Minullakin vihdoin etenee Silvian PIDaus!
Asiaa on hieman hidastanut se, että periaatteesta ja seikkailunhalusta olen halunnut tehdä kaiken ruohonjuuritasolta asti itse, eli jokainen piirilevyn veto on piirretty ja jokainen koodinpätkä on kirjoitettu omin kätösin. Tavoitteena on törmätä kaikkiin mahdollisiin kiviin ja männynkäpyihin joita erityisesti espressokeittimen tapauksessa voi tulla vastaan.
Kuten bogey tuossa aikaisemmin jo totesikin, yhdellä lämpöanturilla toimivan PIDin tapauksessa ei vielä päästä siihen auvoiseen tilaan, että minkään sortin "surffausta" tai kikkailua ei tarvitsisi käyttäjän puolesta suorittaa. Grupon lämpötila vaikuttaa todella paljon uuttolämpötilaan, ja se täytyy koko ajan ottaa huomioon. Erityisen tärkeää tämä on kun tehdään useita peräkkäisiä shotteja, jolloin gruppo väistämättä lämpenee yli "normaalin lepotilan". Käytän nyt kahta anturia, yksi grupossa ja yksi boilerissa. Homma vaikuttaa anturoinnin puolesta toimivalta.
Proto/räpellys on ollut nyt ajossa muutaman päivän. Johdotin Silvian uusiksi siten, että boilerin lisäksi pumppua ja venttiiliä voi ajaa PIDin kautta jotta shotin ajastus ja esiuutto onnistuvat automaattisesti. Kaikenlaista enemmän tai vähemmän hyödyllistä toiminnallisuutta on tarkoitus lisäillä myöhemmin.
Tein aluksi kokeilumielellä ihan vaan kouluesimerkkityylisen perus-PID algoritmin ja hain sille perstuntumalla asetukset kohtuullisen hyviksi. Näin on helpointa selvittää, missä tilanteissa oikeasti tarvitaan jotain kehittyneempää systeemiä. Raa'alla perus-PIDillä koko vehkeen käynnistys täydelliseen vakauteen kestää 20-30 min, jolloin gruppo, boileri ja kahva ovat kaikki tasaantuneet optimilämpöön. Shottien jälkeinen palautuminen kestää 2-3 min. Overshoottia on shottien välillä n. 1-2 astetta. Käyttökelpoista, mutta parin päivän testeillä tuskin vielä ollaan optimissa.
Kun tarkastelee Silvian rakennetta ja lämmönsiirtymismekanimeja, potentiaalia olisi oikeastaan paljonkin parempaan. Mutta se ei tule olemaan mahdollista pelkällä PIDillä, vaan tarvitaan lisäksi koneen lämpödynamiikkaa kuvaava matemaattinen malli. Meidän talouden kahvinjuontitavoilla ei ole suoranaista tarvetta ultranopealle shottien väliselle palautumiselle, mutta aion silti optimoida homman, koska samalla korjautuu pari muutakin aika pahaa epäkohtaa. Katseltuani jonkun verran videoita youtubesta, joissa porukka esittelee viimeisen päälle tuunattuja Aubereita, Watloweja, yms, huomaan niiden käytöksessä samoja epäkohtia, joiden seurauksena todellinen lopputulos lasissa voi olla huonompi kuin hyvin surffatulla PIDaamattomalla koneella.
Katsotaan mihin homma etenee.