Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvin paahtaminen => Aiheen aloitti: jiitee - Huhtikuu 11, 2007, 18:22:41 ip

Otsikko: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 11, 2007, 18:22:41 ip
Coffeegeekin foorumille on ilmestynyt tänään mielenkiintoinen ilmoitus (http://www.coffeegeek.com/forums/coffee/homeroast/291225) tulevasta uudesta kahvinpaahtimesta kotimarkkinoille.

Uutuuden pitäisi olla savuton (!), ohjelmoitavat paahtoprofiilit, pystyy paahtamaan kerralla jopa vajaa puoli kiloa kahvia, suhteellisen hiljainen, ei ole ilmapaahdin vaan jonkinlainen rumpuratkaisu ja mikä hämmästyttävintä: hinnan povataan menevän alle 300 dollariin (!!) (EDIT: Jos oikein ymmärsin niin laitetta kehittänyt henkilö sanoo hinnan asettuvan lähemmäksi $399:ä, mikä on silti paljon paljon vähemmän kuin mitä uudesta ohjelmoitavasta hottopista saa pulittaa).

Mukavaa että mahdolliseen i-Roastini seuraajan valintaan alkaa tulla uusia vaihtoehtoja hottopin ja genen rinnalle.

Liitteenä tuolta Coffeegeekistä löytynyt "lehtinen":

Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Esa - Huhtikuu 11, 2007, 20:22:21 ip
Saattaa kyllä teettää työtä tai kustannuksia tuo savun poistaminen filtterillä. Filtteri nimittäin tukkeutuu noesta pian ja on pestävä tai vaihdettava. Mutta jos ei ole mahdollisuutta poistohormiin tai kunnon liesituuletinta, niin tietty tuo sitten on ainoa konsti käyttää rumpupaahdinta sisällä asunnossa.
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 12, 2007, 01:38:23 ap
En tiedä sitten kuinka ovela tuo "patent pending air filtration" on. Voihan esimerkiksi vettä käyttää epäpuhtauksien suodattamiseen, ja sen vaihto on helppoa ja halpaa. Mutta jos niillä on bisneshenkinen lähestymistapa, niin sitten varmaan tarvitaan jotain kertakäyttöfilttereitä, ja muun kuin valmistajan filtterien käyttö johtaa takuun raukeamiseen ja ikuiseen kadotukseen...
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 12, 2007, 09:28:26 ap
Lainaus käyttäjältä: akallio
Mutta jos niillä on bisneshenkinen lähestymistapa, niin sitten varmaan tarvitaan jotain kertakäyttöfilttereitä, ja muun kuin valmistajan filtterien käyttö johtaa takuun raukeamiseen ja ikuiseen kadotukseen...


Toivotaan että asia ei ole näin...  :roll:

Toiveita tähän voisi olla sillä kehittäjä on ilmeisesti jo pitkähkön linjan kahviharrastaja/kotipaahtaja jolla sattuu olemaan insinööri tms. taustaa. Laitetta on näemmä kehitetty melkein 8 vuotta (kaikessa rauhassa?) joten toiveissa on että kyseessä olisi suhtkoht hyvin mietitty tuote.

Varmasti tuossakin laitteessa jotain kompromisseja on jouduttu tekemään, mutta jos se vain kokonaisuutena vie vähänkin tätä kotipaahtoalaa eteenpäin, niin peukut sille.

Lähinnä tässä kiehtoo se että tarjolla olevat perusominaisuudet tuntuvat olevan aikalailla samanlaisia (jopa parempia?) kuin uudessa ohjelmoitavassa hottopissa, sillä erotuksella että hottop on hintaluokassa $900-$1000 kun tämä taas $400-$500 (se aiempi $300 veikkaus taitaa olla liian optimistinen).
 
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 12, 2007, 12:49:14 ip
Jossain toisella foorumilla spekuloitiin, että taitaa tuon laitteen heikkous olla jäähdytys. Se kun ei kai osaa tumpata papuja ulos jäähtymään, kuten Hottop.
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 12, 2007, 13:10:44 ip
Juu, siitä on ollut spekulointia. Tosin tuossa on jäähdytyssysteemikin "patent pending".  :-)

Lisäksi suunnittelija ilmoittaa että tuon etuluukun voi tarvittaessa avata (ilmeisesti jäähdytyksen aikana) sekä sylinterin jossa pavut pyörivät voi ottaa irti koneesta missä vaiheessa tahansa (jopa kesken paahdon!) - mikäli siis tuntuu että pavut tarvitsisivat nopeampaa jäähdytystä - mutta näin ei kuulemma välttämättä olisi tarvetta tehdä.

Eiköhän tuosta tule kosolti testiä nettiin jahka saadaan kone markkinoille. Toivottavasti "euroversio":kin tulee ja siinä on huomioitu tämä eurooppalainen jännite...




Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 11, 2007, 21:45:54 ip
Laitetaanpa hieman päivitystä asiasta.

Eli nettisivut laitteelle löytyvät osoitteesta:

http://behmor.com

tuolla ei tosin vielä ole muuta kuin aiemmin laitettu tuote-esite vähän parempilaatuisena.

Kiinnostavaa sinänsä on että Behmor 1600 oli näytteillä vastikään pidetyillä SCAA -messuilla ja se voitti siellä pokaalin sarjassa: "Best New Product Coffee or Tea. Preparation & serving equipment (Consumer)". Mitä pidetään aika "kovana juttuna".

Laitetta levittämään on löytynyt iso firma ameriikan puolelta, nimeltänsä Ronco (http://www.ronco.com/index.aspx). Varmaan noillekkin sivuille ilmestynee lisätietoa laitteesta aikanaan. Tuota Roncoa ilmeisesti parjataan mm. sen "tv-shop"-maisten mainosten takia, mutta hyvänä seikkana pidetään sitä että firmalla on oikeasti kapasiteettia tehdä laitteesta tunnettu ja näin edistää kuluttajien tietoutta kotipaahtamisesta ja laadukkaammasta kahvista. Lisäksi firmaa pidetään loppupeleissä ihan "rehtinä" puulaakina.

Hasbeanin Steve kirjoitteli blogissaan (http://www.hasblog.co.uk/?p=208) juttua laitteesta kun pääsi sitä SCAA:n messuilla ihmettelemään. Vaikuttaa siltä että ainakin Steve olisi innokas tuota euroopassa levittämään jahka saa käsiinsä toimivan 220v/230v/240v mallin tuotteesta. Veikkaili toisaalla (omasta mielestään hieman pessimistisesti) että ei ennätä vielä tänä vuonna euroopan markkinoille. Optimistisemmat ovat taas sitä mieltä että jo tämän vuoden marraskuussa voisi ilmestyä eurooppaan (aikaisintaan).

Laitteen patenttihakemus löytyy täältä (http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?wo=2003031893) josta voi yrittää onkia lisäinfoa.

Kommentit joihin olen laitteesta törmännyt (messujen jälkeen) ovat olleet vahvasti sen suuntaisia että "laite tekee mitä lupaa". Ja jos olen ymmärtänyt oikein niin messuilla laitteen hinnan on lupailtu jäävän alle 300 dollariin, mikä nykyisellä dollari/euro suhteella tarkoittaa 220 euroa... melkoista jos miettii että iroast on tällähetkellä tuota hintaluokkaa!
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: isojp - Toukokuu 12, 2007, 01:03:22 ap
Lainaus käyttäjältä: jiitee

Laitteen patenttihakemus löytyy täältä (http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?wo=2003031893) josta voi yrittää onkia lisäinfoa.

Kommentit joihin olen laitteesta törmännyt (messujen jälkeen) ovat olleet vahvasti sen suuntaisia että "laite tekee mitä lupaa". Ja jos olen ymmärtänyt oikein niin messuilla laitteen hinnan on lupailtu jäävän alle 300 dollariin, mikä nykyisellä dollari/euro suhteella tarkoittaa 220 euroa... melkoista jos miettii että iroast on tällähetkellä tuota hintaluokkaa!


Katsoin jo tuossa aiemmin patenttihakemuksen läpi ja lupaavalta vaikuttaa, vaikkakin Ronco on jakeluportaana. Voluumit noissakin myyntimäärissä ratkaisee, eikä yhdellä miehellä ole resursseja markkinointiin. Pistetäänkö tilaukseen, nähtävästi menee kuitenkin ensi vuoden puolelle euroopan toimitukset?
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 12, 2007, 09:45:52 ap
Lainaus käyttäjältä: isojp
Pistetäänkö tilaukseen, nähtävästi menee kuitenkin ensi vuoden puolelle euroopan toimitukset?


Meinasitko jo siis amerikkalaista (110/120v) versiota tilata? Itse varmaan odottelen Steven kommentteja euroopan jännitteille viritetystä laitteesta. Käsittääkseni hänelle olisi semmoinen tulossa etukäteen testattavaksi (tai semmoisesta mahdollisuudesta oli paahtimen kehittäjän kanssa jutustellut.)
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 12, 2007, 13:26:11 ip
Noniin, nyt ilmestyi viimeinkin coffeegeekiin raportti (http://www.coffeegeek.com/opinions/showreports/05-06-2007/20:40) SCAA:n messuilta koskien Behmoria. Jutussa on ihan hyviä kuvia paahtimen sisuskaluista. Ja tuolla tosiaan hinnaksi sanotaan $299!

Lisäys: Täytyy tietysti muistaa että tuohon hintaan lätkäistään vielä varmastikin jokin "amerikastatuontivero" + alvit.
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Mariia - Toukokuu 12, 2007, 15:36:27 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Noniin, nyt ilmestyi viimeinkin coffeegeekiin raportti (http://www.coffeegeek.com/opinions/showreports/05-06-2007/20:40) SCAA:n messuilta koskien Behmoria. Jutussa on ihan hyviä kuvia paahtimen sisuskaluista. Ja tuolla tosiaan hinnaksi sanotaan $299!

Lisäys: Täytyy tietysti muistaa että tuohon hintaan lätkäistään vielä varmastikin jokin "amerikastatuontivero" + alvit.


Tulli lasketaan rahdin sisältävästä hinnasta. Ja alv lasketaan tullillisesta hinnasta, eli valtio ottaa omansa moninkertaisesti. Plus että paketin nouto tapahtuu tullipostista, joka Murphyn lain mukaan tuskin kotinurkilla on.  :evil:
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 15, 2007, 09:25:44 ap
Elikkäs Steve oli viimeinkin antanut blogissaan jonkinlaista kommenttia (http://www.hasblog.co.uk/?p=208#comment-3827) saamastaan messuilla paahdetusta koe-erästä.
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Kesäkuu 11, 2007, 20:41:57 ip
Pidetäänpä "hypeä" yllä: Behmorin kotisivut (http://www.behmor.com/index.html) ovat alkaneet saamaan pikkuhiljaa lisää sisältöä.
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Kesäkuu 15, 2007, 14:11:40 ip
"First look" sweetmariasin sivuilla (http://www.sweetmarias.com/behmor_first_look.html). Kyseessä ei ilmeisesti lopullinen versio vaan "pre-production" prototyyppi. Mutta tämä arvio antanee kuitenkin jotain suuntaa lopullisesta versiosta.

Näyttää saavan pyyhkeitä käytettävyydestä, mutta paahtotuloksesta kiitosta.

Edit: Kommentteja koskien tuota arviota voi katsastella täältä (http://www.coffeegeek.com/forums/coffee/homeroast/291225?LastView=1181715758&Page=27). Ihmetystä on herättänyt mm. normaalista poikkeava "sarkastinen" sävy arvosteliassa. Taitaa herättää suuria tunteita tämä uutukainen ihmisissä. :)
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 18, 2007, 07:39:30 ap
Home-baristan foorumeille on viimein ilmestynyt viestiketju, jossa kerrotaan lopullisesta (myyntiintulevasta) versiosta käyttökokemuksia (http://www.home-barista.com/forums/behmor-1600-1-roaster-in-use-t4479.html).
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 04, 2007, 21:49:39 ip
Jatketaanpa "tietoiskuja" uudella linkillä (http://ineedcoffee.com/07/behmor1600/) 1st lookkiin, josta löytyy mm. hyviä kuvia paahtimesta.
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Teme - Elokuu 04, 2007, 23:13:39 ip
Kyllähän tuo vaikuttaa mielenkiintoiselta laitteelta. Saa nähdä kuinka konversio meikäläiselle jännitteelle onnistuu (vrt iRoast)...

T. Teme
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 05, 2007, 10:44:11 ap
Ilmeisesti tässä paahtimessa on otettu aika hyvin huomioon jo ameriikan mantereen jänniteheilahtelut (hieman alle 110:stä 120:neen tai vähän yli) toteuttamalla laitteen lämpötila-anturin ja lämmityselementtien yhteistyö vähän fiksummin kuin i-roastissa. Eli lämpötila-anturin pitäisi olla tarkka riippumatta jännitteestä, eikä sitä tarvitse kalibroida jokaiselle jännitteelle erikseen kuten i-roastissa tuntuu olevan. Lisäksi laitteessa on "kunnon" lämmityselementit.

Tuolla home-baristassa on laitetta jo modifioitu niin että lämmityselementteihin lämmitystehoa saadaan tarvittaessa lisättyä (tai laskettua). Tällä modifikaatiolla siis haetaan manuaalista kontrollia laitteeseen eikä käsittääkseni pyritä korjaamaan huonoa anturi/lämmitin yhteistyötä.

Tosin i-roastin lämmitysvastukset ovat paljon yksinkertaisemmat kuin behmorin ja i-roastissa suuri osa lämpötilakontrollista tehdään kai pelkästään tuulettimen nopeuden avulla (joka myös huolehtii papujen liikkeestä...). Itse olen tällä hetkellä tosin i-roastiini tyytyväinen (vastus vaihtunut 1kOhm->1.8kOhm->2.18kOhm) ja laite tuntuu olevan nyt kontrollissa ja paahdot maistuvat. Pari viikkoa sitten kokeilin yhden paahdon tuolla oletus 1kOhm vastuksella ja sain 7 minuuttiin poltettua pavut niin että maidon läpikin maistui. :?
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Teme - Elokuu 05, 2007, 19:52:12 ip
Ok. Behmor alkaa houkuttelemaan entistäkin enemmän. Oma iRoast lähtee piakkoin myyntiin - sitä ei pahemmin ole tullut käytettyä kun paahdosta ei saa itseäni miellyttävää (2 kOhm vastuskin siihen on laitettu).

T. Teme
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 29, 2007, 11:17:36 ap
Paahtimelle on ilmestynyt wiki (http://www.coffeeproject.com/roasters/behmor-wiki.html) jonne näyttäisi jo kertyneen melkolailla infoa.
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Syyskuu 25, 2007, 13:30:18 ip
Jonkinlainen video (http://s73.photobucket.com/albums/i235/ghholt/?action=view¤t=Roasting1-PoundGuatemalanCoffeeInTh.flv) kommentteineen paahtimesta.
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 15, 2007, 10:37:57 ap
Noniin, Behmor on tullut viimein myyntiin lammikon toiselle puolella ja ainakin coffeegeekin foorumeilta tuntuu löytyvän porukkaa  (http://www.coffeegeek.com/forums/coffee/homeroast/330287) joka on paahtimen jo itselleen saanut.

Sweetmariasin sivuilta löytyy viisisivuinen arvostelu (http://www.sweetmarias.com/prod.behmor.shtml), josta kannattaa lukaista ainakin yhteenvetosivu (http://www.sweetmarias.com/prod.behmor5_summay_pros_cons.shtml) (hyvyydet/heikkoudet).

Paahtotulosta (täydelläkin kapasiteetilla) kehutaan hyväksi ja varsinkin "...it compares well to our Probat commercial roaster" kuulosti lupaavalta. Heikkouksina mainitaan mm. se että laittetta ei ole suunniteltu kovin tummia paahtoja varten (yli 20s toista raksua) - mutta ainakaan itse en ole mitään pavuistani paahtanut viimeaikoina noin tummiksi. Lisäksi "pienipapuiset" tai paljon kuorta sisältävät pavut voivat olla ongelmallisia, mutta näitä varten on saatavilla lisäkkeenä pienempisilmäinen "paahtokatiska" (vai miksihän tuota Behmorin "ritilää" olisi hyvä sanoa).

Laitteen ohjelmoitavuutta (tai sen puutteellisuutta) verrataan tietysti ohjelmoitavaan hottoppiin, jolle se tottakai häviää - mutta edelleen yhden ohjelmoitavan hottopin hinnalla (930 dollaria) saa kolme Behmoria (299 dollaria). Paahtoja voi kuitenkin jossainmäärin muokata tiettyjen parametrien sisällä - eli aivan "tehdasasetuksilla" ei siis tarvitse kokoajan paahtaa.

Kovin vaativalle ja kokeneelle paahtajalle paahdin saattaa ehkä tuntua joiltain osin hieman "rajoittuneelta" (tosin vaikuttaa olevan modattavissa (http://www.home-barista.com/forums/behmor-1600-coffee-roaster-1st-look-t4479-20.html#49431) tämäkin, ks. "heater boost") - mutta paahtamista aloittavalle henkilölle tämä on kyllä mielestäni tällä hetkellä ehdottomasti paras vaihtoehto varsinkin huikean hinta/laatu suhteensa ansiosta. Tulisi vaan nyt äkkiä eurooppaan... :)

Edit: Manuaali (v3.3) löytyy mm. täältä (http://www.sweetmarias.com/behmor_images/SM_Behmor_Operations_Manual_V3.3.pdf).
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 12, 2007, 14:35:18 ip
Eurooppaan on rantautunut jo ainakin yksi testipaahdin (linkki (http://www.hasblog.co.uk/?p=263)). Koska tuo testipaahdin on Hasbeanin Stevellä - niin hyvällä lykyllä näitä saa jo 2008 aikana hankittua itselleen "euromallisina".   :D
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: isojp - Joulukuu 12, 2007, 15:50:58 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Eurooppaan on rantautunut jo ainakin yksi testipaahdin. Koska tuo testipaahdin on Hasbeanin Stevellä - niin hyvällä lykyllä näitä saa jo 2008 aikana hankittua itselleen "euromallisina".   :D


Toivottavasti saa, nimittäin en tule enää ensi vuonna käyttämään I-roaria. Olin jo kertaalleen tilaamassa Gene Cafeta, mutta lykkäsin sitten vielä ostopäätöstä. Ei tuolla I-roarilla saa tasalaatuista ja hyvää espressopaahtoa aina aikaiseksi, kyllä se suodatinkahviin just ja just menettelee.

Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Tuomas - Joulukuu 13, 2007, 09:03:49 ap
Lainaus käyttäjältä: isojp
Toivottavasti saa, nimittäin en tule enää ensi vuonna käyttämään I-roaria. Olin jo kertaalleen tilaamassa Gene Cafeta, mutta lykkäsin sitten vielä ostopäätöstä. Ei tuolla I-roarilla saa tasalaatuista ja hyvää espressopaahtoa aina aikaiseksi, kyllä se suodatinkahviin just ja just menettelee.


Onko täällä foorumilla ammattipaahtajia. Tai onko millään sivustolla keskusteltu papujen määrän vaikutuksesta paahtotulokseen?

Itse olen pohtinut voiko pieniä eri paahtamalla päästä samanlaisiin tuloksiin kuin noilla muutaman kilon minimeillä, jotka pienemmillä ammattilaisvehkeillä saavutetaan.

Tuo Behmor toisaalta kiinnostaa, mutta toisaalta epäilyttää, onko tulos sittenkään merkittävästi parempi kuin uunissa, jossa paahtamalla ei tarvitse ostaa erillisiä paahtimia. Jos kotikaupungissani olisi pienpaahtimo, en itse paahtaisi lainkaan. Sen verran luotan ammatilaisiin. Mutta kun ei ole, niin pitää välillä paahtaa itse.
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 13, 2007, 11:03:45 ap
Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Itse olen pohtinut voiko pieniä eri paahtamalla päästä samanlaisiin tuloksiin kuin noilla muutaman kilon minimeillä, jotka pienemmillä ammattilaisvehkeillä saavutetaan.


Jos katsastat erilaisten paahtimien kuvia esimerkiksi täältä (http://www.sweetmarias.com/Roasters-SweetMarias.html) niin löydät ns. "sample roaster":eita jotka on suunniteltu pienempien erien paahtamiseen - eli kyllä ammattilaisvehkeillä paahdellaan alle kilonkin eriä.

Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Tuo Behmor toisaalta kiinnostaa, mutta toisaalta epäilyttää, onko tulos sittenkään merkittävästi parempi kuin uunissa.


Vaikken itse ole näitä keskenään vertaillut taikka edes behmoria käyttänyt, niin siitä tähän asti lukemieni kommenttien perusteella uskallan kyllä väittää että eroa on - ja paljon. Toinen on uuni jota ei ole suunniteltu kahvin paahtamiseen - toinen on kahvinpaahdin jota on suunniteltu 8 vuotta kahvin paahtamiseen.
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Esa - Joulukuu 13, 2007, 11:41:44 ap
Uuni paahtaa paljon epätasaisemmin. Sopivalla pavulla voi tosin uunissa saada tämän johdosta mukavan eri paahtoasteiden yhdistelmän kertapaahdolla, mutta noin yleensä halutaan tasaisuutta. Sen takia kahvinpaahtimia on olemassa.

Paahtoerän pitää olla se, mille paahdin on suunniteltu. Jos yrität kymmenen kilon paahtimella paahtaa sata grammaa, ei tule mitään. Mutta sadan gramman paahtimella tulee. Massa helpottaa hyvään paahtoon pääsemistä, mutta kyllä pienestäkin erästä saa hyvän.
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Tuomas - Joulukuu 13, 2007, 22:02:00 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee
"sample roaster":eita jotka on suunniteltu pienempien erien paahtamiseen - eli kyllä ammattilaisvehkeillä paahdellaan alle kilonkin eriä.


Joo, olen näistä tietoinen, mutta taitavat kuitenkin olla paljon kehittyneempiä ja raskaampia laitteita kuin kotipaahtimet, joista harvalla pääsee esim. puolen kilon paahtoeriin.

Mutta ehkä ongelma ei olekaan papujen määrä, vaan koneiden tekniikka. Kysymys heräsi kahdesta seikasta:
1. Olen rännärillä paahtaessa huomannut pääseväni tasaisempaan ja parempaan tulokseen isommalla papusatsilla.
2. Muutamat ovat olleet täällä pettyneitä iRoastin tulokseen, jotkut myös vastuksen vaihdon jälkeen. Pohdin voisiko tuolla satsin koolla olla vaikutusta.

Mutta ehkä on kyse vain makuasioista ja paahtimeen säätöjen rajallisuudesta.

Lainaus
Toinen on uuni jota ei ole suunniteltu kahvin paahtamiseen - toinen on kahvinpaahdin jota on suunniteltu 8 vuotta kahvin paahtamiseen.


Totta varmasti, mutta luulen, että uuni on aliarvostettu paahtamisessa. Toki kyse on siitä myös, mitä keitintä varten paahtaa. En ole kovin tummia paahtoja kokeillut. Mutta kyllä uunillakin saa yllättävän tasaista jälkeä ja uunitkin ovat yksilöitä. Paahtoprofiilin säätö on kyllä mahdotonta.

Vaikka oma kehu haiseekin, niin ibrikillä olen parhaat kahvit saanut omista uunipaahdoista. No - Iraklionista ostamani tuore pienpaahtimon kahvi oli kyllä erinomaista. Sanotaan tasapeli. Kotimaiset paahtajat ovat yleensä taas erikoistuneet hieman tummempiin paahtoihin, mikä ei välttämättä sovi kreikkalaiseen kahviin - ainakaan minun makuuni.

Tunnustan myös sen, että jos ostan joskus espresso-vehkeet, en uskalla ihan heti kilpailla ammattipaahtajien tuotoksia vastaan - en ainakaan uunilla paahtaen. Mutta toistaiseksi en omalla kohdallani näe tarvetta sijoittaa paahtimeen...
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: akallio - Joulukuu 13, 2007, 22:25:30 ip
Papu ei näe että kuinka paljon sillä kavereita on ja mukauta kemiallisia prosessejaan sen mukaan, eli periaatteessa satsin koko voi olla vaikka yksi papu ja silti lopputulos erinomainen.

Isomman erän etu on siinä, että massa tasoittaa lämpötilan muutoksia. Jos käytät rännäriä sähköhellalla, niin iso satsi on varmasti eduksi. Jo lettujen paistaminen on melko vaikeaa sähköhellalla, eli se on varsin huono väline profiilin säätelyyn - samoin kuin sähköuuni. En tiedä auttaisiko jos niitä PID:aisi... :)

I-Roastin ongelma lienee lähinnä itse menetelmässä, eli ilmapaahdossa. Se kuivattaa papuja enemmän kuin rummussa paahtaminen.
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Tuomas - Joulukuu 13, 2007, 23:04:00 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio
Papu ei näe että kuinka paljon sillä kavereita on ja mukauta kemiallisia prosessejaan sen mukaan


 :lol: Hauskasti ilmaistu.

Lainaus
Isomman erän etu on siinä, että massa tasoittaa lämpötilan muutoksia.


Tätä ajoin hieman takaa...

Lainaus
I-Roastin ongelma lienee lähinnä itse menetelmässä, eli ilmapaahdossa. Se kuivattaa papuja enemmän kuin rummussa paahtaminen.


Tämä selittänee parhaiten täällä purettujen pikkupettymysten syyt. Ovat tainneet olla juuri kuumailmapaahtimia.
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Esa - Joulukuu 14, 2007, 13:10:46 ip
Joo, ilmapaahto on erilainen kuin rumpupaahto, mutta ei se ole ihan selvä parempi-huonompi-asetelma. Nopealla ilmapaahdolla on joitain etujakin. Herkät aromit säilyvät siinä paremmin. Kyllä minä luulen, että enimmäkseen kotipaahtajien pettymykset johtuvat siitä, ettei ole löytynyt vielä oikein hyvää sekoitusta ja optimaalisia paahtoja sekoituksen kullekin osalle. Huippuammattilaisten päihittäminen on toki kotipaahtajalle aika korkea tavoite, mutta tarkoituksenahan onkin saada tuoretta ja siksi paljon parempaa kahvia, kun kerran alakerrassa ei toimi paahtimoa. Hyvä kotipaahto hakkaa kyllä aina kolme viikkoa vanhan huippukahvin.
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Tuomas - Joulukuu 15, 2007, 23:36:53 ip
Tuoreus se on valtti minunkin mielestäni. Toki myös onnistuneen oman paahdon tuoma tyydytys jne... Mukavahan se on amatöörinä harrastaa, vaikka ammattilaisen silmin paahdossa olisikin monia virheitä.

Minä vain yritän olla tällä palstalla sellainen ääni, joka puhuu edullisen kahviharrastuksen puolesta. Sen, ettei hyvä kahvi vaadi välttämättä espresso-keitintä ja kotipaahdinta tai kallista myllyä.

Tosin ei kukaan täällä sellaista varmaan väitäkään...mutta haluaisin rohkaista "espresso-koukkua" pelkääviäkin kokeilemaan kotipaahtoa ja erilaisia kahvimakuja.

Itse olen uunipaahdolla ja sopivalla sekoituksella löytänyt todella hyvän kreikkalais-tyyppisen ibrik-sekoituksen. Maku on juuri kuten kreikkalaisessa kahvissa, mutta tuoreus tuo siihen oman ekstransa.

Sekoitus on:
noin 60 % Brasilialaisia Minaksen alueen Rio-y papuja
noin 20 % Yirgacheffeä
noin 20 % Guatemalan antiguaa

Ja todellakin sekoitussuhde on aika silmämääräinen, ei niin tarkka, ja kaikki uuniin samalla kertaa. ettiopialainen papu on pienempää ja paahtuu muita tummemmaksi. Rio-y jää vaaleimmaksi, mutta se sopiikin sille - ne homeen tuomat kemikaalit muuttuvat pistäviksi tummemmilla paahdoilla.

Mutta itse asiaan. Behmor on kiinnostava juuri edullisena rumpupaahtimena. Kai se olisi ostettava, jos hommaisi espresso-vehkeetkin. Mutta mielenkiinnolla odotan ensin teidän syvemmälle harrastaneiden ensikokemukset ja harkitsen sitten itsekin...
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: akallio - Joulukuu 16, 2007, 11:19:02 ap
Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Minä vain yritän olla tällä palstalla sellainen ääni, joka puhuu edullisen kahviharrastuksen puolesta. Sen, ettei hyvä kahvi vaadi välttämättä espresso-keitintä ja kotipaahdinta tai kallista myllyä.


Sellainen ääni on todella tervetullut. Ja varsinkin pressopannu on minusta erittäin varteenotettava keitin. Uskoisin myös, että se on hieman joustavampi paahtojen suhteen. Pressolla tehdessä papujen pitää vain maistua hyvälle, kun taas epressossa niiden pitää myös reagoida paineistettuun uuttoon oikealla tavalla. Kuvittelisin, että jälkimmäinen asettaa tiukemmat vaatimukset esimerkiksi paahdon tasaisuudelle - mutta tämä nyt on lähinnä arvailua.

Paahtamisen osalta pressopannun kaltaista halpaa hittituotetta ei taida olla. Kun halutaan kohtuullisen kokoinen satsi papuja, niin sellaisen kuljettaminen tiettyjen lämpötilojen kautta haluttuun lopputulokseen on vaan sen verran vaativa tehtävä, että ilman kohtuullisen järeitä ja tehtävään suunniteltuja laitteita se ei erityisen hyvin onnistu. Mutta jos vaihtoehtona on vanha kahvi, niin silloin kotipaahtaminen voittaa aina.


Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Tuomas - Joulukuu 16, 2007, 21:04:42 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio
Ja varsinkin pressopannu on minusta erittäin varteenotettava keitin. Uskoisin myös, että se on hieman joustavampi paahtojen suhteen.


Jotain varmaan pressosta kertoo se, että esim. "M-Mestarit"
tarjoavat sillä alkuperäkahvit. Kysehän on oikastaan samasta tekniikasta kuin "Cuppingissa" (kuuma vesi papujen päälle ja hetki haudutusta), pressossa siivilöidään purut vain pannun pohjalle, cuppingissa ne jäävät kupin pohjalle.

Toinen hyvä ja edullinen, sekä paljon anteeksi antava (ja epätaisaisesta paahdosta jopa hyötyvä) keittotapa on ibrik ja toki vanha kunnon pannukahvi.

Lainaus
Pressolla tehdessä papujen pitää vain maistua hyvälle, kun taas epressossa niiden pitää myös reagoida paineistettuun uuttoon oikealla tavalla. Kuvittelisin, että jälkimmäinen asettaa tiukemmat vaatimukset esimerkiksi paahdon tasaisuudelle - mutta tämä nyt on lähinnä arvailua.


Selvähän se on, että espresso heruttaa kaikki maut kahvista, jos se on oikein tehty. Siksi varmaan kannattaa myös tarkkaan harkita, alkaako itse edes paahtaa espresso-paahtoja. Voi olla hankala pistää kampoihin ammattilaisille.

Tuollainen rumpu-värkki antaa siihen varmasti mahdollisuuksia. Mutta hirveästi siihen alkaa tulla muuttujia, papujen koko, kosteus, paahtoprofiilit yms.

Itse en noita hallitse, ja siksi näppituntumaan, ulkonäköön ja tuoksuun perustuva yksinkertainen paahtotapa on helppo hallita. Ainoa muuttuja on oppia se miten tummaksi mikäkin papu kannattaa paahtaa.

Mitä enemmän nippeleitä paahtimessa on, sitä suurempaa asiantuntemusta paahdon onnistuminenkin vaatii. Näin ainakin luulisin. Mitä niistä säätömahdollisuuksista on hyötyä, jos ei tiedä mitä millekin pavulle ja miksi...

Mutta, jos haluaa todella syvälle kahviharrastuksessaan mennä, vaikuttaa Behmor lupaavalta paahtimelta.
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: nasse - Joulukuu 16, 2007, 21:50:19 ip
Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Mutta, jos haluaa todella syvälle kahviharrastuksessaan mennä, vaikuttaa Behmor lupaavalta paahtimelta.


Kyllä tuo Behmor taitaa, ainakin ohjeenmukaisessa käytössä, olla melkoisen yksinkertainen laite. Valitset painon ja sen jälkeen yhden viidestä(?) profiilista. Taitaa uusittu Hot Top olla myytävistä kotipaahtimista se, jolla eniten pystyy leikkimään säätöjen kanssa.
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 16, 2007, 22:41:03 ip
Lainaus käyttäjältä: nasse
Valitset painon ja sen jälkeen yhden viidestä(?) profiilista. Taitaa uusittu Hot Top olla myytävistä kotipaahtimista se, jolla eniten pystyy leikkimään säätöjen kanssa.


Juu, mutta tässä voi hieman "pelata". Luepa esim. täältä (http://www.sweetmarias.com/prod.behmor2_use.shtml) (alhaalta) kohta "Tips on Fine-Tuning Roast Times". Elikkä profiileihin on mahdollista tehdä jonkin verran muutoksia - täysin omaa profiiliaan vain ei voi tehdä. Lisäksi nuo Behmorin profiilit on myös mietitty ihan paahtoalan ammattilaisten kanssa.

Tietysti parempi kontrolli paahtojen suhteen olisi ideaalista - kuten genessä, taikka hottopin kahdessa uusimmassa mallissa. Toisaalta behmor maksaa tällä hetkellä 299 dollaria, gene 495, hottopit 730 ja 930 ja paahtotulos näyttäisi olevan ainakin tähän mennessä tulleiden kommenttien valossa täysin vertailukelpoinen (ja paahtaa maksimissaan sen puoli kiloa kerralla, mikä on muihin nykyisiin kotipaahtimiin nähden vähintään tuplamäärä).

Uskaltaisin kuitenkin väittää että paahtamisharrastustaan aloittelevalle tuossa behmorin "pelivarassa" on kyllä ihan tarpeeksi pelivaraa pariksi vuodeksi - tämän jälkeen jos tuntuu että haluaisi paahtaa täysin oman tahtonsa mukaan niin kannattaa ehkä laittaa lisää rahaa likoon. Mutta tällöin on syytä ottaa huomioon myös se että niiden omien profiilien rakentelu vaatiia aikaa, kirjanpitoa, lämpötilojen mittausta, eri paahtoprofiilien vertailua, jne... muussa tapauksessa tuo behmorin pelivara olisi edelleenkin riittävä, sillä niissä "profiilipohjissa" on sentään jokin järki takana.
Otsikko: Vast:Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Esa - Helmikuu 18, 2008, 20:32:10 ip
Niin, se on hyvä kanssa tajuta, että jos meinaa alkaa paahtoprofiileita rukkaaamaan, niin vaatii huomattavan suurta panostusta asiaan, että saa oikeasti parannusta aikaan. Paahtaminen on niin monitahoinen juttu, että aivan varmasti loppuu itseltä aika ja mielenkiinto ennenkuin mahdollisuudet. Jo siinä, mitä papuja käyttää, missä suhteessa ne sekoittaa ja kuinka tummaksi kunkin lajikkeen paahtaa tai paahtaako kaikki yhdessä on niin huikea määrä vaihtoehtoja, että siinä riittää kotipaahtajalla ihmettelemistä pitkäksi aikaa. Aika harva viitsii kotona ruveta paahtamaan samaa kahvia monta erää eri profiilein ja vertailla tuotoksia rinnakkain, kun siinä menee äkkiä kallista kahvia kilotolkulla hukkaan.
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 17, 2008, 23:31:05 ip
Noniin, 230V ja 240V euromalleista on sitten viimein jonkinlaista havaintoa - asiasta voi lueskella lisää täältä (http://www.toomuchcoffee.com/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=6674).
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Teme - Toukokuu 18, 2008, 18:43:14 ip
Euroopan hinnoista en ole vielä löytänyt mitään indikaatiota? Taalan kurssi on edelleen houkutteleva, eli toivotaan hinnan asettuvan alle 300 euron...

T.Teme
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 18, 2008, 20:42:10 ip
Tuo 299 dollaria jolla Behmoria tuntuu vähintään amerikan markkinoilla saavan on tällähetkellä reilu 190 euroa. Eli ei tosiaan mitenkään mahdoton tuo vajaa 300 euroa vaikka siihen jonkinlaista "euroveroa" sun muuta tulisi päälle.

Jos vertaa esim. Hottopin (malli KN-8828B) hintoja, niin amerikassa esim. Sweetmarias myy sitä 730 dollarilla, eli noin 470 eurolla. HasBeanillä se on sitten 540 puntaa, eli noin 680 euroa. Euroopassa siis Hottopista joutuu maksamaan noin 45% enemmän (ja tämä ei siis tosiaankaan johdu siitä että esim. HasBean vetäisi tuon erotuksen välistä vaan hintaa nostaa ainakin rahti, tulli ja alv). Jos tällä kaavalla laskisi niin Behmorin hinnaksi muodostuisi euroopassa 275 euroa. Eli toivoa on...  :)
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: CD - Toukokuu 26, 2008, 11:57:27 ap
$299 + pk, Sweetmariasissa halvin toimitus oli USPS $126.50 (+ vakuutus $5.25) = $425.50 ($430.75) = 276€. Tuohon summaan tulee sitten tulli ja alv. Tulli on varmaan jotain 3-6% välillä, en ole tilannut jenkeistä vielä kahvilaitteita, joten tulliprosentista ei ole tarkkaa tietoa.

276€ + 6% = 292.70€ + 22% = 357€. Tuohon summaan sitten katteet päälle, riippuen tietysti laitteen tukkuhinnasta, joka voi olla jenkkilaitetta korkeampi, koska laitteeseen joudutaan tekemään uusi virtapuoli 220v:lle (jos semmoista ikinä edes tehdään..). Jenkkilaitteelle 120v / 1630w on aika kallista hommata riittävä muunnin 220v:lle. Kannattaa ottaa selvää ennen kuin tilaa.
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Teme - Kesäkuu 01, 2008, 00:21:09 ap
On tullut lueskeltua ja funtsittua lisää. Vaikka Behmorin eurooppalaisesta versiosta ei olekaan vielä kovin paljoa kokemusta, niin tuo HotTopin B-versio alkaa näyttämään entistäkin kiinnostavammalle (itse siis paahtaisin vain espressoa varten)...

T. Teme
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Kesäkuu 01, 2008, 21:59:15 ip
Has Beanin Steve on laittanut blogiinsa pientä kommenttia "europrototyypistä" (http://www.hasblog.co.uk/?p=308).
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: moop - Kesäkuu 23, 2008, 16:30:06 ip
Tervet kaikille! Vaikka lainaus on yhdeltä, on kysymys osoitettu kaikille.

HotTopin B-versio

Eli onkos kellään kokemusta hottopin paahtimista, että miten toimivat täällä suomessa? Jenkit tuntuvat järjestään suosittelevan "variacia", mutta moinen kampe syöttövirran hallintaan ei liene ole meillä tarpeen? Entä miten paikalliset voltit korreloi esim. HB:n foorumilla esitettyjen profiilien kans, että voiko sieltä hakea referenssejä omiin tarpeisiin ollenkaan? Kaikin puolin komea aparaattihan tuo olisi..:)

++moop
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Tinuri - Lokakuu 08, 2008, 14:56:14 ip
Behmorin sivuilta kun tiedustelin saatavuutta Euroopassa, niin antoivat ymmärtää, että voi mennä puoli vuotta ja jopa pidempäänkin.
Toivottavasti ovat vain valmistelemassa iloista ylläriä, tai sitten eivät saa Steven kanssa hiottua hinta kohilleen?
Odotuksen merkeissä kuitenkin...

O.K.
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Tinuri - Marraskuu 12, 2008, 13:40:38 ip
Paahtaakin pitäs...

Osaako kukaan mestareista selvittää, kannattaisiko hankkia jokin muu paahdin, kun tuo Behmorin euromalli ei tunnu millään valmistuvan?
Katselin Ongebrandin sivuja ja siellä näkyi yksinkertaisen näköinen rumpupaahdin Gene Cafe? (€335). Siinä näytti olevan vain kaksi nappia. Yksi lämmölle ja toinen ajalle, lisäksi jäähdytys. Onko kellään kokemusta, tai edes mielipidettä? On siis ilmeisesti eurojännitemalli? Voiko paahto onnistua, kun ei tunnu olevan "profiileja?
Entäs tuo Hot Top sitten, taitaa olla kallis ja onko Suomisähkölle?
Sitä I-roastia en haluaisi, kun kokemukset ovat olleet muilla käyttäjillä hiukan kirjavia.

Onko joitakin muita kotibudjettiin sopivia paistajia, joita kannattaisi tutkailla hankkimismielessä?

O.K.
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: vemuli - Marraskuu 12, 2008, 14:01:57 ip
Paahtaakin pitäs...

Osaako kukaan mestareista selvittää, kannattaisiko hankkia jokin muu paahdin, kun tuo Behmorin euromalli ei tunnu millään valmistuvan?

Onko joitakin muita kotibudjettiin sopivia paistajia, joita kannattaisi tutkailla hankkimismielessä?

O.K.

Kotibudjetti on niin venyvä käsite...että rohkenen tarjota tällaista...

http://www.discaf.com/english/tostadora-tn1.htm
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Tinuri - Marraskuu 12, 2008, 14:15:46 ip
Noh,

Tuskin menee kotipudjettiin. Tokkopa edes rahdin puoleen, kun painoakin on enemmän, kun allekirjoittaneen kotihengettärellä. Näyttää kyllä komeelta, mutta ehkä ei...

O.K.
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 12, 2008, 14:38:46 ip
Katselin Ongebrandin sivuja ja siellä näkyi yksinkertaisen näköinen rumpupaahdin Gene Cafe? (€335). Siinä näytti olevan vain kaksi nappia. Yksi lämmölle ja toinen ajalle, lisäksi jäähdytys. Onko kellään kokemusta, tai edes mielipidettä? On siis ilmeisesti eurojännitemalli? Voiko paahto onnistua, kun ei tunnu olevan "profiileja?

Profiilit voi synnyttää manuaalisesti, mikä ei liene ollenkaan hullumpi vaihtoehto.

Kannattaa katsella kokemuksia ainakin tuolta:
http://www.phpbber.com/phpbb/portal.php?mforum=coffetimeboard

Jännitteen vaihtelut ilmeisesti vaikuttavat aika paljon laitteen toimintaan.

Sitä I-roastia en haluaisi, kun kokemukset ovat olleet muilla käyttäjillä hiukan kirjavia.

Minä olen sitä ainakin tähän mennessä parjannut, mutta nyt kun "jännitteenmukautusvastus" on vaihdettu ja savunpoistoputki hommattu, niin se on itseasiassa aika näppärä peli!
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: vemuli - Marraskuu 12, 2008, 15:11:02 ip

Minä olen sitä ainakin tähän mennessä parjannut, mutta nyt kun "jännitteenmukautusvastus" on vaihdettu ja savunpoistoputki hommattu, niin se on itseasiassa aika näppärä peli!


Onko tuo vastuksen vaihto nimenomaan i-roastiin liittyviä "tuunauksia", vai miten se suhtautuu vanhempaan Precision-malliin? Löytyykö siihen mitään DIY-modauksia?
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 12, 2008, 15:26:00 ip
Onko tuo vastuksen vaihto nimenomaan i-roastiin liittyviä "tuunauksia", vai miten se suhtautuu vanhempaan Precision-malliin? Löytyykö siihen mitään DIY-modauksia?

Käsittääkseni siinä pitäisi olla samantyyppinen vaihdettava vastus (ainakin tällaisen kommentin bongasin jostain uutisryhmästä aikoinaan) mutta vastuksen koossa taisi olla jotain eroa i-roastin vastukseen. Saisitko otettua jonkinlaista kuvaa precisionin sisuksista, mikäli siinä on aukeava alapohja kuten iroastissa?
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: isojp - Marraskuu 19, 2008, 14:56:09 ip
Nyt on tullut Behmorille CE-hyväksyntä ja Joe voi aloittaa euroversion tuotannon..

Tiedon alkuperäinen lähde löytyy;
http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=3949&page=10 (http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=3949&page=10)
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: moop - Marraskuu 19, 2008, 20:27:14 ip
Paahtaakin pitäs...
.
.
Entäs tuo Hot Top sitten, taitaa olla kallis ja onko Suomisähkölle?

Tuskailin samojen kysymysten kans tässä jokunen aika sitten ja koitin asiaa täälläkin selvittää. Vastauksia täältä en saanut, mutta varsin hyvää palautetta ja supporttia Has Beanista ja sieltäpä sitten laitoinkin uudemman B:n. Paahtokertoja on takana 2, joten laitteen käytön opetteluun menevät nekin kerrat.

Lyhyesti voi jo tässä vaiheessa todeta, että vaikka paahdot ovat menneet tieteen ja taiteen mukaan "melko vituralleen", niin on maku pavuissa ollut jotain ihan muuta kuin mitä sain iroastilla aikaiseksi. Käytön opettelussa menee aikansa ja eihän tuo mikään edullinenkaan ollut, mutta uskoisin että pitkässä juoksussa se maksaa itsensä takaisin lähinnä kestävyyden, käyttömukavuuden ja esim. huollettavuuden myötä (was?!:D).

Paahtimissa, kuten monissa muissakin mihin tahansa harrastukseen liittyvissä laitteissa, tuntuu päätöksenteossa olevan läsnä aina kompromissi. Olkoot se ohjelmoitavuus, kapasiteetti tai jokin muu käyttöön liittyvä määre, ei kaikkia samassa paketissa saa. Päädyin B:hen lähinnä täyden manuaalisuuden vuoksi, pitäen sitä tärkeimpänä seikkan omiin tarpeisiini. Paahtaa voi aina useammin, mutta tahdon värkätä tuuletinta ja lämmittimen tehoa matkan aikana haluamaani suuntaan. Sillä ei ole niinkään väliä, että laitteessa on vain 3 talletettavaa paahtoprofiilia. Paahdot todennäköisesti käyttäytyvät samanlaisesti sen 2kg säkin keston ajan, joten uusiksi ne olisi haettava muutenkin.

++moop
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Mini1965 - Marraskuu 30, 2008, 17:31:17 ip
Hasbeanin blogista poimittua:

11.30.2008

Couple of quick updates.

Behmor Roaster

CE/GS approvals have been recived and Joe flys in to meet tomrrow to discuss what we do and how we do it, and also to tie up some trade mark stuff.


 8)
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: migu2 - Heinäkuu 12, 2009, 21:21:30 ip
No niin, sitten vaan Behmoria tilaamaan Hasbeanilta :)
199 punnan hintaan ei paha sijoitus...
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 12, 2009, 21:56:40 ip
199 punnan hintaan ei paha sijoitus...

Kannattaa huomata että tilaussivulla on valintamahdollisuus: "3 pin UK plug / 2 pin Euro plug". Eli saa suoraan oikeanmallisella töpselillä. Ja hienoa että hinta pysyi käytännössä yhtä edullisena kuin valloissa.

Lisäys: Haastatteluvideon (http://www.hasblog.co.uk/?p=1289) alla olevasta kommentista päätellen ("We will also be handling distribution so if your a company looking to start selling the machine please get in touch") halukkaiden "suomijälleenmyyjien" kannattanee laittaa sähköpostia hasbeanille.

Lisäys 2: Jahas, Steve luetteli tuossa videossa (21:16-> eteenpäin) millä kielillä laitteen ohjekirja on saatavissa ja siellä oli mukana myös Suomi!
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: lasy - Heinäkuu 13, 2009, 08:12:18 ap
Kannattaa huomata että tilaussivulla on valintamahdollisuus: "3 pin UK plug / 2 pin Euro plug". Eli saa suoraan oikeanmallisella töpselillä. Ja hienoa että hinta pysyi käytännössä yhtä edullisena kuin valloissa.

Lisäys: Haastatteluvideon (http://www.hasblog.co.uk/?p=1289) alla olevasta kommentista päätellen ("We will also be handling distribution so if your a company looking to start selling the machine please get in touch") halukkaiden "suomijälleenmyyjien" kannattanee laittaa sähköpostia hasbeanille.

Lisäys 2: Jahas, Steve luetteli tuossa videossa (21:16-> eteenpäin) millä kielillä laitteen ohjekirja on saatavissa ja siellä oli mukana myös Suomi!


Tilaukseen läks välittömästi, kun luin s-postit. Samalla tuli tilattua 18 kg kahvia...
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Teme - Heinäkuu 13, 2009, 23:11:01 ip
Tilaukseen läks välittömästi, kun luin s-postit.

Do dii. Raporttia, kuvaa ja kokemuksia tänne foorumille heti kun olet pääsyt tutuksi uuden laitteen kanssa!

T. Teme
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: lasy - Heinäkuu 14, 2009, 09:40:15 ap
Do dii. Raporttia, kuvaa ja kokemuksia tänne foorumille heti kun olet pääsyt tutuksi uuden laitteen kanssa!

T. Teme

"The status of order #***** is now Shipped" Toivottavasti UPS panee parastaan :)
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: migu2 - Heinäkuu 14, 2009, 19:06:14 ip
Täytyy tässä vielä vähän pidätellä ostohimoja... Olen tutkiskellut vähän enempi tuohon Behmoriin liittyvää infoa ja pari asiaa mietityttää:
-Tummin paahto mitä voi paahtaa on 10 sek. toiseen raksuun, joka nyt ei sinällään ole edes kovin tummaa vielä. Joskin erikoiskahveja ei yleensä edes tohon tummuuteen tarvitse vetää. Tummempiin paahtoihin löytyy toki trikki, mutta siinä voi sitten uhrata laitteen takuut jne.

-Kaikkia paputyyppejä ei voi paahtaa, tai niiden kanssa voi tulla ongelmia. Esim. etiopialaiset, jotka ovat useasti hyvin pientä papua. Omat suosikit löytyy juuri etiopialaisista kahveista. Behmoriin löytyy tiheämpiverkkoinen rumpu, joka saattanee auttaa asiassa.

-Jotenkin tuo paahtimen ohjelmointi tuntuu insinööritasoiselta suoritukselta. Toki valmiit profiilit löytyy myös ja paahtoaikaa pystyy pidentämään kätevästi nappia painamalla.

-Erittäin ruma ulkonäkö, joten sijoituspaikka löytyy kaapista eikä pöydältä :)

Genecafeen verrattuna rajoituksia tuntuu olevan paljon. Gene on tietenkin täysin manuaalisäädettävä, mutta en näe tuota hirveän isona ongelmana, koska paahtoa joutuu kuitenkin aina seuraamaan vierestä ja tuntuu jotenkin kätevältä että nappia painamalla saa lisää lämpöä tai aikaa.
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: lasy - Heinäkuu 15, 2009, 11:36:41 ap
Samoja asioita mietin minäkin, mutta koska lähinnä pidän brassikahveista, en ole kovin huolissani.
Toisaalta tummempia kuin 10 sekkaa toiseen raksuun on turha edes haaveilla paahtavansa kerrostalokaksiossa.

Tuo behmorin ohjelmointi on hoidettu softalla, joten luulisi erinäköisiä modeja tulevan markkinoille melko pian. Omissa uunipaahtopuuhissa olen havainnut laiskistuneeni melkoisesti, en enää millään jaksa olla koko ajan kyttäämässä paahtoprosessia, vaan viritän lämpömittarin hälyyttämään kun pavut ovat 200 asteisia ja menen vasta sitten niitä väijymään. Näin tuskin saa optimaalista kahvia, mutta vaiva pienenee.

Tiheämmän rummun olin ehtinyt tilata jo aiemmin sweet mariasta DIY sähköuunipaahdinta varten. Maksoi 20 taalaa. (minimitilaus 40 taalaa + 30 taalaa rahti, joten tullivapaan raja paukkuu =() Toivottavasti saavat pian tällekin puolelle lätäkköä.

Rumuus on muuten todella suheellista. Omassa keittiössämme on ainakin 3 rumempaa kojetta kuin tuo behmor (Jääkaappi, liesi, tiskikone...) :D

Maantaina saapunee paketti, joten keskiviikoksi luvassa raportointia.
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 15, 2009, 11:42:14 ap
Paahtamista aloittelevalla tuo Behmor on mielestäni tällä hetkellä käytännössä se paras vaihtoehto (hinta/laatu). Löytyy säädettävyyttä, mutta myös valmiita profiileja joilla pääsee hyvin alkuun. Genessä on sitten toki enemmän säädettävyyttä mutta hintaakin se noin 100 euroa enemmän.

Tuo behmorin ohjelmointi on hoidettu softalla, joten luulisi erinäköisiä modeja tulevan markkinoille melko pian. Omissa uunipaahtopuuhissa olen havainnut laiskistuneeni melkoisesti, en enää millään jaksa olla koko ajan kyttäämässä paahtoprosessia, vaan viritän lämpömittarin hälyyttämään kun pavut ovat 200 asteisia ja menen vasta sitten niitä väijymään. Näin tuskin saa optimaalista kahvia, mutta vaiva pienenee.

Löytyy tälläinen (http://www.extrasensory.com/BehmorThing.htm) tietokoneohjelma profiilien säätämistä helpoittamaan (tosin en tiedä miten toimii euroversion kanssa yhteen - mutta kannattaa kokeilla).
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: isojp - Heinäkuu 15, 2009, 12:18:15 ip
Tulipa tuo Behmor tilattua myös itselle. Saa nähdä mitä paketeissa sitten todellisuudessa on, kun tilasin paahtimen (8 kg)  ja 10 kg papuja, mutta UPS:in mukaan maanantaina on tulossa kaksi 6 kg:n pakettia  ???

Omia kriteereitä ostoon, miksi Behmor eikä jokin muu merkki, oli seuraavat. Iso paahtokapasiteetti, ei ilmatoiminen paahto, Eu-kone on päivitetty versio USA-mallista, savunpoisto toimii kohtuullisesti ja riittävät paahtoprofiilit (myös kokeneelle kotipaahtajalle varmasti riittävät). Vaikka esim. Genessä on manuaalisäädöt profiilien tekoon, niin ihan aikuisen oikeesti, kuka niitä jaksaa vuodesta toiseen joka paahdolle säätää? Ja Genessä on vielä lämpötilaanturikin väärässä paikassa, joten varmuutta siitä että paahto menisi kuten olisit halunnut, ei ole. Paahtimen hinta ei omalta kohdalta ollut ratkaisevassa roolissa.

Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Misse - Heinäkuu 15, 2009, 12:59:58 ip

Genessä on manuaalisäädöt profiilien tekoon, niin ihan aikuisen oikeesti, kuka niitä jaksaa vuodesta toiseen joka paahdolle säätää?


En sitten tiedä, mutta Kaffalla käytössä olevat Toperin rumpupaahtimet ovat käsittääkseni täysin manuaalisäätöisiä ja ilmeisesti he jaksavat ainakin :) Ja saman tyylisiä pienpaahtimoiden laitteet taitavat ympäri maailman olla...

Itse en kyllä jaksaisi, joten ehkä jonkinlainen automatiikka olisi ihan mukava juttu, varsinkin yhdistettynä oikeasti toimivaan lämpötilan mittaukseen.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 15, 2009, 13:03:18 ip
En sitten tiedä, mutta Kaffalla käytössä olevat Toperin rumpupaahtimet ovat käsittääkseni täysin manuaalisäätöisiä ja ilmeisesti he jaksavat ainakin :) Ja saman tyylisiä pienpaahtimoiden laitteet taitavat ympäri maailman olla...

Kyllä ne ainakin silloin jameissa olivat ja säätö on muutenkin niin herkkää puuhaa, että ei varmaan tuollaisessa pienpaahtimotoiminnassa automatisointi oikein onnistukaan. On kuitenkin eri asia istua paahtimolla työkseen säätämässä kuin kotona muun puuhan ohessa paahtaessa. Itsekin arvostaisin sitä että paahdin hoitaa alun itsestään ja huutelee sitten kun tarvitaan inhimillistä tatsia oikean loppusilauksen tekemiseen.
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: Misse - Heinäkuu 15, 2009, 15:33:18 ip

 On kuitenkin eri asia istua paahtimolla työkseen säätämässä kuin kotona muun puuhan ohessa paahtaessa.


Itse ajattelen asian toisin päin, mutta ei se silti varmaan kummankaan kantaa vääräksi tee :) Itseäni ärsyttäisi töissä värkkäillä jatkuvan säätämisen kanssa ja toivoisin mahdollisimman automaattista toimintaa. Kotona harrastuksen parissa sitten käsityö ja kaikkiin parametriin vaikuttamismahdollisuus olisi jopa suotavaa.

Tottakai työn parissa käsin ajaisin prosesseja mieluusti, jos tietäisin sen olevan välttämätöntä kyseisen laatutason takia tms.

Paljonhan asia riippuu myös pitääkö paahtamista harrastuksena vaiko ei. Gene-Cafen suurin ongelma taitaa kuitenkin eniten olla väärin sijoitettu lämpöanturi eikä käsisäätöinen profiilin muodostus.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 15, 2009, 16:26:58 ip
Itse ajattelen asian toisin päin, mutta ei se silti varmaan kummankaan kantaa vääräksi tee :) Itseäni ärsyttäisi töissä värkkäillä jatkuvan säätämisen kanssa ja toivoisin mahdollisimman automaattista toimintaa. Kotona harrastuksen parissa sitten käsityö ja kaikkiin parametriin vaikuttamismahdollisuus olisi jopa suotavaa.

Pienessä laatupaahtimossa paahtoerät eivät taida olla niin samanlaisia, että automaattisia profiileja voisi käyttää. Toki minäkin mielelläni kotona säätäisin profiileja kohdilleen, mutta kaipaisin myös automaattisempaa toimintaa siihen tilanteeseen kun pavut on loppumassa ja vielä illalla pitää joku satsi käristää kaasuuntumaan. Ja veikkaan että jos enemmän paahtaisi niin tuo jälkimmäinen tilanne tulisi vastaan useammin kuin arvaakaan. :)
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: lasy - Heinäkuu 16, 2009, 12:23:03 ip
Tulipa tuo Behmor tilattua myös itselle. Saa nähdä mitä paketeissa sitten todellisuudessa on, kun tilasin paahtimen (8 kg)  ja 10 kg papuja, mutta UPS:in mukaan maanantaina on tulossa kaksi 6 kg:n pakettia  ???

Ei syytä huoleen: nuo UPS:n painoilmoitukset ovat parhaimmillaankin suuntaa-antavia. Itse tilalsin Behmorin lisäksi 18 kg kahvia, ja seuranta ilmoittaa 15 kg. Samaa on ennenkin ilmennyt, mutta oikeat tavarat olen toistaiseksi saanut =).

Toimituspäivä oli lipsahtanut tiistaikski, joten kokemuksia paahtotuloksista aikaisintaan torstaina.
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: migu2 - Heinäkuu 17, 2009, 16:09:50 ip
Sen verran on tullut tuota paahtamista harrastettua viimeisen vuoden aikana, joten päätin sitten laittaa Behmorin tilaukseen  :)

Tosin paahtaa sitä urheiluhengellä i-Roastillakin mökkireissua varten 1,5 kiloa kahvia koko poppoolle  ;D. i-Roastille tulen hakemaan uuden kodin, joten jos joku on harkitsemassa ostoa, niin täältä lähtisi.
Otsikko: Vs: Uusi paahdin kotipaahtajille
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 17, 2009, 23:59:14 ip
Behmorin hankkineiden kannattaa lukaista tämä viesti (http://www.toomuchcoffee.com/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&p=108054#108054) jänniteasetuksista. Paahtimelle saa siis kerrottua asuuko pistorasiassa 220v, 230v, vai 240v - mutta tuon tekemiseen on tullut muutos manuaalin painamisen jälkeen (ks. tuo viesti).