Usein espresson valmistusresepti on suunnilleen 14 g jauhettua kahvia, 30 sekuntia uuttoaikaa ja 28 g kahvijuomaa sekä taustalla on usein oletus noin 9 barin paineesta. Jos uuttoaika heittää pahasti johonkin suuntaan niin sitä korjataan ensisijaisesti jauhatuskarkeutta muuttamalla. Jauhetun kahvin ja kahvijuoman määrien suhde on 1:2. Jos määriä halutaan muuttaa merkittävästi niin tällöin yleensä on vaihdettava koneeseen singlesihti (johon mahtuu kahvipuruja noin 7 g) tai triplasihti (21 g), oletus yleensä on tuplasihti (14 g).
Oma kokemus painekahvasta on, että kaikki paineettoman kahvan perinteiset viisaudet kannattaa unohtaa.
Tältä se vähän vaikuttaakin. Toki en ole mikään espresson asiantuntija, mutta säätämällä rohkeasti karkeammaksi, alkaa löytymään pikkuhiljaa sopivan makuista lopputulosta. Tämä sotii vain intuitiota vastaan, koska ennakko-oletus oli että Wilfa ei pysty tarpeeksi hienoon espressoon, niin nyt ei ollakaan siellä asteikon hienoimmassa päässä.. Toki ei tätä lopputulostakaan varmaan espressoksi voi kutsua, mutta jotain lungon tapaista se on tällä hetkellä.
Samalla se uuttoaikakin lyheni, mutta en ole sitä nyt tarkemmin mittaillut. Maku edellä olen nyt tätä karkeutta lähinnä muuttanut, edes koneen asetuksia tuotettavan veden määrästä en ole muuttanut, vaan ne ovat vakiot. Ja nämä vakiot ovat kyllä tähän perinteiseen 1:2 sääntöön viitaten aivan liian suuria. Tuplasihtiin kun saan sen 10-12 g jauhetta, niin singledosen tuottama vesimäärä on lähempänä tuota 1:2 suhdetta. Mutta sen makua en ole vielä saanut kohdalleen, joten mennään sillä liian suurella tupla-annoksella, vaikka lopputulos onkin ns. liian suuri. Tämän maku on kuitenkin ainakin omaan suuhun paljon lähempänä tavoiteltua.
Henkilökohtaisesti suosittelisin painekahvalle kokeilemaan mikä uuttoaika maistuu parhaalle. Papu, jauhatus ja kahvin määrä muodostavat kokonaisuuden ja pitää vain raa'asti etsiä se omaan makuun sopiva yhdistelmä ja olla välittämättä klassisista paineettomien kahvojen ohjeista. Omalla halpiskoneellani uuttoajat jäivät selvästi nykyisistä paineettomien kahvojen uuttoajoista.
Toki kokeilu ja oma maku pätee aina, mutta uskoisin että peli on vain eri painekahvoilla omaan yhden koneen kokemukseen pohjaten.
Testaaminen tosiaan jatkuu, vaikka tälläisellä laitteella vaihtoehdot ja muutokset ovatkin aika rajalliset. Laitoin juuri toisen kahvan tilaukseen, niin pääsee testaan paineistamattomallakin kahvalla. Tässä vaiheessa tosin Wilfan kyvykkyydet taitaa loppua, joten pitäisi investoida satasia myös myllyyn. Mutta odotellaan nyt pari viikkoa eka että saan sen kahvan, niin pääsee testaamaan lisää. Siihen asti jatkan karkeuden säätöä ja varmaan aloitan pienet vesimäärän muutoksetkin kohta.