Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Rancilio Rocky vs. Pinokkio (cafetoria.fi)  (Luettu 20468 kertaa)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Rancilio Rocky vs. Pinokkio (cafetoria.fi)
« Vastaus #15 : Syyskuu 03, 2009, 09:37:10 ap »

Rockyn miinus on portaallinen säätö. Itse mittasin hyvin suppeassa testissäni kahvin määrässä noin 10g lisäyksen kun Rockyn säätöä höllensi yhden pykälän.

Miten tuo 10gramman ero kuppiin tulevassa kahvimäärässä on mitattu? Onko tällöin grammamääräinen kahvin määrä sihdissä sama ja uuttoaika vakio?

Mutta eihän kukaan noin toimi. Tarkoituksena kuitenkin on saada tietystä määrästä kahvia (14-18grammaa), karkeasti ottaen tuplasti painavampi espressoshotti. Eli jos shotti valuu liian nopeasti se kuitenkin katkaistaan suunnilleen oikean tilavuuden täytyttyä eikä sinnikkäästi pitäydytä ennalta määrätyssä uuttoajassa. Samoin liian hitaasti valuvaa shottia joutuu odottelemaan hitusen pidempään, vaikka 23-27sekunnin aikaikkuna olisikin ylitetty. Tämän vuoksi kaikki annosteluautomatiikalla varustetut koneet perustuvat tilavuuden mittaukseen eivätkä ajastimeen.

Eli jos pystyt testaamaan, niin paljonko portaiden väli vaikuttaa uuttoaikaan? Samoin annoskokoakin voi ja saa muuttaa kompensoidakseen karkeuden muutosta.

-Mikko-
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Rancilio Rocky vs. Pinokkio (cafetoria.fi)
« Vastaus #16 : Syyskuu 03, 2009, 09:42:43 ap »


Ylipäänsä nämä jakaumakysymykset ovat ohi aiheen kun ensimmäisestä myllystä on kyse. Molemmat linkitetyistä myllyistä tuottavat varmasti ihan hyvää jälkeä satunnaiseen karkeampaan tarpeeseen, kuten tarkoituskin oli. Paljon tärkeämpää on miettiä säätöjen ja muiden nippeleiden toimintaa, koska ne voivat tehdä myllystä lähes kelvottoman kahteen käyttöön.


Juu, turhahan tuo kommentti oli, mutta tulipahan kirjoitettua.

Noista kahdesta myllystä ottaisin Rockyn, jossa on oikeasti porrastettu asteikko, joten saman jauhatustuloksen toistaminen olisi helppoa eri valmistusmenetelmien kesken vaihdellessa. Ainakin omassa myllyssäni, jossa on portaaton säätö kaulukseen merkatulla asteikolla, on saman jauhatuksen toistaminen erittäin haastavaa, mikäli sitä kesken joutuu vaihtamaan. Pienikin heitto karkeuden asetuksessa (~1mm matka kauluksessa) vaikuttaa jo helposti 5s uuttoajassa. Näin ainakin olen antanut itseni ymmärtää myllyllä leikkiessä..
Kirjattu

ptpt88

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Rancilio Rocky vs. Pinokkio (cafetoria.fi)
« Vastaus #17 : Syyskuu 03, 2009, 11:38:37 ap »

Nyt näyttää siltä että myllyostoksen suuntaus meni nyt tähän Pinokkio vs. i-mini. Ihan vain siitä syystä että rocky on liian kallis... tai ei ehkä kallis mutta 70 euron ero kyllä tuntuu opiskelijabudjetin lompakossa. Kaikki nuo myllyt ajavat kuitekin saman asian joten ennemmin taidan säästää sen 70 euroa ja olla ilman sitä helpompaa porrastusta.
Kirjattu
Between the first idea and the most immediate realisation of it there’s a moment of magic. The magic we sometimes identify as "art".

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Rancilio Rocky vs. Pinokkio (cafetoria.fi)
« Vastaus #18 : Syyskuu 03, 2009, 11:46:46 ap »

Nyt näyttää siltä että myllyostoksen suuntaus meni nyt tähän Pinokkio vs. i-mini.

Ainakin jiiteen postaamassa videolinkissä tuo Pinokkio vaikuttaa hiljaisemmalta kuin i-mini. Toiset tietenkin tykkäävät porakonemaisesta (i-Mini) äänestä, joten lienee kai sitten makuasia :). Cafetoriassa lienee testausmahdollisuus joten kannattaa laittaa paino-arvoa myös siihen.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

ptpt88

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Rancilio Rocky vs. Pinokkio (cafetoria.fi)
« Vastaus #19 : Syyskuu 03, 2009, 16:55:20 ip »

Nyt tuli enemmän selkoa aiheeseen. Pistin cafetorialle mailia ja tuli vihdoin viestiä takaisin. Eli:

Koneen tekijä on italialainen Imat ja terien koko on 37 mm eli millin pienempi kuin i-minillä, ja nyt selkisi sekin että säätö onkin portaallinen eli astettainen. Pinokkio on ilmeisesti vain cafetorian oma nimitys heidän omalle 'uutuudelleen'.

Googlettamalla löytyi vastaava, eli Imat Lux:

http://www.lygonimport.com.au/product_details.php?pid=79


Nyt pistää vähän enemmän miettimään tätä i-mini vs. pinokkio vertailua. Tosin portaallinen säätö olisi huomattavasti parempi kun tarvii säätää kahdelle eri jauhatuskarkeudelle mutta eikös portaaton takaisi paremman espresson?
Kirjattu
Between the first idea and the most immediate realisation of it there’s a moment of magic. The magic we sometimes identify as "art".

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Rancilio Rocky vs. Pinokkio (cafetoria.fi)
« Vastaus #20 : Syyskuu 03, 2009, 16:57:00 ip »

Nyt pistää vähän enemmän miettimään tätä i-mini vs. pinokkio vertailua. Tosin portaallinen säätö olisi huomattavasti parempi kun tarvii säätää kahdelle eri jauhatuskarkeudelle mutta eikös portaaton takaisi paremman espresson?

Ei se kyllä parempaa espressoa takaa, mutta portaattomuudesta on ihan kohtuullisen paljon hyötyä espressolle sopivaa jauhatusta säätäessä.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

lasy

  • Vieras
Vs: Rancilio Rocky vs. Pinokkio (cafetoria.fi)
« Vastaus #21 : Syyskuu 03, 2009, 17:54:58 ip »

En ole i-Miniä käyttänyt, mutta creman myymä Iberital challenge nökötää kyökissä. Se on ainakin paperilla parempi, kuin i-mini puolta hitaamman pyörimisnopeutensa ansiosta. Rockyyn verrattun pitää kuitenkin aikamoista äläkkää, mutta taitaa olla i-miniä hiljaisempi. En ole suodatinkahvia yrittänyt jauhaa, mutta ainakaan karkeuden vaihtaminen edestakaisin ei ole mielekästä. Jos tuo on muiden kartiomyllyjeni (PeDet) kaltainen, tekee se hienojakoista jauhetta myös pannujauhatuksen sekaan, tuskin kuitenkaan häiritsevän paljon. Sitäpaitsi myös juhlamokan seassa on hienojakoista jauhetta...
Kirjattu

ptpt88

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Rancilio Rocky vs. Pinokkio (cafetoria.fi)
« Vastaus #22 : Syyskuu 03, 2009, 19:09:45 ip »

Cafetorian mailista tuli lisää infoa Pinokkioon:

"asteikko on 0 -11 ja jokaisessa välissä on 2 'porrasta', joten
yhteensä 'portaita' on 33 kpl:ää."


Taitaa kyllä jäädä ainakin Rockyn varjoon koska Rocky tarjoaa kuitenkin peräti 55 porrasta.
Kirjattu
Between the first idea and the most immediate realisation of it there’s a moment of magic. The magic we sometimes identify as "art".

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Rancilio Rocky vs. Pinokkio (cafetoria.fi)
« Vastaus #23 : Syyskuu 03, 2009, 20:32:22 ip »

Taitaa kyllä jäädä ainakin Rockyn varjoon koska Rocky tarjoaa kuitenkin peräti 55 porrasta.

Mutta vastaako yksi Pinokkion porras yhtä Rockyn porrasta? Säädön kierteet voivat olla nimittäin erillaiset (=kierre laskee jyrkemmin/loivemmin). Olettaisin myös että Pinokkiossa sitä kaulusta voinee kääntää ympäri usemman kerran - tästä en tosin ole varma.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Pinokkio ja i-mini ovat varmaankin samalla linjalla - näistä i-mini on ehkä silmälle esteettisempi. Eroa esim. Rockyyn on sitten siinä että jauhatuskammiosta löytyy muoviosaa metallin sijaan. Mutta eihän se Rockykään ihan täydellinen ole (ks. tiettyjen yksilöiden ongelmat jauhatuskarkeudessa toisessa ketjussa).

Jos haaveissa siintää järeämpi mylly tulevaisuudessa, niin huokeampi sijoitus ensimyllyyn (mutta kuitenkin toimivaan sellaiseen) on ihan perusteltu ratkaisu.
Kirjattu

ptpt88

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Rancilio Rocky vs. Pinokkio (cafetoria.fi)
« Vastaus #24 : Syyskuu 04, 2009, 13:35:40 ip »

Nyt tuli sitten lopultakin tilaus cream.fi:lle eli Ascaso i-mini. Lopullinen päätös tuli siitä että espresso on se etusijalla oleva, eikä suodatinkahvi. Parempi kunnon mylly espressolle kuin kompromissi molemmille jauhatuksille. Tuon i-minin wormdrive eli uskomattoman laaja portaaton säätö kyllä pesee rockyn mennen tullen ainakin espresson osalta... Mulla oli jopa mahdollisuus ostaa käytetty rocky i-miniä halvemmallakin mutta tuohon sitten vain päädyin. Innokkaasti tilauta tässä vain odottelen...  :D

Aika jännä tuo hintaero alumiinilla kiilloitetun ja mustalla pinnoitteella valmistetut i-minit. Kysymys kuuluu että onko tuo alumiini todellakin 40 euron lisähinnan arvoinen? jokatapauksessa crema.fi:llä oli ilmaiset postikulut yli 160e ostoksille  8)
Kirjattu
Between the first idea and the most immediate realisation of it there’s a moment of magic. The magic we sometimes identify as "art".

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Rancilio Rocky vs. Pinokkio (cafetoria.fi)
« Vastaus #25 : Syyskuu 04, 2009, 14:07:06 ip »

i-minin wormdrive eli uskomattoman laaja portaaton säätö kyllä pesee rockyn mennen tullen ainakin espresson osalta...

Noh, oli matoruuvi tai ei, niin ei se silti maukkaampaa espressoa takaa...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Rancilio Rocky vs. Pinokkio (cafetoria.fi)
« Vastaus #26 : Syyskuu 04, 2009, 19:47:51 ip »

Miten tuo 10gramman ero kuppiin tulevassa kahvimäärässä on mitattu? Onko tällöin grammamääräinen kahvin määrä sihdissä sama ja uuttoaika vakio?

Pidin kahvin määrän (11,8g) ja uuttoajan (25s) vakiona ja vain jauhatuskarkeus Rockyssä muuttui yhden pykälän saadessani tuon 10g eron kahvin määrässä. Harmikseni en pääse testaamaan asiaan uudelleen. Mutta jos joku muu Rockyn omistaja voisi testata asiaa niin asia varmaankin selkenisi.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

lasy

  • Vieras
Vs: Rancilio Rocky vs. Pinokkio (cafetoria.fi)
« Vastaus #27 : Syyskuu 07, 2009, 13:20:06 ip »

Pidin kahvin määrän (11,8g) ja uuttoajan (25s) vakiona ja vain jauhatuskarkeus Rockyssä muuttui yhden pykälän saadessani tuon 10g eron kahvin määrässä. Harmikseni en pääse testaamaan asiaan uudelleen. Mutta jos joku muu Rockyn omistaja voisi testata asiaa niin asia varmaankin selkenisi.

Omien kokemusteni mukaan tähtien asentokin vaikuttaa tuplassa 10g (5g kuppia kohden), oli sitten Rocky tai Pede tai Iberital. Tosin itse punnitsen kahvin jo ennen jauhatusta. Pääseekö hienommilla myllyillä sitten parempaan tulokseen? Kysymy on kohdallani täysin akateeminen, sillä talous ei kestä parempaa=isompaa myllyä (missään sanan "talous" merkituksessä).
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Rancilio Rocky vs. Pinokkio (cafetoria.fi)
« Vastaus #28 : Syyskuu 07, 2009, 16:15:57 ip »

Omien kokemusteni mukaan tähtien asentokin vaikuttaa tuplassa 10g (5g kuppia kohden), oli sitten Rocky tai Pede tai Iberital.

Mikäli keskivertotupla (30g) valuu siinä 25-30 sekunnissa, nopeus on suurinpiirtein 1.2-1 grammaa sekunnissa. Kymmenen gramman heitto tarkoittaa 8-10 sekunttia uuttoajassa mikä on melkoisen paljon (=jossain kohdin vikaa - mielestäni).

Tosin itse punnitsen kahvin jo ennen jauhatusta. Pääseekö hienommilla myllyillä sitten parempaan tulokseen? Kysymy on kohdallani täysin akateeminen, sillä talous ei kestä parempaa=isompaa myllyä (missään sanan "talous" merkituksessä).

Tuo papujen mittaus ennen jauhamista ja sitten shotti kerralla jauhaminen ei ole minusta suositeltava käytäntö - paitsi jos myllynä on Versalab. Yhtään toista myllyä kun ei ole suunniteltu näin toimimaan - vaan aina niin että siellä on hopperissa kunnolla papuja. Erityisesti terien leikkauspinnat on suunniteltu toimimaan tällaisissa olosuhteissa. Jauhaessa etukäteen annostellun papumäärän jämiä ne yleensä jauhavat miten sattuu (käsittääkseni suurimmaksi ongelmaksi muodostuu hitujen syntymisen vähyys).

Mikäli myllyssä on annostelija niin sitä kannattaa opetella käyttämään - eli säätää sen antamaan vaikka pienimmän mahdollisen annosmäärän, laittaa hopperiin kunnolla papuja, jauhaa ensin silmämääräisesti/aikaa arvioiden annostelijaan sopivan määrän ja kliksuttelee samalla portafiltteriin. Jos jää vajaaksi niin jauhaa pikkaisen lisää - jos jää liikaa niin heittää pois mikäli ei heti perään ole uutta tekemässä.

Ja tuorepaahtoinen papu säilyy kyllä siellä hopperissa sen vuorokauden - pari aivan hyvin. Tuoreuden (näennäinen) maksimointi on siis mielestäni tässä kohdassa turhaa.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Rancilio Rocky vs. Pinokkio (cafetoria.fi)
« Vastaus #29 : Syyskuu 07, 2009, 16:35:10 ip »

Ja tuorepaahtoinen papu säilyy kyllä siellä hopperissa sen vuorokauden - pari aivan hyvin. Tuoreuden (näennäinen) maksimointi on siis mielestäni tässä kohdassa turhaa.

Samaa mieltä. Tuoreushan on kuitenkin suure, joka pitää optimoida, ei maksimoida. Papu ei ole hyvää paahtimesta ulos vedettynä, eikä myöskään kaksi viikkoa huoneilmassa seisseenä - vaan siinä välissä. Oma näppituntumani on että kun ottaa tuoreen paahdon ulos venttiilipussista, niin parhaimmillaan se on päivän tai kahden hopperituuletuksen jälkeen. Pari viikkoa pussissa viettänyt olisi ehkä parhaimmillaan heti pussin avaamisen jälkeen - jotkuthan kypsyttelevät papuja sen pari viikkoa ennen käyttöönottoa.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)