tänään haettu Tampereen paahtimosta (siinä stoccan vieressä) kuubalaista papua. Paahdettu noin viikko sit. Paahto aikas tumma. Öljy puskee pussista läpi. Myyjä lupas sikarimaista vivahdetta, mut ei missään muotoa kitkeryyttä. Itse en löydä kumpaakaan niistä. Mutkun en oikein tiedä mitä tästä löytyy.
Kuubalaiseen tapaan voi kokeilla mm.
1. cafécito cubano: ruokosokeria kuppiin ja espresso siihen päälle
2. edellisen variaatio, jossa sokeri laitetaan kahvaan kahvin päälle jo ennen uuttoa
3. cortadito: cafécitoon vaahdotettua maitoa noin 1:1 suhteessa
4. café con leche: kuumaa maitoa tai maitovaahtoa latten tapaan
Kuubalaisen kahvin olennainen osa on sokeri, joka lisätään mielellään jo juoman valmistamisen yhteydessä. Mokkapannulla valmistettaessa "crema" saadaan aikaiseksi kahvitilkan ja sokerin voimakkaan sekoittamisen tuloksena ennen koko annoksen kuppiin kaatamista. Tuohon tummaan paahtoon sokeri sopii hyvin ja maitokahveissakin tämän kahvin oma maku tulee mukavasti esille.
Kyseinen kahvi taitaa olla Mokkamestareiden Cuba Turquino vai onko Tampereen paahtimolle tullut omakin kuubalainen valikoimiin?
Kuubassa ei kotioloissa hifistellä kahvin kanssa, joten oikeita valmistustapoja on yhtä paljon kuin tekijöitä, kunhan vain kahvi on vahvaa ja sokeroitu. Pari kiloa Café Serranoa olen keitellyt pannukahvina hyvällä menestyksellä.