Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: ojala - Huhtikuu 18, 2007, 00:47:28 ap

Otsikko: Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: ojala - Huhtikuu 18, 2007, 00:47:28 ap
Missä pääkaupunkiseudulla mahdetaan myydä vastapaahdettua (<1 viikko) kahvia?

Tuore kahvi tuntuu tarkoittavan enemmänkin sitä, että kahvi jauhetaan pavuista ja erikoiskahvit tarkoittavat kahvin mukana olevia mausteita, ei niinkään tietyn tilan tai alueen kahvia..

Verkostahan toki voi tilata esim. Englannista ja toimitus tulee muutamassa päivässä mutta paikallinen "hovihankkija" auttaisi omalta osaltaan kehittämään kulttuuria Suomessa.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: ojala - Huhtikuu 18, 2007, 00:58:53 ap
Vastaanpa itselleni ;-)

Robert's Coffee näyttäisi myyvän pienissä erissä paahdettuja alkuperäiskahveja.  Robertsin imago on vain jäänyt "parempilaatuiseksi markettikahviksi" myyntipisteiden fiiliksen takia.

Peter's Coffee myy pienissä erissä paahdettuja alkuperäiskahveja.  En vielä keksinyt mistä muualta voisi ostaa kuin suoraan heiltä.

Parhialalla (Hakaniemen kauppahalli) on alkuperäiskahveja mutta paahtamo jäi epäselväksi.

Ja tietysti Mokkamestarit Tampereella, joka toimittaa myös verkosta tilattuna.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 18, 2007, 09:10:29 ap

Alkuperäiseen kysymykseen: tuoretta saa takuuvarmasti vain Peter'siltä. Ei ole siis helppoa kahvinharrastajan elämä...

Itse olen nyt tilannut netistä pari pussia kerrallaan ja viskannut toisen pakkaseen. Siinä ehtii vaan tulemaan turhan pitkä tauko paahdon ja pakastuksen välillä, joten aika nopeasti on tuo toinen satsi mennyt huonoksi. Paras olisi jos vaan tilaisi jatkuvasti uutta tilalle, tuppaa vaan aina unohtumaan. Tietysti voisi koodata jonkun kikkareen, joka tilailee jatkuvalla syötöllä tuoretta kahvia netistä...

Lainaus käyttäjältä: ojala

Robert's Coffee näyttäisi myyvän pienissä erissä paahdettuja alkuperäiskahveja.  Robertsin imago on vain jäänyt "parempilaatuiseksi markettikahviksi" myyntipisteiden fiiliksen takia.


Sitä se jossain määrin onkin. Kahvin säilytys on vähän mitä sattuu ja tietoa paahtopäivästä ei ole, yleensä kai kohtuutuoretta mutta...

Lainaus käyttäjältä: ojala

Peter's Coffee myy pienissä erissä paahdettuja alkuperäiskahveja.  En vielä keksinyt mistä muualta voisi ostaa kuin suoraan heiltä.


Tietääkseni ei muualta. Jos voi, niin kertokaa ihmeessä!

Lainaus käyttäjältä: ojala

Parhialalla (Hakaniemen kauppahalli) on alkuperäiskahveja mutta paahtamo jäi epäselväksi.


Siellä on vaikka mistä, suurin osa taitaa tulla Italiasta isoilta paahtimoilta (lue: ei ainakaan vastapaahdettua), Mokkamestareilta tulee myös.

Lainaus käyttäjältä: ojala

Ja tietysti Mokkamestarit Tampereella, joka toimittaa myös verkosta tilattuna.


PItääpä kokeilla, kun tuolta voisi näköjään samalla täydentää Torani-kokoelmaa. Hinnat tosin on kalliimmat kuin HasBeanillla, josta yleensä tilaan.

Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: Tuomas - Huhtikuu 18, 2007, 19:37:39 ip
Lainaus käyttäjältä: ojala
Parhialalla (Hakaniemen kauppahalli) on alkuperäiskahveja mutta paahtamo jäi epäselväksi.


Hakaniemen myymälänhoitajan kanssa rupattelin viime kesänä ja tosiaan Italiasta ja Tanskasta tuntuivat hänelle kahvit tulevan. Samalla tavoin kaffi.fi.n (vai mikä se ison omenan myymälä olikaan) kahvit tulevat Ruotsista. Eli ei ne kovin tuoreita voi olla ja hinta on aika kova.

Kannattaisi varmaan harkita paahtamista itse. Täällä aika moni kotipaahtaja käyttää virallisia kotipaahtimia, mutta maailmalla tunnutaan käyttävän halvempiakin metodeja, liedellä pannulla tai uunissa jne... eikä se niin vaikeaakaan ole.

Osta pari kiloa raakapapuja ja lähde kokeilemaan. Jos ei onnistu niin hukkaan ei mene kovin montaa euroa...

Itse olen jäänyt ihan paahtokoukkuun, vuoden päivät opetellut uunilla ja liedellä paahtoa, jokaisen erän olen juonut alusta lähtien.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: ojala - Huhtikuu 21, 2007, 13:07:31 ip
Paahtaminen itse on tosiaan useampaan kertaan tullut mieleen.  Nuo kotikäyttöön tehdyt paahtokoneet ovat kustannuksiltaan kuitenkin tämän "harrastuksen" halvimmasta päästä.  Lomalla tuli käytyä usein aamu(päivä)kahvilla paikallisessa kahvilassa ja usein meitä tervehti melkoinen savu koska olimme sen verran myöhään aamulla liikkeellä että pitäjä oli alkanut jo paahtaa uutta erää.

Mokkamastereista on jäänyt hyvä fiilis Tampereella käynneistä ja tilasin kokeeksi heiltä muutaman viikon pavut.  Tilaus lähti illalla ja ylihuomenna tuli jo ilmoitus postiennakkopaketista.  Pavut on pakattu asiallisesti pusseihin, joissa on hienot tarrat kahvilaadusta.  Paahtopäivää ei ole mutta parasta ennen 10/2007 voisi viitata siihen että paahdettu huhtikuussa eli 6 kk aiemmin.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 21, 2007, 23:58:38 ip
Lainaus käyttäjältä: ojala

Mokkamastereista on jäänyt hyvä fiilis Tampereella käynneistä ja tilasin kokeeksi heiltä muutaman viikon pavut.  Tilaus lähti illalla ja ylihuomenna tuli jo ilmoitus postiennakkopaketista.  Pavut on pakattu asiallisesti pusseihin, joissa on hienot tarrat kahvilaadusta.  Paahtopäivää ei ole mutta parasta ennen 10/2007 voisi viitata siihen että paahdettu huhtikuussa eli 6 kk aiemmin.


Ääk, eikö ne olekaan tuorepaahtoja? Minä kuvittelin että he paahtavat "on demand". Voi tietenkin olla että eivät vaan jaksa merkata paahtoaikoja, ja että pääasiassa on hyvin tuoretta tavaraa.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: Tommi - Huhtikuu 23, 2007, 14:42:12 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio
Lainaus käyttäjältä: ojala

Mokkamastereista on jäänyt hyvä fiilis Tampereella käynneistä ja tilasin kokeeksi heiltä muutaman viikon pavut.  Tilaus lähti illalla ja ylihuomenna tuli jo ilmoitus postiennakkopaketista.  Pavut on pakattu asiallisesti pusseihin, joissa on hienot tarrat kahvilaadusta.  Paahtopäivää ei ole mutta parasta ennen 10/2007 voisi viitata siihen että paahdettu huhtikuussa eli 6 kk aiemmin.


Ääk, eikö ne olekaan tuorepaahtoja? Minä kuvittelin että he paahtavat "on demand". Voi tietenkin olla että eivät vaan jaksa merkata paahtoaikoja, ja että pääasiassa on hyvin tuoretta tavaraa.


Olisipa kiintoisaa tietää vastaus tähän. Olin juuri aikeissa tilata vaihteeksi kotimaassa paahdettua. Nyt jää tilaamatta, sillä pitäydyn mieluummin HasBeanin taatusti tuoreissa kuin arvailen laitanko tilaukseni oikeassa slotissa sisään.

Menin jo luulemaan, että koko postimyynnin pointti oli pystyä reagoimaan tilauksiin paahtamalla täsmällisesti eli nimenomaan laatupointti. Nyt näyttää siltä, että kyse onkin vain pisniksen laajentamisesta ulko-tamperelaisille haja-asutusasiakkaille. Paahtopäivämerkinnän puuttuminen on tosi huono juttu.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 23, 2007, 15:07:55 ip
Lainaus käyttäjältä: Tommi

Olisipa kiintoisaa tietää vastaus tähän. Olin juuri aikeissa tilata vaihteeksi kotimaassa paahdettua. Nyt jää tilaamatta, sillä pitäydyn mieluummin HasBeanin taatusti tuoreissa kuin arvailen laitanko tilaukseni oikeassa slotissa sisään.


Jep, ihan samat sanat. Taidan tosin tuosta huolimatta kuitenkin tilata yhden kerran, kun pitäisi saada tuota Torani-kokoelmaa täydennettyä. Ellei nyt se Parhialan setä ole saanut omaa valikoimaansa kasvatettua.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: Tuomas - Huhtikuu 23, 2007, 17:36:55 ip
Lainaus käyttäjältä: Tommi ja muut
Ääk, eikö ne olekaan tuorepaahtoja? Minä kuvittelin että he paahtavat "on demand". Olisipa kiintoisaa tietää vastaus tähän.


Kyllä ne on tuorepaahtoja, ainakin jos pyytää. Kaksi kiloa / papulaatu on tällöin minimi. Ja paahtoasteen voi toivoa itse. Näin minä olen tehnyt silloin, kun olen tilannut metareilta paahdeuttua papua. Nykyisin tilaan lähinnä raakana. Ja viimeksi tuli tilattua aika runsaasti, niin ei ole ajankohtaista tilata uudestaan.

Mutta eipä tuota tuoreutta kannata täällä spekuloida, soittakaa firmaan ja kysykää sieltä.

Lainaus käyttäjältä: "Ojala"
Nuo kotikäyttöön tehdyt paahtokoneet ovat kustannuksiltaan kuitenkin tämän "harrastuksen" halvimmasta päästä.


Ei paahtamiseen tarvitse välttämättä mitään koneita. Niillä saa toki varmemman tuloksen, mutta hyvää saa ihan normaalein kotikonsteinkin, kun näkee hieman vaivaa opetteluun: lieden päällä pannulla, uunissa jne...
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: hirvi - Huhtikuu 24, 2007, 08:28:17 ap
Lainaus käyttäjältä: ojala
Vastaanpa itselleni ;-)

Robert's Coffee näyttäisi myyvän pienissä erissä paahdettuja alkuperäiskahveja.  Robertsin imago on vain jäänyt "parempilaatuiseksi markettikahviksi" myyntipisteiden fiiliksen takia.


Ihan totta, siellä tulee käytyä jos ei muualle ehdi. Mutta ruokakuntamme on kokenut Robertin espressopavun, sen luomu/reilukauppaversion, tavallista helpommaksi valmistaa ja maultaan hyvin miellyttäväksi. Papu näyttää aloittelijan silmiin hiukan keskivertoa tummemmalta ja hiukan öljyiseltä?

Asioin kyllä mieluiten Kahvisentraalissa, siellä on aina kiva käydä ja usein mukaan tarttuu jotain tietoakin. Ja joka kerta uudentyyppistä kahvia.

hirvi
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 24, 2007, 09:02:48 ap
Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Ei paahtamiseen tarvitse välttämättä mitään koneita. Niillä saa toki varmemman tuloksen, mutta hyvää saa ihan normaalein kotikonsteinkin, kun näkee hieman vaivaa opetteluun: lieden päällä pannulla, uunissa jne...


Olikos se näin että paahdat nimenomaan ibrik-käyttöä varten? Espresso lienee aika paljon ronkelimpi paahdon suhteen, ja hyvän espressopavun paahtaminen ei minusta ole mitenkään helppoa. Itse olen kokenut toisaalta paahtamisen niin työlääksi ja toisaalta lopputuloksen niin heikoksi, että on melkolailla jäänyt tuo harrastus. Tosin kerrostaloasunto on rajoittanut aika paljon menetelmävalikoimaa, ja tilanne varmaan muuttuu muuton yhteydessä.

Lainaus käyttäjältä: hirvi

Ihan totta, siellä tulee käytyä jos ei muualle ehdi. Mutta ruokakuntamme on kokenut Robertin espressopavun, sen luomu/reilukauppaversion, tavallista helpommaksi valmistaa ja maultaan hyvin miellyttäväksi. Papu näyttää aloittelijan silmiin hiukan keskivertoa tummemmalta ja hiukan öljyiseltä?


Varmaan yleisin ongelma espresson uutossa on se, että uuttolämpötila on liian matala (paitsi höyryvehkeissä, joissa taas liian korkea). Tasaiseen uuttolämpöön tarvitaan kalliita vehkeitä, tai kohtuuhintaisia vehkeitä ja hyvin hiottua rutiinia. Kylmä uutto tekee kahvista hapanta, ja tumma paahto taas leikkaa happamuutta ja korostaa karvautta. Niinpä tumma paahto onkin yleensä helpoin saada hyväksi. Itselläni kesti aika kauan (ja maksoi aika paljon), että pystyin tekemään HasBeanin espressosekoituksen kaltaisesta hyvinkin vaaleasta pavusta hyvää kahvia. Mutta nyt onnistuu, ja parhaimmillaan siinä on mukavasta särmää verrattuna esim. Robertsin paahtoihin.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: Tuomas - Huhtikuu 24, 2007, 13:13:52 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio
Olikos se näin että paahdat nimenomaan ibrik-käyttöä varten? Espresso lienee aika paljon ronkelimpi paahdon suhteen, ja hyvän espressopavun paahtaminen ei minusta ole mitenkään helppoa.


Varmasti on myös näin. Mutta tuntuvat nuo maailmalla paahtavan espresso-tummuuksiakin ihan simppeleillä metodeilla. Eli mielestäni kannattaa kokeilla. Eihän se nyt niin vaarallista ole, jos menee muutama kymppi ja pari kiloa raakapapuja hukkaan - onpahan kokemusta rikkaampi.

Internetistä taitaa löytyä mm. sivusto, jossa esitellään sahköuunissa paahtoa (ei kiertoilma) espresso-tummuuksiin asti. Kunhan seuraavan kerran paahdan uunissa, voin ottaa kuvia menetelmästä ja laittaa tuonne paahto-osioon. Itse olen päässyt tosi hyvään tulokseen, kun olen sitkeästi kokeillut eri menetelmiä (tosin keittellyt siis ibrikillä). Nyt pääsen hyvän makuiseen tasaiseen tulokseen ilman sekoittelua ja kiertoilmaa. Eli uuni 225 astetta ja erä kaksi desiä (peittää juuri pyöreän pitsavuoan pohjan). Luulen, että aikaisempi valju maku johtui sekoittelusta, kun lasagnevuoassa kulmat paahtuivat nopeammin ja piti ottaa vuoka hetkeksi uunista ulos. Menetelmä on mielestäni parempi kuin sähkölieden päällä paahtaminen, jossa tahtoo tulla palopisteitä.

Tietysti jos tuollaista lähtee kokeilemaan, pitää hankkia mylly, mutta ymmärtääkseni se on espressoa varten muutenkin suositeltavaa, saapahan jatkossa ostettua valmiiksi paahdetut kahvitkin papuina, mikä on säilytyksenkin kannalta parempi vaihtoehto.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 24, 2007, 13:33:55 ip
Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Eli uuni 225 astetta ja erä kaksi desiä (peittää juuri pyöreän pitsavuoan pohjan).


Tuotahan voisi piruuttaan kokeilla. Ilmeisesti paahdat korvakuulolla? Toki luukusta voi jotain katsella, mutta paksu ja pinttynyt lasi sekä kellertävä valo voi tehdä aika hankalaksi, kun ei se väri muutenkaan paras indikaattori ole.

Onko tuo vuoka jotain metallia? Se ei varmaan ole esilämmitetty, vaan laitetaan uuniin samalla kun pavutkin?

Uunien termostaateissa on se vaihteluväli aika suuri. Onko sillä väliä, että missä vaiheessa "lämmityssykliä" paahdon aloittaa? Voisi ajatella, että kun lamppu on sammunut eli lämpö korkeimmillaan niin on hyvä aloittaa (nopea käynnistys)?

Millaiseen paahtoaikaan olet päässyt (ja millä paahdolla, siis lähinnä crackien suhteen)?

Olet tutkinut myös papujen paahtumisen tasaisuutta? Eli kun pavun halkaisee, niin miltä se näyttää?

Kuvittelisin että uunissa paahto ei lähde kauhean nopeasti käyntiin ja mausta tulee sitten aika "baked" espressokäytössä, mutta senpä näkee kun kokeilee.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: Tuomas - Huhtikuu 24, 2007, 15:18:24 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio
Ilmeisesti paahdat korvakuulolla? Toki luukusta voi jotain katsella, mutta paksu ja pinttynyt lasi sekä kellertävä valo voi tehdä aika hankalaksi, kun ei se väri muutenkaan paras indikaattori ole.


Kannattaa kokeilla useamman kerran, niin löytää oman uuninsa asetukset(lämmön ja vuoan paikan). Innokas hankkii erillisen uunilämpömittarin. Korvakuulolla paahdan ja loppuvaiheessa raotan ihan vähän luukkua, että näen yläreunasta hieman väriäkin. Tällöin ei vielä ehdi lämpö karata.

Lainaus
Onko tuo vuoka jotain metallia? Se ei varmaan ole esilämmitetty, vaan laitetaan uuniin samalla kun pavutkin?


Juuri näin, laidaton metallinen pitsavuoka. Varmaan toimisi myös irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalevy, mutta voi olla hieman pieni.

Lainaus
Voisi ajatella, että kun lamppu on sammunut eli lämpö korkeimmillaan niin on hyvä aloittaa (nopea käynnistys)?


Jotakuinkin tähän olen pyrkinyt.

Lainaus
Millaiseen paahtoaikaan olet päässyt (ja millä paahdolla, siis lähinnä crackien suhteen)?


Tuossa paahto-osiossa on kolme kuvaa halvoista metodeista, joista viimeisin on uunipaahdosta. kuvattu parvekkeella luonnonvalossa. Kuvan ohessa paahtoaika.

Lainaus
Olet tutkinut myös papujen paahtumisen tasaisuutta? Eli kun pavun halkaisee, niin miltä se näyttää?


Tasainen eli läpiasti paahtunut on tullut tuolla metodilla. Samassa kaupungissa asuva isäni on päässyt samalla metodilla hyvään tulokseen ja hän paahtaa tummemmaksi kuin minä eli toisen rasahduksen alkuun. Molemmat kyllä keittelemme pääasiassa ibrikillä. Ajattelin kyllä kohta kokeilla paahtamaani kahvia mokapotilla.

Lainaus
Kuvittelisin että uunissa paahto ei lähde kauhean nopeasti käyntiin ja mausta tulee sitten aika "baked" espressokäytössä, mutta senpä näkee kun kokeilee.


Tämä oli ongelma aluksi (ibrikilläkin), kun käytin lasagnevuokaa, jolloin jouduin ottamaan vuoan uunista kahdesti sekoittelua varten. Paahtoaika pitkittyi ja makuun tuli puumaisuutta tummassakin paahdossa. Mutta pyöreä vuoka ratkaisi ongelman - itse asiassa itse olin jo luopunut uunipaahdosta, mutta isäni jatkoi kokeilua sitkeästi ja älysi pyöreän vuoan edut.  :P  Kiitos hänen, pääsin eroon liesipaahdon palopisteistä.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: Rami - Huhtikuu 25, 2007, 19:50:09 ip
Terve vaan kaikki uudelta kirjoittajalta

Lohjalla sellainen yritys kuin Andesa tuo itse maahan, paahtaa ja jauhaa kahvia Perusta. Pariskunnan omistama firma, mies on itse Perusta. Muistaakseni kertoi että viikolla paahtavat, liike on auki vissiin lauantaisin. Mutta jos todella tuoretta tekee mieli niin uskoisin, että on sovittavissa. Se, että täyttääkö kahvi "laatuvaatimukset"  on minulle epäselvää, olen vasta-alkaja näissä hommissa. Ainakin hyvää suodatinkahvia sieltä sai.

Ediittinä lisätään linkki http://www.andesa.fi/
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: Tuomas - Huhtikuu 25, 2007, 20:33:47 ip
Itse en ole Andesan kahveja maistellut, mutta olen siinä käsityksessä, että Perun ja Bolivian kahvit ovat erinomaisia laadultaan.

Elämäni parhaimpiin kuuluvat mokapot "espressot" olen juonut bolivialaisesta kahvista keitettynä. Lasteni serkulla sattuu olemaan bolivialainen isä.

Juomani bolivialainen kahvi on pikimustaa ja kiiltävää. Olin ymmärtäväni, että se paahdetaan jotenkin sokerin kanssa. En ole kyllä ihan varma olenko ymmärtänyt oikein. :?
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: hirvi - Huhtikuu 25, 2007, 21:49:25 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio

Varmaan yleisin ongelma espresson uutossa on se, että uuttolämpötila on liian matala (paitsi höyryvehkeissä, joissa taas liian korkea). Tasaiseen uuttolämpöön tarvitaan kalliita vehkeitä, tai kohtuuhintaisia vehkeitä ja hyvin hiottua rutiinia. Kylmä uutto tekee kahvista hapanta, ja tumma paahto taas leikkaa happamuutta ja korostaa karvautta. Niinpä tumma paahto onkin yleensä helpoin saada hyväksi.


Tosiaan: olen vastikään hankkinut ensimmäiseksi keittimekseni kenties  hieman hankalan Europiccolan. Juoman laatu vaihtelee, eivätkä hapan ja karvas kahvi ole aivan vieraita. Hyvä niin, oppiminen jatkuu. Ehkä on syytä vielä harrastaa noita tummia paahtoja.

Toisaalta, mieltymys mustaan paahtoon on peräisin suodatinkahviajoilta, tuli tuota Parisienneä lipitettyä parikymmentä vuotta.  

Toinen erä tuota mainitsemaani Roopertin luomuespressoa ei muuten enää pelitäkään yhtä hyvin. Joko se on erilaista, tai sitten teen sen eri tavalla.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 25, 2007, 22:04:06 ip
Lainaus käyttäjältä: hirvi

Toinen erä tuota mainitsemaani Roopertin luomuespressoa ei muuten enää pelitäkään yhtä hyvin. Joko se on erilaista, tai sitten teen sen eri tavalla.


Onkos se samalla kertaa ostettua? Sitten se varmaan on vaan jo vähän vanhentunut. Jos taas eri aikaan ostettua, niin sattui vanhempaa kamaa. Robertsilta ostaessa paahdon tuoreus on vähän arpapeliä. Varsinkin kun pavut säilytetään semmoisissa lasitörpöissä, niin ne menevät huonoksi aika pian.

Toki La Pavoni on sellainen peli, että senkin operointi tuo oman yllättävyytensä. :)
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: hirvi - Toukokuu 12, 2007, 16:36:06 ip
Lainaus käyttäjältä: Rami
Terve vaan kaikki uudelta kirjoittajalta

Lohjalla sellainen yritys kuin Andesa tuo itse maahan, paahtaa ja jauhaa kahvia Perusta. Pariskunnan omistama firma, mies on itse Perusta. Muistaakseni kertoi että viikolla paahtavat, liike on auki vissiin lauantaisin. Mutta jos todella tuoretta tekee mieli niin uskoisin, että on sovittavissa. Se, että täyttääkö kahvi "laatuvaatimukset"  on minulle epäselvää, olen vasta-alkaja näissä hommissa. Ainakin hyvää suodatinkahvia sieltä sai.

Ediittinä lisätään linkki http://www.andesa.fi/


Andesan kahvia, myös espressopapua, olen joskus nähnyt Citymarketissa (H:ki Itäkeskus). Sieltä maistiaista jos ei ehdi Lohjalle. Aion itsekin tutustua.

hirvi
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: cartman - Toukokuu 12, 2007, 19:46:06 ip
Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Juomani bolivialainen kahvi on pikimustaa ja kiiltävää. Olin ymmärtäväni, että se paahdetaan jotenkin sokerin kanssa. En ole kyllä ihan varma olenko ymmärtänyt oikein. :?

Olet ymmärtänyt aivan oikein.  Kyseessä on espanjalainen Torrefacto-paahto.  Hyvin harvinainen, vähenemässä kovaa vauhtia Espanjassakin.  Mielestäni tasan tarkkaan mahtavin kahvi, mitä olen saanut.  Tottakai Torrefactoissakin on valtavia eroja, raaka-aine ja paahtimon toiminta vaikuttavat.  Torrefacto kahvi on paksua, väriltään mustaa, maultaan aivan älyttömän vahvaa, eikä lainkaan karvasta tai kitkerää.  Oletan uutepitoisuuden olevan hyvin korkean.

Parhaimmillaan Torrefacto on kahvia, johon paahtamisen alkupuolella  lisätään sokeria 10-15%.  Sokeri sulaa kuuman pavun pinnalle ja "sulkee" sen.  Papu sitten muhii paahtoajan omassa aromissaan, pintaan kiinnittyneen tiiviin sokerikuoren alla.  Torrefacto-papu on kiiltävän musta.  Kun sen halkaisee veitsellä, sisäosa on vaalea (!).

Huonoimmillaan Torrefacto merkitsee papujen paahtamista yhdessä sokerin kanssa hyvin tummaksi, lähes hiiltymisen rajoille saakka. Joskus sokeria on lisätty niin paljon, että paahdetun sokerin maku maistuu.  Tällainen Torrefacto-kahvi on myös vahvaa, mutta siitä puuttuu "hyvän" Torrefacton body aivan täysin.  Kahvi on "ohutta".  Jos halkaiset pavun veitsellä, se murenee mustanruskeiksi muruiksi.

Luin joskus joltain kysymys-vastaus-palstalta ison Pauligin asiantuntijan vastuksen lukijan kyselyyn Torrefactosta.  Vastauksessa kuvattiin juuri tämä jälkimmäinen, mustaksi paahtaminen.

cartman
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: Tuomas - Toukokuu 14, 2007, 22:46:27 ip
Lainaus käyttäjältä: cartman
Olet ymmärtänyt aivan oikein.  Kyseessä on espanjalainen Torrefacto-paahto.  Hyvin harvinainen, vähenemässä kovaa vauhtia Espanjassakin.  Mielestäni tasan tarkkaan mahtavin kahvi, mitä olen saanut.


Lasten sekun kotona ei muuta juodakaan Boliviassa käynnin jälkeen. On se kyllä todella hyvää - vahvaa ja pehmeää samaan aikaan. Hyvin kuvasit minullekin tutun maun.

Miten espanjalaiset keittävät kahvin? Espressolla, mokapotilla, pannulla, pressolla?

Vaimon sisko käyttää mokapottia tuohon torrefactoon.

Lainaus
Parhaimmillaan Torrefacto on kahvia, johon paahtamisen alkupuolella  lisätään sokeria 10-15%.  Sokeri sulaa kuuman pavun pinnalle ja "sulkee" sen.  Papu sitten muhii paahtoajan omassa aromissaan, pintaan kiinnittyneen tiiviin sokerikuoren alla.


Onnistuisikohan tuo kotipaahdossa, jos uunissa kokeilisi. Olisi aika mielenkiintoinen homma. Olisiko metodi keksitty juuri suojaamaan papuja palamiselta alkeellisissa paahtomenetelmissä. Jos ovat keksineet, että sokeri suojaa papuja palamiselta.

Lainaus
Joskus sokeria on lisätty niin paljon, että paahdetun sokerin maku maistuu.  Tällainen Torrefacto-kahvi on myös vahvaa, mutta siitä puuttuu "hyvän" Torrefacton body aivan täysin.  Kahvi on "ohutta".  Jos halkaiset pavun veitsellä, se murenee mustanruskeiksi muruiksi.


Saamassani bolivialaisessa kahvissa on selvästi havaittava makeus. Jauheen seassa on kiiltäviä pisteitä, ikäänkuin lasihilettä. Lienee siis sokeria. Mutta maku on vahva. Papuina en ole saanut, kun ostavat aina jauheena. Jauhe on hyvin hienoa, espresson ja turkkilaisen välillä. Mutta ohueksi en makua sanoisi.

Pitääpä selvittää saako torrefactoa Andesasta...
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: cartman - Toukokuu 15, 2007, 23:17:13 ip
Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Miten espanjalaiset keittävät kahvin? Espressolla, mokapotilla, pannulla, pressolla?

Ravintoloissa kahvi tehdään tottakai normaalilla kahvilakalustolla,  monigruppoisilla espressokoneilla, sähkö- tai kaasulämmitteisillä.

Kotona mutteripannu oli ennen yleisin.  Nykyisin tavalliset suodatinkeittimet, Krupsit, Philipsit, Braunit ja muut ovat valloittaneet kotikeittiöt.  Espanjassa on myös pitkä perinne kotikäyttöön suunniteltujen pienten boilerikoneiden käytössä.  Sieltähän itsekin ostin ensimmäisen koneeni, enkä edes tiennyt sen olevan boilerikone, kun en asiasta mitään ymmärtänyt.  Sitten myöhemmin kyllä ihmettelin Krupsin Thermoblock-koneen omituista käyttäytymistä...

Tänään jos menet suureen tavarataloon, siellä odottavat pitkät rivit täysautomaatteja.  Kaikki yleisimmät merkit, hintatasona Suomi-hinta -30...40%.

Puhtaan Torrefacton löytäminen on lähes mahdotonta.  Sitä löytää lähinnä pienten paahtimoiden omista myymälöistä, joita on kaikkien kauppahallien yhteydessä.  Suurista ketjuista Mercadona myy omaa Pirkka-kahviaan ("Haciendado") myös Torrefactona.  Useimmiten kyseessä on sekoitus, mezcla.  Jokin aika sitten sekoitussuhde oli 70/30 Torrefacto/natural.  Tässä 10 vuotta sitten oltiin jo 50/50 sekoituksessa.  Tänään suhde on 20/80.  Eli Torrefactoa on vain vähän "mausteena".  Normaaliin, ranskalaistyyppiseen paahtoon ollaan siis kovasti menossa (tueste natural).

Torrefacto-kahvia voi käyttää normaalin kahvin lailla, valmistusmenetelmästä riippumatta.  Tokihan espresso-menetelmä ja mutteripannu sille parhaiten sopivat.  Itse käytän vanhat pussinpohjat suodatinkahvina.  Vähän Torrefactoa vaikka Cafe Aromen sekaan Moccamasterin tuuttiin.  Tuloksena tummaa, vahvaa kahvia... ja huoneen täyttää tuttu Torrefacton aromi...

cartman
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: Mariia - Toukokuu 16, 2007, 07:57:38 ap
Lainaus käyttäjältä: cartman
Suurista ketjuista Mercadona myy omaa Pirkka-kahviaan ("Haciendado") myös Torrefactona.  Useimmiten kyseessä on sekoitus, mezcla.  Jokin aika sitten sekoitussuhde oli 70/30 Torrefacto/natural.  Tässä 10 vuotta sitten oltiin jo 50/50 sekoituksessa.  Tänään suhde on 20/80.  


Voi miksi, miksi tätä keskustelua ei käyty hieman aiemmin? No, täytyy pyytää vanhempia tuomaan Mercadonasta tuota Haciendado/Torrefactoa ensi talvena  :D
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: Tuomas - Toukokuu 16, 2007, 09:27:50 ap
Lainaus käyttäjältä: Mariia
Voi miksi, miksi tätä keskustelua ei käyty hieman aiemmin? No, täytyy pyytää vanhempia tuomaan Mercadonasta tuota Haciendado/Torrefactoa ensi talvena  :D


Äläpä Mariia hätäile. Andesasta torrefactoa ei taida saada, mutta Kaffecentralesta saa 80/20 % sekoitusta. Eli ei pelkkää torrefactoa vaan juuri Cartmanin manitsemaa sekoitusta.

http://www.kaffecentralen.fi/?t=c&id=1&so=1

Tuolta tuote 5004 Moka 80/20

En oikein ymmärrä. Ei kai tuota tarvitse 27 kiloa kerralla ostaa?  :?

Itse ajattelin kokeilla paahtamista sokerin kanssa. Mutta täytyy tutkia ensin asiaa hieman, ja pohtia uskaltaako tuota yrittää. Toisaalta voisi pyytää postittamaan Boliviasta paketin, mutta kahvin käsittelyn oppiminen kiehtoo niin paljon.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: Mariia - Toukokuu 16, 2007, 09:33:48 ap
Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Lainaus käyttäjältä: Mariia
Voi miksi, miksi tätä keskustelua ei käyty hieman aiemmin? No, täytyy pyytää vanhempia tuomaan Mercadonasta tuota Haciendado/Torrefactoa ensi talvena  :D


Äläpä Mariia hätäile. Andesasta torrefactoa ei taida saada, mutta Kaffecentralesta saa 80/20 % sekoitusta. Eli ei pelkkää torrefactoa vaan juuri Cartmanin manitsemaa sekoitusta.

http://www.kaffecentralen.fi/?t=c&id=1&so=1

Tuolta tuote 5004 Moka 80/20


Kiitos Tuomas!!  :D
Saan hyvän syyn käydä samalla keikalla siinä naapurissa, Kanniston leipomossa (aivan mielettömän hyvät wienerit + luomu-ciabattaa).

Luulen (toivon!!) että tuo 27 kg on vain ajatusvihre, kaikkia muita laatujahan näyttää saavan järkeviä määriä.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: cartman - Toukokuu 16, 2007, 11:18:11 ap
Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Äläpä Mariia hätäile. Andesasta torrefactoa ei taida saada, mutta Kaffecentralesta saa 80/20 % sekoitusta. Eli ei pelkkää torrefactoa vaan juuri Cartmanin manitsemaa sekoitusta.

Hmm...minun slangissanihan tuo on 20/80 % sekoitus  :lol:  
Tuo on juuri sitä 20% Torrefactoa sisältävää sekoitusta, jota kaupat Espanjassakin myyvät.  Mielestäni siinä Torrefacto ikävä kyllä hukkuu sinne naturalin sekaan. Rehellisyyden nimissä: sitähän tällä hetkellä itsekin käytän.  Espanjasta tuomaani Marcillan Grand Aromaa (Mezcla).  Voin suositella tuliaisiksi Espanjasta.  100% naturalkin on erinomainen kahvi.

Jos sitä Torrefactoa haluaa oikeasti maistella, sekoituksessa pitäisi olla min. 50% Torrefactoa.  Parhiala Hakaniemen hallissa myy sellaista 50/50 sekoitusta.  En tosin uskalla ostaa sieltä mitään.  Pavut ovat avoimissa lasipurkeissa, niitä tuuletetaan päivittäin, lopun aikaa ovat valolle alttiina.

cartman
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 16, 2007, 11:51:03 ap
Lainaus käyttäjältä: cartman

Parhiala Hakaniemen hallissa myy sellaista 50/50 sekoitusta.  En tosin uskalla ostaa sieltä mitään.  Pavut ovat avoimissa lasipurkeissa, niitä tuuletetaan päivittäin, lopun aikaa ovat valolle alttiina.


Jep jep. Vähän "hätätilanteessa" ostin sieltä Mokafloria, ja olipa kyllä aika litkua verrattuna vastaavaan KC:sta ostettuun pussitavaraan.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: Sammy - Toukokuu 16, 2007, 14:58:12 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio
Lainaus käyttäjältä: cartman

Parhiala Hakaniemen hallissa myy sellaista 50/50 sekoitusta.  En tosin uskalla ostaa sieltä mitään.  Pavut ovat avoimissa lasipurkeissa, niitä tuuletetaan päivittäin, lopun aikaa ovat valolle alttiina.


Jep jep. Vähän "hätätilanteessa" ostin sieltä Mokafloria, ja olipa kyllä aika litkua verrattuna vastaavaan KC:sta ostettuun pussitavaraan.

Eikö Parhiala osta kahvinsa ainakin osittain Kaffecentralenista?
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 16, 2007, 15:00:20 ip
Lainaus käyttäjältä: Sammy

Eikö Parhiala osta kahvinsa ainakin osittain Kaffecentralenista?


Saattaa ostaakin, mutta sen jälkeen pussit avataan ja pavut pistetään seisomaan lasipurkkeihin, kunnes ne on kaikki myyty. Tämä oli siis empiirinen havainto, että tuona aikana laatu tippuu aika merkittävästi.

Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: Mariia - Toukokuu 19, 2007, 10:14:57 ap
Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Lainaus käyttäjältä: Mariia
Voi miksi, miksi tätä keskustelua ei käyty hieman aiemmin? No, täytyy pyytää vanhempia tuomaan Mercadonasta tuota Haciendado/Torrefactoa ensi talvena  :D


Äläpä Mariia hätäile. Andesasta torrefactoa ei taida saada, mutta Kaffecentralesta saa 80/20 % sekoitusta. Eli ei pelkkää torrefactoa vaan juuri Cartmanin manitsemaa sekoitusta.

http://www.kaffecentralen.fi/?t=c&id=1&so=1

Tuolta tuote 5004 Moka 80/20

En oikein ymmärrä. Ei kai tuota tarvitse 27 kiloa kerralla ostaa?  :?


Kävin eilen KC:ssa ostamassa tuota sekoitusta, pienin myyntierä on 100 g. Join äsken siitä tehdyt aamu-capput, joten makuanalyysiä en voi vielä antaa...

Tämä on OT, mutta pakko kehua - ostin samalla KC:sta aivan huippuhyvän puhdistusharjan (Pällo Coffee Tool), paljon parempi kuin aiemmin netin kautta tilaamani tynkä. Pitkän varren lisäksi harjassa on myös piikki höyryputken putsaamiseen (ja mittalusikka puhd.aineelle).
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 19, 2007, 12:19:47 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio

Saattaa ostaakin, mutta sen jälkeen pussit avataan ja pavut pistetään seisomaan lasipurkkeihin, kunnes ne on kaikki myyty. Tämä oli siis empiirinen havainto, että tuona aikana laatu tippuu aika merkittävästi.


Itseasiassa sain kuulla, että KC:n punainen Mokaflor ei ole punaista Mokafloria, vaan heille tehtävää omaa sekoitusta, joka Mokaflorilla vaan pakataan noihin pusseihin. Parempaa se on joka tapauksessa. Ja toisaalta pussin avaamisen jälkeen menettää teränsä muutamassa päivässä, joten purnukassa pyörivät pavut eivät mitenkään kuranttia tavaraa kyllä ole.

Lainaus käyttäjältä: Mariia

Tämä on OT, mutta pakko kehua - ostin samalla KC:sta aivan huippuhyvän puhdistusharjan (Pällo Coffee Tool), paljon parempi kuin aiemmin netin kautta tilaamani tynkä. Pitkän varren lisäksi harjassa on myös piikki höyryputken putsaamiseen (ja mittalusikka puhd.aineelle).


Pällo on kyllä niin hyvä, että sitä jaksaa käyttää jokaisen shotin jälkeen. Tosin se mittalusikka on minusta liian pieni...
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: Markus - Toukokuu 19, 2007, 12:34:23 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio

Itseasiassa sain kuulla, että KC:n punainen Mokaflor ei ole punaista Mokafloria, vaan heille tehtävää omaa sekoitusta, joka Mokaflorilla vaan pakataan noihin pusseihin. Parempaa se on joka tapauksessa.


Aivan ässää. Mulla on taas vaihteeksi KC:n Mokafloria papuna ja jotenkin tuntuu että hyviin tuloksiin päästään myös erinäisiä muita papuja helpommalla, creman määrästä uuton tasaisuuteen asti. Lieneeköhän tälle jotain luonnollista selitystä (ja pitäisikö sitä käsitellä Baristatekniikan puolella...)?
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: Sammy - Toukokuu 20, 2007, 13:07:13 ip
Lainaus käyttäjältä: Mariia


Tämä on OT, mutta pakko kehua - ostin samalla KC:sta aivan huippuhyvän puhdistusharjan (Pällo Coffee Tool), paljon parempi kuin aiemmin netin kautta tilaamani tynkä. Pitkän varren lisäksi harjassa on myös piikki höyryputken putsaamiseen (ja mittalusikka puhd.aineelle).


Meikäläinen taisi olla eka joka sen piikin löysi :D Silloin kun nämä harjat tuonne KC:lle saapuivat.
Jep no mun mieleen tuo harja ei ole sillä harjakset ovat mielestäni liian kovat. Puhdistusjälki ei miellytä minun ehkäpä hieman tarkkaakin makua.
JOten harja on jäänyt vaille käyttöä :(
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: myllis - Marraskuu 27, 2007, 20:24:57 ip
Lainaus käyttäjältä: Rami
Terve vaan kaikki uudelta kirjoittajalta

Lohjalla sellainen yritys kuin Andesa tuo itse maahan, paahtaa ja jauhaa kahvia Perusta. Pariskunnan omistama firma, mies on itse Perusta. Muistaakseni kertoi että viikolla paahtavat, liike on auki vissiin lauantaisin. Mutta jos todella tuoretta tekee mieli niin uskoisin, että on sovittavissa. Se, että täyttääkö kahvi "laatuvaatimukset"  on minulle epäselvää, olen vasta-alkaja näissä hommissa. Ainakin hyvää suodatinkahvia sieltä sai.

Ediittinä lisätään linkki http://www.andesa.fi/


Olen itse kiintynyt tuohon Expressoon (papuina) aivan erinomainen. Voin suositella.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: myllis - Joulukuu 12, 2007, 13:51:45 ip
Lainaus käyttäjältä: myllis
Lainaus käyttäjältä: Rami
Terve vaan kaikki uudelta kirjoittajalta

Lohjalla sellainen yritys kuin Andesa tuo itse maahan, paahtaa ja jauhaa kahvia Perusta. Pariskunnan omistama firma, mies on itse Perusta. Muistaakseni kertoi että viikolla paahtavat, liike on auki vissiin lauantaisin. Mutta jos todella tuoretta tekee mieli niin uskoisin, että on sovittavissa. Se, että täyttääkö kahvi "laatuvaatimukset"  on minulle epäselvää, olen vasta-alkaja näissä hommissa. Ainakin hyvää suodatinkahvia sieltä sai.

Ediittinä lisätään linkki http://www.andesa.fi/


Olen itse kiintynyt tuohon Expressoon (papuina) aivan erinomainen. Voin suositella.


Kaikkein parasta...lähikauppa eli Masalan K-Market otti Andesin kahvit valikoimiin kun pyysin. Eipä tarvitse enään kaukaa hakea.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: Juqi - Joulukuu 13, 2007, 10:50:03 ap
Lainaus käyttäjältä: myllis

Kaikkein parasta...lähikauppa eli Masalan K-Market otti Andesin kahvit valikoimiin kun pyysin. Eipä tarvitse enään kaukaa hakea.


Hyvä tietää! Ovatko samoissa hinnoissa kun Cafetoriassa? Kyseessä on varmaan nuo Gran Palomar -kahvit? Saako papuina myös?
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: myllis - Joulukuu 13, 2007, 12:38:37 ip
Lainaus käyttäjältä: Juqi
Lainaus käyttäjältä: myllis

Kaikkein parasta...lähikauppa eli Masalan K-Market otti Andesin kahvit valikoimiin kun pyysin. Eipä tarvitse enään kaukaa hakea.


Hyvä tietää! Ovatko samoissa hinnoissa kun Cafetoriassa? Kyseessä on varmaan nuo Gran Palomar -kahvit? Saako papuina myös

Jep juuri ne. Papuina esim. GP expresso 5.99e...
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: JP - Tammikuu 27, 2008, 11:13:45 ap
Lainaus käyttäjältä: myllis
Lainaus käyttäjältä: Rami
Terve vaan kaikki uudelta kirjoittajalta

Lohjalla sellainen yritys kuin Andesa tuo itse maahan, paahtaa ja jauhaa kahvia Perusta. Pariskunnan omistama firma, mies on itse Perusta. Muistaakseni kertoi että viikolla paahtavat, liike on auki vissiin lauantaisin. Mutta jos todella tuoretta tekee mieli niin uskoisin, että on sovittavissa. Se, että täyttääkö kahvi "laatuvaatimukset"  on minulle epäselvää, olen vasta-alkaja näissä hommissa. Ainakin hyvää suodatinkahvia sieltä sai.

Ediittinä lisätään linkki http://www.andesa.fi/


Olen itse kiintynyt tuohon Expressoon (papuina) aivan erinomainen. Voin suositella.


Toivottavasti ei ole tuota eXpressoa !

Mutta aiheeseen: minusta Fresh Coffee Roastery Toijalasta tekee hyvää paahtoa ja pussittaa vieläpä hienosti säilyvyyden kannalta. Omaan kone/mylly -yhdistelmään sopii vähintään yhtähyvin kuin Petersin aikaan.
Otsikko: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: hirvi - Tammikuu 27, 2008, 12:13:42 ip
Varmaan jonkinmoinen tilauskirja muodostuu tuolle Toijalan firmalle heti kun saavat nettipalvelun tai jakeluverkoston kuntoon, onko tällaista odotettavissa?

Itse ostelen Kaffecentralista ja pistin eka tilauksen myös HasBeanille.
Otsikko: Vs: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: jiitee - Kesäkuu 12, 2008, 21:22:52 ip
Mutta aiheeseen: minusta Fresh Coffee Roastery Toijalasta tekee hyvää paahtoa ja pussittaa vieläpä hienosti säilyvyyden kannalta.

Plussaa tosiaan oli hyvä (venttiili)pakkaus johon paahtopäiväys selvästi merkitty. Mutta ainakin heidän espressosekoitus oli (omaan makuuni) varsin tummaksi paahdettu - öljyt selvästi pinnassa. Ihan pelkiltään espressona en saanut aikaiseksi yhtään itseäni miellyttävää shottia - maistui lähinnä tuo paahtoaste, eipä juurikaan muu. Sekoitus oli myös aika hankalasti käyttäytyvä - uuttui hirvittävän helposti epätasaisesti jos ei halunnut ultraristrettoa tehdä (tässä pitää sitten todeta "disclaimeri" - eli nuo makuongelmani saattoivat vain johtua siitä etten osannut). Maidon seassa tuo sekoitus tuli sitten odotetusti hyvin läpi - jotenkin jäi tunne että ko. blendi suunniteltu maidon kanssa käytettäväksi tujauksella makusiirappia. (pavut olivat testauksessa noin 6-9 päivää paahdosta). Pitänee testata myöhemmin vielä heiltä noita SO* vaihtoehtoja, ovat varmaankin vaaleampia.

* SO=Single Origin - eli "ei sekoitus". Mikähän olisi tälle käytännöllinen suomennos... yksittäispapu? alkuperäpapu? uniikkipapu? Tuon "single originin" käyttö kun alkaa tuntua tankealta...
Otsikko: Vs: Vast:Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: Mariia - Kesäkuu 13, 2008, 10:26:05 ap
SO=Single Origin - eli "ei sekoitus". Mikähän olisi tälle käytännöllinen suomennos... yksittäispapu? alkuperäpapu? uniikkipapu? Tuon "single originin" käyttö kun alkaa tuntua tankealta...

Paulig näyttäisi käyttävän termiä "alkuperämaakahvi", Robert's Coffee "alkuperäiskahvi"... >> "alkuperäispapu"?
Otsikko: Vs: Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: akallio - Kesäkuu 13, 2008, 10:32:35 ap
Alkuperämaa on ainakin huono, kun kyseessä ei välttämättä ole maa vaan pienempi alue tai peräti yksi tila. Alkuperäiskahvi tai -papu kuulostaa hyvältä ja on todenmukainen.
Otsikko: Vs: Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: migu2 - Kesäkuu 13, 2008, 12:28:53 ip
Alkuperämaa on ainakin huono, kun kyseessä ei välttämättä ole maa vaan pienempi alue tai peräti yksi tila. Alkuperäiskahvi tai -papu kuulostaa hyvältä ja on todenmukainen.

Itse vierastan tuota alkuperäiskahvi-sanaa. Se kun ei oikein terminä sano ainakaan "maallikolle" mitään ja on jotenkin harhaanjohtava. Alkuperäiskahvi-sanasta tulee jotenkin mieleen että onko muut kahvit sitten jotain väärennöksiä  ;D
Otsikko: Vs: Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: thomas_S - Kesäkuu 13, 2008, 13:37:28 ip
Minusta myös Single Origin toimii kaikilla kielillä ihan yhtä hyvin kuin vaikkapa Single Malt.
Otsikko: Vs: Mistä vastapaahdettua kahvia?
Kirjoitti: akallio - Kesäkuu 13, 2008, 13:53:47 ip
Minusta myös Single Origin toimii kaikilla kielillä ihan yhtä hyvin kuin vaikkapa Single Malt.

Toisaalta usein Single Malt kääntyy mallasviskiksi. Ei ihan tarkalleen oikein, mutta suunnilleen kuitenkin.