Sainpas tuossa vihdoin aikaiseksi pienen testisession BB:n kahvalämpömittarilla ja Brewtuksella. Mittari näyttää 0.1 C tarkkuudella ainakin periaatteessa ja tuntuu reagoivan sen verran nopeasti, että pikaisen kokemuksen perusteella uskoisin sen antamien lukemien pitävän aika hyvin kutinsa.
Aluksi käynnistin uuton heti kun uuttoboileri oli lopettanut lämpiämisen. Säädetty lämpötila oli 95 C ja kone ollut päällä päivän kauan. Uuttolämpö kipusi melko nopeasti, 5 - 10 sek, lukemaan 95,7 C ja pysyi siellä pitkään. Sen jälkeen se hiipui hiljalleen, mutta varmastikin koneen 3 l tankki olisi tyhjentynyt ennen kuin se olisi tippunut alle 95,0 C:n. Tätä en päässyt kokeilemaan koska tässä vaiheessa drip tray rupesi lainehtimaan pöydälle.
Pienen kuivaussession jälkeen kone ehti sopivasti seistä hetken aikaa. Uuttoboilerin lämmitys ei vielä kytkeytynyt, joten lämmityssykli oli melkolailla lopuillaan. Aloitin valutuksen ja taas melko nopeasti kivuttiin 44,7 C, ja sitten pyörittiin välillä 44,6 - 44,7 C. Lopetin kun tankki oli melkein tyhjä, eli ekassa valutuksessa vettä meni ehkä reilu litra ja tässä tokassa vajaa ("tyhjässä" tankissa on vielä noin litra jäljellä).
Ylipäänsä homma näytti toimivan niin, että lämpö nousi uuttoboilerissa olevaan lämpöön ja pysyi melko millintarkasti siinä, ilmeisesti kiitos HX-esilämmityksen. Höyryboileri hyppi päälle ja pois jatkuvasti uuton aikana, ja grupossa tosiaan pysyttiin 0,1 asteen tarkkuudella paikallaan.
Nämä tulokset olivat kiinnostavia ja suoraan sanoen paljon parempia kuin odotin. Ensinnäkin kohtuullisen yksinkertaisen termostaatin overshoot ei juurikaan näkynyt. Juuri lämmityksen päätyttyä lämmön pitäisi olla 2-3 astetta yli, mutta koneen termodynamiikka tasasi sen pois kokonaan. Toinen ongelma eli HX-syötön aiheuttama veden ylilämpeminen pysyi myös poissa. Kovassa käytössä uuttolämmön pitäisi nousta yli, mutta eipä se pitkän valutuksen aikana ainakaan sitä tehnyt. Voi johtua siitä, että minulla höyrypaine on säädetty varsin alas, 1,1 - 1,2 bar.
Asiaan perehtyneet ovat sanoneet että Brewtuksen tarkkuus on parin asteen luokkaa, ja pienellä surffailulla sen saa asteeseen. Tältä pohjalta näyttäisi, että asteen tarkkuus tulee ilmankin surffailua.
Lisäksi vaikuttaisi siltä, että ainakin minun koneessa etupaneelissa oleva "arvaus" oikeasta uuttolämmöstä osuu tarkalleen oikeaan. En ole tarkistanut mikä offset on, mutta ilmeisesti aika kohdalleen valittu.
Toki nämä olivat vain pikaisia kokeiluja, enkä vielä tarkemmin tsekkaillut mittarin suorituskykyä, kokeillut matalampia asetuksia tai käyttänyt kahvan mahdollisuutta säätää uutto nopeudeltaan oikeaa shottia vastaavaksi (nyt laskettiin suoraan läpi). Mutta alustavasti voisi sanoa, että jos haluaa asteen tarkkuudella oikeaa uuttolämpöä ilman mitään säätöä niin Brewtuksesta sen saa. Ja omasta mielestäni sen enempää ei kukaan oikeasti voi tarvita, ellei nyt ole ihan ammattimaistaja.