Kylmät kahvijuomaohjeet

Kohteesta Kahwiki
Versio hetkellä 17. lokakuuta 2012 kello 14.51 – tehnyt AxCooper (keskustelu | muokkaukset) (Siirrän juoman ohjeen jälkiruokiin, sopii sinne paljon paremmin)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Frappé

Frappé on Kreikasta kotoisin oleva kylmä kahvijuoma, joka tehdään pikakahvista ja vedestä sekä maidosta. Nimi tulee Ranskan sanasta frapper, "hakata". Mutta kun kuvaillaan juomaa, se tarkoittaa "viilennetty".

Historiaa

Frappé keksittiin vuonna 1957 Thessalonikin International Trade Fair:issä. Nestlén eudstaja Yannis Dritsas esitteli uutta suklaajuomaa lapsille. Dritsas'n työntekijä Dimitris Vakondios yritti nauttia hänen pikakahvinsa tauollaan, mutta ei löytänyt mistään kuumaa vettä, joten hän sekoitti kahvinsa kylmän veden ja jääpalojen kera käsimixerissä. Tämä improvisoitu kokeilu oli kreikkalaisen Frappén syntyhetki. Nestlé on marketoinut juomaa kovin ottein, ja nyt Frappé on yksi Kreikan suosituimmista juomista. Frappéa on mahdollista saada käytännössä jokaisesta kreikkalaisesta kahvilasta.

Valmistus

Käsimixeriin laitetaan yksi tai kaksi teelusikallista pikakahviraetta, sokeria maun mukaan, ja vähän vettä. Tämä ravistetaan vaahdoksi, ja kaadetaan korkeaan lasiin. Tämän päälle laitetaan jääpaloja ja maitoa (yleensä haihdutettua/kondensoitua maitoa). Tarjoillaan pillin kanssa.

Vaahto

Frappé'en tulee vaahto, koska ruiskukuivattu pikakahvi ei sisällä lähes lainkaan öljyjä kahvista. Tämä antaa vaahdon muodostua.

Jäälatte (Iced Latte)

Jäälatte tehdään laittamalla kylmää maitoa lattelasiin jääpalojen kanssa. Päälle kaadetaan shotti espressoa, joka makeutetaan maun mukaan (tai ei ollenkaan).