Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvin paahtaminen => Aiheen aloitti: lasy - Heinäkuu 20, 2009, 18:02:43 ip

Otsikko: Behmor 1600
Kirjoitti: lasy - Heinäkuu 20, 2009, 18:02:43 ip
Pitipäs aloitaa ihan uusi aihe  :D.

UPS toi laatikon tänään. Paahdin oli yhdessä, kaffit toiseesa lootassa. Kahviloota oli hädin tuskin kasassa, paahdinloota virheetön.

Ensin säädin jännitteen ohjeen mukaisesti (230 => tökkeli seinään B:tä painaen). Valitsin 230, sillä linjajännite oli 237-238V, ainakin näin iltapäivästä. Sitten ajoin puhdistusajon: 1/2 ja start.

Sitten vaan espresso premiumia 113 grammaa kokeeksi, ohjelmaksi P3 ajaksi C ja vielä minuuti päälle.

Kone vähän aikaa lämmitteli, ja alkoi sitten pyöritellä rumpua. Kuinka ollakkaan ensimmäisen ja toisen raksun välissä ei ollut taukoa ollenkaan  :o ja ensimmäinen satsi meni Venetsian puolelle... Toinen on nyt juuri jäähdyttelemässä. Ilmeisesti noin pieni satsi on hankala saada kohdalleen aika-akselilla...





Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: Supa - Heinäkuu 20, 2009, 18:16:19 ip
Varmaan ihan hyvä että tuli omaksi aiheeksi.

Tilasin itse lauantaina samaisen laitteen. Ihme kyllä eivät ole vieläkään lähettäneet paketteja Has Beanilta, vaikka yleensä on ollut erittäin ripeätä toimintaa. Yleensä paketit tullu viidessä päivässä perille. Millä aikataululla sinulle paketti tuli?

Tuliko savua tuolla tummalla paahdolla?

Juuri kun pääsi moittimaan niin tuli UPS:än lähetysnumero s.postiin.

Onnea vielä koneen hankinnan johdosta!
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: lasy - Heinäkuu 20, 2009, 18:23:12 ip
Millä aikataululla sinulle paketti tuli?
Maanantaina tilasin, tiistaina lähti, tänään perillä.


Tuliko savua tuolla tummalla paahdolla?

Tummalla tuli savua aika ronskisti, mutta tilanne paheni vielä huomattavasti, kun avasin luukun ;D , joten kyllä tuo reduction toimii. Jälkimmäisellä kerralla savua ei käytännössä tullut lainkaan.

Tässä kuva vielä siitäkin. Nyt jäi ehkä aavistuksen alle, kun pelkäsi yli menoa... Pitää varmaan ottaa isompi satsi ensikerralla. Ohjekirjasen arvio tokan raksunnnan alkamisesta muuten pitää kohtuu hyvin kutinsa, ainakin esso premiumilla.
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Heinäkuu 20, 2009, 18:43:38 ip
Jeps, onnea myös täältä meille kaikille Behmorin omistajille  ;D

Esilämmitykset on myös täällä tehty, haju mikä siitä tuli oli melkoinen. Illalla täytyy kokeilla sitten itse paahtamista.
Esitän pyynnön paahdoista, että laittakaa tähän ketjuun myös informaatiota mitä aikoja saatte ensimmäiselle ja toiselle raksulle.
Se edesauttaa melkoisesti paahtoprofiilien kehittämistä. Jännite täällä näyttää olevan aika sopiva, 232V tuli pistorasiasta.



Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: lasy - Heinäkuu 20, 2009, 20:03:09 ip
170 g Brassia (1/2;P3;A = 12 min) Toinen raksu alkoi 10 sekkaa ennen ajan loppumista, ennen kuin ensimmäinen oli ehtinyt kunnolla loppua. Brassit ketuiksi  :'( . Pienten määrien kanssa saa näemmä olla hyvin tarkkana. Jos toinen raksu ehtii alkaa ennen kuin painaa cool, niin pavut menevät oljyisiksi. Hieman hankaloittaa elämää...
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Heinäkuu 20, 2009, 20:51:41 ip
170 g Brassia (1/2;P3;A = 12 min) Toinen raksu alkoi 10 sekkaa ennen ajan loppumista, ennen kuin ensimmäinen oli ehtinyt kunnolla loppua. Brassit ketuiksi  :'( . Pienten määrien kanssa saa näemmä olla hyvin tarkkana. Jos toinen raksu ehtii alkaa ennen kuin painaa cool, niin pavut menevät oljyisiksi. Hieman hankaloittaa elämää...

Papumäärää pitää vain kasvattaa (vois jopa kokeilla 1/4:n ohjelmaa pitäen massan samana), niin kyllä se siitä lähtee.

Oma eka kokeilu; 227 g Sumatra LT; 1/2;P4;D=15 min. Fc=11,47 min ja sc noin 13,30, lopetus 13,55 rolling sc:iin. Tuloksen näkee kuvasta. Yli meni paahto, mutta onneksi laitoin koneeseen sellaisen pavun, joka pikkasen kestää öljyä pinnassa. Kuva on sitten otettu vain kännykällä, paremmasta kamerasta oli akku tyhjä..


Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Heinäkuu 21, 2009, 00:28:23 ap
Toinen yritys, Guatemala El Bosque (SHB) 226 g ja jännite paahdon aikana 229-225V. 1/2;P3;C; 14 min. Ekat raksut (fc) 11.42min ja sc 13,23 min. Pistin jäähdytyksen päälle noin 10 s. ennen toisia raksuja. Tulos on

Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 21, 2009, 00:43:26 ap
Tulos on

... varsin hyvän näköinen! :)

170 g Brassia (1/2;P3;A = 12 min)

Paahtimen minimimääräksi kerrotaan 125 grammaa ja olettaisin tämän vastaavan asetusta 1/4. Puolikas täydestä kapasiteetista on 225g (450/2). Jos brutaalisti laskee noista keskiarvoa, niin vaihtoa 1/4->1/2 tulisi varmaankin alkaa harkita korkeintaan siinä vaiheessa kun ylitetään 175 grammaa - puhdas arvaukseni on että lähemmäs 200 grammaa pitäisi pärjätä tuolla 1/4 asetuksella.
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Heinäkuu 21, 2009, 00:54:28 ap

Paahtimen minimimääräksi kerrotaan 125 grammaa ja olettaisin tämän vastaavan asetusta 1/4. Puolikas täydestä kapasiteetista on 225g (450/2). Jos brutaalisti laskee noista keskiarvoa, niin vaihtoa 1/4->1/2 tulisi varmaankin alkaa harkita korkeintaan siinä vaiheessa kun ylitetään 175 grammaa - puhdas arvaukseni on että lähemmäs 200 grammaa pitäisi pärjätä tuolla 1/4 asetuksella.

Olen samaa mieltä. Eu-versioon kärsii laittaa ylitäyttöä (esim. 1/2 lbs hyvin helposti sen 250-300 g). Nyt vain täytyy löytää kontrolli fc:n ja sc:n välille. Mahdollisuuksia vielä on..

Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: lasy - Heinäkuu 21, 2009, 08:44:37 ap
... varsin hyvän näköinen! :)

Paahtimen minimimääräksi kerrotaan 125 grammaa ja olettaisin tämän vastaavan asetusta 1/4. Puolikas täydestä kapasiteetista on 225g (450/2). Jos brutaalisti laskee noista keskiarvoa, niin vaihtoa 1/4->1/2 tulisi varmaankin alkaa harkita korkeintaan siinä vaiheessa kun ylitetään 175 grammaa - puhdas arvaukseni on että lähemmäs 200 grammaa pitäisi pärjätä tuolla 1/4 asetuksella.

Juu näin varmaan on. Tosin olin huomioivinani tuon aika-asetuksella (C=>A). Tuo painoasetus ei käsittääkseni vaikuta muuhun kuin aikaan. 1/4;C = 10 min, 1/2;C=14 min, joten lineaarisesti ekstrapoloiden 3/8;C ~= 1/2;A = 12 min. Ilmeisesti lineaarinen ekstrapolaatio ei ollut paras lähestymistapa  ;D, tai sitten C-aika-asetus ei sovellu vaalealle paahdolle  :-\. Sitä kuitenkin brassille suositeltiin. Ehkä tuo linjajännitteen muutaman prosentin ylitys sitten vähän vaikuttaa.


(1/4)*1 lbs = 4 oz = 113.398093 g, onko sinulla jostain parempi tieto minimimäärästä? Kerro toki mistä, en ainakaan vielä ole löytänyt ohjetta, jossa olisi käytetty SI-järjestelmän yksiköitä (tai edes johdannaisia). Suomenkileinen manuskakin on kuulemma tarjolla, mutta en löytänyt sieltä, missä sen piti olla.


Toinen yritys, Guatemala El Bosque (SHB) 226 g ja jännite paahdon aikana 229-225V. 1/2;P3;C; 14 min. Ekat raksut (fc) 11.42min ja sc 13,23 min. Pistin jäähdytyksen päälle noin 10 s. ennen toisia raksuja. Tulos on

sulla siis
t_sc - t_fc = 1.41 min, kun ohjeen mukaan pitäisi olla noin 2.10 min. Lopputulos on kieltämättä aika hyvän näkoinen *drool*, mistä arvasit lopettaa paahdon noin sopivasti?


Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Heinäkuu 21, 2009, 11:03:45 ap
Tuo painoasetus ei käsittääkseni vaikuta muuhun kuin aikaan. 1/4;C = 10 min, 1/2;C=14 min, joten lineaarisesti ekstrapoloiden 3/8;C ~= 1/2;A = 12 min.



Olen ymmärtänyt tuolla painoasetuksella voivan vaikuttaa myös "tehoon". Esim. ylläoleva case menisi näin; 1/4;C;P1=10 min, jolloin ramp (0-100%) kestää 2,5 min. Mutta jos tehdäänkin ohjelma; 1/2;C;P1=14min, jolloin ramp (0-100%) kestääkin 3,5 min.


sulla siis t_sc - t_fc = 1.41 min, kun ohjeen mukaan pitäisi olla noin 2.10 min. Lopputulos on kieltämättä aika hyvän näkoinen *drool*, mistä arvasit lopettaa paahdon noin sopivasti?

Kyseessä on tuttu papu, tiedän että se on suhtkoht kova ja siksi paahto meni sinneppäin minne oli tarkoitus. Tuota paahdon lopetuksen ennakointia täytyy harjoitella tänään lisää.



Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 21, 2009, 12:08:57 ip
(1/4)*1 lbs = 4 oz = 113.398093 g, onko sinulla jostain parempi tieto minimimäärästä?

Katsoin tuon Has Beanin tuotesivuilta (https://www.hasbean.co.uk/products/Behmor-Home-Coffee-Roaster.html): "Largest Capacity Home Roaster - 450g max to 125g min".
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: lasy - Heinäkuu 21, 2009, 14:40:46 ip
Katsoin tuon Has Beanin tuotesivuilta (https://www.hasbean.co.uk/products/Behmor-Home-Coffee-Roaster.html): "Largest Capacity Home Roaster - 450g max to 125g min".

Lienee typo tai ajatusvirhe. Samalla sivulla puhutaan (1/4) lb:stä. Joe oli kuulemma kokeillut 90 grammallakin ja toimii ihan hyvin.

Olen ymmärtänyt tuolla painoasetuksella voivan vaikuttaa myös "tehoon". Esim. ylläoleva case menisi näin; 1/4;C;P1=10 min, jolloin ramp (0-100%) kestää 2,5 min. Mutta jos tehdäänkin ohjelma; 1/2;C;P1=14min, jolloin ramp (0-100%) kestääkin 3,5 min.

Joo kyllä ramppi ilmeisesti on myös suhteessa kokonaisaikaan, mutta edelleen painon pitäisi vaikuttaa vain tähän kokonaisaikaan. Ainakaan profiilien ploteissa ei kait ollut mainintaa siitä, että ne olisivat riippuvaisia painoasetuksesta.

Sekkarin joutuu kait hankkimaan, että saa otettua aikaa ekasta raksusta tokaan. Uunipaahdossa on munakellotarkkuus piisannut, kun on lisäksi naksuja vahtinut. Mistähän tuo naksujen välisen tauon puute johtuu. Paahto kuitenkin on hyvin tasaisen oloista, enkä single origin kahvillakaan saanut taukoa raksujen väliin  :-\
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: Misse - Heinäkuu 21, 2009, 14:56:11 ip
Sekkarin joutuu kait hankkimaan, että saa otettua aikaa ekasta raksusta tokaan. Uunipaahdossa on munakellotarkkuus piisannut, kun on lisäksi naksuja vahtinut. Mistähän tuo naksujen välisen tauon puute johtuu. Paahto kuitenkin on hyvin tasaisen oloista, enkä single origin kahvillakaan saanut taukoa raksujen väliin  :-\

Ettei se kuitenkin paahtaisi liian kuumalla. Kun katselin noita mittaamiasi jännitteitä, niin oletko ajatellut kokeilla asettaa laitetta 240voltin moodiin?

-Mikko-
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: lasy - Heinäkuu 22, 2009, 12:24:36 ip
Ettei se kuitenkin paahtaisi liian kuumalla. Kun katselin noita mittaamiasi jännitteitä, niin oletko ajatellut kokeilla asettaa laitetta 240voltin moodiin?

-Mikko-

Toisessa mittauksessa jännite oli 236 V. Pitää varmaan kokeilla tuota seuraavaa asetusta. Arvelin vaan, että se olisi tarkoitettu maihin, joissa linjajänite on sen 240V +- 10%. Insinöörinalkuna pitää kyllä sen verran ihmetellä, että miksi ihmeessä tuossa laitteessa, jossa täysin ilmeisesti on tehonsäätö, ei ole jännitteen mittaukseen perustuvaa automaattisäätöä. Joku mikroprossu sielä kuitenkin on sisällä...

Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Heinäkuu 22, 2009, 12:35:34 ip

Paahtoharjoituksia on taas jatkettu, Skyburry papuna 227g, ohjelma 1/2;P3;C=14min. Kontrolli paahtoon kerta kerralta paranee. Raksujen väli 2min23sek, lopetus taasen 10 sek ennen toisia raksuja jolloin jäähdytys oli jo menossa. Luulen, että ainoa tapa saada venytettyä raksujen väliä on kasvattaa papujen latausmäärää, kuten Lasyn ja minun paahtojen kokeilut antaisivat ymmärtää ( Lasy; 170 g, 1/2;P3;A = 12 min, ei kunnon taukoa raksujen välissä ja minulla; 227 g, 1/2;P3;C=14 min, taukoa jo tulee). Seuraava koe onkin sitten ehkä 284 g papuja ja ohjelman runko sama, aikaa vain lisätään; 1/2;P3;D=15 min.


Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Heinäkuu 22, 2009, 21:12:31 ip

Taas on paahdettu lisää papuja, nyt vuorossa Serrano Superior. 284g, ohjelma 1;P3;A=18min. Ekat raksut (rolling) 14min41sek ja tokat 16min40sek, johon lopetus. Pari minuuttia näyttää ekat raksut siirtyvän painon lisäyksellä 8-10 oz, toisiin ei ole vaikutusta.

Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: lasy - Heinäkuu 22, 2009, 21:20:54 ip
Toisessa mittauksessa jännite oli 236 V. Pitää varmaan kokeilla tuota seuraavaa asetusta. Arvelin vaan, että se olisi tarkoitettu maihin, joissa linjajänite on sen 240V +- 10%. Insinöörinalkuna pitää kyllä sen verran ihmetellä, että miksi ihmeessä tuossa laitteessa, jossa täysin ilmeisesti on tehonsäätö, ei ole jännitteen mittaukseen perustuvaa automaattisäätöä. Joku mikroprossu sielä kuitenkin on sisällä...
Tänään kun aloittelin paahtamista, linjajännite oli siinä 250V! Behmor asentoon 240.

Paahtoharjoituksia on taas jatkettu, Skyburry papuna 227g, ohjelma 1/2;P3;C=14min. Kontrolli paahtoon kerta kerralta paranee. Raksujen väli 2min23sek, lopetus taasen 10 sek ennen toisia raksuja jolloin jäähdytys oli jo menossa. Luulen, että ainoa tapa saada venytettyä raksujen väliä on kasvattaa papujen latausmäärää, kuten Lasyn ja minun paahtojen kokeilut antaisivat ymmärtää ( Lasy; 170 g, 1/2;P3;A = 12 min, ei kunnon taukoa raksujen välissä ja minulla; 227 g, 1/2;P3;C=14 min, taukoa jo tulee). Seuraava koe onkin sitten ehkä 284 g papuja ja ohjelman runko sama, aikaa vain lisätään; 1/2;P3;D=15 min.

Neljäs kerta toden sanoo: 230g HB  espresso perfectio blend (brassisekoitus);1/2;P3;C=14 min. FC noin 11.30, Cool 13.25. Toisesta raksusta ehkä 1 tai 2 naksahdusta noin 13.37. Raksujen välillä selvä tauko :D! Lopputuos on erittäin hyvän näköinen.

Aiempi vaaleampi HB premium on jo ehtinyt kuppiin. Maku on tuoreeseen kaffaan tottuneelle (myllyn mukana tuli säkki) jopa hienoinen pettymys, mutta ihan juotavaa tavaraa, subjektiivisesti arvioiden vivahteikkaampaa kuin sama sekoitus uunipaahtona, tosin hieman hapokasta, kun paahto jäi ehkä aavistuksen vaiheeseen. Aamulla täytyy kokeilla maidon kera.

Pieniä eriä en ala paahtaa uudelleen ennen kuin taidot karttuvat.
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 22, 2009, 21:26:00 ip
Toisessa mittauksessa jännite oli 236 V. Pitää varmaan kokeilla tuota seuraavaa asetusta. Arvelin vaan, että se olisi tarkoitettu maihin, joissa linjajänite on sen 240V +- 10%.

236 V ei tosiaan mahdu tuohon 10% haarukkaan 240 V:llä, mutta ei se mahdu 230V +- 10%:kaan - on itseasiassa kauempana tuosta jälkimmäisestä.

Insinöörinalkuna pitää kyllä sen verran ihmetellä, että miksi ihmeessä tuossa laitteessa, jossa täysin ilmeisesti on tehonsäätö, ei ole jännitteen mittaukseen perustuvaa automaattisäätöä. Joku mikroprossu sielä kuitenkin on sisällä...

Jännitevaihtelut ovat aina olleet ongelmana kotipaahtimien kanssa. Behmorissa on sentään otettu tuo huomioon niin että siihen voi käyttäjä jotenkin vaikuttaa. Muistaakseni esim. Gene:ssä pitää valita ostovaiheessa oikea malli (?) (mutta kai tuo jonkin osan vaihtamisella onnistui jälkeenpäinkin).

Minkä hintainen tuollainen mittaus olisi toteuttaa (luotettavasti)? Olettaisin että tässä on kustannuksista kyse - eli ajatus Behmorin kanssa on ollut saada kotipaahtajille edullinen mutta ominaisuuksiltaan monipuolinen paahdin (ja kestävä). Tuo automaattinen jännitteenmittaus kuulostaisi tässä kontekstissa "lisänippeliltä" jonka lopullinen hyöty voisi olla turhan pieni hintaan nähden.
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Heinäkuu 22, 2009, 21:54:19 ip

Neljäs kerta toden sanoo: 230g HB  espresso perfectio blend (brassisekoitus);1/2;P3;C=14 min. FC noin 11.30, Cool 13.25. Toisesta raksusta ehkä 1 tai 2 naksahdusta noin 13.37. Raksujen välillä selvä tauko :D! Lopputuos on erittäin hyvän näköinen.

Jeps, kyllä sillä saa erittäin tasaisia paahtoja aikaiseksi, hyvä laite siinä mielessä. Ja tuo lopetuksen ennakointi täytyy vielä saada jotenkin upotettua omaan selkärankaan. Paahtosi osoittaa sen, että prosessi jatkuu vielä cool-nappulan painamisen jälkeen kymmeniä sekunteja.

Aiempi vaaleampi HB premium on jo ehtinyt kuppiin. Maku on tuoreeseen kaffaan tottuneelle (myllyn mukana tuli säkki) jopa hienoinen pettymys, mutta ihan juotavaa tavaraa, subjektiivisesti arvioiden vivahteikkaampaa kuin sama sekoitus uunipaahtona, tosin hieman hapokasta, kun paahto jäi ehkä aavistuksen vaiheeseen.

Elä vielä hättäile saavasi makuelämyksiä näistä paahdoista. Justiinsahan me vasta saatiin koneet. Anna papujen elpyä sen 4-5 päivää, katsotaan sitten. Omia kun maistoin, aika kiehuvaa höttöä siitä tuli vettä lisätessä, kun hiilidioksidi poistui puruista. Ja sen myös maistoi kupista Aeropressillä tehtynä.

Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: migu2 - Heinäkuu 22, 2009, 22:47:28 ip
^ Näyttää tuo paahto aika epätasaiselta? Hasbeanin paahtamana paahto näyttää erittäin tasaiselta.

Tänne pitäisi Behmor saapua huomenna  :D
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: migu2 - Heinäkuu 22, 2009, 22:48:36 ip
Neljäs kerta toden sanoo: 230g HB  espresso perfectio blend (brassisekoitus);1/2;P3;C=14 min. FC noin 11.30, Cool 13.25. Toisesta raksusta ehkä 1 tai 2 naksahdusta noin 13.37. Raksujen välillä selvä tauko :D! Lopputuos on erittäin hyvän näköinen.

Kiitti vinkistä, tuota papua on tulossa Behmorin kanssa!
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Heinäkuu 22, 2009, 23:18:22 ip
^ Näyttää tuo paahto aika epätasaiselta? Hasbeanin paahtamana paahto näyttää erittäin tasaiselta.


Laitan uuden kuvan paahdosta, kun tuo valaistus oli edellisessä huono ja sinertävä. Ei se paahto nyt niin huonosti onnistunut  :D
Mutta varuillaan paahdoissa saat olla, muista kun ekat raksut alkaa kuulumaan.. siitä 1-1,5 min ja ota ennakkoa lopetuksessa.

 
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: Teme - Heinäkuu 22, 2009, 23:23:41 ip
Kuinka nopeasti Behmor jäähdyttää paahdetun kahvin? Vai pitääko siis pelailla tuon ennakoinnin kanssa tai vaihtoehtoisesti ottaa se rumpu irti laitteesta kuumana ja dumpata kahvit?

Ja melutasoltaan se taitaa olla melko hiljainen?

T. Teme
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Heinäkuu 22, 2009, 23:53:09 ip
Kuinka nopeasti Behmor jäähdyttää paahdetun kahvin? Vai pitääko siis pelailla tuon ennakoinnin kanssa tai vaihtoehtoisesti ottaa se rumpu irti laitteesta kuumana ja dumpata kahvit?

Ja melutasoltaan se taitaa olla melko hiljainen?

Jos paahdon päästää menemään kunnolla toiseen raksuun, ei jäähdytys sitä ainakaan 20-30 sekuntiin pysäytä, ja jos papumassaa on riittävästi rummussa. Mutta milläpä se onnistuisi, en tiedä, P2-ohjelman käytöllä ainakin saisi paahdon loppua pidennettyä. Täytyy opetella sen käyttöä kokemuksen karttuessa. Ennakointi pelastaa paljon, kunhan oppii lukemaan raksujen välit eri pavuille.

Ja melutasoltaan se on hiljainen, ei ole vaikeuksia kuulla raksuja papujen pyöriessä.

Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: Pentu - Heinäkuu 23, 2009, 10:37:30 ap
236 V ei tosiaan mahdu tuohon 10% haarukkaan 240 V:llä, mutta ei se mahdu 230V +- 10%:kaan - on itseasiassa kauempana tuosta jälkimmäisestä.
?? Oliko se haarukka  1% vai 10%?

Eikö +-10% tarkoita 216 V - 264 V kun lähtöluku on 240 V ja vastaavasti 207 V - 253 V kun jännitetaso on 230 V? Eli meidän jännitevaihteluilla olisi melkein se sama mitä käytetään?

Toisaalta 1% ei käytännössä kata sitten tuota väliä, mutta 2% sitten kyllä kattaa.

Tosi ihmeellinen 'valintanuppi'.
 
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: lasy - Heinäkuu 23, 2009, 10:59:24 ap
^ Näyttää tuo paahto aika epätasaiselta? Hasbeanin paahtamana paahto näyttää erittäin tasaiselta.
Tänne pitäisi Behmor saapua huomenna  :D

Jos puhut minun väsäyksestäni, kuvan valotus ei ihan menny nappiin, (valoa toisella puolella enemmän). Olen kokenut, että tuo premium on paljon vaikeampi paahtaa kuin perfectio. Varmaankin eri alkuperää olevat pavut premiumissa tahtovat paahtua hieman eri lailla. Paahtaakohan Steve nuo blendinsä blendeinä vai erikseen?

236 V ei tosiaan mahdu tuohon 10% haarukkaan 240 V:llä, mutta ei se mahdu 230V +- 10%:kaan - on itseasiassa kauempana tuosta jälkimmäisestä.

Minkä hintainen tuollainen mittaus olisi toteuttaa (luotettavasti)? Olettaisin että tässä on kustannuksista kyse - eli ajatus Behmorin kanssa on ollut saada kotipaahtajille edullinen mutta ominaisuuksiltaan monipuolinen paahdin (ja kestävä). Tuo automaattinen jännitteenmittaus kuulostaisi tässä kontekstissa "lisänippeliltä" jonka lopullinen hyöty voisi olla turhan pieni hintaan nähden.

Kerrataanpas niitä prosenttilaskuja vähän. 240+-10% = [216...264] ja 230+-10% = [207...253]
Eli sähköntuottajalta ei käytännössä vaadia juuri mitään, kunhan jotakin verkkoon työntävät. ;D Tämä 10% on siis viranomaisten asettama vaihteluväli verkkojännitteelle. Tammikuisena lauantai-iltana klo 18 aikaan voisin väittää, että jännite vähän kyykkää, ainakin pientaloalueilla.

Jännitteen mittaus on eräs helpoimmin toteutettavista mittauksista, myös vaihtojännitteen, kun käytössä on mikroprossu. Luultavasti prossussa olisi jopa sisäänleivottu AD-muunnin, jolla jännitettä voisi tutkia. Jos elektroniikalle tuotetaan sähkö muuntajalla, voisi muuntaja toision syöttää skaalattuna suoraan prossulle. Muussa tapauksessa voisi käyttää pienitehoista muuntajaa, jos on huolissaan galvaanisesta erotuksesta. Joka tapauksessa kyse olisi lähinnä ohjelmoinnista. Vaikka AD-muunnin pitäisi lisätä, olisivat osakustannukset luokkaa euron osia, ehkä jopa kokonaisen euron.

Luulen, että tässä on ollut kyse aikataulusta, eikä niinkään hinnasta.

Eipä tuo kuitenkaan ole kummoinen vaiva mitata jännitettä ja säätää vaikka joka kerta paahdin erikseen.

Jos oikein riehaantuu, voi ostaa huuto.netistä pienen taajuusmuuttajan. Niissä on yleensä tarkkaan reguloitu ulostulo, joka ei riipu linjajännitteestä... Samalla kapistuksella voisi sitten vaikka säätää keittimen painetta...

Ainiin ja vielä viimeinen huomio: Behmor toimitetaan nykyään pienisilmäisellä rummulla. Minulla on niitä nyt kaksi.
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: lasy - Heinäkuu 23, 2009, 11:06:38 ap
Kuinka nopeasti Behmor jäähdyttää paahdetun kahvin? Vai pitääko siis pelailla tuon ennakoinnin kanssa tai vaihtoehtoisesti ottaa se rumpu irti laitteesta kuumana ja dumpata kahvit?

Jäähdyttelyn keskeytys on ohjeessa kielletty. Kuulemma elektroniikkakin kaipaa sitä. Tuo rumpu on sitä paitsi sen verran tyköistuva, että en lähtisi sitä kuumana rassaamaan (vaikka miksei sitä asbestihanskoilla vaoisi rassatakin  ;D). Sitäpaitsi jäähdyttelyn alkuvaiheessa tulee jonkin verran savua, jos toisen raksun alkua tavoittelee. Tämä savun Behmor nätisti nielee uumeniinsa, jos ei luukkua käy aukomaan... Eli kyllä sen ennakoinniksi menee. Ohjeessa käsketään ennakoimaan 10 sekuntia, mikä on mielestäni aika hyvä nyrkkisääntö.
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: migu2 - Heinäkuu 23, 2009, 11:07:18 ap
Laitan uuden kuvan paahdosta, kun tuo valaistus oli edellisessä huono ja sinertävä. Ei se paahto nyt niin huonosti onnistunut  :D
Mutta varuillaan paahdoissa saat olla, muista kun ekat raksut alkaa kuulumaan.. siitä 1-1,5 min ja ota ennakkoa lopetuksessa.

No niin, nyt näyttää hyvältä  :)

Jep, näyttää olevan erittäin tarkkaa puuhaa tuon toisen raksun kanssa.

Äsken soi ovikello ja Behmor saapui :)
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Heinäkuu 23, 2009, 11:09:24 ap
Jos puhut minun väsäyksestäni, kuvan valotus ei ihan menny nappiin, (valoa toisella puolella enemmän).
Luulen, että kyseessä oli eilen laittamani eka kuva Serranosta..

Ainiin ja vielä viimeinen huomio: Behmor toimitetaan nykyään pienisilmäisellä rummulla. Minulla on niitä nyt kaksi.

Minäkin katsoin, että aika tiheä on tuo rummun verkko jos on standardikokoa. Täytyykin mitata kun pääsee kotio, eikös se ollut 10 lankaa/2 tuumaa standardi ja 11 lankaa/2 tuumaa tiheä?

Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 23, 2009, 13:29:55 ip
?? Oliko se haarukka  1% vai 10%?

Äh... ajatusk....atko...s

240+-10% = [216...264] ja 230+-10% = [207...253]

... joka johtui siitä että nämä vaihteluvälit tuntuivat järjettömiltä (kun menevät päällekkäin niin pahasti). Mutta tuossahan ei ollut kyse mistään mittausvirheestä vaan sallitusta vaihteluvälistä.
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 23, 2009, 19:18:49 ip
Jännitteen mittaus on eräs helpoimmin toteutettavista mittauksista, myös vaihtojännitteen, kun käytössä on mikroprossu. Luultavasti prossussa olisi jopa sisäänleivottu AD-muunnin, jolla jännitettä voisi tutkia. Jos elektroniikalle tuotetaan sähkö muuntajalla, voisi muuntaja toision syöttää skaalattuna suoraan prossulle. Muussa tapauksessa voisi käyttää pienitehoista muuntajaa, jos on huolissaan galvaanisesta erotuksesta. Joka tapauksessa kyse olisi lähinnä ohjelmoinnista. Vaikka AD-muunnin pitäisi lisätä, olisivat osakustannukset luokkaa euron osia, ehkä jopa kokonaisen euron.

Luulen, että tässä on ollut kyse aikataulusta, eikä niinkään hinnasta.

Tätä asiaa (helppoutta) ihmettelin lähinnä siitä syystä koska Behmoria on kuitenkin kehitetty se 10 vuotta ja suunnittelija ilmeisesti viilasi sitä niin kauan että oli tyytyväinen ennen kuin toi markkinoille USA:ssa (jossa sielläkin ongelmia jännitteiden vaihteluiden kanssa). Esimerkiksi Hot Topista tuo automaattinen jännitteen säätely löytyy, mutta on laitteena hinnaltaan moninkertainen Behmoriin nähden esim. täällä (http://www.sweetmarias.com/prod.hottop.php) 730-930 dollaria mallista riippuen - tuolla maininta "Built-in line voltage control, no variac needed".
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: ukram - Heinäkuu 23, 2009, 23:08:53 ip
Kokelin juuri  eka kertaa Behmoria. Mukavan hiljainen, raksu kuului helposti. Papurummun ripustus ei aluksi toiminut kunnolla (rumpu pyöri tyhjää), mutta hieman vasemman puolen peltiä vääntämällä lähti toimimaan. Laitan yleensä paahdon poikki heti kun alkaa raksumaan. Hauska keskelle/sivuun aurausliike rummussa.
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: lasy - Heinäkuu 24, 2009, 08:59:33 ap
Kokelin juuri  eka kertaa Behmoria. Mukavan hiljainen, raksu kuului helposti. Papurummun ripustus ei aluksi toiminut kunnolla (rumpu pyöri tyhjää), mutta hieman vasemman puolen peltiä vääntämällä lähti toimimaan. Laitan yleensä paahdon poikki heti kun alkaa raksumaan. Hauska keskelle/sivuun aurausliike rummussa.

Tuo rummun löysä sovitus taitaa olla ominaisuus, omassani oli samoin. Sen verran tarkalla oli, että kuumana akseli tarrui rumpuun, mutta kylmänä ei  ;D. Saman rataisun kehitin.

Oli muuten hypätä sydän kurkkuun, kun toissapäivänä kesken paahdon kone pysähtyi ja ilmoitti error6 (tai jotain vastaavaa hyvin taskulaskinmaista). Ohjeen mukaan rumpu jumissa. Rumpu oli tarttunut tuon karstankeräimen vipstaakkeleihin. On muuten aika rimpula ko. karstankeräin   ::).

Tästä eteenpäin kokeilen aina cool toiminolla, että rumpu pyörii esteettä, ennen paahdon aloittamista.

Tätä asiaa (helppoutta) ihmettelin lähinnä siitä syystä koska Behmoria on kuitenkin kehitetty se 10 vuotta ja suunnittelija ilmeisesti viilasi sitä niin kauan että oli tyytyväinen ennen kuin toi markkinoille USA:ssa (jossa sielläkin ongelmia jännitteiden vaihteluiden kanssa). Esimerkiksi Hot Topista tuo automaattinen jännitteen säätely löytyy, mutta on laitteena hinnaltaan moninkertainen Behmoriin nähden esim. täällä (http://www.sweetmarias.com/prod.hottop.php) 730-930 dollaria mallista riippuen - tuolla maininta "Built-in line voltage control, no variac needed".

Tuo lainaamasi maininta ei mielestäni eksplisiittisesti tarkoita, että säätö olisi automaattinen. Säätömuuntajastakaan ei ole apua, jos jännite heiluu jatkuvasti. Eilen mittailin 253V tökkelistä. Voisin kuvitella, että Behmorin suunnittelija ei ole viitsinyt kehittää säätöä, joka auttaisi vain tapauksissa, joissa jännite on liian korkea, useimmissa tapauksissa kuitenkin matala jännite on ongelmana. Toisaalta voisihan tuohon laittaa tehokkaamman vastusken ja reguloida laskea jännitteen suosiolla vaikka 200 volttiin. Pidän myös mahdollisena, että tämä asia ei ole tullut behmorin kehittelijän mieleen. Voisin kuvitella, ettei piriteollisuuden leivissä ollut välttämättä ole tehoelektroniikan asiantuntija. Täytyypä kysyä asiaa meiheltä ihteltään.

Sekä liian korkean, että liian matalan vaihtojännitteen reguloivaa katkojaa taas ei ole toteutettu vielä tuon Behmorin kehittelyvaiheessa. N Vasques et al. esittelee moista IEEE:n julkaisussa vuodelta 2007 (Vazquez, N.; Velazquez, A.; Hernandez, C.; Rodriguez, E.; Oroso, R.;Power Electronics Congress, 2008. CIEP 2008. 11th IEEE International
24-27 Aug. 2008 Page(s):162 - 166).

Muuntajalla ja laskevalla katkojallakin tuo onnistuisi myös, mutta 1,6 kW muuntajat ovat aika arvokkaita.

Tämä kaikki jargon siis perustuu siihen oletukseen, että behmorin sisällä on tehoelektroniikkaa. Jos tehon säätö on toteutettu jollakin muulla tavalla, kaikki tämä on turhaa saivartelua.  :-\
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 24, 2009, 13:58:08 ip
Tämä kaikki jargon siis perustuu siihen oletukseen, että behmorin sisällä on tehoelektroniikkaa. Jos tehon säätö on toteutettu jollakin muulla tavalla, kaikki tämä on turhaa saivartelua.  :-\

Kannattaa selata läpi tämä ketju: "Modding the behmor (http://www.home-barista.com/home-roasting/modding-behmor-t8284.html)".
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: migu2 - Heinäkuu 24, 2009, 19:28:28 ip
Jotain pieniä ajatuksia Behmorista...

Muutamia papuja on lentänyt paahtorummusta ulos. Näköjään yksi verkonsilmu on jo rikki. Rumpu on muutenkin melko heppoisen tuntuinen, joten kauankohan toi kestää? Samoin tuo roskankerääjä on melkoinen rimpula jolle en povaa pitkää ikää... Savua tai ainakin hajua tulee yllättävän paljon ja melko tehokas liesituuletin ei jaksa imeä kaikkea. i-Roast sentään puhaltaa kaiken savun suoraan ylös ja sitä kautta liesituuletin imee kaiken. Päänsärystä päätellen savuhaitalle pitäisi jotain keksiä. Paahdin on sentään mukavan hiljainen, kevyttä hurinaa jossa jonkinlaista metallista kirskuntaa seassa. Ilmeisesti rummun pyöriessä siitä lähtee jotain kirskuvaa ääntä.

Ekan ja tokan raksun väliä on vaikeata saada venymään. Tosin paahtoja on vasta muutama takana, mutta tarkkana saa näköjään olla. Paahdoista tuskin tulee juotavaa espressona, etenkin nuo costa ricalaiset (Herbazu ja Finca de Licho) tuppaavat olemaan haastavia paahdettavia...
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: Supa - Heinäkuu 24, 2009, 21:52:49 ip
Paahdoista tuskin tulee juotavaa espressona, etenkin nuo costa ricalaiset (Herbazu ja Finca de Licho) tuppaavat olemaan haastavia paahdettavia...
Jos tilasit tuota Finca de Lichoa niin laita jotain specsejä jos paahto onnistuu. Itselle kun tuli tuota pari kilo tilattua.

UPS oli siirtänyt toimituksen ensi maanantaille, jolloin soitin asiakaspalveluun ja pyysin toimituksen pysäyttämistä läheiseen toimispisteeseen, jolloin sain toimituspäiväksi tämän päivän. Tänään yritin hakea pakettia UPS:ältä, mutta vastoin kerrottua paketti ei ollut saapunut vielä Helsingistä, niin paketti toimitettiin kotiin iltapäivällä. Pientä säätöä, mutta ainakin sain Behmorin ja pavut tänään.  :D

Viisi paahtoa (900g) takana ja mikään paahdoista ei päässyt toiseen raksuun asti. Itse en pidä älyttömän tummista paahdoista niin tuli oltua hieman liian varovainen. Saattoi olla myös liian iso papumäärä asetuksiin nähden kun 1/4 asetuksilla papuja oli 150g ja 1/2 papuja 300g.

Täytyypi kirjoitella tarkempia tietoja, kun saa paahdon menemään tuolle toiselle raksulle asti.
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Heinäkuu 24, 2009, 23:24:31 ip

Muutamia papuja on lentänyt paahtorummusta ulos. Näköjään yksi verkonsilmu on jo rikki. Rumpu on muutenkin melko heppoisen tuntuinen, joten kauankohan toi kestää? Ilmeisesti rummun pyöriessä siitä lähtee jotain kirskuvaa ääntä.

Sehän on silloin viallinen, jos verkon lanka on poikki. Ei muuta kuin reklamaatiota kehiin. Oma rutiini on sellainen, että pyöritän käsillä rumpua ennen kuin laitan sen sisään. Näin on tippunut tähän mennessä tehdyistä paahdoista 4-5 pavun murtunutta osaa läpi ennen paahtoa.. Rummun kestosta voit lukea CG:n foorumilta, onkohan jo parhaimmat paahtaneet sen 100-200 kg läpi? Pistä ohjeen mukaan rummun vasemman puoleiseen päähän (uraan) vähän oliivioljyä, kirskunta loppuu siihen.


Savua tai ainakin hajua tulee yllättävän paljon ja melko tehokas liesituuletin ei jaksa imeä kaikkea. i-Roast sentään puhaltaa kaiken savun suoraan ylös ja sitä kautta liesituuletin imee kaiken.
Tuohan on ihmeellinen juttu. Omat paahdot ovat tähän mennessä koostuneet I-roastin (150-170 g) ja popperin (120-130g) yhtäaikaisista paahdoista liesituulettimen vieressä ja savun määrästä ei voi edes puhua samana päivänä Behmorin kanssa. Nyt kyllä paahdat Behmorilla liian pitkälle. Ensinnäkin laita tähän ketjuun tietoja, miten paahdot olet tehnyt, niin voidaan auttaa.

Ekan ja tokan raksun väliä on vaikeata saada venymään. Tosin paahtoja on vasta muutama takana, mutta tarkkana saa näköjään olla. Paahdoista tuskin tulee juotavaa espressona, etenkin nuo costa ricalaiset (Herbazu ja Finca de Licho) tuppaavat olemaan haastavia paahdettavia...

Tuo ekan ja tokan raksun välin venyttäminen on vielä kokeiluvaiheessa. Mutta ei se alkukokemusten perusteella pahalta näytä, kokemuksia vain tähän ketjuun, niin  kaikkien taito kehittyy miten  eri profiilit toimivat, massa, papu ja aika-akselilla. Herbazu on kova papu paahtaa, ja Finca de Lichon paahdon voit lopettaa heti ensimmäisten raksujen jälkeen. Behmorilla ei kannata samoja papuja ainakaan samalla profiililla paahtaa.

Sitten asiaan; tämän päiväinen yritys. Lagoa Mundo Novo, 227 g (1/2 lbs), ohjelma P2, C=14 min, lopussa lisätty 0,5 min. Ja lopputulos meni toisiin raksuihin lievästi. Profiilin simuloinnista näkee tekijän virheet..



 
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: Supa - Heinäkuu 25, 2009, 17:57:21 ip
Nyt 11 kahvipaahtoa ja 3 järjestelmän puhdistusta takana. Has Bean Espresso blendin olen paahtanut kahteen kertaa toiseen raksaukseen asti:

136g
½ P2 B       
Start 13.00     FC 4.20     SC 1.41     Cool 1.41
111g valmista

454g
1 P4 D
Start 23.15     FC 2.40     SC 0.15     Cool 0.00
2.30 min kone ehti olemaan jäähdytyksellä ennen kuin raksut loppuivat.

Nuo ajat ovat siis suoraan Behmorista otettuja, eli mikä on jäljellä oleva aika. Edellä mainituista tuli oletetusti espressona ihan juotavaa, pressona aika kuraa.

Pressona ihan hyvän makuista sain "Indian Balmaari Estate Washed Organic" kahvista.

267g
½ P1
Start 13.30      FC 1.48      Cool 1.10
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: migu2 - Heinäkuu 25, 2009, 21:31:55 ip
Tuo ekan ja tokan raksun välin venyttäminen on vielä kokeiluvaiheessa. Mutta ei se alkukokemusten perusteella pahalta näytä, kokemuksia vain tähän ketjuun, niin  kaikkien taito kehittyy miten  eri profiilit toimivat, massa, papu ja aika-akselilla. Herbazu on kova papu paahtaa, ja Finca de Lichon paahdon voit lopettaa heti ensimmäisten raksujen jälkeen. Behmorilla ei kannata samoja papuja ainakaan samalla profiililla paahtaa.

Mitä nyt paahtodataa muualta ja Steveltä kyselin ennen noiden Costa ricalaisten paahtamista, niin kannatti kuulemma valita pidempi paahtoprofiili ja cräkit sain kyllä todella hyvin kohdilleen.

Herbazu
230 g
1/2 P3 D
FC 12:20 Cool 13:55
Tässä ehti ihan pari tokaa raksua tulemaan, hyvä niin.

Finca de Licho
230 g
1/2 P3 D (ihan piruuttain päätin ottaa saman profiilin)
FC 12:40, Cool 14:20
Tokaa cräkkiä ei tullut, eikä pitänytkään.

Kaffan Yirgacheffe (jämät jäljellä joten paahtoon vaan)
131 g
1/4 P1 A
FC 7:30, cool 8:40
Tokaa raksua ei tullut, eikä pitänytkään. Suhteellisen nopea paahto, joten tästä tuskin juotavaa tulee.

Hallituskin kehui Behmorin hiljaisuutta (paahdoin aamulla ja unet eivät keskeytyneet...), mutta hajusta tuli noottia samantien... ::)
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Heinäkuu 25, 2009, 21:57:59 ip
Has Bean Espresso blendin olen paahtanut kahteen kertaa toiseen raksaukseen asti:

136g
½ P2 B       
Start 13.00     FC 4.20     SC 1.41     Cool 1.41
111g valmista

Tein tuosta Supan paahdosta simuloinnin BehmorThingillä. Paahto-ohjelmaan saisi sen minuutin laittaa lisää alkuvaiheessa 13 ->14 min, niin tehonpudotus ja ekat raksut menis aika hyvin kohdilleen. Aika yllättävää, että noin pienellä papumäärällä (alitäytöllä) profiilin 2. legi (7,42-11,42 min) osuu raksujen kohdalle. Olisi luullut ekojen raksujen tulevan 7 minuutin kohdille vähintään..

Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: Supa - Heinäkuu 27, 2009, 20:05:57 ip
Finca de Licho
230 g
1/2 P3 D (ihan piruuttain päätin ottaa saman profiilin)
FC 12:40, Cool 14:20
Tokaa cräkkiä ei tullut, eikä pitänytkään.

Paahdoin samalla grammamäärällä ja samalla profiililla paitsi, että FC tuli 5 sekuntia myöhemmin ja jäähdytyksen laitoin kanssa 5 sekunttia myöhemmin.

Onnistu kyllä tosi hyvin. Espressonakin erittäin loistavaa, että kiitoksia vaan!  :)
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: migu2 - Heinäkuu 27, 2009, 20:48:39 ip
Paahdoin samalla grammamäärällä ja samalla profiililla paitsi, että FC tuli 5 sekuntia myöhemmin ja jäähdytyksen laitoin kanssa 5 sekunttia myöhemmin.

Onnistu kyllä tosi hyvin. Espressonakin erittäin loistavaa, että kiitoksia vaan!  :)

Nämä paahtamani Costa ricalaiset ovat nyt 4 päivää vanhoja ja makumaailma vaikuttaa erittäin lupaavalta. Vielä pari päivää saavat levätä, makumaailma on vielä aika "villi". Ekoissa shoteissa tuhtia hapokkuutta, hedelmäisyyttä ja marjaisuutta ja mukavaa täyteläisyyttä.
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: j7on - Heinäkuu 28, 2009, 17:04:47 ip
Terve!

Eli mitä olen lukenut posteja niin Behmorin voi "pysäyttää" painamalla "cool" kesken paahdon ja siten ohjemoida seuraavan paahdon uuden ajan mukaan?

Noviisin kannattaisi siin ottaa P1 ohelma ensi alkuun pitkällä ajalla ja seuraavaa sitten mixata?
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: migu2 - Heinäkuu 30, 2009, 11:00:32 ap
Terve!

Eli mitä olen lukenut posteja niin Behmorin voi "pysäyttää" painamalla "cool" kesken paahdon ja siten ohjemoida seuraavan paahdon uuden ajan mukaan?

Noviisin kannattaisi siin ottaa P1 ohelma ensi alkuun pitkällä ajalla ja seuraavaa sitten mixata?

Nyt ei kyllä tuo viestisi ihan avautunut... Niin siis tuo Cool lopettaa paahdon kokonaan, ja se on siinä. Uusi paahto on aloitettava alusta kokonaan.
P1 on ohjelmista lyhyin, sitä ei turvallisuussyistä voi venyttää pitkäksi. Se on erittäin aggressiivinen, nostaen paahtolämmön lähes samantien huippuun. En tiedä toimiiko täydessä 1 lb:n paahdossa paremmin, mutta pienemmät erät kärähtää tuolla helposti. Mitä tarkoitat tuolla mixaamisella?
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: j7on - Elokuu 10, 2009, 14:36:32 ip
Niin, sitä lähinnä tarkoitin että kun se ensimmäinen paahto menee kuitenkin enemmän tai vähemmän perseelleen niin sitten "mixataan tai tweakataan" lämpöä/aikaa ylös/alas päästäkseen lähemmäs sitä haluttua, luin tuolta homebaristasta ohjeita ja en taida haluta enää koko konetta...



Päätinkin modata vanhaa paahdintani(täälläkin myynnissä ollutta) paremmaksi, tein uuden rummun robax lasista(sen takia neliskulmanen) ja rosteriverkosta, ja sit näpertelin tommosen ulkosen PID boxin(ei kestäisi grillin sisällä olemista ninkuin vanhat termostaatit), tulee vielä valo ja tuuletin kunhan kerkiää...
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: migu2 - Elokuu 18, 2009, 20:16:24 ip
Aikaisemmin raportoin rummussa olevasta rei'ästä. Reikä alkoi kasvamaan ja reklamaatiota lähti rummusta. Eipä se rimpula tämän kauempaa sitten kestänytkään... Ihmetyttää pompottaminen reklamaation suhteen. Toki reklamoin myyjää, eli Hasbeanin ekaksi ja sieltä pyysivät sitten ottamaan suoraan yhteyttää tekniseen tukeen Behmorille. Behmor sitten välittää Hasbeanille ja minulle reklamaation päätöksen.
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: waltu - Lokakuu 19, 2009, 23:53:24 ip
Nostanpa tätä.

Kertokaapas Behmoristat nyt tovin paahdeltuanne mitä mieltä vehkeestä olette?

Oletteko olleet tyytyväisiä tuloksiin ja muuta sellaista. Tuo poppari joutais ehkä päivittää oikeaan paahtimeen.
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: TB - Lokakuu 21, 2009, 12:44:15 ip
Myös minua kiinnostaisi kuulla käyttökokemuksia tutustumisajan päätyttyä. Paahtimen hankinta on harkinnassa, ja Behmor on yhtenä vaihtoehtona.
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: migu2 - Lokakuu 21, 2009, 14:26:23 ip
Jaa että kokemuksia? Kuulisin mielelläni myös muilta kommentteja Behmorista  :). Mielipiteitä on varmasti yhtä monta kuin käyttäjiäkin.

Heti nyt ei varmasti tule mieleen kaikkia juttuja, mutta kirjoitellaan mitä mieleen juolahtaa  ;D. Jotain vajaa 15 kiloa on mennyt paahtimesta papuja läpi tähän mennessä. Lopputulokset ovat olleet juomakelvottoman ja "ihan ok" -tasoisen välillä. Omat makutottumukset ja mielipiteet ovat ehkä turhan kriittisiä kotipaahtamista ajatellen... Eihän tuolla pääse kuitenkaan lähellekkään ammattipaahtimoiden tasoa.

Plussia:
-hiljainen (voi käyttää jopa yöllä)
-päivän aikana paahtaa useita kiloja jos on tarve
-sinäänsä helppo käyttää
-savu ei sinäänsä ole ongelma, paahtoaromia kyllä leviää asuntoon (liesituulettimen allakin)

Miinuuksia:
-melkoista arpapeliä profiilien kanssa (papumäärä vaikuttaa paljon, itse olen paahtanut eniten 230 grammasia satseja)
-paahdon lopetus on osattava arvioda ainakin 20-30 sekuntia eteenpäin (ts. paahdot karkaavat helposti liian pitkälle tokaan kräkkiin)
-jäähdytys on tehoton. Itse haluaisin paahdon loppuvan juuri sillä sekunnilla kuin sen haluan. Tässä auttaa se jos paahtaa esim. autotallissa jossa välttämättä savun/roskien leviäminen ympäriinsä ei haittaa. Tällöin luukun voi avata heti jäähdytyksen alkaessa. Riippuen paahdosta ja profiilista, niin jäähdytys kestää 8-12 minuuttia (laitteen pitää jäähdyttää myös itseään).
-jonkinlainen lämpömittari olisi hyvä olla
-ei pysty tekemään omia profiileja (toki paahtoajalla ja valmiilla profiileilla voi kikkailla)
-putsaaminen on vähän niin ja näin. Rikkaimuri ja pieni harja auttaa puhdistuksessa paljon. Papusäiliö ehti jo rikkoontua ja tuolle roskakolalle en myöskään hirveän pitkää ikää ennusta. Made in china :)

Nyt on paahtointo hieman laskenut ja katsotaan jaksanko laitteen kanssa pelleillä pidempäänkin. Espressoon olen saanut noita "ihan ok" -tasoisia paahtoja, mutta omille makuhermoille ne kun eivät enää riitä. Suodatinkahvina noi hieman vituralleen menneet paahdot toki menevät hyvin. Tässä sitä töissäkin juuri juodaan itsepaahdettua kahvia.

Kyselkää ihmeessä jos jokin tietty asia laitteessa kiinnostaa.



Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Lokakuu 21, 2009, 16:57:55 ip

Lopputulokset ovat olleet juomakelvottoman ja "ihan ok" -tasoisen välillä. Omat makutottumukset ja mielipiteet ovat ehkä turhan kriittisiä kotipaahtamista ajatellen... Eihän tuolla pääse kuitenkaan lähellekkään ammattipaahtimoiden tasoa.


Laitan tähän muutamia eriäviä kommentteja jatkoksi. On aika kärjistettyä sanoa, ettei sillä pääsisi lähellekkään ammattipaahtimoiden tasoa. Jos vaihtoehtona on esim. tilata HB:n papuja valmiiksi paahdettuna tai itse Behmorilla paahtaen, niin valintani olisi (on) jälkimmäinen. Miksikö? Siksi, että kyseisen paahtimon tuotteet ovat olleet niin monen pussin kohdalla todella pettymys ja siellä kuitenkin tuota hommaa  tehdään elannoksi. Itse tekemällä saa juuri sellaisella paahdolla kuin haluaa, eikä tarvitse pakkasen kautta säilyttää ja kierrättää hyviä papuja. Eli tuntuu, että migu2:n kommentit kohdistuu enemmän kotipaahtamista kohtaan, ei niinkään Behmoria vastaan. Lisäksi pitää ottaa huomioon se seikka, että mitkä ovat kotipaahtamisen vaihtoehdot? I-roast2; ei tulisi enään kysymykseenkään, GeneCafe; ei kokemuksia, itselle liian pieni paahtomäärä, HotTop; sama homma kuin edellä ja liian kallis ominaisuuksiinsa nähden.

Plussista, mitä migu2 luettelee, olen samaa mieltä. Kahdesta ensimmäisestä miinuskohdasta lisäisin, että kannattaa kasvattaa paahdettavaa papusatsia tuonne 350-400 gramman paikkeille, niin ongelmat muuttuvat ominaisuuksiksi.  ;) Ei vaiteskaan, paahdot ovat noilla latauksilla paljon helpommin hallittavissa, n. 200 grammaa vaatii keskittymistä ja sekunnin tarkkaa työskentelyä.
Profiilien muokkausmahdollisuutta en pidä negatiivisena ominaisuutena. Jos tällainen olisi, niin silloin pitäisi olla myös mahdollisuus monitoroida jollakin tasolla papujen lämpötilan muutosnopeudet.

Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: migu2 - Lokakuu 21, 2009, 19:42:29 ip
Laitan tähän muutamia eriäviä kommentteja jatkoksi. On aika kärjistettyä sanoa, ettei sillä pääsisi lähellekkään ammattipaahtimoiden tasoa. Jos vaihtoehtona on esim. tilata HB:n papuja valmiiksi paahdettuna tai itse Behmorilla paahtaen, niin valintani olisi (on) jälkimmäinen. Miksikö? Siksi, että kyseisen paahtimon tuotteet ovat olleet niin monen pussin kohdalla todella pettymys ja siellä kuitenkin tuota hommaa  tehdään elannoksi. Itse tekemällä saa juuri sellaisella paahdolla kuin haluaa, eikä tarvitse pakkasen kautta säilyttää ja kierrättää hyviä papuja. Eli tuntuu, että migu2:n kommentit kohdistuu enemmän kotipaahtamista kohtaan, ei niinkään Behmoria vastaan. Lisäksi pitää ottaa huomioon se seikka, että mitkä ovat kotipaahtamisen vaihtoehdot? I-roast2; ei tulisi enään kysymykseenkään, GeneCafe; ei kokemuksia, itselle liian pieni paahtomäärä, HotTop; sama homma kuin edellä ja liian kallis ominaisuuksiinsa nähden.

Toki toki, jos vertaa omia paahtoja juuri HB:n paahtoihin niin sitten alkaa Behmor periaatteessa olemaan vahvoilla. Saapahan paahdoista juuri semmoisia mitä haluaa. Onhan Behmor hinnaltaan erittäin kilpailukykyinen ja saahan sillä kelvollisia paahtoja aikaiseksi. Erittäin tummiakin paahtoja on tullut (vahingossa...), eikä palokunta täällä ainakaan vielä ole käynyt (Behmorin manuaali kun varoittaa ettei tummia paahtoja saisi tulipalovaaran takia tehdä). Ja tokihan kotipaahtamisen vaihtoehto on aina hankkia autotalliin pieni Toper tai Probat  ;D

Plussista, mitä migu2 luettelee, olen samaa mieltä. Kahdesta ensimmäisestä miinuskohdasta lisäisin, että kannattaa kasvattaa paahdettavaa papusatsia tuonne 350-400 gramman paikkeille, niin ongelmat muuttuvat ominaisuuksiksi.  ;) Ei vaiteskaan, paahdot ovat noilla latauksilla paljon helpommin hallittavissa, n. 200 grammaa vaatii keskittymistä ja sekunnin tarkkaa työskentelyä.
Profiilien muokkausmahdollisuutta en pidä negatiivisena ominaisuutena. Jos tällainen olisi, niin silloin pitäisi olla myös mahdollisuus monitoroida jollakin tasolla papujen lämpötilan muutosnopeudet.

Itse olen lähinnä pysynyt noissa 230 gramman paahdoissa sen takia, jos sattuu tulemaan epäkelpo paahto niin hukkaa tulee vähemmän. Isommilla määrillä paahto on helpompi hallita. Ja tietenkin mitä enemmän samaa papua paahtaa, sen paremmin sen oppii tuntemaan.
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: Supa - Marraskuu 22, 2009, 21:18:00 ip
Itse olen pitänyt määrän jossain 400g hujakoilla. Viime aikoina tullut paahdettua lähinnä suodatin käyttöön tai pikemminkin tuohon chemexiin. Kaipaisin hieman apua vaaleiden paahtojen tekemiseen, eli suositteko vaaleissa paahdoissa profiileja 1 tai 2 vai niitä hitaammin lämpeneviä? Itse en ole vielä maun perusteella tullut mihinkään lopputulokseen, että voi se olla jokseenkin papukohtainenkin juttu.

Kaiken kaikkiaan olen ollut ihan tyytyväinen. Jos malttaa jättää ekaan raksuun savua ei juurikaan tule, muuten kyllä savuttaa jonkun verran.
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 23, 2009, 12:28:28 ip
P2 profiili on joutunut jonkin verran "epäsuosioon" ja sitä ollaan ehkä korvaamassa/muuttamassa. Itsekään en ole sitä pahemmin enää käyttänyt.

Steve/Hasbean kommentoi foorumillaan näin:
"P2 drops the temp in the middle of the roast which you just should never ever do. Temp should always go up. Its the one Joe has talked about changing. It was from some advice he was given by someone who should have known better"
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Tammikuu 07, 2010, 17:02:55 ip
P2 profiili on joutunut jonkin verran "epäsuosioon" ja sitä ollaan ehkä korvaamassa/muuttamassa. Itsekään en ole sitä pahemmin enää käyttänyt.

Steve/Hasbean kommentoi foorumillaan näin:
"P2 drops the temp in the middle of the roast which you just should never ever do. Temp should always go up. Its the one Joe has talked about changing. It was from some advice he was given by someone who should have known better"

Kannattaa lukaista viestiketju http://www.coffeegeek.com/forums/coffee/homeroast/456116?LastView=1262867191&Page=1 (http://www.coffeegeek.com/forums/coffee/homeroast/456116?LastView=1262867191&Page=1) ja siitä ketjun aloittajan toteamukset P2-profiilin todellisesta toiminnasta. Vahvistavat myös omia kokemuksia, koska kyseisellä profiililla olen saanut sekä parhaat lopputulokset, että huonoimmat. En ole vain huomannut tuota, että profiilin kokonaisaikaan ( ja sitä kautta myös profiilin tehonpudotusvaiheen paikkaan) ei voida vaikuttaa + tai - painikkeilla, vaan profiilin rungon eri vaiheet pitää kiinnittää kohdilleen vain paino- (1/4lb..) ja kokonaisaikapainikkeilla (A, B..). Tähän täytyy sitten myös tietää aika, mikä tunnetulla punnitulla papumäärällä menee ensimmäisten raksujen saavuttamiseen (käytän tähän P1-profiilia), jotta tehonpudotus ja raksut menee kohdilleen. Eli tiedoksi myös muille; papumäärä (painon ja 1. raksujen mukaan) pitää sovittaa profiilista saatavien kombinaatioiden perusteella, eikä käyttää mielivaltaisesti vain jotakin punnittua papumäärää. Myös paahtimen esilämmitystä voi kayttää apuna aikojen sovittamisessa yhteen. Kunhan saan lisää kokemuksia P2:n käytöstä ja miten makuprofiili paahdoissa muuttuu, raportoin asiasta lisää tänne.

Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Tammikuu 22, 2010, 00:52:26 ap
Jatkoa edelliseen juttuun. Nyt olen tarkemmin testannut Behmorin P2-profiilin toimintaa perustuen CG:n keskusteluun ja todennut sen pitävän paikkansa. (+) ja (-) -painikkeilla ei voida muuttaa tehonpudotuslegin aloituskohtaan, vaan niillä voidaan vaikuttaa ainoastaan paahdon kokonaisaikaan eli viimeisen legin pituuteen ja näin ollen painikkeiden käyttö on aivan turhaa, koska lopetuksen voi suorittaa myös manuaalisesti silloin kun on tarvetta.

Nyt olen sitten tutkinut käytännössä, miten P2-profiilia voisin käyttää siten kun se on alunperin suunniteltu toimimaan. Koska käytän suhteellisen suuria papulatauksia kerralla (350-400 g) otin vertailtavaksi ohjelmat; 1lb+A, 1lb+B ja 1lb+C. Tällöin profiilin tehonpudotukset tulevat vastaavasti kohdille; (A) 10,43min, (B) 12,00min ja (C)  12,54min. Sovittamalla latauksen grammamäärän nyt näihin tehonpudotuksen aikoihin saadaan hyvä kombinaatio sille miten kovalla lämmöllä tullaan ensimmäisten raksujen (1C) alkuun. Ja tämä näyttää toimivan käytännössä aika hyvin.

Esimerkkinä vaikka Wild Bonga Forest joka papuna on suhteellisen kova ja epätasaisesti paahtuva, niin valitsin P2/C kombinaation ja massaksi 400 g jonka tiedän saavuttavan normaalisti 1C:n tuolla ohjelmalla noin 15 minuutin kohdalla eli liian myöhään profiilin muotoa ajatellen. Eli annoin Behmorille minuutin esilämmityksen roska-alusta paikalle laitettuna. Tulos on nähtävissä jutun lopussa.
(http://E:\Kahvi\mod_P2_profiili.jpg)

Nyt sain esilämmityksen avulla 1C:n kohdilleen ja sain raksut etenemään reippaasti eteenpäin. Jos olisin valinnut P2/B -kombinaation, olisin tullut samalla latauksella hienovaraisemmin 1C:n alkuun. Olen siis kokeillut eri vaihtoehtoja (A,B ja C) eri pavuilla ja makuun perustuvat analyysit ovat olleet rohkaisevia. :) Lisäksi omien kokemusten mukaan sopivat papumäärät kyseisen profiilin aikavaihtoehdoille pyörivät 350-400 gramman välillä, riippuen pavusta ja paahdon tavoitteesta. Listaan lopuksi omia empiirisiä havaintojani;

- Parhaimman lopputuloksen olen saanut sovittamalla 1C:n alkamaan 11-12 minuutin kohdalle. 14-16 minuuttia on liikaa, tuntuu kupissa makeuden vähenemisenä, käytä esilämmitystä jos paahto menee muuten liian pitkäksi.
- Pienillä papumäärillä paahdettaessa ongelmaksi muodostuu toisaalta liian aikaisin tuleva 2C, ratkaisu on..?
- 1C-2C:n väliä tulisi olla yli kolme minuuttia, tämä tuntuu myös kupissa.
- Paahdon kontrollointi (raksujen venytys ja lopetus) P2-profiililla on nyt helppoa. Paahto ei mene enää kuin höyryveturi eteenpäin kun painaa Cool-nappulaa.
- Kaikista tärkein lopputulos on ollut se, että testatuilla pavuilla ainakin makumaailma on parantunut. Esim. eilen aamulla parempi puolisko joi Lingtong Wahanasta kolme tuplaa peräkkäin, valitteli hiukan huimaavan ja sanoi olleen niin hyvää ettei voinut olla ottamatta. Tunnisti kyllä pavun mausta edellisten paahtojen perusteella, mutta ennen ei pystynyt juomaan kuin yhden tuplan ja se oli siinä kahvittelu siltä päivältä.

Jatkan jutustelua lisää kunhan saan lisää referenssiä..
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Helmikuu 01, 2010, 00:46:57 ap
Jatkan yksinpuhelua.  :)

Jos jotakuta kiinnostaa kokeilla P2-profiilin "oikeaa" toimintaa ja miten ekojen ja toisten raksujen venytys onnistuu helposti, voi kokeilla ohjenuorana alla olevan kuvan suorasovitteiden (perustuvat omiin paahtoihin, neljä erilaista papua) avulla paahtoja seuraavasti;
- Kun olet valinnut paahdettavan pavun, arvioi pavun kovuuden mukaan vastaavalta suoralta (ylin sovitettu suora vastaa pehmeää ja suurta papua, alin vastaavasti kovaa ja pientä papua) tarvittava papumäärä. Esim. ohjelman runko 1 lbs. ja B, jolloin ohjelmalle olisi noin 350 grammaa keskikovaa papua sopiva määrä. Lataa pavut valmiiksi rumpuun.
- esilämmitä paahdinta P1-ohjelmalla 1 minuutti kuorikaukalo paikalla. Sammuta paahdin off-painikkeella.
- vaihda ohjelma oikeaksi, tässä tapauksessa P2 ja B.
- laita punnitulla papumäärällä oleva rumpu heti paahtimeen ja aloita paahto.
- katkaise paahto haluamallesi paahtoasteelle cool-painikkeella.

Huom! Muista katkaista paahto ajoissa, koska P2/B-ohjelman kokonaiskesto on 20 minuuttia ja toiset raksut tulevat jo noin 16 minuutin kohdalla. Mutta näin on oikeastaan välttämätön toimia, jotta saadaan profiilin tehonpudotusvaihe oikealle kohdalle ja raksujen välinen venytys onnistuu paremmin. Tämä taasen johtaa siihen, että paahdon lopetuksen ajoittaminen on myös helpompaa.

Lisäys: Katsottuani tarkemmin paahtopäiväkirjaa ja sieltä nykyisin toteutuneita ekoja raksuja P2-profiililla, huomasin yhden asian joka voi siirtää suoraestimaattien paikkaa hiukkasen ylöspäin yhdensuuntaissiirtona (vaikutus maksimissaan muutama kymmenen grammaa ). Nimittäin kun määritin jokaiselle käytetylle pavulle spesifistä "papuvakiota" P1-profiilin avulla, en ole niissä paahdoissa käyttänyt esilämmitystä hyväksi ja tämä saattaa muuttaa vakion arvoa hiukan. Noille vakioille täytyy vielä tehdä konfirmaatiopaahto, jotta näen eron normaalin ja esilämmityksen välillä. Mutta käytännössä näyttäisi kuvan suorat toimivan hyvin todellisilla P2-paahdoilla. Korjaan vielä liitteenä olevan kuvan suorien paikkaa, jos siihen ilmenee tarvetta. Ei muuta kuin kokeilemaan..
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: isojp - Helmikuu 02, 2010, 00:31:28 ap

Testasin tänään esilämmityksen vaikutusta papuvakion määrittämiseen ja vaikuttihan se lopputulokseen. Se nosti käytettävän papumassan määrää noin 30 grammaa ja lisäsin ylläolevaan kuvaan sitä kuvaavan suoran. Käytännön esimerkkinä voin mainita kuvaajan käytöstä seuraavan kokeen; paahtaessani papuja (Skybury) 365 grammaa P2-profiililla esilämmitystä käyttäen ja ohjelman runko oli  1 lbs./A.  Esilämmityssuoran mukaan optimi raakapapujen paino olisi noin 350 grammaa, jolloin ekat raksut tulisivat tehonpudotuksen alkamiskohtaan 10 min. 48 sek. Nyt kun punnitsin papuja hieman enemmän kuin suora ehdottaa, ekat raksut (rolling) tulivat käytännössä hieman taakse aikaan 11 min. 20 sek. Tällöin ekojen ja toisten raksujen välinen aika oli 4 minuuttia. Jos olisin laittanut vähemmän papuja paahtoon (vaikka 330 g), lisääntyneen "takapotkun" ansiosta raksujen väli olisi tuosta pienentynyt. Tästähän Jiitee myös mainitsi toisessa keskustelusäikeessä


Mutta huomaa tuolla edellisessä linkissä että kyse ei ole pelkästään tummuudesta vaan myös nopeudesta miten sinne päästään ("In generel, it pays to finish dark roasts as fast or faster than light roasts by speeding up the roast at this point when going dark, or slowing it down when staying light."). Ero espressopaahdossa ja "muissa" paahdoissa ei siis koskaan saisi olla vain se että katkaiset jälkimmäisen lyhyeen (profiili muuten sama) - näin et todennäköisesti paahda kumpaakaan oikein.

Tämä alkuperäinen syy, mikä on maailmalla aiheuttanut P2- profiilin epäsuosion (tehonpudotuksen väärä alkamiskohta ja se ettei sitä pysty (+) ja (-) painikkeilla siirtämään, on nyt edelläkuvattujen suorien käytöllä mahdollista ohittaa. Näitä ongelmia ei varmaan Stevelläkään ole ollut tiedossa, kun alkoi Behmoria testaamaan.


Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: wyvern - Helmikuu 27, 2010, 00:30:58 ap
Pakko kertoa tännekin, hieman arvelluttaa koko paahtimen laatu näin heti ensi kosketuksella. Sain tänään kotiin kyseisen paahtimen. Innolla sitä sitten koittamaan, no koeajo loppui lyhyeen kun ensimmäisenä sain huomata ettei yhden napin takana ollut mitään älyä. Minun kappaleestani olivat unohtaneet sitten kokonaan profiili napin P4 takana olevan kytkimen. Nappia painaessa ei tunnu sormen alla kuin tyhjä kohta. :( Saapa nähdä mitä HasBean sanoo tähän ongelmaan. Ei kovin vakuuta laadusta jos tehtaalta lähtee tuotteita ulos josta puuttuu kiinteitä osia.
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: stlaine - Huhtikuu 16, 2012, 10:58:16 ap
Onko jollain tietoa, että mistä Behmoria voisia tällä hetkellä saada, kenties jopa ihan eroopasta?

Ilmeisesti siinä on taas jotain CE-hyväksyntäjuttuja meneillään uusien säännösten kanssa, jos oikein ymmärsin.

Tuntuu, että tämä laite voisi kuitenkin olla hinnaltaan ja ominaisuuksiltaan sellainen sopiva ensimmäinen paahdin. Vaihtoehtoina iroast2 ja gene cafe, sekä hottop, joka on tähän verrattuna turhan kallis. Ellei sitten käytettynä löytyisi.

- Simo
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 16, 2012, 11:00:18 ap
Onko jollain tietoa, että mistä Behmoria voisia tällä hetkellä saada, kenties jopa ihan eroopasta?

Ongebrandilta:
http://www.ongebrand.nl/english/
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: stlaine - Huhtikuu 16, 2012, 11:42:53 ap
Ongebrandilta:
http://www.ongebrand.nl/english/

Kiitoksia, mitenköhän tuo onkin mennyt ohi kokonaan. Eikun kone tilaukseen.

- Simo
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 16, 2012, 11:48:58 ap
En ole Behmorilla paistanut, mutta luulen, että en omaa Geneäni siihen vaihtaisi...

Harkitkaa kuitenkin.

O.K.
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 16, 2012, 12:23:29 ip
Tai sitten tilaisi autotalliin tuon Cafeminon  ;D
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: stlaine - Huhtikuu 17, 2012, 12:56:11 ip
No Cafemino oli toki ensimmäinen vaihtoehto, mutta jos sitä kerrankin yrittäisi hillitä itseään :)

Behmorit oli sieltäkin loppu, joten Gene lähti sitten matkaamaan kohti suomea. Ensiviikolla varmaan pääsee viimeistään ottamaan ensimmäiset savut ulos koneesta.

Behmor ei kuulemma toimita tällä hetkellä tms.

- Simo
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: kaffisetä - Heinäkuu 02, 2012, 19:35:08 ip
sain Behmoren (melkein vuosi sitten toki) Ahlnö kaffehus:sta...
(se siirtyy kyllä myyntiin lähitulevaisuudessa)
...hyvä eka kone se kyllä mielestäni on ollut!
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: migu2 - Toukokuu 23, 2014, 12:56:25 ip
Behmoriin on tulossa uusi ohjauspaneeli ja sitä kautta paahdinta pystyy paremmin kontrolloimaan omilla säädöillä, jos haluaa.

http://www.coffeegeek.com/forums/coffee/homeroast/668596?LastView=1400800060&Page=1
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: Jari - Lokakuu 15, 2016, 23:06:32 ip
Behmoriin on tulossa uusi ohjauspaneeli

Onko kukaan hankkinut tuota päivityspaneelia (tai Plus-mallia)?
Itse ostin käytetyn Behmorin pois kuljeksimasta ja parin ekan testipaahdon perusteella laite vaikuttaa varsin kelvolliselta. Ausseista kuitenkin saisi jokseenkin kohtuullisella hinnalla hankittua uuden eurooppaversioon sopivan paneelin. En vaan yhtään osaa arvioida, onko siitä riittävää hyötyä ja onko sen asentaminen ylipäänsä kuinka helppoa. Kyllähän se kuitenkin tulisi tuplaamaan oman paahtimeni hankintahinnan...

Ei kenelläkaään sattuisi olemaan kokemusta tai muuten näkemystä asiaan?

BTW, Häsän Steve kertoi taannoin toisaalla, että neuvottelut Behmorin tuomisesta taas Eurooppaan ovat käynnissä. Tosin hän lupasi sitä jo 2015 jouluksi. ;)
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: Jari - Marraskuu 10, 2016, 15:23:09 ip
Häsän Steve kertoi taannoin toisaalla, että neuvottelut Behmorin tuomisesta taas Eurooppaan ovat käynnissä. Tosin hän lupasi sitä jo 2015 jouluksi. ;)

Tuli tuosta Decent Espresso -ketjussa kirjoittamastani mieleen, että Behmorin "ihan kohta" tulevassa versiossakin (mikä se nyt olikaan, Behmor Connected tjsp) on profiilien/paahtojen tallennus pilvipalveluun. Tähän tämä on menossa. Onhan se toki kätevää, jos ei tarvitse itse tehdä muistiinpanoja perinteiseen tyyliin. Kännykkäsofta toki on myös ajan hengen mukaisesti.

http://dailycoffeenews.com/2015/03/17/behmor-unveiling-connected-roaster-and-brewer-models/
Otsikko: Vs: Behmor 1600
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 08, 2017, 19:53:58 ip
On se Behmor kyllä sitkeä laite. On selvinnyt vesisateesta ja nyt vielä palostakin. Paljon oli puhdistettavaa ja kone haisee vieläkin tuhkakupille/nuotiolle. Täytyy jatkaa tuulettelua josko haju häviäisi.

Palo pääsi syttymään onnettoman tapahtumaketjun päätteeksi. Rummun kiinnitysklipsu aukeaa välillä ja on joskus jäänyt silppusieppariin kiinni aiheuttaen koneen pysähtymisen ja error-koodin.
Nyt pääsi tapahtumaan tämä taas kun paahdoin erittäin roskaista Harrar-papua ja täysrummullinen 450 grammaa vielä. Paahdan aina ulkona ja kävin sisällä kotona tsekkaamassa pari juttua (ja puhelinkin soi vielä...) kun rumpu oli auennut jossain toka kräkin kohdilla ja kuorisilppu oli syttynyt tuleen. Papujen päällä oleva öljy syttyi myös, jolloin koko rumpu papuineen roihui tulessa. Näky oli suht' hurja ja onneksi paahdoin ulkona. Olisi muuten tullut kyllä kotiin savuvahinkoja ja tuo palanut papu haisee erittäin pahalta. Ei kannata kokeilla. Odotin hetken aikaa luukku kiinni jotta palo sammuu (luukun avaaminen sytytti palon uudestaan), rumpu papuineen ulos käryämään ja koneen jäähdyttyä vahinkojen tarkastelua. Ihmesienellä, vedellä ja höyrypesurilla koneen sai käytännössä täysin puhtaaksi. Testailut vielä jatkuu, mutta yksi satsi ainakin onnistui jo.