Voisiko Joona S tai joku muu noita ohjeita kirjoitellut vahvistaa, että se kokonais vesimäärä on kuitenkin ollut 60 ml, eikä tuo 30 ml joka kirjoituksissa on mainittu.
Tällainen perusinsinööri tippuu kyllä kärryiltä jos samassa lauseessa osa mitta-arvoista ilmoitetaan 30 ml vesimäärälle ja osa tuloksista 60 ml vesimäärälle.
Nuo arvot kyllä tuntuisi järkevimmiltä jos sihdin läpi on tiputettu yhteensä 60 ml josta 30 ml on valutettu lasiin puntarin päälle ja toinen 30 ml on valutettu hukkavesialtaaseen.
Olisi hienoa jos joku noita ohjeita kirjoitellut vahvistaisi tämän, niin pertti perusinsinöörikin saa mielenrauhan.
kuten tirofaux tuossa jo kirjoittikin, kannattaa espressoja mitata aina painossa.
Alkuperäiseen kysymykseesi palaten voi oikea vesimäärä olla 30 ml tai se voi olla 60 ml tai mitä tahansa siltä väliltä. Oikea veden määrä määräytyy aina suhteessa käytetyn kahvin määrään. Kahvin määrään puolestaan vaikuttaa esim. myllyn säädettävyys, sihtien koko jne.
Nykyisin oma go-to reseptini on 0,5:n uuttosuhde. Esim. 14 gramman annostuksella alottaisin valuttamalla 28 gramman shotin jne. Opin myös viime vuonna, että helpoin tapa uuttaa kahvia enemmän, on tehdä pidempiä shotteja. Esim Roburilla (joka nyt on paska laite muutenkin) on ilmeisesti mahdotonta päästä yli 19 % uuttojen noudattamalla vanhoja third wave - reseptejä (eli niitä tiukkoja ristrettoja). Siksipä vanhat ohjekirjat 14-gramman ja 60 ml:n ohjeineen olivat tavallaan oikeassa. Vahingossa kylläkin.
Hyvin hapokkailla kahveilla voi uuttosuhdetta laskea entisestäänkin esim. 0,4 tai 0,3 asti. Aikaisemmin olin myös siinä uskossa että pidemmällä paahdolla olisi mahdollista kesyttää hapokkaita kahveja. Viime kuussa teimme kuitenkin espressoja nopeasti ja hitaasti paahdetuista kahveista. Kun resepti oli sama ja molempia uutettiin 20 %, oli hapokkuus täysin vastaava.