja aattona vielä uuniin saamaan loppukypsennys. Olemme myös kokeilleet poron sisäfilettä, joka sekin Ok. Bataattilaatikkoa teemme itse (kaupan liian suomalainen, ts. hajuton ja väritön). Juomaksi kuohuvaa ja punaista.
(Kasviksia kohti täälläkin mennään, aika hyvin toteutunutkin arkisin.)
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 23, 2016, 13:12:57 ip
Hesburger puuttuu listasta
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 23, 2016, 13:15:44 ip
Ja pakastepizza!
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 23, 2016, 13:56:21 ip
 ;D
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 23, 2016, 14:52:59 ip
4,5e:n kebab ;-)
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: opheinonen - Joulukuu 23, 2016, 15:24:37 ip
Hesburger puuttuu listasta

Turkulainen Sloppy Joe lopettaa joulukuun lopussa! Jos mahdollista, niin käykää ja tiedätte miltä hyvä burgeri maistuu.
Juu, olimme siellä keskiviikkona.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: cartman - Joulukuu 23, 2016, 15:35:56 ip

Pakollinen kuollut sika laitetaan Multivarkassa. Sellainen reilu 3 kiloinen luuton kinkun mötikkä Multivarkaan, klikataan haudutusohjelma "Tushenie/Medlenno", kestoaika 5 tuntia. Tulos on suussa sulavaa.

Muut ruokana olevat kuolleet eläimet ovat sitten merestä kotoisin.

Kun tuo oma iltatähti muuttaa omilleen, niin palataan emännän kanssa takaisin perinteiseen joulu-lampaaseen...
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 23, 2016, 16:09:49 ip
Uuniin menee possu. 3.2kg, siitä muut syövät about kilon minä loput. Mutta tuleeko sen olla 85 vai 87 asteinen, siitä käydään ikuista taistelua.
Toki laatikot pöytään, mutta ei lanttua, se ei mene kaupaksi vaikka maksettaisiin.

Pahvilaatikot tuo sitten pukki. (huomaa piilotettu vitsi)

Hyvät joulut foorumilaisille, ylläpidosta lähtien.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Jari - Joulukuu 23, 2016, 16:44:06 ip
Joulun vietto menee osin anoppilassa. Siellä on olettavasti hyvin perinteinen suomalainen joulukattaus, mikä on ihan ok kerran vuodessa.

Kotona sitten jotain muuta: punajuuri-sinihomerisottoa, ankanrintaa, paahdettuja juureksia, valikoituja juustoja, karamellisoituja päärynöitä jäätelön kera ja niin päin pois... Espresso sitten tietysti jälkkärin kanssa - tänä jouluna se on Yirgaa (pestyä).

Muikunmäti-smetana-sipuli-tilli -härdelistä ja saaristolaisleivästä en tingi koskaan. Sen pohjalta on hyvä kasata joulu- ja tapaninpäivän kalapainotteinen brunssi.

Jos tapaninpäivän illalla laiskottaa, niin sitten ehkä takeaway-thaimaalaista (tai sitten se Hese ;)).

Hyvää Joulua kaikille!!!
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 23, 2016, 16:59:51 ip
Joo, mun osuus jouluateriasta on itse asiassa vain saaristolaislimppu, niitä tuli väännettyä 7 muistaakseni.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 23, 2016, 17:31:32 ip
4,5e:n kebab ;-)

Mist noi halval saa  ;D

Mutta joo. Mielummin syön kebabia kuin kinkkua. En oikeastaan siedä mitään jouluruokia, hyh.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Tuomas - Joulukuu 23, 2016, 20:02:44 ip
Meni näköjään kaksi päivää loppiaisen yli minulla tuo vastausaika. Laskin eri tavalla kuin kone. No ei se mittään.

Ei sieltä miun mielestä Kebeb eikä hampurilainen puutu, onhan vaihtoehtona täysin tai mieltei kokonaan muuta kuin perinteistä suomalaista. Sitä vaan klikkaamaan, jos nouto/lohturuoka menee Jouluna.

Täydennän sen verran, että meillä tehdään lanttu- ja porkkanalaatikkoa itse. Sopivasti voita kun laittaa, niin on hyvää. Valmisruokia ei tässä talossa syödä oikeastaan koskaan. Minulla on tässä sama ajatus kuin kahvinkin kanssa. No toki ostan pienpaahtimon kahveja, mutta vertaan markettikahveja valmisruokaan makumaailmaltaan. Harvoin hyvää kumpikaan.

Aattoillan menuun mietin juuri. Jouluateria kun syödään joulupäivänä ja lahjatkin jaetaan silloin. Aattona voi rauhassa pelailla kotona käymässä olevien opiskelevien lasten kanssa lautapelejä ja syödä lohta tare-kastikkeessa ja fuusiohenkistä peruna-rucolasalaattia japanilaisin sävyin.... Eli aattona ei lainkaan perinteistä. Mutta se ei meillä jouluateria olekaan.

Juu sitten lihasta. Aika lailla kasvispainotteista ruokaa tässäkin taloudessa syödään. Lihaa olen syönyt viimeksi itsenäisyyspäivänä. Eli kuuluu meillä lähinnä juhlapöytään.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Jari - Joulukuu 23, 2016, 23:56:19 ip
Mutta joo. Mielummin syön kebabia kuin kinkkua. En oikeastaan siedä mitään jouluruokia, hyh.

Osittain ymmärrän kyllä. Himassa en ole jouluisin syönyt kinkkua/laatikoita (paitsi bataatti- tai kurpitsalaatikoita) ainakaan reiluun pariinkymmeneen vuoteen. Olin joskus sellaisessa duunissa, että piti päivittäin käydä nopeasti lounaalla satunnaisessa ruokapaikassa (ja aivan liian usein jossain maantien varrella olevassa ABC:ssä, hyh!). Silloin ainakin oli tapana, että jo marraskuun puolella alkoi vähän joka pirun paikassa olla joulubuffet, ja a la carte -hinnat nostettiin pilviin. Alkoi aika nopeasti jouluruoat tökkiä ja joulukuun puolivälissä en voinut enää ajatellakaan syöväni mitään perinteistä joulupöperöä (paitsi uuniohrapuuroa, sitä ei buffeteissa onneksi ole). Buffeteissa muutenkin kalajutut yleensä tökkii, joten niitä pyrin silloin skruudamaan vähemmän. Siksi varmaan yhä pidän jouluruoissa lähinnä kalaperinteistä, mutta kinkku ja perinnelaatikot saavat jäädä yhteen päivään (lanttulodju putoaa kyllä vieläkin).

Sitäpaitsi suomalainen joulupöytä on hirvittävän haastava viineille. Onnistuuhan se, jos ostaa tolkuttoman määrän erilaisia viinejä, mutta kahdelle siitä syntyy kohtuuton hukka - tai kohtuuton krapula. ;)

Viimeksi saamani tiedon mukaan joulupäivän jälkkäri vaihtui Tarte Tatiniksi, joten sekin sitten kaatunee minun harteilleni, kuten kaikki muukin (paitsi anopin aattoillallinen - luojan kiitos siitä).

Osku, jos sun saaristolimpun resepti ei ole mikään salaisuus, niin ottaisin sen ilomielin vastaan. Itse olen ostanut saaristoleivän aina kaupasta, mutta se on vähän huijausta eikä edes yleensä paras vaihtoehto.

Tänä jouluna en kyllä ehdi tekemään jäätelöäkään itse, mikä on sääli. Pitkään tein luumujäätelöä/jäädykettä aina jouluksi (en tosin minkään esim. Tarte Tatinin kanssa tarjottavaksi, vaan ihan sellaisenaan - se on siitä kiva, että sitä ei saa marketista). Nyt mennään teollisella kermajäätelöllä. :-\

Toma: kinkku ulos uunista heti kun lämpömittari sanoo 74 astetta (72, jos aikoo kuorruttaa jollain sinappihunnulla). Silloin se on kypsä, muttei alkanut vielä kuivua.
Sitten folio vähäksi aikaa päälle (siis tietysti kinkun päälle, itselle hatuksi ihan oman harkinnan mukaan). ;)
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 24, 2016, 01:22:18 ap


Toma: kinkku ulos uunista heti kun lämpömittari sanoo 74 astetta (72, jos aikoo kuorruttaa jollain sinappihunnulla). Silloin se on kypsä, muttei alkanut vielä kuivua.
Sitten folio vähäksi aikaa päälle (siis tietysti kinkun päälle, itselle hatuksi ihan oman harkinnan mukaan). ;)
Mieluiten kyllä joku 77.
Mut taloudessa on tätä kuivan kinkun kannatusta, ja kun vieraitakin tulee (appivanhemmat yms) ja kaikki muut tykkää yli vedetystä, niin sit ollaan yli 80 väkisinkin :(
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Jari - Joulukuu 24, 2016, 08:38:57 ap
77, kääk apua!!! ;)

Eipä silti, makuasioitahan nämä pitkälti ovat.

Kahvikin varmaan sitten tarjoillaan ylipaahdettuna ja yliuutettuna, koska onhan nyt joulu?  ;D

Hyvää ja rauhallista Joulua !!!
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: cartman - Joulukuu 24, 2016, 11:05:36 ap
77, kääk apua!!! ;)
Eipä silti, makuasioitahan nämä pitkälti ovat.
Kahvikin varmaan sitten tarjoillaan ylipaahdettuna ja yliuutettuna, koska onhan nyt joulu? !

Maku- ja kulttuuriasioita. Kuten sekin, että suomalaiset syövät tomaattinsa ylikypsinä ja banaaninsa raakoina. Sama koske noiden kuolleiden sikojen syöntiä. Kun menee Etelä-Ranskassa tai Espanjassa syömään vaikkapa sitä pikkupossua (possu per syöjä), niin eipä lihassa punertavaa väriä näy. Kypsää on ja sulaa suussa.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Jari - Joulukuu 24, 2016, 12:44:10 ip
Ei possunlihan ole tarkoituskaan erityisemmin punertaa, vaan se paistetaan kypsäksi. Possu on kypsää 74 asteisena, sen jälkeen se alkaa kuivua.
Itsekin tietty paistan nyhtöpossun ja sen sellaiset ylikypsäksi, mutta silloin se kuuluu asiaan. Makuasioitahan nämä toki ovat. Luonnollisesti kinkku kannattaa paistaa niin kypsäksi, että itse tykkää siitä.

Tomaatti Suomessa on vähän hassu juttu muutenkin. Siihen alkaa tulla kunnolla umamia vasta kun se kypsyy vähän yli. Toista se on siellä, missä se kasvaa luontaisesti muuallakin kuin kasvihuoneissa. :)
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 24, 2016, 15:42:50 ip
Tälle nyt huntu ylle. Se on itsessään.
(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161224/337f782fbebac5cf0d3bc701dbc98dce.jpg)
Edit: maistettu ja oikein mehukkaaksi ja kypsäksi todettu.
Ei yhtään liian kuivaa.
Se on eka tunti 200C siitä 100C jatkot uunissa.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 24, 2016, 20:29:58 ip


Osku, jos sun saaristolimpun resepti ei ole mikään salaisuus, niin ottaisin sen ilomielin vastaan. Itse olen ostanut saaristoleivän aina kaupasta, mutta se on vähän huijausta eikä edes yleensä paras vaihtoehto.


Ihan normi: http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/saaristolaisleipa-nauvosta

Tosin olen päätynyt nostattamaan vuokiin jo jaettuna taikinan. Jos meinaa tulla yli niin alla uunipelti ja voi tökkiä hieman haarukalla...
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 24, 2016, 21:11:47 ip
Mist noi halval saa  ;D

Mutta joo. Mielummin syön kebabia kuin kinkkua. En oikeastaan siedä mitään jouluruokia, hyh.

Pari vuotta sitten iso osa Salon kebabpaikoista myi 4,5e ja osa 3,9e. Nyt 4,5 on halpaa ja 4,9 keskihinta.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Jari - Joulukuu 26, 2016, 18:55:52 ip
Ihan normi: http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/saaristolaisleipa-nauvosta

Tosin olen päätynyt nostattamaan vuokiin jo jaettuna taikinan. Jos meinaa tulla yli niin alla uunipelti ja voi tökkiä hieman haarukalla...

Kiitos. Kokeillaan!!!
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 26, 2016, 19:54:58 ip
Pari vuotta sitten iso osa Salon kebabpaikoista myi 4,5e ja osa 3,9e. Nyt 4,5 on halpaa ja 4,9 keskihinta.

Oho, aika halpaa on. Tosin tuskin veroja maksavat.

Pk-seudulla aika perus 8€ hinta, jopa 10€ jotkut pyytävät.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 31, 2016, 16:47:23 ip

En oikeastaan siedä mitään jouluruokia, hyh.

Tänäjuoluna söin ensimmäistä kertaa itsetehtyä rosollia. Se oli kyllä kokemus. Yksikään makukomponentti ei sulautunut toisiinsa (Suolakurkkua, keitettyä punajuurta, raaka sipulia, keitetty perunaa ja raakaa omenaa. "Yhdistävätksi" tekijäksi sitä etikkakermavaahtoa suolalla ja sokerilla. Kaikki sekoitetaan itse lautasella, että maut eivät pääse sekoittumaan.

Oli jännä makuelämys noin itsetehtynä. Ei mitään yhteistä einesrosollin kanssa. Jotenkin jännän kiva. Syön ensijoulunakin.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Jari - Joulukuu 31, 2016, 20:14:10 ip
Oli jännä makuelämys noin itsetehtynä. Ei mitään yhteistä einesrosollin kanssa. Jotenkin jännän kiva. Syön ensijoulunakin.

Einesruoat, huh... ravitsemusmaailman vastine huoltoasemakahville. ;D
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 01, 2017, 15:27:48 ip
Tottakai rosolli tehdään itse, ihan kuten lanttulaatikkokin.
Sitä värivaahtoa en kyllä koskaan ole tykännyt sotkea mukaan.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 01, 2017, 16:01:15 ip
Lainaus käyttäjältä: OskuK
Tottakai rosolli tehdään itse, ihan kuten lanttulaatikkokin.
Sitä värivaahtoa en kyllä koskaan ole tykännyt sotkea mukaan.

Sama täällä. Itse tehdään ja kostukkeeksi öljypohjainen kastike: öljyä, etikkaa, suolaa ja vähän sinappia.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 02, 2017, 09:15:56 ap
Einesruoat, huh... ravitsemusmaailman vastine huoltoasemakahville.

Joo. Sehän oli toki tiedossa, mutta jotenkin toki jäänyt aidon maistaminen vain väliin. Ei noita einesversiotakaan ole kuin pari haarukallalista vedetty.

Olen elämässäni tehnyt vain kerran sen virheen, että olen kökköversion perusteella dunammut koko ruuan. Knorrin ranskalaisen sipulikeiton perusteella joskus 16 vuotiaana oletin, että en pidä rankalaisesta sipulikeitosta. Virhe. Rakastan sipulikeittoa. En vain knorrin.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 02, 2017, 15:05:32 ip
Joo. Sehän oli toki tiedossa, mutta jotenkin toki jäänyt aidon maistaminen vain väliin. Ei noita einesversiotakaan ole kuin pari haarukallalista vedetty.

Olen elämässäni tehnyt vain kerran sen virheen, että olen kökköversion perusteella dunammut koko ruuan. Knorrin ranskalaisen sipulikeiton perusteella joskus 16 vuotiaana oletin, että en pidä rankalaisesta sipulikeitosta. Virhe. Rakastan sipulikeittoa. En vain knorrin.

Joopa, moni on menettänyt paljon ruuissa valmisruokien mainoksen takia, ihan samoin kuin vaikka historiasta kouluhistorian takia jne.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 02, 2017, 15:37:41 ip
Einesruoat, huh... ravitsemusmaailman vastine huoltoasemakahville. ;D

No tuleehan noita syötyä joskus, enkä koe siitä pahaa omaatuntoa. Mitään nautintoaineita ne eivät tietysti ole, mutta tuliset kastikkeet ja ketsuppi pelastaa monta ruokaa  ;D

Ja mitä omiin ruokatottumuksiin tulee, niin en ole todellakaan ole ruokasnobi, kun en välitä jouluruoista. Ei vaan maistu, niin ei maistu. Ja kylmiä ruokia inhoan todenteolla. Toisaalta ruoka on pääasiassa mulle polttoaine, niin samapa tuo. Mutta kunhan se polttoaine on oikean laatuista ja oikeassa suhteessa  ;D
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 02, 2017, 17:31:47 ip
Lainaus käyttäjältä: migu2
Ja mitä omiin ruokatottumuksiin tulee, niin en ole todellakaan ole ruokasnobi, kun en välitä jouluruoista.

Mitä lie se ruokasnobius sitten, ehkä se ei ole kahvifoorumin aihe..... Mutta en minäkään koe olevani sellainen, vaikka en valmisruokia syökään, No, joskus töissä ostan lounaaksi, jotain maksa/lohilaatikkoa, mutta useammin salaattia tai kotoa edellisen päivän ruokaa. Tykkään vaan kokota ja useammiten varsin yksinkertaista ruokaa. Simppeliä, mutta mielestäni maistuvaa.

Jouluruoista tykkäsin lapsena vaan kinkusta, mutta kun tuon paremman puoliskon kanssa muutettiin saman katon alle, niin aloin tykkäämään sekä rosollista että laatikoista, kun ne hän tekee itse. No rosollihan vaan kootaan keitetyistä juureksista, punasipulista sekä suolakurkusta ja tehdään kastike. Silliä emme sotke siihen koskaan valmiiksi. Se on erikseen tarjolla. Muutoin rosollista tulee tunkkainen ja kalan maku dominoi kaiken muun alleen.

Vaikka meillä ei ihan perinteinen joulupöytä olekaan, niin pidän kyllä suomalaisesta perinneruuasta, vaikka kotona kokkaan pääasiassa muuta. Karjalanpiirakoihin, karjalanpaistiin ja haudutettuihin lanttukuutioihin en kyllästy koskaan. Niitä syön työni puolesta miltei joka toinen lauantai. Mutta toki on niin, että täällä Itä-Suomessa ne osataan myös valmistaa, kun täkäläisiä ovat taustaltaan. Karjalanpiirakat kuuluvat täällä myös joulupöytään. Niissä on sama kuin rosollissa, leipomojen ja ketjujen valmispiirakat ovat ihan eri tuote kuin täkäläiset itse tehdyt piirakat. Jokaisella "kylällä" on oma mallinsa koon ja taikinan ruispitoisuuden suhteen.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 02, 2017, 19:13:36 ip

Karjalanpiirakat kuuluvat täällä myös joulupöytään. Niissä on sama kuin rosollissa, leipomojen ja ketjujen valmispiirakat ovat ihan eri tuote kuin täkäläiset itse tehdyt piirakat.

Siitä hieno ruoka, että kun juureni ovat idästä, niin olen lapsesta asti aitoja karjalanpiirakoita syönyt ja parempaahan ei ole. Se "valmiskarjalanpiirakka" on tosiaan täysin eri tuote, jolla ei ole juuri mitään tekemistä oikean karjalanpiirakan kanssa, mutta on ihan syötävä tapaus kyllä sekin. Lapsesta asti pidin sitä ihan eri asiana vaikka sillä olikin sama nimi.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Jari - Tammikuu 02, 2017, 21:14:19 ip
Mitä lie se ruokasnobius sitten, ehkä se ei ole kahvifoorumin aihe.....

Löysätään vähän pipoa, kun kuitenkin käymme keskustelua "Muu keskustelu > Vapaa sana" -osastolla. ;)

Ruokahienosteluahan se ruokasnobbailu on. Tarkoittaako se sitten sitä, onko teepöydässä pikkurilli oikeassa asennossa ja parhaat pikkuleivät katettuna, vai liittyykö se siihen, että satsataanko välillä (tai miksei aina, jos oikein snobbaillaan) parempiin tai kalliimpiin raaka-aineisiin, tai jotain ihan muuta? Lähinnä se taitaa olla ymmärtämättömien tai (suomalaisittan tyypillisesti) kateellisten pilkkatermi.

Vähän kuten, että jos markettikahvi "ei kelpaa" ja pitää olla jotain single-origineja, niin onko se sitten heti kahvisnobismia? ;)

Meillekin muuten tuli sukulaisten mukana aitoja karjalaisia karjalanpiirakoita. Illan mittaan hävisivät kyllä joka ikinen parempiin suihin ja enemmänkin olisi varmaan mennyt. Kerrassaan mainioita taas olivat.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 03, 2017, 09:15:45 ap
Tosiaan tämä oma nirsous ei johdu siitä, että olisin snobi tai elitisti, siitä ei ole kyse. Tähän yritin viitata snobi-kommentillani. Tämän makuaistini kanssa on usein todella turhauttavaa, kun ei saa ruokia uppoamaan millään. Aikoinaan Italiassa olin pahasti pulassa, kun joka paikassa syötiin kaikenlaisia merenpohjassa möyriviä mönkiäisiä. Suomalaiselle teinipojalle ne olivat aikamoista myrkkyä... ja ovat vieläkin. Varmaan lapsuusajan traumoilla on jonkinlaista vaikutusta syömisiini. Päiväkodissa oli pakko syödä lautanen tyhjäksi aina, halusit tai ei. Siinä sitten istuttiin itku kurkussa monta tuntia kun ei tahtonut tietyt pöperöt upota ja lopulta niitä lapattiin väkisin suusta sisään tarhatätien käsien kautta.

Ja sinänsä hauska, Suomessa syön harvoin pitsaa, koska se on pahaa. Eli sitä ählämien tuottamaa pitsaa. Italiassa kun olen tottunut saamaan kunnon pizzaa, ei oikein muu enää kelpaa. Pizzasnobiksi voisin kyllä itseäni kutsua  ;D

Voivoi, kun noita aitoja karjalanpiirakoita saisi joskus maistiin. Ei ole sukua Itä-Suomessa, joten enpä ole koskaan maistanut. Einesversiot ovat mielestäni ihan ok syötäviä (etenkin paistopisteestä, tosin taitavat olla virolaisia nekin...).
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 03, 2017, 09:31:49 ap

Päiväkodissa oli pakko syödä lautanen tyhjäksi aina, halusit tai ei. Siinä sitten istuttiin itku kurkussa monta tuntia kun ei tahtonut tietyt pöperöt upota ja lopulta niitä lapattiin väkisin suusta sisään tarhatätien käsien kautta.

80-luvulla päiväkodissa pakkosyötettiin lapsille TUC-suolakeksejä ruuan jälkeen. INHOSIN niitä. Pakko oli vaan syödä aika kaikki. Piilottelin niitä sitten kaikkialle vaatteisiin ja heittelein lattialle. Toki jäin kiinnikkin ja sitten uskoivat ja sain vapautuksen tuosta barbarismista.

Ehkä ravintotietämys ei ollut siihen aikaan aivan priimaa hoitajien keskuudessa, koska vaikea kuvitella typerämpää pakkosyötettävää lapsille kuin TUC-suolakeksit. Oikein terveellisyyden perikuva. Olisivat edes pakottaneet syömään vihanneksia tai jotain.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 03, 2017, 10:58:43 ap
^ Heh, olisin mielelläni kyllä syönyt niitä TUC-keksejä  ;D. Mistähän moinen aivopieru on jollekin tullut syöttää lapsille suolakeksejä? 80-luvulla olin minäkin päiväkodissa. Onneksi on maailma noista ajoista muuttunut, kun on katsonut omien lasten päiväkoti- ja kouluaikaa. Suositus on maistaa kaikkea, mutta mihinkään ei pakoteta. Jos ei vaikka halua verilettuja lautaselle, niin keittäjä ei niitä väkisin laita, niinkuin meillä aikoinaan.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 03, 2017, 11:55:30 ap
Onhan näitä. Terveellisyydestään kuuluisa välimerellinen menyykin saa uutta sävyä, kun katsoo mitä vetävät aamupalaksi, ja tuli huomattua että pussi perunalastuja oli äidin lounastarjoilu n. 4-vuotiaille kaksoispojille.

Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 03, 2017, 12:21:26 ip
Mistähän moinen aivopieru on jollekin tullut syöttää lapsille suolakeksejä?

Vieläpä pakolla ja joka päivä? Olen miettinyt tätä pääni puhki ja en kyllä oikeasti keksi yhtään syytä. Edes huonoa syitä.

Lainaus
80-luvulla olin minäkin päiväkodissa.

(http://www.qoobee.com/wp-content/uploads/EMO_089.gif)
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 03, 2017, 13:10:04 ip
Vieläpä pakolla ja joka päivä? Olen miettinyt tätä pääni puhki ja en kyllä oikeasti keksi yhtään syytä. Edes huonoa syitä.

Varmaan joku saanut rekkalastin niitä halawalla ja päättänyt sitten syöttää kakaroille?  ;D
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: pukinmäestä - Tammikuu 04, 2017, 08:02:16 ap
Tomaatti Suomessa on vähän hassu juttu muutenkin.
Näin on, ruuanlaittoon kannattaa käyttää tölkkitomaatteja. Tää on kai aika tasa-arvoisesti kaikkien Pohjois-Eurooppalaisten ongelma, ei vain Suomalaisten. Eli vaikka miten ohjeessa lukee että laita paloitellut tuoreet tomaatit lihapataan, tölkistä ne kannattaa silti ottaa. Mutti on parhaimpia helposti saatavia, muistatte varmaan muttigaten. Sitten on nää tölkitetyt San Marzano tomaatit, niitä saa Prismasta järkihintaan numeroiduissa tölkeissä. Ja saa niitä myös täältä: http://www.roiniset.fi
By the way, tuolta saa myös 00-jauhoja, ken haluaa kokeilla.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: opheinonen - Tammikuu 04, 2017, 12:18:34 ip
By the way, tuolta saa myös 00-jauhoja, ken haluaa kokeilla.
Kiitos. Tätä olen kaipaillut.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Jari - Tammikuu 04, 2017, 15:41:57 ip
tölkitetyt San Marzano tomaatit, niitä saa Prismasta järkihintaan numeroiduissa tölkeissä. Ja saa niitä myös täältä: http://www.roiniset.fi

Oho, eipäs ole koskaan Prismassa tullut mieleen katsella San Marzanoja. Yleensä olen käynyt Stockalta hakemassa (Muttia sekin) pizzanhimon iskiessä.

Roiniset on loistava puoti italiaanokeittiön ystäville, joskaan ei kylän lompakkoystävällisin... Varsinkaan marras/joulukuun taitteessa, kun Alban tryffelit saapuvat.  ;)
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 04, 2017, 22:32:38 ip
Lainaus käyttäjältä: migu2
Ja sinänsä hauska, Suomessa syön harvoin pitsaa, koska se on pahaa. Eli sitä ählämien tuottamaa pitsaa. Italiassa kun olen tottunut saamaan kunnon pizzaa, ei oikein muu enää kelpaa. Pizzasnobiksi voisin kyllä itseäni kutsua  ;D

Missä päin asustelet? Oletko käynyt Pizzariumissa levypitsaa maistamassa? Se on kyllä ihan huippua.

Ei se Pitsa ihan huippua kaikkialla Italiassakaan ole. Pahinta pitsaa eläissäni olen saanut Firenzessä, kun erehdyin lähellä Duomoa sitä ostamaan. Parasta pitsaa koskaan olen taas syönyt täällä Joensuussa useamman kerran ystäväni kotona. Heillä on kesällä pihalla käytössä puu-uuni pitsaa varten. Siinä perheessä ei syödä pitsaa talvisin. Pitsa-kausi alkaa vapun tienoilla ja loppuu lokakuussa.

Se alkaa lähennellä Pitsasnobismia, mutta tämä on pelkästään hyvässä mielessä sanottu. Jos on mahdollisuus tehdä huippua, miksi tyytyä vähempään? En minäkään tee tahallaan huonoa ruokaa, vaikka joskus tulee hutejakin, se taas ei tarkoita, että tekisi aina kalliisti tai monimutkaisesti.

Mutta kyllä Suomessa saa useimmiten kotona parempaa pitsaa kuin pitseriassa. Sanotaan, että ei sähköuunissa pysty kunnon pitsaa paistamaan, mutta kyllä se onnistuu. Tavan uunissa uuni täysille ja kunnon esikuumennus. Pitsa pitää sitten paistaa joko pitsakiven tai paljaan pellin päällä.

Uudemmissa kiertoilmauuneissa saattaa olla pitsatoiminto. Tässä toiminnossa on alavastus ja grillivastus käytössä ja kiertoilma päällä. Itselläni on aika hyviä kokemuksia. Mutta mikään ei tietenkään voita aidon puu-uunin tuomaa lämpöä ja makua.

No aika kauas on edetty Jouluateria aiheesta.... Onpa muuten yllätys, että 80-luvulla on päiväkodissa harrastettu vielä pakkosyöttöä. Oma päiväkotikokemukseni, on 60-70 lukujen taitteesta. Päiväkodista en muista pakottamista, mutta sairaalassa pakottivat leikkauksen jälkeen minut syömään viisivuotiaana pinaattivelliä. Enpä ole siihen sen jälkeen koskenut. Leikkauksen jälkeinen pahoinvointi, koti-ikävä (vanhemmat ei saaneet olla sairaalassa siihen aikaan kuin hetken katsomassa) ja äkäinen hoitoapulainen, joka hakkasi nyrkkiä pöytään, oli kokonaisuutena riittävä. Ei maistu pinaattivelli.

Vaan mitenkä saataisiin Migu2lle aitoja piirakoita? Käytkä Ilosaarirockissa? Joensuun torilla Marttakahviosta saa hyviä piirakoita. Torimyyjillä on myös mainiot piirakat evääksi festarialueelle....myös laktoosittomia löytyy, jos on sellainen vaiva...

Olen töissä ollessa haastellut noiden aitojen karjalaismuorien muistoja perinneleivonnaisista. Eri kylillä Karjalassa oli erilaisia perinteitä. Joillakin alueilla piirakoiden päälle laitettiin vain munavoita tai niitä topattiin voisulaan. Joillakin alueilla piirakan päälle ladottiin sitten kaikkea, mitä talosta löytyi: paistia, kalaa, munavoita, hapankurkkuja jne...

Tämän tapaeron vuoksi minulla ja vaimolla on erilainen lähestymistapa piirakoihin. Hän edustaa ensimmäistä perinnettä ja minä olen oppinut jälkimmäiseen tapaan. Saan aina moittivan katseen, kun ladon herkkua herkun päälle.

Sitten voisi mainita sultsinat, nuo karjalaiset Fajitakset. Sultsina on siis karjalanpiirakan kuori, joka paistetaan kuumalla levyllä, voidellaan toiselta puolen voisulalla. Väliin laitetaan täytettä. Kuori taitellaan samaan tapaan kuin texmex letut ja nautitaan. Täytteenä on joissakin kylissä ollut riisivelli, toisissa mannapuuro ja kolmansissa perunavelli. Voisulasta rasvaiset sormet on sitten pyyhitty joko käspaikkaan, partaan tai hiuksiin.... Niitä kun syö ja lappoo samalla paistia sekaan, niin "vot".
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 05, 2017, 08:57:52 ap

Saan aina moittivan katseen, kun ladon herkkua herkun päälle.

Karjalanpiirakan päälle muiden ruokien laittaminen on vähän sama kuin maustaisi kahviaan kaardemummalla tai neilikalla.

En tuomitse, enkä juuri harrasta.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 05, 2017, 12:57:58 ip
Missä päin asustelet? Oletko käynyt Pizzariumissa levypitsaa maistamassa? Se on kyllä ihan huippua.
Tuttu firma jo ihan alkuajoilta. Lucan ja Sallan matkaa on ollut hauska seurata. Turun Hansakorttelissa saa myös hyvää gelatoa Nuvolesta. Palapizza on ihan ok, Pizzarium on kuitenkin vielä kaukana parhaimmista palapizzoista mitä Roomassa olen saanut.

Ei se Pitsa ihan huippua kaikkialla Italiassakaan ole. Pahinta pitsaa eläissäni olen saanut Firenzessä, kun erehdyin lähellä Duomoa sitä ostamaan.

Näinhän se on, ei se kahvikaan hyvää Italiassa ole. Olen Italiassa saanut eteeni moniakin huonoja pizzoja, mutta onneksi niitä loistavia on tullut eteen. Ex-puolisoni on tosiaan italialainen ja hänen perhetuttujen kautta pääsi suoraan kunnon pizzapaikkoihin, eikä ole tarvinnut hortoilla turistina siellä täällä.

Se alkaa lähennellä Pitsasnobismia, mutta tämä on pelkästään hyvässä mielessä sanottu. Jos on mahdollisuus tehdä huippua, miksi tyytyä vähempään? En minäkään tee tahallaan huonoa ruokaa, vaikka joskus tulee hutejakin, se taas ei tarkoita, että tekisi aina kalliisti tai monimutkaisesti.

Itse tulee tehtyä pizzaa jonkun verran kotona, ihan ok tuloksiin on päästy. Pizzakivet ym. hienoudet on olleet käytössä jo pitkään.

Vaan mitenkä saataisiin Migu2lle aitoja piirakoita? Käytkä Ilosaarirockissa? Joensuun torilla Marttakahviosta saa hyviä piirakoita. Torimyyjillä on myös mainiot piirakat evääksi festarialueelle....myös laktoosittomia löytyy, jos on sellainen vaiva...

Eipä tule käytyä, täytyy etsiä karjalanpiirakoita jostain muualta :D. Itse laittaisin niihin vain voita päälle, en muuta.
Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: Jari - Tammikuu 06, 2017, 02:16:57 ap
Ja sinänsä hauska, Suomessa syön harvoin pitsaa, koska se on pahaa. Eli sitä ählämien tuottamaa pitsaa. Italiassa kun olen tottunut saamaan kunnon pizzaa, ei oikein muu enää kelpaa. Pizzasnobiksi voisin kyllä itseäni kutsua

Et sen enempää pizzasnobiksi kuin kahvisnobbailijaksikaan... ;D

Kaikkihan tiedämme, että pizza on tehnyt maailmanvalloituksensa amerikanitalialaisten kautta ja Suomeen tullessaan vielä monen muun välikäden kautta. Olen kuullut usein sanottavan, että "paras pizza on se jossa on eniten täytettä." Valitettavasti työni vuoksi en voi sen yhteydessä huutaa näille ihmisille totuutta (ja todettakoon, että eihän siinä mitään, jos tykkkää pullean vehnätaikinan päälle laittaa helvetisti erilaisia täytteitä, mutta kutsutaan sitä sitten rehellisesti piirakaksi, pizzakaksi, tms, jos se helpottaisi).

Pohja tekee pizzan. Piste.

Muun Suomen pizzapaikoista en osaa sanoa, mutta Stadissa toimivat ainakin Putte's, Villetta ja olen muistaakseni saanut hyvän pizzan myös Rivolettossa takavuosina. Nykyisin kehuvat kovasti myös Pjazzaa (en ole käynyt, kannattaa kuulemma varatapari tuntia aikaa pizzan saamiseen) ja Skiffers'iä (tosi rapea roomalainen pohja ja persoonalliset täytteet, mutta silti ihan posititiivinen kokemus (tykkään siis napolilaisesta pohjasta). Hinta/laatu-suhde ei paras mahdollinen, jos ei tosiaan huonoinkaan).

Se suosittu Taka-Töölön pizzapaikka on ihan kiva, mutta pizzapohjaa ne pojat eivät osaa tehdä. Pizzariumia en ole testannut, koska Putte's on Stadin keskustan alueella aivan liian kova, kun bravoa pizzaa haluaa.

Turussa kesällä mentiin Sergios'iin kun joku oli kehunut, mutta iso, siis iso, pettymys. Litteäksi painettu nopeasti nostatettu sitkoton pullataikina.
Taikinanhan tulisi nousta n. 17 tuntia jääkaapissa. Voi sen muutenkin tehdä, mutta ei saa valittaa jos/kun joku antaa palautetta. ;D


Otsikko: Vs: Joulu-äänestys
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 06, 2017, 10:52:00 ap
Suomalaisella kahvifoorumilla keskustelaan jouluruokaketjussa pizzasta.

Jotenkin silleen.. runollista?

En muuten ole tippaakaan pahoillani.