Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvin paahtaminen => Aiheen aloitti: thjerppe - Heinäkuu 08, 2011, 07:54:12 ap

Otsikko: Pallogrilli
Kirjoitti: thjerppe - Heinäkuu 08, 2011, 07:54:12 ap
Uusimmassa Glorian ruoka ja viini -lehdessä (5/2011) oli juttua jampasta, joka paahtaa kahvia pallogrillissä wokkipannulla.

Vaikutti ihan kätevältä, wokkipannussa pavut voisi saada hyvin liikkeeseen. Täytynee mökillä katsoa löytyskö sopivia välineitä kokeilua varten.
Otsikko: Vs: Pallogrilli
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 08, 2011, 09:42:11 ap
Varmaan melko ahkeraan saa sekoittaa, ettei tule epätasaista. Toki tuolla tavallahan se kahvi alunperinkin on paahdettu.

Sellainen viiden euron kaasupoltin wokkipannun alle voisi tehdä hommasta vähän helpommin hallittavan. Paahtolämmöt on hiiligrillin lämpöhaitarin ihan alapäässä, joten aika varovasti saa ainakin laittaa hiiltä.
Otsikko: Vs: Pallogrilli
Kirjoitti: Tuomas - Heinäkuu 08, 2011, 22:54:04 ip
Varmaan melko ahkeraan saa sekoittaa, ettei tule epätasaista. Toki tuolla tavallahan se kahvi alunperinkin on paahdettu.

Sellainen viiden euron kaasupoltin wokkipannun alle voisi tehdä hommasta vähän helpommin hallittavan. Paahtolämmöt on hiiligrillin lämpöhaitarin ihan alapäässä, joten aika varovasti saa ainakin laittaa hiiltä.

Niin, ei kai siinä ole niinkään kyse tasaisuudesta vaan perinteisestä fiiliksestä. Itse käyttäisin vanhaa rännäriä Grillissä, mutta Etiopiassa käytetään matalaa Vokkimaista pannua hiilillä. Pavut pestään ensin. Hidastaisiko kosteus myös paahdon alkua?

Tässä viedoa aiheesta:

http://www.youtube.com/watch?v=jwGuJcLJfKw

Nuotiolla olen itse kahvia paahtanut. Hyvää siitä tulee, kun jauhaa morttelilla ja keittää pannukahvia. Espressokeittimeen tai suodattimeen ei sellainen kahvi mielestäni kuulu. Ei kai kukaan ala paahtamaan noin kahvia saadakseen laadukasta ja tasaista jälkeä. Mutta pitääpä kokeilla seuraavalla eräreissulla taas luonnossa paahtamista.
Otsikko: Vs: Pallogrilli
Kirjoitti: joni - Syyskuu 21, 2011, 16:40:46 ip
Itse annan kahvin levätä vahintään yhden päivän ennen jauhamista. Esimerkiksi Indian Monsooned Malabar on parhaimmillaan5-7 päivää paahtamisesta. Kaasugrilleihinhän on myyty ebayssakin sellaista "varrasta" jossa kieritetään rumpua kammesta. Nuotiolla on riittävästi jo puuhaa kahvin jauhamisesta ja keittämisestä...menee pian hyvä rauhoittumisen mahdollisuus ohi jos liikaa harrastaa.
Otsikko: Vs: Pallogrilli
Kirjoitti: Tuomas - Syyskuu 23, 2011, 17:00:16 ip
Itse annan kahvin levätä vahintään yhden päivän ennen jauhamista. Nuotiolla on riittävästi jo puuhaa kahvin jauhamisesta ja keittämisestä...menee pian hyvä rauhoittumisen mahdollisuus ohi jos liikaa harrastaa.
Lepoahan se kahvi kaikkien taiteen sääntöjen mukaan tarvitsee. Sen olen itsekin paahtaessa huomannut. Mutta niin he vain juovat Etiopiassa ja Eritreassa kahvintuoreeltaan.

Jäipä tuo minullakin kahvit retkillä paahtamatta, vaikka en sitä sinällään stressaavana näkisikään. Sehän voisi olla mukavakin istuskellessa tappaa aikaa paahtaen ja jauhaen, mutta kuka ne pannut ja morttelit jaksaa mukanaan kantaa. Mökki-hommina se on sitten ihan eri asia ja mökillä minäkin olen aikoinaan rännäriä ja morttelia kahvin valmistuksessa käyttänyt. Ja mökkireissuilla juon aina pannukahvia.