Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvin paahtaminen => Aiheen aloitti: Tuomas - Huhtikuu 16, 2007, 22:54:04 ip

Otsikko: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Tuomas - Huhtikuu 16, 2007, 22:54:04 ip
Tämä ei nyt tule ennen jälkeen kuvien alle, kun ei ole noita ennen kuvia. Toisaalta halusin nämä omaan kansioon, kun ei ole käytössä noita kotipaahtimia.

Olen siis paahtanut sekä rännärillä sähköliedellä, että uunissa. Nyt siis kolme kuvaa ja tulosten vartailua.

Ohessa kuva rännärillä tehdyssä paahdossa. Raakapapuja oli 4 dl. Ensimmäinen rasahdus alkoi varsin myöhään noin 10 minuutissa ja kokonaisaika 18 minuuttia. Eli hyvin hidas paahto, mutta ei silti hävitä makuja, mikä on erikoista. Olen ollut huomaavinani, että netissä on lieipaahdoissa muillakin samoja kokemuksia pituuden suhteen. Esimerkiksi wokkipaahtajilla.

Papuina: 50 % luomubrassia geirasin alueelta, 25 % luomu guatemala ja 25% yirgacheffe. PAvuista huomaa kuinka rännärissä tulee väkisinkin palopisteitä. Mutta ainoastaan yhdessä erässä palaneisuus on maistunut läpi. Silloin laitoin levyn vahingossa täysille.
Otsikko: Vast:Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Tuomas - Huhtikuu 16, 2007, 22:59:20 ip
Tämä toinen kuva on myöskin rännärillä paahdettu. Nyt raakapapuerä on pienempi 2 dl. Paahtoaika kokonaisuudessaan 15 minuuttia ja rasahtelu alkoi siinä 9 kohdalla. Lietä ei uskalla laittaa 4 kovemmalle, ettei tule liikaa palopisteitä. Rännäri lämpenee tyhjänä 10 minuuttia.

Kuvassa mukana itse paahdin ja papupussi. Nyt papuina rio-y makuisia Brasiliasta.
Otsikko: Vast:Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Tuomas - Huhtikuu 16, 2007, 23:06:23 ip
Kolmas erä on paahdettu kahdessa 2 dl osassa. Ensin 2 dl luomu brassia ja sitten 1 dl luomu guatemalaa kera 1 dl yirgacheffeä.

Yhteesä siis 4 dl raakakahvia. Uuni 225 astetta. Rasahtelu alkaa siinä 6 - 7 minuuttia ja kestää suht pitkään. Kokonaisaika 14 minuuttia.

Kun toinen satsi meni uuniin toinen jäähtyi ja putsautui parvekkeella. Toisen erän jäähdytin ensimmäisen seassa, että samalla sekoittuivat.

Kahvi paahtui pyöreässä pizza-vuoassa. Sekoittaa ei tarvinnut. Huomatkaa, ettei ole palopisteitä. Makukin nyt parempi kuin aikaisemmissa uunipaahdoissa. Ei kiertoilmaa.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Lokakuu 06, 2011, 21:15:03 ip
Tulipa tuommonen rännäri hommattua ja sillä on nyt harjoteltu muutama kerta. Ekasta paahdosta tuli hieman epätasanen. Lämmitin rännäriä tyhjänä muutaman minuutin, levy oli nelosella ja pyöritin kampea hitaahkosti ja ravistelin muutamia kertoja. Raksahtelu alkoi siinä 8 minuutin kohdalla ja jatkui sinne loppuun asti. 14 minuutin kohilla lopettelin homman ja jäähdyttelin reikäkattilassa pavut. Papuna oli Kaffan Brazil Boio, 2 dl.

Lopputulema tässä:
(http://lh5.ggpht.com/-w-GXp7U_gzw/ToxmRC5s38I/AAAAAAAABkM/px_2pvPI1Dc/s512/coffee%252520roasting.jpg)

Toiseen paahtoon kokeilin hieman pienempää lämpöä ja levy oli kolmosella. Ei tullut mitään ja lopettelin homman 17 minuutin kohdilla ja pavut jäi todella vaaleiksi ja haju jokseenkin outo (oliko tämä nyt sitä ruohoa vai miksi sitä sanoisi).

Kolmas paahto mentiin sitte taas levy nelosella. Resepti oli seuraava
1. Levy neloselle, rännäri lämpeää tyhjänä 7 minuuttia.
2. 2 dl Etiopia Kabado Dara rännäriin ja kello käyntiin
3. pyöritin rännäriä kohtuullisella nopeudella, ja minuutin välein heilutin rännäriä noin 5 sekunin ajan (eka heilutus 30 sek kohalla)
4. Pavut pois kun toinen raksu alkoi aikaa kulunut noin 15 min 30 sek. Raksahtelu jatkui kun juoksin partsille jäähdyttelemään papuja.
5. Lopputulema jotain Full City + ja Vienna välistä
(http://lh5.ggpht.com/-zqzkL5J6QVY/To3h4GazvEI/AAAAAAAABkc/NWa-i7-5UL8/s640/tummapaahto.jpg)

Huomenna maistellaan Aeropressillä mitä tuleman pitää  :o
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Tinuri - Lokakuu 07, 2011, 09:15:34 ap
Enpä ole rännäriä koskaan kokeillut.

Tulisi vaan mieleen, jotta onko papuja ollut latingissa hiukan liikaa?

Toinen juttu on sitten se, että maku tekeytyy papuihin vasta muutaman päivän jälkeen.

Olli
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: migu2 - Lokakuu 07, 2011, 10:29:53 ap
^^Juu ja aika hiileksi ovat osa pavuista menneet (kannattaisi ehkä poistaa ennen jauhatusta)  ;D
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Lokakuu 07, 2011, 15:31:24 ip
Kiitos neuvoista. Täytyypä testata taas tänään jos emäntä suo. Tuo ensmäinen erä oli kyllä jokseenkin laihaa vielä, mutta tuo kolmas kyllä maistui jo kahville. Omaan makuun kyllä hieman liian tummaksi vedetty, mutta emännälle maistui "on tää kyllä ihan hyvää". En tiedä näkyykö se tuossa kuvassa mutta ainaki tänään ton kolmannen erän papujen pinta on öljyisä..
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Tuomas - Lokakuu 13, 2011, 09:16:54 ap
Kyllä öljy kuvissa kiiltelee. Tummasta paahdostahan se kertoo. Öljyt irtoavat kun papujen lämpö on tarpeeksi korkea.

Rännärillä paahdosta olen itse luopunut miltei kokonaan. Juuri noiden palopisteiden vuoksi. Uunissa jälki on tasaisempaa, mutta kaikki uunit ovat yksilöitä. Osa ei sovellu paahtamiseen laisinkaan. Ei ole pitkään aikaan tullut paahdettua itse. Tämä ei johdu siitä etteikö sitä kannattaisi tehdä, mutta laiskana se on jäänyt vähemmmälle, kun kaupunkiin on tullut jokin vuosi sitten kunnollinen kahvikauppa, josta saa tuoretta ammattilaispaahtua. Mokkamestareiden tuotteita siis.

Jos jostain saisi rio-y papuja ibrik-paahtoja varten voisi jatkaa tuota paahtoharrastusta.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Toma - Lokakuu 13, 2011, 10:33:54 ap
ajattelin laittaa tänne linkin popcorn koneella paahtamiseen, kun topic sitä suorastaan vaatii
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=178.0 (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=178.0)
Viidennellä sivulla on oma kuva pavuista. Sen mitä olen katsonut rännäreillä paahdettavan, niin niissä näkyy juuri nuo palopisteet useasti, popparikoneella ei tietenkään samoja määriä paahdella, mutta mielestäni tasaisempaa (senkun oppii kellottamaan).
En myöskään ole paahdellut aikoihin, ja jos siihen jälleen hurahdan, niin luultavasti ostan paahtimen.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Lokakuu 13, 2011, 11:08:27 ap
Onnistuin saamaan tuon Kebado Daran maukkaaksi, kun lyhensin hieman paahtoaikaa, oli noin 15 min. Toinen raksu ei kerennyt alkaa. Tämä ei maistunut enää "starbucksille".
(https://lh3.googleusercontent.com/-6_RMLBH4ltY/TpaZxS0HXDI/AAAAAAAABks/y2nBK4GbNE0/s640/boio.jpg)

Tuo brasilialainen taas ei tunnu onnistuvan vieläkään.
(https://lh6.googleusercontent.com/-QIHUl-kAIio/Tpag91ZcUlI/AAAAAAAABk4/XnH8TaXqWTA/s1024/boia3.jpg)
Muistaakseni tuosta sanoivat Kaffalla, että hitaasti ja semivaaleaksi kannattaa paahtaa ja paahdon lopussa pitäisi nostaa lämpöjä. Tarkoittanee rännärillä että levy käännetään 4 -> 5 jossakin vaiheessa ekan ja tokan raksun välissä. Tästä Boiasta tulee savua ja roskaa huomattavasti enemmän kuin tuosta etiopialaisesta, mikä myös hieman estää kovin tummaksi paahtamista. Kaffan sivujen mukaan Boia (3) on paahdettu tummemmaksi kuin sidamo (2).

Sen huomasin myös, että Boiassa kahvin tuoksu kehittyy vasta reilun vuorokauden paahdon jälkeen, kun taas Kebado Darassa tuoksu oli jo yön jälkeen voimakas. Tarkoittaneeko että tuon brassin kanssa myös maku kehittyy myöhemmin?

Kyllä kiinnostaisi kokeilla myös tuota uunilla ja/tai popparilla paahtamista, savuhaitat vain mietityttää. Vaimo on uhannut muuttaa pian muualle.

Edit. kuvat korjattu oikeiksi.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: migu2 - Lokakuu 13, 2011, 11:31:04 ap
Onnistuin saamaan tuon Kebado Daran maukkaaksi, kun lyhensin hieman paahtoaikaa, oli noin 15 min. Toinen raksu ei kerennyt alkaa.

Kovin tummaa on paahto joten ainakin osa pavuista on toiseen kräkkiin mennyt ja kunnolla  :). Kenties ei ehkä helpoin papu paahtaa, monilla etiopialaisilla tulee aika epätasaista jälkeä johtuen lajikekirjosta ja prosessoinnista.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: tirofaux - Lokakuu 13, 2011, 12:12:22 ip
Kuumailmapuhallin on myös halpa konsti.

http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1181.0
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: äyni - Lokakuu 13, 2011, 12:45:23 ip
Kovin on kirjavaa, ei ilmeisesti sekoitu ihan kamalan hyvin tuo kahvi rännärissäsi. Onkohan sitä edelleen liikaa vai onko sekoittava mela yksinkertaisesti kehno.

Uunissa paahtamalla tuli minusta yllättävän vähän käryä, popkornykoneella suhteellisesti enemmän, mutta paahtomäärätkin on pienempiä. Isosta määrästä kahvia tulee iso määrä käryä. Popparilla sain tasaisempaa, mutta toisalta uunissa enemmän kerralla, ja helposti paahtuvat pavut tulee uunissakin tasaisiksi. Näillä halvoilla konsteilla en alkuun lähtisi millään paahtamaan vaikeasti paahdettavia papuja, sitten vasta kun kokemusta on reilusti.

Voisin kuvitella että ruo rännärikin hyötyisi lämpömittarista. Onko kamala ajatus tehdä laitteeseen reikä josta saisi mittarin anturin kahvin sekaan. Mittarin tietty tarttee olla semmoinen jossa riittää skaalaa 250°C asti.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: akubi - Lokakuu 13, 2011, 12:52:15 ip
tuostahan kannattaa tai voi lajitella tummat ja vaaleat erilleen ja vertailumaistella paahtoeroja..

joskus aikoinaan tuli turhautuminen uuninkanssa, kun pukkasi kirjavaa paahtoa. epätasainen lämpöjakauma, jotapa ei juuri sekoittelu pellin kääntely auttanut.

kaasuliesi oli sitten mainio. nyt sekin taaksejäänyttäelämää. enempi tulee pussissa osteltua kuin parvekkeella butaanilla paahdeltua. liiansuuri airflow tuppaa pidentämään vaaleitakin paahtoja parinkymmenen tuolle puolen.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Lokakuu 13, 2011, 20:36:05 ip
Joo. Tulipa taasen iltapuhteena paahdeltua vähän tuota ethiopialaista. Koska nuo kuvat saattaa valehdella värien suhteen, laitan tähän kuvan jossa vasemmalla on ammattilaispaahdettua (ebaysta tilattua) Yirgacheffea ja oikealla tuota mun paahtamaa.
(https://lh6.googleusercontent.com/-VzAhXmgHwM8/TpccFwCzqhI/AAAAAAAABlE/dUB-wytSul0/s1024/yvss.jpg)
Tosiaan kuten migu2 arvelikin, ilmeisesti osa pavuista menee toiseen kräkkiin ja osa ei, raksuja on vähän vaikea erottaa koska raksahtelu jatkuu miltei katkeamatta.

Nämä rännärithän ovat käsittääkseni tarkoitettu puuhellalle, siten että levy otetaan pois ja rännäri laitetaan siihen paikalle. Ilmeisesti siksi näissä on tuo pykälä. Sähköliedellä ei ilmeisesti tästä syystä onnistu paahtaa niin isoja eriä, kun ainoastaa pohja on levyn kanssa kontaktissa. Osaisko esim Tuomas sanoa mihin kohtaan tuota melaa kannattaa pavut olla jos pavut levittää tasasesti rännärin pohjalle? Tuo 2 dl tulee jotakuinkin melan yläreunaan asti.
(https://lh5.googleusercontent.com/-EvKeRMCCvAY/TpchB_W2FaI/AAAAAAAABlY/Co-vSrHBdkc/s1024/mela.jpg)
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: thjerppe - Lokakuu 14, 2011, 07:54:21 ap
Tuo 2 dl tulee jotakuinkin melan yläreunaan asti.


Oletkos muuten punninnut papuja ennen ja jälkeen paahdon?
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Tuomas - Lokakuu 14, 2011, 18:47:06 ip
En myöskään ole paahdellut aikoihin, ja jos siihen jälleen hurahdan, niin luultavasti ostan paahtimen.

Joo, samanlaisia ajatuksia on mullakin ollut.

Tosin rännäri on nuotiokokemusten perusteella oikeinkin hyvä paahdin. Elävällä tulella ei palopisteitä tule läheskään niin pahasti, koska lämpö tulee myös kammion sivuilta.

Eli mielessä pyörii kaasuretkikeittimen hankinta. Sitä kun voisi sitten käyttää myös kalastusreissuilla ja Lapissa.

Kaasuliesi ja rännäri olisi myös aivan oivallinen yhdistelmä. Sitäkin on mökkielämässä kokeiltu.

Lainaus käyttäjältä: Oldpet
Nämä rännärithän ovat käsittääkseni tarkoitettu puuhellalle, siten että levy otetaan pois ja rännäri laitetaan siihen paikalle. Ilmeisesti siksi näissä on tuo pykälä. Sähköliedellä ei ilmeisesti tästä syystä onnistu paahtaa niin isoja eriä, kun ainoastaa pohja on levyn kanssa kontaktissa. Osaisko esim Tuomas sanoa mihin kohtaan tuota melaa kannattaa pavut olla jos pavut levittää tasasesti rännärin pohjalle? Tuo 2 dl tulee jotakuinkin melan yläreunaan asti.

Jaa, enpä osaa sanoa mihin kohtaan, sillä tärkeintä on saada pavut liikkeelle. Mutta sähköliedellä palopisteitä on mahdoton välttää. Itse toimin rännärillä siten, että annoin tyhjän värkin lämmetä kunnolla liedellä ja lisäsin pavut vasta sitten. Pyöritin kammesta jatkuvasti ja lisäksi heittelin papuja kammion sisällä ravistellen rännäriä samaan tapaan kuin lettuja heitellessä. Kaksi desiä on kyllä iso määrä sähköliedelle. En kyllä muista oliko itselläni sama määrä. Desillä muistelen aloittaneeni. Saatoin kokeilla kahdellakin.

Rännäri on sikäli kiva värkki, että rasahdukset kuulee selvästi ja sinne kammioonkin voi välillä vilkaista. Paahtaessa voi tietenkin säädellä levyn lämpöä, jos alkaa rasahdukset viipymään liian pitkään. Lämpömittarin voisi tietenkin rännäriin kiinnittää, mutta ei kovin pitkällä anturilla.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Lokakuu 14, 2011, 21:11:16 ip
Oletkos muuten punninnut papuja ennen ja jälkeen paahdon?

En ole punninnut, kun en omista semmosta grammavaakaa. Ostoslistalla on kyllä jo.

Jaa, enpä osaa sanoa mihin kohtaan, sillä tärkeintä on saada pavut liikkeelle. Mutta sähköliedellä palopisteitä on mahdoton välttää. Itse toimin rännärillä siten, että annoin tyhjän värkin lämmetä kunnolla liedellä ja lisäsin pavut vasta sitten. Pyöritin kammesta jatkuvasti ja lisäksi heittelin papuja kammion sisällä ravistellen rännäriä samaan tapaan kuin lettuja heitellessä. Kaksi desiä on kyllä iso määrä sähköliedelle. En kyllä muista oliko itselläni sama määrä. Desillä muistelen aloittaneeni. Saatoin kokeilla kahdellakin.

Rännäri on sikäli kiva värkki, että rasahdukset kuulee selvästi ja sinne kammioonkin voi välillä vilkaista. Paahtaessa voi tietenkin säädellä levyn lämpöä, jos alkaa rasahdukset viipymään liian pitkään. Lämpömittarin voisi tietenkin rännäriin kiinnittää, mutta ei kovin pitkällä anturilla.
Hyvä tietää. Täytyy kokeilla vaikka tuolla desillä seuraavan kerran, ja voishan tuota pihagrillissäkin kokeilla. Pavut kyllä tuntuu liikkuvan siellä mutta vaikuttaa siltä että ne laahaa melassa. Isommalla määrällähän ne sais sekottumaan paremmin mutta lämmöt ei mahda riittää sitten.

Lämpömittari on kanssa ostoslistalla. Sweetmarias ainakin myy tuohon tarkotukseen sopivia, mutta en tiedä sitten miten kalibrointi pysyy jos rännäriä kovin ravistelee. Elektroninen mittari ei oikein iske kyllä tuohon rännäriin.

Tänään onnistuin saamaan hieman tasasemman paahdon kun ravistelin aggressiivisemmin ja vaihdoin pyörityssuuntaa useammin. Raksujen väliin jäi minuutin mittanen hiljainen hetki. Lopetus oli ajassa 14:30.
(http://lh4.ggpht.com/-8Gvs0aFQVxA/TphySzWIiRI/AAAAAAAABlw/mV5L2i68-7Y/s512/newbatch.jpg)

Tuo on tuota brassia. Tänään juotiin taas tiistaina paahdettua erää ja kyllä sen maku on eilisestä parantunut huomattavasti. Yritän malttaa tän erän odottaa ainakin viikonlopun yli ennen maistelua.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Tuomas - Lokakuu 15, 2011, 18:34:14 ip
Kyllä ahkera ravistelu selvästi auttaa. Rasahdusvälin pituus on aika kiva. Hieman pidempihän se saisi ymmärtääkseni olla, mutta paahdon epätasaisuus aiheuttaa sen, että kun osa vasta lopettelee ensimmäistä laajenemista, niin toiset ovat jo halkeilemassa. Tärkeää on se, että rasahdusväli on huomattavissa. Itselläni rasahtelu oli joskus ihan tauotonta. Eli epätasaisessa paahdossa toisen olivat vasta ensimmäisessä menossa, kun toiset kiirehtivät jo seuraavaan rasahteluun.

Mutta hyvän näköinen satsi sähköliedellä paahdetuksi.

Oletko huomannut missään paahdossa puumaista tai ruohoista makua?

Se kertoo liian hitaasta alusta itse prosessissa. Minulla tuota ongelmaa oli ainakin aluksi.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 18, 2011, 18:43:51 ip
Yritän malttaa tän erän odottaa ainakin viikonlopun yli ennen maistelua.

Jauha kahvi ja anna olla purkissa kotvan aikaa. Ajaa käytännössä saman asian. Maun "kehittyminen" on alussa pitkälti hiilidioksidin poistumisesta kiinni.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Lokakuu 18, 2011, 21:05:16 ip
Oletko huomannut missään paahdossa puumaista tai ruohoista makua?
Kyllä noissa ensimmäisissä oli jotakin sellaista, ei oikein ilman maitoa pystynyt ees juomaan. Sen sijaan tuo edellinen paahto onnistui tähän mennessä parhaiten, koko satsi tuli juotua eilen  :P

Jauha kahvi ja anna olla purkissa kotvan aikaa. Ajaa käytännössä saman asian. Maun "kehittyminen" on alussa pitkälti hiilidioksidin poistumisesta kiinni.
Täytyypä kokeilla. Tänään vaihteeksi tuli paahdettua samalla tekniikalla tuota etiopialaista, paahto menee samalla ajalla hieman tummemmaksi kuin tuo brassi. Papukin on myös kooltaan hieman pienempi.
(https://lh5.googleusercontent.com/-S3LGmCWEGEM/Tp2_WurhhFI/AAAAAAAABl8/P4PDGFJ4JFs/s576/uusera.jpg)
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Tammikuu 03, 2012, 17:59:25 ip
Vihdoinkin sain hommattua lämpömittarin ja joulupukki toi keittiövaa'an  :) Yritin myös paahtaa mittaria apuna käyttäen mutta ei oikein mittaaminen onnistu kun proben johto on jäykkä ja suoristuu eikä tahdo oikein pysyä papumassassa. Onko vinkkejä millä tuon saisi pysymään?
(https://lh6.googleusercontent.com/-D-3edGnZhOI/TwMX1tQwDrI/AAAAAAAABr4/ZFUVBAhOxLQ/w500-h281-k/Mittari)

Papu
(https://lh5.googleusercontent.com/-7x_opkk9kQ0/TwMWxSXsuoI/AAAAAAAABrg/AOyx7_YfUJ0/w351-h197-n-k/Elsalva)
Alkutilanne
(https://lh4.googleusercontent.com/-2xtmwksdcLU/TwMXHO_ASwI/AAAAAAAABro/RJyUZwVoZr4/w167-h296-k/Alku)

Paahtoaika tasan 15 minuuttia, lämpömittarin lukema oli jotain 110c, ei siis ollut papumassa vaan ilman lämpötila mitattuna rännärin luukun raosta. Lämpö alkoi kuitenkin nousta rivakasti lopussa, kun toinen raksu oli aluillaan. Mittarin piuhan kanssa säätäessä tuntui että ei paahto oikein onnistu mutta loppujen lopuksi tuli ainakin ihan hyvännäkönen lopputulos.
(https://lh5.googleusercontent.com/-QRXOlYZtsZs/TwMXjIs5xXI/AAAAAAAABrw/mj85pOeRHIY/w167-h296-k/Loppu)

Näyttäisi että pavuista lähti noin 20 grammaa painoa pois, mitä tuosta voinee päätellä?
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 04, 2012, 10:10:19 ap
Lainaus käyttäjältä: oldpet
Näyttäisi että pavuista lähti noin 20 grammaa painoa pois, mitä tuosta voinee päätellä?

Niinhän se kevenee puukin kuivuessaan. Eli kuuluu asiaan. Melkein alkaa innostamaan paahtaminen uudestaan. Keitin ja mylly ovat menossa ensi viikolla päivitykseen - eli luovun Krupseista - ehkä loppuvuoden ostoslistalle voisi laittaa i-roastin tms. Katsotaan nyt... on tuo paikallinen kahvikauppa Mokkamestareiden papuineen laannuttanut paahtohimoja. Siellä kiertää kahvi aika hyvin ja saa mielestäni riittävän tuoretta kahvia jatkuvasti. Mutta hyvältä näyttää paahtosi.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 04, 2012, 10:22:57 ap
Riippuen pavusta niin painoa lähtee 15-18% yleensä. Jonkin verran tuossa paahdossa on kyllä epätasaisuutta.

Tilasitko Sweet Mariasilta isonkin lastin?
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Tammikuu 04, 2012, 13:32:54 ip
on tuo paikallinen kahvikauppa Mokkamestareiden papuineen laannuttanut paahtohimoja. Siellä kiertää kahvi aika hyvin ja saa mielestäni riittävän tuoretta kahvia jatkuvasti. Mutta hyvältä näyttää paahtosi.
Niin. Täytyy kyllä sanoa että vielä on matkaa pienpaahtimoiden tuotteisiin, en ole Mokkamestareiden kahveja maistanut mutta Turun kahvipaahtimo on ollut ehkä parasta mitä rahalla saa.


Riippuen pavusta niin painoa lähtee 15-18% yleensä. Jonkin verran tuossa paahdossa on kyllä epätasaisuutta.

Tilasitko Sweet Mariasilta isonkin lastin?

Tämmönen setti tuolta tuli tilattua
(https://lh5.googleusercontent.com/-4ENe64bLsBU/TwQ3AOLsS2I/AAAAAAAABsE/tryhLcYv4h0/s800/Smarias.jpg)

En tosin tilannut Suomeen kun satuin olemaan lomamatkalla jenkeissä. Vähän kyllä pisti vihaksi kun olivat kentällä aukoneet noita pusseja ja levitelleet pitkin matkalaukkua  >:(

Tulihan sieltä myös paahdettuja tuotua yks pussillinen paikalliselta pienpaahtimolta (http://luxcoffee.com/). Valmiiksi paahdettu maistui pari päivää ihan ok mutta sitten ilmeisesti lentokone-efektin vaikutuksesta vanheni nopeasti. Onneksi on sentään raakapapua.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 04, 2012, 14:12:35 ip
Niin. Täytyy kyllä sanoa että vielä on matkaa pienpaahtimoiden tuotteisiin, en ole Mokkamestareiden kahveja maistanut mutta Turun kahvipaahtimo on ollut ehkä parasta mitä rahalla saa.

Jäähän noihin toki aina jonkin verran epätasaisuutta, riippuu niin hirveästi pavusta kuinka tasaista niistä saa.

En tosin tilannut Suomeen kun satuin olemaan lomamatkalla jenkeissä. Vähän kyllä pisti vihaksi kun olivat kentällä aukoneet noita pusseja ja levitelleet pitkin matkalaukkua  >:(

Jouduitko maksamaan noista tulleja/alvia? Jos alkaa Sweet Mariasin pavut risomaan niin tänne voi niitä rahaa vastaan tarjota  ;)
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Tammikuu 04, 2012, 14:52:58 ip
Jouduitko maksamaan noista tulleja/alvia? Jos alkaa Sweet Mariasin pavut risomaan niin tänne voi niitä rahaa vastaan tarjota  ;)
Olisiko pitänyt maksaa? Mun mielestä ei kun ne on "omaan käyttöön" tuliaisina tuotu  ???
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 04, 2012, 15:06:43 ip
Olisiko pitänyt maksaa? Mun mielestä ei kun ne on "omaan käyttöön" tuliaisina tuotu  ???

Joo koska ne tulee EU:n ulkopuolelta ja kahvissa rajoitus taitaa olla 500 grammaa. Tosin noi on raakakahvia, niihin ehkä pätee eri säännöt, mutta tullin olisi niihen jotenkin pitänyt kai reagoida.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Mariia - Tammikuu 04, 2012, 15:10:20 ip
Olisiko pitänyt maksaa? Mun mielestä ei kun ne on "omaan käyttöön" tuliaisina tuotu  ???

Kahvin tuontirajoitukset EU:n ulkopuolelta poistuivat vuonna 2008, ja toisaalta tullitariffi paahtamattomalle kahville on 0.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 04, 2012, 15:30:53 ip
Kahvin tuontirajoitukset EU:n ulkopuolelta poistuivat vuonna 2008, ja toisaalta tullitariffi paahtamattomalle kahville on 0.

No perhana, se onkin muuttunut... laitetaankos kimppatilaus Sweet Mariasille  :D
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Tammikuu 05, 2012, 09:50:50 ap
Tänään juotu aamukahavit noista ja voi weljet  :P tämä on yhtä herkkua aeropressillä uutettuna. Ainut ongelma on se että papu on todella kova, Pharoksen kampi oli raskas pyörittää vaikka kaikilla pavuilla tätä ennen se on pyörinyt suht kevyesti.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 05, 2012, 21:28:54 ip
Lainaus käyttäjältä: oldpet
papu on todella kova, Pharoksen kampi oli raskas pyörittää vaikka kaikilla pavuilla tätä ennen se on pyörinyt suht kevyesti.

Tuolle kovuudelle löytyy yksi selkeä selitys. Koska sähköliedellä paahtaminen on suhteellisen epätasaista, on osa pavuista raaempia ja siksi kovempia. Ne sitten jämähtävät kampeen. Nimittäin mitä tummempi paahto sitä hauraampi papu.

Itse muistan kun hankin ensimmäisen turkkilaisen kahvimyllyn ja sain Kreikasta sikäläisiä papuja, hyvin vaaleaksi paahdettuja. Parin kupillisen papujen jauhaminen kävi työstä ja hiki kihosi otsalle. Välillä kampi jämähti kokonaan paikoilleen, kun jokin miltei kellettävä papu jäi terien väliin. Ihan tämän takia paahdoin itse vähän tummemmaksi.

Mutta kreikkalaisessa ja turkkilaisessa kahvissa käytetään noita homeen kanssa kosketuksissa olleita ns. rio-y papuja. Omien paahtokokeilujen mukaan rio-y pavut muuttuvat kitkeriksi tummemmilla paahdoilla. Eli homeen maustamat pavut vaativatkin hyvin vaalean paahdon.

En tiedä onko muut täällä niin innoissaan turkkilaisesta kahvista kuin minä. Minä kun en oikeastaan muuta itse keitä kuin espressoa tai turkkilaista. Olenko ainoa, joka on rio-y papuja itse paahtanut?
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 07, 2012, 11:58:53 ap
Turkkilaisen ystävä täälläkin o/

Itse ei ole tarvinnut tosin paahdella, sillä siellä suunnalta tulee kilon paketteja valmiiksi jauhettuna tuliaisina.
Sen havainnon kuitenkin tehnyt, et pois ne kardemummat joita jotkut suosivat.
Paahdossa olen törmännyt kahteen ääripäähän, on joko tummaa tai vaaleaa.
Näistä tuo vaaleaa (light) saa laittaa kannuun melkein tuplaten verrattuna tummaan (dark), ja tumma on sit todella tummaa.
Yksi havainto vielä näistä kahdesta, vaaleasta saa enemmän sitä vaahtohuntua päälle kuin tummasta, samaa keittotapaa käyttäen.
Tumman puolesta löisin rumpua, enempi omaan makuuni.

Rio-y:tä pitänee testailla kunhan saan siihen mahdollisuuden.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Tammikuu 07, 2012, 16:01:04 ip
Mistäs näitä Rio-y papuja saa raakana? Alkoi kiinnostamaan..

Sain tuossa veljeltä Kreikasta tuotuja paahdettuja papuja mutta minulla ei tuo kreikka oikein luonnistu, onkohan nämä mahdollisesti Rio-y:tä?
(https://lh6.googleusercontent.com/-5El9_NwAMFc/TwhDb5_a1WI/AAAAAAAABsc/GDkvWPgZ5UA/w452-h314-k/Reikka)
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 07, 2012, 20:56:30 ip
Rio-y on termi Brasilialaiselle Rion alueella massatuotetulle kahville, joka on neljän eri homeen maustamaa. Kaksi näistä homeesta on jalohomeita ja kaksi ihan puhdasta myrkkyä. Home tulee siitä, että pavut kuivataan maassa, jossa kosteus pääsee osin pilaamaan ne.

Missään pussin kyljessä ei lue rio-y, sillä se on terminä ymmärtääkseni kahvimaailmassa halventava "Se riolainen". Yleensä pussissa lukee 100 % brasilialaista arabica kahvia. Itselläni tuolla tämän topicin alkupostauksessa näkyy yksi pussi rio-y raakapapuja Minas tuotemerkillä. Sitä ostin Tampereelta etnisestä elintarvikeliikkeestä. Taisi olla omenahotellin vieressä, mutta siitä on vuosia aikaa.

Miksi sitten Turkissa ja Kreikassa juodaan tuolaisia papuja? Siihen en tiedä varmaa selintystä. Voisi johtua siitä, että suhteellisen köyhinä maina on alettu ostaa noita halpoja Riolaisia papuja ja mausta on tullut standardi. Toinen mahdollisuus on se, että alkuaan kahvi levisi noihin maihin Jemenistä, jossa pavuissa on joidenkin asiantuntijoiden mukaan aavistus samaa makuominaisuutta. Itsekin olen Jemeniläisiä papuja paahtanut, mutta en niin ilmeisenä siltä pohjalta makuyhteyttä pitäisi.

Olen minäkin huomannut tuon joko tummaa tai tosi vaaleaa jaon lähi-idän ja Itä-Euroopan kahveissa. Omaan makuuni on enemmän vaalea. Tummempia olen joskus juonut kardemumman kanssa ja joskus inkiväärin, mutta silloin ei ole välttämättä ollut kyseessä riolainen papu, vaan afrikkalainen. Etiopiassahan harrastetaan tuota inkivääriä jonkin verran kahvin mausteena.

Minä osaan kyllä kreikkaa, Ylhäällä lukee Kafes Galpikos tai Gappikos (en löydä sanakirjasta tuollaista sanaa, enkä saa tästä kuvasta tarkasti selvää) arabica. Eli arabica papuja. Alhaalla lukee Kafekopteio Arhontaki. Kahvipaahtimo Arhontaki (sana koptoo, josta tuo kopteio juontuu tarkoittaa kyllä morttelilla murskaamista eli tarkka käännös olisi Kahvijauhaamo). Haniasta näyttäiasi olevan, eli Kreetalta. Eiköhän tuo ole rio-y kahvia. Olen törmännyt parempilaatuisiin kahveihin vain kerran Kreetan Iraklionissa paikallisessa pienpaahtimossa, josta ostamani kahvi oli ihan järkyttävän pahaa. Pavut olivat laadukkaita, mutta paahto oli mennyt liian pitkäksi, eli maistui palaneelle.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Kerkko - Tammikuu 08, 2012, 09:57:49 ap
Minä osaan kyllä kreikkaa, Ylhäällä lukee Kafes Galpikos tai Gappikos (en löydä sanakirjasta tuollaista sanaa, enkä saa tästä kuvasta tarkasti selvää)

Siinä taitaa lukea Gallikos, mikä viitannee "ranskalaiseen" filtterikahviin.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 08, 2012, 19:12:26 ip
Lainaus käyttäjältä: Kerkko
Siinä taitaa lukea Gallikos, mikä viitannee "ranskalaiseen" filtterikahviin.

Aivankin totta ja silloin ei liene kyse rio-y kahvista. Itselläkin kävi tuo vaihtoehto mielessä, mutta tarjosin mielessä kahta piitä ennemmin kuin lambdaa, kun ei saanut kuvasta selvää mikä kirjain siinä on.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Tammikuu 09, 2012, 16:56:27 ip
Jep. En saanut tuosta ainakaan aeropressillä oikein mitään, laimeaa litkua. Mahtaa olla jo melkoisen vanhentunutkin papu. Voisi kokeilla sitä turkkilaista menetelmää jos jostain löydän sopivan pannun.

Tarkemmin ottaen minulla saattoi olla syksyllä rio-y papuja, samanlaisessa pussissa, mutta eri etiketillä. Veljeni toi Kreetalta kahta erilaista kahvia, ja se jonka syksyllä sain, oli ollut myyjän mukaan "parasta mahdollista". Minusta siinä oli jokin outo maku, mutta en tarkemmin osaa sitä enää kuvailla.

Saisikohan jenkeistä jostain noita riolaisia? Voisin pyytää porukoita tuomaan sieltä seuraavalla kerralla.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 11, 2012, 10:37:32 ap
Rio-y on termi Brasilialaiselle Rion alueella massatuotetulle kahville, joka on neljän eri homeen maustamaa. Kaksi näistä homeesta on jalohomeita ja kaksi ihan puhdasta myrkkyä. Home tulee siitä, että pavut kuivataan maassa, jossa kosteus pääsee osin pilaamaan ne.

Miksi sitten Turkissa ja Kreikassa juodaan tuolaisia papuja? Siihen en tiedä varmaa selintystä. Voisi johtua siitä, että suhteellisen köyhinä maina on alettu ostaa noita halpoja Riolaisia papuja ja mausta on tullut standardi. Toinen mahdollisuus on se, että alkuaan kahvi levisi noihin maihin Jemenistä, jossa pavuissa on joidenkin asiantuntijoiden mukaan aavistus samaa makuominaisuutta. Itsekin olen Jemeniläisiä papuja paahtanut, mutta en niin ilmeisenä siltä pohjalta makuyhteyttä pitäisi.

Taisivat brassit keksiä keinon millä pilalle menneitä papuja saadaan myytyä, ja köyhät turkkilaiset/kreikkalaiset ostivat niitä sitten halvalla  :D. Itse pidän kyllä ajatusta aika vastenmielisenä, että homeisia papuja käytetään kahvissa tarkoituksella. Toisaalta jos kahvi kärytetään paahtaessa erittäin tummaksi, niin eihän siinä oikeastaan enää mikään maistukaan.

Jemeniläisiä kahveja olen jonkin verran maistellut ja ne ovat olleet lähes poikkeuksetta erittäin hyviä. Tosin ei niissä homettakaan kyllä varmasti ollut  ;D
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Maaliskuu 12, 2012, 00:22:18 ap
Latasin juutuuppiin videon
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=d1nB7Ir2v3s[/youtube]

Oisko tekniikkaan jotain kehitysehdotuksia? Pitänee kysellä myös Sweet Maria'silta vinkkejä tuohon paahtohommaan kun on alkanut jälleen löytyä uutta innostusta.

Tämä jäi hieman vaaleammaksi kuin edellinen paahto mistä yritin tehdä espressoakin. Edellisestä paahdosta ainakin turkkilainen maistui hyvälle. Nyt olisi tarkoitus saada oikeanvärinen cremakin espressoon, joten haastetta piisaa.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Tuomas - Maaliskuu 12, 2012, 08:50:33 ap
Lainaus käyttäjältä: oldpet
Oisko tekniikkaan jotain kehitysehdotuksia?

Elävä tuli. Ei muuta. Rännärihän on tehty vanhalle puuliedelle, jossa liekit ovat päässeet lämmittämään kammiota myös sivulta. Lieden renkaita on poistettu sopivasti, että rännäri on uponnut tuolta kapeammalta alaosaltaan lieden sisään liekkien tai hiilloksen tuottaman lämmön sekaan. Tällöinkin on rännäriä ravisteltu ja nosteltu kuumuudesta pois. Hyvin herkällä kädellä on paahro pitänyt suorittaa. Sähköliedellä et voi välttää epätasaista paahtoa ja palopisteitä.

Ylläolevan vuoksi siirryin itse kokonaan uunipaahtoon ja rännäriä olen käyttänyt vain mökilla tai nuotiolla. No ei ole omaa mökkiä vaan vain vuokratessa on voinut tuosta herkusta nauttia. Rännärillä on minusta edellytykset hyvään paahtoon, mutta sen ehto on elävä lämpö. Liekillä paahtaessa on päässyt hyvinkin tasaiseen tulokseen ilman palopisteitä. Ehkä tukeva retkikeitin palvelisi tätäkin tarkoitustaa. Mutta sitten pitäisi olla jo isoliekkisempi malli.

Omia paahtojani en ole espressona kokeillut. Ibrikillä on epätasainenkin tulos ollut hyvä, kunhan ei ole ollut tuota alipaahtuneen puumaista ja ruohoista makua.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Maaliskuu 18, 2012, 22:56:49 ip
Joo, kohtahan pääsee tuohon pihagrillille paahtamaan. Tuo videon erä jäi hivenen liian vaaleaksi, joten paahdoin viikolla taas lisää ja tänäänkin pari satsia. Rappukäytävässä on nyt mukavasti tuoksua  ;D

Voi olla hankalaa saada espressoon sopivia paahtoja, aeropressillä ja ibrikillä nuo tuntuis onnistuvan helpommin. Nyt kuitenkin yritän tehdä Tinuri 2.1 blendiä, kun tuo uusi tuttavuus Cerrado vaikuttaisi varsin hyvältä komponentilta.

Vasemmalla Cerrado ja oikealla Harrar
(https://lh5.googleusercontent.com/-DKMFfD-XfBI/T2ZDcrCQHeI/AAAAAAAAB2g/nHEazkC0Sqw/s1024/Tinuri21.jpg)

Harrar meni hivenen tummemmaksi mutta kuvasta sitä ei välttämättä huomaa. Paahtoajat näille
Harrar 14:15 ja Cerrado 15:50. Lähtöpainot oli kummallakin 151g ja paahdettuna molemmilla 134g.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Tuomas - Maaliskuu 20, 2012, 22:06:04 ip
Kyllä tuo Harrar on varmasti mainiota ibrikissä. Jos on liikaa palaneen makua heitä sekaan vähän kardemummaa keittäessä tai kuivattua inkivääriä.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Maaliskuu 20, 2012, 23:19:01 ip
Kiitos vinkistä, täytyy joskus kokeilla. Tuli maisteltua harraria aeropressillä. Vaikuttaisi siltä että maku ei ole vielä kehittynyt, joten annan olla vielä pari päivää molempien. Ei siinä palaneen makua ollut, mutta vetinen maku. En tiedä miten tuo harrar käyttäytyy, pitääkö antaa pitkään levätä?
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Maaliskuu 24, 2012, 19:24:53 ip
Tuo harrar on todella hyvä ibrikillä keitettynä. Tuo papu on myös aika helppo paahtaa tasaiseksi, ehkä johtuu siitä että papu paahtuu kohtuullisen nopeasti verrattuna noihin muihin mitä viime päivinä olen paahtanut. Tämä 14 min paahtoajalla tänään (150 g -> 134 g)
(https://lh3.googleusercontent.com/-mFvy6s7_P7k/T232TaW8qEI/AAAAAAAAB4A/2m5JLYsVLUk/s1024/Harrar.jpg)

Jännä vain että tuo harrar vaatii lepoa tuon 4-5 vuorokautta. Näemmä pavuissa on eroja. Vielä on muutama sweet maria's pussi korkkaamatta  ::)
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Huhtikuu 21, 2012, 19:54:30 ip
Papu n 150 grammaa:
(https://lh5.googleusercontent.com/-eEvCX3TODdk/T5LiEf2NfvI/AAAAAAAAB9I/_FzH3LVf_DI/s1024/Grilli4.jpg)
esilämmitystä
(https://lh4.googleusercontent.com/-s9mGk7-9cKg/T5LjH4eKTtI/AAAAAAAAB9M/9rXk42nKJMk/s1024/Grilli1.jpg)
Paahtoa:
(https://lh5.googleusercontent.com/-XpxWsr1X8jw/T5LhiHUydAI/AAAAAAAAB8g/7Hs4kglH3so/s1024/Grilli2.jpg)
lopputulema:
(https://lh3.googleusercontent.com/-it-ifOmC9uI/T5Lh38Q95VI/AAAAAAAAB8o/SOBDB4yF3ek/s1024/Grilli3.jpg)

Varsin mukava paahtaa ulkona kun paahtoaika on lyhyt (en katsonut kelloa mutta ei montaa minuuttia) ja tuon rännärin kampi pyörii kevyesti heiluttamalla kun sievästi heiluttaa. Lopputuloskin vaikuttaa todella tasaiselta. Mausta en vielä uskalla sanoa, tuota samaa on minulla paahdettuna tällä hetkellä liesipaahtonakin ja ainakin siinä onnistui hyvin. Tahtoo nämä Väli-Amerikkalaiset muutenkin olla eniten minun makuun.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: thjerppe - Huhtikuu 23, 2012, 09:50:50 ap
OT: Hämmentävän tutun näköinen grilli. Asutko, oldpet, Maapadontiellä?
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Huhtikuu 23, 2012, 10:14:32 ap
Joo täällähän sitä asutaan, vielä jonkin aikaa ainakin. Tervetuloa maistamaan kahvia.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: thjerppe - Huhtikuu 23, 2012, 10:50:33 ap
 
Joo täällähän sitä asutaan, vielä jonkin aikaa ainakin.

 :)

Minäkin opiskeluaikanani joskus kuumailmapuhaltimella samalla pihalla olen paahtanut kahvia. Nykyisin asun muualla.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Huhtikuu 25, 2012, 20:35:48 ip

 :)

Minäkin opiskeluaikanani joskus kuumailmapuhaltimella samalla pihalla olen paahtanut kahvia.
Hyvä juttu, eivät sitten naapurit pidä ihan hörhönä kun on aiemminkin täällä joku kahviharrastaja asunut  ;D

Itse asiaan. Kyllä tuolla tulilla paahtamisessa pääsee huomattavasti parempiin tuloksiin, jo vaimonkin mielestä. Muutoinkin hieman fiksumpaa hommaa kun ei koko kämppä ole käryä täys.

Tuli tuossa pari erää taas paahdettua, toinen samaa Costa Ricaa (ei siis Pirkka-tuote) ja toinen oli uusi tuttavuus, Guatemala Antigua Finca la Folie. Latasin juutuuppiinkin tylsähkön videopätkän

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-5AgUReTl_k[/youtube]

Oli aika kova tuulenvire jonka takia paahto venähti pidemmäksi. Saapa nähdä miten vaikuttaa makupuoleen.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 26, 2012, 09:22:17 ap
Tasaiselta näyttää.

Itse luulisin, että rauhallisempi paahto antaa paremman maun? Ainakin Genessä pitää paahto saada venymään lähes 20 minuuttiin, johon se aika luonnollisista syistä tuppaakin venymään.

Tästäkään huolimatta painohävikkiä ei meinaa kovasti tulla.

O.K.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Huhtikuu 27, 2012, 14:57:50 ip
Hedelmämehua, sitähän se. Ei ollut niin hapokas kuin ensimmäinen, nopeampi paahto. Tuo guatemalalainen oli kuitenkin minusta vielä parempaa, vaikka meni vähän tummemmaksi. Voisi seuraavaksi kokeilla miten toimii ibrikissä.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Heinäkuu 14, 2012, 11:33:31 ap
Alkaa pavut olla lopussa, enää kolme paunaa espressoblendejä jäljellä. Tekisi mieli tilata lisää vihreitä papuja mutta mahtaa tulla jenkeistä tilattuna liian kalliiksi.

Suunnittelen tässä Ongebrandilta tilausta. Kiinnostais ainakin jos jollain on kokemuksia Ongebrandin pavuista

Guatemala
Costa Rica
Bolivia
Panama
Brazilialaiset

Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: Tinuri - Heinäkuu 15, 2012, 13:59:05 ip
Alkaa pavut olla lopussa, enää kolme paunaa espressoblendejä jäljellä. Tekisi mieli tilata lisää vihreitä papuja mutta mahtaa tulla jenkeistä tilattuna liian kalliiksi.

Suunnittelen tässä Ongebrandilta tilausta. Kiinnostais ainakin jos jollain on kokemuksia Ongebrandin pavuista

Guatemala
Costa Rica
Bolivia
Panama
Brazilialaiset



Paljon olen papuja Ivolta tilannut. Hyvä tyyppi.
Ekalla kerralla laittaa yleensä ennakkomaksulla ja sen jälkeen lasku on paketissa.
Alennuspolitiikka on kans kiva: 5kg /5%----20kg /20%, joten kannattaa otta 20 kg saman tien  8)
100 kilosta ei saa enää 100% alea, jos tuli mieleen.

Olli
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: oldpet - Heinäkuu 15, 2012, 19:41:57 ip
Nuo postikulut alkoi hieman tökkimään. Kohta muutto edessä niin en viitti 20 kg tilata. Päädyin sitten Docklandsiin ja tilaukseen lähti

1 kg Costa Rica s.h.b.Tarrazu San Rafael
1 kg Äthiopien Yirgacheffe Gr. 2
2 kg Guatemala s.h.b. Genuine Antigua
1 kg Nicaragua Maragogype scr.19 Laguna Verde
1 kg Brasil Santos NY2, scr. 17/18

hintaa tuli hieman vajaa 80 eur toimituskuluineen. Guatemalaa laitoin 2 kg kun se ainakin SM:n Antigua papu toimi sekä essona loistavasti, että suodatinkahvina (toki eri paahtoasteille paahdettuna). Kerron sitten kokemuksia kun pavut saapuu. Jos tinuri joskus olet tilaamassa niin viitsitkö ilmotella, voisin tulla kimppaan mukaan niin säästyy sitten postikuluissakin.

Katselin myös tuota Hasbeanin 3 kk green subscriptionia ja se olisikin ollut varmasti mielenkiintoisempi vaihtoehto mutta paahdettuun verrattuna hintaero on sen verran pieni ettei viitsi lähteä tilailemaan.
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: SiriusAng - Lokakuu 16, 2012, 21:03:29 ip
Eka kokeilu kuumailmapuhaltimella takana ja tältä näyttää lopputulos. Papuna oli Gebrandista tilattu "Mandheling Grade 1" (semi washed, indonesia, sumatra, organic). Yritin varmaan hieman liian isoa määrää paahtaa ja tuntuu, että jäi hieman vaaleaksi tuo paahto paikoitellen. Ulkona oli näet jo vähän hämärää joten paahtoasteen arviointi oli hieman hankalaa ja pelkäsin polttavani pavut... Kuvassa oikealla kotipaahtoinen ja vasemmalla kaupan tummapaahto jonka alkuperää en nyt tarkemmin muista. Mut jännä nähdä parin päivän päästä, miten tuon kanssa käy shottia tehdessä. :)

(https://lh5.googleusercontent.com/-_AQYAsJ2Zw8/UH2d3J5nyjI/AAAAAAAABpU/BNk3FX-RtSw/s640/P1070597.JPG)
(https://lh5.googleusercontent.com/-QjlPd99TiY4/UH2d-0qgbwI/AAAAAAAABpc/DVFczYzRrRI/s640/P1070598.JPG)
Otsikko: Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
Kirjoitti: barcoder - Marraskuu 16, 2013, 17:36:25 ip
Nostetaanpa vanhaa keskustelua....=)

Ensimmäinen kahvinpaahto takana ja hieno kokemus... Ostin muutama viikko sitten Mustion Linnan poistomyyntikirpparilta ilmeisesti linnan keittiössä käytössä olleeb rännärin. Ei ihan uusinta mallia....=)

Viime viikolla sain vihdoin hankittua Punavuoren paahtimosta papuja, Etiopialaista Siidamo -papua. Pavun myyjän mukaan ei mikään huippupapu, mutta sopii hyvin harjoitteluun.

Tänään sitten virittelin ulkokeittiön puuhalkolieteen tulet ja aloin hommiin.

Ensimmäinen erä.
Lämmittelin rännäriä ensin liedellä hieman, otin renkaita sen verran irti että rännäri upposi lieden tulipesään. Kaadoin pari desiä papuja rännäriin ja laitoin kellon käyntiin. Pyöritin rivakasti kampea koko ajan ja minuutin välein heiluttelin pannua voimakkaasti. 6 minuutin kohdalla alkoi rätistä, reilun 10 minuutin kohdalla alkoin tulemaan pannusta sen verran tiukkaa palaneen tuoksua että arvelin että nyt meni paahto överiksi.
Näin siinä oli tosiaan päässyt käymään. Pavut olivat hiilenmustia ja haisivat aika epämiellyttäville.

Toinen erä.
Vahingosta viisastuneena päästin liekin pienenemään selvästi ennenkuin aloitin. Lisäksi otin taskulampun mukaan, jotta voisin vähän vilkuilla pannun sisälle. Nyt rätinä alko n. 7 minuutin kohdalla. Tässä vaiheessa pavut olivat vielä vaaleahkon ruskeita. Jatkoin rivakkaa kammen pyöritystä, tarkistin paahtoasteen taskulampulla n. minuutin välein. n. 11 minuutin kohdalla olin tyytyväinen papujen väriin ja kaadoin paahtuneet pavut jäähtymään. Nyt tuoksu oli hyvä ja väri mukavan tasaisin tumman ruskeaa.

Jauhatus ja maistaminen
Annoin papujen jäähtyä kunnolla ja otin siitä sen jälkeen vajaan desin koe-erän jauhettavaksi. Jauhoin hienoksi ja valutin nopeasti espresson kahvakoneella.
Ensivaikutelma mausta oli kaksijakoinen. Taustalla kahvin perusmaku oli täyteläinen ja hieman hapokas, mutta ensimmäisen kulauksen yhteydessä kahvissa maistui myös terävä karvas piikki joka vaati hieman totuttelua. Karvaus haihtui jo seuraavalla kulauksella ja loppujen lopuksi kahvi maistui suorastaan erinomaiselta.

Pakkasin loput pavut ilmatiiviiseen astiaan odottelemaan huomiseen jolloin ajattelin tehdä toisen jauhatuksen ja katsoa olisiko maku tasaantunut hieman.

Lopputulema
Kaikenkaikkiaan tulos oli 1. epäonnistunutta erää lukuunottamatta yllättävän hyvä. Olin henkisesti varautunut että ensimmäiset paahdot menisivät täysin pieleen, joten tässä vaiheessa, ensimaistamisen jälkeen fiilikset ovat todella hyvät. Toivon mukaan maku vielä paranee huomiseksi.

Täytynee seuraavaksi ottaa vielä parempaa papua.

Tässä välineistö
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/17227987/paahto.jpg)

Valmis kahvi (2. erä)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/17227987/valmiskahvi.jpg)