Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvin paahtaminen => Aiheen aloitti: äyni - Joulukuu 01, 2011, 21:20:54 ip

Otsikko: Doppio tostado
Kirjoitti: äyni - Joulukuu 01, 2011, 21:20:54 ip
Näin suht tuoreena kahvinharrastajana törmäsin ko. termiin ensimmäistä kertaa tänään.
Googlella ei kamalasti tietoa aiheesta löydy. Italialaista espressoa joo, ja ilmeisesti metodissa kahvi paahdetaan kahdesti, ensiksi johonkin asti ja sitten loppuun.
toiset tykkää, toiset ei. Itse haluaisin kokeilla moista paahtotapaa.

Onko täällä kenelläkään syvällisempää tietoa?
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: cartman - Joulukuu 01, 2011, 21:36:57 ip

Kyllä, italialaista, tuhkan makuista espressoa. Ovat kovin ylpeitä tästä paahtomenetelmästään. Löytyy aika usein italialaisten espresso-pakettien kyljestä.

Sanathan tarkoittavat kahteen kertaan paahdettua. Olin kuvitellut (siis kuvitellut, en tiennyt) termin tarkoittavan ns. kahden lämpöhuipun paahtoprofiilia. Esimerkiksi siten, että paahdon aikana lämpötila nostetaan korkeaksi, annetaan sitten paahdon muhia rauhallisemmin ja taas lopussa nopea lämmön nosto korkeaksi. Niin, saahan sitä kuvitella... Juttelin kerran sen Toijalassa olevan/olleen pienpaahtimon (oliko se nyt Fresh Coffee Roastery tms.) paahtomestarin kanssa. Hän oli sitä mieltä, että Doppio Tostado on tosiaankin ihan fyysisesti kahteen kertaan paahdettua kahvia. Ensin yksi paahto, pavut viileiksi ja sitten toinen paahto. Enempää hän ei asiasta kertonut, vaikka yritin kysellä.
   
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: äyni - Joulukuu 02, 2011, 10:51:59 ap
Sen mitä tuosta tietoa internetistä löysin, niin se tuhkaksi paahtaminen ei ole ehdoton välttämättömyys. Ilmeisesti öljyt kuitenkin puskevat pintaan aikaisemmassa vaiheessa kuin kertapaahdolla. Jos tuota kerran kokeilee ja ihmettelee, niin ei kovin suurta vahinkoa tapahtune. Kun vaan tietäisi, että mikä on otollisin hetki pysäyttää paahto.
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: tirofaux - Joulukuu 02, 2011, 14:04:48 ip
Dieckmann Röstmeister (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1489.0) vaikuttaa hieman aihetta sivuavalta konseptilta.
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 02, 2011, 15:46:59 ip
Mielelläni maistaisin, ellen sitten jopa ole jo sattumalta saanut jossain.

Onko tuo tuhkaisuus aivan täsmä, vai voiko siitä tulla savuinen, sellainen sikarimaisen makuinen ja arominen?
Kun oikein joillain tummilla pavuilla olen näihin törmännyt, ja monista tykännyt (mm. caffissa oli paahdossa joskus Cuba Serranoa, en tiedä onko enää).

Siitä voisi saada hyvän suodatinkahvin, se tässä taka-ajatuksena.
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: äyni - Joulukuu 02, 2011, 17:33:36 ip
Kyllähän sitä informaatiota vähäsen löytyy, kun jaksaa kaivaa.

Paahto keskeytetään lähteestä riippuen joko juuri ennen ensimmäistä raksua tai välittömästi sen jälkeen.
Kuitenkin menetelmän "etu" on siinä, että paahto menee tummemmaksi ennen toista raksua ja pavun pinnan hiiltymistä. Näin saadaan tummemmaksi paahdettuja papuja siten että niiden pinta on vielä kaunis ja kaippa se makukin on parempi.

Noh, minä en niin kamalasti välitä ranskalaisestakaan paahdosta, joten eipä tuo mahdollisimman pitkälle paahdettu papu niin kamalasti kiinnosta.
Kuitenkin kokeiltakoot ja verrattakoot tavallista ja tuplapaahtoa joillain FullCity-Vienna paahdoilla. Miksikö? Siksi koska voin. ;D
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: akallio - Joulukuu 02, 2011, 19:17:04 ip
Miksikö? Siksi koska voin. ;D

Juuri näin! :)
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: Tinuri - Joulukuu 13, 2011, 14:33:44 ip
Nonni,

Nyt on liian laihaksi paahdetut Häsän pavut saaneet lisää kyytiä.

Kaadoin koko pussin (250g) Genen sylinteriin, väänsin lämmön suoraan 230 asteeseen.
Paahdoin 9 minuuttia ja "joku" raksu alkoi. Savuakin tuli ihan kohtuudella.
Lämpö ei luonnollisestikaan ehtinyt nousta annettuun arvoon, mutta nousi noin 226 asteeseen, (siis Genen antamaan arvoon)
Papujen tilavuus lisääntyi ainakin 30%. Saattaa olla, että löylytin hiukan liikaakin, sillä pinnassa näkyi jo hiukan kiiltoa. Selviääpähän sitten kunnolla, josko auttoi, eli pilaantui?

Tuosta tilavuuden lisääntymisestä arvaisin, että minun mittapuun mukaan Häsän paahto oli "kesken"

Niin, papuna oli: Brazil Espresso Perfetio

Nyt anna pussin levätä lauantaihin ja sitten palaan aiheeseen

Olli "The Doppio"
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 13, 2011, 15:32:12 ip
Heh, pitäisköhän mainita Stevelle tästä tuplapaahdosta, ukko tekee varmaan harakirin kun kuulee että heidän paahtojaan kärvennetään Suomessa lisää.  ;D

Mutta ihan mielenkiintoinen testi ja brassipavuille saa antaa lämpöä aika varovasti etteivät karkaa käsistä.
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: Tinuri - Joulukuu 13, 2011, 16:46:37 ip
Heh, pitäisköhän mainita Stevelle tästä tuplapaahdosta, ukko tekee varmaan harakirin kun kuulee että heidän paahtojaan kärvennetään Suomessa lisää.  ;D

Mutta ihan mielenkiintoinen testi ja brassipavuille saa antaa lämpöä aika varovasti etteivät karkaa käsistä.

Joo, saa kertoa. Puhetta piisaa, mutta pavut tuppaa oleen pumpattavasta kosketinsoittimesta  8).
Pakkohan se on jotain yrittää, että saa pavut juotua. Onhan tuossa sekin etu vielä, että nyt ne valmistuu 9 minuutissa normaalin 18 minuutin sijaan. Ajansäästö on merkittävä.

Käytän joskus myös esipaistettuja sämpylöitä ynnä muuta, varsinkin paatilla.

Olli
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 13, 2011, 17:17:17 ip
Jos Hasbeanin nettikauppaan nyt ilmestyy "Pre-roasted +3£" optio, niin se on Tinurin ansiota.  :)
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: Tinuri - Joulukuu 15, 2011, 11:02:54 ap
No, en sitten malttanut odottaa kun pari päivää.

Eka vedot dopppio tostadosta tein Piccolalla. Cremaa pukkaa aivan kuten normaali tuore paahto.
Mausta nyt en suuremmin osaa kertoa, mutta se on ihan selvää, että nyt maistuu oikein paljon paremmalta!

Tänään jatkopaistan vielä tuotakin El Salvadoria.

Minun kirjoissani saa Häsän pavut tästedes lisänimen "esipaahdettu"
Enkä siis aio lopettaa piipunpolttoa, jotta voisin niitä sellaisenaan käyttää.

Olli
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: tirofaux - Joulukuu 15, 2011, 11:47:03 ap
No mutta, kannatti kokeilla!

Kokeilen myös itse sopivan tilaisuuden tullen.
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 15, 2011, 12:11:37 ip
No tännekin on tulossa satsi papuja taas, joten Behmor valmiiksi lämpenemään  ;D 8)
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 21, 2011, 14:26:40 ip
Joku muuten twiittasi Stevelle siitä että Suomessa paahdetaan HasBeanin kahveja... taisi todeta tyyliin "makes me cry"  ;D

Pakko kyllä myöntää että tänne tuli juuri tilaus Häsältä (3 pussia) ja mieli tekisi tunkea ne Behmoriin... sen verran vaaleata on taas ja makumaailmaltaan aika mitäänsanomatonta  ???
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: tirofaux - Joulukuu 21, 2011, 14:40:51 ip
HasBeanille annettu ihan tarpeeksi jo palautetta liian vaaleasta paahdosta - ehkä nyt ottavat tosissaan.
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 21, 2011, 18:28:35 ip
Pakko kyllä myöntää että tänne tuli juuri tilaus Häsältä (3 pussia)

Tilasitko mitä kahveja ja millä tavalla valmistit? Alkoi asia sen verran kiinnostamaan, että voisin tilata samat kahvit ja tutkailla niitä itsekin.
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: äyni - Joulukuu 21, 2011, 19:47:11 ip
Nyt on ihan pakko kysyä, että voisiko joku antaa karkean arvion, että missä paahtoasteissa liikutaan esim. espressoblendeissä?
HasBeanin raakapapupusseissa olevat paahtosuositukset on pääasiassa ainakin itselle olleet oikein hyviä, paahdetuista ei mulla ole kokemusta.
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 21, 2011, 20:31:21 ip
Tilasitko mitä kahveja ja millä tavalla valmistit? Alkoi asia sen verran kiinnostamaan, että voisin tilata samat kahvit ja tutkailla niitä itsekin.

Elikkäs tilauksessa olivat nuo uudet kolumbialaiset Gaitania ja San Antonio, sekä vanha tuttu Honduras Finca Santa Marta Lot 237. Näistä pahin pommi tuntuu olevan tuo hondurasilainen, joka on kyllä aromeiltaan ja maultaan todella hyytynyt, ei oikein tahdo sytyttää millään lailla. Aeropressissä nuo kolumbialaiset alkoivat toimimaan paremmin ja niistä tuntuisi löytyvän jonkin verran niitä vivahteita mitä luvataankin. Molemmissa on kyllä mukavasti runkoa ja San Antoniossa kirkkaampi hapokkuus. Espressossa en ole näitä oikein saanut toimimaan, jostain syystä nämä HasBeanin kahvit tuntuvat vaativan kovin hienon jauhatuksen ja Anfimistani loppuu säädöt kesken (shotit ovat siis vähän sinnepäin). Jos paahtojen värejä tutkailen, niin ovat jossain ekan ja tokan raksun välissä, San Antonio hitusen tummempi kuin muut.
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 21, 2011, 20:36:45 ip
Nyt on ihan pakko kysyä, että voisiko joku antaa karkean arvion, että missä paahtoasteissa liikutaan esim. espressoblendeissä?

Aika lailla medium paahtoa ne ovat olleet ainakin minulla, elikkäs jossain ekan ja tokan raksun välimaastossa. Blake on ollut tähän mennessä tummin, joskin makumaailma oli erittäin puinen ja tylsä siinä (olisi ehkä saanut olla väriä pinnassa enemmänkin). Kicker oli ihan makoisa, Jabberwocky vei sitruunaisuudellaan ikenet mennessään, mutta kaikkea on kiva kokeilla  ;D.
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 21, 2011, 22:03:24 ip
Elikkäs tilauksessa olivat nuo uudet kolumbialaiset Gaitania ja San Antonio, sekä vanha tuttu Honduras Finca Santa Marta Lot 237. Näistä pahin pommi tuntuu olevan tuo hondurasilainen, joka on kyllä aromeiltaan ja maultaan todella hyytynyt, ei oikein tahdo sytyttää millään lailla.

Kiitoksia, pitääkin laittaa tilaukseen heti vuodenvaihteen jälkeen. Huomenna näyttäisi olevan viimeinen tämän vuoden paahtopäivä, mutta joululiikenteesta johtuen sieltä ei kuitenkaan varmaan mitään perille tule ennen ensi vuotta (nimim. odottaa 1.12. ja 8.12. paketteja englannista edelleen...).
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: äyni - Joulukuu 21, 2011, 22:25:06 ip
Elikkäs tilauksessa olivat nuo uudet kolumbialaiset Gaitania ja San Antonio, sekä vanha tuttu Honduras Finca Santa Marta Lot 237. Näistä pahin pommi tuntuu olevan tuo hondurasilainen, joka on kyllä aromeiltaan ja maultaan todella hyytynyt, ei oikein tahdo sytyttää millään lailla. Aeropressissä nuo kolumbialaiset alkoivat toimimaan paremmin ja niistä tuntuisi löytyvän jonkin verran niitä vivahteita mitä luvataankin. Molemmissa on kyllä mukavasti runkoa ja San Antoniossa kirkkaampi hapokkuus. Espressossa en ole näitä oikein saanut toimimaan, jostain syystä nämä HasBeanin kahvit tuntuvat vaativan kovin hienon jauhatuksen ja Anfimistani loppuu säädöt kesken (shotit ovat siis vähän sinnepäin). Jos paahtojen värejä tutkailen, niin ovat jossain ekan ja tokan raksun välissä, San Antonio hitusen tummempi kuin muut.

Mielenkiintoista.
Tuon Finca Santa Marta Lot 237 -raakapavun paahtoohje on juuri ennen toista raksua, ja siihen paahdettuna toimii minusta suht hyvin, vaikka itse ehkä tykkään paremmin kun paahdon pysäyttää vasta kun raksut on jo hieman käynnissä. Full City vs. Full City +. Nyt kun tarkemmin ajattelen, niin on noissa vähän sitä, että omaan makuun toimii paremmin ihan inan  verran tummempana. Esimerkiksi Kenya AA mukui on ohjeistettu paahtamaan just ekan raksun loppuun, mutta semmoisena se on pikkuisen ruohoinen. Puolisen minuuttia pidemmälle Genelläni, City vs. City+, ja maku on täyteläisempi. Erinomainen suodatinkahvi minusta. Mutta ei kyse ole minusta mitenkään radikaaleista eroista, pienestä hienosäädöstä vain.
Ehkä mä olen vain parempi paahtaja kuin HB:n kaverit... ;D
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 22, 2011, 07:51:51 ap
Kiitoksia, pitääkin laittaa tilaukseen heti vuodenvaihteen jälkeen. Huomenna näyttäisi olevan viimeinen tämän vuoden paahtopäivä, mutta joululiikenteesta johtuen sieltä ei kuitenkaan varmaan mitään perille tule ennen ensi vuotta (nimim. odottaa 1.12. ja 8.12. paketteja englannista edelleen...).


Eläs nyt, viime viikkoinen IMM- kahvi tuli viikon myöhässä, mutta tämän viikkoinen IMM-kahvi saapuikin ajallaan. Eli vaihtelua tuntuisi olevan melkoisesti  :). Jännityksellä nähdään, saapuuko seuraava tuplapussisatsi (joulukahvit) ensi viikolla...
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: akallio - Joulukuu 22, 2011, 15:33:45 ip
Joku muuten twiittasi Stevelle siitä että Suomessa paahdetaan HasBeanin kahveja... taisi todeta tyyliin "makes me cry"  ;D

Taisipa olla tämänkin foorumin käyttäjiä ko. sirkuttelija...

Steve on joskus lueskellut Ristreton keskusteluja käännöskoneen avulla. Vähän jo kepeissä joululomatunnelmissa kun ollaan, niin mietin, että mitenköhän Tinurin luonnehdinta kääntyy englanniksi:

Puhetta piisaa, mutta pavut tuppaa oleen pumpattavasta kosketinsoittimesta.

Vaativat taivutusmuodot hämäsivät käännöskonetta, mutta kun vähän niitä selvensin, niin sieltähän se tuli selvällä Lontoon murteella pihalle:

Lainaus
Speech either, smiling, but the beans tends to be pumped into a keyboard.

:)
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: Jolle - Joulukuu 22, 2011, 18:45:48 ip

Steve on joskus lueskellut Ristreton keskusteluja käännöskoneen avulla.


Sendähde olis ni bali baremb kirjotta däksti oikke Raumangiälell, ko hän dykkäs tlee dännekin gattelema, ni hän ymmärtännp bali lainkka.
Otsikko: Vs: Doppio tostado
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 22, 2011, 19:04:31 ip
Sendähde olis ni bali baremb kirjotta däksti oikke Raumangiälell, ko hän dykkäs tlee dännekin gattelema, ni hän ymmärtännp bali lainkka.

valitettavasti kielimuuri koskee paitsi steveä, niin myös valtasuomea puhuvaa väestöä :)