Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvit ja pavut => Aiheen aloitti: Kahvikissa - Huhtikuu 18, 2009, 23:37:04 ip

Otsikko: Markettipavut
Kirjoitti: Kahvikissa - Huhtikuu 18, 2009, 23:37:04 ip
Yhtenä päivänä kun olin kaupassa Lahden Trion K-Marketissa, huomasin siellä kahvipapu pakkauksia ja myllyn millä voi itse jauhaa ne. Siellä oli myös espressopapuja ja kun katsoin koska ne oli jauhettu, niin ne oli jauhettu joskus n. puolivuottakin aikaisemmin! Ei kai ole mitään järkeä ostaa näin vanhoja papuja! Kai se minunkin pitää alkaa tilata papuni vaikka sieltä Has Beanilta tms.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Esa - Huhtikuu 20, 2009, 14:34:39 ip
Tarkoittanet, että oli paahdettu puoli vuotta aikaisemmin? Tämä on kyllä ihan tavallista ja juuri syy siihen, ettei markettipapuja täällä juuri kilvan kehuta. Valmiiksi paahdettuja papukahveja saa muutamasta suomalaisestakin verkkokaupasta. Hasbean on muuten hyvä kauppa, mutta lähetyskulut ovat niin suuret, ettei kannata mitään pikkueriä tilata, eikä paahdettua kahvia taas kannata tilata kuin muutaman viikon tarpeiksi. Jos itse paahtaa niin sitten ei haittaa tilata monta kiloa kerralla.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 20, 2009, 14:45:06 ip
Markettien paputarjonnastahan on jo täällä juttua: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=861.0

Mutta mielestäni Hasbeanin toimituskulut eivät ole korkeat. Esim. kolme pussia kun tilaa kerralla niin toimituskulut per pussi ovat 1,64 puntaa. Omasta maksukyvystä on sitten kiinni kuinka hinnakasta papua sieltä haluaa ottaa. Riippuen punnan kurssista, niin pussukalle tulee hintaa edukkaimmillaan rapiat 5 euroa (kun tilaa tuon 3 pussia kerrallaan). Ei paha. Kyse on kuitenkin tuoreesta erikoiskahvista. Suomen nettikauppojen toimituskulut ovat korkeammat ja valitettavasti ovat olleet jopa hitaampia kuin esim. Hasbean.

Hiljattain olen siirtynyt tilaamaan myös muista brittiläisistä nettikaupoista (alkoi ottamaan pannuun Hasbeanin sekoilu tilauksien ja paahtojen kanssa!). Maanantaina iltapäivällä tilaus sisään ja kahvit kotona keskiviikkona!
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 20, 2009, 15:32:53 ip
Mutta mielestäni Hasbeanin toimituskulut eivät ole korkeat. ... Suomen nettikauppojen toimituskulut ovat korkeammat ja valitettavasti ovat olleet jopa hitaampia kuin esim. Hasbean.

Toimituskulut eivät tosiaankaan ole mitenkään korkeita verrattuna suomalaisiin. Esimerkkinä kilo kahvia eri paikoista (kilo varmaan riittää useammille sen pari viikkoa ja tuossa ajassa saa hyvin nautittua vielä tuoreena):

Hasbean (premium blend) : kahvi 14.83 euroa, postikulut 8.33 euroa
Square Mile (spring espresso,  1.05kg) : kahvi 21.91 euroa, postikulut 8.33 euroa
Mokkamestarit (kaikki "espressot") : kahvi 28.00 euroa, postikulut 8 euroa
Cafetoria (gran palomar) : 27.60 euroa, postikulut 6.90 euroa

Kahvin laatu itsessään onkin sitten jo toinen asia - näistä esim. tuo SQM:n spring espresso pyyhkii kyllä muilla lattiaa (toki hasbeanilta saa premiumia laadukkampiakin vaihtoehtoja, mutta eivät ole noin edullisia. Tuo hasbeanin "edullinen" vaihtoehto taas pärjää aivan hyvin noille suomalaisille).

(Lisäys: Tosiaan jos tilaa sen kolme pussia kuten migulla oli esimerkissä niin englantilaisissa tippuu postikulut mutta suomalaisissa pysyvät samana. laitoin tuohon neljä pussia koska SQM:n pussi on 350 grammaa)
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: vemuli - Huhtikuu 20, 2009, 17:07:55 ip
Eikä kannata unohtaa LIDL:in edullisia espressopapuja. Viimeeksi oli tarjouksessa 3,99 / 500g. Ihan hyvä arkipapu ja varsinkin maitopohjaisissa ihan varteenotettava "normipapu"  ;D

Kahdeksan euron kilohintaan ei ehkä kannata odottaa mitään tajunnan räjäyttävää kokemusta, mutta meidän perheen normijuomaksi se on kuitenkin muodostunut (sekä espressona että capuccinona) ja mielestäni sitä voi tarjota myös vieraillekin ihan hyvällä omallatunnolla.

Hasbeanin pavuista tulee sitten paahdeltua sitä "juhlakahvia". Joskus onnistuu joskus ei  ;)


Ps. Lahdessa toimiva ravintola Little Italy myy ulos Moakin espressopapuja hintaan 27€/kg. Itse tykkään kovasti ko. paikan espressosta. Tähän mennessä paras kupillinen Lahden ravintoloista/kahviloista.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 20, 2009, 17:59:05 ip
Ps. Lahdessa toimiva ravintola Little Italy myy ulos Moakin espressopapuja hintaan 27€/kg. Itse tykkään kovasti ko. paikan espressosta. Tähän mennessä paras kupillinen Lahden ravintoloista/kahviloista.

Ikävää tässä vain on se että tuota Moakia myydään premiumtavaran hinnalla. Tuossa on vähintään 10 euroa liikaa kilohinnassa papujen laatuun (ja todellisiin tuotantokustannuksiin) nähden. Täältä (http://www.aromatico.de/moak-c-39.html) voit tarkastaa mitä se Moak oikeasti maksaa.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Heca - Huhtikuu 20, 2009, 20:16:06 ip
Vahinko, että Suomalaisten paahtimoyrittäjien kustannukset ovat kovemmat kuin esim. Englantilaisilla kollegoilla. Taisi olla verotussyyt jotka nostavat Suomalaisten paahtimoiden hinnat pilviin. Kyse ei siis ole maksimaalisen voiton tavoittelusta...
Hinnoista huolimatta pyrin ostamaan suurimman osan espressoistani Suomalaisilta tuottajilta. 
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 20, 2009, 20:30:59 ip
Vahinko, että Suomalaisten paahtimoyrittäjien kustannukset ovat kovemmat kuin esim. Englantilaisilla kollegoilla.

Ei tuo ihan koko totuus ole, koska esimerkiksi aromaticossa moakin ja bristotin kahvit maksavat ~15e/kg ja tismalleen sama kahvi suomalaisessa kaupassa on sen ~30e/kg. Tietysti osasyy on varaston hitaammalla kierrolla, mutta siltikin...

-Mikko-
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 20, 2009, 20:41:24 ip
Vahinko, että Suomalaisten paahtimoyrittäjien kustannukset ovat kovemmat kuin esim. Englantilaisilla kollegoilla. Taisi olla verotussyyt jotka nostavat Suomalaisten paahtimoiden hinnat pilviin. Kyse ei siis ole maksimaalisen voiton tavoittelusta...
Hinnoista huolimatta pyrin ostamaan suurimman osan espressoistani Suomalaisilta tuottajilta. 

Toki suomessa on varmasti kustannukset suuremmat niin verotuksellisesti kuin muutenkin. Markkina-aluekin on tietysti pienempi. Mutta jopa 100% korkeampi hinta  (14 euroa vs. 28 euroa...) - ihan pelkästään tuossa kahvissa - tuntuu välillä vaan aika rajulta "IMHO", kun kyse on kuitenkin melkolailla vastaavista tuotteista.

Toinen missä suomalainen yrittäjä ottanee nokilleen on Itella. Sekä hinnassa että palvelussa (ne englantilaiset kannetaan oletuksena suoraan ovelle - suomalaiset noudetaan tyypillisesti postista).

Mutta ainoa mikä itselläni suomalaisten toimijoiden kanssa oikeastaan pahemmin nyppii on tuo paahtotuoreus. Tätä ei ole vielä yksikään pystynyt tähän mennessä minulle vakuuttavasti lupaamaan. Siis että pavut paahdetaan samana päivänä kuin ne postitetaan. Ei haittaisi vaikka odottelisin niiden papujen matkaan lähtöä sen pari paivää - kunhan tämä vain etukäteen kerrottaisiin. Kyllä tuon verran osaisin tilausteni kanssa ennakoida.

Hieman off-topic: miltäs päivitys Andreja -> VBM "Doubledomo" on vaikuttanut? Laita toki reportaasia koneesta kun Vibiemmet ovat kuitenkin laatulaitteita ja nyt suomessakin helposti saatavilla.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 20, 2009, 20:50:51 ip
Mutta ainoa mikä itselläni suomalaisten toimijoiden kanssa oikeastaan pahemmin nyppii on tuo paahtotuoreus. Tätä ei ole vielä yksikään pystynyt tähän mennessä minulle vakuuttavasti lupaamaan. Siis että pavut paahdetaan samana päivänä kuin ne postitetaan. Ei haittaisi vaikka odottelisin niiden papujen matkaan lähtöä sen pari paivää - kunhan tämä vain etukäteen kerrottaisiin. Kyllä tuon verran osaisin tilausteni kanssa ennakoida.

Tämä nyppii minuakin. Tuossa on varmasti jonkinlaista resurssipulaa... ei kertakaikkiaan riitä aika paahtamaan kahveja tilauksesta suoraan kuluttajalle. Tai sitten se ei vain ole kannattavaa. Kahvit halutaan paahtaa isommissa erissä suoraan jälleenmyyjille, jotka hoitavat sitten jakelun yksityiselle kuluttajalle. Tämä toimintatapa tuntuu olevan Suomessa varsin yleinen monella alalla. Tukkukauppaa kyllä käydään firmoille kiivaasti mutta kuluttajan murheet eivät valmistajaa nappikauppana kiinnosta.
Pari kertaa olen Cafetorian paahtimolta hakenut kahvia. Yleensä hyllyssä olleet kahvit ovat olleet pari viikkoa vanhoja.  ::)
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 20, 2009, 20:54:13 ip
Tuossa on varmasti jonkinlaista resurssipulaa...

Tätä vain on hieman vaikea uskoa, kun Squaremilelläkin yksi ihminen paahtaa kaikki kahvit (Anette). James korkeintaan auttaa pakkaamisessa. Ja ylipäätään siellä on vain kaksi ihmistä töissä. Tosin ovatkin sitten astetta "vakavampia" kahviensa suhteen.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 20, 2009, 20:57:07 ip
Englantilaiset paahtimot saavat tällä hetkellä aikamoisen alennuksen johtuen ihan pelkästään punnan alhaisesta kurssista. Jos verrataan suomalaisten paahtimoiden tuotteita vaikkapa tanskalaisen Coffee collectiven kahviin, niin hinnat ovat jopa edullisia täällä.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 20, 2009, 20:57:36 ip
Tätä vain on hieman vaikea uskoa, kun Squaremilelläkin yksi ihminen paahtaa kaikki kahvit (Anette). James korkeintaan auttaa pakkaamisessa. Ja ylipäätään siellä on vain kaksi ihmistä töissä. Tosin ovatkin sitten astetta "vakavampia" kahviensa suhteen.


Taitaa ne hullut englantilaiset sitten tehdä pitkää päivää  ;D. Jos meillä Suomessa tyydytään vain 8 tuntisiin päiviin :)
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Hanni - Huhtikuu 20, 2009, 21:06:02 ip
^Tai sitten heillä vain on niin paljon tilauksia, että paahtokone kannattaa laittaa usein päälle. Isoilla koneilla on hankala lähteä yhtä tai kahta pikkupussia paahtamaan.
Oletteko koittaneet paikallisten yrittäjien kanssa sellaisia sopimuksia, että ilmoittavat teille päin, kun on tullut uusi tavara hyllyyn? Ei sitä tekstaria tai sähköpostia ole ollenkaan asiakkaille hankala laittaa, jos sitä joku haluaa :-) .
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 20, 2009, 21:39:45 ip
Oletteko koittaneet paikallisten yrittäjien kanssa sellaisia sopimuksia, että ilmoittavat teille päin, kun on tullut uusi tavara hyllyyn? Ei sitä tekstaria tai sähköpostia ole ollenkaan asiakkaille hankala laittaa, jos sitä joku haluaa :-) .

En sitten tiedä, onko kauppias kovin innokas jättämään vanhaa tavaraa hyllyyn ja myymään uutta asiakkaalle... Tosin vaihtoehtona monelle on joko täysin tuore kahvi taikka sitten tilaus ulkomailta.

Mieluusti itsekin kotimaista kannattaisin vaikka paljon olenkin ulkomailta kahvia tilannut. Onneksi vaimon sukulaisia asuu turussa, niin kyläilyreissuilla olen cafe-artista hakenut kahvia mukaani.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Hanni - Huhtikuu 20, 2009, 22:25:19 ip
En sitten tiedä, onko kauppias kovin innokas jättämään vanhaa tavaraa hyllyyn ja myymään uutta asiakkaalle...

Hö...  ;D
Antakee edes mahdollisuus kauppiaille kysymällä "onnistuuko?".
Uskoisin, että valtaosa pienistä yrittäjistä on onnellisia, kun saavat asiakkaan palveltua hyvin. Ja loppujen lopuksi kumpaakin osapuoltahan se palvelee :) .

Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Kahvikissa - Huhtikuu 20, 2009, 22:49:59 ip
Tämä nyppii minuakin. Tuossa on varmasti jonkinlaista resurssipulaa... ei kertakaikkiaan riitä aika paahtamaan kahveja tilauksesta suoraan kuluttajalle. Tai sitten se ei vain ole kannattavaa. Kahvit halutaan paahtaa isommissa erissä suoraan jälleenmyyjille, jotka hoitavat sitten jakelun yksityiselle kuluttajalle. Tämä toimintatapa tuntuu olevan Suomessa varsin yleinen monella alalla. Tukkukauppaa kyllä käydään firmoille kiivaasti mutta kuluttajan murheet eivät valmistajaa nappikauppana kiinnosta.
Pari kertaa olen Cafetorian paahtimolta hakenut kahvia. Yleensä hyllyssä olleet kahvit ovat olleet pari viikkoa vanhoja.  ::)

Minä luulen että tässä ainakin osittain on syynä se, että suomessa on ollut ja on ajattelutapa (yrityspuolella) että (vain) suuri on kaunista ja kannattavaa! Luulisi että suomessakin olisi tilaa pienelle paahtimolle joka toimisi Has Beanin tapaan. Josta voisi tilata paahdetut pavut ja ne lähetettäisiin kun seuraavan kerran (vaikkapa 1-2 kertaa viikossa) paahdetaan. Nuohan tulisivat postissa 2-3:ssa päivässä tilaajalle.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: cartman - Huhtikuu 20, 2009, 22:58:03 ip
Minä luulen että tässä ainakin osittain on syynä se, että suomessa on ollut ja on ajattelutapa (yrityspuolella) että (vain) suuri on kaunista ja kannattavaa! Luulisi että suomessakin olisi tilaa pienelle paahtimolle joka toimisi Has Beanin tapaan. Josta voisi tilata paahdetut pavut ja ne lähetettäisiin kun seuraavan kerran (vaikkapa 1-2 kertaa viikossa) paahdetaan. Nuohan tulisivat postissa 2-3:ssa päivässä tilaajalle.

No-joo. Syynä ehkä se, että näin useimmiten onkin. Suomessa on tuhansia pienyrittäjiä, jotka ovat oppineet kantapään kautta, että suomalainen asiakas ei halua maksaa laadusta eikä palvelusta - mikäli sijaitaan Suomessa. Rohkaisijoita ja hyvän laadun perään puhujia löytyy aina paljon. Kun tulee aika muuttaa se selkääntaputtaminen rahaksi, siis oikein omalla rahalla ostaa sitä laatua, niin kyllä raitti hiljenee. Kipitetään markettiin ostamaan "halvalla" tai sitten nettikaupasta kalliillakin.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 20, 2009, 23:49:13 ip
No-joo. Syynä ehkä se, että näin useimmiten onkin. Suomessa on tuhansia pienyrittäjiä, jotka ovat oppineet kantapään kautta, että suomalainen asiakas ei halua maksaa laadusta eikä palvelusta - mikäli sijaitaan Suomessa. Rohkaisijoita ja hyvän laadun perään puhujia löytyy aina paljon. Kun tulee aika muuttaa se selkääntaputtaminen rahaksi, siis oikein omalla rahalla ostaa sitä laatua, niin kyllä raitti hiljenee. Kipitetään markettiin ostamaan "halvalla" tai sitten nettikaupasta kalliillakin.

Myöskin tuhannet suomalaiset asiakkaat ovat huomanneet, että mikäli haluaisi hyvää laatua, tarjotaan halvinta saatepuheella: "tämä on meidän eniten myyty tuote". Onhan totta, että monille se halvin oikeasti on paras vaihtoehto, mutta en oikein pidä pitkäjänteisenä toimintana kauppiaan kannalta asiakkaan aliarvioimista, ettei edes tarjota vaihtoehtoja ja rehellisesti myönnetä että on eroja jotka myös näkyvät hinnassa.

Mutta palatakseni tuohon markettikahvien laatuun ja hinnoitteluun. Niin se, että vaikkapa moakin peruspapu maksaa 28e/kg pilaa kyllä tehokkaasti markkinat hyviltä kahveilta. Ei sillä, etteikö moakin kahvista saisi hyvää, saa Presidentistäkin, mutta ei se ole lähes 30 euron arvoista.

Luulisi kaupankin etuna olevan myydä hyvää perusespressoa, edustakoon sitä vaikka moakin servito hintaan 20e/kg, se kuitenkin olisi 5-kertaa kalliimpaa kuin juhlamokka ja samalla kateprosentilla toisi paremman euromääräisen katteen ja varaston kierto nopeutuisi. Tällöin avautuisi myös markkinat näille huippukahveille kuten sqm:n tai koppin tuotteille joista sitten voisikin pyytää sen ~30e/kg.

Mutta en ole kauppias, enkä tukkuri, joten osakseni jää vain foorumilla asian ihmettely :)

-Mikko-
ps. kertoisitko sen marketin josta saa edullisesti hyviä papuja, itse en ole sellaista löytänyt.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: vemuli - Huhtikuu 21, 2009, 00:54:25 ap
Ikävää tässä vain on se että tuota Moakia myydään premiumtavaran hinnalla. Tuossa on vähintään 10 euroa liikaa kilohinnassa papujen laatuun (ja todellisiin tuotantokustannuksiin) nähden. Täältä (http://www.aromatico.de/moak-c-39.html) voit tarkastaa mitä se Moak oikeasti maksaa.

Lahdesta saa ainakin Roberts Coffeen papuja tai  Mokkamestareiden Bahiaa...ja aivan samaan hintaan kuin Moakiakin. Vai voiko edes näitä sitten kutsua premiumpavuiksi? Verrattuna vaikkapa niihin sakemanniketjun halpispapuihin en kuitenkaan maksaisi edellä mainituista pavuista yli kolminkertaista hintaa. RC:n Habaneroa ja MM:n Bahiaa olen kokeillut, Moakia en. Ihan ok olivat, mutta ei kuitenkaan hintansa väärtejä.

Mikä papu olisi sitten sellainen kokeilemisen arvoinen? Tumma paahto, eikä missään nimessä hapokas. Odottaisin löytäväni myös suklaan ja sikarin vivahteita. Mielellään vielä "anteeksiantava", kun joskus tulee tehtyä kahvia puolinukuksissa hyvinkin suurpiirteisesti.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: raakapapu - Huhtikuu 21, 2009, 08:34:30 ap
 Mistäköhän kaupasta lahest noita mokkamestareiden papuja saisi??
 Kiitän etukäteen tiedost.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: vemuli - Huhtikuu 21, 2009, 08:51:45 ap
Mistäköhän kaupasta lahest noita mokkamestareiden papuja saisi??
 Kiitän etukäteen tiedost.

Kauppahalli, en kyllä muista ko. liikkeen nimeä.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: raakapapu - Huhtikuu 21, 2009, 09:38:35 ap
Okei, eipä siellä montaakaan vaihtoehtoa ole.. ;)
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Heca - Huhtikuu 21, 2009, 10:15:46 ap
Ei tuo ihan koko totuus ole, koska esimerkiksi aromaticossa moakin ja bristotin kahvit maksavat ~15e/kg ja tismalleen sama kahvi suomalaisessa kaupassa on sen ~30e/kg. Tietysti osasyy on varaston hitaammalla kierrolla, mutta siltikin...

-Mikko-

Tarkoitin nimenomaan paahtimoiden hintoja, en kauppojen. Juttelin viime viikolla Mokkamestarien Mika Hannuniemen kanssa joka kertoi paahtimoyrittäjien arjesta, kahvilajien saatavuuden turvaamisesta (kilpailu on kovaa, nopeat syövät hitaat), ja tietysti raakakahvin hankintahinnasta. Mika näki pöydälläni HasBeanin pussukan ja kertoi samalla etteivät verotuksellisista syistä pysty kilpailemaan hinnoissa HasBeanin kanssa. Oli asiasta hiljan Steven kanssa puhunut. Paahtimothan myyvät itse paahtamiaan kahveja, eivät suinkaan Moakia, Mokafloria ym.ym.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 21, 2009, 10:48:17 ap
Lahdesta saa ainakin Roberts Coffeen papuja tai  Mokkamestareiden Bahiaa...ja aivan samaan hintaan kuin Moakiakin. Vai voiko edes näitä sitten kutsua premiumpavuiksi?

Robertsin Habaneroa en ole maistanut, mutta siitä lukemieni kuvausten perusteella en pidä sitä kovin "premium" tuotteena. Raaka-aine saattaa olla hyvää, mutta paahtotapa ei kuulosta mitenkään mairittelevalta - kommentteja kun on ollut kiiltelevistä öljypinnoista.

Mikä papu olisi sitten sellainen kokeilemisen arvoinen? Tumma paahto, eikä missään nimessä hapokas. Odottaisin löytäväni myös suklaan ja sikarin vivahteita. Mielellään vielä "anteeksiantava", kun joskus tulee tehtyä kahvia puolinukuksissa hyvinkin suurpiirteisesti.

Silloin kannattaa käydä juuri läpi noita Moakin ja muiden vastaavien tuotteita, mikäli vain jostain tuolla 15 euron kilohinnalla ja suhteellisen tuoreena löytät. Tumma paahto, suklaa ja sikari kuulostaa tällaisille blendeille tyypillisiltä kuvauksilta ns. "peruskamaa".

Anteeksiantavuuden vaatiminen premiumtavaralta on yleensä melko kova vaatimus, erityisesti jos puhutaan siis espressokäytöstä. Tällöin vaaditaan myös valmistajalta ja laitteistolta jotain jotta se ekstra mitä premiumista maksetaan näkyisi siellä kupissa. Siitä premiumtavarasta on melko helppo saada aikaan juomakelvotonta espressoa, mutta silloin kun sen saa kohdilleen niin se on nektaria. Peruspavuista taas on paljon vaikeampi saada aikaan oikeasti juomakelvotonta shottia, mutta ne parhaat hetketkin ovat sitten vain "makoisia".

Miksi muuten "ei missään nimessä hapokas"? Tarkoitat varmaankin hapan - tuo toki ei ole miellyttävää. Hapokkaasta kahvista saa kyllä aikaan hapanta espressoa mutta tällöin on jossain kohdin itse juoman valmistusta menty metsään. Hapokas laadukas papu voi tuottaa kyllä makean karamellisen espresson jossa on pehmeitä marjojen/hedelmien vivahteita ilman minkäälaista kirpeyttä/happamuutta ja paahdon ei siis tarvitse olla mitenkään erityisen tumma (tänäaamuna onnistui tällainen SQM:n kevätblendistä - pehmeän makea joka synnytti juodessa mahtavia kirsikkamakuja/tuoksuja tuolla jossain "nenän takana").
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 21, 2009, 11:03:04 ap
etteivät verotuksellisista syistä pysty kilpailemaan hinnoissa

Voisiko tästä joku alan toimia (yhdessä muiden kanssa) laatia jonkinlaisen vetoomuksen/adressin? Eli painotettaisiin sitä että halutaan tuoda oikeata kahvikulttuuria Suomeen aidosti kulinaristisessa mielessä ja haluttaisiin edes jonkinlainen (reilu) mahdollisuus kilpailla muiden EU-toimijoiden kanssa. Ei siis mitään "itkukirjelmää" vaan puhtaita faktoja siitä millä tavalla Suomalainen yrittäjä on alakynnessä eurooppalaisiin nähden. Minä kyllä allekirjoittaisin tuollaisen.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 21, 2009, 11:49:16 ap
Mikäs se ongelman ydin tuossa kilpailukyvyssä on? Verottaako Suomen valtio kahvia "turhakkeena" tai "haitakkeena" normaalia ankarammin?
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 21, 2009, 12:08:09 ip
Mikäs se ongelman ydin tuossa kilpailukyvyssä on? Verottaako Suomen valtio kahvia "turhakkeena" tai "haitakkeena" normaalia ankarammin?


Itse en kyllä keksi kuin hitusen kovemman alv-kannan. Tietty voihan työn  sivukulutkin olla suomessa kalliimmat, palkoissa sinällään ei suurta eroa luultavasti ole. Eiköhän se punnan kurssikin nouse (ja varaa nousulle on ~30%) , jolloin vastaavasti porukka täällä päivittelee brittipaahtimoiden riistokalliita hintoja :)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Heca - Huhtikuu 21, 2009, 12:15:20 ip


Hieman off-topic: miltäs päivitys Andreja -> VBM "Doubledomo" on vaikuttanut? Laita toki reportaasia koneesta kun Vibiemmet ovat kuitenkin laatulaitteita ja nyt suomessakin helposti saatavilla.

Jep, kiitos kysymästä jiitee!
Laitan osastoon keittimet/myllyt. ;)
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: vemuli - Huhtikuu 21, 2009, 13:19:43 ip

Miksi muuten "ei missään nimessä hapokas"? Tarkoitat varmaankin hapan - tuo toki ei ole miellyttävää. Hapokkaasta kahvista saa kyllä aikaan hapanta espressoa mutta tällöin on jossain kohdin itse juoman valmistusta menty metsään. Hapokas laadukas papu voi tuottaa kyllä makean karamellisen espresson jossa on pehmeitä marjojen/hedelmien vivahteita ilman minkäälaista kirpeyttä/happamuutta ja paahdon ei siis tarvitse olla mitenkään erityisen tumma (tänäaamuna onnistui tällainen SQM:n kevätblendistä - pehmeän makea joka synnytti juodessa mahtavia kirsikkamakuja/tuoksuja tuolla jossain "nenän takana").


Tästä on joskus ollut aiemminkin puhetta ja silloin mm. heräsi epäilys esim. liian matalasta uuttolämpötilasta. Uuttolämpötilaa en ole vielä mitannut mitenkään luotettavasti, joten mutu-pohjalta mennään edelleen eteenpäin. Saisikohan digitaalisella paistolämpömittarilla mitattua uuttoveden lämpötilaa riittävällä tarkkuudella? Aika nopeasti se ainakin raanan alla lämpötilamuutoksiin reagoi. Eikö muuten uuttopaineellakin ole merkitystä happamuuden suhteen?
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 21, 2009, 14:13:37 ip
Tästä on joskus ollut aiemminkin puhetta ja silloin mm. heräsi epäilys esim. liian matalasta uuttolämpötilasta. Uuttolämpötilaa en ole vielä mitannut mitenkään luotettavasti, joten mutu-pohjalta mennään edelleen eteenpäin. Saisikohan digitaalisella paistolämpömittarilla mitattua uuttoveden lämpötilaa riittävällä tarkkuudella? Aika nopeasti se ainakin raanan alla lämpötilamuutoksiin reagoi.

Vähän siinä ja siinä. Kraanasta virtaa enemmän vettä, gruposta tulee vähän lirusti mittaamista ajatelleen. Mutta kannattaa koittaa. Tarkka se pitäisi kuitenkin olla, muutaman asteen tarkuudella ainakin jotta tuloksista on hyötyä.

Eikö muuten uuttopaineellakin ole merkitystä happamuuden suhteen?

On ihan tuntuvasti.

Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 21, 2009, 14:45:08 ip
On ihan tuntuvasti.

Millä tavalla? Eli jos ajatellaan että pyöritään 8-10 baarin lukemissa niin kummassa päässä tule hapanta?

Saisikohan digitaalisella paistolämpömittarilla mitattua uuttoveden lämpötilaa riittävällä tarkkuudella? Aika nopeasti se ainakin raanan alla lämpötilamuutoksiin reagoi.

Voisit tietysti yrittää askarrella jotain tämän kaltaista (http://home.surewest.net/frcn/Coffee/HowToTempCheck.html).
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: cartman - Huhtikuu 21, 2009, 15:41:39 ip
Voisiko tästä joku alan toimia (yhdessä muiden kanssa) laatia jonkinlaisen vetoomuksen/adressin? Eli painotettaisiin sitä että halutaan tuoda oikeata kahvikulttuuria Suomeen aidosti kulinaristisessa mielessä ja haluttaisiin edes jonkinlainen (reilu) mahdollisuus kilpailla muiden EU-toimijoiden kanssa. Ei siis mitään "itkukirjelmää" vaan puhtaita faktoja siitä millä tavalla Suomalainen yrittäjä on alakynnessä eurooppalaisiin nähden. Minä kyllä allekirjoittaisin tuollaisen.

Siis kahvi vapautettaisiin alv:stä? Valtio maksaisi kahviloiden vuokrat? Kahvikuiteista saisi Kela-korvausta?`Get real!

Kyse on puhtaasti siitä, että tämän jalon juoman harrastajat ovat pikku-pikkuriikkinen vähemmistö. Ja kun jotain tehdään-tuodaan-varastoidaan-myydään yksin kappalein, se maksaa. Kun kyseessä on status- ja premiumtuote, voi yrittää pyytää reilustikin hintaa. Aina joku maksaa. Kun myy tupla-katteella, tarvitsee myydä puolet vähemmän. Osa asiakkaista sitten äänestää jaloillaan, siis tilaa vaikka netistä.
     
       
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 21, 2009, 15:55:01 ip
Millä tavalla? Eli jos ajatellaan että pyöritään 8-10 baarin lukemissa niin kummassa päässä tule hapanta?

En tiedä onko tuolla alueella, enkä myöskään tiedä vaikutusta happamuuteen pH-mielessä. Harvempi kuitenkaan siitä pH-lukemasta on kiinnostunut. Ylisuuren uuttopaineen tiputus normaaliksi ainakin vähentää negatiivista hapokkuutta, siis 12 -> 9 baaria.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Kahvikissa - Huhtikuu 21, 2009, 16:06:47 ip
Kyse on puhtaasti siitä, että tämän jalon juoman harrastajat ovat pikku-pikkuriikkinen vähemmistö. Ja kun jotain tehdään-tuodaan-varastoidaan-myydään yksin kappalein, se maksaa. Kun kyseessä on status- ja premiumtuote, voi yrittää pyytää reilustikin hintaa. Aina joku maksaa. Kun myy tupla-katteella, tarvitsee myydä puolet vähemmän. Osa asiakkaista sitten äänestää jaloillaan, siis tilaa vaikka netistä.

Ehkä ollaan vähemmistö mutta ehkä voisi olla tilaa yhden - kahden miehen (henkilön) yritykselle, joka paahtaisi papuja ja ehkä myisi jotain alan roinaa siinä sivussa ja kauppa voisi olla vain netissä. Ja voisihan se toimia vaikka sivutoimisena. Vahvuutena olisi juuri papujen tuoreus ja nopeus sekä kohtuu hinta. Näissä ei suuri firma kovin hyvin pysty kilpailemaan! Toki nyt ei ehkä ole sopivin ajankohta perustaa tuollaista firmaa...
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 21, 2009, 16:36:21 ip
Ehkä ollaan vähemmistö mutta ehkä voisi olla tilaa yhden - kahden miehen (henkilön) yritykselle, joka paahtaisi papuja ja ehkä myisi jotain alan roinaa siinä sivussa ja kauppa voisi olla vain netissä. Ja voisihan se toimia vaikka sivutoimisena. Vahvuutena olisi juuri papujen tuoreus ja nopeus sekä kohtuu hinta. Näissä ei suuri firma kovin hyvin pysty kilpailemaan! Toki nyt ei ehkä ole sopivin ajankohta perustaa tuollaista firmaa...

Asiaa voisi lähteä laskemaan näin: harrastajalla kahvia menee 2 kg kuukaudessa ja siitä voisi maksa 30 euroa kilo eli 60 euroa. Jos myyjä saisi kolmanneksen katetta, niin yksi asiakas toisi 20 euroa kuukaudessa. Ehkä jollain 4000 eurolla kuussa maksaisi itselleen palkan ja muut kulut. Silloin tarvitsisi 200 asiakasta.

Tällä foorumilla on 600 käyttäjää, joten ehkäpä tuo luku ei mikään mahdottomuus. Mutta kaikki arviot olivat kyllä erittäin optimistisia, toiminnan pitäisi olla hyvin minimikustannuksin pyörivää ja pelivaraa ei suuremmin ole.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: raakapapu - Huhtikuu 21, 2009, 17:42:04 ip
Ja voisihan se toimia vaikka sivutoimisena.

    ;D
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: vemuli - Huhtikuu 21, 2009, 18:14:28 ip
Ehkä ollaan vähemmistö mutta ehkä voisi olla tilaa yhden - kahden miehen (henkilön) yritykselle, joka paahtaisi papuja ja ehkä myisi jotain alan roinaa siinä sivussa ja kauppa voisi olla vain netissä. Ja voisihan se toimia vaikka sivutoimisena. Vahvuutena olisi juuri papujen tuoreus ja nopeus sekä kohtuu hinta. Näissä ei suuri firma kovin hyvin pysty kilpailemaan! Toki nyt ei ehkä ole sopivin ajankohta perustaa tuollaista firmaa...


Ei tuo ihan mahdoton ajatuksena ole edes ajankohdan suhteen. Itse asiassa olen joskus sitä miettinyt ihan vakavastikin työkaverini kanssa. Ja tämä nykyinen yrittäjän vapaus luo kyllä mahdollisuuden ajankäytön hallintaan ihan tarpeen mukaan  ::)
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 21, 2009, 18:50:37 ip
En tiedä onko tuolla alueella, enkä myöskään tiedä vaikutusta happamuuteen pH-mielessä. Harvempi kuitenkaan siitä pH-lukemasta on kiinnostunut. Ylisuuren uuttopaineen tiputus normaaliksi ainakin vähentää negatiivista hapokkuutta, siis 12 -> 9 baaria.

Kun siis totesit että vaikutusta on "ihan tuntuvasti", niin oletin että kyseessä olisi suuruusluokassa samanlainen vaikutus kuin lämpötilalla. En vain ollut itse tietoinen tällaisesta vaikutuksesta - siksi kyselin.

Tuolla happamuudella tarkoitin siis aistittua happamuutta enkä pH:ta (ja lisäksi pH lukeman ja aistitun happamuuden välille ei voi käsittääkseni vetää oikein suoraa yhteyttä - pH arvoltaan happamampi happo voi maistua vähemmän happamalta kuin toinen pH arvoltaan vähemmän hapan). Puhun siis happamuudesta (makuna) koska pyrin mieltämään hapokkuuden positiiviseksi termiksi (niinkuin se kahvimaailmassa mielletään).

Siis kahvi vapautettaisiin alv:stä? Valtio maksaisi kahviloiden vuokrat? Kahvikuiteista saisi Kela-korvausta?`Get real!

No sinullahan on villit visiot.  :)

Mutta siis: Alvihan lätkäistään tuotteeseen siinä vaikeessa kun asiakas sen ostaa, eikö? Jos alvillinen hinta suomessa on 28 euroa/kilo, niin mikäli tuossa on käytössä ruoan alv (17%) on se alviton hinta 23,93 euroa/kilo. Tuosta on 15 euroon/kilo matkaa vielä melkein se 9 euroa. Mitä veroa tämä erotus on? Eli olin lähinnä kiinnostunut siitä millä tavalla sitä suomalaista toimijaa oikein sorsitaan (verotuksellisesti) jotta pitää 9 euroa enemmän pyytää - ei tuo englantilainenkaan sitä varmaan katteetta myy?
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Coffee King - Huhtikuu 21, 2009, 18:58:49 ip
Asiaa voisi lähteä laskemaan näin: harrastajalla kahvia menee 2 kg kuukaudessa ja siitä voisi maksa 30 euroa kilo eli 60 euroa. Jos myyjä saisi kolmanneksen katetta, niin yksi asiakas toisi 20 euroa kuukaudessa. Ehkä jollain 4000 eurolla kuussa maksaisi itselleen palkan ja muut kulut. Silloin tarvitsisi 200 asiakasta.

Tällä foorumilla on 600 käyttäjää, joten ehkäpä tuo luku ei mikään mahdottomuus. Mutta kaikki arviot olivat kyllä erittäin optimistisia, toiminnan pitäisi olla hyvin minimikustannuksin pyörivää ja pelivaraa ei suuremmin ole.


Hei, ja kiitos hauskasta foorumista! Itsekin olen kahvin suurkuluttaja.

Yrittämisen ihanuudesta ajattelin kommentoida. Itse yrittäjänä minua toisinaan huvittaa ylläolevat laskelmat, joissa kaikki on helppoa ja rahaa tulee mukavasti.

Jos avataan hieman tuota 200 asiakasta ja 30 € / kg tapausta:

Liikevaihto: 200 asiakasta * 25,64 € (alv pois) * 2 kg (keskiostos) = 10256 €
Kate kolmannes liikevaihdosta: 10256 € / 3 = 3419 €

Kulut:
- Verkkokauppa ja maksutavat halvan kaavan mukaan: esim. 100 € / kk (MyCashflow + Suomen Verkkomaksut) jos maksut ovat tavallisia pankkimaksuja (ei luottokortti)
- Kahvit pakataan laadukkaisiin venttiilipusseihin, joihin lätkäistään etiketit. Esim 0,25 € * 400 pussia = 100 €
- Kahvit pakataan pahvilaatikkoon ja teipataan: esim. 0,45 € / ltk * 200 lähetystä = 100 €
- Tämän lisäksi tarvitaan tietysti kahvipaahdin jolla voi paahtaa tuon 400 kg kuussa, vakuutuksia, sähköä kuluu, tarvitaan tietokone ja tulostin ja tulostimeen mustetta ja muuta kivaa. Lisäksi jonkun täytyy hoitaa kirjanpito, mikä ei ole halpaa lystiä. Näitä kuluja on vaikea arvioida, koska ne riippuvat monista eri ratkaisuista, mutta lasketaan nyt alakanttiin vaikkapa 300 € kuussa.
- Jonkinnäköinen toimitila tarvitaan missä paahtaa. Halpa pieni tila jostain teollisuushallista kaupungin ulkopuolelta voisi irrota esim. 400 €:lla kuukaudessa.
- Lisäksi kauppaa olisi varmasti mukava hieman mainostaa, jotta asiakkaat löytävät sinne. Muutama Google-kampanja pyörimään 200 € kuukaudessa. Voi olla ettei riitä, mutta jostain on lähdettävä liikkeelle. Hesarin etusivulle ei kannata tunkea heti aluksi :-)
- Paahtaessa syntyy hävikkiä kun paahdetaan hieman liikaa, osa läikkyy lattialle, paahtoerä menee pilalle tms. En oikein osaa ottaa kantaa tähän kun en ole paahtamisen asinatuntija, mutta leikitään että paahtaminen menee melkein nappiin ja että hävikki on vain 5 %-yksikköä kokonaiskatteesta = 0,05 * 3419 =171 €.

Tässä on puhtaasti kahviin liittyvät kulut, päälle tulee mitä erilaisimpia kuluja (esim. jäsenyydet eri kahvi- tai yrittäjyysyhdistyksissä, muun materiaalin tuottaminen, asiakaspalautukset) joita en nyt tässä huomioi.

Pelkästään kahvipakettien tuottamisen liittyvät kulut ovat -1371 € kuussa jolloin jäljelle jää n. 2000 euroa. Jos ei haluta tehdä yhtään voittoa tai jättää rahaa kassaan pahan päivän varalle vaan maksetaan kaikki ulos palkkana, jää työntekijän sivukulujen jälkeen maksettavaksi reilu 1600 euroa bruttopalkkaa. Eikä tuota työtä ikävä kyllä tehdä sivutyönä muun duunin ohessa.

Tarkoitus ei nyt ollut lannistaa mahdollisia kahvibisnekseen pyrkijöitä  :) Halusin vain tuoda esille tuon "yrittäjän arjen" eli paljon näkymätöntä työtä ja vähän tuloja. Mutta onhan siinä myös paljon vapauksia  ;D Ja jos volyymit nousevat, niin tuottokin paranee. 200 asiakasta on kuitenkin jo melko paljon yhdelle pienelle kahvin erikoiskaupalle, ja jos halutaan kasvua, täytyy jälleen satsata enemmän markkinointiin jne.



 
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Hanni - Huhtikuu 21, 2009, 19:52:33 ip
 ^Tuossa aletaan puhua jo realistisesti, vaikka vakuutusmaksut, normi verot, korot ja lyhennykset rahoittajalle, ovat vielä mainitsematta. Hukkakin olisi varmaan melko paljon isompaa ja himppu epäilys on riittääkö 300 kuukausittaisiin juokseviin kuluihin.  Ai, ja sitä rahaa pitäisi pystyä vähän oikeasti laittamaan syrjäänkin, että voi pitää joskus lomaviikon tai kaksi. Ja senkin takia, jos seuraavassa kuussa meneekin kahvia vain 100:lle kun edelleen kaikki kuukausittaiset kiinteät kulut ovat samat.
Mutta leivänpäällistyön ohessa ja pikkuvehkeillä saattaisi saada vähän taskurahaa. 400kg:n myynti (kuten ylläolevassa laskelmassa) kuukausitasolla on *ööö* melko tehtävä...  :)

Mutta muuten yrittäjänä on mukavaa. Saa itse päättää koska tekee töitä ja kenen kanssa, sanoo mainoslausekin  ;D .
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Mariia - Huhtikuu 21, 2009, 20:36:20 ip
Siis kahvi vapautettaisiin alv:stä? Valtio maksaisi kahviloiden vuokrat? Kahvikuiteista saisi Kela-korvausta?`Get real!       

Eikös paahtamaton, kofeiinia sisältävä kahvi ole jo tällä hetkellä tullivapaata? Se on jo sinällään aikamoinen kädenpuristus EU:lta. (Okei, en ymmärrä miksi direktiivinikkarit kohtelevat kofeiinitonta eri tavalla > tulli on 8%. Ja tullimaksu siis tavaran hinnasta plus kuljetuksesta...)
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: raakapapu - Huhtikuu 21, 2009, 21:13:02 ip
 Juu, sitten kun yrittäjä joutuu sairastuvalle.....(nooh,
 sehän olikin sivupisnestä. )
 kultaisenharmoonisia kuvitelmia on kyl immeisillä yrittämisestä...
 ja vaikka tietää"totuuden" niin silti haluu yrittäjäx..on tää
 outoo.... :D
 ja joskushan yrittäminenkin kannattaa !!(paras mennä koisii,sen verran
 sekavaa...)
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: cartman - Huhtikuu 21, 2009, 21:14:46 ip
Eikös paahtamaton, kofeiinia sisältävä kahvi ole jo tällä hetkellä tullivapaata? Se on jo sinällään aikamoinen kädenpuristus EU:lta. (Okei, en ymmärrä miksi direktiivinikkarit kohtelevat kofeiinitonta eri tavalla > tulli on 8%. Ja tullimaksu siis tavaran hinnasta plus kuljetuksesta...)

Yksinkertaista: Halutaan tukea EU:n omaa kahvinjalostusteollisuutta. Jalostamaton raakapapu, tulli=0%. Se jalostetaan EU:ssa (vaikkapa kofeiinittomaksi) -> jalostusarvo, tai Karl Marxin termein "lisäarvo", jää EU-alueelle. Jee. Kofeiiniton papu on jo jalostettu tuote, josta joku muu on kuitannut lisäarvoa omaan fikkaansa. Eihän EU halua subventoida EU:n ulkopuolisten maiden jalostusta ja lisärvon tuottamista.

Ja böönien tullia oli "pakko" laskea, koska raakakahvin hinta oli noussut jo jonkin aikaa. Kahvi on tärkeä osa eri maiden elinkustannusindeksiä, joita kaikki seuraavat suurennuslasilla. Eihän EU:ta muuten kiinnosta mitä juomme ja mihin hintaan, vaikka Starkin tarjoushintaista tärpättiä. Mutta elinkustannusindeksi (kuluttajan hintaindeksi, jne...) on poliittisestä tärkeä ja herkkä mittari.
   
     


Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: cartman - Huhtikuu 21, 2009, 21:16:37 ip
Mutta siis: Alvihan lätkäistään tuotteeseen siinä vaikeessa kun asiakas sen ostaa, eikö? Jos alvillinen hinta suomessa on 28 euroa/kilo, niin mikäli tuossa on käytössä ruoan alv (17%) on se alviton hinta 23,93 euroa/kilo. Tuosta on 15 euroon/kilo matkaa vielä melkein se 9 euroa. Mitä veroa tämä erotus on? Eli olin lähinnä kiinnostunut siitä millä tavalla sitä suomalaista toimijaa oikein sorsitaan (verotuksellisesti) jotta pitää 9 euroa enemmän pyytää - ei tuo englantilainenkaan sitä varmaan katteetta myy?

Mistä ihmeen verosta sinä puhut? kahvivero kumottiin 1700-luvulla. Sitäkö tarkoitat?
     
     
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Hanni - Huhtikuu 21, 2009, 21:36:37 ip
Suomessa joutuu kaikesta liiketoiminnasta, tuloksesta riippuen, maksamaan veroa.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 21, 2009, 21:57:01 ip
Mistä ihmeen verosta sinä puhut? kahvivero kumottiin 1700-luvulla. Sitäkö tarkoitat?

Siis...

Vahinko, että Suomalaisten paahtimoyrittäjien kustannukset ovat kovemmat kuin esim. Englantilaisilla kollegoilla. Taisi olla verotussyyt jotka nostavat Suomalaisten paahtimoiden hinnat pilviin.

Tuota Hecan kommenttia olen tässä siis koko ajan ihmetellyt, kun ei se hintaero laskelmieni perusteella oikein pelkästä alvista voi johtua (vai voiko?). Toisaalta tähän tuli näemmä jo osittaista lisäselvennystä:

Suomessa joutuu kaikesta liiketoiminnasta, tuloksesta riippuen, maksamaan veroa.

Kysymys kuuluukin siis että onko suomalaisen yrityksen liiketoiminnan verotus miten paljon englantilaista rankempaa (kai sielläkin verokarhuja elelee)? Tosin tuossa Coffee King:in tuloja/menoja selventävän viestin yhteydessä tuli ilmi myös tuo volyymi - joka saattaa olla loppupeleissä se tärkein tekijä. Englantilaisen toimijan on varmasti helpompi saada tuo 200 asiakasta, varsinkin kun on "kansainvälisellä kielellä" helppo tulla tykö ulkomaisillekin asiakkaille.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Mariia - Huhtikuu 21, 2009, 21:59:24 ip
Mutta siis: Alvihan lätkäistään tuotteeseen siinä vaikeessa kun asiakas sen ostaa, eikö? Jos alvillinen hinta suomessa on 28 euroa/kilo, niin mikäli tuossa on käytössä ruoan alv (17%) on se alviton hinta 23,93 euroa/kilo. Tuosta on 15 euroon/kilo matkaa vielä melkein se 9 euroa. Mitä veroa tämä erotus on? Eli olin lähinnä kiinnostunut siitä millä tavalla sitä suomalaista toimijaa oikein sorsitaan (verotuksellisesti) jotta pitää 9 euroa enemmän pyytää - ei tuo englantilainenkaan sitä varmaan katteetta myy?

Tuo 9 euron ero, kuluu varmaankin suurempaan katteeseen. Suomen pienillä markkinoilla myydään vähän, joten katteen on pakko olla suurempi. Mutta. Olen jiiteen kanssa samaa mieltä, että pitääkö sen katteen olla 9 e/kg suurempi? Eikö sellaiset 10-15% eli 1,5-2 e/kg riittäisi??
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Hanni - Huhtikuu 21, 2009, 22:10:40 ip
Musta tuntuu, ja tää on ihan siis tunne, että jos niissä hinnoissa olisi kovasti ilmaa niin joku paahtimo olisi jo laittanut hintasodan pystyyn. Kuitenkin niitä pieniä paahtimoita on täällä jokunen, joten siihen olisi mahdollisuus. Kaikilla kuitenki taitaa suurin piirtein samoissa hinta pyöriä?

Tää keskustelu alkaa aika tehokkasti kiertää kehää. Juuri edellisellä sivulla pitkät listat tarpeista mihin sitä katetta liiketoiminnassa tarvitaan...
Mjutta nyt painun maate. Gyt nait!  :)




Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 21, 2009, 22:41:27 ip
Mielestäni Suomalaisten paahtimoiden hinnat ovat ihan ok. Mutta se mikä tökkii itseäni on se, että marketista ostaessa vaikkapa Mauroa, Pelliniä yms peruskahvia kauppias saa 50% katteen vaikka tilaisi kahvinsa kuluttajille myyvästä saksalaisesta kaupasta.

Noh ehkä ihmisten tietoisuus paranee ajan mittaan ja jonkinlaisia hintaeroja saadaan eritasoisiin espressopapuihinkin. Tuntuu että, kaikissa espressopavuissa on sellainen "erikoistuotteen" lisä riippumatta pavun laadusta.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Kardeka - Huhtikuu 21, 2009, 23:01:52 ip
Tästä juuri juttelin hakiessani kahvia: kun maahantuojalla 20 € maksava tuote pannaan kaupan hyllyyn, sen hinta tuplaantuu. Ihan ymmärettävistä syistä tietenkin, koska sitä myy (vaikkakin pienipalkkainen) henkilö myymälätilassa, josta siitäkin tietysti maksetaan vuokraa. Jokainen porras odottaa - edelleen ymmärrettävästi - myös katetta yritystoiminnalleen. Siksi ainoa tapa ostaa laatua halvalla on pyrkiä ostamaan mahdollisimman liki tuottajaa. Siinä mielessä tietysti suomalaiselta yrittäjältä kahvin ostaminen on "reilua" kauppaa, että jokainen hinta sisältää melko varmasti 17% julkiselle taloudelle, mitä hallitus sitten keksiikin sillä rahalla tehdä... ;-) mutta minunkin lapset ovat päiväkodissa ja äiti alkaa olla vanha...
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Kahvikissa - Huhtikuu 22, 2009, 00:18:21 ap
Eli olisi järkevää ja kuluttajalle halvempaa, jos papuja voisi ostaa suoraan paahtajalta! Ja netin kautta voisi myydä koko Suomeen, hyvä idea, eikö? Ei taida vain olla halukasta paahtajaa toteuttamaan tätä... Edit. Tarkoitin paahtajalla ihan kaupallista pienpaahtimoa.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 22, 2009, 00:19:52 ap
Yrittämisen ihanuudesta ajattelin kommentoida. Itse yrittäjänä minua toisinaan huvittaa ylläolevat laskelmat, joissa kaikki on helppoa ja rahaa tulee mukavasti.

En tiedä miten tuollaisen kuvan sait, kirjoitinhan: "joten ehkäpä tuo luku ei mikään mahdottomuus ole". Eli toisinsanoen "vaikuttaa epätodennäköiseltä että toimisi (mutta ei mahdottomalta)".

Jos avataan hieman tuota 200 asiakasta ja 30 € / kg tapausta:
Liikevaihto: 200 asiakasta * 25,64 € (alv pois) * 2 kg (keskiostos) = 10256 €
Kate kolmannes liikevaihdosta: 10256 € / 3 = 3419 €
...

Jos lähtökohtana on minun täysin hatusta vetäisemäni luvut, niin ei se laskelma siitä juurikaan parane jos toista puolta viilaa tarkemmilla luvuilla. Lopulta vielä päädyttiin melkein samaan lopputulokseen (minun neljässätonnissa oli bruttopalkaksi ajateltu 2000 e). :)

Tarkoituksena oli miettiä, että olisiko tuollainen puhtaasti hifistelijöille suunnattu paahtotoiminta mahdollista Suomessa (olettaen että ei pyri etsimään asiakkaita ulkomailta). Väittäisin että tärkeintä on silloin laskea kuinka paljon näiltä markkinoilta on ylipäänsä mahdollista irrottaa, koska voi hyvinkin olla että lopputulos on 200 euroa kuussa, jonka jälkeen kulupuolen laskeminen onkin ihan turha harjoitus.


Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Kahvikissa - Huhtikuu 22, 2009, 01:42:07 ap
Kun kahvipapu on paahdettu, niin kuinka kauan se voi olla kaupan hyllyllä että olisi vielä hyvää? Eli kuinka kauan aikaa sitten paahdettuja papuja kannattaa ostaa?
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Heca - Huhtikuu 22, 2009, 20:37:58 ip
Siis...

Tuota Hecan kommenttia olen tässä siis koko ajan ihmetellyt, kun ei se hintaero laskelmieni perusteella oikein pelkästä alvista voi johtua (vai voiko?). Toisaalta tähän tuli näemmä jo osittaista lisäselvennystä:


Enpä tuota lähtenyt Hannuniemen Mikalta tarkemmin kyselemään, että mitkä verot/kautta kustannukset. Luotan siihen mitä mies sanoi, on sentään kauan alalla häärännyt ja tuntee kahvimaailman aika hyvin myös Suomen rajojen ulkopuolella.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 22, 2009, 20:56:09 ip
Enpä tuota lähtenyt Hannuniemen Mikalta tarkemmin kyselemään, että mitkä verot/kautta kustannukset. Luotan siihen mitä mies sanoi, on sentään kauan alalla häärännyt ja tuntee kahvimaailman aika hyvin myös Suomen rajojen ulkopuolella.

En siis "ihmetellyt" asiaa niin että olisin epäillyt sen todenperäisyyttä. Vaan ihmettelin niin kuin asioita joita ei ymmärrä tavataan ihmetellä ja tuumia.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Kahvikissa - Huhtikuu 22, 2009, 21:32:57 ip
Tänään kun kävin Lahden Triossa kahvilla, niin poikkesin jossain pikkuputiikissa jossa oli kahveja myynnissä. Siellä oli jotain Italialaista espressopapua ja sitten Mokkamesterien papua ja siinä oli parasta ennen 20.02.2010... En löytänyt mitään paahtopäivää pakkauksesta, mutta vanhaa taitaa olla. Puhuin vähän myyjän kanssa ja hän vetosi että kahvi on hyvää ennen ko. päivämäärää. Ja ettei mistään kaupasta Suomesta saa tuoreempaa. Tuntuu vähän huvittavalta että pitää tilata englannista tai ainakin ulkomailta, että saa tuoreita papuja kun Suomesta ei saa!... Ihmetyttää ettei mistään Suomalaisesta pienpaahtimosta saa tilattua suoraan tuoreita papuja! Vai saako mistään?

Kun saan espressokeittimen sekä myllyn, en kyllä aio käyttää mitään vanhoja papuja! Tilataan sitten ulkomailta tai paahdetaan sitten vaikka itse.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 22, 2009, 21:51:55 ip

Kun saan espressokeittimen sekä myllyn, en kyllä aio käyttää mitään vanhoja papuja! Tilataan sitten ulkomailta tai paahdetaan sitten vaikka itse.


Voin kotipaahtamista kokeilleena todeta, että vaikka se kuulostaakin helpolta ja hienolta tavalta saada tuoretta & hyvää kahvia, niin todellisuus on monasti muuta.

1) Paahtoerät ovat pieniä --> kahvi aina loppu
2) Kotipaahtajan taidot harvoin ovat kovinkaan kummoiset --> laatu heikkoa ja ailahtelevaa
3) Paahdin ei ole huippu tai ainakaan verrattavissa kunnolliseen rumpupaahtimeen --> laatu heikkoa ja ailahtelevaa
4) koko kämppä haisee palaneelle kahville ja paahtotilaan väkisinkin leviää kahvin kuoriketta jonkin verran paahdinta puhdistaessa.
5) Blendien teko on oikeasti vaikeaa, eli käytännössä yrittää saada yhdestä papulajikkeesta hyvää, mutta harvoin se onnistuu täydellisesti.

Suosittelen neuvottelemaan kauppiaan kanssa onnistuisiko saada max kuukauden vanhaa paahtoa, siitä vielä saisi oikeasti hyvää kahvia. Ja vaikka olenkin sitä mieltä että kahvin tulisi olla tuoretta, niin uskoisin ettei monikaan väitä kc:sta saatuja kahveja pahan makuisiksi vaikkeivät he käytäkään mitään tuorepaahtoa.

Oma veikkaukseni, on että mokkamestarit laittavat vuoden käyttöajaksi. Kaffan kahveille on merkattu 3kk parasta ennen päiväykseksi paahtamisesta, mutta heidän mukaansa kuukauden jälkeen laatu alkaa heiketä jo reilusti.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: comanche - Huhtikuu 22, 2009, 22:28:52 ip
Itse olen välillä ostanut Kaffan espressoa, kun Hasbeanin pavut ovat loppuneet. Ja ainakaan Helsingissä paahto ei ole ollut kahta viikkoa vanhempaa.
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Markus - Huhtikuu 23, 2009, 00:25:27 ap
Kun kahvipapu on paahdettu, niin kuinka kauan se voi olla kaupan hyllyllä että olisi vielä hyvää? Eli kuinka kauan aikaa sitten paahdettuja papuja kannattaa ostaa?

Tämän olen huomannut riippuvan siitä, keneltä asiantuntijalta kysyy. Jos kysyy sellaiselta asiantuntijalta, joka myy työkseen kahvia, joka voi olla paahdettu pidemmänkin aikaa sitten, venttiilipussi tekee kuulemma hyvinkin pitkäaikaisesti autuaaksi.

Omasta kokemuksesta viime ajoilta täytyy sanoa, että tuoreiden papujen välissä tuli käytettyä pussillinen niitä Lidlin halpiksia. Saihan niistä espressoa. Varmaan olisin käynyt kehumassa baristaa satunnaisessa helsinkiläiskahvilassa, jos olisi tullut moisia shotteja vastaan. Mutta kun sitten taas vaihtoi edes kolmisen viikkoa sitten paahdettuun papuun, niin muisti miksi suosii asiallisia kahvinpapuja. Erityisesti aamukahvin jälkimaku vielä vartin työmatkan jälkeen oli aika hieno tunne. Yksi ominaisuus noilla halvoilla pavuilla tosin oli, mikä tuoreilta ja laadukkailta puuttuu: Riittoisuus.

Mutta täytyy muistaa, että nuo liiterin pavut ovat varmasti karuimmasta päästä. Olen saanut erittäin mainiota kahvia monista venttiilipussipavuista, joissa paahtopäivästä ei ole havaintoa. Mikäli tuoretta kahvia ei ole saatavana, niin ei siitä vähemmän tuoreestakaan nyt välttämättä mitään myrkkyä tule. Mutta jos tuoretta on saatavana ja talous antaa myöten, niin elämä tietysti on hieman liian lyhyt huonon, keskinkertaisen tai edes oikein hyvän kahvin juomiseen - pitää olla erinomaista! Se vaan, että laatuun vaikuttaa kahvin tuoreuden ja käytettävissä olevien rensseleiden lisäksi myös se oman käden taito, jonka kanssa treeni jatkuu hamaan hautaan asti. (On toki helpompi treenata sitä Manoa, jos Miscela, Macchina ja Macinzaiole ovat kunnossa...)
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 23, 2009, 09:58:37 ap
Irrotin yhdistyskeskustelun omaksi ketjuksi:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1200.0
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: smuli - Huhtikuu 23, 2009, 14:07:17 ip
Tuntuu vähän huvittavalta että pitää tilata englannista tai ainakin ulkomailta, että saa tuoreita papuja kun Suomesta ei saa!... Ihmetyttää ettei mistään Suomalaisesta pienpaahtimosta saa tilattua suoraan tuoreita papuja! Vai saako mistään?

aikaisemmin peter's coffeena tms. tunnettu paikka:
http://www.freshcoffee.fi/

kaffan kahveja saa täältä:
http://www.crema.fi/store/coffee.html

cafetorian kahveja täältä:
http://www.cafetoria.fi/

lisäksi mokkamestarit ja cafe art -kahvila turussa myyvät paahtamiaan kahveja.

t.samuli



Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: vemuli - Huhtikuu 23, 2009, 15:12:27 ip
Ikävää tässä vain on se että tuota Moakia myydään premiumtavaran hinnalla. Tuossa on vähintään 10 euroa liikaa kilohinnassa papujen laatuun (ja todellisiin tuotantokustannuksiin) nähden. Täältä (http://www.aromatico.de/moak-c-39.html) voit tarkastaa mitä se Moak oikeasti maksaa.

Otin riskin ja hain pussukan Moakia. Kyllä on suun mukaista tuo Moak Servito. Maksan mieluummin sen 27€/kg tästä pavusta kuin Bahiasta tai Habanerosta. Tosin, ei ole ehkä reilua verrata aiempaan kokemukseen koska en ole edellämainittuja papuja kokeillut näillä uusilla säädöillä (lämpötila/uuttopaine).

Saattaahan se olla, että jos ei paremmasta tiedä niin keskinkertainenkin on hyvää...makuasiastahan tässä on pitkälti kyse ja en ole ainakaan omia paahtoja saanut onnistumaan niin hyvin, että lopputuote olisi verrattavissa vaikkapa sitten tähän bulkkimoakiin.

Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 23, 2009, 15:37:01 ip
Otin riskin ja hain pussukan Moakia. Kyllä on suun mukaista tuo Moak Servito. Maksan mieluummin sen 27€/kg tästä pavusta kuin Bahiasta tai Habanerosta. Tosin, ei ole ehkä reilua verrata aiempaan kokemukseen koska en ole edellämainittuja papuja kokeillut näillä uusilla säädöillä (lämpötila/uuttopaine).

Saattaahan se olla, että jos ei paremmasta tiedä niin keskinkertainenkin on hyvää...makuasiastahan tässä on pitkälti kyse ja en ole ainakaan omia paahtoja saanut onnistumaan niin hyvin, että lopputuote olisi verrattavissa vaikkapa sitten tähän bulkkimoakiin.

 :o
Tuossa Moak Servitossa on 75% robustaa seassa.. varmaan makumaailmaltaan aika tuhti  ;D
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: vemuli - Huhtikuu 23, 2009, 15:53:30 ip
:o
Tuossa Moak Servitossa on 75% robustaa seassa.. varmaan makumaailmaltaan aika tuhti  ;D

Siis ei voi olla...huh huh  :D

Uskomattoman pehmeä suutuntuma, melko voimakas ja pitkä jälkimaku, sikariin vivahtava aromi, suklainen. Tykkään todella paljon juuri tällaisesta makumaailmasta  8)
Otsikko: Vs: Markettipavut
Kirjoitti: Cafetoria Paahtimo - Huhtikuu 23, 2009, 16:27:14 ip
Päivää kaikille, eka viestini, ja nimestä varmaan voi päätellä paljon missä kenen leivissä olen, pyrin silti äärimmäiseen harkitsevuuteen kun täällä kirjoitan, tarkotukseni ei ole mainostaa meitä, haluan vain pysyä kärryillä mitä alan ammattilaisille kuuluu :).

Haluan sanoa että kyllä marketeista löytyy tuoretta papua myös, niin meiltä kuin varmasti kilpailijoiltammekin. Ja jos unohdetaan meidän tuotteet niin ainakin pääkaupunkiseudulta olen löytänyt monta todella tuoretta, ihan ulkomaistakin espressoa jota ei ole edes suomessa paahdettu.
Kokemuksesta tiedän että ihan niihin kaikkein pienimpiin lähikauppoihin(kaikella kunnioituksella heitä kohtaan) ei välttämättä se tuorein espresso löydä tietään koska vaihtuvuus aika on pidempi.
Myös jotkut suomalaiset paahtimot ilmoittavat paahtopäivänkin pusseissaan, eivät kaikki mutta joka tapauksessa USEAMPI kuin yksi.

Kannattaa kokeilla, välillä voi osua kultasuoneen. Työni takia maistelen espressoja paljon ja kyllä kaupoista tuoretta löytää.