Suodatinkahvi

Kohteesta Kahwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Suodatinkahvia valmistetaan laskemalla kuumaa vettä suodattimessa olevan kahvijauheen päälle. Painovoiman vaikutuksesta alaspäin valuva vesi sekoittuu kahvijauheen kanssa, uuttaa sitä ja lopulta suodattuu sopivaan alla sijaitsevaan astiaan. Suodattimena toimii tyypillisesti paperi.

Suodatinkeitin

Suodatinkahvia valmistetaan yleisimmin automaattisella suodatinkeittimellä, johon käyttäjän tarvitsee vain annostella vesi ja kahvijauhe, minkä jälkeen keitin hoitaa loput.

Suodatinkeittimen toiminta perustuu kahvin vapaaseen eli painovoimaiseen valumiseen: suodattimeen annostellaan karkeaa kahvijauhetta ja keitin laskee lähes kiehuvaa vettä suodattimeen. Kahvijauhe uuttuu ja suodattuu paperisen tai metallisen suodattimen läpi pannuun. Syntynyt kahvi on maultaan kirkasta ja kevyttä, ja käytettäessä paperisuodatinta siinä ei ole mukana kahvijauheen pieniä hitusia.

Suodatinkeitinten merkittävin laatukriteeri on oikean suodatuslämpötilan ylläpito. Hyvä suodatinkeitin pitää suodattimessa olevan kahvijauheen ja veden sekoituksen lämpötilan 92-96 Celsius-asteen välillä koko suodatuksen ajan. Tällöin kahvista uuttuu riittävästi makuaineita. Huonommissa keittimissä suodatuslämpötila on liian alhainen (< 90°C) suurimman osan suodatusajasta, jolloin kahvin maku jää suppeaksi ja vetiseksi. Huonossa keittimessä myös suodatusaika voi olla liian pitkä, mikä aiheuttaa helposti kahvin yliuuttumista.

Käsin suodattaminen

Suodatinkahvia voi valmistaa myös käsin suodattamalla. Tällöin lähes kiehuvaksi kuumennettu vesi kaadetaan itse kahvijauheen sisältävään suodattimeen, joka on sijoitettu sopivan astian päälle. Käsin suodattaminen vaatii luonnollisesti käyttäjältä enemmän huomiota kuin automaatin käyttö ja vie erillisestä veden kuumennuksesta johtuen hieman pidemmän ajan. Käsin suodattamalla on kuitenkin pienen harjoittelun jälkeen helppo päästä useita automaattikeittimiä parempaan lopputulokseen, sillä veden lämpötila on helppo saada tarvittavan korkeaksi ja kahvijauhe tasaisesti kostutetuksi.

Yleistä valmistamisesta

Valmistetaan suodatinkahvia sitten automaatilla taikka käsin, niin seuraavat seikat vaikuttavat suuresti lopputulokseen.

Raaka-aineet

Tärkein raaka-aine suodatinkahvin valmistuksessa on tietysti kahvi itse. Mikäli mielii maukasta suodatinkahvia, niin sen valmistamiseen käytetyn kahvin tulee olla hyvälaatuista ja tuoretta. Tuoreutta on vaikea saavuttaa ilman itse jauhettua kahvia ja tästä syystä mylly on tärkeä osa myös suodatinkahvin valmistusta. Käytettävän myllyn tulisi olla riittävän hyvä, eli sillä aikaansaadun jauheen pitäisi olla mahdollisimman tasakokoista ja erityisesti vailla suurta määrää jauhepölyä.

Koska lopullinen kahvijuoma on suureksi osaksi vettä, on luonnollista että myös käytetyn veden tulisi olla hyvälaatuista.

Jauhatus

Myös suodatinkahvin kanssa jauhatuskarkeudella on tärkeä merkitys. Jauhatuskarkeus vaikuttaa uuttumiseen veden kanssa tekemisiin pääsevän pinta-alan määrän sekä suodatuksen keston kautta. Liian hieno jauhatus vastustaa veden valumista liikaa ja uuttuu liian tehokkaasti, tällöin tuloksena on yliuuttunut juoma. Vastaavasti liian karkea jauhatus päästää veden ohitseen liian helposti sekä uuttuu vaikeammin, tuloksena aliuutteinen juoma. Näin ollen oikea jauhatuskarkeus riippuu käytetystä kahvista, mutta myös siitä miten paljon kahvijuomaa valmistetaan. Kahta kupillista valmistettaessa tulisi käyttää hieman hienompaa jauhatusta kuin täyttä pannullista valmistettaessa.

Annostelu

Suositeltu annostelusuhde kahvijauheelle ja vedelle on 55 grammaa kahvia 1 litraa vettä kohden. Tämä suositeltu annostelusuhde perustuu siihen, että sitä käyttäen on helpointa päästä jauhatuskarkeutta säätämällä tilanteeseen jossa kahvijauheen painosta liukenee noin 18-22% lopulliseen juomaan. Tällainen tilanne on todettu maun kannalta optimaaliseksi.

Suodatinpaperi

Suodatinpapereiden tulee olla laadukkaita. Huonolaatuisissa papereissa voi olla jopa irtopölyä tai niiden valmistamiseen käytetty materiaali on muuten heikkolaatuista. Edelliset seikat ilmenevät suodatinpaperista irtoavana pahvisena tai paperista makuna. Suodatinpaperin laatua voi testata laskemalla siitä läpi kiehuvan kuumaa vettä ja veden hieman jäähdyttyä maistella siitä mahdollisia sivumakuja. Valkaistut suodatinpaperit luovuttavat yleensä ottean vähemmän paperinmakua kuin valkaisemattomat. Mahdollista paperinmakua voi jonkin verran vähentää huuhtelemalla suodatinpaperia kuumalla vedellä ennen kahvijauheen lisäämistä.

Kestosuodatin

Suodatinkahvin valmistamiseen on tarjolla myös kestosuodattimia. Kestosuodattimen käyttö vähentää paperin kulutusta, joten sellaista voi käyttää jo ihan ekologisista syistä. Tärkein ero kestosuodattimien ja paperisuodattimien välillä on kuitenkin se, että kestosuodatin päästää kahvirasvoja huomattavasti enemmän läpi kuin paperisuodatin. Kahvirasvojen läpipääsy luonnollisesti lisää lopputuloksen aromikkuutta, mutta myös epäterveellisyyttä mikäli näiden rasvojen oletetaan lisäävän kolesterolia. Kestosuodattimella kahviin päätyy kuitenkin vähemmän rasvoja kuin perinteisessä pannukahvissa. Varsinkin kullattuja metallisuodattimia käytettäessä kahvijuomaan pääsee myös pientä kahvihiukkasta ja näin lopputulos on sameampi kuin paperisuodatimella. Nämä hiukkaset muodostavat jopa havaittavan kerrostuman kahvikupin ja kahvipannun pohjalle. Paperinmaun ongelmaa ei kestosuodattimien kanssa tietystikään ole, mutta niiden puhtaanapitoon tulee kiinnittää huomiota.

Veden lämpötila

Suodatinkahvia valmistettaessa veden lämpötilan tulisi olla 92-96 Celsius-asteen välillä. Kahvin laatu, paahtoaste ja haluttu makuprofiili vaikuttaa optimaaliseen lämpötilaan. Kotikäyttöön tarkoitetuilla automaattikeittimillä veden lämpötilaa on käytännössä mahdoton säätää, mutta käsin suodattamalla tämä on mahdollista. Yleisesti ottaen vaaleat paahdot pitävät korkeammista lämpötiloista kuin tummat.

Sekoittaminen

Mikäli kahvia valmistetaan useita kuppeja kerralla tulisi juomaa hieman sekoittaa ennen tarjoilua ettei juoma jää kerrokselliseksi. Joissakin automaattikeittimissä sekoitus hoidetaan automaattisesti suodattamisen aikana erityisen sekoittavan kannen avulla.

Myös valmistuksen aikana voidaan sekoitella, mutta tällöin sekoitellaan siis kahvi-vesi -seosta suodattimessa. Heti suodatuksen alussa voi suorittaa varovaisen sekoituksen ja tällä varmistetaan kaiken kahvijauheen nopea vettyminen tarkoituksena lisätä uuttumisen tasaisuutta. Toisen sekoituksen voi halutessaan suorittaa siinä vaiheessa kun viimeiset vesitipat tippuvat suodattimeen.

Puhtaus

Kuten kaikessa kahvin valmistuksessa myös suodatinkahvin valmistuksessa on syytä kiinnittää huomiota valmistustarvikkeiden puhtauteen. Yleisin lika valmistusvälineissa on kahvirasva. Tästä syystä suodatinsuppilo sekä kahvipannu tulisi puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen. Kahvirasvasta johtuen varsinkin veden lisäämistä automaattikeittimeen kahvipannun kautta tulisi välttää ja käyttää tähän tarkoitukseen erillista vesiastiaa. Mikäli veden lisää kahvipannulla on vaarana kahvirasvan kertyminen ja palaminen lämmitusvastukseen. Mahdolliset keittimeen joutuneet kahvirasvat voi kuitenkin poistaa tähän tarkoitetuilla puhdistusaineilla.