Ristretto

Muu keskustelu => Vapaa sana => Aiheen aloitti: Mariia - Helmikuu 07, 2013, 14:27:49 ip

Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: Mariia - Helmikuu 07, 2013, 14:27:49 ip
Jumitin artikkelin "varo kahvimokia" -osuuden kommenttiin: "Kahvikannua ei saisi pestä astianpesukoneessa, ettei rasva pala siihen kiinni."

 ???

En kyllä allekirjoita tuota... Eihän normitiskikoneen pesuohjelmissa mitään 90-asteista vettä pyöri.
Okei, jos kahvikannu on todella likainen ja pinttynyt, niin sitten on syytä liottaa sitä ennen tiskikoneeseen laittoa, ettei pesuohjelman kuivausvaiheessa jäljelle jäänyt lika kuivu kiinni.
Mutta tämä pätee muihinkin astioihin...


Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: wairus - Helmikuu 07, 2013, 23:22:34 ip
Missä alle 10 vanhassa koneessa on kuivausohjelma?
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: Mariia - Helmikuu 08, 2013, 08:11:11 ap
Missä alle 10 vanhassa koneessa on kuivausohjelma?

AEG:ssa ainakin on kuivausvaihe (ei erillistä kuivausohjelmaa), poislukien lyhytohjelmat.
Miele-tiskikoneiden SensorDry on säädettävä.
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: äyni - Helmikuu 08, 2013, 09:36:19 ap
AEG:ssa ainakin on kuivausvaihe (ei erillistä kuivausohjelmaa), poislukien lyhytohjelmat.
Miele-tiskikoneiden SensorDry on säädettävä.

Onko jokin tiskikone, jossa ei ole kuivausvaihetta pesuohjelmassa  :o
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: wanico - Helmikuu 09, 2013, 01:16:18 ap
Onko jokin tiskikone, jossa ei ole kuivausvaihetta pesuohjelmassa  :o

Eikös kaikkien uusien koneiden eco/energy save vaihtoehdot jätä kuivatuksen käytännössä pois, koska kuivatus kuluttaa vettä?
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: Toma - Helmikuu 09, 2013, 01:26:46 ap
Asiaan sen enempää koskaan paneutumatta, olen pessyt pannun fairyllä, ja ihan puhdas on.
Enkä kaada sen kanssa vettä keittimeen, ja jos näen jonkun muun tekevän sitä, yleensä huomautan asiasta.

Mun astianpesukoneen kuivausohjelmista en ole satavarma, mut pyykinpesukone kuivaa.
Ihan vaan halusin brassailla.
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: OskuK - Helmikuu 09, 2013, 05:31:22 ap
Eikös kaikkien uusien koneiden eco/energy save vaihtoehdot jätä kuivatuksen käytännössä pois, koska kuivatus kuluttaa vettä?

En tunne tiskikoneita, enkä käytä mokomia, mutta tuntuu epäloogiselta että kuivatus kuluttaisi vettä, kostuttaminen kai ennemminkin...
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: wanico - Helmikuu 09, 2013, 09:20:32 ap
En tunne tiskikoneita, enkä käytä mokomia, mutta tuntuu epäloogiselta että kuivatus kuluttaisi vettä, kostuttaminen kai ennemminkin...
Terve OskuK kaikki asiat mitä luonnossa tapahtuu ei välttämättä tunnu meistä ihmisistä loogiselta. Mutta tämä nykyaikainen tiskien kuivatus perustuu ns. Kaljalasi efektiin ( tai aamukaste) jolloin kylmä pinta vetää kosteuden lämpimästä ilmasta puoleensa.

Ennen käsittääkseni luukku avattiin ja tulikuumat astiat höyrystivät kosteuden ilmaan. Tästä haittapuolena oli se että veden sisältämä kalkki kuivui astioiden pintaan kiinni ja varsinkin laseista tuli ruman näköisiä.

Nykyisin ainakin kalleimmissa malleissa koneen rungossa kierrätetään kylmää vettä ja kaste astioista "
vedetään" koneen runkoon. Menetelmä kuluttaa vettä, mutta mitäpä laiska loppukäyttäjä siitä välittää.

Astioiden kostuttaminen ei itseasiassa juurikaan kuluta vettä, koska samaa likaista vettä voidaan ruikkia astioiden päälle moneen kertaan. Kuivatuksen teho perustuu jääkylmään veteen joten jo lämmennyt vesi johdetaan ulos ja otetaan uutta tilalle.
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: Cmmts - Helmikuu 09, 2013, 09:57:56 ap
Terve OskuK kaikki asiat mitä luonnossa tapahtuu ei välttämättä tunnu meistä ihmisistä loogiselta. Mutta tämä nykyaikainen tiskien kuivatus perustuu ns. Kaljalasi efektiin ( tai aamukaste) jolloin kylmä pinta vetää kosteuden lämpimästä ilmasta puoleensa.

Ennen käsittääkseni luukku avattiin ja tulikuumat astiat höyrystivät kosteuden ilmaan. Tästä haittapuolena oli se että veden sisältämä kalkki kuivui astioiden pintaan kiinni ja varsinkin laseista tuli ruman näköisiä.

Nykyisin ainakin kalleimmissa malleissa koneen rungossa kierrätetään kylmää vettä ja kaste astioista "
vedetään" koneen runkoon. Menetelmä kuluttaa vettä, mutta mitäpä laiska loppukäyttäjä siitä välittää.

Astioiden kostuttaminen ei itseasiassa juurikaan kuluta vettä, koska samaa likaista vettä voidaan ruikkia astioiden päälle moneen kertaan. Kuivatuksen teho perustuu jääkylmään veteen joten jo lämmennyt vesi johdetaan ulos ja otetaan uutta tilalle.


Taitaapi tämä olla kuitenkin niiden todella parempien koneiden kuivausmekanismi. Ainakin nämä suhteellisen uudetkin koneet, joiden kanssa olen tekemisissä kuivaavat ihan perinteisin mekanismein. Näiden koneiden eco-ohjelmat myös kuivaavat astiat, mutta käyttävät paljon pitemmän ajan prosessissa pienemmällä lämpötilalla. Pikaohjelmat sen sijaan jättävät astiat märiksi näissä koneissa.
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: äyni - Helmikuu 09, 2013, 09:59:20 ap
Meillä ainakin Mielen karvalakkimallissa kuivaus toimii vastuksilla, ehkä jollain ilmankierrolla, en tarkkaan tiedä. Vettä se ei ainakaan käytä, kun veden voi huoletta laittaa pois kuivauksen alettua.
En usko että edes kovin moni astianpesukone käyttää kylmää vettä kuivauksessa, kun suurin osa tiskareista voidaan kytkeä myös kuumaan veteen. Varmaan juurikin kalliiden koneiden ominaisuuksia.
Mitenhän tuommoisen teknokuivauksen koneissa estetään se, ettei kone ole muutaman vuoden käytön jälkeen kalkkiliuola?
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: wanico - Helmikuu 09, 2013, 10:14:56 ap
Meillä ainakin Mielen karvalakkimallissa kuivaus toimii vastuksilla, ehkä jollain ilmankierrolla, en tarkkaan tiedä. Vettä se ei ainakaan käytä, kun veden voi huoletta laittaa pois kuivauksen alettua.
En usko että edes kovin moni astianpesukone käyttää kylmää vettä kuivauksessa, kun suurin osa tiskareista voidaan kytkeä myös kuumaan veteen. Varmaan juurikin kalliiden koneiden ominaisuuksia.
Mitenhän tuommoisen teknokuivauksen koneissa estetään se, ettei kone ole muutaman vuoden käytön jälkeen kalkkiliuola?

Korjatkaa, jos olen väärässä. Mutta mielestäni enää pitkään aikaan ei ole myyty koneita jotka saisi kytkeä kuumaan veteen. ( lämmin vesi on aina putkistossa epähygienisempää kuin kylmä. )

Myöskään nämä premium mallien kuivatusohjelmat ei tietenkään toimi jos kone on kytketty kuuman veden puolelle.

Koneesta ei tule "kalkkiluola" jos sen läpi ajetaan kylmää vettä. Se on nimen omaan se lämmitysvastus joka saa aikaan kalkkikertymät tiskareissa, pyykkäreissä ja vedenkeittimissä.

Kuten olette varmaan huomanneet voi monissa tiskareissa ehkäistä kalkin kertymistä laittamalla koneen omaan säiliöön tähän tarkoitettua suolaa. Pääsääntöisesti Suomessa on niin pehmeä vesi ettei täällä tarvitse tuota suolaa käyttää. Silloin jos lasit alkavat harmaantua voi suolan käyttöä harkita. Tämä pidentää myös koneen vastuksen käyttöikää jos ei halua suorittaa säännöllisesti normaalia kalkinpoistoa.
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: wanico - Helmikuu 09, 2013, 10:26:04 ap
Asiasta kuudenteen

Tuli juuri mieleeni, että jokainen palstan vakikirjoittelija osaa tehdä kalkinpoiston kahvikoneelleen ja mahdollisesti vedenkeittimelle.

Mutta harvapa meistä jaksaa huoltaa vastaavalla toimenpiteellä pyykkäriä tai tiskaria. Nyt siis tarkoitan pistorasiaan kytkettävää laitetta en puolisoa.
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: äyni - Helmikuu 09, 2013, 10:47:11 ap
Korjatkaa, jos olen väärässä. Mutta mielestäni enää pitkään aikaan ei ole myyty koneita jotka saisi kytkeä kuumaan veteen. ( lämmin vesi on aina putkistossa epähygienisempää kuin kylmä. )

Mielen käyttöohje suosittelee kylmää, mutta ei kiellä kuuman käyttöä. Moderneissä vesijärjestelmissä hygieenisyydessä ei kamalan suurta eroa ole.


Koneesta ei tule "kalkkiluola" jos sen läpi ajetaan kylmää vettä. Se on nimen omaan se lämmitysvastus joka saa aikaan kalkkikertymät tiskareissa, pyykkäreissä ja vedenkeittimissä.

Selittäisitkö minulle, miten tämä ihan oikeasti toimii? Minne se veden sisältämä kalkki menee? Miksi se kalkki veden kuivuessa laseihin jää näkyviin, mutta kun vesi kuivuu koneen seinille, se mystisesti katoaa jonnekin?
Kun itse asiaa tarkemmin ajattelen, niin minun järkeni mukaan järjestelmän on toimittava niin, että jotenkin vesi on ensin saatava mahdollisimman hyvin höyrystettyä (lämmöllä). Nestemäinen vesi ei siirry astioiden pinnalta seinille, vaikka siellä seinissä pyöritettäisiin mitä. Tuo vesihöyry saadaan sitten kondensoitua seinille jäähdyttämällä seinät. Tässä tilanteessa se kalkki jäisi edelleen niiden astioiden pinnalle, ainoastaan kuivaustulos olisi todennäköisesti parempi pienemmällä sähkönkulutuksella. Mutta jos jollakulla on parempaa tietoa siitä, mihin se kalkki katoaisi, niin olen kuulolla.
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: äyni - Helmikuu 09, 2013, 10:51:07 ap
Asiasta kuudenteen

Tuli juuri mieleeni, että jokainen palstan vakikirjoittelija osaa tehdä kalkinpoiston kahvikoneelleen ja mahdollisesti vedenkeittimelle.

Mutta harvapa meistä jaksaa huoltaa vastaavalla toimenpiteellä pyykkäriä tai tiskaria. Nyt siis tarkoitan pistorasiaan kytkettävää laitetta en puolisoa.

Pyykkikone meillä puhdistetaan neljännesvuosittain. Ensiksi kalkinpoisto sitruunahapolla, sen jälkeen vielä koneen pesu soodalla tai ihan pyykkijauheella, riippuen siitä onko soodaa (siis ei ruokasoodaa).

Tiskikoneelle valmistajan mukaan ei saa tehdä happopesua, ollaan tyydytty pesemään se tyhjilteen.
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: Cmmts - Helmikuu 09, 2013, 11:33:00 ap
Korjatkaa, jos olen väärässä. Mutta mielestäni enää pitkään aikaan ei ole myyty koneita jotka saisi kytkeä kuumaan veteen. ( lämmin vesi on aina putkistossa epähygienisempää kuin kylmä. )

Ainakin omassa kaksi viikkoa sitten ostetussa halpis-hooverissani voi käyttää ohjekirjan mukaan myös kuumaa vettä. Samalla vain varoitettiin pesutuloksen huononemisesta, koska myös pesuaika lyhenee vastaavasti veden lämmitysajan verran.
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: wanico - Helmikuu 09, 2013, 11:34:56 ap
Mielen käyttöohje suosittelee kylmää, mutta ei kiellä kuuman käyttöä. Moderneissä vesijärjestelmissä hygieenisyydessä ei kamalan suurta eroa ole.

Kuten hyvin tiedämme näitä laitteita ei valmisteta vain tänne hygienian kehtoon pohjolaan. Kaikkialla ei lämpimän veden verkosto ole yhtä bakteerivapaa kuin meillä.

Vaikka Suomessa teoriassa olisi mahdollista säästää energiaa ja keittää perunat hanasta laskeutuessa kuumassa vesedssä, niin ainakin minä käytän hygienia syistä ruoan valmistuksessa aina kylmää vettä vaikka tiedän mikrobien kuolevan keittäessä.


Selittäisitkö minulle, miten tämä ihan oikeasti toimii? Minne se veden sisältämä kalkki menee? Miksi se kalkki veden kuivuessa laseihin jää näkyviin, mutta kun vesi kuivuu koneen seinille, se mystisesti katoaa jonnekin?

Kun suolavettä haihduttaa jää jäljelle suola, kun kalkkivettä haihduttaa jää jäljelle kalkki. Kun vesi siirtyy kondenssin kautta paikasta A paikkaan B  siirtyy veden mukana myös suola tai kalkki. Kondessi vesi siis valuu koneen pohjalle eikä kuivu haihtumalla niin kuin kuumassa pinnassa.
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: Jake - Helmikuu 09, 2013, 11:46:11 ap
Millä perusteella kuuma vesi "täällä Pohjolassa" olisi mikrobiologiselta laadultaan parempaa kuin kylmä vesi? Allaoleva tutkimus kertoisi jotain ihan muuta...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14630121
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: Jake - Helmikuu 09, 2013, 11:49:09 ap
Ja vielä Suomesta:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7704835
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: Toma - Helmikuu 09, 2013, 11:59:32 ap
Tässä taloudessa on tapana kans neljännesvuosittain putsata tiskari.
Mutta se kyl laiskuudesta johtuen tapahtuu ihan noilla kaupassa myytävillä "koneen putsaustableteilla", ja kyl se kone sen jälkeen nätimmin pesee.
Ja meillä astiat on normipesun jälkeen kuivia.
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: wanico - Helmikuu 09, 2013, 12:01:40 ip
Ainakin omassa kaksi viikkoa sitten ostetussa halpis-hooverissani voi käyttää ohjekirjan mukaan myös kuumaa vettä. Samalla vain varoitettiin pesutuloksen huononemisesta, koska myös pesuaika lyhenee vastaavasti veden lämmitysajan verran.

Kuuman veden käyttöön liittyy monta muutakin miinusta hygienian lisäksi:

Suomessa ei ole myynnissä enää kovin montaa hanaa jossa voi valita tiskarille kuuman veden. Esim.Oraksen 375 malliin se lämminvaihtoehto on jätetty lähinnä uunin höyrytoimintoa ajatellen.

Huuhtelu kuumalla polttaa maidon valkuaisen esipesussa kiinni ja sen saaminen irti varsinaisessa pesussa on epätodennäköistä.

Mutta kiitos että sivistitte minua siitä että edelleen on Suomessakin mahdollista ostaa kuuman veden puolelle kytkettävä tiskari. Itselläni sellainen oli viimeksi käytössä yli 20 vuotta sitten.
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: cartman - Helmikuu 09, 2013, 17:04:02 ip
Kuuman veden käyttöön liittyy monta muutakin miinusta hygienian lisäksi:

Suomessa ei ole myynnissä enää kovin montaa hanaa jossa voi valita tiskarille kuuman veden. Esim.Oraksen 375 malliin se lämminvaihtoehto on jätetty lähinnä uunin höyrytoimintoa ajatellen.

Meillä uusittiin kaikki talon hanat marraskuussa. Oraksia olivat. Asennusliikkeen ensimmäinen kysymys oli: tuleeko tiskari kuumaan vai kylmään. Kaikissa Oraksen Safira, Vega ja Vienda -keittiöhanoissa voi valita kylmä/kuuma-vaihtoehdon.

Lainaus
Huuhtelu kuumalla polttaa maidon valkuaisen esipesussa kiinni ja sen saaminen irti varsinaisessa pesussa on epätodennäköistä.

Kun kylmä teräsrakenteinen kone hörppää sisäänsä n. 60 asteista vettä, niin vesi on jo aika haaleaa osuessaan maitolaseihin. Esimerkiksi elintarviketeollisuudessa varoitetaan käyttämästä yli 80-85 asteista vettä, koska se polttaa maitojäämiä kiinni astioihin ja putkistoihin.

Lainaus
Mutta kiitos että sivistitte minua siitä että edelleen on Suomessakin mahdollista ostaa kuuman veden puolelle kytkettävä tiskari. Itselläni sellainen oli viimeksi käytössä yli 20 vuotta sitten.

Viimeiset kaksi asennettua tiskaria (AEG ja Miele) sallivat molemmat sekä kuuma- että kylmävesiliitännän. Molemmissa suositeltiin kylmävesiliitäntää.

Tähän löytyy kaksi syytä: Nykyiset pehmopesuaineet, joissa pesu ei perustu enää rajuihin lipeäliuoksiin vaan entsyymeihin, vaativat pitkän pesuajan. Veden hidas lämpeneminen on edullista prosessille ja parantaa pesutulosta. Toinen syy on nykyinen venttiilitekniikka. Useimmissa koneissa on "AquaStop" tai jollain muulla nimellä brandatty "turvaventtiili" vesivuotojen estämiseksi. Käytännössä on kyse magneettiventtiilistä, joka on aina kiinni. Kone sitten itse avaa venttiilinsä ja imaisee tarvittavan määrän vettä itselleen. Magneettiventtiilit eivät pidä kuumasta vedestä, niiden käyttölämpötilan ylärajaksi on usein määritelty 60-65 astetta. Jos kone hajoaa takuuaikana, huoltomiehen ensimmäinen temppu on mitata sisään tulevan veden lämpötila. Jos tulovesi on liian kuumaa, niin takuun korvaavuuden kanssa on ongelmia.
       
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: oldpet - Helmikuu 09, 2013, 17:34:20 ip
Ilmeisesti tuolla on ollu ammattibaristat asialla. Katselin kuvista että pahvimukeista on kahvit nautittu. No, ei siinä mitään. Itellä on pussi tuota "testivoittajaa" viime kesästä asti väljähtäneenä kaapissa. Keitin sitä sillon pannukahvina ja sittemmin sifonilla jossain vaiheessa ja maku ei ole juurikaan muuttunut siitä kun paketin avasin. Ainakin hyvin säilyvää kahvia tuntuu olevan  ;D
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: wanico - Helmikuu 09, 2013, 22:35:32 ip
Meillä uusittiin kaikki talon hanat marraskuussa. Oraksia olivat. Asennusliikkeen ensimmäinen kysymys oli: tuleeko tiskari kuumaan vai kylmään. Kaikissa Oraksen Safira, Vega ja Vienda -keittiöhanoissa voi valita kylmä/kuuma-vaihtoehdon.
Terve taas ceemies, tälläkään kertaa minulla ei lopu rautalanka kanssasi vänkäämiseen, koska tämä on viimeinen viestini tähän ketjuun.

Lähtökohtaisesti asennusliike voi sinun niin halutessasi asentaa hanan niin että punaisesta tulee kylmää ja sinisestä lämmintä. Voit myös asenneuttaa tisarisi bidee suihku liitäntään ja säätää veden lämpötilaa portaattomasti pesuprosessin aikana. Mutta tehdasasetuksena tulee nykyään tiskari liitännästä kylmää jos sitä ei asennusvaiheessa muuteta. Oliko nyt riittävän selkeästi formuloitu?

Kun kylmä teräsrakenteinen kone hörppää sisäänsä n. 60 asteista vettä, niin vesi on jo aika haaleaa osuessaan maitolaseihin. Esimerkiksi elintarviketeollisuudessa varoitetaan käyttämästä yli 80-85 asteista vettä, koska se polttaa maitojäämiä kiinni astioihin ja putkistoihin.

Kuten meistä kumpikin tietää alkavat valkuaisaineet hyytymään jo +60 asteesta ylöspäin. Lämminvesivaraajasta saa helposti ulos 80-85 asteista vettä. Putkissa seisova vesi jäähtyy nopeasti noin 40 asteiseksi joka on ihannelämpötila legionellan ja streptokokkien lisäksi sadoille muille taudinaiheuttajille. Siksi minä entisenä omakoti asujana pidin varaajan vettä hyvin kuumalla, että vesi virratessaan tappoi ei toivottuja örrimörrejä putkissa. Jos olisin sattumalta juuri ennen koneen käynnistämistä laskenut hanasta vettä, niin koneen huuhtelutoiminto olisi käytännössä tapahtunut yli 60 asteisella vedellä.

Vielä ikävämmäksi tilanne menee jos pehe käyttää ajastettua pesutoimintoa. Ainakin Smegissä ja Boschissa kone katselee tiskit heti luukun sulkeuduttua, vaikka ohjelma käynnistyisi vasta kuuden tunnin päästä.
Näin koneesta tehdään lämpökaappi jossa muhii likaisia astioita, kosteutta ja lämpöä. Voiko enää ihateellisempia olosuhteita luoda kaiken ei toivotun kasvattamiselle?

Ja sokerina pohjalla: edullisimpien koneiden osat tehdään kierrätysmuovista jonka todellisesta lämmön- ja paineenkestosta ei ole mitään takuuta parin vuoden käytön jälkeen. Edes letkuliittimet eivät ole metallia, vaan  muovisia nipistimiä jotka ovat astetta parempia tuoreena kuin nippuside.

Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: cartman - Helmikuu 09, 2013, 22:59:38 ip
Mutta tehdasasetuksena tulee nykyään tiskari liitännästä kylmää jos sitä ei asennusvaiheessa muuteta. Oliko nyt riittävän selkeästi formuloitu?
Nyt oli oikeammin sanottu. Oraksen hanoissa valitaan asennusvaiheessa tiskikoneliitännässä ”hot” tai ”cold” asento. Näinhän on ollut jo vuosikymmenet.

Suomessa ei ole myynnissä enää kovin montaa hanaa jossa voi valita tiskarille kuuman veden.
Hienoa, että huomasit itsekin miten virheellinen alkuperäinen väitteesi oli.
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: OskuK - Helmikuu 09, 2013, 23:10:38 ip
Vesihöyry tosiaan kondesoituu, tiivistyy kylmempään pintaan Jos laitan kuuman lasin kylmään lasitoosaan, lasista haituva vesi tiivistyy toosan pintaan. Miten tämä estää kalkkijäämiä lasin pinnassa, ihan ilman keskustelijoiden nimiä?
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: wanico - Helmikuu 09, 2013, 23:52:52 ip
Nyt oli oikeammin sanottu. Oraksen hanoissa valitaan asennusvaiheessa tiskikoneliitännässä ”hot” tai ”cold” asento. Näinhän on ollut jo vuosikymmenet.
Hienoa, että huomasit itsekin miten virheellinen alkuperäinen väitteesi oli.

Hitto sä oot ceemies taitava, sait minut pyörtämään lupaukseni viimeisestä viestistä.

Vanhoissa hanoissa tosiaan pystyi valitsemaan oikealle tai vasemmalle kääntämällä Hot tai Cold.
Nyky hanat ovat mallia on tai off. Eli jonkun on täytynyt asennusvaiheessa päättää tuleeko liitännästä kuumaa vai kylmää. Olikohan vieläkään oikein sanottu?

OskuK:
Kun vesipisara haihtuu lämmön vaikutuksesta jää jäljelle kalkkitahra. Kun taasen "kylmäshokilla" vesihöyry saadaan sidottua lasin sijasta koneen runkoon tulee laseihin vähemmän kalkkitahroja. Toivottavaa olisi, että kylmästä pinnasta pisara poistuu valumalla eikä haihtumalla. Näin syntyy vähemmän kalkkitahroja. Astian kuivatus kaappia ei kai käytetä Suomea ja Ruotsia lukuunottamatta juuri missään. Syy lienee siinä että ei haluta vesipisaroiden kuivuvan tuotteen pintaan.
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: OskuK - Helmikuu 10, 2013, 00:01:54 ap
Kalkkia jää ihan saman verran, koska valuminen on ihan sama. Tuskin laseja mitenkään räpsytellään ja tenuhuuhdellaankaan. Jos lasi on oikeinpäin ja kaikki neste halutaan haihduttaa, niin asia on toki toinen, mutta siihen ei lisäneste tuo paljoa apua.
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: wanico - Helmikuu 10, 2013, 00:35:51 ap
Kalkkia jää ihan saman verran, koska valuminen on ihan sama.

Me nyt puhutaan jotenkin toistemme ohi. Jos on kaksi suihkuseinää päivittäis käytössä oikein kalkkisen veden alueella ja toiseen pisarat kuivuu paikalleen ja toinen pyyhkäistään lastalla kuivaksi suihkun jälkeen, niin näyttäisikö ne sinun mielestä kuukauden päästä samalta?
Otsikko: Astianpesukone
Kirjoitti: OskuK - Helmikuu 10, 2013, 01:33:54 ap
Me nyt puhutaan jotenkin toistemme ohi. Jos on kaksi suihkuseinää päivittäis käytössä oikein kalkkisen veden alueella ja toiseen pisarat kuivuu paikalleen ja toinen pyyhkäistään lastalla kuivaksi suihkun jälkeen, niin näyttäisikö ne sinun mielestä kuukauden päästä samalta?

Minulta tosiaan pesukoneen lasilasta jäi huomaamatta.
Mutta mainitsin jo heti, että nämä pesukoneet ovat hieman vieraita turhuudessaan.
Otsikko: Vs: Astianpesukone
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 10, 2013, 13:50:50 ip
Niin, ei kai se kalkki höyryn mukana kulje, ainakaan merkittävissä määrin. Tältä kannalta lienee sama, mihin se vesihöyry tiivistyy, kun se on jo epäpuhtautensa jättänyt sinne mistä alunperin höyrystyikin.

Sama juttu kuin espressokeittimen höyryboilerissa: höyry lähtee, kalkki jää.
Otsikko: Vs: Astianpesukone
Kirjoitti: wanico - Helmikuu 10, 2013, 14:21:52 ip

Sama juttu kuin espressokeittimen höyryboilerissa: höyry lähtee, kalkki jää.


Kiitos sinulle Kallio, kun vesipisara kuivuu mille tahansa pinnalle se jättää kalkkitahran. Kun pisara saadaan pyörimään (hydrofobinen) tai valumaan ( hydrofiilinen) reaktio, niin kalkkitahraa ei jää.

Juuri siks koneen kuivatus jäähdyttää eikä lämmitä, että pisarat valuisivat eivätkä haihtuisi.

Kiitos ja näkemiin.

PS. Ei kai teillä kellään ole enää vessassa perinteisiä seinäkaakeleita joiden pintaan vesi kuivuu?
Nehän on jo vuosikaudet sitten voinut vaihtaa itsepeseviin, samoin kuin asunnon ikkunat.
Otsikko: Vs: Astianpesukone
Kirjoitti: OskuK - Helmikuu 10, 2013, 17:10:54 ip
Tuolla sanotaan vaan että kone haihduttaa veden lämmöllä, puhallin kierrättää ilmaa ja ja kemikaali heikentää pintajännitystä.

http://yle.fi/uutiset/astianpesukoneen_huono_kuivaus_harmittaa/6440523

Ja tuolla annetaan lisätiedoksi että viileät seinäpinnat tiivistävät astoiden kosteuden pintaan ja vesi päätyy viemäriin.

http://www.kuluttaja.fi/fi-FI/ostajan-oppaat/astianpesukoneet/tietoa-ostajalle/

Bosch ja Siemens( liekö nykyään sama?) käyttävä Zeoliittia imemään kosteutta:
http://www.bosch-home.fi/astianpesukoneet-green-technology.html
http://www.siemens-home.fi/zeolite.html
Otsikko: Vs: Astianpesukone
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 10, 2013, 22:14:58 ip
Juuri siks koneen kuivatus jäähdyttää eikä lämmitä, että pisarat valuisivat eivätkä haihtuisi.

Alunperin esitit asian niin, että kosteus astioista vedetään koneen runkoon. Tämä ei ymmärtääkseni toimi, koska vain vesi siirtyy, töhryt eivät. Toki se tärkein eli astioiden kuivaaminen hoituu noinkin.

Mutta ilmeisesti mitä tarkoitit oli, että kosteus tiivistyy kaikkialle, mukaanlukien astioihin, ja siitä sitten valuessaan huuhtelee kalkit ja muut viemäriin?
Otsikko: Vs: Astianpesukone
Kirjoitti: wanico - Helmikuu 10, 2013, 22:54:51 ip

Mutta ilmeisesti mitä tarkoitit oli, että kosteus tiivistyy kaikkialle, mukaanlukien astioihin, ja siitä sitten valuessaan huuhtelee kalkit ja muut viemäriin?


Kun luet tarkkaan huomaat, että siinä pari riviä ylempänä sanotaan muistaakseni höyry tai kosteus. Ja minun logiikkani mukaan laitteen valmistaja yrittää saada kosteuden ja vesihöyryn tiivistymään koneen runkoon astioiden sijaan.

Tuskin astioista tippuva vesi huuhtoo niihin jo tarttunutta kalkkia mukaansa, mutta ainakaan sitä ei tule lisää kun pisara ei kuivu kuuman astian pintaan.

Tämä on ollut aivan oma päätelmäni miksi edellinen Boschini ja nykyinen Smeg pyörittää kylmää vettä rungossa kuivatuksen aikana.

Keksiikö joku paremman syyn kylmän veden kierrätykselle rungossa? Minun kuuloni perusteella vettä ei suihkuteta astioiden päälle.
Otsikko: Vs: Astianpesukone
Kirjoitti: OskuK - Helmikuu 10, 2013, 23:44:22 ip
Jos kylmää vettä kierrätetään rungossa kuuman jälkeen, jotta kostea kuuma höyry tiivistyisi seiniin -se selittää veden käytön "kuivatukseen", mutta astioiden kalkki- ja muut kuivaustahrat, niihin ei tuo vaikuta, vaan ainostaan veden pintajännityksen poisto kemikaalein huuhtelussa, jotta astioihin jää minimimäärä vettä, maksimi pinta-alalle.
Otsikko: Vs: Astianpesukone
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 11, 2013, 00:23:01 ap
Minun ymmärrys asiasta on sama kuin Oskulla. Eli arvelisin, että kylmän veden kierrätyksellä haetaan vain kuivatustehoa.


Otsikko: Vs: Astianpesukone
Kirjoitti: wanico - Helmikuu 11, 2013, 08:13:54 ap
Minun ymmärrys asiasta on sama kuin Oskulla. Eli arvelisin, että kylmän veden kierrätyksellä haetaan vain kuivatustehoa.




Kaikkihan me tiedämme, että lämpö kuivattaa paremmin kuin kylmä. Siksi on epäloogista, että kylmän veden kierrätys olisi keksitty vasta nyt 30 vuotta myöhemmin kuin tiskikone.

70 luvulla kun tiskikoneet yleistyivät oli kyläillessä helppo havaita oliko perheessä tiskari, vai tiskattiinko käsin kun katsoi ovatko lasit kirkkaita.

Tiskikone valmistajille helpoin ratkaisu on lisätä koneeseen special suolaa ja tiskiaineeseen kirkastetta. Nämä ovat kuitenkin aika pahoja myrkkyjä jotka kirkastavat astioiden lisäksi myös ihmisten sisuskalut.

Nykykuluttaja on niin valistunut ettei halua noita myrkkyjä elimistöönsä, mutta ei myöskään halua harmaita laseja. Siksi koko ajan yritetään kehittää luomumpia menetelmiä kalkin kertymisen ehkäisyyn.

Tämä on vain minun arvaukseni, eikä väite perustu mihinkään tieteellisesti todistettavissa olevaan faktaan.
Otsikko: Vs: Astianpesukone
Kirjoitti: äyni - Helmikuu 11, 2013, 08:56:52 ap
Minä ihan tämän keskustelun innoittamana tutkin, miten tuo oma tiskikone kuivauksen hoitaa. Kyse siis pari vuotta vanhasta karvalakki-Mielestä.
Kuivaus siinä tapahtuu ihan lämmöllä, kuten aina ennenkin. Lämpö höyrystää veden astioiden pinnalta. Jollain puhallin/vesikeinolla (aiemmasta ymmärryksestäni poiketen) höyrystetty vesi kondensoidaan ymmärtääkseni ensisijaisesti laitteen sisään, mutta osin myös  seinille.

Joka tapauksessa astioiden pinnalta vesi lähtee lämmöllä. Pelkkä kylmän veden kanssa läträäminen ei riitä kuivaamaan astioita järjellisessä ajassa, väitän. Tiedä sitten, onko olemassa jotain haitek-koneita, jotka hoitavat kuivauksen jotenkin toisin, mutta asiaa tutkittuani, olen siinä käsityksessä, että ainakin suurin osa nykyisistä koneista kuivaa lämmöllä ja poistaa veden kondension avulla. Kondension vaihtoehto on kostean, kuuman ilman syöttö pois koneen sisuksista.

Pesuaineet ovat 70-luvulta tähän päivään kehittyneet huikeasti. Liukenevuutta on parannettu, ja samalla sitä, että kuinka hyvin pesuaine huuhtoutuu astioista pois. Hankaavia ainesosia on vähennetty, pesutehoa todennäköisesti lisätty. Vielä kymmenkunta vuotta sitten koneessa tiskatut lasit olivat nopeasti sameat, koska pesuaineet perustuivat osin mekaaniseen hankaamiseen. Nykyisellään en juuri lasien sameutumista huomaa, varmasti sitä tapahtuu (kunnon verrokki toki puuttuu), mutta ei mitenkään siinä määrin kuin aikoinaan. Kalkkitahrojen kanssa asialla ei ole varsinaisesti tekemistä. Mikäli vesi on senverran kovaa, että kalkkitahroja muodostuu, ei siihen vaikuta se, miten astiat pesee, vaan miten ne kuivaa. Kaappikuivaus tuottaa liki samalla tavalla kalkkitahroja kuin kuivaaminen lämmön avulla.
Suomessa on vesi pääosin niin pehmeää, että astioiden kalkkitahroista ei juuri tarvitse huolehtia. Me olemme  suosiolla jättäneet koneesta pehmennyssuolat ja huuhtelukirkasteet pois, emmekä käytä mitään multitablettejakaan, vaan vanhanaikaisesti jauhetta. Mitään kalkkiongelmaa ei kuitenkaan ilmene.
Otsikko: Vs: Astianpesukone
Kirjoitti: wairus - Helmikuu 11, 2013, 20:38:40 ip
Suurin ongelma lämpimässä vedessä on etteivät magneettisulut kestä kuumuutta, joten niiden käyttöikä voipi puolittua.

_Vanhoissa_ koneissa oli erillinen loppukuumennus (sillä sai myös lautaset kuumiksi ennen tarjoilua).