Ristretto
Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: Calix - Joulukuu 21, 2013, 19:29:48 ip
-
Ajattelin tässä joulunpyhien kunniaksi tehdä vertailutestin. Sama papu espressona, mutteripannulla, suodatinkahvina ja pressolla. Perusajatus siis kullakin valmistusmenetelmällä pyrkiä mahdollisimman hyvään lopputulokseen ja näin päästä vertailemaan eri menetelmien vaikutuksia lopputulokseen. Ja koko homma ehkä parilla eri pavulla. Hyllyssä olisi nyt ainakin paria erilaista Johan & Nyströmin papua: Espresso 5 Estate ja Bella.
Onko joku kokeillut moista ja mahtaako olla jotain vinkkejä viikoksi, joilla välttää pahimmat sudenkuopat? Yksi juttu lienee ainakin ajoitus, jotta saa kaikki mahdollisimman ideaalina kuppeihin yhtä aikaa.
Vai lieneekö ajan- ja pavunhukkaa koko idea? ::)
-
Ei ihan samalla tavalla kokeiltu, mutta Kaffan Espresso 80/20 on omassa käytössä osoittautunut aika joustavaksi ja moni suodatinkahvin ystävä on pitänyt ko. tuotetta varsin toimivana suodatinkeittimelle. Perimmäinen kysymys kuitenkin olisi ehkä saada vastaus siihen, että toimiiko papu hyvin ja tuottaako se miellyttävän lopputuloksen. Sitä taustaa vasten ajoitus ei välttämättä ole kovin kriittinen tekijä, mutta vivahde-erojen kanssa olennainen kyllä.
Jos meinaat viikon askarrella teeman parissa, ehkä hyvä alkuaskel olisi ensin hioa maku kohdalleen kullekin menetelmälle ja sitten tehdä vertailut. Jos aloittaa toisella pavulla, keskittyy siihen, käy menetelmä kerrallaan läpi ja puolen viikon maissa tekee ensimmäisen vertailun?
Ajanhukkaa? Kyllä, kuulostaa juuri sellaiselta harrastetoiminnalta, jota sietäisikin verottaa :D
Odotan mielenkiinnolla erityisesti mitä saat Bellasta irti :)
-
Onko joku kokeillut moista ja mahtaako olla jotain vinkkejä viikoksi, joilla välttää pahimmat sudenkuopat?
Ei muutakuin, että kiinnostava kokeile ja ota Lidlin tai Ikean halpispapu testiin myös? Ihan noin verrokiksi?
-
No niin, ensimmäinen alkeellinen vertailu tehty. Koepapuna Johan & Nyströmin Espresso Bella. Kuvassa näkyy jauhatusasteet ja lopputulos lasissa.
Frech press: pehmeä, mutta vivahteeton - jotain pitäisi säätää, että saisi makua ulos enemmän, hienompi jauhatus??, mutta menisikö kitkeräksi?
Suodatinkahvi (Moccamaster): miellyttävä peruskahvi, ei erityisiä piirteitä, testissä ehkä liian pieni annos, 4-6 kupin valutus tuottaisi paremman
Mutteripannu: suuntäyteinen ja selkeästi toimivampi vähän vahvempana
Espresso: pehmeä, täyteläinen, jopa suklaisuuteen ja maanläheisyyteen taipuva
Eli tällä asetelmalla selkeänä voittajana espresso. "Vieraskahvina" toimii suodattimella, mutta taitaisi edullisemmillakin pavuilla saada vieraat hyvälle tuulelle. Mutterilla toimii hyvin myös perinteisesti kuumennetun maidon kanssa.
-
hmm harkitsisin vahvasti ottamaan aeropressin mukaan tuohon testiin. Uskon sen hakkaavan maun irrotuksessa ainakin suodattimen, saattais jopa mutterin lyödä... ::)
-
^ No juu ja selkeästi espressoon kehitetyn blendin vertailu muilla uuttomenetelmillä on vähän turhaa ::). Toisaalta eipä tämä niin vakavaa touhua ole, ainahan sitä on tilaa kaikenlaisille kokeiluille.
-
^ No juu ja selkeästi espressoon kehitetyn blendin vertailu muilla uuttomenetelmillä on vähän turhaa
Erimieltä. Parhaat yllätykset löytyvät juuri noin.
-
Frech press: pehmeä, mutta vivahteeton - jotain pitäisi säätää, että saisi makua ulos enemmän, hienompi jauhatus??, mutta menisikö kitkeräksi?
Tappelin tovin tuon kanssa ja itse pääsin parhaipiin tuloksiin kun tajusin säätää lähtölämpötilan tarpeeksi alas ja purujen määrän suureksi. Hyvin hankala metodi, kun selvästi vaikuttavia muuttujia on niin paljon. Lähtölämpötilä ja uuton pituus vaikuttavat hyvinkin paljon siinä missä purujen määrä ja jauhatuskin merkitsevät.
On noista omista kokeiluista silti sen verran monta vuotta, että empä uskalla antaa mitään lähtöarvoja sen paremmin kuin foorumilta löytyy.
-
Totta mooses! Nostin pressopannussa annostelun 10 g / 1,25 dl ja 20 g / 2,5 dl. Tiputin veden lämpötilan n. 92 asteeseen ja jatkoin haudutteluaikaa liki 4 minuuttiin. Sitten ylimääräiset pinnalta pois ja hiiiiiiiidas männän painallus. Ja heti löytyi pehmeyden lisäksi syvyyttä vanhasta kunnon Bellastakin.
Tätä tutkailua pitää jatkaa kun vaihdan lähipäivinä toiseen papuun. Totta on, että tekijät ovat virittäneet näiden papujen ominaisuudet varmaankin parhaimmilleen espressoa varten, mutta silti kiehtoo kokeilla mihin asti ne taipuu muillakin menetelmillä.
-
Eikös tuo 4 minsaa ole ihan normiaika pressopannulle?
Mahlkönig Variossa yksi "uuttomittari" on katsoa milloin paneelista sammuu valot. On suunnilleen tontilla pressouuton kanssa...
-
Tästä pressopannun kanssa pelaamisesta oli joskus juttua.
Monihan siis ei paina edes tuota mäntää alas, tekee vain breikin ja siivoilee isoimmat, sit kaataa mäntä ylhäällä toimien filsuna.
Ja McJonesin kanssa samaa mieltä tuosta 4minsasta.
-
Eikös tuo 4 minsaa ole ihan normiaika pressopannulle?
Omat uuttoajat pyöri lopulta muistaakseni 3-4minuutin välillä. Hyvin standardi toi suunnilleen 4 minuuttia kahvifoorumeilla.
-
Itse käytän tuota 4 minuuttia ja tosiaan en paina sitä mäntää alas kuin ihan vähän ettei tuu purut mukaan. Hiukan se hankaloittaa kaatoa, mut ei paha. Ja hyvin tummapaahdetuissa pavuissa lasken veden lämpötilaa selvästi, jopa 80 puolelle.
-
Ja hyvin tummapaahdetuissa pavuissa lasken veden lämpötilaa selvästi, jopa 80 puolelle.
Täytyypä kokeilla tätä vinkkiä. Hyvin tummaksi paahdetut pavut kun jäävät minulta usein käyttämättä.
Olikos muuten jotain erityistä syytä sille pressopannun uuttoaika on noinkin pitkä verrattuna esimerkiksi metallifillerillä varustettuun Aeropressiin? Jäin muutekin pohtimaan muuttujien suhdetta toisiinsa. Olisiko esimerkiksi pressopannun "4min" reseptillä valmistettu kahvi mahdollista saada aikaiseksi myös lyhentämällä uuttoaikaa mutta samalla hienontamalla karkeutta tai nostamalla lämpötilaa.
-
Olikos muuten jotain erityistä syytä sille pressopannun uuttoaika on noinkin pitkä verrattuna esimerkiksi metallifillerillä varustettuun Aeropressiin?
Ei siis etäistä aavistustakaan, mutta ehkä paine? En tosiaakaan tiedä, kunhan vain vedin hatusta valistumattoman arvauksen.
Olisiko esimerkiksi pressopannun "4min" reseptillä valmistettu kahvi mahdollista saada aikaiseksi myös lyhentämällä uuttoaikaa mutta samalla hienontamalla karkeutta tai nostamalla lämpötilaa.
Kaikki on mahdollista, mutta maku on eri. Noita muuttujia säätäneenä sen verran opin että tuollainen "korvaaminen" ei toiminut vaan maku muuttui kaikissa eri säädöissä. Maksimaalisen maun suhteessa kitkeryyksiin löysin itse ainakin juuri melko alhaisella vedenlämpötilalla ja suurehkolla määrällä puruma mitä monissa ohjeissa sanotaan. Jauhatus veti väärällä tavalla kirkeräksi ja mauttomaksi jos se oli liian hienoa samoinkuin liian lämmin vesikin. Uuttoaikani olivat 3-4 minuutin välillä.
Kaikki nuo kokeilut ovat tietenkin omaan makuuni ja niillä pavuilla mitä silloin oli käytössä. Toisilla pavuilla tulos olisi voinut olla toinen ja toiseen makuun kuin omaani jotain muuta. Ei auta kuin kokeilla.
-
Itselläni aeropressiin ei metallisuodatinta ole, mutta ihan tuntumapohjalta veikkaisin, että pressonpannun sihti päästäisi silti enempi mujua läpi. Varsinkin inverted-tyyppisesti keitellessä aeropressillä saa minusta aika pressomaista tavaraa, joskin makumaailma on selkeämpi ja suutuntuma kevyempi (käytän paperisuodatinta aeropressissä).
Saattaa myös olla, että pressopannun koko vaikuttaa makuelämykseen. Omien havaintojen mukaan isommalla pannulla (6...8 kupin) tulee uuteltua parempia uuttoja kuin pienellä pannulla (2...3 kupin). Saattaa johtua joko siitä, että isommalla ehkä tekee pidempiä uuttoja tai vain siitä, että sillä keittää vain kun tarvitsee keittää useamman hengen seurueelle... ;D
-
No sitten toinen testi uudenvuodenaaton kunniaksi. Tällä kertaa papuna Helsingin Kahvipaahtimon Espresso Buli.
French press: oikein lempeä maku, jopa kevyesti rasvainen suutuntuma (nyt siis isompi annostus ja veden lämpö n. 90, ehkä allekin)
Suodatinkahvi: aavistuksen lyhyempi maku, mutta tasapainoinen tapaus (tällä kertaa käsin suodatettuna)
Mutteripannu: LOISTAVA! syvä maku, jälkimaussa marjoja - ehkä paras mutteriversio, jota olen koskaan onnistunut tekemään
Espresso: samettisen suuntäyteinen, pientä karvautta lopussa
Eli tällä kertaa mutteripannu voitti nokanmitalla. Opettavaista tämä on, ja hauskaakin (ainakin itselleni).
-
Itsekin hieman intouduin. Oli tuossa kaapissa vajaa pussukka kulta katriinan tummapaahtoa, jota ostin uuden käsimyllyni sisäänajeluun joulun alla. Päätinpä näin perjantai illan ratoksi pyöräyttää cappucinon siitä.
Oli huomattavasti odotettua parempi tulos. Kyllä siitä selkeästi ko kahvin "ominaismaku" oli havaittavissa. Maku oli silti pehmeämpi ja jopa hivenen suklainen. Voisin jopa kuvitella käyttäväni tätä espresso papuna tarvittaessa :)
-
Itsekin hieman intouduin. Oli tuossa kaapissa vajaa pussukka kulta katriinan tummapaahtoa, jota ostin uuden käsimyllyni sisäänajeluun joulun alla. Päätinpä näin perjantai illan ratoksi pyöräyttää cappucinon siitä.
Oli huomattavasti odotettua parempi tulos. Kyllä siitä selkeästi ko kahvin "ominaismaku" oli havaittavissa. Maku oli silti pehmeämpi ja jopa hivenen suklainen. Voisin jopa kuvitella käyttäväni tätä espresso papuna tarvittaessa :)
Heh! Kiinnostava ajatus. Mikäs noiden suomalaspaahtimoiden tummista mahtaa olla tummin?
-
Jaa a. Paulig ainakin myy ihan espressoa varten paahdettua papua. Se lienee aika tummaa, mut, mut. Tuo kulta katriina on 3 ja juhla mokan tummapaahto muistaakseni 2,5. Presindentillä on joitain aika tummia mielestäni, mut en tiedä saako papuna..
-
Jaa a. Paulig ainakin myy ihan espressoa varten paahdettua papua. Se lienee aika tummaa, mut, mut. Tuo kulta katriina on 3 ja juhla mokan tummapaahto muistaakseni 2,5. Presindentillä on joitain aika tummia mielestäni, mut en tiedä saako papuna..
Kyllä löytyypi papuna Tummapaahtoista Presidenttiä (koodinimi Obama) 500g ja 1kg pusseissa. Paahtoaste on 3. Jonkin verran jäi esikoisen synttäreiltä jäljelle, niin voisi olla mielenkiintoista kokeilla miten toimii espressona. :)