Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: PID Silviaan  (Luettu 66442 kertaa)

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #75 : Tammikuu 20, 2010, 20:11:26 ip »

Uuton pituus on ennen vaihdellut, mutta nyt kun se on aina 25 sekuntia (ellei valikosta käy jostakin muuttamassa) niin tuntuu, että sekin helpottaa.


Siis PID katkaisee uuton 25s kohdalla?
Kirjattu

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #76 : Tammikuu 20, 2010, 21:58:30 ip »

Siis PID katkaisee uuton 25s kohdalla?

Jep. Se "preinfusion"-versio on erilainen kuin se perusmalli. Siinä on PID-säätö höyrytykselle ja preinfusion joka toimii siis niin, että on määritettynä asetukset 1) preinfuusio, 2) imeytysvaihde eli tauko ja 3) uutto joille kaikille voi asetta ajan nollan ja mitä lie väliltä 0,1 sekunnin tarkkuudella.

Tässä on esimerkki miten toimii kun konetta ei ole lämmitetty eli lämpö romahtaa (ei siis oma video vaan y-tuubasta löytynyt), varsinainen siivousvideo:
http://www.youtube.com/watch?v=Flaatgj05Ds

Ja tässä jonkun toisen vähän parempi yritys ja lennokkaampi mutta ei niin selkeä:
http://www.youtube.com/watch?v=od9qHY9U2xI

EDIT: Kyseessä siis tämä PID-versio:
http://www.auberins.com/index.php?main_page=product_info&cPath=6&products_id=104
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 22, 2010, 02:32:48 ap kirjoittanut mugi »
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #77 : Tammikuu 21, 2010, 00:58:37 ap »

Mutta toistaiseksi tuntuu siltä että kaikki probleemat ovat ratkenneet

Mitkäs ne aikaisemmat probleemat olivat ja miten päivitys on ne korjannut?

Toivottavasti kirjoitat lisää tuosta elektronisesta preinfuusiosta. Olen melko skeptinen erillisten preinfuusiojärjestelyiden merkityksestä vibraatiopumpullisissa koneissa, mitkä muutenkin rakentavat paineen hyvin rauhallisesti.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #78 : Tammikuu 22, 2010, 01:31:03 ap »

Mitkäs ne aikaisemmat probleemat olivat ja miten päivitys on ne korjannut?

Toivottavasti kirjoitat lisää tuosta elektronisesta preinfuusiosta. Olen melko skeptinen erillisten preinfuusiojärjestelyiden merkityksestä vibraatiopumpullisissa koneissa, mitkä muutenkin rakentavat paineen hyvin rauhallisesti.

Probleema aiemmin ollut uuttolämpötilan vaihtelu, ei ollut edes mieltä ryhtyä 1-3 uuton päivävauhdilla selvittelemään surffailun erilaisia puolia useille erilaisille pavuille jne, nyt lämpö on aina se haluttu. Voi kokeilla ihan kontrolloidusti nostaa tai laskea lämpöä ja valita käyttöön sen mikä tuntuu sopivalta.

Aiemmin on esiintynyt ilmeisesti lämpötilan vaihtelusta johtuen (usein ei ollut aikaa/mahdollisuutta seurata missä vaiheessa lämmityssykliä mentiin) vaihtelevia tuloksia, nyt vaikka tamppaus ja jauhatus kuten ennenkin on jokainen uutto onnistunut sen kummemmin asiaa pähkäilemättä. Eli 25 sekuntissa tulee oikea määrä tavaraa ulos, crema aina samanlainen (sitä voi sitten viilata myöhemmin ehkä paremmaksi) ja oikean oloinen väriltäänkin. Ei tule lirua lopussa, kaikki tuntuu toimivan. Jauhetun kahvin määrää olen vissiin 1-2 kertaa mitannut joskus joulukuussa kun Silvia saapui, sittemmin menty silmämääräisellä. En osaa sanoa pre-infuusion toimivuudesta, mutta se nyt tuli tavallaan kylkiäisenä kun halusin tuon 25 sekuntin määrämittaisen uuton (saatan nostaa sen vielä 2-3 sekuntia pidemmäksi, joskin nyt 25 sek tuntuu aika hyvältä sekin). Olen liian helposti aiemmin venyttänyt uuttoa pidemmäksi jos jauhatus ollut liian hienojakoista, nyt tuo opettaa säätämään vain jauhatusta (ja uuttolämpötilaa) kun muut pysyvät vakioina. Tuntuu selkeältä ja tulokset toistaiseksi 100% ok. Pitää katsoa mitä mieltä olen sitten kun seuraavan kerran joudun vaihtamaan papua (lauantaina), kuinka tuurilla tuo uutto on noinkin hyvin kohdillaan kuin se nyt on.

Tavoite on siis vaivaton laite jolla tulee 95% laatuista tavaraa miettimättä sen kummempia, mitään 100% laatua en tavoittele ja HB:n 72 puntaa kilolta maksaville 100% Geisha-pavuille hymähdän edelleen ja ostan edelleen halpaa papua.

Joskus kun on aikaa kokeilen varmasti vielä manuaalista uuttoa, eli tuleeko sillä ja PID:illä yhtä hyvää kuin pre-infuusion kanssa. Mutta Auberin asetukset tuntuvat hämmästyttävän fiksuilta. Nakukahvan kanssa vasta voin testailla sitten paremmin noita pre-infuusion aikoja vrt. ilman tai jokin sopivan oloinen aika, tuolla vakiokahvalla asia jää liiaksi pimentoon. Nakukahvan aihio on hankittuna, mutta työstävälineet eivät ja tuo projekti jäänee joksikin aikaa roikkumaan muiden kiireiden alta (1-3 kk tms).

EDIT: kirjoitusvirhe korjattu
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 22, 2010, 02:27:35 ap kirjoittanut mugi »
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #79 : Tammikuu 27, 2010, 02:35:21 ap »

Onkos kukaan huolella mitannut Auberin PID:illä varustetun Silvian lämpötiloja grupolta? Eli kiinnostaisi mitä lämpötilaa vastaa boilerin anturin antamat lukemat kuten: 102 C, 104 C, 106 C, 108 C (parin asteen välein varmaan riittää, että saa käsityksen meneekö lineaarisesti vai ei).
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #80 : Tammikuu 27, 2010, 08:58:23 ap »

En ole mitannut. (Pinta on niin kiiltävä, rttä IR-mittari ei käy.)
Voi olla, että Auberin antama taulukko (tuli PID:n mukana) on vain suuntaa antava.
Olen kuitenkin liimannut käyrän jääkaapin oveen ja uskonut siihen.
Voin laittaa ohjeen e-maililla, jos et ole sitä löytänyt muualta. Tallaisia arvojahan siinä on:

PID - Uuttovesi

 98 - 90
100 - 91
102 - 93
103 - 94
104 - 95
105 - 95,5
106 - 96
107 - 97
108 - 98

O.K.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 27, 2010, 09:41:43 ap kirjoittanut Tinuri »
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #81 : Tammikuu 27, 2010, 20:33:53 ip »

Voin laittaa ohjeen e-maililla, jos et ole sitä löytänyt muualta.

Laitan yv:llä sähköpostiosoitteeni, tuollaista ei tosiaan tullut minulla Auberin RSP-kitin mukana olleissa viidessä PDF-tiedostossa. Yhdestä löytyy näköjään käyriä aiheesta (Temperature performance study-Silvia.pdf) ja toteavat että:

"Conclusion
There is an 8 to 10 °C (15 to 18 °F) difference between the controller set temperature and water brewing temperature when machine is stabilized. The difference increases as the controller set temperature increases. The difference might vary about 2°C (or 4°F) between different machines. It will take at least 20 minutes, but could be as long as 45 minutes, for the water brewing temperature to be stabilized after the machine is powered up. Flushing the machine shortens the warming up time. When the machine is warmed up, the Rancilio Silvia espresso machine produces a very stable water brewing temperature for a double shot espresso (60 ml water)."

Tuntuu käytännössä siltä, että 25-30 minuuttia on oikein hyvä lämpenemisaika laitteelle, jos valuttaa ensin 15 sek vettä portafiltterin läpi mukia lämmittämään, 45 minuutin jälkeen eroa tuskin enää (merkittävässä/mitattavassa määrin) syntyy. Tuo taulukkosi vastaa täysin tuota 8-10 C eroa siten, että 108 on tuo 98 C (10 C ero) ja siellä alalaidalla sitten se 8 C ero.

EDIT: on siinä sivulla 8 näköjään Excel-käppyrä josta tuon mainitsemasi mukaisen tuloksen saa kaivettua uloa (4 mittapistettä eli PID-asetukset 98, 100, 103 ja 107 C mitattu ja konekohtainen vaihteluväli mitä portafiltteriltä on lämpöä odotettavissa).
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 27, 2010, 20:38:34 ip kirjoittanut mugi »
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

bogey

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 41
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #82 : Maaliskuu 26, 2010, 19:10:36 ip »

Lisäsin tuon steam controlin, kun ei aina ehdi aloittamaan vaahdotusta ennenkuin termostaatti laukeaa.
Eli käytin pidin alarm kytkentää näiden ohjeiden mukaan: http://www.skenedesign.com/Silvia/
Virtalähteenä on led muuntaja "led transformer mr16".

Alla omat pid asetukset, millä on toiminut aika hyvin. Lämpenee nopeasti, jolloin overshoottaa alkuun, mutta tasaantuu säädettyyn lämpötilaan melko nopeasti ja pysyy siinä. Jos tekee monta shottia peräkkäin ja haluaa välttää overshootia, käytän virtoja alhaalla heti huuhtelun jälkeen. Tällöin lämmöt palautuu säädettyyn alle minuutissa.

code 0089

inty = k (K-type Thermocouple)
outy = 2 (Relay JI and J2 are used for alarm, and control output type is voltage pulse output.)
atdu =10 (autotuning bias, default)
pSb  = -001 (PV bias, temperature correction, joskus mitattu kiehumispiste ja jäävesi -003, mutta huoneenlämmön mukaan säädettynä kun asennettuna paikalleen kuitenkin -001)
rd = 0 (control type: heating)
corf = 0 (celsius)


code 0036

P = 1.1
I = 80
D = 30
souf = 0.0 (overshoot)
ot = 002
filt = 0


code 0001
ah1 144 = For steam control, start heating if under this
al1 145 = For steam control, stop heating if over this
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #83 : Heinäkuu 01, 2010, 19:24:11 ip »

Harkitsen parhaillaan PIDin tilaamista Silviaan. Auberin ratkaisut vaikuttavat mielenkiintoisilta, steam control myös.

http://www.auberins.com/index.php?main_page=index&cPath=6

Omia elektroniikkataitoja ei ole tullut harrastettua, joten kyselisin jo tässä vaiheessa haluaako joku auttaa PIDin asennuksessa. Sijainti olisi Espoossa tai kohtuullisen automatkan päässä. Innokkaat voivat ilmoitella itsestään haluamallaan tavalla.

Auberin preinfuusion käyttäjiltä olisi vielä mukava kuulla onko ero ilman preinfuusiota suoritettuun uuttoon merkittävästi parempi.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #84 : Heinäkuu 02, 2010, 09:56:41 ap »

Hyvä idea on laittaa PID. Itse en ilman pärjäisi.

Minullahan on se ihan karvalakkimalli Auberilta. Minähän en juurikaan paljoa vaahdottele, mutta en oikein ymmärrä, miksi se höyrylämpö pitää tehdä samalla vermeellä? Luulisin, että vaahdotuslämpö saavutetaan hitaammin, kun säädin alkaa lähestymään annettua lämöä ja samalla katkomaan virransyöttöä...
Se oma, alkuperäinen höyrykytkinhän jää käyttöön ja lämmön näkee samalla PIDistä...
En myöskään kaipaa sähköisiä preinfuusioita. Tässähän se toimisi siten, että pumppu käynnistetään hetkeksi -täydellä teholla- ja sitten tauko, ja taas paineet päälle 25 sec?
Tämän saman tempunhan pystyy, jos haluaa, tekemään itsekin nappulasta, en vaan viitsisi. Tuskin se kakkua hajottaa, mutta tuntuu luonnottomalta... minusta siis.

Asennus onnistuu miltei meidän talonmiehen rouvaltakin, sen verran on selkeät ohjeet kuvineen. Jos taas tuntuu, että ei onnaa, niin keittimen saa kiikuttaa tänne mun työmaalle ja se on siinä suit-sait, autan mielelläni.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #85 : Heinäkuu 02, 2010, 10:20:26 ap »

En myöskään kaipaa sähköisiä preinfuusioita. Tässähän se toimisi siten, että pumppu käynnistetään hetkeksi -täydellä teholla- ja sitten tauko, ja taas paineet päälle 25 sec?
Tämän saman tempunhan pystyy, jos haluaa, tekemään itsekin nappulasta, en vaan viitsisi. Tuskin se kakkua hajottaa, mutta tuntuu luonnottomalta... minusta siis.

Vallitseva viisaus, tai ainakin se mihin minä uskon, on että hyvä preinfuusio tapahtuu noin 4 baarin (?) paineella, eikä virtaus missään vaiheessa käänny taaksepäin. Paine siksi, että vesi ei muuten tunkeudu kakkuun ja kastele sitä läpikotaisin. Ja "takaisiniskua" ei saa olla, ettei kakkua imaista irti tai rikota. Näiden saavuttaminen pumppua kytkemällä voi olla aika hankalaa, koska kakuissa on eroa ja mitään palautetta paineen kasvusta ei saa (toisin kuin E61:n jousiviritteisellä ratkaisulla). Eli jos pyörittää liian vähän aikaa, niin vesi jää kakun päälle, ja jos liian pitkään, niin täysi paine iskee kakkuun. Näppituntuma olisi, että "se sopiva määrä" on melkoisen tarkkaan haettava kohdalleen.

Ainakin GS3:ssa jossa tuollainen esiuutto on (tosin rotaatiopumpulla), taitavat käyttäjät sen aika järjestään kytkeä pois päältä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #86 : Heinäkuu 02, 2010, 14:06:51 ip »

Hyvä idea on laittaa PID. Itse en ilman pärjäisi.

Minullahan on se ihan karvalakkimalli Auberilta. Minähän en juurikaan paljoa vaahdottele, mutta en oikein ymmärrä, miksi se höyrylämpö pitää tehdä samalla vermeellä? Luulisin, että vaahdotuslämpö saavutetaan hitaammin, kun säädin alkaa lähestymään annettua lämöä ja samalla katkomaan virransyöttöä...
Itselläni on watlow pid, jota voi käyttää myös höyrylähdön ohjaukseen. Sen ohjaus ei tapahdu PID piirillä, vaan yksinkertaisella on/off kytkimellä. Controllerissa kyse on hälytysrajan asettamisesta: Esim Hälytys (=virtapiiri auki) kun lämpötila ylittää 150c ja hälytys pois (virtapiiri kiinni) kun lämpötila on laskenut 149c:hen. tuloksena höyrytyslämpö jää seilaamaan tuohon kohtuu lähelle, eikä siinä tule samanlaista laskua kuin vakio termostaatilla.

Itse en kuitenkaan tuota systeemiä virittänyt, koska tulen toimeen aivan riittävän hyvin sillä, että aloitan höyrytyksen ennen kuin termostaatti ehtii kytkeä vastuksen pois päältä. Ts. Aloitan höyrytyksen ennen kuin on kulunut 75 sek höyrytysvastuksen päälle laittamisesta. Riittävän korkean lämpötilan voi varmistaa PIDistä katsomalla.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #87 : Heinäkuu 02, 2010, 14:15:58 ip »

Luulisin, että vaahdotuslämpö saavutetaan hitaammin, kun säädin alkaa lähestymään annettua lämöä ja samalla katkomaan virransyöttöä...
Se oma, alkuperäinen höyrykytkinhän jää käyttöön ja lämmön näkee samalla PIDistä...

Ajattelin itse asiaan niin päin että höytysteho olisi parempi jos Auber pitää höyrytyslämpötilaa siellä ylärajan (140..150C?) paikkeilla eikä anna sen laskea alarajalle (120C?) kuten normaalisti.

Vielä hieman omia kokemuksiani höytyksen osalta: Aloitan laskemalla vettä kahvikuppeihin kunnes lämmitysvalo syttyy. Oletan että Silvia on tällöin juuri ottanut vettä sisään ja alkanut lämmityksen. Kun kahvi on valunut 14g tuplasihdistä katkaisen uuton ja kytken höytyslämpötilan. Boilerin vesimäärä on tässä vaiheessa minulle tuntematon. Valuttelen odotellessa hieman vettä pois höyryputkesta yrittäen välttää höyryn poistumista. Kun valo sammuu tai kun paine veden valutuksen kohdalla vaikuttaa riittävän suurelta aloitan vaahdotuksen. Maitoa on puolet 5dl kannun tilavuudesta tai vähemmän. Tässä vaiheessa voi havaita vaihtelua höyrytystehon osalta, toisinaan painetta ei tunnu olevan tarpeeksi, toisinaan taas tehoa on riittävästi. Pahimmassa tapauksessa paine on matala, maitoa ei saa kunnon pyörteeseen, vaahdotusaika lähentelee minuuttia ja Silviakin sytyttelee vaahdotusvaloa uudelleen ja on mahdollisesti ottanut välissä kylmää vettä boileriin. Onhan tuossa jo melko monta liikkuvaa osaa. Korjailkaahan jos jokin arvioistani meni pieleen.

Asennus onnistuu miltei meidän talonmiehen rouvaltakin, sen verran on selkeät ohjeet kuvineen. Jos taas tuntuu, että ei onnaa, niin keittimen saa kiikuttaa tänne mun työmaalle ja se on siinä suit-sait, autan mielelläni.

Kiitos vaan kannustuksesta, yrittäneen siis aluksi itse.

Preinfuusio ei näytä enää niin kovin houkuttelevalta. Tulee mieleen saisiko melkein saman asian aikaiseksi kaatamalla ruokalusikallisen kuumaa vettä kahvaan juuri ennen sen kiinnitystä koneeseen.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #88 : Heinäkuu 02, 2010, 14:23:59 ip »

Preinfuusio ei näytä enää niin kovin houkuttelevalta. Tulee mieleen saisiko melkein saman asian aikaiseksi kaatamalla ruokalusikallisen kuumaa vettä kahvaan juuri ennen sen kiinnitystä koneeseen.

Tai vain käyttämällä pumppua päällä ennen uuttoa pariksi sekunniksi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #89 : Heinäkuu 02, 2010, 14:26:51 ip »

Tuttuni, jolla on se auberin malli joka säätelee myös höyrytyslämpötilaa, on todennut tuon lisäominaisuuden turhaksi ja todellisen hyödyn piilevän siinä, että näytöstä voi seurata milloin höyrytys pitää aloittaa.

Muutaman käyttökerran jälkeen voin itsekin todeta, että jopa konetta aikaisemmin käyttämätön harrastelijabarista (minä) sai sillä nopsaan kelvollista mikrovaahtoa 0,45l mottan kannussa ilman sen kummempia kommervenkkejä, tokkopa höyrytyslämpötilan ohjaaminen olisi tuohon vaikuttanut.

Vibraatiopumpullisissa koneissa paineen rakentuminen on muutenkin niin pahuksen hidasta, ettei preinfuusiolla ole samanlaista merkitystä kuin rotaatiopumpullisissa "isoissa laitteissa". Hämärästi muistelisin, että uuttopainetta voi nyrjäyttää alaspäin avaamalla höyrytyksen uuton ollessa käynnissä.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"