Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Mitä papuja kokeilla?  (Luettu 36992 kertaa)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Mitä papuja kokeilla?
« Vastaus #30 : Marraskuu 20, 2014, 11:03:49 ap »

Itse olen pakastanut pavut oikeastaan heti harrastuksen alkuajoista lähtien. Pääasiassa siksi, että kulutukseni on varsin epätasaista ja huoneenlämmössä pavut menettää pussin avaamisen jälkeen parhaimman teränsä jo muutamassa päivässä. Pakastetut pavut säilyy paremmin ja nihin ei tule sitä eltaantunutta makua/tuoksua joka huoneenlämmössä oleviin papuihin helposti tulee. Otan papuja pakkasesta aina shotti kerrallaan ja jauhan heti. Sekin hyöty tässä on, että voi vaihtaa papua päivittäin jos haluaa. En tykkää litkiä päivä- tai viikkotolkulla samaa kahvia. Pakkasessa olevat kahvini ovat maks. kuukauden tai pari vanhoja.

Jäiset pavut rohisee myllyssä kovempaa ja jauhautuvat mielestäni aavistuksen hienommaksi. Muuta ihmeellisempää en ole niissä huomannut.

Ammattipaahtajat karttavat pakastinta kuin ruttoa ja eivät suosittele pakastamista ollenkaan. En kyllä pakastaisi itsekään ollenkaan, jos kulman takana olisi paahtimo/kauppa, josta saa joka viikko tuoretta tavaraa. Näin täydellisessä maailmassa en kuitenkaan elä, joten pakastimella mennään  8).

Omia paahtoja työnnän myös pakkaseen, oli siinä järkeä tai ei  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1570
Vs: Mitä papuja kokeilla?
« Vastaus #31 : Marraskuu 20, 2014, 12:34:58 ip »

Home-Baristassa on joskus aikoinaan testailtu kahvin pakastamista. Tässä linkki, jos ei ole vielä ennestään tuttu:
http://www.home-barista.com/store-coffee-in-freezer.html

Sitten joku on myös mittaillut tuoreista kenialaispavuista (Cleverillä) uutetun kahvin TDS:ää päivittäin:

http://sightsandthoughts.tumblr.com/post/82795589928/ageing
Tuolta sivulta löytyy myös parin muun pavun testitulokset (espressouutolla), jotka ovat samansuuntaisia.

Ei nyt ehkä maailman tieteellisin testi, mutta silti kiinnostavaa vähintäänkin omien spekulaatioiden pohjaksi, että kauan niitä papuja haluaa huoneenlämmössä seisottaa.  ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Mitä papuja kokeilla?
« Vastaus #32 : Marraskuu 20, 2014, 12:43:59 ip »

Siis ihan kahvin lämmön meinasin mitata 1/2 h lämminneen pavun läpi espresso ja suoraa pakkasesta jauhetun pavunläpi.

Oikein kiintoisa testi. Nimenomaan siis tietysti kahvin lämpötila pitää mitata, koska kertoo paljon juuri uuttolämpötilasta. Tuplaespresso lienee paras. Kannattaa verrokiksi mitata huoneenlämpöisillä pavuilla se että se kahva on huoneenlämpöinen.

Osaako joku kertoa millainen lämpömittari on hyvä veden/kahvin lämpötilan mittaamiseen? Mieluiten vaikka eBaystä tai DX:tä joku postikuluineen älyttömän halpa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Mitä papuja kokeilla?
« Vastaus #33 : Marraskuu 20, 2014, 12:47:51 ip »


Ammattipaahtajat karttavat pakastinta kuin ruttoa ja eivät suosittele pakastamista ollenkaan. En kyllä pakastaisi itsekään ollenkaan, jos kulman takana olisi paahtimo/kauppa, josta saa joka viikko tuoretta tavaraa.

Siis nimenomaan se todellisessa maailmassa vaihtoehto tapahtuu kuitenkin oikeasti pöydällä tai pakastimessa vanhentuneiden papujen kesken. Nimenomaan tuoreilla pavuilla olen päätynyt pakastimeen. Yli kuukauden vanhoilla olen antanut olla huoneenlämmössä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Mitä papuja kokeilla?
« Vastaus #34 : Marraskuu 20, 2014, 12:51:19 ip »

Osaako joku kertoa millainen lämpömittari on hyvä veden/kahvin lämpötilan mittaamiseen? Mieluiten vaikka eBaystä tai DX:tä joku postikuluineen älyttömän halpa.

Riippuu vähän tarpeesta. Taylor on itselläni käytössä. Aiheesta lisää tee-ketjussa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2577
Vs: Mitä papuja kokeilla?
« Vastaus #35 : Marraskuu 20, 2014, 13:10:59 ip »


Ammattipaahtajat karttavat pakastinta kuin ruttoa ja eivät suosittele pakastamista ollenkaan. En kyllä pakastaisi itsekään ollenkaan, jos kulman takana olisi paahtimo/kauppa, josta saa joka viikko tuoretta tavaraa. Näin täydellisessä maailmassa en kuitenkaan elä, joten pakastimella mennään  8).

Omia paahtoja työnnän myös pakkaseen, oli siinä järkeä tai ei  ;D

Itse en pakastamista ole harrastanut, mutta eiköhän tässä mennä kuten kaikessa elintarvikkeissa: ei ruoka pakkasessa parane, mutta ei niin paljon huononekaan, kuin ilman. Eli tuskin kurmeekokit hirveästi ylistävät pakastimia, vaikka ei se olekaan ihan samanlainen kaikentuhoaja kuin mikro ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Mitä papuja kokeilla?
« Vastaus #36 : Marraskuu 20, 2014, 13:17:42 ip »

kaikentuhoaja kuin mikro ;-)

Voiskohan mikrossa paahtaa kahvia  ;D 8)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1570
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Mitä papuja kokeilla?
« Vastaus #38 : Marraskuu 20, 2014, 14:36:18 ip »


Eli tuskin kurmeekokit hirveästi ylistävät pakastimia, vaikka ei se olekaan ihan samanlainen kaikentuhoaja kuin mikro

Kyllä kokit käyttävät mikroja. Ihan gourmee tason ravintoloissakin tehdään mm. uppomunia mikrossa. Onhan se toki tosi rajoitettua mihin ne sopivat.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Mitä papuja kokeilla?
« Vastaus #39 : Marraskuu 20, 2014, 14:46:29 ip »

http://www.sweetmariascoffee.com/forum/viewtopic.php?f=13&t=3071  :o

 ;D

Pitkään aikaan jaksanutkaan lukea SM:n foorumia, mutta näköjään kannattaisi  :P
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Mitä papuja kokeilla?
« Vastaus #40 : Marraskuu 27, 2014, 08:21:06 ap »

Kyllä itse olen pakkasesta sen1/2 tuntia antanut papujen lämmitä. Pakastin -19 asteessa joten siinä lähtee vähän idea kahvan lämmityksestä mikäli 25g vettä valuttaa vaikka -15 asteisten purujen läpi.

Jauhoin pakkasesta (-18 celciusastetta) otettuja papuja i-Minillä espressoa varten. Sormituntumalta pavut tuntuivat kylmiltä, mutta jauhatuksesta en enää havainnut enää kylmyyden tunnetta. Pavut olivat myllyssä ehkä vajaan minuutin ennen jauhatusta.


Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Orbitrek

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Mitä papuja kokeilla?
« Vastaus #41 : Helmikuu 24, 2015, 02:18:50 ap »

Lähin rohkeasti kokeilemaan Lidlin halpoja (9e/kg) espresso papuja (bellaroma), kun luin niistä positiivisia kokemuksia täältä ja muualta. Nyt ei homma enää toimi alkuunkaan. Myllyä sai säätää todella reilusti hienommalle, jotta kahvi ei lirahtanut liian nopeasti kuppiin eikä maku kupissa silti vakuuta. Pitänee pysytellä tuoreissa laatupavuissa ainakin näin uuden koneen kanssa harjoitellessa.
Eli oma suositukseni kokemuksieni mukaan on: älä koita lidlin halpoja papuja ellet tiedä mitä olet tekemässä :)
Kirjattu

La Paviaani

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
Vs: Mitä papuja kokeilla?
« Vastaus #42 : Helmikuu 24, 2015, 08:41:26 ap »

Bellaromasta jauhautuu kummallista tomua. Todellakin myllyä saa säätää paljon tiukemmalle, kerran sain Macap M4:n näin tukkoon (piti hieman palauttaa karkeammalle ja säädin väärään suuntaan ).

Juotavaa essoa tuosta sahanpurusta ei todellakaan saa. Jos halvalla haluat päästä, osta Lavazzaa marketista 15 eur/kg ja on jopa ihan juotavaa (jos pussi on kohtuullisen tuore).
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Mitä papuja kokeilla?
« Vastaus #43 : Helmikuu 24, 2015, 08:56:33 ap »

Lähin rohkeasti kokeilemaan Lidlin halpoja (9e/kg) espresso papuja (bellaroma), kun luin niistä positiivisia kokemuksia täältä ja muualta.

Niitä kahta todella erilaista nyt lidlissä. Lisäksi ne ovat pari vuotta sitten hyvin erilaisia kuin ne nyt ovat. Sen lisäksi lidlillä on ollut erilaisia erikoiseriä muunlaisia papuja vielä sotkemassa kuviota.

Lainaus
Nyt ei homma enää toimi alkuunkaan. Myllyä sai säätää todella reilusti hienommalle, jotta kahvi ei lirahtanut liian nopeasti kuppiin eikä maku kupissa silti vakuuta. Pitänee pysytellä tuoreissa laatupavuissa ainakin näin uuden koneen kanssa harjoitellessa.

Keskimääräistäkin huonompi tuore papu voittaa vähän keskivertoa paremman ei-tuoreen. Mutta siis ihan ylipäänsä kaikissa pavuissa niitä vanhemmissa pavuissa myllyä pitää kiertää paljonkin tiukemalle. Hyvä esimerkki tästä oli aikoinaan Lidlin luomupapu, joka oli paljon parempi kuin nuo nykyiset, mutta siinä myllyä piti jostain syystä säätää todella tiukalle. Tiukemmalle kuin missään muussa pavussa mitä olen ikinä kokeillut. Lopputulos oli hintaan nähden huikea. En silti vaihtaisi nykyisitä tuoreista pavuista, mutta toisaalta hintaluokka oli eri planeetalta.

Lidlin vaaleampi papu on omaan makuun kohtuullista ja ei jää useimmille tuplahintaisille (n. 15 euroa) markettipavuille. Se on osaa parempi ja osaa huonompi. Minusta sen hintalaatusuhde on edelleen hyvä, mutta itse juon silti monta kertaa kalliimpaa tuoretta tavaraa.

Lainaus
Eli oma suositukseni kokemuksieni mukaan on: älä koita lidlin halpoja papuja ellet tiedä mitä olet tekemässä

Oma suositukseni on, että älä koita mitään papuja jos et tahdo oppia mitä olet tekemässä.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 24, 2015, 10:03:29 ap kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

teemies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 107
Vs: Mitä papuja kokeilla?
« Vastaus #44 : Helmikuu 24, 2015, 10:16:12 ap »

Eiköhän perussääntö ole että halvalla ei saa hyvää, mutta kalliilla voi saada huonoa.

Olen kerran (noin vuosi sitten) ostanut kilon Lidlin papuja. Yli puolet pussista annoin sitten automaatin omistajalle joka ilmeisesti tykkäsi. Kaffan Guatemala Hunapu Espresso (40 €/kg) lensi puolestaan suoraan roskiin yhden kokeilun jälkeen. Onneksi en itse maksanut siitä mitään.

Halvin papu jota olen useamman kerran ostanut on Johan & Nyströmin La Bomba joka Stockan herkussa maksaa 11,90 €/500 g. Hyvällä tuurilla pavuilla on ikää 5-10 päivää.
Kirjattu
ROK + ROK Grinder + Coffee Sock